Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!


Türk Dağcı Tunç Fındık’ın Anıları: Antalya – Sivridağ Doğu Yüzü Geleneksel Duvar Cep Sineması

12 mart 2024 günü sevgili dost Metin Yılmaz ile beraber, Sivridağ’ın doğu yüzünde, Sinema Perdesi sektörde yeni bir geleneksel duvar çıktık: ‘Cep Sineması’ adını verdiğimiz bu yeni hat 135m ve 3 ip boyu uzunlukta, VI- derece zorluktadır. Bu rota nerededir? Sinema Perdesinin kabaca sol tarafında, dostum Yılmaz Sevgül’ün ‘Saat Cenneti’ ve ‘Salon 1’ rotaları arasındadır (bakınız topo). İlk ip boyu ve ikinci ip boyunun ilk yarısı yeni bir rotadır ve devamı yukarıda varolan ‘Salon 1’ rotasının sonu civarına bitişmektedir. Velhasıl, rota tabanına ulaşım Gedeller asfaltından klasik olarak 30 dakika kadar orman içi trek ve 100m kadar irtifa alımı ile yapılır. Sinema Perdesi sektörün kabaca sol tarafında, yukarıda bahsettiğim sözkonusu rotalar arasındaki temiz slab tabanından tırmanış başlar.

1.ip: Gri temiz, paralel çatlaklarla bölünmüş slab yüzeyden başlanır (ilk 5m’de derin çatlak içinde kumssatinde lacivert ince ip bıraktık. Tırmanış, harika temiz slabı bölen aralıkları giderek açılan köşe ve çatlaklardan, önce dik, sonra az sağlı doğrultuda devam eder, iki adet ardarda tutuş ve basışı kıt ve eksik, zorlaşan pasajla (VI- gibi, ara emniyet var ve iyi) ip boyu sonunda varılan dik, pürüzsüz slabın sağında, iyi bir sette istasyon, VI- 45m

2.ip: İstasyondan yükselen dik sağlı, çok güzel pasajda tırmanışla başlanır (V+, ara emniyet harika, 7-8m kadar yukarıda iri kumsaatinde dikkat çekiçi gözüken perlonbant ve iplerden oluşan eski iniş istasyonu var). Çapraz sağlı tırmanışla varılan dik yüz ve devamı negatif bant sol kenarından geçilir (VI- ara emniyetler bol ve iyi, kumsaati var). Bu dik/negatif pasaj uzamalı bir hamle ile iyi bir kovuğa çıkar (VI- gibi) ve devamında eğim azalır, slab sonuna dek çıkılır (sağda kumsaati+ kalın ip istasyonu var) ve kolay sağlam yüzeylerle varılan dik doğrultuda sırtın oluşturduğu oluk/çatlak sonuna dek çıkılır (V, V+, ara emniyet bol ve iyi, sağlam pasaj, güzel layback hamleler veriyor). Bunun sonunda varılan sığ setlerde istasyon, VI- 65m

3.ip: Kısa pasaj; yukarı dik uzanan çatlak-köşe yerine az soldaki  daha kolayca, sağlamca yüzeylerle (daha soldaki fazla kolay ve çürükleşen zemine hiç girmeden), son kısımda kısa dik bant geçilerek (IV gibi, çürük parçalar olabiliyor) geniş terasa çıkılır, IV 25m.

Bu noktadan 10-12m kadar sağa, terasta ilerleyince varılan belirgin  iri ağaçtan iniş başlar (turuncu kalın ip ve sarı perlonbant ve eski ipler, perlonlar vb var). 40m inişle varılan şahane kumsaatinden (kalın statik beyaz ip bıraktık) aşağıya, 40m kadar inişle varılan diğer büyük kumsaatinden (eski ipler ve eski perlonbant+ ufak mağaracı karabini  var, biz de  kalın statik beyaz ip bıraktık) 30m inişle zemine.. 3 saat kadar süren tırmanışın inişi de 45-50 dakika kadar aldı.

Tek 80 metrelik ip kullandığımız bu tırmanışta bol uzun perlonbant önemli (çok kumsaati ve traversli tırmanış var), tam iki set yaylı tıkaç ve tam set telli takoz kullandık.  Yorum olarak beton gibi sağlam kayada, ilk bir buçuk ip boyu yeni zeminde olmak üzere, bol ara emniyetli ve harika bir geleneksel rota. Tavsiye edilir!

A new trad multi pitch wall  on the  E face of our Sivridağ, in Antalya, Coastal Beydagları range, with my bro Metin Yılmaz (of Sunclimbing),  12th march 2024, ‘Cep Sineması’ 135m and 3 pitches long, grade VI- UIAA.. The route is on immaculate limestone with good belays, and offers immensely fine climbing.

Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Bey’e teşekkür ediyoruz. Daha fazla bilgi ve iletişim için sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Antalya hakkında bütün yazılarımız için Antalya Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Antalya‘da kamp yapılacak yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için Antalya Kamp ve Karavan Alanları haritasını tıklayabilirsiniz.

Antalya‘da Gezilecek Yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için;

Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası