ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Ankara’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin tanıtımını yayınlıyoruz. Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekân sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Yazı dizimizdeki yazıları hazırlarken temel olarak merkezi ve yerel yönetimlerin (Valilik ve belediyelerin) şehir tanıtım yayınlarını, kültür müdürlüklerinin internet sitelerini ve basılı broşürlerini kaynak olarak kullanıyoruz. Bunun dışında internette çeşitli özel veya resmi sitelerde yer alan resim ve yazılardan da alıntılar yapmaktayız.

Bu yazı Ankara Gezi Rehberi sayfamızın eki mahiyetindedir. Ankara’da gezip görmek isteyeceğiniz diğer mekanları görmek için https://turkeyoutdoor.org/2021/12/23/ankara-gezilecek-yerler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Her konuda bize ulaşmak için adresimiz: www.turkeyoutdoor.org/iletişim

Ankara Gezilecek Yerler Listesi         

104    Ankara Ziraat Bankası Müzesi

Ankara Ziraat Bankası Müzesi
  • Ankara Ziraat Bankası Müzesi Kısa Tanıtımı:
  • Türkiye’nin ilk Bankacılık müzesi olan Ziraat Bankası Müzesi Ankara Ulusta yer almaktadır.
  • Ziraat Bankası Müzesi, 1926-1929 yılları arasında İtalyan Mimar Giulio Pztgeri tarafından yapılan ve I. Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarından biri olan Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası Şeref Salonu’nda yer almaktadır.
  • Bankanın 118’nci kuruluş yıldönümünün kutlandığı 20 Kasım 1981 tarihinde, dönemin Danışma Meclisi Başkanı Şadi Irmak tarafından açılmıştır.
  • Cumhuriyetin hemen her aşamasına bizzat tanık olan Ziraat Bankası’nın köklü geçmişin​in sergilendiği Ziraat Bankası Müzesi Türkiye’nin ilk Bankacılık müzesidir.
  • Ülkemizin ilk banka müzesi olma özelliğini taşır. Başlangıcından bugüne kadar Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal ve eğitsel değişimi ile günümüze kadar gelinen gelişimi gösteren Ziraat Bankası Müzesi, bu özellikleri içinde barındıran ve bankacılık sisteminde kullanılan pek çok antika nesneyi, tarihi bir atmosfer içinde sergilemektedir.
  • Ziraat Bankası Müzesi, 1929 yılında İtalyan Mimar Giulio Pztgeri tarafından yapılan ve Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarından biri olan Ankara’nın Ulus semtinde bulunan Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası zemin kat Şeref Salonu’nda, 1981 yılında Bankanın birikimini ve deneyimini geleceğe aktarmak amacıyla açılmıştır.
  • Başlangıcından bugüne Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal, eğitsel değişimini ve geçmişten bugüne gelişimini gösterme özelliğine sahip olan Ziraat Bankası Müzesi, bu özellikleri içinde barındıran ve bankacılık sisteminde kullanılan pek çok antika objeyi, tarihi bir atmosfer içinde sergilemektedir.
Ziraat Bankası Müzesi
  • Ziraat Bankası’nın çekirdeği olarak tanımlanan, 1863 yılına ait orijinal “Memleket Sandığı”; yüz yılın üzerinde tarihi geçmişi olan yevmiye defterleri, bugün artık kullanılmayan altın alım ve satım kayıt defterleri, “Kinin” tevzi ve satışına ait defterler, Genel Müdürlük ve şubelerde kullanılan hesap ve yazı makineleri ile kristal hokka takımları, eski telefonlar, çeşitli altın ve mektup terazileri, bekçi kontrol saatleri, eski yazı banka kapı levhaları ile çeşitli kurum ve kuruluşların bankaya verdiği madalyon ve berat örnekleri teşhirde bulunan değerli eşyalar arasındadır.
  • Yine geçmiş dönemlerde kullanılan “Kura Çarkı”, bazı şubelere ait resmi banka mühür örnekleri, 60-70 yıllık haberleşme kopya defterleri, tasarruf hesabı cüzdan örnekleri, fiş ve makbuz dipkoçanlarından örnekler, eski yazı çekler, kasa esas defterleri, tarihi nitelikteki teftiş defterleri ve raporları gibi geçmişi belgeleyen önemli belgelerin yanı sıra 1929 yılında Genel Müdürlük Binasının açılışında kullanılan altın orak ve tepsi ile Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına ait para örnekleri de ilgi çeken değerli objeler olarak sayılabilir.
Ziraat Bankası Müzesi

