Antalya Finike Gezi Rehberi 3 – Finike’de Gezilebilecek Tarihi Yerler

Antalya Finike Gezi Rehberi 3 – Finike’de Gezilebilecek Tarihi Yerler
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️
🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.
🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.
🔥🚵♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!
🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.
Topluluğumuza Katılın!
- Instagram: @turkey_outdoor_org
- Facebook: TurkeyOutdoor
İçindekiler
ToggleFinike’de Gezilebilecek Antik Kentler ve Tarihi Yerler
Bu yazımızda aşağıdaki konu başlıklarında detaylı ve tanıtıcı bilgiler vereceğiz.
Finike tatilinizde gezip görmek isteyebileceğiniz ve yazılarımızda tanıttığımız mekanları harita üzerinde görmek, bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenmek ve yol tarifi almak için Finike Gezilecek Yerler haritamıza bakabilirsiniz.
https://goo.gl/maps/RLUGVNG7JQBScjJWA
Finike’ye Nasıl Gidilir?
Antalya‘nın Batısında bulunan Finike‘ye ulaşım çok kolaydır. Sahilden Antalya Kaş arasında kalan Finike bu güzergahtaki bir çok otobüs içerisinden geçmekte. En yakın hava alanı Antalya Havaalanı ise 140 km. uzakta bulunuyor.
- Finike – Kaş 74 km. yaklaşık 1 saat 20 dk.
- Finike – Antalya 130 km. yaklaşık 2 saat
- Finike – Denizli 246 km yaklaşık 3 saat 50 dk
- Finike – Ankara 643 km yaklaşık 9 saat 20 dk,
- Finike – Muğla 294 km yaklaşık 4 saat 55 dk.
- Finike – İstanbul 835 km yaklaşık 11 saat 35 dk
- Finike – İzmir 480 km yaklaşık 7 saat 25 dk. da ulaşılabilir.
https://turkeyoutdoor.org/2022/06/20/antalyada-bulunan-oren-yerleri
Finike Tatilinde Ne Yapılır?
Finike’deki Tarihi Geziler: Finike, Likya’dan Bizans’a kadar pek çok medeniyet ev sahipliği yapmış bir bölge. Her birinden bize miras kalan antik kentler ve kalıntılar bulunuyor. Lmyra Antik Kenti, Arykanda Antik Kenti, Elmalı Müzesi, Gagai Antik Kenti, Andrea Doria Koyu ve Rhodiapolis Antik Kenti tarih meraklılarını ziyarete bekleyen yerler.
Finike’deki Antik Kentler
Finikeliler tarafından M.Ö. 500’lerde kurulan Finike, eski ismiyle Phoenicus, Antalya’nın batısında kalan turistik bir ilçedir. Doğuda Kumluca, kuzeyde Elmalı, kuzeybatıda Kaş ve batıda da Demre ilçeleriyle çevrilmiştir. Finike, yakın olan diğer ilçeler tarafından da ulaşım kolay olduğu için sıklıkla tercih edilir.
Tarih boyunca çeşitli efsanelere de konu olan şehir, Antalya’nın yüzölçümü bakımından da en küçük ilçelerindendir. Geçmişten günümüze kadar sakin yapısını korumayı da oldukça iyi bir şekilde başarmıştır.
Toroslar’ın eteğiyle Akdeniz arasında kalmış, mavi ve yeşilin kaynaştığı bu şirin Akdeniz ilçesi daha görür görmez insanı sahillerine, doğasına ve şehrin içine çeker. Türkiye’nin ve dünyanın portakal şehri olarak bilinen Finike, Antalya’nın batı kısmında yer alan bir ilçedir. Doğuda Kumluca ve kuzeyde ise Elmalı ile komşu olan Finike’nin, Kaş ve Demre’ye sınırı bulunmaktadır.
Antalya’da bulunan antik kentler ve diğer ören yerlerini görmek için
https://turkeyoutdoor.org/2022/06/20/antalyada-bulunan-oren-yerleri
Finike tatilinizde gezilecek yerleri görmek için şu adrese bakabilirsiniz: https://turkeyoutdoor.org/2022/07/21/antalya-finike-gezi-rehberi-2-finike-tatil-rehberi/
Finike Arykanda Antik Kenti
Bölgenin en görsel ve ilginç antik kentleri arasında olan Arykanda’da kazı çalışmaları halen sürüyor. Kuruluş tarihi tam olarak bilinememekle birlikte Milattan Önce 2000’lerde inşa edildiği tahmin edilen Antik Kenti 1838’de seyyah Charles Fellows keşfetmiştir. “Ary-Ka-wanda” ismiyle “yüksek kayalığın yanındaki yer” anlamında olan Arykanda Antik Kenti farklı özellikleriyle tarih severlerin sıklıkla uğradığı yer olmuş. Arkeolojik çalışmaların hala devam ettiği Arykanda Antik Kenti, Finike Elmalı yolu üzerinde, Arif Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.
1971 yılından 2013’e kadar süren kazılar sonucu antik kent tam anlamıyla ortaya çıkarılabilmiştir. Arykanda’da yan yana bulunan 12 dükkân Helenistik mimarinin imzası niteliğindedir. M.Ö 5.y.y.’da dayanan tarihi kalıntıları ile Limyra ve Patara tarihi kalıntıları ile ortak özellikler taşıyor. Şehre ilk yerleşimlerin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemesine rağmen, kazılar sonucunda ortaya çıkan eserler MÖ 5. yüzyılda burada bir yerleşimin olduğunu göstermiştir.
Bir zamanlar Ary-ka-wanda olarak bilinen ve yüksek kayalığın yanındaki yer anlamına gelen Antik Kentin kurulu olduğu alan dağ yamacıdır. Kat kat teraslar üzerine inşa edilen kent, oldukça geniş alana yayılmaktadır. Kentin tabanında mozaik evler, üst tarafında agora, meclis olarak kullanılmış odeon, tiyatro ve boyu 117 metreyi bulan bir stadyum bulunuyor.
Antik Kentin daha da yukarılarına çıkıldığında enfes bir manzara ziyaretçileri karşılıyor. Yamaç üzerinde kurulmuş kent teras sistemiyle oluşturulmuş. Günümüze kadar gezilecek yerler arasında amfi tiyatro, eski bina sütunları ve birçok tarihi yapı bulunur. Şehrin büyük alana yayılması, bu bölgenin bir zamanlar oldukça önemli bir konuma sahip olduğunu göstermektedir.
Antalya İli Finike İlçesi, Arif Köyü sınırları içerisinde yer alan Arykanda Antik Kenti’nin ismi Likya dilinde “Ary-ka-wanda”, “yüksek kayalığın yanındaki yer” anlamına gelmektedir. Antik Kent kazı çalışmaları halen devam ettiği için ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
Arykanda Antik Kenti Nerede?
Finike’ye 30 km. uzaklıktaki Arykanda Antik Kenti Finike Elmalı Kara yolu Arif köy’de bulunuyor. Pazar yerinden sağa dönüp 1 km sonra Antik Kent girişine geleceksiniz. Aracınızı park edecek uygun alanlar bulunuyor.
Arykanda Antik Kenti Tarihi
İÖ 2’nci yüzyılda Arykanda’nın Likya Birliğine dâhil bir şehir olarak sikke bastığını görüyoruz. İS 43’te İmparator Klaudius’un Likya Birliğine son verdiği tarihte Likya Bölgesi Pamphylia ile birlikte bir eyalet haline sokulmuş ve Roma’ya bağlanmıştır. İS 2’nci yüzyılda Arykanda isminin çeşitli kaynaklarca çokça anıldığı bir dönemdir.
İS 240 yılında büyük depremden sonra kısmen onarılan şehir, Bizans egemenliği sırasında “Akalanda” veya “Orykanda” adıyla anılır. Kalıntı ve Bizans kaynaklarına dayanarak 11’inci yüzyıla kadar varlığını bildiğimiz Arykanda’nın bu tarihten sonra yer değiştirmiş ve bugünkü karayolunun güneyine taşınmış olması mümkündür.
Arykanda kenti, Şahinkaya diye bilinen sarp bir kaya yüzeyinin dibinden başlayan, güneye eğimli arazi üzerinde yer almaktadır. Kentte en üst seviyede yer alan yapı, Şahinkaya’nın güney batı eteğindeki gözetleme kulesidir.
Kulenin güneyindeki üçgen plan veren akropolün kentin ilk yerleşim yeri olduğu düşünülmektedir. Bu alanın doğusunda Bouleuterion ve doğusundaki üç dükkânın kuzeyinde İÖ 4’üncü yüzyılda inşa edilmiş Güneş Tanrısı Helios adına yapılmış tapınak bulunmaktadır. Kentin gözetleme kulesinden sonra en üst seviyedeki diğer yapısı İS 1’nci yüzyılda inşa edilen stadiondur. Tek uzun kenarlarında oturma sıraları yer almakta, diğer uzun kenar yamaca açılmaktadır. Bir alttaki terasta, bölgenin ufak fakat en iyi korunmuş tiyatrosu yer alır.
En alttaki terasta ise agora ve meclis binası işlevi de veren odeon görülür. Şehrin güneydoğusunda bulunan gymnasium, hamamın hemen yanında yer almakta ve hamam-gymnasium görünümü vermektedir. Şehrin “Doğu Nekropolü” olarak isimlendirilen mezar alanı, birçoğu ayakta kalmış anıt mezarlarla dikkati çeker.
Birbirine teras görevi gören anıt mezarların tümü İS 2nci yüzyıla ait olup bunların altındaki terasta çatı hizasına kadar ayakta kalmış hamam, şehrin iyi koruna gelmiş yapılarından biridir. Şehrin su ihtiyacı, büyük bir beceri ve su mühendisliği örneği gösteren tesislerle sağlanmaktadır. Aykırıçay’ın çıktığı yerde sarp kaya yüzeylerine oyulmuş dört ayrı seviyedeki kanal, şehre su getiren sistemin ana hatlarını oluşturur.
Teraslar halinde bir yerleşim gösteren şehrin en üst terasında stadion yer almaktadır. Tiyatro Odeon, agora, agora stoası, küçük hamam, gymnasıon, hamam, bouleterion, sarnıç, yazıtlı ev ve bir çeşme, binası, antik kentte görülebilen kalıntılardandır.
Arykanda Antik Kenti’ne Finike-Elmalı yolunun yaklaşık otuzuncu kilometresinden sağa keskin bir U dönüşü ile ayrılan dar, bozuk ama oldukça kısa bir yol ile ulaşılıyor. Konumu nedeniyle kademeli teraslar halinde düzenlenmiş olan Arykanda, tarihi yapılarının yanı sıra tüm vadiyi gören panoramik manzarası ile de etkileyici bir kenttir. Antik kenti çam ve sedir ağaçları arasında, güneşin etkisini fazla hissetmeden gezebilirsiniz.
Arykanda Antik Kenti Adresi: Arif, 07740 Finike/Antalya
Arykanda Antik Kenti Nerede: Arykanda Antik Kenti Antalya’nın Finike İlçe sınırları içerisindedir. (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Antalya’da bulunan antik kentler ve diğer ören yerlerini görmek için
https://turkeyoutdoor.org/2022/06/20/antalyada-bulunan-oren-yerleri
Finike tatilinizde gezilecek yerleri görmek için şu adrese bakabilirsiniz: https://turkeyoutdoor.org/2022/07/21/antalya-finike-gezi-rehberi-2-finike-tatil-rehberi/
Finike Apollonia Antik Kenti
Tam olarak hangi yıllara ait olduğu bilinmese de arkeologlar kalıntılardan yolan çıkarak milattan önce 4. yüzyılda kurulmuş olabileceğini tahmin ediyorlar.
Apollonia, Antalya ili Kaş ilçesi yakınlarında Kılıçlı Köyü’nde bulunan antik Likya kentidir. Kaş’a 22 km. mesafede, Kekova yolu üzerinde Kılınçlı köyünde Lykia Birliği’ne bağlı olarak kurulmuş bir kenttir. Kalıntılardan anlaşıldığına göre M.Ö. 4. yüzyılda kurulmuştur. Şehir “L” harfine benzeyen bir kayalığın üzerindedir ve kenti çevreleyen surların bir kısmı ayakta kalmıştır. İç kulenin batısında iyi durumda bir Bizans dönemi yapısı ile aynı döneme ait kilise bulunmaktadır. Kilisenin batısında tahrip olmuş tiyatro görülür. Hamam ve en ilginç yapılardan olan Heroon 6 prizmal gövdeli mezar anıtı diğer kalıntılardır.
Apollonia’nın yakınında Simena, Aperlai ve Isında antik kentleri bulunmaktadır. Apollonia bu kentlerle birlikte Tetrapolis isimli Dört kent Birliğine katılmıştır. Bunun dışında kentle ilgili yeterli tarihi bilgimiz çok azdır.
Apollonia Kaş-Finike yolu üzerinde, Teke Yarımadası ile Sıcak yarımadası arasındaki Sahil Kılınçı Köyü yakınındadır. Bu kentin yeri konusunda bazı araştırmacılar farklı iddialarda bulunmuşlarsa da Augustus ve Tiberius devirlerindeki adak stellerinin yardımıyla yeri saptanabilmiştir.
Kentin en belirgin yapıları nekropol bölgesi ve çevresinde bulunan anıt mezarlardır. Kentin kim tarafından inşa edildiği de bilinmiyor. L hafine benzer bir kayalığın üzerinde yer alan kentin surları günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmıştır.
Apollonia’dan günümüze gelen en belirgin örnekler nekropol alanı ile kentin çevresindeki mezar anıtlarıdır. Anıtsal mezarlar tiyatronun doğusu ile İç Kale’nin kuzey-doğusundadır. Burada benzerlerine Likya’da pek az rastlanan altı tane sütunlu veya direkli mezarlarla karşılaşılmıştır. Akropolün eteklerinde ise ovaya doğru Roma mezarları ile karşılaşılmıştır.
Apollonia (Kılınçlar) Antik Kenti Adresi: Sahilkılınçlı, 07580 Kaş/Antalya
Apollonia (Kılınçlar) Antik Kenti Nerede: Apollonia (Kılınçlar) Antik Kenti Antalya’nın Kaş İlçe sınırları içerisindedir. (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Antalya’da bulunan antik kentler ve diğer ören yerlerini görmek için
https://turkeyoutdoor.org/2022/06/20/antalyada-bulunan-oren-yerleri
Finike tatilinizde gezilecek yerleri görmek için şu adrese bakabilirsiniz: https://turkeyoutdoor.org/2022/07/21/antalya-finike-gezi-rehberi-2-finike-tatil-rehberi/
Finike Gagai Antik Kenti
Antalya ili, Kumluca ilçesi, Mavikent beldesi sınırlarında bulunan Gagai; yöresel ismi Aktaş olan, kumsalda bulunan beyaz kalker tepeciğinin kuzeyindeki tepe, etekleri ve önündeki düzlük üzerinde kurulmuştur. Yerleşimin adı antik kaynaklarda ilk olarak “Palaion”, “Teikhos” ya da “Eski Kale” biçiminde geçmektedir.
Pek çok kaynakta kentin isminin Dorca toprak anlamına gelen “Ga” kelimesinden türetildiği ya da Nemius adında Rodoslu bir komutanın Likya ve Kilikyalı korsanlara karşı bir savaş kazandıktan sonra, bir fırtınanın içine dalarak gemisinin tehlikeye düştüğü; geminin tayfasının da karayı görünce “ga ga” diye bağırdığı şeklinde söylenceler olsa da Gagai kelimesinin eski Anadolu dillerinde bulunan ve Likçe yazılı sikkelerde “Gaxe” olarak geçen “Hahha” kelimesinden geldiği tahmin edilmektedir.
Finike Körfezi’nin doğusunda, Karagöz limanının kuzeybatısında yer alan Gagai Antik Kenti, Helen dilinde “Gaga’nın halkı” anlamına gelmektedir. Gagai Antik Kenti, Finike körfezinin doğusunda, Gelidonya burnunun batısındaki Karagöz limanının kuzeybatısında yer almaktadır. Bugünkü konumu ile Kumluca’nın 10 km. güney-doğusundaki Yenice Köyü’nün 4 km. güneyinde küçük bir tepenin üzerinde kurulu bir antik kentti.
Gaga’nın halkı anlamındaki Gagai Antik Kenti, henüz kazı çalışmaları yapılmamış. Günümüze ulaşan surlar, sarnıçlar, tapınaklar görülüyor.
Şehrin adı Helen dilinde “Gaga’nın halkı” anlamına geliyor. Gagai adının içinde yer alan “Ga” hecesi de toprak anlamına gelmektedir. Yenice köyü 4. Km. güneyinde bir tepe üzerinde kurulu bir antik kenttir. Girişi ücretsiz olan Gagai Antik Kenti, Finike Körfezi Gelidonya burnunun kuzey tarafında bulunuyor.
Kent hakkında çok fazla bilgi yok fakat ismiyle alakalı mitolojik bir öykü var. Kendilerine yeni bir yurt bulmak isteyen Rhodoslular Gagai bölgesine geldiğinde burada bulunan yerli halka “ga, ga, ga” diyerek toprak istediklerine anlatmaya çalışmışlar. Halk onlara istediklerini verdiğinde de kurdukları kente bu ismi vermişler.
Klasik-Erken Helenistik Dönem’nden itibaren yerleşim görmüş olan Gagai, Roma Dönemi’nde büyümüş, tepenin etekleri ve düzlüklerde yapılar inşa edilmiştir. Kent; akropol, aşağı akropol, kent merkezi ve nekropol alanlarından oluşmaktadır.
Kentin akropolü, kara ve deniz yollarının rahatlıkla kontrol edilebildiği bir tepe üzerindedir. Akropol, aynı zamanda, kentin en erken dönemine ait yapı kalıntılarını içermektedir. Akropoldeki dikdörtgen formlu kalenin duvarları Erken Bizans Dönemi’ne aittir. Kalenin içinde Helenistik Dönem’de yapılmış bir kale kalıntısı bulunmaktadır. Kule, kentin en yüksek ve bölgeye hakim noktasındadır. Akropolün batısında 5. yy.a ait bir kilise kalıntısı bulunmaktadır.
Aşağı akropol, denizden yükselen ilk tepe üzerindedir. Sur duvarlarının 6.-7. yüzyıllardaki ilk Arap saldırıları sırasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Aşağı akropolün içindeki kule kalıntısı, 10.-12. yüzyıllara tarihlendirilmiştir.
Akropolün batı ve kuzeybatısındaki düzlükler, Gagai kentinin merkezini oluşturmuştur. Hamam, tiyatro, aquadukt, nymphaion olduğu tahmin edilen kamusal yapılar bu düzlüktedir. Ancak yapı kalıntılarındaki tahribat ve belirsizlik nedeniyle işlevleri konusunda tahminden öteye gidilememektedir.
Kentin nekropolü, akropolün kuzey yamaçlarındaki kayalıklardadır. Mezarlar, Helenistik ve Roma Dönemi özelliklerini göstermektedir. Likya tipi hiçbir mezara rastlanmamıştır.
Küçük bir tepenin üzerinde kurulu olan bu antik kentte, günümüze kadar herhangi bilimsel bir arkeolojik kazı yapılmamıştır. Bu nedenle bu antik kent içerisinde pek çok kalıntı ve eser gün ışığa çıkmayı beklemektedir.
Ziyaret gün ve saat kısıtlaması yoktur. Giriş ücretsizdir.
Gagai Antik Kenti Adres: Mavikent, 07390 Kumluca/Antalya
Gagai Antik Kenti Ulaşım: (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Antalya’da bulunan antik kentler ve diğer ören yerlerini görmek için
https://turkeyoutdoor.org/2022/06/20/antalyada-bulunan-oren-yerleri
Finike tatilinizde gezilecek yerleri görmek için şu adrese bakabilirsiniz: https://turkeyoutdoor.org/2022/07/21/antalya-finike-gezi-rehberi-2-finike-tatil-rehberi/
Finike Limyra Antik Kenti
Limyra-Zemuri (Turunçova, Zengerler) Antalya’nın Finike ilçesinde bulunmaktadır. Antalya İli Finike İlçesi, Turunçova ve Sahilkent Beldeleri sınırlarında yer alır.
Yüksek bir tepenin eteğine konumlanmış olan kent Likya kaynaklarında Zemuri olarak geçer. Limyra Antik Kenti Antalya’nın Finike ilçesinin 4 km. kuzeydoğusunda Toçak Dağı güney eteğindedir. M.Ö. 5. yüzyıldan beri var olduğu bilimektedir. Asıl faal dönemi M.Ö. 4. yüzyılın ilk yarısındadır. Lykia Birliği’ni kurmak isteyen Perikles’in Limyra’yı başkent olarak kullandığı bilinmektedir.
Limyra Antik Kenti Büyük İskender’in Pers hakimiyetine son vermesinin ardından sırasıyla Helen’in, Ptalemaioslar’ın, Lysimakhos’un, Suriye Krallığının yönetimine geçmiştir. Daha sonra Seloukosların ve Rodos’un hakimiyetinden sonra Roma egemenliğine giren Limyra M.Ö. 2. yüzyılda Lykia Birliği döneminde Birlik tipi sikkeler bastırmıştır.
Finike ilçesinin en eski tarihi yerlerinden birisi olan Limyra Antik Kenti, ortalama 2 bin yıllık geçmişe sahiptir. Likya mimarisinin Roma mimarisi ile bir arada kullanıldığı yapılar, tarihi güzellik keşfi için oldukça önem arz eder. Kumluca ile Finike arasında kalan Limyra Antik Kenti geziniz doğa içinde bir macera parkuru görünümündedir.
Konumu itibariyle yüksek bir tepeye inşa edilmesi, savaş dönemlerinde stratejik bir öneme sahip olmasına olanak sağlamıştır. Sütunlu binalar ve 3700 kişi kapasiteli antik amfi tiyatro, hala yoğun ilgi görmektedir. Ayrıca antik yapıların birçok kalıntısını da görmek mümkündür.
Geniş bir alana yayılmış Antik Kentin ortasından Kumluca yolu geçer. Sol tarafınızda tel örgülerin hemen ardında Antik tiyatroyu görebilirsiniz. Tiyatro arkasındaki tepeye doğru yürüyerek çıktığınızda ise karşınıza Kaya Mezarları, kilise, perikle heronu antını ve yamaçtaki yerleşim alanlarını görebilirsiniz.
Antik Kentin yapılarının yanı sıra Likya mimarisinin en önemli unsurları antik kente 2 kilometre uzaklıkta bulunan Kaya Mezarlarında rastlanmaktadır. Tarih boyunca çeşitli uygarlıklar altına girdiği için mezarların içlerinde herhangi bir şey günümüze kadar ulaşmamıştır. Ancak desen ve kabartmalar hala varlığını korumaktadır. Gezi rehberi eşliğinde detaylı bilgi edinerek keşfedilmesi önerilmektedir.
Antalya’nın Finike ilçesi, Kumluca–Finike yolu üzerinde bulunuyor. Elmalı sapağından 5.5 km ilerleyince Yuvalılar kavşağında Limyra Antik Kenti tabelasını göreceksiniz. 1 km sonra Antik kente ulaşırsınız. Ücretsiz otoparkına park edip içeriye girebilirsiniz.
Perikle’nin Anıt Mezarı kentin en göz alıcı anıtıdır. Tapınak cepheli kral mezarıdır. Görkemli mezarın cephesini bir kral sarayını bekçileri gibi dizilmiş kadın sütunlar oluşturur. Bunlar ölü sorumluları Horalar ve Kharitler’dir. Bugün bu Kharitler’den bir tanesi günümüze ulaşabilmiştir ve Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir.
Liymra Antik Kenti ziyaret saatleri 2022
- Yaz ve kış olarak ikiye ayrılıyor.
- Yaz; Nisan ile Ekim ayları arası : Sabah: 09,00 ile Akşam 19,00 saatleri arası,
- Kış; Kasım ve Mart ayları arası : Sabah 09,00 ile Akşam 17,00 saatleri arası gezebilirsiniz.
Limyra Antik Kenti’ne giriş ücretlidir.
- Öğrenci giriş ücretsiz
- Yetişkin giriş ücretlidir.
- Müze kart geçerli
- 65 yaş üzeri ücretsiz.
Limyra Antik Kenti Nerede: Yuvalılar Köyü, Turunçova, Finike, Antalya
Limyra Antik Kenti Adresi: Limyra Antik Kenti Antalya’nın Finike İlçe sınırları içerisindedir. (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Antalya’da bulunan antik kentler ve diğer ören yerlerini görmek için
https://turkeyoutdoor.org/2022/06/20/antalyada-bulunan-oren-yerleri
Finike tatilinizde gezilecek yerleri görmek için şu adrese bakabilirsiniz: https://turkeyoutdoor.org/2022/07/21/antalya-finike-gezi-rehberi-2-finike-tatil-rehberi/
Finike Melanippe Antik Kenti
Korsan Koyu – Melanippe Antik Şehri Finike ilçe merkezine yaklaşık 55 km uzaklıktadır. Zamanında korsanların denizcileri rehin alıp gemileri yağmalamak için saklandıkları yerlerden biri olan Korsan Koyu da buranın limanıdır. Son yıllarda deniz tatili ve çadırlı kamp kurmayı sevenlerin gözde yerlerinden biri haline gelmiştir.
