Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık. Bu yazı dizimizde Hakkari’yi tanıtıyoruz.

 

Hakkari Yeşil Doğasıyla Büyülüyor

Şemdinli

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi, bahar mevsimiyle birlikte yeşile bürünen doğasıyla adeta Karadeniz bölgesini aratmıyor. Doğa severler ve fotoğraf tutkunları için muhteşem manzaralar sunan Şemdinli, baharın gelişiyle birlikte renk cümbüşüne dönüştü.

Şemdinli’nin Büyüleyici Doğası

Hakkari bölgesinde en çok yeşilliğe sahip olan Şemdinli ilçesi, doğa severleri kendine hayran bırakıyor. Özellikle yolların her iki tarafını saran ağaçlar, bu bölgeyi Karadeniz’le kıyaslanabilir hale getiriyor. Doğa fotoğrafçısı Erdinç Düzenç, Şemdinli’nin bahar güzelliğini fotoğraflarken, “Baharın güzelliğini Şemdinli’de yaşıyorum. Derya köyünde bulunan o yeşilliği ve yolların etrafını saran ağaçların güzelliğini fotoğrafladık. Muazzam bir güzellik var,” ifadelerini kullandı.

Outdoor Kulüpleri ve Dağcılar Hakkari’ye Akın Ediyor

Terörün tehdit olmaktan çıkması ve baharın gelmesiyle birlikte Hakkari’nin muhteşem doğasını görmek ve deneyimlemek isteyen outdoor kulüpleri, dağcılar ve yurt içi gezi turları rotalarını Hakkari’ye çevirdi. Hakkari’nin eşsiz doğasını keşfetmek için daha fazla beklemeyin!

Hakkari’de yapılacak outdoor etkinlikleri ve Hakkari gezileri için https://turkeyoutdoor.org/etkinlikler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hakkari Tanıtım Yazıları

Hakkari’de gezmek ve Hakkari’yi keşfetmek için aşağıdaki tanıtım yazılarımıza göz atabilirsiniz:

Hakkari’nin büyüleyici doğasını keşfetmek için daha fazla beklemeyin ve bu doğal güzellikleri yerinde deneyimleyin!

Hakkari’de Gezilebilecek Müze ve Ören Yerleri

Yüksekova Dirheler (Dev evleri)
Yüksekova Dirheler (Dev evleri)
  1. Kaya Resimleri: Gevaruk ve Tirşin Yaylaları Hakkâri’nin batısında bulunan Gevaruk ve Tirşin yaylalarında, M.Ö. 6.000-1.000 yıllarına tarihlenen binlerce kaya resmi bulunmaktadır. Bu açık hava müzesi niteliğindeki kayalar, dağ keçileri, bizonlar, av hayvanları ve av sahneleri gibi zengin tasvirler içermektedir.
  2. Koç Heykeli: Yüksekova İlçe Merkezi Yüksekova ilçe merkezinde bulunan koç heykeli, Gevaruk kaya resimlerindeki motiflere benzer betimlemelere sahiptir. Heykelin üzerinde koça binmiş bir adam, dört adam, üç koç, bir kama ve bir silah gibi detaylar bulunmaktadır.
  3. Dirheler (Dev Evleri): Tirşin Yaylası Yüksekova ilçesinde Tirşin Yaylası’nda bulunan dirheler, büyük boyutlu savunma yapıları olarak inşa edilmiştir. Bu yapılar, Assur saldırılarına karşı haber alma kuleleri veya yayla güvenliğini sağlamak amacıyla yapılmış olabilir.
  4. Hakkâri Kaledibi Buluntuları (Hakkâri Stelleri) Kaledibi’nde yapılan kazılarda, Hakkâri tarihini aydınlatan insan figürleri ile işlenmiş 13 adet stel bulunmuştur. Bu steller, genellikle insan, hayvan ve savaş aleti motifleri içermektedir.
  5. Urartu Mezarlığı: Hakkâri Merkez, Gazi Mahallesi Gazi Mahallesi’nde, Anadolu Lisesi inşaat sahasında ortaya çıkarılan Urartu Mezarlığı, M.Ö. 1. bin başlarına tarihlenmektedir. Bu mezar odası, Urartu dönemi ve Erken Demir Çağı’ndaki mezarlarla benzerlik göstermektedir.
  6. Kırmızı Kümbet Mezarlığı: Gülereş Baba Mahallesi Gülereş Baba Mahallesi’nde yer alan Kırmızı Kümbet Mezarlığı, zengin bitkisel ve geometrik desenli mezar taşları ile dikkat çekmektedir. Mezar taşları, Osmanlı dönemine ait kitabeler içermektedir.
  7. Melik Esed Mezarlığı: Biçer Mahallesi Biçer Mahallesi’nde, Melik Esed Camii’nin batı tarafında yer alan bu mezarlık, üzerleri kitabeli ve süslemeli mezar taşları ile ön plana çıkmaktadır. Çiçek, yaprak ve dal motifleri taşların süslemelerini oluşturmaktadır.
  8. Kale Altı Mezarlığı: Biçer Mahallesi Biçer Mahallesi’nde, kalenin doğu kesiminde yer alan Kale Altı Mezarlığı, sanatsal özelliklere sahip mezar taşlarına ev sahipliği yapmaktadır. Bu taşlar, bitkisel ve geometrik desenlerle bezenmiştir.

Hakkâri’nin zengin kültürel ve tarihi mirası, kaya resimlerinden Urartu mezarlığına, koç heykelinden kale altı mezarlığına kadar çeşitli ören yerlerini içermektedir. Bu bölgeler, ziyaretçilere tarih öncesi dönemlerden günümüze uzanan farklı kültürleri ve yaşam tarzlarını keşfetme fırsatı sunmaktadır.


Hakkari’de Gezilecek yerleri sizin için özel olarak hazırladığımız Hakkari Gezi Rehberi haritamızda bulabilirsiniz.

Hakkari’nin keşfedilmeyi bekleyen zengin kültürel ve doğal hazinelerini sizin için sıraladık. Şehrin göz kamaştıran güzelliklerini keşfetmek istiyorsanız, Hakkari’de gezilecek yerler hakkında kapsamlı bilgiler içeren aşağıdaki rehberimize göz atabilirsiniz. Tarihi zenginlikleri, doğal harikaları yöresel lezzetleri ve benzersiz atmosferiyle Hakkari her ziyaretçisine unutulmaz bir deneyim sunuyor. Hakkari’nin eşsiz atmosferinde kaybolmak ve şehrin tarihle iç içe geçmiş dokusunu hissetmek için, siz de bu muazzam şehri keşfetmeye hazır olun.

Hakkari’nin gezilecek bütün mekanları, outdoor olanakları, kamp karavan tesisleri hakkındaki yazılarımız aşağıdadır. Açılır pencereyi tıklayarak Hakkari hakkındaki bütün yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

Hakkari Tanıtım Yazıları

TurkeyOutdoor.org: Doğayla Buluşma Merkezi!: TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin en çekici açık hava platformu! Yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla ilgili detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinliklerle dolu.

Türkiye’nin Doğasını Keşfedin! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin dört bir yanındaki doğal güzellikleri keşfetmek isteyenlere hitap ediyor. Özenle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, çarpıcı fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor. Ayrıca, Türkiye’deki açık hava etkinlikleriyle ilgili en güncel haberlere ve etkinlik takvimine de göz atabilirsiniz.

Outdoor Tutkunları İçin Özel Rehber!: TurkeyOutdoor.org, Türkiye’de outdoor etkinliklere ilgi duyan her seviyeden maceraperest için ideal bir kaynaktır. Deneyimli gezginlerden yeni başlayanlara kadar herkesi hedefleyen bu platform, Türkiye’deki açık hava etkinlikleriyle ilgili ihtiyacınız olan her şeyi sunuyor. Doğa, kamp ve macera arayanlar için mükemmel bir rehber olarak öne çıkıyor. Sizi, unutulmaz bir doğa serüvenine davet ediyoruz! TurkeyOutdoor.org ile hayalinizdeki maceraya adım atın!

https://turkeyoutdoor.org/