Tarihi binada 2017 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sonrasında, zemin kata bodrum katın da dahil edilmesiyle genişletilen Ziraat Bankası Müzesi, modern müzecilik anlayışı doğrultusunda dijital unsurlarla zenginleştirilerek yeni yüzüyle Kasım 2019’da tekrar ziyarete açılmıştır.

Ziraat Bankası Müzesinin Bölümleri

Zemin Kat; geleneksel yapı bozulmadan dijital uygulamalarla desteklenerek banka kronolojisinin anlatıldığı bir konsept ile oluşturulmuştur.

Bodrum Kat; yerleşiminde de tıpkı Şeref Salonu’nda olduğu gibi kronolojik bir sıra hakimdir.

Bodrum Kat kronolojik olarak şu bölümlerden oluşmaktadır;

  • Osmanlı’dan Devralınan Miras, Cumhuriyette Ziraat Bankası Bölümü
  • Kurumsal Kimlik Bölümü
  • Ana Kasa Dairesi
  • Dijital Vitrin Bölümü
  • Ziraat Bankası Koleksiyonu
  • Radyo Odası
  • Ayın Olayları
  • Kurumsal İletişim ve Mimari Odası
  • Çocuk Etkinlik Alanı
  • Ziraat Kuleleri
  • Kiralık Kasalar Bölümü
  • Ödüller Bölümü

Zemin Kat geleneksel yapı bozulmadan dijital uygulamalarla desteklenerek banka kronolojisinin anlatıldığı bir konsept ile oluşturulmuştur. 1863 yılına ait orijinal “Memleket Sandığımız”, Mithat Paşa’nın Memleket Sandıklarının kurulmasının gerekliliğini Dersaadet’e anlatan mektupları, 1889 yılına ait ilk yevmiye defteri ile uzun tarihi geçmişi bulunan kasa defterleri, tevzi ve satışa ait defterler, mühürler, düsturlar, zeyn varakaları, tasarruf ve tevdiat hesabı cüzdan örnekleri, daktilolar, mültezim defterleri ve koleksiyonumuzun en özel eserlerinden Genel Müdürlük binamız için özel olarak yaptırılan, İbrahim Çallı’ya ait “Harman” (1928) tablosu sergilenmektedir.

Ziraat Bankası Müzesi

Bodrum Kat yerleşiminde de tıpkı Şeref Salonu’nda olduğu gibi kronolojik bir sıra hakimdir. Osmanlı’dan Devralınan Miras, Cumhuriyette Ziraat Bankası Bölümü‘nde; 1863 yılında Pirot Kasabası’nda kurulup faaliyetlerini geliştirmeye devam eden Ziraat Bankası’nın Türkiye ve dünyada yayılımını gösteren harita bulunmaktadır. Bankamızın geçmişten bugüne yaşadığı gelişim ve büyüme bu interaktif harita ile ziyaretçilerimizin incelemesine sunulmaktadır.

Kurumsal Kimlik Bölümü‘nde Bankamızın 1961 yılında düzenlediği yarışmada birinci seçilen, bugün halen kullandığımız ZB harflerinden oluşan başak ambleminin hikayesi, amblemi tasarlayan Ayhan Akalp’in kendisinden dinlenmektedir.

Ziraat Bankası Müzesi

Ana Kasa Dairesi ve kasa kapıları dünyaca ünlü Fransız Fichet firması tarafından binanın inşası sırasında yapılmıştır. Kasa kapılarının ve çelik kasaların oldukça ağır olması nedeni ile kasa daireleri binanın bodrum katı ile birlikte inşa edilmiş, ardından diğer katlar tamamlanmıştır.
Teknoloji ile tarihin uyumunun en etkileyici şekilde sergilendiği Dijital Vitrin Bölümü‘nde, dijital ekran vasıtasıyla ziyaretçilerimizle para biriktirme oyunu oynayarak onları Ankara’da nostaljik bir yolculuğa çıkarmaktayız.

Ziraat Bankası Müzesi

Bankamız Türkiye’nin en önemli sanat koleksiyonlarından birine sahiptir. Güzel Sanatların bütün dallarını kapsayan ve kuruluşundan bugüne geçen süreç içinde gelişen, değişen sanat akımlarından yapıtları barındıran Ziraat Bankası Koleksiyonu, belgesel bir nitelik de taşımaktadır. 1926 yılından bu yana zenginleşen Ziraat Bankası Sanat Koleksiyonumuzu da dijital bir ekran üzerinde sanatseverlerin beğenisine sunmaktayız.

1960’lı ve 1970’li yıllarda Bankamızın sponsorluğunda yayınlanan radyo programlarının dinlenebildiği Radyo Odası, müzemizin en etkileyici alanlarından birisidir. Bu oda, geçmiş yıllarda Bankamızda kullanılan eşyalarla düzenlenmiştir. Radyo Odası’nda, Zeki Müren Özel Programı, Bu Toprağın Sesi, Çiftçilerimizle El Ele, Orhan Boran’la Neşe ve Müzik, Her Hafta Bir Skeç, Dünya Masallarından Seçmeler gibi programlarla geçmişi bugüne taşımaktayız.

Ziraat Bankası Müzesi

Küçük bir sinema salonu oluşturduğumuz diğer bir odada ise Ayın Olayları filmlerimiz izlenebilmektedir. Ayın Olayları; 1967 yılından başlayıp 1989 yılına kadar olan dönemde Bankamızın sponsorluğunda ilgili aya ait önemli olayların derlenerek ülke genelindeki tüm sinema salonlarında film gösterimleri öncesi izleyicilere sunulan haberleri içermektedir.

Kurumsal İletişim ve Mimari Odası‘nın bir bölümünde Tarihi Binamızla birlikte Eskişehir, Adana, Aydın, Kütahya ve Manisa Şube binalarımızın da mimarı olan Guilio Pztgeri anlatılmaktadır. Diğer bölümde geçmişten günümüze kadar yayınlanmış olan tüm TV reklamlarımız izlenebilmektedir. Ayrıca ziyaretçilerimiz bu odada “Afişler”, “Gazete Reklamları” ve “Ziraat Postası”nı inceleme fırsatı bulmaktadırlar. Ziraat Postası, 1964 yılından 1981 yılına kadar Banka tarafından bastırılmış; tarım, bankacılık ve kooperatifçilik alanında faydalı bilgiler içeren, köylere kadar ulaşan ve ücretsiz dağıtılan ilk gazete olma özelliğini taşımaktadır.

Ziraat Bankası Müzesi

Çocuk Etkinlik Alanı‘nda hem paranın hem de bankanın tarihsel gelişimini animasyon film ile anlatırken, bu anlatımı mekanik oyunlarla da pekiştiriyoruz.

İstanbul Finans Merkezi’nde yapımı devam eden Ziraat Kuleleri maketi üzerine uygulanan dijital mapping ile ziyaretçilerimize görsel bir şölen sunulmaktadır.

Kiralık Kasalar Bölümü‘nde, vefatından hemen sonra Mustafa Kemal Atatürk’e ait tarihi vesika ve eşyaların saklandığı 1 ve 2 nolu kasalar bulunmaktadır. Eşyalar Bankamız Merkez Şubesi’nin kasalarında muhafaza edilmiş ve daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla 1964 yılında Genelkurmay Başkanlığı’na teslim edilmiştir. Ayrıca merhum Başbakan Adnan Menderes’in Özel Kalem Müdürü Ercüment Yavuzalp’in bavulundan çıkan, Adnan Menderes’e ait olan ve 1960 yılında Merkez Şube kasasında muhafaza edilmek üzere Bankamıza teslim edilen bazı eşyalar da Kiralık Kasalar bölümümüzde sergilenmektedir.

