Antalya Gezi Rehberi 4. Yazı

Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA

Antalya Gezilecek Yerler

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak diğer illerimizde yaptığımız gibi “Antalya’nın Gezilecek Yerleri” adı altında bir liste hazırlamak niyetindeydik. Ancak Antalya denizi, tarihi, turistik tesisleri, outdoor potansiyeli ile tek bir listeye sığmayacak kadar dolu bir ilimiz.

Antalya’nın il sınırlarının her karışı şehir merkezinden, dağından, ovasından, akarsuyundan, mağarasından, sahilinden, sahildeki eğlence mekanlarından, denizine, denizinden havasına kadar gezilmesi ve görülmesi gereken yer statüsünde olduğundan tek bir yazıda tanıtma imkânı bulamadık.

Antalya Gezilecek Yerler başlıklı yazılarımızı temelde Antalya İl Kültür Müdürlüğü’nün dokümanlarından faydalanarak hazırladık. Yazılarımızda yer alan resimleri internet üzerinden sosyal paylaşım sitelerinden ve wikiloc programından temin ettik. Yazılarımızı harita ile destekledik, dilerseniz görsel yönü güçlü olan haritalarımızdan da faydalanabilirsiniz.

Antalya Gezilecek Yerler hakkında detaylı ve tanıtıcı bilgi arıyorsanız aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Antalya Kaleiçi Tanıtımı

Antalya Kaleiçi Tanıtımı

“Attalos Yurdu” anlamına gelen AttaleiaAntalya, Bergama Kralı II. Attalos tarafından kurulmuştur. Bergama Krallığı’nın sona ermesiyle (M.Ö. 133) bir süre bağımsız kalan kent, daha sonra korsanların eline geçer. M.Ö. 77’de Komutan Servilius Isauricus tarafından Roma topraklarına katılır; M.Ö. 67’de Pompeius’un donanmasına üs olur. M.S. 130’da Hadrianus’un Attaleia’yı ziyaret etmesi, kentin gelişmesini sağlamıştır.

Bizans egemenliği sırasında piskoposluk merkezi olan Attaleia, Türklerin eline geçtikten sonra da büyük bir gelişme göstermiştir. Modern şehir antik yerleşimin üzerine kurulduğundan, Antalya’da Antik Dönem kalıntılarına çok az rastlanır. Görülebilen kalıntıların ilki, eski liman olarak nitelenen liman mendireğinin bir kısmı ve limanı çevreleyen surdur. Surların park dışındaki kısmında, restorasyonu yapılmış olan Hadrian Kapısı (Üç Kapılar), Antalya’nın en güzel antik eserlerinden biridir.

Antalya Kaleiçi Tarihi

Antalya Kaleiçi Tanıtımı

Antik Dönem’de Attaleia’yı barındıran Kaleiçi; içten ve dıştan, at nalı şeklinde surlarla çevrilidir. Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin ortak eseri olan bu surların içinde, kiremit çatılı 3 bin kadar ev bulunur. Evlerin karakteristik yapıları, Antalya‘nın sadece mimari tarihi hakkında fikir vermekle kalmaz; aynı zamanda bölgedeki yaşam tarzını, gelenek ve görenekleri en iyi şekilde yansıtır. Sur içindeki dar sokaklar limandan yukarıya, duvar boyunca uzanır. Yivli Minare ve Külliyesi, Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Karatay Medresesi, Şehzade Korkut Camii, İskele Camii, Tekeli Mahmut Paşa Camii, sur içindeki önemli tarihi yapılardan bazılarıdır.

Türkiye’nin güney-batısında Akdeniz kıyısında yer alan Antalya tarih boyunca Anadolu’nun denize açılan kapılarından biri olmuştur. Antalya Kaleiçinde Attaleia Antik Kenti kuruluşundan önce Yat limanında Korykos adı ile bir korsan limanı bulunduğu antik kaynaklardan bilinmektedir. “Kaya Kovuğu” anlamına da gelen Korykos, falezlerin hem doğal yapısı hem de sığınma limanı oluşu bakımından önem taşımaktadır. Liman ve gerisinde gelişen Antik Attaleia kenti M.Ö. 2 yy.’dan itibaren kesintisiz iskan görmüş ve günümüze kadar yaşayabilmiştir.

Kaleiçi‘ndeki antik liman, şimdilerde modern yat limanı olarak kullanılmaktadır. Yat limanı ve antik kent, birlikte; pek çok ressam, yazar ve şaire ilham veren muhteşem bir manzara ortaya çıkarır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1984 yılında, günümüzde koruma altına alınmış olan Kaleiçi‘nde yapılan restorasyon projesi ile FIJET (Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu) tarafından; “Turizmin Oscarı” olarak kabul edilen Altın Elma Ödülü‘ne layık görülmüştür.

Kaleiçi Gezilecek Yerler

Antalya Kaleiçi Tanıtımı

Antalya’nın eski kent merkezi; eski ve yeninin güzelliğinin buluştuğu Kaleiçi, içten ve dıştan surlarla çevrilidir. Bazıları günümüze dek ayakta kalan bu surlar, 2 bin yılı aşkın burada yaşamış çeşitli medeniyetler tarafından inşa edilmiştir. Surların içinde, limana giden dar sokakların etrafına dizilmiş geleneksel evler vardır. Bir cephesi sokağa, diğer cepheleri bahçeye bakan iki ya da üç katlı evler, eski Antalya’nın atmosferini mükemmel bir şekilde yansıtır.

Bir ayrıcalıktır Kaleiçi’ni yaşamak. Dokunduğunuz her yerde tarihi bir doku, gördüğünüz tüm güzelliklerde kültürel bir miras, işittiğiniz her bir seste hoş bir melodi, aldığınız her nefeste ve tattığınız her yemekte farklı bir haz saklıdır Kaleiçi’nde.

Kaleiçi’ndeki antik liman, şimdilerde modern yat limanı olarak kullanılmaktadır. Yat limanı ve antik kent, birlikte, pek çok ressam, yazar ve şaire ilham veren muhteşem bir manzara ortaya çıkarmışlardır. Yat limanının çevresindeki restoran ve kafelerde deniz manzarası eşliğinde içeceğinizi yudumlayabilir ya da günübirlik gezi tekneleriyle, falezler boyunca keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Antalya Kaleiçi

Antalya Kaleiçi

Otel, pansiyon, restoran ve bar gibi yeme – içme, konaklama ve eğlence tesislerine dönüştürülmüş tarihi binaları; begonvillerle süslü, her bir köşesi keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerle dolu sokakları; yöresel ürünler ve hediyelik eşyaların satıldığı birbirinden renkli dükkanlarıyla Kaleiçi, Antalya’nın kalbi ve turistik cazibe merkezidir. Canlılığını ve ritmini her daim koruyan Kaleiçi‘nin begonvillerle süslü, turunç çiçeği kokan sokaklarında geçmişe yolculuk ederken; yöresel ürünler ve hediyelik eşya satan dükkanlarından alışveriş de yapabilirsiniz.

Geleneksel mimari dokusunu koruyan Kaleiçi, bugün eğlence yerlerinin, pansiyonların, restoranların ve hediyelik eşya satan dükkanların bulunduğu eşsiz bir turizm merkezi olmuştur. Kültürden sanata yemekten alışverişe, eğlenceden dinlenceye kadar her yönüyle kapılarını sonuna kadar açar Kaleiçi misafirlerine.

Kaleiçi Gezilecek Yerler

Kaleiçi’nde her metrekarede tarih ve turizm iç içe geçmiştir.

Antalya Kaleiçi Haritası

Kaleiçi’nde Gezi Haritası

Kaleiçi Gezilecek Yerler Haritası: https://goo.gl/maps/1TY92y2N3B9GzavW6

Antalya Kaleiçi‘nde gezilip görülebilecek tarihi ve turistik mekanları haritada görmek, bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenmek ve yol tarifi almak için haritamızı tıklayabilirsiniz.

Antalya Kaleiçi Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Antalya gezinizde Antalya Kaleiçi’nde görmek isteyebileceğiniz tarihi ve turistik mekanların tanıtımını yapıyoruz. Aşağıdaki başlıklara tıklayarak tanıtımına gidebilirsiniz.

Kaleiçi Gezilecek Yerler

Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

1    Antalya Yat Limanı

Antalya Yat Limanı
  • Kaleiçi Yat Limanı Antalya’nın Muratpaşa ilçesindedir.
  • Antalya‘nın olmazsa olmazı en ünlü simge yerlerinden birisi Kaleiçi ve Yat Limanı görülesi bir yer limanı ve çevresindeki eski şehir evleri mükemmel ve görülmeye değerdir.
  • 100 tekne bağlama kapasiteli limandır. Limanın derinliği 7 metredir.
  • İçerisinde alışveriş yapabileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz yerler mevcuttur.
  • Antalya’ya yolunuz düşerse gelinmesi gereken yerlerin başında olacaktır.
  • Turistik olarak yoğun şekilde ziyaret edilen Antalya Yat Limanı‘nda deniz polisi karakolu mevcuttur.
  • Antalya’ya geldiğinizde, çay içerken serin bir deniz meltemi eşliğinde panoramik bir seyir keyfi yapabileceğiniz bir mekandır. Hem tarihi hem doğal güzelliği cezbedicidir, Yat Limanı tepeden görülmelidir.
  • Antalya Yat Limanı günümüzde sadece özel yatlara hizmet vermektedir. Limanda gemiler demir atmaz, tonoz ile limana bağlanırlar.
  • Buradan özel firmalarca yat ve tekne turları düzenlenmektedir. Saatlik ve günlük turlar vardır.
  • Limanın manzarasına doyum olmaz, yazın da hem serin olur ve mermeri plajı bir harikadır.
  • Limana bağladığınız yatınızdan indikten sonra kendinizi muhteşem Antalya sokaklarının içerisinde bulacak etrafınızı kafeler, restoranlar, tarihi binalar ve restore edilmiş oteller de dahil olmak üzere hala bir kısmı ayakta duran surlar çevirecek. 
  • Antalya‘nın en eski tarihi limanı, manzara, doğa, yat turu ve restoranları ile muhteşem bir yer.

Antalya Yat Limanı Nerede? Yat Limanı Adresi: Selçuk Mh., Varyant Sk., 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Yat Limanı Harita: Yat Limanı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

2    Antalya Kaleiçi Amfi Tiyatro

Kaleiçi Amfi Tiyatro
  • Antalya Kaleiçi‘nde bulunan Amfi Tiyatro, Yat Limanı’nın hemen bitişiğindedir.
  • Amfi Tiyatro‘da çeşitli sanatsal etkinlikler düzenlenmektedir.
  • Amfi Tiyatro‘da Büyükşehir Belediye’sinin organize etiği tiyatro oyunları oynanmakta, konserler düzenlenmektedir.
  • Özellikle akşam saatlerinde çok yoğun olan Amfi Tiyatro‘da özellikle gençler toplanıp eğlenmektedir.

Antalya Kaleiçi Amfi Tiyatro Nerede? Kaleiçi Amfi Tiyatro Adresi: Selçuk, Cumhuriyet Cd. No:67, 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Kaleiçi Amfi Tiyatro Harita: Kaleiçi Amfi Tiyatro (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

2 Antalya Oyuncak Müzesi

Antalya Oyuncak Müzesi

  • Antalya Oyuncak Müzesi Kaleiçi’nde asansöre giden yol üzerinde şirin bir müzedir.
  • Bu küçük müzede tarihi 1860’dan 1990’a kadar uzanan ilginç oyuncaklar sergilenir.
  • Müze, 23 Nisan 2011 yılında hizmete açılmıştır.
  • Antalya Oyuncak Müzesinde 3 bin oyuncak vardır ve yerli üretimin olduğu kadar yabancı üretim oyuncaklarda bulunmaktadır.
  • Antalya Çocuk Müzesi’nin kuruluşuna öncülük eden isim şair ve yazar Pazay Akın’dır.
  • Antalya’da tatil yaptığınız günlerin birine dahil edip hem çocuğunuza hem de kendinize eğlenceli saatler ayırabileceğiniz bir yerdir.
  • Antalya Oyuncak Müzesine ilk girdiğinizde sizleri Nasreddin Hoca ve eşeği selamlayacak. Sonrasında yaşayacağınız vakitlere Kül Kedisi ve balkabağı arabası, Daltonlar, Red Kit, Micky Mouse, Şirinler, Keloğlan, Temel Reis gibi birçok çizgi film kahramanı dahil olacak. Çocuklarınızı oyuncak müzesine götürerek onlara harika bir hediye verebilirsiniz.
  • Kaleiçi yat limanda tek katlı küçük bir müze. İçerde binlerce tarihi oyuncak bulunuyor. Eğlenerek geçmişi yad edebileceğiniz keyifli bir mekandır.
  • Antalya Oyuncak Müzesinde genellikle 1800’lu yılların sonu 1900’lu yılların başında kullanılan oyuncaklar mevcut.
  • Yoğunluk olarak ABD, Almanya ve Türkiye’de kullanılan oyuncaklar var. Japonya, Peru, Rusya oyuncakları da var.
  • Antalya Oyuncak Müzesine giriş ücretsizdir.
  • Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmektedir. Detaylı bilgi için adresine bakabilirsiniz: http://oyuncakmuzesi.antalya.bel.tr/
  • Antalya Oyuncak Müzesi Nerede? Oyuncak Müzesi Adresi: Selçuk Mah Yat Limanı Sok. No:112, 07000 Muratpaşa/Antalya

Antalya Oyuncak Müzesi Harita: Oyuncak Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

4    Antalya Hıdırlık Kulesi

Hıdırlık Kulesi
  • Hıdırlık Kulesi, Antalya surları üzerinde 2. yüzyılda yapılan silindir biçiminde taş bir kuledir.
  • MÖ 2. yüzyılda Romalıların inşa ettiği, üst platformu körfez manzarası sunan silindir şeklindeki taş kuledir.
  • Antalya’nın ücretsiz bir şekilde gezebileceğiniz tarihi yerlerinden.
  • Kaleiçi surlarının güneyinde en uç noktada bulunur. Karaalioğlu Parkı’nın deniz tarafında doğusunda kalır.
  • Atatürk Caddesi’nden ise Hadrianus Kapısından geçtikten sonra dümdüz hiçbir yere sapmadan Hesapçı Sokak boyunca denize doğru yürüyerek Hıdırlık KalesineKulesine ulaşabilirsiniz.
  • 2. yüzyılda yapılan kule, surların güneybatı köşesinde Karaalioğlu Parkı‘nda yer almaktadır.
  • 14 m yüksekliğinde, alt kısmı kare ve üstü silindir biçimindedir.
  • Roma İmparatoru Hadriyanus’ un yaptırdığı düşünülmektedir. Yapının işaret amaçlı ateş yakılarak hem iletişim için hem de savunma amaçlı kullanıldığı sanılmaktadır.
  • Antalya merkezde, manzarası çok güzel, ailecek yürüyerek, eğlenerek vakit geçirilebilecek bir yerdir.
  • Alt katta küçük bir oda bulunmakta, üst katta ise oldukça kalın bir duvar kitlesinin çevresinde bir gezi alanı yer almaktadır. Buradan bir merdivenle, bir dehliz içinden üst kata çıkılmaktadır.
  • Tarihi bir yer ve yeni kazılar yapılıyor. Özellikle akşamları gün batımını izlemek için seçilebilecek güzel bir yerdir.
  • Kule bir deniz feneri ve körfeze gelen gemileri gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Alt kattaki oda duvarlarında yüzyıllarca su sızmalarından dolayı kaybolmaya yüz tutmuş fresk kalıntıları nedeniyle, bazı kaynaklarca bir kahraman mezarı olarak gösterilmektedir.

Antalya Hıdırlık Kulesi Nerede? Hıdırlık Kulesi Adresi: Kılınçarslan, Hıdırlık Sk. No:50, 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Hıdırlık Kulesi Harita: Hıdırlık Kulesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

5    Antalya Ahikızı Mescidi ve Ahikızı Türbesi

Ahikızı Mescidi

Antalya Kaleiçi Ahikızı Mescidi

  • Kaleiçi, Selçuk Mahallesi Mektep Sokak 9 numarada bulunan Ahi Kızı Mescidi Selçuklu Dönemi yapılarından olup, inşa tarihi konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.
  • Bu küçük yapının mescit olarak yapılmadığı bilinmemektedir. Bazı kaynaklara göre bu yapı şehri koruyan surların bir uzantısıdır.
  • Ahi Kızı Mescidi” olarak bilinen ve bu adla yayınlara giren bina, bazı araştırmacılar tarafından Hamidoğlu Beyliği dönemine ve 14. yüzyıla tarihlendirilir. Fakat bunu gösteren herhangi bir kitâbe veya yazılı kaynak yoktur.
  • Son onarımı 2001 yılında gerçekleşen kare planlı yapının, günümüzde cami olarak kullanımı sürmektedir. 
  • Antalya Kaleiçi’nde gezerken bu küçük mescidin bahçesindeki şadırvanda yüzünüzü yıkayabilir, caminin yeşil ve şirin bahçesinde serinleyip soluklanabilirsiniz.
  • Ahi Kız Türbesi ile Camii arasında Ahi Yusuf Camii, Türbesi ve Çeşmesi de bulunuyor.
  • 8.80×8.80 m gibi küçük boyutları ve basık kubbesi ile özgününde mescit olarak tasarlandığı anlaşılan yapıya giriş kuzey cephesindeki sivri kemerli kapı ile sağlanmaktadır.
  • Kapının iki yanında birer pencere bulunmaktadır.
  • Bu küçük yapının doğu cephesinde yüksek ve sivri kemerli pencere ile sağında bir mazgal pencere göze çarpmaktadır.
  • Batı cephesi ilginç bir şekilde merkezde üst üste 3 dörtgen ve bunların her iki yanında birer mazgal pencere ile donatılmıştır. Tüm pencere çerçeveleri kesme taştan, yapı duvarları ise moloz taştan oluşturulmuştur.
  • Mescidin kuzeyi boyunca yakın dönem eklentisi kadınlar bölümü bulunmaktadır. Yapının kuzeybatısında aynı adla anılan bir de türbe yer almaktadır.

Antalya Kaleiçi Ahi Kızı Türbesi

Ahi Sultan Kızı Türbesi
  • Antalya Müzesi’nde bulunan ve bu türbeden kaynaklandığı kayıtlara geçen bir sanduka kitabesinden yapının en geç 1439 yılında yapıldığı varsayılmaktadır.
  • 19. ve 20. yüzyıl onarımları ile özgün yapısı kaybeden ve doğu cephesinde bir konuta bitişik olan küçük yapı, günümüzde kısmen betonarme mimarisi göstermektedir.
  • Yapıya giriş kuzey cephesindeki bir kapı ile sağlanmaktadır. Düz örtülü yapının güney duvarı kıyısında bir mezar bulunmaktadır.

Antalya Kaleiçi Ahi Kızı Türbesi Nerede? Kaleiçi Ahi Kızı Türbesi Adresi: Selçuk, Yukarı Arası Sokak No:7, 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Kaleiçi Ahi Kızı Türbesi Harita: Kaleiçi Ahi Kızı Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

6    Antalya Karaalioğlu Parkı

Antalya Karaalioğlu Parkı

Tam adı Karaalioğlu Kent Yaşam Parkı’dır. Karaalioğlu Parkı’na yerel halk Karaoğlan Parkı da demektedir. Deniz ve Roma taş kulesi manzaralı panoramik bir balkonları bulunan yeşil kentsel alandır.

20. Yüzyılın başlarına kadar mesire yeri olarak kullanılan Karaalioğlu Bahçesi’nin modern bir parka dönüşümü 1930’lu yıllara denk gelmektedir. 1940-1945 yılları arasında Antalya‘da Valilik yapan Haşim İşcan zamanında bu parka “Karaalioğlu” ismini verilerek mülkiyet sorunu çözüldü ve kamuya parkın mülkiyeti kamuya geçti.

Antalya Karaalioğlu Parkı

Karaalioğlu Bahçesi, “İnönü Parkı” adıyla 29 Nisan 1943 tarihinde hizmete girdi.

Karaalioğlu Parkı, Antalya şehir merkezinde, Kaleiçi‘ndedir. Antalya merkezde bulunan bu park kaleye, Kaleiçi Yat Limanına, Barlar Sokağına yakın bir noktadadır. Kaleiçi’nden yürüyerek veya tramvayla kolayca ulaşılabilir. Karaalioğlu Parkı Antalya Nostaljik Tramvay güzergahı üzerindedir.

Park 140 bin metrekarelik bir alana kurulmuştur.

Karaalioğlu Parkı içerisinde ve civarında Belediye başkanlığı, şehir tiyatrosu, Atatürk Müzesi ve Evi ve limana bakan Hıdırlık Kulesi, muhteşem kayalıkların manzarası ve Antalya Körfezi‘nin geniş mavi genişliğini görebilirsiniz.

Falezlerin üzerinde bulunan Karaalioğlu Parkı, özenle yerleştirilmiş gibi duran dağ ve deniz manzarası, geniş düzlükleri, yemyeşil çam ve palmiye ağaçları, parkın içerisinde bulunan uzun ve gölge yürüyüş yolları, denizi seyredebileceğiniz çay bahçeleri, çocuk oyun parkları, her zevke hitap edecek kafeleriyle Antalya’nın en güzel parkıdır.

Karaalioğlu Parkı eşsiz manzarası, falezlerin üzerindeki seyir terasları, parkı süsleyen palmiyeleri, peyzajı, Kaleiçi’yle bütünleşen konumu ve Antalya’nın en güzel parkı olarak bilinir.

Asya ve Afrika’da yaşayan “Yeşil Papağan” Karaalioğlu Parkı’nın simgesi durumundadır. Kaleiçi İskele civarındaki gümrükte yakalanarak salınan veya gemilerdeki kafeslerden kaçan Yeşil Papağanlar’ın zamanla yerleşik bir topluluk haline geldiği düşünülüyor.

Karaalioğlu Parkı’nda falezler üstünden Akdenizi, Beydağlarını, Konyaaltını, Kaleiçi’ni seyredebilirsiniz. Parkta ağaçların altında rahatça oturabileceğiniz kafeler mevcuttur. Bu parka özel araçla ulaşım biraz sıkıntılı olup, park yakınlarındaki otoparklara park etmelisiniz.

Cahvar Göktaş’ın “Don Kişot” heykeli ve asırlık Çitlenbik Ağacı

Karaalioğlu’nda semaverden demli bir çay içerken, Beydağları’nın gün içinde değişen renklerini seyretmenin doyumsuz keyfini başka hiçbir yerde bulamazsınız.

Parkın girişinin iki yanında bulunan aslanlı iki lahit kapağı Korkuteli’nin Küçüköğüt Köyü’nden getirildi.

Karaalioğlu Parkında birçok anıt anıt ve heykel bulunmaktadır. Bu anıt ve heykellerin başlıcaları şunlardır: Şairin ölümünün 47. yıl dönümünde 2010 yılında yapılan Nâzım Hikmet anıtı, Cavhar Göktaş’ın yaptığı Don Kişot heykeli, havuzda serinleyen kadın heykeli, Mehmet Aksoy’un yaptığı İşçi ve Oğul anıtı, asırlık Çitlenbik Ağacı, sanatçı Kuzgun Acar tarafından yapılan El heykeli ve Kurbağa heykelleridir.

Cavhar Göktaş’ın yaptığı Don Kişot heykeli

Karaalioğlu Parkı Antalya’nın en önemli festivali olan Altın Portakal Festivali kortej yürüyüşünün bitiş noktasıdır. Parkın hemen Işıklar Caddesindeki girişinde yer alan beyaz görkemli bir yapı olan Belediye Binasının balkonundan korteje katılan sinema sanatçılar halkı selamlar, festival kutlamalar burada devam eder.

Karaalioğlu Parkı şehrin göbeğinde doğal güzellikler kocaman ağaçları, düzenli oturma alanlarıyla ziyaretçilerine en güzel Akdeniz manzaralarından birini, en romantik güneş batımını izleyebileceğiniz seyir teraslarını sunar.

Işıklar Caddesi’nden başlayan denize dik uzanan iki ana bulvarın ortasında büyük bir yeşil alan ve bu bulvarların sonunda denizi yukarıdan görebileceğiniz ve Mirador denilen üç ayrı seyir terası bulunur.

Parkın en popüler noktaları Miradorlardır. Miradorların olduğu meydanlar parkın en hareketli noktaları, parkın en güzel manzaraları da tam olarak burada görebilirsiniz. 7’den 70’e tüm ziyaretçiler Miradorlarda oturmaya bayılır. Yüksekten çok korkmuyorsanız Miradorlara oturarak dakikalarca şehri izleyebilirsiniz.

Karaalioğlu Parkı Seyir terasları (miradorlar)

Aile, genç, yaşlı herkesin gidip gezebileceği bir park ve Antalya‘nın en gözde parkı Karaalioğlu Parkı’nda Ramazan ayında şenlikler konserler düzenleniliyor.

Parkın yanında bulunan Atatürk Evi ve Müzesi ise Işıklar Caddesi üzerinde girişinde, belediye binasının hemen yanındadır. Atatürk’ün Antalya ziyaretinde kaldığı bu iki katlı Antalya evi Ata’nın anısına müzeye dönüştürülmüş. Atatürk’ün ziyareti sırasında çekilen fotoğraflar, ziyaretle ilgili gazetelerde çıkan yazılar, kişisel eşyaları ve daha pek çok eşyayı görmek mümkündür. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kent tarihine de ışık tutan Atatürk Evi ve Müzesinin girişi ücretsizdir.

Parkın içinde, denize doğu-batı yönünde, birbirine paralel üç cadde bulunmakta ve bu caddeler deniz kıyısında üç seyir terası ile sonlanmaktadır.

Karaalioğlu Parkı‘nda Antalya florasını yansıtan ağaç, bitki, çiçek ile kuş türlerini görebilirsiniz.

Karaalioğlu Parkı, Antalya florasını yansıtan ağaç, bitki, çiçek ile kuş türleri başta olmak üzere zengin bir canlı varlığına sahiptir.

Antalya Karaalioğlu Parkı Nerede? Karaalioğlu Parkı Adresi: Kılınçarslan, Park Sk., 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Karaalioğlu Parkı Harita: Karaalioğlu Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

7    Antalya Müsellim Camisi ve Müsellim Kütüphanesi

Müsellim Camii

Antalya’nın Kışla Mahallesi’nde, Belediye Caddesi’nde bulunan Müsellim Camisi aynı zamanda Teklioğlu Camisi olarak da tanınmaktadır.

Elmalı mahallesinde Kışla Han Çarşısı’nın yanında bulunmaktadır. Giriş kapısının üstünde yer alan kitâbeye göre Hacı Osman Ağa oğlu, Hacı Mehmed Ağa tarafından 1211’de (1796) yaptırılmıştır. Kare planlı olan caminin güneybatı köşesine yine kare planlı küçük bir kütüphane eklenmiştir. Müsellim Kütüphanesi olarak da bilinir.

Müsellim Camii’nin kitâbesi



Antalya Müsellim Cami

Caminin önünde, cephede yedi, yanlarda da bir duvar uzantısı ve bir sütundan oluşan ahşap bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Muntazam kesme taştan yapılmış olan caminin beden duvarları kademeler halinde yükselmektedir.

Caminin üzeri sekizgen bir kasnak üzerine oturan kubbe ile örtülüdür. İbadet mekanının pencere içleri XVIII. yüzyıl çinileri ile kaplanmıştır. Caminin kuzeybatı köşesine, beden duvarlarına bitişik minare oturtulmuştur.

Müsellim Camii çinilerinden bir örnek

Minarenin kaide ve pabuç kısmı kesme taştan, silindirik gövdesi ile şerefesi tuğladan yapılmıştır. Güneybatı köşesinde dışarıya doğru çıkıntı meydana getiren kütüphanesinin yapı malzemesi camiden oldukça farklıdır. Moloz taştan olan kütüphane, daha geç devirlerde yapılmış olup, içten kubbeli, dıştan kiremit çatılı bir üst örtüsü bulunmaktadır.

Müsellim Cami, 1952-1955 ve 1989-1992 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.

Antalya Müsellim Camii Nerede? Müsellim Camii Adresi: Elmalı, 4. Sk. 11c, 07040 Muratpaşa/Antalya

Antalya Müsellim Camii Harita: Müsellim Camii (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

8    Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi

Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi

Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi uzun yıllar Cumhuriyet Meydanında bulunan tarihi Mevlevihane binasında sanata ve sanatçıya hizmet vermiştir. Ancak, Mevlevihane binasının büyük çaplı bir onarıma ihtiyaç duymasından dolayı 2014 yılı başlarında yeni bir galeri hizmet binası arayışı sonucunda Kışla Mahallesi Cumhuriyet Caddesi 59.Sokak Şeref Apartmanı NO: 2C Muratpaşa / Antalya adresinde yaklaşık 200m2’lik bir yer Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olarak kiralanmış ve 15 Nisan 2014 tarihinde açılan karma sergi ile hizmete açılmıştır.

Devlet Güzel Sanatlar Galerilerinin Amaçları

Güzel Sanatlar Galerilerinin, plastik sanatlar alanında öncelikle sanatsal yeterlikli sergiler, yan faaliyet olarak da konferans, açıkoturum, film ve dia gösterileri atölye ve kurs çalışmaları düzenleme yolu ile yaygın bir eğitim sağlamaktadır. Bu alanda çalışan usta ve genç sanatçılarımızla amatörlere sergileme ve çalışma olanağı yaratmak yönünde çalışmalar yapılır.

Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi

Kültür Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak görev yapan Devlet Güzel Sanatlar Galerileri Müdürlüklerinin kuruluş amacı;

  • Sanatçılarımıza sanat eserlerini sergileme kolaylığı sağlamak,
  • Yetenekli genç sanatçıları desteklemek,
  • Plastik sanatlar zevkini yaymak ve geliştirmek,
  • Plastik sanatlar alanında konferans, açıkoturum, film ve dia gösterileri düzenlemek,
  • Sanatseverlere ve sanatçılara dünya plastik sanatını ve eserlerini tanıtmaktır.

Devlet Güzel Sanatlar Galerileri Müdürlükleri, plastik sanatlar alanında öncelikle sanatsal yeterlikli sergiler, yan faaliyet olarak da konferans, açıkoturum, film ve dia gösterileri atölye ve kurs çalışmaları düzenleme yolu ile yaygın bir eğitim sağlayarak, halkımızın sanat zevk ve kültürünü geliştirmek, bu alanda çalışan usta ve genç sanatçılarımızla amatörlere sergileme ve çalışma olanağı yaratmak yönünde çalışmalar yaparlar.

Yurt düzeyinde çeşitli illerde yukarıdaki amaçlar doğrultusunda kurulmuş 49 Devlet Güzel Sanatlar Galerileri Müdürlüğü bulunmaktadır. Bu galeriler Ankara dışında, bulundukları illerin İl Kültür Müdürlüğüne bağlı olarak hizmetlerini sürdürmektedirler.

Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi

Devlet galerilerinde sergi açabilmek için herhangi bir ücret ödenmez. Sanatçıların eserlerini satmaları serbesttir, satılan eserlerden komisyon da alınmaz. Sanatsal yönden yeterli her sanatçı, sergisini açabilmek için Devlet Güzel Sanatlar Galerisine başvuruda bulunabilir.

Bir Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde sergi açabilmek için sanatçılarının başvurularını doğrudan o galerinin müdürlüğüne yapmaları gerekmektedir. Devlet Güzel Sanatlar Galerileri Yönetmeliği uyarınca her galeri için her yıl, üyeleri yenilenen, bağımsız Seçici Kurullar oluşturulmakta ve bu Seçici Kurullar yıl içinde belirli aralıklarla toplanarak sanatçıların sergi açma taleplerini değerlendirip, sergilerin sanatsal yönden galeri salonlarında açılıp, açılamayacağına karar vermektedirler. Sanatsal yönden seçici kurulun olumlu görüşünü alan sanatçıya, galeri müdürlüğünce, programı dahilinde salon tahsisi yapılır.

Bu sanat kuruluşlarımızın büyük bir bölümünde, 01 Eylül – 30 Haziran tarihleri arasında plastik sanatlar alanında kurslar düzenlendiği gibi, Güzel Sanatlar Fakültelerine hazırlık kursları da verilmektedir.

Devlet Güzel Sanatlar Galerileri, 01 Temmuz – 30 Ağustos tarihleri arasında kapalı olup, yılın diğer aylarını kapsayan sergi sezonunda ise, Pazar günleri dışında her gün mesai saatleri içinde izleyicilere açıktır.

Antalya İl Merkezinde Bulunan Sanat Galerileri

Alpek İnş.Sanat Galerisi: Yenigün Mh. Kızılırmak Cad. No.22 Muratpaşa
Ansan Sanat Galerisi: Deniz Mahallesi Konyaaltı Caddesi
Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi: Kışla Mh. No:55 Muratpaşa
Antalya Müzesi Sanat Galerisi: Bahçelievler mh. Konyaaltı cad.No:88 Muratpaşa (Antalya Müzesi içi)
Aydın Kanza Sanat Galerisi: Altındağ Mh.100 yıl Blv. No:27 Muratpaşa (Güllük kavşağı park içi)
Dokuma Park Modern Sanatlar Galerisi: Namık Kemal Blv. No:31 Kepez
Galeri T: Elmalı Mah. 13. Sok. no.5 Muratpaşa
Lara Sanat Merkezi: Yeşilbahçe Mah. Portakal çiçeği cad. No.43 Muratpaşa
Mall of Antalya Sanat Galerisi: Altınova Sinan Mh. Serik cd. No.309 Kepez (Mall of Antalya Avm içinde)
Muratpaşa Belediyesi: Türkan Şoray Kültür Merkezi 1455. Sk., Yeşilbahçe, 07160 Muratpaşa
Olbia Sanat Galerisi: Dumlupınar Blv. No:422/36 (Akdeniz Üniversitesi içi)
Orkun Ozan Sanat Galerisi: Kışla Mahallesi No:36 Muratpaşa
Simitçi Mıstık Galeri: Kılıçarslan Mah. Tabakhane Geçidi Sok. Kaleiçi
Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi Sanat Galerisi: Üçgen Mh. 96. Sok. Muratpaşa
Antalya İl Merkezinde Bulunan Sanat Galerileri

Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Nerede? Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Adresi: Kışla, Cumhuriyet Cd. No: 55, 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Harita: Devlet Güzel Sanatlar Galerisi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

9   Antalya Mevlevihâne’si ve Mevlevihâne Müzesi

Antalya Mevlevihâne’si ve Mevlevihâne Müzesi

Anadolu’da kurulan ilk 4 Mevlevihaneden biri olduğu belirtilen 762 yıllık Antalya Mevlevihanesi, aslına uygun şekilde restore edilerek,2018 yılında yeniden hizmete açıldı.

Yivli Minarenin ve Yivli Minare Camii’nin bulunduğu bölgedeki yapılar topluluğu içinde yüksekçe bir teras üzerinde inşa edilmiş olan Mevlevihâne, 13.45 x 22.32 metre ölçüsünde dikdörtgen formlu iki katlı kâgir bir yapıdır. Mevlevihâne Hamamı, Zincirkıran Mehmet Bey ve Nigar Hatun Türbelerinden oluşan, yapı kompleksi içerisinde yer almaktadır.

Antalya Mevlevihanesi

Antalya Mevlevihâne’si ve Mevlevihâne Müzesi

Antalya şehir merkezinin tam ortasında, saat kulesinin hemen yanında küçük ve ücretsiz bir müzedir.

Antalya Mevlevihanesi, Selçuklu döneminde kubbe ve tavan sistemi kullanılarak inşa edildi. Enine dikdörtgen planlı olan Mevlevihanenin iç kısmında basamaklı yükseltileri bulunuyor.

Mevlevihanede, altta ve üstte olmak üzere 4 mekan bulunuyor. Mevlevihanenin hemen batısında yeni onarılmış bir Osmanlı hamamı da yer alıyor.  Pazar-Pazartesi günleri 8.30 ila 17.30 saatleri arasında diğer günler ise programa göre geç saatlere kadar açık olan Antalya Mevlevihane Müzesi’nin en kalabalık ziyaretçileri öğrenciler oluyor.

Antalya Mevlevihâne MüzesiMevlevihâne, Hamam, Zincikıran Mehmet Bey ve Nigâr Hatun Türbeleri’nden oluşan bir yapı kompleksini içinde barındırmaktadır.

Mevlevihâne Hamamı veya Yivli Minare Hamamı, Yivli Minare Külliyesi Hamamı gibi isimlerle de anılan hamam yapısının ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmemektedir. Yaklaşık 8.50×11.00 metre ebatlarında dikdörtgen bir plana sahiptir. Hamamın; planı, boyutları ve konumu ile kalabalık gruplara hizmet vermekten ziyade özel kullanıma uygun olarak tasarlandığı düşünülmektedir.  13. yüzyılın ilk çeyreğinde “Saray Hamamı” olarak inşa edildiği yönünde görüşler bulunmakla birlikte, Osmanlı Devri’nde 16. yüzyılın başlarından itibaren Mevlevihâne hamamı olarak fonksiyon gördüğü bilinmektedir.  

Antalya Mevlevihâne’si ve Mevlevihâne Müzesi

İnşa kitabesi olmayan binanın yapım tarihi kesin olarak bilinememektedir. Selçuklu döneminde saray müştemilatı içinde kullanılmış olduğu düşünülen yapının bazı kaynaklara göre Mevlevihâne veya tarikat binası olarak inşa edildiği söylenmekte ise de 19.yüzyıla ait bir kaynakta  “Sultan Korkud-Alâeddin Zaviyesi” için “sahibu-l hayrat ve l-hasenat” denmek suretiyle Mevlevihâne’nin bânisi ve vâkıfı olarak Sultan Korkud’a atıfta bulunulmuştur.

Söz konusu yapının 16.yüzyılın başlarından itibaren Osmanlı Devrinde Mevlevihâne olarak fonksiyon gördüğü anlaşılmaktadır. Nitekim 17. yüzyılda Evliya Çelebi burayı gördüğünde Mevlevihâne ile hamamın işler vaziyette olduğunu Seyahatnamesinde anlatır. Yapının kuzey cephesi Antalya şehrini kuşatan sur duvarlarına dayanmaktadır. Doğu cephesinde yer alan kitabede “Hüsam Zade Mehmed Bey”in türbeyi cennet gibi yaptığından bahsedilen dizeler vardır.

Çok sayıda onarım geçirmiş olan yapı 2018 yılında tamamlanan restorasyon çalışmaları ile Mevleviliğe dair canlandırmalar, bilgi panoları ve sergilenen eserler ile Antalya Mevlevihâne Müzesi olarak düzenlenmiştir.

Güney cephedeki kapıdan girildiğinde ana mekânı örten kubbenin ortasında altıgen planlı yüksekçe bir aydınlık feneri, içeriye sağladığı ışıkla ferah bir ortam kazandırmaktadır. Ana mekânın kuzeydoğusunda bir, kuzeyinde iki, batısında üç adet beşik tonoz örtülü oda bulunur. Bu odaların Mevlevihânede kalan dervişler tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. Mekânın doğusunda ise dikdörtgen planlı sivri beşik tonozla örtülü bir eyvan ortadaki kubbeli avluya açılmaktadır.

Eyvanın güney cephesinde bir mihrap bulunur. Bu mekânda yer alan üç vitrinde Mevlevilik ile ilgili eserler ve Mevlevi giysileri sergilenmektedir. Kuzey duvarda “Mutrıp Musikisi İcra Heyeti” bilgilendirmesi yer almaktadır.

Eyvanın kuzeyinde, eyvana ve kubbeli ana mekâna birer kapı ile bağlanan, batı duvarında bir ocak nişi yer aldığı mekânda Matbah-ı Şerif canlandırması yapılmıştır.

Kuzey yönünde birer kapıyla kubbeli ana mekâna bağlanan sivri beşik tonozla örtülü iki mekândan doğu yönündekinde Şeyh Odası canlandırması yapılmakta olup, batı yönündeki mekânda Mevlevihâne ile ilgili interaktif tanıtım yapılmaktadır. Ana mekâna (Semâ alanı) açılan batı yönünde bulunan iki odada bilgi panoları ile Mevleviliğin ve Hz. Mevlânâ’nın tanıtımı yapılmaktadır. Hz. Mevlânâ’nın tanıtımının yapıldığı odada Dünya Mevlevihâneleri, Mevlana’nın hayatı ve eserleri ile Mevlana’dan sonra gelen Çelebilere dair bilgiler yer alır. Ayrıca bu alandaki üç vitrinde buhurdanlar, alemler, şamdanlar, mum makasları ve Hz. Mevlana’nın eserlerinin tıpkı basımları sergilenmektedir.

Küçük ama manada büyük bir yer. İçerisinde o dönemde kullanılan bazı eserlerde bulunuyor.

Antalya Mevlevihane Müzesi

Zincirkıran Mehmet Türbesi, düzgün yonu taştan inşa edilmiş olup, kare kaide üzerinde yükselen sekizgen gövdeli ve piramidal külahlıdır. İçeride daha önce çiniyle kaplı olduğu söylenen üç sanduka vardır.  Kapı üzerindeki iki satırlık sülüs istiflerle doldurulmuş mermer kitâbede Yunus Bey oğlu, Mahmud oğlu Muhammed tarafından, merhum oğlu Ali için Aralık ayı sonları 1377 tarihinde inşa ettirildiği yazılıdır.

Birçok sefer restorasyon çalışması yapılmıştır. Son hali ile Mevleviliğe dair canlandırmalar, bilgi panoları ve sergilenen eserler ile Antalya Mevlevihâne Müzesi olarak düzenlenmiştir. İçerisinde Mevlevi’lerin kullandığı malzemeler sergilenmiştir. Mevlevilerin kıyafetleri ve yaşam tarzlarını burada görmek mümkündür. Her odasında hem mevlevilik hem de Antalya hakkında bilgi veren ekranlar mevcuttur. Giriş ücretsizdir.

Aynı bahçe içerisinde türbeler bulunmaktadır. Yivli Minareyi en güzel gören noktalardan biridir. Yakınında bulunan diğer gezilecek yerler; Nigar Hatun Türbesi, Antalya Oyuncak Müzesi, Deniz Biyolojisi Müzesi, Şeker Müzesi, Yivli Minare Cami, İmaret Medresesidir. Asansörün olduğu kısım çok güzel manzaraya sahip görmenizi tavsiye ederiz.

Antalya Antalya Mevlevihâne’si ve Mevlevihâne Müzesi Nerede? Antalya Mevlevihâne’si ve Mevlevihâne Müzesi Adresi: Selçuk, Selçuk Mah No:36, 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Antalya Mevlevihâne’si ve Mevlevihâne Müzesi Harita: Antalya Mevlevihâne’si ve Mevlevihâne Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

10    Antalya Yivli Minare (Antalya Ulu Camii)

Antalya Yivli Minare (Antalya Ulu Camii)

Yivli Minare (Antalya Ulu Camii), Antalya‘daki ilk İslamî yapılarındandır. Tarihi 13. yüzyıla dayanan, 39 metre yüksekliğindeki minaresiyle ünlü 6 kubbeli camidir.

13. yüzyıla ait bir Selçuklu eseridir. Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1. Alaaddin Keykubat tarafından 1230 yılında inşa ettirilen Yivli Minare Camii, Anadolu Türk Mimarisinde benzeri olmayan Yivli Minaresinin formuyla dikkat çekmektedir. Bunun yanında, altı kubbeli ibadet mekanı ile Anadolu’daki çok kubbeli cami tipinin günümüze ulaşan en eski örneği olduğu kabul edilmektedir.

Bugün Antalya’nın sembolü olan Yivli Minare blok kesme taşlar üzerinde tuğladan inşa edilmiştir. Kare kesme taş kaide tuğlalarla köşelerden pahlanarak yükseltilmiş sekizgen kasnağa dönüşmektedir.

Antalya’nın en eski camisi 12.yy. da yapılmış. Mutlaka görülmesi gereken bir yapı. Antalya ya gelen Yerli ve yabanci turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen cami.

Yivli Minare Camii veya Alâeddin Camii olarak da bilinen Ulucami, ilk yapı Sultan I. Alâeddin Keykubad zamanında muhtemelen dinî yapılar topluluğunun üzerine inşa edilmişti. Günümüze ulaşan ikinci yapı ise 774’te (1373) Emîr Mübârizüddin Mehmed Bey tarafından yaptırılmıştır.

Antalya Yivli Minare Mimarî

Kaidesi kesme taştandır. Gövde kısmı tuğla ve turkuvaz renkli çinilerden yapılmıştır. 8 Yivlidir. Minare günümüzde Antalya kentinin sembolü durumuna gelmiştir. Yüksekliği 38 metre olup 90 basamaklı merdiven ile çıkılmaktadır. Yivlerinden dolayı “Yivli Minare” adı verilmiştir.

Teraslanmış eğimli bir arazide yer alan külliyenin ana yapısı Yivli Minare ile ulucamidir. Minare ve caminin hemen yanında Atabey Armağan Medresesi, onun karşısında Ulucami Medresesi yer alır. Bu yapılar topluluğunun bitişiğinde teraslanmış bir alanda sonradan mevlevîhâneye dönüştürülen bir yapı bulunmaktadır. Mevlevîhâne’nin arkasında Yivli Minare Hamamı, önünde cami ile arasında set üstünde Nigâr Hanım Türbesi, bunun üzerinde yolun kıyısında Zincir Kıran Mehmed Bey Türbesi mevcuttur.

Antalya Yivli Minare Külliyesi

Kalekapısı semtinde bulunan ve çok sayıda Selçuklu yapıtından oluşan eserler topluluğudur. Külliye’de bulunan yapılar şunlardır: Yivli Minare, Yivli Camii, Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi. Yivli Minare Antalya‘daki ilk islamî yapılarındandır. XIII. yüzyıla ait bir Selçuklu eseridir. 8 yivlidir. Yivli Minare Camii, Yivli Minare‘nin hemen batısındadır.

Kapalı yolun Kaleiçi’yle buluştuğu noktada sizi saat kulesi karşılayacak, onun yanından inen yoldan devam edin Yivli Minare’yi göreceksiniz. Antalya’nın tam da göbeğinde yer alıyor.

Antalya Yivli Minare Tarihi

Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Atabey Armağan tarafından 1239 tarihinde, II. Gıyaseddin Keyhüsrev adına yaptırılmıştır. Bu eserin kapısının karşısında bir XIII. yüzyıl yapıtı olduğu sanılan Selçuklu Medresesi kalıntıları vardır. Zincirkıran Türbesi, Yivli Minare‘nin kuzeyinde ve üst bahçededir. Şekil olarak Selçuklu tarzındadır. Fakat dış yüzeyinin sade olması, pencerelerinin bulunması, içindeki mezarlığın aşağı seviyede olması özellikleri ile Osmanlı Türbeleri karakterini taşır. 1377 yılında yaptırılmış olup 3 adet mezarı korumaktadır.

Nigâr Hatûn Türbesi, Yivli Camii’nin kuzeyindedir. Altıgen bir plan üzerine yapılan Türbe’nin sade bir görünümü vardır. Selçuklu tarzında olan Türbe 1502 yılından kalmadır. Zincirkıran Türbesi’nin batısında bulunan yapı Mevlevihane olup I. Alâeddin Keykubad tarafından 1225 yılında yaptırıldığı sanılmaktadır. Kitabesi kaybolmuştur. Onarım görmüştür. Günümüzde güzel sanatlar galerisi olarak kullanılmaktadır.

Anadolu çok kubbeli cami türünün en eski örneği olan Ulu Cami ya da Alaaddin Cami, eski bir Bizans Kilisesi iken Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından eklenen Yivli Minare ile camiye dönüştürülmüştür. Ulu Cami ve Yivli Minare Antalya şehir merkezi Kaleiçi’nde Kalekapısı yanında görülebilir.

Antalya Yivli Minare (Antalya Ulu Camii) Nerede? Yivli Minare (Antalya Ulu Camii) Adresi: Selçuk, İskele Cd., 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Yivli Minare (Antalya Ulu Camii) Harita: Yivli Minare (Antalya Ulu Camii) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

11    Antalya Karatay Medresesi

Antalya Karatay Medresesi

Kaleiçi’nde ve Tuzcular mahallesi Karadayı sokaktadır; doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen bir oturum alanı üzerinde bir kalıntı halinde günümüze ulaşabilmiştir. Antalya’daki en önemli Türk-İslâm eserlerinden birisi olarak bugün ayakta duran bu bina, Celaleddin Karatay Medresesi olarak bilinmektedir.

Karatay Camii, Karatay Mescidi, Karatay Medresesi ve Karatay Hankahı gibi farklı isimlerle anıldığı görülmektedir. Ana giriş kapısındaki ve mihrabındaki (Mekke’yi gösteren) taş oymalar Selçuklu mimarisinin güzel örneklerindendir.

Antalya Karatay Medresesi

Bina aslında bir Darü’s-Sülehâ’dır. Salihler Evi olarak çevrilebilecek olan bu tabir içinde eğitim-öğretim faaliyetlerinin de icra edildiği, daha çok tasavvuf erbabına hizmet veren çok amaçlı bir İslamî kurum olarak düşünülebilir. Süleha, salihler demektir. Salâhiyetli, günah işlemeyen iyi insanlar. İlim ve amelde, ibâdet, taat ve takvâda terakki ve teâli eden büyük zâtlara süleha denilmektedir.

Celaleddin Karatay’ın Selçuklu coğrafyasında pek çok yerde yaptırdığı eserler bulunduğu bilinmektedir. Bunlardan birisi de günümüzde Antalya’da kendi ismiyle anılan ve Celaleddin Karatay Medresesi olarak bilinen binadır. Söz konusu bina günümüzde Antalya Kaleiçi’nde, Selçuklu Mahallesi’nde Karadayı Sokak üzerinde bulunmaktadır.

Taçkapısındaki dokuz satırlık kitâbesine göre, yapı, Dârü’s-sülehâ olarak, Selçuklu Sultanı II. İzzeddîn Keykâvus zamanında ve 1250/51 yılında inşa edilmiştir. Kitâbede, bânîsine atıfta bulunulmamasına karşılık, hâlihazırda Karatay adıyla biliniyor olmasına bakılarak, bânîsinin, 1250/51 yılında Atabek olan ve Saltanat Nâibliği yapan Celâleddîn Karatay olduğu anlaşılmaktadır. Ünlü Vezirin Konya’daki medresesi için 1253 yılı Mayıs ayında düzenlenen vakfiyesinde, Antalya’daki yapıya atfen “Antalya yolu üzerinde, cami bulunan kalenin dışında yaptığı Dârü’s-sülehâ” denilmiş olması, inşaatın kale dışında gerçekleştirildiğini ve Kaleiçi’ndeki yapının taçkapısının da, muhtemelen yıkılmış olan eski yapının bir hatırası olarak sökülüp şimdiki yerine nakledildiğini düşündürmektedir.

Antalya Karatay Medresesi

1671’de Antalya’ya gelen ünlü seyyah Evliya Çelebi (seyahatname 9/1, 313), burada Karadayı Camii adında bir cami bulunduğunu ve oldukça aydınlık olduğunu belirtmektedir. Kendisinin bahsettiği eser hiç şüphesiz medrese olarak bilinen Darü’s-Sülehâ’dır.

Söz konusu eserin esas yerinde bulunan inşa kitabesi dönemin Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus’un adını vermekte, lakin bani olarak Celaleddin Karatay’ın adını zikretmemektedir.

Döneme ve sonraki devirlere ait kaynak ve belgelerdeki bilgilerle mahiyeti tartışmalı hale gelen, ayrıca günümüzde Celaleddin Karatay Medresesi olarak bilinen binanın üzerindeki kitabeden bir Dârü’s-sülehâ olduğu anlaşılmaktadır.

Antalya Karatay Medresesi

Batı cephesindeki taçkapısı, sokağa açılan cephesi sivri kemer gözünden ibaret bir eyvan halinde tasarlanmış dikdörtgen prizmal bir kütledir. Taçkapıyı, farklı profiller halindeki silme ve bordürler yanlardan ve üstten çevrelemektedir. Taçkapı nişini çevreleyen sivri kemer, nişi iki kenarından sınırlandıran silindirik gövdeli sütuncelerin iki kademeli akant başlıklarına oturur. Nişin yan kanatlarında, karşılıklı olarak yerleştirilmiş üç kenarlı ve beş sıra mukarnas kavsaralı birer mihrabiye yer alır.

Basık kemerli kapı açıklığından sivri beşik tonozla örtülü giriş eyvanı vasıtasıyla kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen planlı avluya dahil olunur. Giriş eyvanıyla aynı aks üzerinde yer alan ve avlunun doğu kanadını oluşturan bölüm, hâlihazırda, sivri beşik tonozlarla örtülü ve birbirine bitişik iki mekândan ibarettir. Bunlardan, giriş eyvanıyla aynı aks üzerindeki mekânın, bir mihrap nişi ihtiva etmesi dolayısıyla, mescit işlevi de gören ana eyvan olduğuna şüphe yoktur. Kesme taş örgülü mihrap, sivri kemerle kuşatılmış beş sıra mukarnas kavsarayla örtülü dikdörtgen bir niştir; kemer köşeliklerinde Zengî Düğümü tabir olunan geometrik bir kompozisyon işlenmiştir.

Antalya Karatay Medresesi Nerede? Karatay Medresesi Adresi: Selçuk, Yukarı Ar. Sk. No:14, 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Karatay Medresesi Harita: Karatay Medresesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

12    Antalya Kesik Minare Cami

Kesik Minare Cami
Bugün yaygın olarak “Kesik Minare Camii” olarak bilinen yapıya “Korkut Camii” ve “Cumanun Camii” de denilmektedir. Yapı Antalya Kaleiçi’nde yer alır. Caminin aslının Hz. Meryem’e adanmış olan Panaghia Kilisesi olduğu düşünülmektedir. Şehzade Korkut devrinde (1502-1511) camiye dönüştürülmüştür.

Kesik Minare Cami, Antalya‘nın Kaleiçi bölgesinde bulunan ve Kırık Minare CamiiKorkut Cami veya Cumanın Cami adları ile de bilinen camidir. Antalya’nın içi içe geçmiş tarihini belgeleyen bu anıt yapı, tepesi kesik bir minareden oluşan camidir. Yapılan restorasyonla minare tamamlanmıştır.

Aslen MS 2. yüzyılda Roma tapınağı olarak inşa edilmiş yapı, 7. yüzyılda, Meryem Ana şerefine bir Bizans kilisesine dönüştürüldü, ancak 7. yüzyılda Arap istilaları sırasında ağır hasar gördü. 9. yüzyılda yeniden onarıldı. Kilise, Anadolu Selçuklu Devleti 13’üncü yüzyılın başlarında Antalya‘yı ele geçirdiğinde camiye dönüştürüldü ve asıl minaresi eklendi. 1361’de Kıbrıs Haçlı kralı Antalya‘yı Selçuklulardan aldığında, yine Şehzade Korkut’un yönetimi sırasında camiye dönüştürülmek üzere tekrar kilise oldu.

Kesik Minare Camii, antik çağdan başlayıp günümüze kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini gören tarihi cami, büyük yangından sonra uzun bir süredir kullanılmamaktadır. Kesik Minare Camii, M.S. 2 yüzyılda antik bir tapınağın üzerine M.S. 5. veya 6. yüzyılda antik tapınağın mimari parçaları kullanılarak büyük bir kilise/bazilika yapılmıştır. Bizanslılar tarafından yapılan bu yapı Meryem Ana adına yapılan Panaghia Kilisesidir. Yapı M.S. 7. yüzyılda Arap akınları sırasında tahrip edilmiştir.

Halkın belleğinde minaresinin bir asır boyunca külahsız oluşu ile yer etmiş olan Antalya Kaleiçi’ndeki Kesik Minare’nin kökeni, ilk adı Panhagia olan bir Bizans kilisesine uzanmaktadır. Roma döneminden kalan bir agora içinde, neredeyse tamamı Hellenistik ve Roma dönemine ait yapılardan alınan devşirme malzeme ile muhtemelen M.S. V. yüzyılın 2. yarısı / VI. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Bu özellikleriyle, kentin oluşum ve gelişim sürecinin bir arşivi niteliğindedir.

Kesik Minare Cami

Yapı, kilise olarak kullanıldığı 1000 yıllık bir süreçten sonra muhtemelen Şehzade Korkut (1467-1513) zamanında camiye dönüştürülmüş ve bu işlevini 1896 yılında geçirdiği büyük bir yangına değin sürdürmüştür. Yangından sonraki bir asırdan daha uzun bir süreçte tüm dış etkilere açık ve korumasız olmasına rağmen, 1974 yılında bazı bölümlerinde yapılan sağlamlaştırma dışında, kapsamlı bir müdahalenin yapılmamış olmasının avantajı ile tarihî belge değerinin yanı sıra, estetik ve pitoresk değerleriyle Antalya’nın tarihi ve kültürel çeşitliliğine katkı sağlamayı sürdürmüştür.

Külahsız minaresi, kent siluetinde bir işaret öğesi ve kent imgesi olarak sembolik bir değere kavuşmasına vesile olmuştur. Kesik Minare 2019-2020 yılında, yer yer yeniden yapım ölçülerine varan ve geniş çevrelerin tepkisini çeken bir restorasyonla tekrar cami olarak işlevlendirilmiştir. 

Caminin adı 1896’da çıkan yangın sonrası minaresinin üst bölümünün yok olmuş olmasından gelmektedir. Ancak bu yıl tamamlanan restorasyon çalışması sonrası bu bölüm yeniden inşa edilmiştir. Böylece cami artık “Kesik Minareli” değildir. Caminin ana binası, bir yangında yıkıldı ve 1800’lerden bu yana minare Kesik Minare olarak varlığını sürdürdü. 2019’daki yenileme sırasında, 123 yıldır eksik olan üst külah ve şerefeler restore edildi.

Antalya Kesik Minare Cami

Üzerinde çeşitli dönemlerin izleri kolayca fark edilen binanın pek çok yerinde taş örgülerin arasında İlkçağ’a ait devşirme parçaların varlığı dikkati çeker. Yapıdaki basit bir taş mihrap kalıntısı ve batı cephesinde bir kapı ile üzerinde okunamayacak derecede silik bir kitâbe Türk devrine işaret eder. Basık yay kemerli kapının söveleri yekpâre, kemer taşları geçmelidir. Yalnız güneybatı köşesinde yükselen taş minare petekten yukarısı eksik bir biçimde günümüze kadar gelebilmiştir.

Antalya Kesik Minare Cami Nerede? Kesik Minare Cami Adresi: Kılınçarslan, Civelek Sk., 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Kesik Minare Cami Harita: Kesik Minare Cami (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

13    Antalya İki Kapılı Han ve Tek Kapılı Han

Antalya İki Kapılı Han

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde şehir merkezlerinde konaklama ve ticaret amacıyla inşa edilen büyük müesseselere han, şehirler arası ana yollar üzerinde inşa edilenlere ise Kervansaray denilirdi. Hanlar işlevlerine göre “ticaret hanları” ve “yolcu hanları” olmak üzere iki kısma ayrılır. Osmanlı dönemindeki ticaret hanları günümüzdeki küçük sanayi sitelerinin işlevlerine sahipti. Her malla ilgili farklı bir han bulunur; mallar bu mekânlarda üretilir ve pazarlanırdı. “Yolcu hanları” ise günümüzdeki otel işlevini görürdü. Ancak sadece insanların konaklaması için değil, hayvanların barınması için kullanılırlardı. Hatta köy ve kasabalardan şehre günü birlik gelen insanlar, hiç konaklama yapmadıkları halde, hayvanlarını buraya bırakır ve akşam olunca da köyüne ve kasabasına dönerdi.

Antalya şehir merkezinde Osmanlı döneminde XV. asırda yedi, XVII. yüzyılda 9 han bulunuyordu. Bunlardan hiçbiri günümüze ulaşmamasına rağmen XVIII. asrın sonlarında yapılmış olan Tek Kapılı Han ile İki Kapılı Han günümüze ulaşmıştır.

Antalya İki Kapılı Han

Tek Kapılı Han geçmişte gerçek anlamda bir “han” işlevi görmüş, üst kattaki ahşap kısımlar konaklama birimi, alttaki kattaki tonozlu yığma taştan yapılmış bölümler ise hayvanların bağlandığı ahırlar olarak kullanılmıştır. Bunlardan daha yüksek tavanlı olan tonoz ise develerin bağlandığı ahırlar olarak hizmet vermişlerdir. Avlu ise, malların indirilip-yüklendiği, her türlü hazırlığın yapıldığı çok amaçlı birçok işlevin mekânı olmuştur. Klasik han plan şemasında olduğu gibi alt katta mutfak, aş evi ve depolama mekânları bulunmaktadır

Kalekapısı’ndan kuzeye doğru günümüzde trafiğe kapatılmış olan Kazım Özalp Caddesi’nde yürünüp sağdan üçüncü sokağa sapıldığında İki Kapılı Han’a ulaşılır. Tek Kapılı Han’da olduğu gibi bu han da Pazar Hamamı ile birlikte 1997 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca koruma altına alınmıştı. İki sene sonra, yani 1999 yılında restore edilmiştir. Günümüzde turistik eşyaların satıldığı bir çarşı olarak kullanılmaktadır.

Antalya’daki İki Kapılı Han 19. Yüzyıl sonlarında Pandelli Kosti Pehlivanoğlu adlı bir Rum tarafından yaptırılmıştır. İki Kapılı Han’da yapım tarihine ilişkin tek belge, batı bloğundaki dükkânlardan birinin üzerinde Avustralyalı bir şirkete ait metal sigorta levhasıdır. Bu levhada 1860 tarihi vardır ve Kaleiçi ve Balbey’deki benzeri yapılarla karşılaştırıldığında da, hanın 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra yapılmış olduğu görülür.

Kale Kapısı Mevkii, kuzeyindeki Balbey Mahallesi’nde halen mevcut olan Selçuklu Dönemi yapılarının da gösterdiği gibi yüzyıllardır Kaleiçi dışında önemli bir yaşam ve ticaret merkezi olmuştur. İç bölgelerden Antalya’ya uzanan ticaret yollarının son durağı olan mevki, günümüzde bazıları halen korunan han yapılarını da bünyesinde barındırmıştır. Kışla Han, Zincirli Han, Sipahioğlu Hanı ile Pazar Hamamı’nın batısında 19. yüzyıl sonlarında inşa edilen ve girişleri nedeniyle “tek kapılı” ve “iki kapılı” olarak adlandırılan iki hanın birbirine bitişik ve yamuk planlı konumu bu mevkiinin ticaret ve konaklama anlamındaki yoğunluk ve önemini açıkça vurgulamaktadır. Varlığını koruyabilen hanlar günümüzde onarılarak, kent ziyaretçilerine yönelik alış-veriş ve kültür alanları olarak hizmete sokulmuştur.

Antalya İki Kapılı Han

Bunlardan Tek Kapılı Han, doğusundaki İki Kapılı Han’a bitişik olup, kuzey-güney yönünde uzanan ince-uzun bir avlu etrafını çeviren iki katlı 50 bağımsız mekândan oluşmaktadır. 1500 metrekarelik bir alana yayılan hanın avlusu ticari malların pazarlandığı bir alan olarak kullanılmıştır. Moloz taşlardan oluşturulan alt kattaki geniş kemerli açıklıklara sahip mekânlar dükkân, depo ve yemekhane alanları olmaları yanında yük hayvanlarının barınması amacıyla da kullanılmıştır.

Develerin yük hayvanı olarak kullanıldıkları göz önüne alındığında tonoz örtülü bu mekânların yüksek tutulmalarındaki amaç daha iyi anlaşılmaktadır. Kaleiçi konutlarında olduğu gibi bağdadi teknikte inşa edilen üst kat mekânları alt kata oranla daha alçaktır ve tamamıyla konaklama mekânları olarak kullanılmışlardır. Alt kat mekânları günümüzde hediyelik eşya dükkânları olarak kullanılırken üst kat 2014 yılında Muratpaşa Belediyesi Sanatsal Üretim ve Meslek Edindirme Merkezi olarak hizmete açılmıştır.

Batıda yer alan İki Kapılı Han ise dikdörtgen planlı olup kuzey ve batısında iki katlı 11 mekân, doğu kanadında ise tek katlı 12 mekân bulunmaktadır. Yapı malzemesi ve iki katlı mimarisi Tek Kapılı Han’da olduğu gibidir; altta moloz taş ve tonoz örtü, üst kat ahşap işçiliklidir. Büyük avlusunda orijinalde hemen her han yapısında olduğu gibi bir su kuyusu bulunmaktadır.

1875 yılında yayınlanan Konya Vilayet Salnamesi’ne göre, Antalya merkezde eskiden 7 adet han vardı. İşlev ve özelliklerini kaybeden bu hanlardan günümüze yalnız Tek Kapılı Han ile İki Kapılı Han kalmıştır.

Antalya’nın kalbi olan Kalekapısı’ndan kuzeye, bugün taşıta kapalı olan Kazım Özalp Caddesi’nde yürüyüp sağdan üçüncü sokağa saparsanız İki Kapılı Han’a ulaşırsınız. Bu han, Tek Kapılı Han ve Pazar Hamamı ile birlikte, ‘Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca 1997 yılında koruma altına alınmış; 1999 yılında restore edilerek Turistik bir çarşı haline getirilmiştir.

Tek Kapılı Han

İki Kapılı Han’ın iki kapısı var. Han, adını da buradan alır. ‘L’ şeklinde avlusu olan hanın, bir zamanlar alt katında dükkan ve depolar sıralanırken ikinci katta yolcuların kalması için yapılmış basit odalar yer alırdı.

Handa mağazalar ve yolcuların konaklamaları için yapılan odalar keşişlerin kaldıkları manastır yatakhanelerine benzer. Balkonların korkulukları ahşap, zemin kattaki dükkan kapıları basık kemerlidir. Duvarlar moloz, kısmen kesme taş ve tuğla hatıllı, tavanları demir putrellidir. İkinci katta yolcular için, üstü ahşap kirişler ve alaturka kiremitli çatı ile örtülü basit odalar; avlusunda ise büyükçe bir su kuyusu vardı.

Antalya İki Kapılı Han Nerede? İki Kapılı Han Adresi: Balbey, İsmet Paşa Cd. No:97, 07040 Muratpaşa/Antalya

Antalya İki Kapılı Han Harita: İki Kapılı Han (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

14   Antalya Saat Kulesi

Antalya Saat Kulesi

Antalyanın şehir merkezinde bulunan tarihi saat kulesi Antalya’nın merkezinde, Kaleiçi’nde, Kale Kapısı mevkiindedir. Antalya’nın sembolü olan tarihi eserlerden birisi olan saat kulesi Cumhuriyet Caddesinde Kalekapısı mevkinde bulunur. Antalya Saat kulesi Hadrianus Kapısı (Üç Kapılar) ve Yivli Minare ile birlikte kentin en önemli sembollerinden birisidir. Kentin önemli toplanma, resmi tören ve buluşma noktalarının başında gelmektedir.

Şehir merkezi kale içinde bulunan etrafı çinili çarşı, baharatçı dükkanlarıyla, hediyelik dükkanlarıyla çevrili bir tarihi güzelliktir. Buradan Antalya’nın tarihi şehri olan Kaleiçi’ne gidebilirsiniz. Almanların “altstadt” dedikleri bu yerde eski Antalyaların yaşadığı evleri, Konakları ve müzeleri ziyaret edebilirsiniz.

9. yüzyıldan kalma, beşgen kaide ve 4 saat kadranlı mazgallı kuleye sahip ünlü taş yapıdır. Saat kulesi 1901 senesinde Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından II. Abdülhamit için inşa edilmiştir. Bazı kaynaklar ise saat kulesinin kim tarafından ve ne zaman yapıldığının kesinlik kazanmadığını belirtmektedir.

Antalya saat kulesi 20. YY’ın başlarında hemen hemen bütün il merkezlerinde inşa edilmiş olan saat kulelerinden birisidir. İzmir Konak, İstanbul Taksim, Ankara Kızılay gibi Antalya saat kulesi de şehrin en merkezi yerinde olan bu yapı Antalya’da yaşayanların uzun yıllar buluşma noktası olarak kullanılmıştır.

Dış sur üzerinde bulunan kule kare gövdelidir. Dört tarafında da birer saat ve tepesinde bir çan bulunmaktadır. Yerden yüksekliği 14 metre iken, surların üzerinden yüksekliği 8 metredir. Kulenin saatleri 1974 yılında elektronik saatle değiştirilmiştir.

Antalya‘nın en önemli sembollerinden, Helenistik döneme tarihlenen burçlar üzerinde yer alan, kule kısmı Bizans döneminde yapılan ve 1900’lü yılların başında saat kulesi olarak inşa edilen yapıda, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Antalya Müzesi denetiminde, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu‘nun onayıyla 2022 yılında restorasyon çalışması yapılmıştır. Bu restorasyonla saat kulesinin asıl mimarisinde bulunan kubbe tekrar eklenmiştir.

Antalya merkez, simgelerinden bir tanesidir. Antalya’ya gelip te saat kulesi ve çevresini ziyaret etmemek olmaz. Antalya gezinizde mutlaka uğramanız gereken noktalardandır. Nostaljik tramvay saat kulesinin hemen önünden geçer, bu tramvayla Konyaaltı sahiline kadar gidebilir, giderken eski Antalya’nın tarihi dokusuna şahitlik edebilirsiniz.

Antalya Saat Kulesi Nerede? Antalya Saat Kulesi Adresi: Tuzcular, İmaret Sk., 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Saat Kulesi Harita: Antalya Saat Kulesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

15    Antalya Tekeli Mehmet Paşa Camisi

Tekeli Mehmet Paşa Camisi

Tekeli Mehmet Paşa Cami Antalya Kalesi girişinde ve Saat Kulesi’nin arkasında yer alan bir Osmanlı eseridir. Adını 16. yüzyılda yaşamış güçlü bir Osmanlı İmparatorluğu sadrazamından alan, 1600’lerden kalma kubbeli camidir.

Antalya’da Kaleiçi’nde, limana giden asansöre giderken sağ tarafta karşınıza çıkan Osmanlı döneminden kalmış bir tarihi camidir. Cami kapısında ve içerisindeki çinileri tarihi ve güzel olan bir dini mekandır.

1850 ve 1940 yıllarında onarım gördüğü bilinen binanın kim tarafından ve hangi tarihte inşa ettirildiği bilinmemektedir. Binanın 1593-1607 yılları arasında yaptırıldığı düşünülmüştür.

Binanın yüksek bir kasnak üzerinde yükselen kubbesi, doğu- batı ve güney yönlerden birer yarım kubbe ile desteklenirken kuzey yönde üç kubbe bulunmaktadır. Caminin kuzey cephesinde ve binanın içindeki pencerelerin sivri kemer formlu alınlıkları ta’lik yazılı çini panolar yer almaktadır.

Daha önce mevcut başka bir binanın 17. yüzyılda tekrar elden geçirilerek bugünkü halini aldığı iddia edilmiş; hatta 18.yüzyılda Mevlevihane’yi tekke haline getiren kişinin Tekeli Mehmet Paşa olduğu varsayımı ile caminin şimdiki adını da ancak bu yüzyıldan sonra aldığı öne sürülmüştür. Oysa 17. yüzyılda Evliya Çelebi camiden Tekeli Mehmet Paşa Cami olarak söz etmektedir. Diğer taraftan, tarihi kaynaklarda, 18. yüzyılda yaşamış Tekeli Mehmet Paşa adında bir zata tesadüf edilmediği gibi, ayrıca Mevlevihane’nin de daha 17. yüzyılda tekkeye dönüştürüldüğü bilinmektedir.

Antalya Kaleiçi’ndeki Osmanlı dönemine ait Tekeli Mehmet Paşa Cami‘nde 2018 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında, son dönemlerde yapıldığı belirtilen avluda tuvalet yeri için kazı yapılırken Roma dönemine ait geometrik motiflerden oluşan mozaik bulundu. Avluda ayrıca 2 sarnıç, 2 tandır ve 3 mezar ortaya çıkarıldı. Restorasyondan sonra 24 Aralık 2021’de cuma namazında ibadete açılmıştır.

Antalya Tekeli Mehmet Paşa Camisi Nerede? Tekeli Mehmet Paşa Camisi Adresi: Tuzcular, Uzun Çarşı Sk. No:3, 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Tekeli Mehmet Paşa Camisi Harita: Tekeli Mehmet Paşa Camisi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

16    Antalya Kaleiçi Sultan Alaaddin Cami

Sultan Alaaddin Cami

Sultan Alaaddin Cami, Antalya merkezde Kaleiçi’nde bulunur. Antalya, Kaleiçi, Kılıçaslan Mah. Zafer Sokakta bulunan Camii, üç nefli bir bazilika tipinde bir Rum kilisesi iken, Sultan Alaeddin Keykubat devrinde camiye çevrilmiştir.

Kale içinde gizli tarihi cami.1834 de Kilise olarak inşa edilmiş. 1922 den itibaren cami olarak kullanılıyor. Zamanında Antalya’nın en büyük kilisesiyken (Panagiya Kilisesi), 1924 yılındaki mübadeleden sonra kaderine terk edilmiş, 1955 yılına kadar depo olarak kullanıldıktan sonra camiye çevrilmiştir.

Tavan haç şeklinde çıkıntılarla süslüdür, iki taraftan üst kattaki pencerelerle cami aydınlanır. Papaz mahfeli olan bu kısım, bugün kadınlar mahfeli olarak kullanılmaktadır. Doğu ve batı cephelerinde giriş kapıları mevcuttur. Mevcut minare 1962 yılında yapılmıştır.

Eski bir kilise olan eser, bir süre müze olarak kullanıldıktan sonra 1958 yılında camiye çevrilmiştir. Hem çan kulesinin, hem de minarenin bulunduğu nadir eserlerdendir.

Antalya Sultan Alaaddin Cami Nerede? Sultan Alaaddin Cami Adresi: Kılınçarslan, Hesapçı Sk. No:45, 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Sultan Alaaddin Cami Harita: Sultan Alaaddin Cami (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

17    Antalya Atatürk Evi ve Müzesi

Antalya Atatürk Evi ve Müzesi

Antalya Atatürk Evi ve Müzesi, Antalya Muratpaşa ilçesinde Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk‘ün 6-11 Mart 1930 tarihleri arasındaki Antalya ziyaretinde kaldığı ve sonradan müzeye dönüştürülen iki katlı evdir. Antalya’nın en güzel parkı olan  Karaalioğlu Kent Yaşam Parkı’nın içerisindedir.

Antalya’yı üç kez ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 6 Mart 1930’daki ilk ziyareti sırasında Lara Yolu üzerindeki Erenkuş Mevkii’nde denizi, sahilleri, karla kaplı Beydağları’nın manzarasını seyretmiş ve “Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir.” demiştir. Atatürk’ün Antalya’yı ziyaretleri Antalyalılar için çok büyük önem taşıması nedeniyle her yıl 06 Mart’ da onun anısına törenler yapılmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Valiliğe ait olan ve Antalya’yı ziyaretlerinde Atatürk’e tahsis edilmiş olan köşk, Atatürk Müzesi yapılmak ve onun anılarını yaşatmak üzere 1984 yılında Kültür Bakanlığına tahsis edilmiştir. Şehrin yeni imar planı uygulaması sırasında caddede kaldığı için yıkılmış ve yıkılan binanın aynısı Kepez Elektrik şirketi tarafından biraz geri çekilerek yeniden yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı, iki katlı, iki cepheli, üzeri kiremit örtülü kırma çatılı taş- tuğla duvarlı olan bina 1986 yılından beri Atatürk Evi ve Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Ziyaretleri sırasında Atatürk’e tahsis edilmiş olan köşk, O’nun anısına müzeye dönüştürülmüştür. Atatürk’ün konakladığı köşkün kopyasında dönemin mobilyaları, fotoğraflar ve şahsi eşyalar sergilenir.

  • Müzede alt katta; Atatürk’ün Antalya’ya gelişleri ile ilgili gazete kupürleri ve resimlerin yer aldığı resim sergisi, Atatürk ve Antalya konulu belgeselin izlenebileceği barkovizyon odası, büro ile girişteki holde yemek odası,
  • Üst katta ise; yatak odası, iki adet çalışma odası, Atatürk’ün şahsi eşyalarının sergilendiği Müze Odası adı verilen bölüm ile Cumhuriyetin Kuruluşundan günümüze kadar basılan madeni ve kağıt paralar ile pular ve hatıra paraların sergilendiği ayrı bir bölüm daha yer almaktadır.
Antalya Atatürk Evi ve Müzesi

Bir dönem valilik binası olarak kullanılan ve Atatürk‘ün Antalya‘ya ziyaret edeceği haberi üzerine Antalyalıların birkaç günde içini temizleyip döşeyerek, Atatürk‘e hediye ettikleri yirminci yüzyılın başlarına tarihlenen Atatürk Evi, iki katlı, üzeri kiremit çatı, taş bir yapıdır. Girişinde uzun bir hol, holün sağında bir salon, bir oda, banyo ve mutfak, solonda da iki oda ve üst kata çıkan merdiveni vardır. Üst katta ise, holden ayrı olarak birisi balkonlu olmak üzere yedi odası vardır.

Müzede alt katta; Atatürk’ün Antalya’ya gelişleri ile ilgili gazete kupürleri ve resimlerin yer aldığı resim sergisi, Atatürk ve Antalya konulu belgeselin izlenebileceği Barkovizyon odası, büro ile girişteki holde yemek odası, Üst katta ise; yatak odası, iki adet çalışma odası, Atatürk’ün şahsi eşyalarının sergilendiği Müze Odası adı verilen bölüm ile Cumhuriyetin Kuruluşundan günümüze kadar basılan madeni ve kağıt paralar ile pular ve hatıra paraların sergilendiği ayrı bir bölüm daha yer almaktadır.

İki katlı dikdörtgen şeklinde planı olan köşk, 1986’dan beri Atatürk Evi Müzesi olarak halka hizmet veriyor. Köşkün alt katında, Atatürk’ün Antalya’yı ziyaretleri ile ilgili fotoğraf sergisi, Atatürk ve Antalya’ya dair belgesellerin izlenebileceği bir oda, bir yemek odası ve bir büro; üst katında ise Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği bir oda bulunuyor. Ayrıca bir toplantı odası, çalışma odaları, yatak odası; hatıra paraların sergilendiği özel bir bölüm de yer alıyor.

Bu müzede Atatürk’ün özel eşyaları ile Atatürk pulları, para koleksiyonları ayrıca Atatürk‘ün Antalya‘ya geldiği dönemde yerel basının çıkarttığı gazetelerin ana sayfaları sergilenmektedir. Müze, pazartesi günleri kapalıdır. Giriş ücretsizdir.

Antalya Antalya Atatürk Evi ve Müzesi Nerede? Antalya Atatürk Evi ve Müzesi Adresi: Haşimişcan, Fevzi Çakmak Cd. No:11, 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Antalya Atatürk Evi ve Müzesi Harita: Antalya Atatürk Evi ve Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

18    Antalya Demirciler Çarşısı

Antalya Demirciler Çarşısı

Antalya Demirciler Çarşısı, Antalya‘nın şehir merkezinde, etrafı çınar ağaçlarıyla çevrili, birketten yapılma tek katlı dükkânlarda terzilerin ve ayakkabı tamircilerinin yanında çarık ve yemeni ustaları, bir semerci, birkaç yorgancı, lehimciler, demirciler, bakırcılar ve nalbantları bulabileceğiniz bir çarşıdır.

Çarşının eski ve bilinen adı Demirciler İçi Çarşısıdır. Antalya Sobacılar Çarşısı olarak da bilinir.

Antalya Demirciler Çarşısı, kuşaklar boyu ustaların ve çırakların terbiye alıp ter döktüğü, demir dövüp, bakır işlediği, kalay, soba vb. yaptığı, bu yolla geleneksel ve ulusal kültüre paha biçilmez değerler kattıkları, bir zamanların rakipsiz Tarihi Demirciler İçi son yıllarda yapılan düzenlemelerle sanat galerileri ve kafelerin de yer aldığı turistik bir mekana dönüştü.

Antalya Demirciler Çarşısı, aynı zamanda ustalarının bu dükkânlarda yarattıkları binlerce benzersiz alet, edevat, kap kacak, can ve ruh verdikleri sayısız sanatsal eseri satarak ev – yurt, kalfa ve çırak besledikleri kutsal mekânlar bütünüdür. 

Son yıllarda burada Antalya Soba Müzesi (2017’de kapandı), Fikret Otyam Sanat Galerisi, Ahi Evran Müzesi Kültür ve Sanat Galerisi ve birçok hediyelik eşya mağazası açılmıştır.

Antalya saat kulesine, yukarıda tanıtımını yaptığımız birçok tarihi mekana yürüme mesafesindedir.

Antalya gezinizde tarihi çarşı içerisinde modern sanatla buluşmak, serin bir ağaç gölgesinde kahve imek ya da artık pek bulunmayan geleneksel el sanatlarını görmek istiyorsanız Antalya Demirciler Çarşısı’na uğrayabilirsiniz.

Antalya Antalya Demirciler Çarşısı Nerede? Antalya Sobacılar Çarşısı Adresi: Balbey, Demirciler ve Sobacılar İçi, 411. Sk., 07040 Muratpaşa/Antalya

Antalya Antalya Sobacılar Çarşısı Harita: Antalya Demirciler Çarşısı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

19    Antalya Paza-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi (Kaleiçi Müzesi)

Antalya Paza-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi (Kaleiçi Müzesi)

Kaleiçi Müzesi, tam adı Paza-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, Vehbi Koç Vakfı bünyesindeki AKMED’e bağlı olarak faaliyet gösteren müzedir. Antalya Kaleiçi’nde, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli Geleneksel Antalya Evi ile Aya Yorgi Kilisesi binasında yer alır. 2000 yılında özel müze statüsüyle ziyarete açılmıştır. Amacı geleneksel Türk halk kültürü öğelerini belgelemek ve yeni kuşaklara tanıtmaktır. Paza ve İnan Kıraç tarafından satın alınan bu iki bina 1993–1995 yıllarında onarılarak müzeye dönüştürülmüştür. Bu yapılardan biri geç döneme ait geleneksel dış sofalı, iki katlı Türk evinin tipik bir örneğidir.

19. yüzyıl yaşamının özel efektlerle sunulduğu geleneksel ev ile Çanakkale seramiklerinin sergilendiği tarihi kiliseden oluşur

Antalya’nın eski merkezi Kaleiçi’nde yer alan korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli iki bina, Paza ve İnan Kıraç tarafından satın alınarak özenli bir restorasyonun ardından geleneksel mimarlık ve halk kültürü öğelerini belgelemek ve bunları yeni kuşaklara doğru biçimde tanıtmak amacıyla 1996 yılında Kaleiçi Müzesi adıyla “özel müze” statüsünde ziyarete açılmıştır.

Yapılardan birisi bir Ortodoks kilisesi, diğeri geleneksel bir Türk evidir.  İki katlı konut binası 19.yüzyıl Kaleiçi yaşantısını özel efektlerle sunan bir değişik etnografya müzesi olarak düzenlenmiştir. Kına gecesi, kahve ikramı, damat tıraşı gibi günlük hayattan kesitler canlandırılmaktadır. Aya Yorgi Kilisesi adındaki ortodoks kilisesi ise konser ve çeşitli sanat etkinliklerinin de düzenlendiği bir mekandır.

Evin girişi çakıl taşlarının özel bir harç üzerine yerleştirilmesiyle oluşturulan bitkisel ve geometrik desenli geleneksel mozaiklerle kaplıdır. Üst kattaki “hayat”a açılan üç oda, Antalya Kaleiçi yapılarının en önemli sivil mimarlık örneklerinden sayılan Tekelioğlu Konağı’ndan esinlenerek, ahşap çıtalı tavanlar ve kalemişi bezemelerle süslenmiştir. 19. yüzyıl Antalya’sında bir düğün evini canlandıracak şekilde düzenlenmiş olan odalarda, kahve ikramı, damat tıraşı ve kına gecesi gibi düğün gelenekleri özel efektlerle sergilenmektedir.

Antalya Paza-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi (Kaleiçi Müzesi)

Antalya Kaleiçi sivil mimarlık örneklerinden Tekelioğlu Konağı’ndan esinlenerek onarılan ve ahşap çıtalı tavanlar ve kalemişi bezemelerle süslenerek 19. yüzyılın ikinci yarısına özgü Kaleiçi yaşamdan kesitlerin özel efektlerle birlikte sunulduğu bir etnografya müzesi olarak düzenlenen binada kahve ikramı, damat tıraşı ve kına gecesi gibi Anadolu halk kültürüne has öğeler konu alınmıştır.

İki farklı yapıdan oluşan Müze’nin  ilk binası 19. yüzyıla ait tipik Antalya evinin iki katlı bir örneğidir. Ziyaretçi evin üst katına çıktığında kendini kentin eski fotoğraflarıyla; “geçmiş zaman aynası”ndan nostaljik yansımalarla; efektlerle desteklenmiş kahve ikramı, damat tıraşı, kına gecesi gibi Anadolu kültüründen sahnelerin içinde bulur.

Müze bahçesinde yer alan ikinci bina ise, Aya Yorgi (Agios Georgios) adına inşa edildiği bilinen 1863 yılında onarım görmüş bir Ortodoks Kilisesidir. Dikdörtgen plânlı, tek hacimli ve üzeri tonoz örtülü yapının iç duvarları ile tavanı kalemişi bezemelerle süslüdür. Onarım sonrası bir sergi mekânı olarak düzenlenen kilisede Paza-İnan Kıraç koleksiyonuna ait kültür ve sanat eserleri sergilenmekte ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.

Müze’nin diğer binası 1863 tarihli Aya Yorgi (Agios Georgios) Kilisesi’dir. Yapının ana mekanında müzenin zengin Çanakkale Seramikleri koleksiyonu teşhir edilmekte, üst katında ise yöre kültürleriyle bağlantılı kısa soluklu tematik sergilere yer verilmektedir.

Paza-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi (Kaleiçi Müzesi) Çarşamba günleri dışına her gün Haziran-Eylül aylarında 09.00–12.00/14.00–19.30, diğer aylar 09.00–12.00/13.00–18.00 saatlerinde ziyarete açıktır.

  • Tel : (0242) 243 42 74
  • Faks : (0242) 243 80 13
  • E-Posta: aked@org.tr
  • Web Adresi: www.akmed.org.tr

Antalya Paza-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi (Kaleiçi Müzesi) Nerede? Paza-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi (Kaleiçi Müzesi) Adresi: Barbaros Mah. Kocatepe Sok, Civelek Sk. No: 25, 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Paza-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi (Kaleiçi Müzesi) Harita: Paza-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi (Kaleiçi Müzesi) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Antalya Gezilecek Yerler Listesi         

20    Antalya Hadrian (Hadrianus) Kapısı (Üç Kapılar)

Antalya’nın en önemi ve tarihi simgelerinden olan Antalya Hadrian (Hadrianus) Kapısı (Üç Kapılar)‘ı ayrı bir yazıyla tanıttık. Antalya Hadrian (Hadrianus) Kapısı (Üç Kapılar) tanıtımı için yazımızı tıklayınız.


Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA

Detaylı bilgi almak için yukarıdaki bağlantıların üzerine tıklayarak ilgili ve detaylı yazımıza ulaşabilirsiniz.

Etiketler: :Antalya bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Antalya görülmesi gereken yerler, Antalya gezecek yerler, Antalya gezi, Antalya gezi rehberi, Antalya gezi yazısı, Antalya gezilecek çarşı, Antalya gezilecek doğal yerler, Antalya gezilecek doğal yerler haritası, Antalya gezilecek tarihi yerler, Antalya gezilecek yerler, Antalya gezilecek yerler doğa, Antalya ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Antalya kalesi, Antalya merkezde gidilecek yerler, Antalya merkezde ne var, Antalya ne yenir nerede yenilir, Antalya ne yenir nereler gezilir, Antalya otelleri, Antalya seyahat rehberi, Antalya tarihi, Antalya tarihi yerler, Antalya turizm potansiyeli, Antalya turizm rehberi, Antalya turizm ve tanıtım, Antalya ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Antalya şehir rehberi, Antalya’da bir günde ne yapılır?, Antalya’da gezilecek doğal yerler, Antalya’da gezilecek mekanlar, Antalya’da ne yapılır, Antalya’da ne yenir, Antalya’da nereye gidilir?, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası,