Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!



Ankara Kızılcahamam Alicin Kültürel Jeositi ve Alicin Manastırı Kamp Alanı

Kızılcahamam Outdoor Potansiyeli

Kızılcahamam, ender bulunur ilginç yapısı ile turizmin her türlüsüne müsait bir görüntü arz eder. Soğuksu Millî Parkı, Güvem Karagöl mevkii ve bunların yanında Yıldırım, Işık, Karakiriş, Hıdır Dağları ve bunların üzerindeki Yemişen, Hıdırlar, Miyala, Salın, Eldelek, Başköy ve Yıldırım yaylaları ile Yıldırım Dağları üzerindeki Zindan denilen koyu orman alanı tabii güzellikler açısından görülmeye değer yerler olup doğa ve kır turizmi açısından mükemmel imkânlar sağlar.

Son zamanlarda oldukça rağbet gören dağ turizmi, doğa turları için ideal mekanlar yaz-kış turların ilk seçeneği haline gelmiştir.

Ayrıca Kurtboğazı, Bayındır, Eyrekkaya ve Akyer Barajları ile Üçbaş, Kurumcu, Karacaören, Kırköy, Pazar, Çeştepe göletleri de tabii ortama ayrı bir renk ve güzellik katar.

‘Zümrüt’ gibi bir yeşilliğin hâkim olduğu Soğuksu Milli Parkı, gerçekten bozulmaya yüz tutmuş tabii zenginlikler içinde orijinal yapısı ile ender güzellikleri saklayan ve her mevsim farklı görüntülerle insana sunan bir esrara sahiptir.

Park sahasında; yaban domuzu, ayı, tilki, çakal, sincap, tavşan gibi hayvan ve bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda 200 civarında kuş türü bulunduğu tespit edilmiştir. Yurdumuzda yaşayan yırtıcı kuş türlerinin hemen hepsi bölgede görülür. Hatta Türkiye’de nadir görünen deniz kartalı, bozkır kartalı ve atmaca kartalı yanında diğer yırtıcı kuşlardan kızıl şahin, küçük kartal, mısır akbabası, kara akbaba, küçük kerkenez ve baykuş da bu bölgede bulunur.

Kızılcahamam’da her çeşit av hayvanı bulunabiliyor. Özellikle tavşan, tilki, kurt ve domuz gibi hayvanlara her tarafta rastlanır. Keklik, çevrenin çalılık, taşlık ve su kaynaklarının bulunması sebebiyle Çeltikçi ve Pazar civarında daha çoktur. Bunlardan başka Kirmir vadisinde su samuru ve ayı, Avdan ve Çukurören yaylası gibi kayalık ve ormanlık yerlerde vaşak, Işık Dağı‘nda ise geyik görmek mümkündür.

Kızılcahamam barajlarında, gasma (kasma) denilen tatlı su kefali ve karabalık yanında kültür cinsi aynalı ve İsrail sazanı da tutulabiliyor.


Ankara Kızılcahamam Alicin Kültürel Jeositi Kamp Alanı Tanıtımı:

Öncelikle jeosit ne demek onu açıklayalım: Jeositler, Ulusal ve uluslararası düzeyde öneme sahip, doğal olay veya süreçler sonucu oluşmuş, genellikle görsel açıdan öneme sahip, kaya topluluğu, stratigrafik istif, fosil, mineral, yapı, yer şekli gibi oluşumlardır.

Ali Cin deresi, (Bayındır Çayı) Kızılcahamam’ın Çeltikçi köyü yakınındadır ve kendisi ile aynı adı taşıyan, uzunluğu ise yaklaşık 20 kilometreyi bulan yeşilliklerle bezeli bir kanyonun içerisinde yer almaktadır.

Kanyon tamamen bir jeosit alanıdır ve barındırdığı doğal tarih ile önemli bir jeolojik hazinedir. Kanyonun zaman zaman 35-40 metreyi bulan dik yükseltisinde çok sayıda mağara ve bu mağaralardan birisinde yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen Ali Cin Manastırı kalıntıları yer almaktadır. Kızılcahamam otoyol çıkışından sonra kolayca ulaşabileceğiniz bir yerdedir manastır ve jeosit bölgesi.

Başkent Ankara’ya yaklaşık 80 km mesafede yer alan Alicin Kültürel Jeositi, Kamp severlerin istekleri tam olarak karşılayabilecek bir alandır. Alicin Manastırı Kamp alanı Ankara Kızılcıhamam’da yer alan ücretsiz kamp yapabileceğiniz yerlerden birisidir. Kamp alanı çevresinde çadır kampı yapabilirsiniz. Fakat karavan kampı için uygun yerlerden değildir.

Ali Cin deresi, Çamlıdere Barajı çıkışında, E-89 otoyolu üzerinde, Kalemler köyü eski pazar yolu inişindeki derin (140 m) ve çok dik bir vadi yamacında, yerden 70.M yüksekte oyulmuş birtakım mağaralar vardır. Çevrede bu mağaraların 19.asrın 2.yarısında yaşadığı tahmin olunan ve eşkıya olarak bilinen Cin Ali tarafından yapıldığı söylense de Roma dönemine ait güvenlik amaçlı bir yapı olduğu daha akla yatkın.

İsmini 19. yüzyılın ünlü eşkıyalarından Cin Ali’den aldığı rivayet edilen tarihi bir yapı olan Alicin Manastırı ve Alicin Deresi, hem doğanın hem de tarihin buluştuğu kamp alanlarından biridir. Sessiz, sakin kamp alanlarından biri olarak ön plana çıkıyor.

Ali Cin deresi kıyısı, bahar ve yaz aylarında piknik yapmak isteyenler için mükemmel bir seçim olabilir. Hatta derenin bazı bölgelerinde yüzülebilmekte, usta balıkçılar tarafından elle balık da avlanabilmektedir.

Yıllardır gizemli kalan Alicin Jeositi, Ankara’ya 90 kilometre uzaklıkta. Yapı, Kızılcahamam’daki Alicin deresinin hemen yanında bulunuyor. Dik bir yamaç üzerine yapılmasıyla akıllara Trabzon’daki Sümela Manastırı’nı getiriyor. Hatta Alicin Jeositinin, tarihi zenginlikleriyle tüm dünyanın ilgisini çeken Sümela Manastırı’ndan daha eski bir tarihe sahip olduğu düşünülüyor.

Manastır, aglomeralar içinde bir boşluğun önü kapatılarak oluşturulmuş ve yerden 15 m kadar yüksektedir. Uzaktan görünümü Trabzon’ daki Sümela’ yı andırdığından ‘Mini Sümela’ olarak isimlendirilmiştir.

Bugün ancak profesyonel dağcıların tırmanacağı özellikte bulunan kale ve çevresinin, görülmeye değer bir fizik yapısı var. Vadi tabanında Soğulcuönü çeşmesi var ve bu alan kamp ve piknik alanı olarak kullanılabilir.

Manastır olarak bilinen bu yapı, Trabzon’ daki Sümela benzeri bir tarzda inşa edilmiş ancak içinde dini veya sosyal hiç bir iz ve işaret bulunmuyor. Vadi zemininden 90 metre yükseklikte bir konuma sahiptir. 

Kızılcaham’da bulunan Işık Dağı Karagör Jeositi Kamp alanı yalnızca profesyonel kampçıların tercih etmesi gereken bir kamp alanıdır.

Bir işletme veya tesisin yakınlarında bulunmayan bu kamp alanına, önceden hazırlık yaparak gelmekte fayda var. Zira tuvalet ve elektrik gibi imkanlar bölgede bulunmamaktadır.

Kampçılar genelde kamp alanı olarak Alicin Deresinin kıyılarını tercih etmektedirler. Doğal bir şelaleden akan Alicin Deresi, bölgedeki su ihtiyacını karşılayabileceğiniz yegâne kaynaktır.

Alicin Manastırı tarihi bir yerdir. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında, doğa yürüyüşü ve kamp yapmayı sevenlerin uğrak noktasıdır. Geldiğinizde rahat kıyafet ve yürüyüş için uygun spor ayakkabısı giymeniz daha uygun olacaktır.

Işık Dağı’nın rakımı yaklaşık olarak 2000 metre. Bunu düşünerek bu kamp alanına tedarikli bir şekilde gelmenizi şiddetle tavsiye ediliyor. Karagöl de bölgede meydana gelen bir heyelan sonucu oluşmuş. Göl sığ ve suyu tatlıdır, rahatlıkla kullanıp içebilirsiniz. Kızılcahamam‘a kadar gelmişken balık avlamamak da olmaz. Oltanızı getirip balık, yengeç tutabilirsiniz.

Tüm imkansızlıkları ve doğal ortamı ile kamp ruhunu tam olarak hissedebileceğiniz Alicin Kültürel Jeositi, meşhur deresi ve trekking alanları ile kamp yapmasanız dahi bölgede mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Kızılcahamam Alicin Kültürel Jeositi ve Alicin Manastırı

Burası trekking yapmak için oldukça ideal bir bölgedir. Bu sebeple yürüyüş ayakkabılarınızla gelip çam ağaçlarının altında gayet kaliteli bir şekilde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Bölgede yapılacak aktivitelerden biri Alicin Manastırına tırmanış ve çevredeki mağaraların keşfi. Alicin Manastırı, oldukça dar ve dik bir yokuşla ulaşılabilen bir tarihi eser, dolayısıyla bu tarz tırmanışlara alışkın olmayanların çıkmasını çok önermiyoruz. Ancak bu tehlikeli tırmanışın dışında kamp alanının çevresindeki mağaraları keşfe çıkabilirsiniz. Bunların yanı sıra kampçılar, Alicin Deresinde balık tutabilirler.

Ekipmansız tırmanış tehlikeli ama manzarası mükemmel. Manastırın etrafında başka mağaralar da var. Uzunca keşfetmek için mükemmel bir vadi. Gitmeyi düşünüyorsanız bolca zamanınızın olduğuna emin olun

Fotoğraf makineniz varsa buraya gelirken fotoğraf makinesini de yanınızda eksik etmeyin. Birbirinden güzel doğa manzaralarını yakalayabilirsiniz.

Dere içinde balık tutabilir ve trekking yapabilirsiniz. Alicin Deresi kamp alanı ücretsizdir. Kanyon şeklinde olan Alicin Kültürel Jeositi’ni görünce sık sık Kamp yapmak isteyeceksiniz.

Çocuklu bir aileyle gelmek burası için doğru olmayacaktır çünkü tuvalet, duş gibi alanlar da bulunmamaktadır. Tamamen doğanın ortasındasınız.

Yapılan yorumlardan birisi şöyledir: Doğru dürüst patika yolu bile yok. Yukarı çıkmak cesaret ister. Belki yazın mümkün olabilir. Asfalttan sonra yaklaşık 4 km toprak yol var. Yol gidebilir durumda ama ciddi ciddi dağlarda heyelan tehlikesi var. Yola düşmüş kayalar gördüm.

Bisiklet için de oldukça ideal bir bölgedir. Bisikletin yanı sıra, Atv gibi araçlarınız varsa da buraya getirebilirsiniz.

Bu jeosit oldukça sessiz ve huzurlu bir yer. Günübirlik piknikçilerin olmadığı, tamamen doğa ile iç içe olacağınız ve kamp yapmayı doruklarına kadar hissedeceğiniz bir yer.

Bu alanda da herhangi özel bir işletme ya da hizmet bulunmuyor. Acemi kampçılar için tecrübe edindikten sonra gelinmesi daha doğru olacaktır. Ancak survival kamp severler oldukça keyif alacaktır.

Burada herhangi bir restoran, market yer almamaktadır. Alicin Kültürel Jeositi Kamp alanında yürüyüş alanları, bisiklet parkurları, balık tutabilecek alanlar bulunmaktadır. Bu sebeple gelmeden önce mutlaka alışverişlerinizi eksiksiz bir şekilde tamamlayın. Elektrik, duş gibi ihtiyaçlar bulunmadığı için de hazırlıklı olun. Bunların yanı sıra telefonları da belirli bölgelerde çektiğini belirli bölgelerde çekmediğini söyleyebiliriz.

Tuvalet, çeşme gibi temel ihtiyaçlar içinde herhangi bir alan bulunmamaktadır. Doğanın sakin, huzurlu havasında vakit geçirmek isteyenler için doğal bir ortam sunmaktadır. Bölgeye giriş ücretsizdir.

Bölge vahşi hayvanların yaşam alanı olduğundan geceleri yabani hayvanlar dolaşabilir tedbirli olunmakta fayda var. Bölgede ayrıca kurt ve ayı gibi yabani hayvanların da doğal yaşam alanıdır. Bölgeyi tercih edecek kampçıların bu tehlikeyi de göz önünde bulundurması gerekmektedir.


Ankara Alicin Kültürel Jeositi Kamp Alanı Diğer Bilinmesi Gerekenler: Alicin Deresi kamp alanında tuvalet ve elektrik bulunmamaktadır. Telefon çekmekte fakat internet çekmemektedir.
Ankara Alicin Kültürel Jeositi Kamp Alanı Giriş Ücretli mi? : Ücretsiz
Ankara Kızılcahamam Alicin Kültürel Jeositi Kamp Alanı İletişim Bilgileri: 
Ankara Kızılcahamam Alicin Kültürel Jeositi Kamp Alanı web-sosyal medya sayfaları: –
Ankara Kızılcahamam Alicin Kültürel Jeositi Kamp Alanı Adresi: Kalemler, 06890 Kızılcahamam/Ankara
Ankara Alicin Kültürel Jeositi Kamp Alanı Harita (GPS) Koordinatları: Kızılcahamam Alicin Kültürel Jeositi Kamp Alanı (Bulunduğunuz konumdan kamp alanına ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak kamp alanının konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)



Ankara hakkında bütün yazılarımız için Ankara Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ankara’da Gezilecek Yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için Ankara Gezilecek Yerler Haritasını tıklayabilirsiniz.

Diğer Ankara Haritalarımız:


Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası