En Popüler Outdoor Gezi Rotaları

Ev ve iş arasında mekik dokudukları bir yılın sonunda sıkılanların tatilden beklentileri farklı olabiliyor. Tüm gün otelden çıkmadan, yemek yiyip havuza girmek ve tatilin büyük bir kısmını odada uyuyarak geçirmek dinlenmek için oldukça güzel bir seçenek olsa da herkese hitap etmeyebilir.

Özellikle spor yapmaktan hoşlanıyorsanız ve tatilinize renk katmak istiyorsanız farklı rotalara yönelebilirsiniz. Peki ama nereye gideceğim diye düşünüyorsanız sorun yok. Kampçılıktan kaya tırmanışına, raftingden kayağa kadar farklı outdoor sporları yapabileceğiniz en güzel ülkeleri ytur.net sizler için listeledi. Hazırsanız başlıyoruz!

1.    Kayak

Kış tatilinin en güzel aktivitelerinden biri olan kayak ile tatilinize yeni bir soluk getirebilirsiniz. Kayak için son yılların en popüler bölgesi ise kesinlikle Bulgaristan’ın Bansko şehri. Zaten bu kent kayak sporu ile o kadar özdeşleşmiş ki Bansko turları büyük bir çoğunlukla kış aylarında ve kayak üzerine düzenlenmekte.

Bansko’da 1000 metreden başlayıp 2600 metreye kadar uzanan pistler farklı zorluk dereceleri ile kayak deneyiminizi bir üst seviyeye çıkaracak. 65 metre uzunluğa sahip 19 farklı piste sahip olan Bansko’da hem usta kayakçıların hem de amatörlerin sorun yaşamayacağına eminiz. Ancak profesyonel olarak kayak yapıyorsanız mutlaka Tomba Pisti’ne gitmenizi öneririz.

Türkiye’den biraz daha uzaklaştığımızda Alpler ülkesi İsviçre tüm güzellikleriyle bizi karşılıyor. İsviçre’nin Aigle bölgesindeki yalnızca 5 bin kişinin yaşadığı Leysin, Alplerin eteklerinde sizi farklı bir kayak deneyimine çağırıyor. Ayrıca burada farklı festivaller de düzenleniyor. Festival takvimini takip ederek, kayak maceranızı daha renkli bir hale getirebilirsiniz.

2.    Trekking

Hem spor yapmak hem de tatilde yeni yerler keşfetmek istiyorum diyorsanız trekking yapabileceğiniz farklı güzergahlara yönelebilirsiniz. Bunun için ilk tavsiyemiz Fransa’ya bağlı bir ada olan Korsika. Buradaki GR 20 rotası yürüyüşü, trekking tutkunları için paha biçilemez bir olanak. Yalnız bu yürüyüşe katılacaksanız 15 gün sürdüğünü, dünyanın en zorlu ve kapsamlı yürüyüş etkinliği olduğunu unutmamalısınız.

Sizlere önerebileceğimiz bir diğer parkur ise Peru’da trekking yaparken aynı zamanda sizi tarihi bir yolculuğa da çıkaracak olan Inca Trail. And Dağlarındaki bu parkur alanı İnkalardan b güne kadar kullanılıyor ve dolayısıyla çok köklü bir tarihi hazineye sahip. İnkaların inşa ettiği pek çok yapıyı göreceğinz Inca Trail ise ortalama 4-5 gün sürüyor.

Türkiye’ye daha yakın bir yere gitmek istiyorsanız da Sofya turları ile görebileceğiniz Vitosha’yı değerlendirebilirsiniz. Vitosha’daki parkur düşük irtifada olsa da zirvenin tadını çıkarabileceğiniz aynı zamanda pek çok güzelliği bir arada görebileceğiniz harika bir yer.

3.    Kampçılık

Hem dinlendirici hem de sizlere farklı bir deneyim yaşatacak aktivitelerden biri de kampçılık. Kamp yapmanın insanı kesinlikle canlandırdığını adeta yeniden doğmuş gibi hissettirdiğini düşünenlerdenseniz çadırınızı ve kamp malzemeleri kapın doğa ana sizi bekliyor.

