Türkiye’nin doğaya açılan kapısı Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️ Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa tutkunlarına kamp alanlarından yürüyüş rotalarına, dağcılıktan ekstrem sporlara kadar en güncel etkinlik ve rehber içeriklerini sunan kapsamlı bir platformdur.

turkeyoutdoor.org
“Türkiye’nin doğaya açılan kapısı”

Doğaseverleri bir araya getiren güçlü iletişim ağıyla outdoor dünyasının nabzını tutan sayfa, aynı zamanda illere özel gezi rehberleriyle Türkiye’yi keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak sunar. Platform, çevre bilincini artırmayı hedeflerken, doğada spor yaparken sürdürülebilirliğe ve biyolojik çeşitliliğe saygıyı ön planda tutar. 🌿


Likya Yolu Rehberi 1: Likya Uygarlığı Tarihi

Likya Uygarlığı Kısa Tarihi

Muğla ili ve Antalya ili arasında bulunan bugünkü Teke Yarımadası üzerinde hüküm sürmüş Likya Uygarlığı hakkında yeterli bir bilgi sahibi olduğumuz söylenemez. Tarihsel olarak sınırları batıda Dalaman Çayı, doğuda Kemer ilçesi ile sınırlıdır. Kuzeyi Burdur’un Gölhisar ilçesidir. Tarihte kuzeyde Frigya, kuzey batıda Karia ile kuzeydoğu ve doğuda ise Pamfilya ve Psidya ile çevrilmiştir.

Muğla ili ve Antalya ili arasında bulunan bugünkü Teke Yarımadası üzerinde hüküm sürmüş Likya Uygarlığı hakkında yeterli bir bilgi sahibi olduğumuz söylenemez. Tarihsel olarak sınırları batıda Dalaman Çayı, doğuda Kemer ilçesi ile sınırlıdır. Kuzeyi Burdur’un Gölhisar ilçesidir. Tarihte kuzeyde Frigya, kuzey batıda Karia ile kuzeydoğu ve doğuda ise Pamfilya ve Psidya ile çevrilmiştir.

Likya bölgesinin siyasi tarih açısından en önemli özelliği, tarihte birleşik devletler birliğinin kurulduğu yer olmasıdır. Plinius’un belirttiğine göre Likya’da 70 yerleşim yeri vardır.Likya Uygarlığına ait Patara kentindeki parlamento binası, Likya kaya mezarları, kale kalıntıları, inanç sistemlerini yansıtan tapınak kalıntıları Likya’lıların toplumsal hayatı ile ilgili bilgiler veren kent kalıntıları günümüze eşsiz bilgiler bırakmıştır.

Likya birliği, anayasası ile, yürütme organları ile birliğe dahil olan kent vaandaşlarına sosyal, demokratik, ekonomik haklar tanımakta ve bugünkü Avrupa Birliği’ne benzemekteydi. Kurulan bu birlik sosyal ve ortak savunma hakları vermesinin yanısıra vatandaşlarına istedikleri yerde toprak satın alma, ticaret, evlenme gibi haklar tanıyordu. Likya’lılar törelere göre babalarının adları yerineannelerinin adlarını kullanmaktaydı.

Bugünkü Likya yazıtları genelde 5.YY.dan kalmadır. 6 tanesi ünlü, toplamda 29 harf olan Likya alfabesi Grek alfabesinde olmayan bazı sesler de sahiptir. Günümüze kadar keşfedilmiş yazıtlar 150 kadardır. Likya yazım dili günümüzde Antalya Fethiye müzesinde sergilenen Xsantos steli sayesinde kısmen çözülmüştür. Likya medeniyeti 2 ve 3. YY. larda yaşadığı büyük depremler ve M.S. 6 YY. arasında 200 yıl süren vebasalgınının ardından kendini toparlayamamıştır.

Tarihte Likya Uygarlığı Gezginleri

Kayıtlarda bu bölgeyi ziyaret eden kişiler arasında; Hidrograf uzmanı Francis Beaufort, İngiliz mimar ve arkeolog Charles Cockerell, İngiliz topograf William Martin Leake, Doğa bilimci Edward Forbes, Amiral jeolog Thomas B. Spratt, Arkeolog Charles Fellows, Arkeolog Otto Benndorf, Arkeolog Georges Perrot, Mimar Charles Chipiez, Peyzajcı William J.Muller, Antropolog Felix Von Luschan, Avusturyalı filolog Ernst Kalinka vardır.

Bu dönemlerde bu topraklara ait sayısız tarihi eser, büyük kısmı yasadışı yollarla olmak üzere Avrupa’ya götürülmüştür. İngiltere’de bulunan British Museum’da sergilenen Likya Uygarlığına ait eserler sadece buzdağının görünen kısmıdır. Ayrıca o dönemlerde çıkarılan eserler dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış ve yasadışı olarak satılmaktadır. 1838-1839 yıllarında İngiliz arkeolog Charles Fellows Ege ve Akdeniz bölgelerine seyahatler yapmıştır.

18. YY.dan itibaren başta İngiltere’nin Osmanlı Devletinden alınan izinle Likya’ya eseri yurtdışına götürdüğü bilinmektedir. Bilinen Osmanlı ve İngiltere arasında ticari antlaşmaların yapıldığı ve Osmanlı Devletinin ticari baskılar altında ezilmeye başladığı yıllar olduğudur. 1838 yılında yapılan Baltalimanı Antlaşması imzalayan Osmanlı Devleti İngiltere ve birçok Avrupa Devletine ticari imtiyazlar vermek zorunda kalmıştır. Devletin ekonomik baskılarla elinin kolunun bağlandığı unutulmamalıdır.


Bu yazımız https://www.likyayolurehberi.com/ sitesinden yayıncının izniyle alınmıştır. Yazımızdaki bütün resim ve içerik likyayolurehberi sitesi kaynaklıdır.

Likya Yolu rotaları, tanıtımı ve diğer bütün merak edilenler için Likya Yolu Tanıtımı ve Trekking Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Muğla’nın eşsiz atmosferinde kaybolmak ve şehrin tarihle iç içe geçmiş dokusunu hissetmek için, siz de bu muazzam şehri keşfetmeye hazır olun. Muğla‘daki gezilecek yerlerin listesi ve tanıtımlarını görmek için Muğla Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Muğla hakkında genel bilgi edinmek için Muğla Tanıtımı ve Merak Edilenler yazımıza bakabilirsiniz.

Muğla‘daki kamp yapılabilecek yerleri görmek için Muğla Kamp ve Karavan Alanları yazımıza bakabilirsiniz.

Muğla’da Gezilecek yerleri sizin için özel olarak hazırladığımız Muğla Gezi ve Outdoor haritalarımızda bulabilirsiniz.


Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

turkeyoutdoor.org
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası