- Bu etkinlik geçti.
Gürcistan Layla Dağı (4009 M) Tırmanışı
Gürcistan Layla Dağı (4009 M) Tırmanışı
Gürcistan Layla Dağı (4009 M) Tırmanışı
Kafkasya’nın Işıltılı Piramidi: Layla Dağı (4009 M)
kişi başı
28 Temmuz – 3 Ağustos 2024 | Svaneti’nin Sessiz Gözcüsü
- Yorumlar0 Yorum
0/5
- Tur TipiİçerikEkspedisyon, Yüksek İrtifa
- Zorluk DerecesiOrta – Zor
4/8
- Grup Kişi SayısıKüçük Grup
6-12 Kişi
Kafkasya’nın Işıltılı Piramidi: Layla Dağı (4009 m) hakkında.
Gürcistan’a ve bu güzel komşunun dağlık alanlarına hayranlığımızı bizi yakından takip edenler mutlaka biliyorlardır. Bu güzel dağlarda uzun yıllar boyunca elde ettiğimiz tecrübemiz de her geçen yıl takdir görüyor. Bu tecrübe ile Kafkaslar’daki her turun ardından katılımcılarımızda anılarının en pırıltılı olanları arasına nakış gibi işlemiş doğa deneyimleri kalıyor. Bu kez de klasiklerimiz arasına girmeye aday bir tırmanış için Kafkas Dağları’na sırtını yaslamış derin vadilerin sahipleri Svanlar’ın yurduna gidiyoruz. Ne yana baksak dağlar, yemyeşil çayırlar, coşkun dereler ve vahşi buzullar görebileceğiniz bu güzel bölgede Layla Dağı’na tırmanacağız. Neredeyse 145 yıl önce bu dağın zirvelerinin ilk tırmanışı* yapıldıktan sonra, ilk kez bir Türk tırmanışının gerçekleşmesi ancak 2023 yılının yazında olabildi! Biz de yeniden ve yeniden gitmek için sabırsızlanıyoruz.
Layla Dağı ana Kafkas Dağları’nın hemen güneyine bu masife paralel uzan Svaneti Dağları’nın en yüksek doruklarından biridir. Çoğu zaman Laila olarak yazılan ismi Svanların özgün dilinde Lakhla olarak da telaffuz edilmektedir. Bu güzel fonetiğinin çok da güzel bir anlamı varmış. Layla ‘’parlayan, ışıldayan şey’’ ya da ‘’ateşin alevleri’’ anlamına geliyor! Muhtemeldir ki Mestia kasabasının hemen batısının manzarasına hâkim olan bembeyaz zirve kütlesinden dolayı bu ismi almış. Aynı zamanda bakısı nedeniyle sık sık ışık çarpan parlak zirvesi de bu ismi hak ediyor.
Layla Dağı her yerden görünmesine ve Kafkasya’nın bu kısmının en görkemli dağlarına gözcülük etmesine rağmen görece daha az tırmanılıp dağcıların hedefine daha nadir giren bir dağdır. Bunun sebebinin genel yaklaşımlara göre biraz daha uzak konumda ve ücra bir köşede olduğu söylenebilir. Komşuluğundaki bu görkemli dağlara nazaran tırmanış rotası daha kolaydır. Bir klasik dağcılık zorluk derecesi sınıflandırmasında ise orta zorlukta bir dağ olduğu kabul edilir. Ancak Layla Dağı’nın tırmanışının hâkim bir organizasyon marifeti ile Kafkaslar’ın en parlak tırmanış deneyimlerinden biri olacağından eminiz. Bu tırmanış organizasyonunu temel klasik dağcılık ve doğa yürüyüşü deneyimi olan katılımcılarımız için uygun hale getirdik. Zirvesinden Ana Kafkas Dağları’nın tüm şöhretli dağlarının eşsiz manzarasına tanıklık edebilirsiniz. Layla’nın büyük ve kısmen parçalı kütlesi yoğun buzullarla kaplıdır. Zirveye ulaşan klasik rotası da bu buzullardan birini takip ediyor. Klasik rotanın tırmanışında kullanacağımız kamp yeri de bu kamplara yapacağımız yaklaşım yürüyüşleri de adeta bir görsel şölen niteliğinde! Önce pastoral kır hayatı manzaraları, ardından çiçeklerle neredeyse boğulmuş yemyeşil çayırlar bu manzaranın sadece bir kısmı. Yıldızlar altındaki kamp gecelerimize kavuşmak için sabırsızlanıyoruz.
Tırmanışımızın yanı sıra bölgeye aşinalık ve küçük bir trekking gezisi için de zaman ayırdık. Böylece bu muhteşem doğa yürüyüşü, dağcılık ve kış sporları bölgesinin tadını çıkaracağız.
Size bir de bir sürprizimiz var. Bu ilk tırmanışımıza liderlik edecek ekibimizden dostlarımız dağın ilk Türk tırmanışını da yapan ekipten bir baba-oğul! Türkiye Dağcılık camiasının yakından tanıdığı değerli abimiz Adnan ve Türkiye alpinizminin en başarılı sporcularından Burak Can bu tırmanışımızda eşsiz deneyimlerini bizlerle paylaşacaklar!
Kafkasya’nın ışıltılı piramidi Layla Dağı’na ilk tırmanışımızda bize katılın, işte başlıyoruz!
*Kuzey Layla 3976 m ilk çıkışı, Douglas Freshfield, Pauel 1888
Güney Layla 3994 m ilk çıkışı, Gottfried Merzbacher, 1891
Laila Dağı Ana Zirve 4008 m ilk Türk tırmanışı ekibi: Vedat Aydemir, Adnan Öztaş, Şeref Arıca, Burak Can Öztaş
Özet Program
1.Gün: Batum’da buluşma. Mestia’ya transfer. Otele yerleşme.
2.Gün: Svaneti’de doğa yürüyüşü ve ısınma
3.Gün: Mestia-Lezgara-Chizdi Geçidi (3200m) – Laila Buzul Kampı (2800 m)
4.Gün: Yedek Gün
5.Gün: Kamp -Laila Dağı (4009 m) Zirvesi- Kamp
6.Gün: Kamp -Lezgara- Mestia
7.Gün: Mestia- Zugdidi – Dadeani Sarayı Gezisi – Batum’da Serbest Zaman- Havaalanına transfer.