Bunun için tercih edebileceğiniz yerlerin başında hiç şüphesiz ABD geliyor. Evet, sayısız kanyon, yüksek rakımlı göller, balıklarla dolu nehirler ve volkanik dağlara sahip olan Yellowstone Ulusal Parkı’ndan bahsediyoruz. Burada kamp yaparken aynı zamanda dağ bisikleti, kaya tırmanışı ve trekking gibi farklı outdoor sporları da deneyimleyebilirsiniz.

Çok daha farklı bir deneyim arıyorsanız da rotanızı Fas’a, Sahra Çölü’ne çevirebilirsiniz. Çöl deyince gözünüz korkmasın. Sahra Çölü’nde standarttan oldukça konforlu kamp alanlarına kadar pek çok seçenek sizleri bekliyor olacak.

4.    Yamaç Paraşütü

Siz de bir adrenalin tutkunuysanız tatilinizi yamaç paraşütü yapılabilecek yerlerde geçirebilirsiniz. Ülkemizde olduğu kadar dünyanın dört bir yanında da yamaç paraşütü ile gökyüzünde süzülebileceğiniz uçuş noktaları bulunmakta.

Fransa’da Atlas Okyanusu’nun eteklerinde La Teste de Buch’ta yer alan Dune de Pilat dünyada yamaç paraşütü denildiğinde akla gelen ilk bölgelerden biri. Bölgenin aynı zamanda yelken uçuşlarına da elverişli olduğunu hatırlatmak isteriz. Yamaç paraşütü yapmak için oldukça elverişli olan bir diğer yer ise İsviçre Wengen. Bu güzeller güzeli Alpler ülkesinin coğrafi koşulları zaten yamaç paraşütü yapmaya son derece uygun.

Doğa harikası Wengen ise UNESCO’nun koruma altına aldığı bölgelerden biri ve burada yamaç paraşütü yapmak için profesyonel olmanız gerekmiyor.

5.    Kaya Tırmanışı

Tatilde kaya tırmanışı yapmak istiyorsanız mutlaka Almanya Bavyera’daki Franconian Jura’yı değerlendirmenizi öneririz. 8 binden fazla rotaya sahip olan bu yayla, yemyeşil doğası ile kaya tırmanışçıları için tam anlamıyla bir cennet.

Zirveye çıktığınızda içeceğinizi yudumlamayı ve bu öneriyi verdiğimiz için bizi anımsamayı unutmayın. Farklı bir yeri değerlendirmek istiyorsanız da Tayland’da Krabi ve Ao Nang arasında yer alan, yalnızca denizi yolu ile ulaşılabilen Railay Sahili’ne gidebilirsiniz. Burasının çok eski kaya tırmanışçıları arasında “saklı cennet” olarak tanımlandığını da söylemeden geçmeyelim.

6.    Rafting

Delice akan akarsulara meydan okuyacağım, adrenalini doruklarda yaşayacağım diyorsanız tatilde yapmanız gereken spor rafting! Dünyada rafting dendiğinde akla gelen ilk yerin ise Kuzey Amerika’daki Colorado Nehri olduğu su götürmez bir gerçek. Utah ve Arizona’ya 226 kilometre boyunca rüzgâr atan bu nehir, güçlü rapidlere sahip özlü bir rafting bölgesi.

Colorado Nehri ayrıca sizlere sakince uzanan kanyonunun eşsiz manzarasını, farklı yürüyüş parkurlarını, güzel plajlarda bulunan tertemiz kamp alanlarını ve tarih kokan Hint kalıntılarını da vadediyor. Daha otantik bir rotayı izlemek istiyorsanız bir dakika bekleyin, Afrika’nın Victoria Şelalesi’ndeki Zambezi Nehri sizi çağırıyor olabilir.

Özellikle deneyimli kirişleri, hemen hemen yarısı Sınıf IV olarak derecelendirilen rapidleri ile Zambezi’de olağanüstü bir macera yaşayabilirsiniz. Yolculuğunuz boyunca timsah ve su aygırlarını görerek adrenalini bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.


Yurtdışında ve Türkiye’de outdoor doğa sporları, kültür turları, gemi turları ve vize işlemleriyle ilgili olarak detaylı bilgiyi https://www.ytur.net/ adresinde bulabilirsiniz.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

https://turkeyoutdoor.org/