- Bu etkinlik geçti.
Kayseri Erciyes Dağı Kış Zirve Tırmanışı
İç Anadolu’nun uçsuz bucaksız bozkırları Hititlerin Harkasos, Romalıların Argaisos dedikleri Beyaz Dağı saklamaktadır. Türkiye’nin beşinci büyük zirvesine (3916 m) sahip Beyaz Dağ zaman içerisinde Erciyes ismini almıştır. Sönmüş bir volkan olan Erciyes, aktif olduğu dönemlerde etrafındaki coğrafyayı da şekillendirmiş ve bugün Hristiyanların kutsal kabul ettiği Ürgüp Göreme’deki peri bacalarının da en önemli mimarıdır. Bugün ülkemizin önemli kayak pistlerinden birine sahip olan Erciyes, çok eski yıllardan beri yerli ve yabancı dağcıların ziyaret ettiği bir dağdır. İlk tırmanışın kayıtlarda 1837 olarak geçmesine karşın Hristiyan keşişlerin dağın zirvesindeki kayalara oyarak yaptığı bir manastır bulunmaktadır. Bu Erciyes zirvesini kutsal kıldığı gibi çok daha eskiden doruğa çıkıldığını da göstermektedir.
12:00 Develi’de öğle yemeği-Develi cıvıklısı
14:00 Erciyes dağına hareket
15:00 Kamp yerine hareket (2900mt Çoban İni’ Mevkiinde kamp
kurulacaktır)
17:00 Kampın kurulması
Zirve tırmanışı için 03.00 gibi erken bir saatte yola çıkıyoruz.
Yaklaşık 1200 metre yükseğimizde yer alan zirveye ulaşmak için çeşitli rotalar bulunuyor. Zirve bölgesi Karlı Boyun olarak adlandırılan sırt, derin bir yarıntı görünümündeki Şeytan Boğazı, büyük ve küçük zirve olarak adlandırılan kaya kütlelerinden oluşmaktadır. Biz şeytan deresi rotası veya risk görüldüğü takdirde soldaki vadiden tırmanacağız.
Yaklaşık 3-4 saat sürecek tırmanışımızda bir volkan bacası olan Hörgüç Kaya’ya ulaşıyoruz. Buradan itibaren Şeytan Boğazı rotasıyla birleşip büyük zirvenin bulunduğu kütleye ulaşacağız. Büyük zirvenin güney yüzünde yeralan ve Hristiyanlık döneminde kayalara oyularak yapılmış keşişlerin inziva evindeki moladan sonra zirveye ulaşıyoruz. Zirvedeki molamızın ardından dönüş için yola koyulup dört saatlik bir yürüyüşün sonunda kampımıza ulaşıyoruz. Kampımızı topladıktan sonra gene teleferik hattını kullanarak oteller bölgesinde bizi bekleyen aracımıza ulaşıyoruz.
Çadır Konaklamalı
Çadır (Rüzgar ve yağmura dayanıklı yüksek irtifa çadırı)
Mat (yüksek irtifaya uygun ısı yalıtımı olan)
Tulum (en az -15 derece soğuğa göre üretilmiş bir tulum)
Büyük sırt çantası (tur boyunca yanınızda bulunması gereken tulum,
giysi vs. gibi bütün malzemenizin sığabileceği büyüklükte olmalı.
Çantanın dışına sadece çadır ve mat yerleştirilmelidir)
Küçük bir sırt çantası (tur boyunca yapılacak yürüyüşlerde her an
elinizin altında olması gereken yağmurluk, polar, fener-yedek pil,
fotoğraf makinası-film, matara, bere-bandana-eldiven vs. gibi
malzemelerinizi alabilecek büyüklükte olmalı)
Yürüyüş ayakkabısı (4200 metreye kadar boğazlı, trekking için
kullanılan yürüyüş ayakkabılarını kullanabilirsiniz. 4200 den
başlayacak zirve tırmanışı için çarşak bandı olan, sert vibram
tabanlı, su geçirmeyen, yüksek boyunlu, ve krampon takılmasına uygun bir ayakkabı getirilmesi tavsiye edilir)
hafif bir mont varsa gore-tex mont polar türü üst ve alt kıyafet (çadırda kalınacak geceler için sıcak tutacak kıyafetler alınmalı) keten türü hareketi engellemeyen pantolon Zirve tırmanışında gore-tex mont ve pantalonların olması tercih sebebidir. İçine ince polar veya yün-pamuk içlikler giyilmesi kalıcı buz tabakası üzerinde yapacağımız yürüyüş sırasında azalan ısıya karşı tedbirli olunmasını
sağlayacaktır. Yün-pamuklu veya termal iç kıyafetler orta boy bir fener-yedek pil Zirve tırmanışına gece başlanacağı
düşünülerek kaska takılabilen petzl veya lucido marka uzun süre yanma kapasitesi olan fener ve yedek pil kar ve güneş gözlüğü ve güneş kremi
Kask
kazması
Krampon
Baton
Bunların dışında kişiye özel kullanılan ilaç vb. malzemeler
