Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara’nın Trekking Rotaları

Bu yazı Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri yazımızın eki mahiyetindedir. Geniş bilgiyi “Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleribaşlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Bu yazımız Ankara Gezi Rehberi serimizin devamı mahiyetinde olup seri yazılarla Ankara’daki doğa yürüyüşü rotalarını tanıtacağız. Bu yazımızın içeriğini Ankara Valiliği’nin PDF formatında yayınlanmış bir kitabından aldık. Ankara’nın Trekking Rotaları başlıklı PDF kitap: T.C. Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Ersin DEMİREL‘e (www.ersindemirel.blogspot.com) hazırlattırılmış bir kitaptır. Kitap ve rotalar hakkında detaylı bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/) adresinden bulabilir, kitabı PDF formatında sitede görebilirsiniz.

Ankara gezinizde görmek isteyeceğiniz doğal yerler hakkında geniş bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/kultur-tanitim/gezilecek-yerler/) adresinden, Ankara’nın doğal güzellikleri hakkında bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/kultur-tanitim/dogal-guzellikler/) adresinden görebilirsiniz.

Ersin Demirel

Yazıyı hazırlayan Ersin Demirel‘in iletişim bilgileri:

  • https://ersindemirel.blogspot.com/
  • ersindemi@hotmail.com
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100009470671788
  • https://www.instagram.com/rs_demirel/

Türkiye’nin dört bir yanında Kültür Rotaları oluşturulması için çalışmalar yapan ve çeşitli dergilere (Skylife, Atlas Tatil, Atlas, Magma, AnadoluJet) gezi yazıları hazırlayan sayın Ersin Demirel‘e yazılarını ve resimlerini sitemizde yayınlamamıza izin verdiği için çok teşekkür ediyoruz.


Bu yazımız Ankara’nın Trekking Rotaları 1 başlıklı yazımızın devamı ve eki mahiyetindedir. Ankara outdoor ve doğa yürüyüşleri ile ilgili geniş bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

Ankara Kızılcahamam Tanıtımı

Hemen her kent belli değerlerle tanınır, bilinir.  Öyle ki; sembol haline gelen o değerlerden bahsedilmezse, kent tanımlamaları eksik kalır bazen. ‘Şifalı Suların Başkenti’ yakıştırması olmaksızın Kızılcahamam’ı anlatmak, güzel bir masalı yarım bırakmaya benzer. Roma döneminde yapılan ve yüzyıllardır kullanılan Sey Hamamı başta olmak üzere kaplıcalarıyla şirin yerleşim, ülke termal turizminin önemli mekanlarından biridir.

Ankara şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta bulunan bu çam kokulu ilçe, özellikle hafta sonları Ankaralılar tarafından dinlenme merkezi olarak tercih ediliyor.

Kızılcahamam Termal Potansiyeli

Açık ve kapalı havuzları, çamur banyoları, fizik tedavi merkezleriyle ‘Kaplıcaları Diyarı’; romatizma, siyatik, lumbago, nevralji, bazı kadın hastalıkları yanı sıra içme kürleriyle karaciğer, böbrek, mide ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.

Kızılcahamam Coğrafyası

Doğuda Çubuk, batıda Çamlıdere ve Güdül, güneyde Ayaş ve Kazan ilçeleri ile kuzeyde Çankırı’nın Çerkeş ve Bolu’nun Gerede ilçeleriyle komşu olan Kızılcahamam ilçesinin en önemli yükseltileri Köroğlu Dağları kütlesinin Yıldırım, Işık, Karakiriş ve Hıdır uzantılarıdır. 2034 metrelik Işık Dağı’nın yamaçlarından doğan derelerle beslenen Kirmir Çayı, yerleşimin kayda değer en uzun akarsuyudur. İlçe genelinde Kurtboğazı, Eyrekkaya ve Akyer barajları ile Üçbaş, Kurumcu, Karacaören, Kırköy, Pazar, Çeştepe göletleri bulunur.

Işık Dağı’nın güney yamacına konumlanan Karagöl ise, ilçenin tek doğal gölüdür. Genel olarak karasal iklim sürmesine rağmen bölgede, Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer almasının ve var olan baraj göllerinin etkisiyle Batı Karadeniz iklim özellikleri de görülmektedir. Yüksek kesimlerde Başköy, Belpınar, Eldelek, Hıdırlar, İğceler, Miyala, Ören, Salın (Maden), Topuzlu, Ulucak, Yıldırım, Yemişen, Yukarıçamlı, Yukarıovacık ve Yünlü yaylaları bulunmaktadır.

Kızılcahamam Tarihi ve Kültürel Yapısı

Kızılcahamam Mahkemeağcın Köyü

Tarih boyunca farklı uygarlıklara ve kültürlere ev sahipliği yapmış olması ilçede çok farklı kültürlerin bir araya gelmesine yol açmıştır. Pek çok köyde, söz konusu zengin tarihi geçmişe ve kültürel mozaiğe tanık olabilirsiniz.

Ağsar, Başköy ve Kız kaleleri, Akdoğan ören yeri, Saray köyü Roma Harabesi, Gelin Kayası, Mahkemeağacin, Alicin ve İğmir köyü kaya Mağaraları, Seyhamamı Kilisesi söz konusu tarihi kalıntıların başlıcalarıdır.

Özellikle Mahkemeağacin Mağaraları, Roma İmparatorluğunun zulmünden korkan ilk Hıristiyan müritlerin kullandığı yerleşke ve kaya kiliselerden oluşmaktadır. Günümüzde yerel halk tarafından saman ve çeltik otu saklamak için tahıl ambarı olarak kullanılmaktadır.

Kızılcahamam’ın Mahkemeağcın Köyü, Bizans döneminden kalan kaya kiliseleri, peribacalarıyla; bir tarih, doğa ve jeoloji cenneti.

Kızılcahamam’ın Mahkemeağcın Köyü, Bizans döneminden kalan kaya kiliseleri, Balıkçıl kuşlarının göç yolu üzerinde olması ve peribacalarıyla; bir doğa, tarih ve jeoloji cenneti.   Mahkemeağcın Köyü’nün hemen kuzeyindeki yamaçta M.S. 7-8 yy’ a ait (Bizans Dönemi) yerleşim yeri ve kaya kiliseleri yer alıyor. Bölgedeki küflü kayaların oymaya müsait olması burada çok sayıda kaya kilisesi yapılmasına sebep olmuş. Mahkemeağcin Köyü, Kızılcahamam’a 17 km mesafede, Çeltikçi yolu üzerindedir. Köyün adının Mahkeme ağacından geldiği belirtiliyor.    İsimle ilgili bir diğer rivayet ise, Osmanlı’nın son sayımlarında köyde bir kadı olduğu için bu ismin verildiği yönünde.

Çevredeki peri bacalarını andıran volkanik jeositleriyle de ilgi çeken köyün başka bir özelliği ise; balıkçıl kuşlarının yavrulama döneminde mekan olması. Her yıl Mayıs-Haziran aylarında köye gelen balıkçıllar, yavruları yumurtadan çıkıp uçacak duruma gelene burada konaklıyorlar. Tarih, doğa ve jeolojik bir gezi için yolunuzu bu köye düşürmenizi tavsiye ederiz.

Alicin Deresi Vadisi içindeki yamaçlara kurulan ‘Minyatür Sümela’ görünümündeki Alicin Manastırı, ülkemizdeki kaya kilise örnekleri arasındadır.

Kızılcahamam Gezilecek Yerler

Kızılcahamam inanç turizmi açısından önemli değerlere sahiptir. Aşağı ve Yukarı Pazar, Sey camileri ile Taşlıca köyünde Oruç Gazi ve Kırmızı Ebe, Çeştepe köyünde Baba Kıbel, Hıdırlar köyünde Horasanlı Abdullah, Kızık köyünde İncik Dede, Kızılcaören köyünde Yunus Dede, Üçbaş köyünde Abdulcemil, Yıldırımören köyünde Durali Dede ve Otacı köyünde Şeyh Abdurrahman türbeleri gezilebilir.

Kızılcahamam Outdoor

%48’i ormanlarla kaplı olan Kızılcahamam, sahip olduğu kaynak değerleri itibariyle doğa turizmi konusunda iddialıdır. Sarıçam, karaçam,  köknar ve meşe ağaçlarının egemenliğindeki ilçede bir milli ve iki Tabiat Parkı bulunmaktadır. Neredeyse ilçe merkeziyle bütünleşen Soğuksu Milli Parkı, 10 milyon yıl önce taşlaşmış ağaçları, peyzaj güzellikleri ve her mevsim farklı görüntüler içermesiyle doğaseverlerin vazgeçilmez mekanlarından biridir. 1050 hektarlık bir alana yayılan tabiat harikası, 1959 yılında milli park ilan edilmiştir.

En yüksek noktası 1789 metrelik Arhul Tepesi olan parkın içinde termal oteller, danışma ofisi, piknik alanları, yönlendirme tabelalarıyla belirlenmiş Yürüyüş parkurları, seyir terasları, misafirhane, memba suyu işletmesi bulunmaktadır. Soğuksu Milli Parkı’nın zengin bitki örtüsünü, 49 tanesi endemik olmak üzere 474 tür taçlandırmaktadır. Saha içerisinde pek çok yaban hayvanı ve kuş türü barınmaktadır.

Türkiye’de nadir görünen deniz kartalı, bozkır kartalı ve atmaca kartalı yanında kızıl şahin, küçük kartal, Mısır akbabası, kara akbaba, küçük kerkenez ve baykuş gibi yırtıcı türler bulunmaktadır.

İçlerinde soyu tükenmekte olan ve Güdül-ÇamlıdereKızılcahamam bölgelerinde üreyen kara akbaba koruma altına alınmıştır.

Kızılcahamam Tabiat Parkları

Şahinler Tabiat Parkı

2009 yılında kurulan zümrüt yeşili Şahinler Tabiat Parkı, Ankara– İstanbul karayolu üzerindedir. Kızılcahamam merkezine 30 kilometre uzaklıktaki park, 40 hektar büyüklüğündedir. Şahinler Tabiat Parkı’nın kaynak değerlerini iğne ve geniş yapraklı ağaç topluluğunun oluşturduğu yoğun orman örtüsü ile volkanik tüf ve andezit arazi yapısı oluşturur.

Devletdoruğu mevkisinde bulunan ve 2011 yılında Tabiat Parkı ilan edilen Kartaltepe ise içinde 2 gölcüğün bulunduğu 93 hektarlık bir alana yayılmaktadır.

Kızılcahamam ilçesinin jeolojik- jeomorfolojik yapısından yola çıkarak; doğa ve manzara varlığı ile fosil alanları ve volkanik şekilleri değerlendirilerek Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark projesi hayata geçirilmiştir.

Kızılcahamam Jeosit Rotaları

Bölgede korunması gereken çok sayıda jeosit varlığı, böylelikle yerel farkındalık yaratılarak turizme kazandırılmıştır. Hayranlıkla izlediğimiz bazı doğal anıtların öykülerini anlamak ve doğada ender bulunan jeolojik oluşumları görmek şeklinde tanımlayabileceğimiz Jeoturizm, son yıllarda kültür turizm olgusunun yükselen değerleri arasındadır.

Herhangi bir dal sanarak elinize aldığınız bir ağacın nasıl olup da taş haline geldiğini anlamak, yüksek rakımlarda bulunan kayaların içinde neden denizde yaşayan canlıların fosillerinin bulunduğunu keşfetmek ya da milyonlarca yıl önce yaşamış bir canlının fosiline dokunmak heyecanını tatmak isteyenler, Türkiye’nin ilk jeoparkı olan Kızılcahamam Jeoparkı’nı ayrıntılarıyla ziyaret etmeliler.

Volkan hareketler sonucu yeryüzüne doğru yönelen magma tabakasının yükseldikçe soğumaya başlaması ve kayaçlar oluşturması süreci, ilginç yeryüzü şekilleri ve fosil alanları yaratmıştır.

23-3,5 milyon yılları arasında üç evrede defalarca meydana gelen bu uzun ve zorlu süreç, özellikle Kızılcahamam-Çamlıdere yöresinde görkemli doğa harikaları meydana getirmiştir. Abacı Peri Bacaları, Beşkonak Bazalt Sütunları ve Fosil Yatakları, Soğuksu Fosil Ağaç, Taşlıca köyü Gelin Kaya ve Kaplumbağa Kardeşler, Kavaközü Peri Bacaları gibi dört “jeoyol” ve üç “jeotur” rotası belirlenmiştir.

Bu rotalar boyunca Sey Hamamı, Güvem sütun bazaltları ve lav akmaları, Beşkonak balık/yaprak/böcek fosilleri, Işık Dağı, Karagöl, Abacı köyü peri bacaları, Kızık köyü fayı, Pelitçik-Yahşihan köyü silisleşmiş ağaç ormanı, Kızılcahamam sıcak su kaynakları, Soğuksu Milli Parkı andezitleri/volkanik pişme zonu/ağaç fosili, Kızılcahamam Madensuyu ve travertenleri, Taşlıca köyü Gelin Kayası ve Kaplumbağa Kardeşler, Kazan memeli fosilleri, Çamlıdere tüfleri, Azaphane volkanitleri, Akyarma Tüfleri, Özdere volkanitleri gibi jeolojik oluşumları görebilirsiniz.

Kızılcahamam Yöresel Tatları

Özellikle her yıl Temmuz ayında düzenlenen Kızılchamam Kültür Sanat ve Su Festivali esnasında bölgeye giderseniz Gözleme, Cızlama, Telli Pilav, Kül Çöreği, Ekmek Balığı, Sübüre, Bazlama, Ekmek Aşı, Ağşak Söğşü (Çılbır), Böde (külde yumurta), Soğanlı Tirit, Efelek Sarması, Toyga Çorbası, Büryan, Haside, Höşmerim, Kaygana, Soğan Dolma, Göce Çorbası, Kapama gibi özel yemek çeşitlerini tadabilirsiniz.

KIZILCIHAMAM YÜRÜYÜŞ PARKURLARI

1- Abdusselam Zirvesi

2- Akçakese Köyü-Kurumcu Köyü

3- Aktaş Vadileri

4- Aşağı Höyük Göleti (Kurumcu Köyü)-Alicin Manastırı

5- Avdan Dere-Kızılcaören Yaylası-Kızılcaören Köyü

6- Bağören Köyü-Başören Köyü-Kuşçuören Köyü

7- Bayır köyü-Hodulca Zirve

8- Berçinçatak Köyü-Yayla-Berçinçatak Köyü

9- Berçinçatak Yaylası-Üçoluk Sedi Tepesi

10- Binkoz Köyü-Yayla-Binkoz Köyü

11- Çalkaya Tepesi-Çatak Yaylası-Yıldırımelören Göleti

12- Çeltikçi-Kurumcu Köyü-Elmalı Göleti

13- Çukurca Köyü-Kaletepe

14- Eğrekkaya Barajı-Sarayköy-Hamam Çayı

15- Eğrekkaya Barajı-Kızılcaören Köyü

16- Eğrekkaya Köyü-Hodulca-Eğrekkaya

17- Eğerlibaşköy-Kaletepe

18- Eğerlibaşköy-Emeklidede Tepesi

19- Eğerlibaşköy-Işık Dağı-Karagöl

20- Eğerlidereköy-Kaletepe

21- Emeklidede Tepe-Salin Mağarası

22- Işık Dağı-Karagöl-Şelale-Köseler Mahallesi

23- İğdir Köyü-İğdir Göleti-Çeştepe Köyü

24- Karacaören Baraj Gölü Ring

25- Kavaközü Köyü-Sey Hamamı

26- Kınık Köyü-Tahtalar Köyü

27- Kızılcaören Köyü-Soğuksu Milli Parkı

28- Kızılcaören Köyü-Kızılcaören Yaylası-Aluç Dağı Tabiat Parkı

29- Kızılcaören Köyü-Çamlıdere Yaylası

30- Kızılcaören Yaylası-Kirazlıyayla

31- Kozlu Kanyonu

32- Merdivenliin-Semeler Köyü

33- Orhaniye Köyü-Karyağdı Dağı-Güvenç Göleti-Sarıbeyler Köyü

34- Pazar Köyü-Kurtboğazı Barajı

35- Saraycık Köyü-Mahkemeağacı Köyü

36- Sarayköy-Dereli Köyü

37- Sey Hamamı-İstanbul Yolu

38- Soğuksu Milli Parkı Kısa Tur (Fosil Ağaç)

39- Soğuksu Milli Parkı Uzun Tur

40- Süleler Köprüsü-Akyar Barajı

41- Şahinler Milli Parkı

42- Tahtalar Köyü-Alicin Manastırı

43- Tekke Köyü-Hıdır Dağı-Kumara Çeşmesi

44- Üyücek Yaylası

45- Yıldırımdemirciler Köyü-Balcılar Köyü

46- Yıldırımhacılar-Hacılar Yaylası-Çukurca Yaylası-Sivricetaş-Çukurca Köyü

47- Yukarı Höyük Köyü-Samu Göleti

48- Yüncüler Yaylası-Alakoç Yaylası-Çamkoru Tabiat Parkı


Bu yazımızın içeriğini Ankara Valiliği’nin PDF formatında yayınlanmış bir kitabından temin ettik. Türkiye’de Kültür Rotaları oluşturulması için çalışmalar yapan ve çeşitli dergilere gezi yazıları hazırlayan sayın Ersin Demirel‘e yazılarını ve resimlerini sitemizde yayınlamamıza izin verdiği için çok teşekkür ediyoruz.

Tanıtımını yaptığımız rotaları (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/rotalar/camlidere) adresinde bulabilirsiniz.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org