Marmaris Doğa Gönüllüleri (Mdg) Kıyı Kirliliğine Dikkat Çekti
Marmaris Doğa Gönüllüleri (Mdg) Kıyı Kirliliğine Dikkat Çekti
Türkiye’nin doğaya açılan kapısı Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️ Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa tutkunlarına kamp alanlarından yürüyüş rotalarına, dağcılıktan ekstrem sporlara kadar en güncel etkinlik ve rehber içeriklerini sunan kapsamlı bir platformdur.

Doğaseverleri bir araya getiren güçlü iletişim ağıyla outdoor dünyasının nabzını tutan sayfa, aynı zamanda illere özel gezi rehberleriyle Türkiye’yi keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak sunar. Platform, çevre bilincini artırmayı hedeflerken, doğada spor yaparken sürdürülebilirliğe ve biyolojik çeşitliliğe saygıyı ön planda tutar. 🌿
(Mdg) Marmaris Doğa Gönüllüleri Marmarıs Nature Volunteers Kıyı Kirliliğine Dikkat Çekti
KIYI KİRLİLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİK
Doğal peyzajını koruyan Ege’nin en bakir kıyılarının olduğu Kazıklı Körfezi’nde turist rehberi üyemiz Hakan Bahçecioğlu’yla birlikte çevre temalı bir etkinlik yaptık.
12 yıl önce yaptığımız etkinlik sonrası körfez kıyılarında ne gibi değişimler yaşanmış incelemelerde bulunduk.
Balık çiftlikleri açığa alındıktan sonra, denizin daha temiz hale geldiğini ve suların daha berrak olduğunu gördük.
Yeşille mavinin buluştuğu bir parkurda, kızılçam ağaçlarının altından, zeytin ağaçlarının arasından, kuş seslerinin cıvıltıları eşliğinde keçiboynuzu, ardıç, kocayemiş, defne, menengiç ve meşeleri inceleyerek, kır çiçeklerini fotoğraflayarak harika bir havada yürüdük.
Geçmiş yıllarda dünya yatçılarının önemli uğrak yerlerinden biri olan doğa harikası kıyılara balık çiftlikleri kurulduğunda, yatların körfeze girmediklerini, çiftliklerin deniz ekosisteminde nasıl değişimler yarattığını anlattık.
12 yıl geçmesine ve balık çiftlikleri açığa alınmasına rağmen yaklaşık 5 km.lik kıyı şeridinde olumlu yönde hiçbir değişikliğin olmadığını, aksine bazı koyların daha da kirlendiğini tespit ettik.
Balık çiftliklerinden denize atılan balık yemi torbaları, yeşil renkteki halatlar, ipler, plastik poşetler, naylonlar, strafor köpükler, süngerler, petler, kullanım eşyaları vb. her türlü atığın kıyıları doldurduğunu gördük.
Rüzgarın da etkisiyle kıyılardan uçuşan çöplerin makiliklerin, çalıların içini doldurduğunu, eski kireç ocaklarının içlerin dolu olduğunu, ormanlık alanın içlerine kadar taşındığını tespit ettik.
Sualtında ne kadar çöp toplandığını bir araştırma olmadığından bilemiyoruz.
Bakir kıyılara vuran Yunusların ve C.carettaların denize atılan atıkları yutarak, sindirim ve boşaltım sistemlerini tıkamasından dolayı öldüklerini düşünüyoruz.
Yöredeki çobanlarla konuştuğumuzda, otlattıkları ineklerin yeşil renkteki halat ve ip parçalarını ot sanarak yemesinden dolayı bazılarını kaybettiklerini bazılarının da hastalandıklarını söylediler.
Balık çiftliklerinin atıklarının hem deniz ekosistemini hem de karadaki hayvanları olumsuz etkilediğini ve cennet gibi kıyıları kirlettiklerini gördük.
Bu kıyıların temizlenebilmesi için yerel yönetimlerle birlikte yüzlerce insanın günlerce temizlik yapması gerekir.
Temizlense bile balık çiftliklerinden gelmeye devam eden atıklar aynı şekilde hem denizin dibini hem de kıyıları kirletmeye devam edecektir.
Ayrıca kirletenlerin bilindiği bu atıkları niçin başkaları temizlemek zorunda kalsın?
Muğla Valiliği ve Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bu bölgede bir inceleme yaparak, kıyıları bu hale getirenleri tespit edip, gerekli yaptırımları uygulayarak, kirleten şirketlere temizletmeli ve denizin ve kıyıların kirletilmemesi için önlemler almalıdır.
Ege’nin en güzel kıyılarından biri olan Kazıklı Körfezi’nin güzelliğine hayran kaldık, kıyılarının hoyratça kirletilmesini üzüldük.
Etkinliğimizin son durağında geçmiş yıllarda küçük bir balıkçı köyü olan Akbük’e geldik. Düzde kalan arazileri yetmediğinden, etrafını saran tepelerde pıtrak gibi çoğalan ve daha yükseklere doğru devam eden konutlarla koca bir şehre dönüştüğünü hayretle gördük.
EKODOSD/KUŞADASI
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündem
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Sinop Erfelek Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı Tanıtımı
Türkiye’nin Outdoor Doğa Kulüplerini Tanıyalım: Beydağları Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü
Doğa Araştırmaları Derneği'nden 9 Mayıs Dünya Göçmen Kuşlar Günü Çağrısı
Doğa Araştırmaları Derneği: Yok Oluşa Direnen Bir Kuş: Dikkuyruk Projesi
Doğa Araştırmaları Derneği: Herkes İçin Sürdürülebilir Su Projesi
Doğa Araştırmaları Derneği: Denizel İstilacı Yabancı Türler (MarIAS) Projesi
Doğa Araştırmaları Derneği: Doğaya Güç Kat Projesi
KAMPÇILIK





Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org