Karaöz Limanı’ndaki Melanippe antik kenti Helenistik Çağ’dan itibaren Gagai’nin (Mavikent) egemenlik alanında yer alan küçük bir yerleşimdir.
Gelidonya Burnu’nun Finike’ye bakan yüzündeki Korsan Koyu’nun hemen yanında yükselen ve küçük- güvenli koyu oluşturan alçak kayalık tepenin üstünde kuruludur. Ayrıca koyun karşı yanında Bizans Dönemi’ne ait bir kilise bulunur. Melanippe yerleşiminin önemli yanı, çevresindeki diğer yerleşimlere de hizmet veren korunaklı küçük bir doğal limanının (Karaöz Limanı) bulunmasıdır. Melas (siyah) ve hyppos (at) kelimelerinden oluşturulmuş olan kentin adının anlamı “kara at”tır. Orta Çağ’da kentin adı “Aziz “tephanos”ve bazen de “Karaozi” olarak anılmaktadır. Bugün kullanılan Karaöz ismi de buradan kaynaklanmaktadır.
Gelidonya Feneri ile Karaöz Mevki arasında bulunan, Karaöz sahiline 3 kilometre uzakta olan Korsan Koyu’na ulaşmak için Karaöz Sahili’ne indiğinizde yüzünüzü denize dönüp, Gelidonya Feneri’nin yer aldığı Taşlık Burnu istikametinde toprak yol üzerinden devam etmeniz gerekiyor.
Günümüzde Korsan Koyu ismiyle anılan bölge, aslında Melanippe Antik Şehri’nin limanı. İki kaya ucunun arasına sıkışan, 25 metrelik genişliği aşmayan ve korunaklı doğal bir liman olan bu bölgede günümüze kadar ulaşan dış duvarlarında sıva üstüne kazınan gemi ve tekne imajlarının yer aldığı, Aziz Stephanos için yapılmış üç nefli bir kilise de bulunuyor.
Kayalık tepeye çıkan yol üzerinde 5 adet oda mezar bulunmaktadır. Bunlar benzerini bölgeden bildiğimiz, yaygın olarak da en çok Olympos’ta bulunan tonoz örtülü oda mezarlardandır. Tüm kayalık tepe Bizans Dönemi surlarıyla çevrilidir. Bugün sur duvarlarının büyük bir kısmı izlenebilmektedir. Yerleşimin hemen hemen tamamı bu surların içerisinde kalmaktadır. Bölgenin diğer yerleşimlerinden bildiğimiz tonozlu sarnıçlar üzerine yapı inşa etme tekniği burada da görülmektedir. Özellikle batı uçtaki sağlam korunmuş yapı bunun en iyi ve sağlam kalmış örneğidir. Evlerin içinde yuvarlak biçimde sarnıçlar da bulunmaktadır.
Yerleşimde, biri limanda diğeri tepede olmak üzere Bizans Dönemi’ne ait iki kilise bulunmaktadır. Tepedeki üç nefli bazilika planlı kilisenin apsisi ve kuzey pastaphorium hücresi sağlamdır. Liman kenarında bulunan kilisenin apsisi ve pastaphoriumu ile nef duvarları oldukça iyi korunmuştur. Bu kilisenin en ilginç yanı, en batısındaki bölümün dış duvarlarında sıva üstüne kazınmış, benzerlerini Alanya kalesinden bildiğimiz gemi ve tekne çizimleridir. Duvarlarda Limana ve kiliseye gelen gemicilerin kendi teknesini temsil etmek üzere çizdiği farklı tip ve büyüklükteki tekne çizimleri görülmektedir. Anlaşılan denizcilere hizmet veren ve onların dualarına karşılık veren bir kilisedir. Limana ulaşan denizciler, tehlikeli Gelidonya Burnu’nu geçip buraya ulaşabildikleri için ve limandan ayrılan denizciler de yolculuklarının bundan sonraki kısmının kazasız geçmesi için tanrıya -belki de denizcilerin koruyucusu Aziz Nikolaos’a- bir mesaj, bir istek bırakmaktadırlar. Aşağıda, limanın çevresini oluşturan dik kayalıklara bağlı yapı kalıntıları olasılıkla limanla ilgili işlevlere sahiptir.
Melanippe koyunda denizin altında görülen 8 adet lahit, su altındaki eğimde yuvarlanıp sırayla kalmıştır. Bulundukları yer ve duruşlarından bu lahitleri taşıyan bir geminin batması sonucu burada kaldıkları düşünülmektedir.
Yerleşimde Bizans Dönemi dışında kaIıntıya rastlanmamıştır. Ancak bazı sur duvarlarında Roma döneminden devşirilmiş olabilecek yapı taşlarına rastlanmıştır. Bölge kampçıların yoğun olarak kullandığı bir kamp alanıdır.
Finike Korsan Koyu ve Melanippe Antik Şehri Adres: Mavikent, 07390 Kumluca/Antalya
Finike Korsan Koyu ve Melanippe Antik Şehri Ulaşım: (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Antalya’da bulunan antik kentler ve diğer ören yerlerini görmek için
https://turkeyoutdoor.org/2022/06/20/antalyada-bulunan-oren-yerleri
Finike tatilinizde gezilecek yerleri görmek için şu adrese bakabilirsiniz: https://turkeyoutdoor.org/2022/07/21/antalya-finike-gezi-rehberi-2-finike-tatil-rehberi/
Finike Myra Antik Kenti
Myra (Demre, Kale) Ören Yeri – Myra Antik Kenti Demre sınırları içerisinde bulunmasına rağmen söz konusu gezilecek yerler olduğunda Finike ilçe merkezine yaklaşık 28 kilometre uzaklıkta bulunan Myra Antik Kenti sıklıkla tercih edilen bir noktadır.
Myra, günümüzde Antalya’nın Demre ilçesinin bulunduğu yörede yer alan antik bir Likya kentidir. Alacadağ, Akdağlar (Massikytos) ve Ege Denizi arasında Demre Çayı (Myros) tarafından taşınan toprakla oluşmuş verimli alüvyon ovasına kurulmuştur.
İlk yerleşimlerin MÖ 5. yüzyıllarda olduğu tahmin edilen kent, ismini Bizans döneminde “Ana Tanrıçanın yeri” anlamına gelen Myra’dan almıştır. Hristiyanlık adına önemli bir konumu vardır. Bunun sebebi ise Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolas, bir zamanlar burada başpiskoposluk yapmış ve dünyaya adını duyurmuştur
Myra Antik Kenti’nde en çok ilgi göre yapı Roma tarzında inşa edilen tiyatrodur. Duvarlarında kabartmalarla işlenen mitolojik figürler hala varlığını sürdürmekte ve gözlemlenebilmektedir. Likya ve Roma dönemlerine ait olan kentin harabelerinin çoğu alüvyon tortuların altındadır. Antik tiyatronun üstündeki dağda bulunan akropol büyük ölçüde tahrip olmuştur. Tiyatronun yakınında hamam ve bazilika olabilecek geç dönem kalıntıları görülmektedir. Açıkhava tiyatrosu 141 yılında deprem ile yıkılmış fakat daha sonra tekrar yapılmıştır.
Finike çevresinde gezilecek yerler arasında yer alan Myra Antik Kenti, Demre sınırları içerisinde bulunur.
Finike ilçe merkezine 28 km mesafede konumlanan bu antik kent, Akdeniz’in kıyı kesiminde bulunduğu için geçiş noktası olarak kullanılmıştır. Likya’nın en önemli şehirlerinden biri olma özelliğini taşıyan Myra Antik Kenti, 15 bin kişilik tiyatrosu ile Anadolu sınırları içerisindeki en büyük tiyatroya sahiptir.
Orta Çağ boyunca büyük bir ün yakalayan bu antik kent, zengin ve kültürel bir mirasa hakimdir. Aynı adı taşıyan bir ova üzerinde kurulu olan Myra Antik Kenti, Likya Dönemi Kaya Mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi ile oldukça nam salmıştır. Kaya Mezarlarının üzerine kurulan antik kent, zaman içerisinde meydana gelen olaylardan dolayı aşağılara doğru genişlemiştir.
Hıristiyanlığın ilk zamanlarında Myra Likya’nın metropolüydü. Aziz Pavlus MS 60’ta Roma’ya giderken limanında gemi değiştirir. Günümüzde Noel Baba olarak da bilinen Aziz Nikolaos 4. yüzyılda Myra‘nın piskoposluğunu yapıyordu. 408 ile 450 yılları arasında imparatorluğun başında olan II. Teodosius zamanında Aziz Nicholaos’ın Myra‘da başpiskoposluk yaptığı ve Myra‘nın Likya’nın başkenti olduğu bilinmektedir.
Müzenin girişi ücretlidir. Müzekart kullanılabilir.
Myra Antik Kenti Adresi: Alakent, Cengiz Sk. No:13, 07570 Demre/Antalya
Myra Antik Kenti Nerede: Myra Antik Kenti Antalya’nın Demre İlçe sınırları içerisindedir. (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Antalya’da bulunan antik kentler ve diğer ören yerlerini görmek için
https://turkeyoutdoor.org/2022/06/20/antalyada-bulunan-oren-yerleri
Finike tatilinizde gezilecek yerleri görmek için şu adrese bakabilirsiniz: https://turkeyoutdoor.org/2022/07/21/antalya-finike-gezi-rehberi-2-finike-tatil-rehberi/
Finike Rhodiapolis Antik Kenti
Antalya’nın Kumluca İlçesi, Sarıcasu Köyü yakınında bir tepe üzerinde yer alan Rhodiapolis, isminden dolayı Rodoslular’ın kurduğu bir şehir olarak kabul edilir. Çok yakınında bulunan Gagai, Phaselis, Korydalla ve Olympos gibi bölgedeki pek az Rodos kolonisinden birisidir. Theopompos’un belirttiğine göre Rhodiapolis, adını Mopsos’un kızı Rhodos’tan alır. Adını Hekataios’tan öğrendiğimiz yerleşim, Rodoslular tarafından koloni olduktan sonra gelişmiştir. Bölgedeki tüm kentler Likya Birliği’nin üyesidirler. Rhodiapolis ve Gagai sikkelerinde “Likyalı” oldukları belirtilir.
Kumluca ovasına doğru sera manzarası ile görebileceğiniz Antik Kenti Rodos’lular kurmuştur. İsminden dolayı Rodoslular’ın kurduğu bir şehir olarak bilinen Rhodiapolis, Kumluca şehir merkezinin batı tarafında kalmaktadır.
Kentin en ünlü siması Opramoas’tır. Antonius Pius döneminde (İS. 138-161) yaşamış olan bu kişi Likya’nın en zengin adamı ve en ünlü hayırseveri (Euergetes) dir. Opramoas, Apollonios II’nin oğludur. Annesi Aristokila adıyla da bilinen Aglais, Korydallalı’dır. Hermaios ve Apollonios III adlarında iki erkek kardeşi vardır. Opramoas’ın Lykia Birliği’nde üstlendiği ilk görev arkhiphylakia olmuştur. Erken dönemdeki hizmetlerinin ardından dört kez onurlandırılmıştır. İ.S. 114 ile 131 yılları arasına denk gelen onurlandırmalarda Opramoas, bronz heykel, altın kaplama ikon ve altın çelenk almıştır.
131-132 yıllarında cömertliğini kanıtlayan Opramoas’ın Lykia Birliği tarafından yıllık onurlarla onurlandırılmasına karar verilmiştir. Opramoas’ın neredeyse tüm Likya’da yardım etmediği kent yok gibidir. Opramoas’ın bir başka özelliği ise Hadrianus’un anılarında gizlidir. Hadrianus “Asya olaylarını detaylıca bilen Likyalı tüccar Opramoas’ın gizli raporlarının Palma tarafından alaya alındığını” anlatır. Rhodiapolis, Likya dilindeki yazıta sahip kaya mezarı dışında M.Ö 7. yüzyıl öncesini yansıtacak kalıntılara sahip değildir. Kentte bilinen en erken kalıntılar Klasik Çağ kaya mezarlarıdır. Lykia dilindeki yazıtlı kaya mezarı ve tiyatronun kuzeyindeki Helenistik kule dışında geleneklerine bağlı olan bir Roma kenti izlenimini vermektedir. Ancak, kalıntılar arasında büyük bir kısmı tahrip olmuş Bizans çağı yapıları çoğunluktadır.
Kumluca Belediyesi tarafından restorasyonu ve çevre düzenlemesi ile ziyarete açılan Rhodiapolis Antik Kenti, Kumluca tepelerine doğru 5 km asfalt yol ile ulaşmanız mümkündür. Oldukça yüksek bir tepe üzerine kurulan Rhodiapolis Antik Kenti, bir zamanlar bölgeye hakim olan Rodoslular tarafından kurulmuştur.
Olympos ve Phaselis gibi Rodos kolonilerinden olan Rhodiapolis Likya birliği üyesi olarak şehir tiyatrosu ve arkasındaki Opramoas’ın anıt mezarını da görebilirsiniz. İlçe merkezinden geçip 5 km daha gittikten sonra ulaşabileceğiniz bu noktada, tiyatro, hamam, sebasteion, tapınaklar, kilise, agora/stoa, sarnıçlar, nekropoller, konutlar ve kenotaph gibi kalıntılar bulunuyor.
Şehrin manzarası doğrusunda Kumluca sahilini gösterdiği için, seyir keyfi içinde tercih edilen bir mekan olarak ün kazanmasına olanak sağlamıştır.
Önemli kalıntıları; tiyatro, hamam, agora/stoa, sebasteion, tapınaklar, kilise, sarnıçlar, kenotaph, nekropoller ve konutlardır. Kentin en çok dikkat çeken özelliği, küçük taşlardan harçlı veya harçsız olarak inşa edilmiş hala ayakta olan çok sayıdaki yapıdır. Bunlar değişik ölçülerde olup, birçoğu özel kişilere ait evlerdir. Şehir merkezinde Grek planlı küçük bir tiyatro yer alır. Aşağı yukarı 1500 kişi kapasiteli olduğu düşünülen ve güneye bakan tiyatronun caveası çoğunlukla yamaca yaslanmış olup, cavea da 7 merdiven arasında 6 kuneus/kerkides bulunur. Tam yuvarlak olan orkestranın çapı ise 10.52 metredir. Doğu batı aksında uzayan sahne binasının üst kesimi tamamen yıkılmış, sadece zemin katı korunabilmiştir.
Proskene cephesinden 5 kapı açılır. Duvarları tamamen kitabelerle dolu olan ve Opramoas’ın bütün resmi ilişkilerinin sıralandığı 64 belgeden oluşma anıt-mezar, tiyatronun güneybatısında sahne binasının arkasındadır. Kent merkezinde, agora ile stoa bir bütünlük arz etmekte ve stoa, agoranın batıda yer alan üzeri örtülü bölümünü oluşturmaktadır. Tiyatronun üst kısmında batıya doğru sadece apsisi korunagelmiş bir kilise göze çarpar. Yerleşimin doğu sınırındaki son kamu yapısı ise bir Roma hamamıdır. Hamam genel planlamasıyla Anadolu hamam- gymnasion karakteristiğindedir. Rhodiapolis’in nekropolü kentin, doğu, güneydoğu ve kuzeyinde yoğunluk göstermektedir. Büyük çoğunluğunu Roma Çağı’na ait lahitlerin oluşturduğu nekropol alanlarının en ilginç kalıntısı Lykia dilinde kitabeli kaya mezarıdır.
Ayrıca şehir hamamları, agora, tapınaklar, kilise ve birçok sarnıç geziniz sırasında karşınıza çıkacak eserler arasındadır. Kentin tam ortasında yer alan tiyatronun günümüze gelene kadar çok fazla zarara uğramaması gelenleri büyülüyor diyebiliriz.
En çok dikkat çeken yapılarından biri de küçük taşlardan harçlı ya da harçsız olarak inşa edilmiş evlerdir. Tiyatronun yanı sıra Agora ve Stadium yapıları, çok fazla deforme olmasına rağmen geniş bir alana yayılmış ve halen gözlemlenebilir haldedirler. 2000’de yangın çıkması sonucunda birçok eser tahrip olmuştur. Ancak son yapılan çalışmalar sonucunda bazı eserler restore edilmiştir.
Rhodiapolis Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.
Rhodiapolis Antik Kenti Adres: Hacıveliler, 07350 Kumluca/Antalya
Rhodiapolis Antik Kenti Ulaşım: (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Antalya’da bulunan antik kentler ve diğer ören yerlerini görmek için
https://turkeyoutdoor.org/2022/06/20/antalyada-bulunan-oren-yerleri
Finike tatilinizde gezilecek yerleri görmek için şu adrese bakabilirsiniz: https://turkeyoutdoor.org/2022/07/21/antalya-finike-gezi-rehberi-2-finike-tatil-rehberi/
Finike Kafi Baba Türbesi
Kafi Baba, Abdal Musa ile çağdaş ve “Abdal Musa’nın gözcüsü” olarak bilinen Horasanlı derviş. Tekkesi Finike ilçesi sınırları içinde, Lmyra antik kenti yanındadır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde de detaylı olarak anlatılmaktadır. Her yıl Haziran ayında şenlikler ve anma törenleri düzenlenmektedir. (Zemuri) Kafi Baba Bektaşi Mezarı, Tekkesi olarak da bilinir.
Finike’de yöre halkının bildiği bir türbe bulunuyor. 15. y.y.’da burada bir Bektaşi Tekkesi ve birde derviş evi bulunuyormuş. Abdal Musa müritlerinden olduğu bilinen bu türbe günümüzde adak yeri haline gelmiştir.
Kafi baba aslen Alaiye(Alanya)lidir. H.870 M 1454 yılında Hakka yürümüştür. Kabri dergah hazeresine sırlanmıştır. Dergah Cumhuriyet döneminde hayli tahribat görmüş, kutsal emanetler yağma edilmiştir. Ahmet Sırrı Baba’nın yazdığı “Risalet-ül Ahmediye” adlı dosyada da Kafi Baba’nın gerçek adı “Muhammed Bin Nida-i Kasım” olarak kayıtlıdır. Kafi Baba da Seyit Ali Sultan (Kızıldeli) gibi Hurifilikten etkilenmiştir. Nida-i Kasım’a yazdığı “Maarifname-i Nün” adlı eserden dolayı Kafi Baba dendiği rivayet edilmektedir.
Söylencesi: Kafi Baba müritleriyle birlikte Mısır Sultanının kızının hastalığına çare bulmak üzere Mısır’a gider. Sultanın kızını iyileştirince, Sultan Kafi Baba’ya “dile benden ne dilersen” der. Kafi Baba elindeki boynuzdan kaba yağ koyulmasını ister. Başlarlar kaba yağ koymaya. Ancak kap bir türlü dolmamaktadır. Herkes şakınlıktan donup kalır ve derviş “kafi, kafi” der. Boynuz kap hemen dolar. Bu nedenle dervişin adı “Kafi Baba” olarak kalır.
Menakıbname ve söylencelerde Kafi Baba Abdal Musa’nın kırk dervişinden biridir. Abdal Musa kırk dervişini Kaygusuz’un emrine verip Mısır’a gönderir. O zaman Mısır sultanının verem olmuş bir kızı vardır. Sultan Kaygusuz Abdal’dan kızının sağlığına kavuşması için yardımcı olmasını ister. Kaygusuz Abdal, hasta kızla ilgilenmesi için Nida-i Kasım’ı görevlendirir. Nida-i Kasım yani Kafi Baba hasta kızı nefes ve nazar eyleyerek kısa zamanda sağlığına kavuşturur. Sevinç ve mutluluk içinde olan Mısır sultanı Kafi Baba yani Kasım Derviş’e bir dileğin var mı? diye sorar. Kasım Derviş (Kafi Baba) nefirini kuşağından çıkarıp, şu nefiri dolduracak kadar yağ verirseniz mutlu oluruz der. Mısır sultanı bu isteği küçümseyerek Mısır’ın bir yıllık yağını nefire boşaltırır, nefir dolmaz. Sultan şaşkınlıkla Kafi derviş, Kafi derviş diye seslenir. Kasım derviş nefiri kuşağına yerleştirir. Taa o günden bu güne kasım Derviş Kafi Baba diye alınır.
Kafi Baba Türbesi Adresi: Turunçova, Yuvalılar Köyü, Antalya
Kafi Baba Türbesi Ulaşım: (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Finike Kırkgöz Kemeri, Limyra Köprüsü
Kırkgöz Kemeri ya da Roma dönemindeki adıyla Limyra Köprüsü, dünyadaki en eski basık kemerli köprülerden biridir. 360 m uzunluğundaki bu taş köprü Antalya iline bağlı Finike ilçesin Hasyurt belediyesi sınırları içinde yer alan antik bir Likya kenti olan Limyra’da Alakır Çayı üzerine kurulmuştur.
Hasyurt sınırları içerisinde bulunan Kırkgöz Kemeri, 700 metre uzunluğunda olup, üzerindeki kemer sayısı ise 41’dir. İki ayrı köprüden meydana gelir ve Likya döneminde Rhodiapolis ve Limyra gibi iki önemli kenti birbirine bağlama görevini üstlenmiştir.
Kırkgöz Kemeri ya da Roma dönemindeki adıyla Limyra Köprüsü, dünyadaki en eski basık kemerli köprülerden biridir. 360 m uzunluğundaki bu taş köprü Antalya iline bağlı Finike ilçesin Hasyurt belediyesi sınırları içinde yer alan antik bir Likya kenti olan Limyra’da Alakır Çayı üzerine kurulmuştur.
5,3:1 ok oranındaki 26 adet kemer, köprüye oldukça yassı bir görünüm vermektedir. Bu yassılık oranına köprü yapımı tarihinde daha sonra yüzyıllarca ulaşılamayıp ancak Geç Ortaçağ döneminde yapılan yapılarda ulaşılabilmiştir. Teknik ve tarihi bakımdan olağanüstü önemine rağmen Kırkgöz Kemeri köprüsü, veya diğer adıyla Limyra Köprüsü Türkiye’de çok az bilinir. Yapının gittikçe harabeye dönüşmesi, Alman Arkeoloji Enstitüsü’nü 1970’li yıllarda bugüne dek yapılan tek saha araştırmasını yapmaya sevketmişti.
360 metrelik uzunluğuyla, Kırkgöz Kemeri, Likya’daki antik döneme ait günümüze kadar ayakta kalabilmiş fenni yapıların en büyüğüdür. Köprünün eşit ebatlarda 26 tane kemi vardır. Bunların her biri üst üste ikişer kavis biçiminde yerleştirilmiş, harçla tutturulmuş kerpiç kemerinden oluşmaktadır. Köprünün doğu ucunda bir zamanlar 27. kemerin bulunduğu yerde daha sonraki bir tarihte ilave edilmiş, iki adet daha küçük, yarım daire biçimli, sadece birer kerpiç kemeri bulunan onarım kemeri bulunmaktadır. Yıkılmış olan orijinal kemerin yassı yapısı hala ayakta kalmış olan sütunlardan anlaşılmaktadır.
Kırkgöz Kemeri‘nin tarihlenmesi, Roma mimarisi içindeki özel yeri ve Roma döneminden kalma benzeri köprüler üzerinde yapılmış olan çalışmaların azlığı nedeniyle oldukça zorlaşmaktadır.
Kırkgöz Kemeri, Limyra Köprüsü Adresi: Göksu, Unnamed Road Hasyurt Mahallesi, 07930 Finike/Antalya
Kırkgöz Kemeri, Limyra Köprüsü Ulaşım: (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Antalya hakkında bütün yazılarımız için Antalya Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Antalya‘da kamp yapılacak yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için Antalya Kamp ve Karavan Alanları haritasını tıklayabilirsiniz.
Antalya‘da Gezilecek Yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için;
- Antalya Gezilecek Yerler Haritasını
- Antalya Müzeler Listesi Haritası
- Antalya’da Bulunan Mağaralar Haritası
- Antalya’da Bulunan Kumsal ve Plajlar Haritası
- Antalya Kaleiçi Gezi Rehberi Haritası
- Antalya’da Bulunan Antik Kentler Haritası
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Jojo Caravanport Antalya Kamp, Karavan, Tiny House, Outdoor Fuarı
Antalya'da Yaşanan Ölümlü Dağcılık Kazasının Detayları
Konya - Antalya Keykubad Göç ve Kervan Yolu Doğa Severleri Bekliyor
Fenermekanik Cumhuriyet Kupası Yat Yarışı Antalya'da!
Antalya'da Yasadışı Kelebek Toplayan Yabancı Yakalandı
Türkiye Hava Sporları Federasyonu’ndan Önemli Uyarı: Yetkisiz Faaliyetlere Karşı Hukuki Süreç Başlatılacak
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org