Ziraat Bankası’nın Diğer Kültürel Hizmetleri:

Ziraat Bankası Müzesi

Türkiye’nin en köklü, güvenilir ve çağdaş bankası olan Ziraat Bankası; sanata verdiği destek zincirine 1990’lı yıllardan itibaren yeni halkalar ekleyerek “Kuğulu, Tünel ve Çukurambar Sanat Galerileri” ile Türk ve uluslararası plastik sanatlara verdiği desteği her geçen gün biraz daha artırmaktadır. Galerilerimizde bir sergi döneminde yaklaşık 30 sergi açılmaktadır.

Tünel Sanat Galerisi

  • Adres:             Müeyyet Sokak No:1 Tünel-Beyoğlu / İstanbul
  • Telefon:          0212 251 42 48
  • Galeri Alanı:    Galeri, iki katlı olduğundan katlar genellikle ayrı ayrı tahsis edilmektedir.
  • Üst kat            105 m2 olup tavan yüksekliği 2.05 m, tablo asma alanı 31.85 m
  • Alt kat            170 m2 olup tavan yüksekliği 2.47 m, tablo asma alanı 76.1 m’dir.
  • Hizmete Başlama Tarihi:        02.02.1999

Kuğulu Sanat Galerisi

  • Adres:             Tunalı Hilmi Cad. No:104 Kavaklıdere-Çankaya / Ankara
  • Telefon:          0312 466 05 40
  • Galeri Alanı:    Galeri tek bir bölümden oluşmaktadır. Toplam 72.5 m2 olup tavan yüksekliği 2.4 m, tablo asma alanı 34.2 m’dir.
  • Hizmete Başlama Tarihi:        28.03.2002

Çukurambar Sanat Galerisi

  • Adres:             Kızılırmak Mah. Dumlupınar Bulvarı, İleri Level AVM No:3/C1 Kat.2 Söğütözü / Ankara
  • Telefon:          0312 224 07 63
  • Galeri Alanı:    Galeri tek bir bölümden oluşmaktadır. Toplam 186 m2 olup tavan yüksekliği 3.7 m, tablo asma alanı 48 m 17 cm’dir.
  • Hizmete Başlama Tarihi: 22.11.2019

Ankara Ziraat Bankası Müzesi Adresi: Hacı Bayram, Atatürk Blv No: 8, 06050 Altındağ/Ankara

Ankara Ziraat Bankası Müzesi Harita: Ziraat Bankası Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Etiketler: :Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Ankara görülmesi gereken yerler, Ankara gezecek yerler, Ankara gezi, Ankara gezi rehberi, Ankara gezi yazısı, Ankara gezilecek çarşı, Ankara gezilecek doğal yerler, Ankara gezilecek doğal yerler haritası, Ankara gezilecek tarihi yerler, Ankara gezilecek yerler, Ankara gezilecek yerler doğa, Ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Ankara kalesi, Ankara merkezde gidilecek yerler, Ankara merkezde ne var, Ankara ne yenir nerede yenilir, Ankara ne yenir nereler gezilir, Ankara otelleri, Ankara seyahat rehberi, Ankara tarihi, Ankara tarihi yerler, Ankara turizm potansiyeli, Ankara turizm rehberi, Ankara turizm ve tanıtım, Ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Ankara şehir rehberi, Ankara’da bir günde ne yapılır?, Ankara’da gezilecek doğal yerler, Ankara’da gezilecek mekanlar, Ankara’da ne yapılır, Ankara’da ne yenir, Ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram, #photooftheday, #traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,  #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefter, Ziraat Bankası Müzesi,

#ankara, #aniyakala, #antalya, #camping, #doğa, #fotoğraf, #gezgin, #gezi, #gezilecekyerler, #holiday, #instagood, #instagram, #instatravel, #istanbul, #kamp, #manzara, #nature, #objektifimden,  #photo #photography #photooftheday #seyahat #seyahatacentasi #seyahataski #seyahatblog #seyahatblogger #seyahatblogu #seyahatcantasi #seyahatdefteri #seyahatet #seyahatetmek #seyahatetmeklazim #seyahatetmesanati #seyahatfoto #seyahatfotografciligi #seyahatimvar #seyahatkonsept #seyahatname #seyahatnotlari #seyahatrehberim #seyahatseverizbiz #seyahattutkusu #tatil #türkiye #travel #travelgram #traveling #traveller #travelphotography #trip #turkeyankara,