İçindekiler

ADANA GEZİ REHBERİ 3. YAZI

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle yaz aylarında tatilcilerkampçılardoğa severler, karavancılar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz. Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

Adana’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Adana mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Bu yazımızda Adana’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin listesini yayınlıyoruz.

Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekan sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Gezi yazılarınızı sitemizde yayınlamak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org/iletişim

Adana Gezi Rehberi

Bu yazımızda aşağıdaki listede yer alan Adana’da gezilecek yerlerin ilk 41 tanesinin tanıtımını yapacağız. Yazının aşırı uzun olmaması için 41 gezilecek mekanı yazdık. Listenin alt kısmında yer alan yerleri diğer yazımızda bulabilirsiniz.

Adana Gezi Rehberi yazımızda yer alan mekanların GPS koordinatlarını görmek için haritamızı tıklayabilirsiniz.

https://goo.gl/maps/rAxbh5QTkUE7trb59

1Adana Kalesi 
2Adana Karataş İlçesi
3Adana Kozan İlçesi
4Adana Müzesi
5Adana Seyhan Merkez İlçe
6Aigeai Antik Kenti
7Akçatekir Yaylası
8Akyatan Gölü
9Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Ve Ramsar Alanı
10Aladağ – Meydan Yaylası
11Aladağlar Milli Parkı
12Anavarza Antık Kentı (Anavarza Kalesi Ve Antik Kenti)
13Anıt Müzesi (Adana Etnografya Müzesi)
14Atatürk Bilim Ve Kültür Müzesi
15Atatürk Parkı
16Bahçecik Şelalesi
17Bebeklı Kilise (Azız Paul Kilisesi):
18Beledemik Vadisi (Belemedik Yaylası)
19Botaş Plajı
20Büyük Saat Kulesi
21Ceyhan Nehri
22Çakıt Vadisi
23Çoban Dede Parkı 
24Dilberler Sekisi
25Dinozor Parkı
26Feke – İnderesi Yaylası
27Feke Kalesi
28Feke-Göksu Nehri
29Hippokampos Mozaikleri
30Horzum Yaylası
31Hoşkadem Cami
32İncirli Plajı
33Kapıkaya Kanyonu
34Kapuzbaşı Şelalesi
35Karaisalı – Kızıldağ Yaylası
36Karaisalı Dokuzoluk Kanyonu
37Karakilise
38Karanfil Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası
39Karasis Kalesi
40Karataş Tabiat Parkı
41Kız Lisesi (Askerı Rüştiye Mektebi)
42Kozan – Göller Yaylası
43Kozan (Sis) Kalesi
44Kurtkulağı Kervansarayı
45Küp Şelaleri
46M1 Adana Avm
47Magarsus Antik Kenti
48Mavi Su Aqualand
49Merkez Park 
50Mısır Çarşısı ve Çakmak Caddesi
51Misis Höyük Ve Köprüsü (Misis Antik Kenti ve Mozaik Müzesi)
52Obruk Şelalesi
53Optimum Avm
54Park Adana Avm
55Pozantı – Armutoluğu Yaylası
56Pozantı – Asar Yaylası
57Pozantı – Fındıklı Yaylası
58Ramazannoğulları Camii
59Ramazanoğlu Konağı
60Sabancı Merkez Cami
61Saimbeyli – Çatak Yaylası
62Saimbeyli – Obruk Yaylası
63Saimbeyli Kalesi
64Sakıp Sabancı Parkı
65Seyhan Barajı ve Gölü
66Seyhan Nehri
67Sinema Müzesi
68Sirkeli Höyük Ve Hitit Kaya Kabartması
69Süleyman Kulesi
70Şar Antık Kenti
71Tarihi Kazancılar Çarşısı
72Tarihi Taş Köprü
73Tatarlı Höyük (Lawazantıya)
74Tekir Yaylası
75Tepebağ Höyük Evleri Ve Kültür Yolu
76Toros Dağları
77Tufanbeyli – Kürebeli Yaylası
78Tuzla Gölü 
79Varda Köprüsü
80Yağ Cami (Eski Camii)
81Yerköprü Mesire Alanı
82Yılan Kale (Yılankale)
83Yumurtalık Plajı
84Yumurtalık Tabiatı Koruma Alanı Ve Ramsar Alanı
85Ziya Paşa Bulvarı
Adana’da Gezilecek Bütün Yerlerin Listesi

Adana gezilecek Yerler Listesi         

1        Adana Kalesi 

Adana Kalesi
  • Adana Kalesi Kısa Tanıtım: Adana’da gezilecek yerler içerisinde Seyhan’da bulunan Adana kalesi yer alır. Güzel bir Adana manzarası sunan kalenin ilk çağlarda yapıldığı söyleniyor. Yüksek kayalıklar üzerine yapılan kale şehrin manzarasını çok güzel ayaklar altına seriyor. Adana merkezde gezilecek en güzel tarihi noktalardan biri olduğu söylenebilir.
  • Adana Kalesi Adresi: Ulucami, Kayalıbağ, Seyhan Cd. No:59, 01010 Seyhan/Adana
  • Adana Kalesi Harita: Adana Kalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

2       Adana Karataş İlçesi

Adana Karataş'ta denize girmek yasaklandı - Son Dakika Haberleri
Adana Karataş İlçesi
  • Adana Karataş Kısa Tanıtım: Karataş, Adana’nın bir ilçesidir. Doğu Akdeniz bölgesinde Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin doğal sınırları içerisinde kurulmuş olup Adana’ya 48 km uzaklıktadır. Adana’nın deniz kenarındaki iki ilçesinden biri Karataş’tır.  Karataş, genellikle Adana’da kamp tatili yapmak isteyenlerin ilk durağı oluyor.
  • Adana Karataş Kaymakamlık Adresi: Yeni, Atatürk Bulvarı, 4. Sk. no:1, 01900 Karataş/Adana
  • Adana Karataş Harita: Karataş Haritası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

3       Adana Kozan İlçesi

Adana Kozan İlçesi
  • Adana Kozan (Sis) Kısa Tanıtım: Kozan (Sis), Adana ilinin bir ilçesidir. Adana ovasının Yukarı Ova denilen kısmında düz arazinin tepelik bölgeye geçtiği kesimde kurulmuş olup, il merkezine uzaklığı 69 km’dir. İlçe kuzeyde Kayseri, Yahyalı, Feke, Saimbeyli; doğuda Osmaniye, Kadirli; güneyde Ceyhan, İmamoğlu; Batıda Aladağ ilçeleriyle çevrilmiştir.
  • Adana’nın en turistik ilçelerinden biri olan Kozan’da tarih meraklılarının ilgisini çekebilecek çok sayıda mekan ve yapı bulunuyor. Kelime olarak eski Türkçede “Yaban Tavşanı” anlamına gelen Kozan’a giderseniz, ilk adresiniz iki yüzyıl boyunca Roma’nın başkentliğini yapmış Anavarza Antik Yerleşimi olmalı. Tam da Pazbas Çayı’nın Ceyhan Nehri ile birleştiği noktada yer alan antik yerleşimi bir rehber eşliğinde de gezebilirsiniz.
  • Adana Kozan Kaymakamlık Adresi: Cumhuriyet, Emniyet Sk. No:3, 01500 Kozan/Adana
  • Adana Kozan Harita: Kozan Haritası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

4       Adana Arkeoloji Müzesi

AdanaMuseum1.jpg
Adana Arkeoloji Müzesi
  • Adana Arkeoloji Müzesi Kısa Tanıtım:
  • Adana Arkeoloji Müzesi, Adana ili ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müze. Adana Arkeoloji Müzesi, 1924 yılında kurulmuştur. Tarihsel süreç içerisinde verimli ovalarında birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Adana’da Müze, zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahip olması nedeniyle Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1924 yılında kurulmuştur.
  • Müze, bir bölge müzesi olup Türkiye’nin en eski on müzesinden biridir. Müze barındırdığı eser sayısı açısından da Türkiye’nin sayılı müzelerinden birisidir. Müzenin ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle kent merkezinde bulunan Milli Mensucat Fabrikası “Adana Müzesi” alanı olarak belirlenmiştir.
  • Türkiye’nin en büyük müze kompleksi olarak tasarlanan müzemizin ilk etabında bulunan Arkeoloji ve Mozaik Müzeleri tamamlanarak ziyaretçileriyle buluşmuştur. Adana Müze Kompleksi içinde Tarım, Sanayi Müzeleri, konferans salonları, açık hava sineması, kefelerin yer aldığı İkinci etap çalışmaları başlamıştır.
  • Adana Arkeoloji Müzesi Adresi: Döşeme Mahallesi Ahmet Cevdet Yağ Bulvarı, D:No:7, 01060 Seyhan
  • Adana Arkeoloji Müzesi Harita: Adana Arkeoloji Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

5       Adana Seyhan İlçesi

Adana Seyhan İlçesi
  • Adana Seyhan Kısa Tanıtım:
  • Seyhan, Adana’nın ilk yerleşim alanı olmakla beraber şu anda şehrin yönetim, iş ve kültür merkezidir.Adana’nın 3 merkez ilçesinden biri olan Seyhan, güneyinde Karataş, kuzeyinde Karaisalı, batısında Tarsus (Mersin), doğusunda ise Yüreğir ilçeleri ile komşu durumundadır.
  • Seyhan, Adana ilinin sakinlerinin % 35’ine ve Adana şehrinin sakinlerinin yaklaşık yarısına ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’deki en kalabalık beşinci metropol ilçe statüsündedir.
  • Denizden yaklaşık 40 km içeride konumlanan Seyhan, toplamda 420 kilometrekarelik bir alanı kaplamakla birlikte ilçedeki Seyhan Barajı ve çevresindeki dinlenme alanlarını ve merkezdeki tarihi yerleri ziyaret edebilirsiniz.
  • Adana Seyhan Kaymakamlık Adresi: Türkocağı Mah., Debboy Cad. Eski Vilayet Binası, 01020 Seyhan/Adana
  • Adana Seyhan Harita: Adana Seyhan Harita (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

6       Aigeai (Ayas) Antik Kenti

AYAS ANTİK KENTİ | Kültür Portalı
Ayas Antik Kenti – Adana
  • Adana Aigeai Antik Kenti Kısa Tanıtım: Antik Klikya’nın önemli liman kenti olan Aegeai M.S. 2. Ve 3.yy.’daen parlak dönemini yasamıştır. Aigeai yani Ayas Antik kenti tarih boyunca farklı farklı isimlerle anılmıştır. Kentin ayakta kalan eserleri, Ayas Kalesi, Süleymaniye Kulesi ve Marko Polo İskelesi’dir.
  • Bugünkü Yumurtalık ilçesindedir. Kent Asklepion adı verilen Roma Dönemi’ne ait hastane-tapınak kalıntılarıyla da ünlüdür. Antik Kilikya bölgesinin ticareti ile çok önemli bir şehri olan Aegeane yani Ayas kenti İsa’dan önceki asırlarda gözde ticaret merkezlerinden birisidir.
  • Marko Polo doğuya yaptığı seyahatinde kenti iki kez ziyaret etmiştir. Kentin hemen yanındaki adada bulunan Liman Kalesi ve Deniz Feneri görülmeye değer kalıntılar arasındadır.
  • Adana Ayas Antik Kenti Adresi: Ayaş, Hüseyin Baykara Cd. No:52, 01680 Yumurtalık/Adana
  • Adana Ayas Antik Kenti Harita: Adana Yumurtalık Aigeai Antik Kenti (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

7       Akçatekir Yaylası

  • Adana Akçatekir Yaylası Kısa Tanıtım: Akçatekir, Adana’nın Pozantı ilçesine bağlı bir köydür. Köy, Adana şehir merkezine 88 km, Pozantı’ya 16 km uzaklıktadır.
  • Pozantı’ya 17 kilometre uzaklıkta yer alan Akçatekir Yaylası; Bürücek Yaylası, Akçaköy ve Tekir Yaylası’nın birleşmesiyle oluşmuştur. Etrafı çam, ardıç ve meyve bahçeleri ile çevrili yaylada her sene eylül ayında Akçatekir Yaylası Geleneksel Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.
  • Adana-Ankara E-90 oto yolunun 90’ıncı kilometresinde yolun her iki yakasında çok geniş bir alana yayılmıştır. Bürücek Yaylası, Akçaköy ve Tekir Yaylası’nın birleşmesiyle oluşan Akçatekir Beldesi’nin bir mahallesi konumundadır. Çam, ardıç ve meyve bahçeleri arasında kurulmuş olan yaylada, yayla mimarisine uygun yapıların yanında farklı mimari tarzların örneklerini de görmek mümkündür. Her yıl 30 Ağustos tarihinde Akçatekir Yaylası Geleneksel Yayla Şenlikleri yapılmaktadır.
  • Kış aylarında dağlardan akan çayların sesleri tüm bölgeyi sarar ve oksijen deposu havası ile insanı sağlıklı hissettirir. Sucuk-ekmek kasapları, lokantaları ve dağlardan toplanan karlar ile yapılan bici bici tatlısı vardır.
  • Adana Akçatekir Yaylası Adresi: Akçatekir, Toros Cd., 01490 Pozantı/Adana
  • Adana Akçatekir Yaylası Harita: Akçatekir Yaylası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

8       Akyatan Gölü

Akyatan Lagoon 04.jpg
Akyatan Gölü Adana
  • Adana Akyatan Gölü Kısa Tanıtım: Karataş ilçesine bağlı olan Akyatan Gölü, Adana’ya 48 kilometre uzaklıktadır. Yaklaşık olarak 10.000 yıl önce oluşmaya başlayan Akyatan Gölünde nehirlerin taşması sonucu önce bataklık haline gelmiş, sonra kumların etkisiyle de denizden ayrılmış, sonuç olarak bugünkü halini almıştır. Türkiye’de bulunan Lagün göllerinin en büyüğü olan Akyatan Gölünün su seviyesi ortalama 4.900 hektardır.
  • Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan ülkemizim en büyük lagün gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.
  • Lagün alanı 14.000 ha, en derin yeri 4 m, genişliği 4 km, uzunluğu 17 km’dir. Deniz ile arasında yer alan 20 m yüksekliğindeki kum tepeleri arasından 2 km’lik bir kanalla fazla sularını Akdeniz’e boşaltır. Miktarı mevsime ve denize yakınlığa göre değişse de göl suları tuzludur. Gölde dalyan balıkçılığı, kuş gözlemi, balık tutma ve avlanma gibi etkinlikleri yapılır.
  • Lagün çevresi göçmen kuşların göç yollarının kavşak noktasıdır. İç bölgelerin kışın donması ve Balkanlar ile Kafkasya’dan güneye inen göç yollarının üzerinde yer alması binlerce kuşun burada kışlamasına neden olur. Göl çevresinde kışlayan kuş türleri; Yaz ördeği, turaç, sazhorozu, kocagöz, akça cılıbıt, mahmuzlu kız kuşu ve küçük sumru, suna, fiyu, elmabaş patka, dikkuyruk, sakarmeke ve flamingodur.
  • Adana Akyatan Gölü Adresi: Karataş/Adana
  • Adana Akyatan Gölü Harita: Akyatan Gölü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

9       Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Ve Ramsar Alanı

Adana'da doğa harikası Akyatan Lagünü hem flamingoları hem de  fotoğrafseverleri ağırlıyor | NTV
Akyatan Gölü
  • Adana Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Kısa Tanıtım:
  • Karataş ilçe sınırları içerisinde yer alan Akyatan Lagünü Adana’daki en büyük lagündür. Özellikle su kuşlarının uygun yasama ortamına sahiptir. Akyatan Kuş Cenneti size bir sürü doğal güzellik sunuyor. Ortalama 3100 hektarlık bir alana sahip. Bazı göçmen kuşların rotalarında bulunan bu yer onların dinlenme yeridir.  Turaç, Saz Horozu, Kocagöz, Yaz Ördeği, Akça Cıbılıt, Mahmuzlu Kız Kuşu, Küçük Sumru, Flamingo, Paza, Fiyu, Dikkuyruk, Sakarmeke gibi kus türleri burada barınmaktadır.
  • Lagünü kıyıdan ayıran şeritte yeşil deniz kaplumbağasının (Chelonia myda) ve adi deniz kaplumbağasının (Caretta caretta) yumurtlama ve yuva alanıdır.[2] 15. Nisan 1998 tarihinde Ramsar alanı ilan edilmiştir.
  • Gölün tamamını ve ağaçlandırma alanını kapsayan 11.244 hektarlık alan 1987 yılında Orman Bakanlığınca ‘Yaban Hayatı Koruma Sahası’ ilan edilmiştir.
  • Alan bitki türleri açısından zengindir. Kumulların üzerinde zakkum ve kirpi dikeni, iç kısımlarda canavar otu, yonca, farekulağı ve fiğ görülür. Çalı türlerinden mersin, böğürtlen ile melocan hakimdir. Tatlı suyun olduğu alanlarda kamış, saz nilüfer ve sarı süsen yetişir.
  • Kumul tepelerinin sabitlenmesi amacıyla 1955 yılında ağaçlandırma çalışması yapılmıştır. 3687 hektar alana okaliptüs, fıstık çamı, Kıbrıs akasyası, yalancı akasya, selvi ve kızılçam dikilmiştir. Alanda başta çakal olmak üzere, tilki, tavşan, yaban kedisi, ve kirpi görülür. Sulak alanlara kuyruksüren yaşar.
  • Denizle bağlantısı olan lagüne kefal, levrek, çipura, yılanbalığı, yayın, bıyıklı balık, karabalık, sazan, aynalı sazan, sıraz, gökkuşağı alası ve mavi yengeç girmektedir.
  • Adana Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Adresi: Karataş/Adana
  • Adana Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Harita: Akyatan Gölü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

10      Aladağ – Meydan Yaylası

Aladağ-Meydan Yaylası
  • Adana Aladağ-Meydan Yaylası Kısa Tanıtım:
  • Aladağ’a 6 kilometre uzaklıkta konumlanan yaylada;  ardıç, çam, köknar, sedir ağaçları ve meyve bahçeleri iç içedir. Yaylada yararlanabileceğiniz lokanta ve bakkallar bulunmaktadır. Ayrıca burada konaklayabileceğiniz konaklama seçenekleri de mevcut,  tabi ormanlık alan içerisine kampta kurabilirsiniz.
  • Meydan Yaylası Ekoturizm Alanı (Doğa Yürüyüşü Parkuru) alternatif güzergâh seçenekleri ile 18.798 m uzunluğundadır.
  • Yürüyüş parkurunun belirli noktalarında manzara ve doğa fotoğrafçılığı açısından önem arz eden noktalar olup, bu noktalar doğa fotoğrafçıları için önemli faaliyet alanı olma vasfını taşımaktadır.
  • Parkur boyunca Kızıl Akbaba ve Anadolu Sıvacı Kuşu gibi kuşların gözlemi olduğu gibi, dünyada çok sayıda meraklısı olan soğan-yumrulu bitkileri gözleme hobisi, alandaki ekoturizm etkinliklerinden biri olarak ön plana çıkarmaktadır.
  • Adana Aladağ-Meydan Yaylası Adresi: Başpınar, 01720 Aladağ/Adana
  • Adana Aladağ-Meydan Yaylası Harita: Aladağ-Meydan Yaylası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

11       Aladağlar Milli Parkı

ALADAĞLAR MİLLİ PARKI | Kültür Portalı
Aladağlar Milli Parkı
  • Adana Aladağlar Milli Parkı Kısa Tanıtım:
  • Aladağlar, Kayseri-Niğde-Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, bitki örtüsü ve hayvan çeşitleri bakımından zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu nedenle dağın 54.524 hektarlık bir bölümü önce Hacer Ormanı Tabiat Parkı, 1995 yılında da Milli park ilan edilmiştir.
  • Kayseri, Niğde ve Adana il sınırları içinde kalan Aladağlar 1995 yılında milli park ilan edilmiştir. Bu alanda dağ ve doğa yürüyüşü, tırmanma, kus gözlemciliği, bitki gözlemciliği, yaban hayatı gözlemciliği, foto safari, yamaç paraşütü, rafting, kano, etkinlikleri gerçekleştirilebilir.
  • Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar jeolojik olarak ülkemizin en ilginç yerlerinden biri. Dağlarda gezinmeyi, coğrafyanın oluşumuna şahit olmayı, dünyaya tepeden bakmayı istiyorsanız Aladağlar tam size göre bir yer.
  • Aladağlar Milli Parkı yaklaşık 3 bin metrelik rakım farkıyla muazzam bir biyoçeşitlilik örneği sergiliyor. Derin vadileri, eşsiz zirveleri, dik ve sarp buzul kayalıkları, mağaraları, görkemli kanyonları, yüksek platoları,  manzarası, yaban hayatı, ormanları, yaylaları ile alpin bitki kuşağı içinde kalan Aladağlar, bitki türleri bakımından da zengin ve ilgi çeken bir yöre. Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının 30 dereceyi aştığı bölgede böylesine güzelliklerle karşılaşmak gerçekten şaşırtıcı oluyor.
  • Adana Aladağlar Milli Parkı Adresi: Millî Park’a Adana, Kayseri ve Niğde illerini çevreleyen karayolu, havayolu ve demiryolu ile ulaşılabilir. Demirkazık köyüne ulaşım, Niğde ve Adana’dan Çamardı otobüsleri ile sağlanmaktadır. Kayseri-Yahyalı arası 66 km, Niğde-Çamardı arası 65 km, Adana-Çamardı arası ise 160 km ‘dir.
  • Adana Aladağ İlçesi: Sinanpaşa Mh., İnönü Cad., 01720 Aladağ/Adana
  • Adana Aladağlar Milli Parkı Harita: Aladağlar Milli Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

12      Anavarza Antik Kenti (Anavarza Kalesi Ve Antik Kenti)

Anavarza castle 2783.jpg
Anavarza Ören Yeri
  • Adana Anavarza Antik Kenti Kısa Tanıtım:
  • Anavarza Ören Yeri Kozan ilçe merkezinin 28 km. güneyinde Dilekkaya Köyünde yer almaktadır. Antik Kent M.Ö. 17 yılında Roma hâkimiyetine girdikten sonra büyüyüp gelişerek Anadolu’nun en önemli metropollerinden biri konumuna yükselmiştir.
  • Kilikya ovasının önemli merkezlerinden olan Anavarza’nın antik kaynaklarda adı Anazarbos, Anazarba, Aynızarba veya Anazarbus olarak geçer.
  • Adana’ya bağlı Kozan ilçesinin 28 km. güneyinde bulunan Anavarza (Anazarbos/ Caesarea ad Anabarsum) Antik Kenti, bugünkü Dilekkaya Köyü sınırları içinde yer almaktadır. M.Ö. 1. yy.’da Romalılar, ele geçirdikleri Ceyhan havzasının idaresini Vassal kral olarak atadıkları Tarkondimotos’a bırakmışlardır.
  • Roma döneminde giderek güçlenen ve M.S. 2. yy. sonlarında antik dünyanın dev kenti Tarsus ile Kilikya Birliğinin liderliği için rekabet halinde olan Anavarza, bu tarihten itibaren Anadolu’nun en önemli metropollerinden biri haline gelmiştir. Anavarza, M.S.3. yüzyılda birçok askeri ayrıcalık elde ederek “Metropolis” unvanı ve aynı yüzyılın ortasına kadar da 3 kez “Neokoros”luk unvanını alır. Sonraki dönemlerde Doğu Roma, Arap ve Ermeni hâkimiyetine giren Anavarza, 1375 yılında Memluklar tarafından alınmış ve bu dönemden sonra kentte büyük ölçekli bir yerleşim olmamıştır.
  • Antik kentin sütunlu caddesi, Hamamı, kilise kalıntısı, tiyatro, amfi tiyatro, stadyum, suyolları ve kaya mezarları, kentin batısında bulunan nekropol (Antik Dönem Mezarlığı) ve antik yol, deniz tanrıçası Tethys’e ait havuz mozaiği, 3 girişli zafer takı ve ovanın ortasında bir ada gibi yükselen tepe üzerindeki Ortaçağ kalesi önemli eserleridir.
  • Adana Anavarza Antik Kenti Adresi: Dilekkaya, 01500 Kozan/Adana
  • Adana Anavarza Antik Kenti Harita: Anavarza Antik Kenti (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

13      Anıt Müzesi (Adana Etnografya Müzesi)

Adana Etnografya Müzesi image
Adana Etnografya Müzesi
  • Adana Adana Etnografya Müzesi Kısa Tanıtım:
  • Adana Anıt Müzesi (Adana Etnografya Müzesi) Seyhan İlçesi İnönü Caddesi Kuruköprü mevkiinde yer almaktadır. 1845 yılında yapılmış ve terk edilmiş kilise binası 1924 yılından sonra müze olarak düzenlenmiştir. 1972 yılında eserlerin yeni müze binasına taşınmasının ardından kilise restore edilmiş, 1983 yılında ise Etnografya Müzesi’ne dönüştürülmüştür. 2011 yılında başlanan restorasyonlar sonucunda bina “Anıt Müze” adı altında sanat galerisine dönüştürülmüştür.
  • Adana Etnografya Müzesi, Adana’nın önemli simgelerinin etnografik eserlerini, simgesel yapılarını, kitabesini ve mezar taşlarını sergilenmekte olduğu bir müzedir. Müze, Arkeoloji Müzesi yeni yerine taşındıktan sonra 1983 yılında eski Yunan Kilisesi’nde açılmıştır. Mayıs 2012 itibariyle müze, 2016 yılında yeni inşa edilen Müze Kompleksi’ne taşınacağı için kapatılmıştır ancak taşınma işlemi henüz gerçekleşmemiştir.
  • Adana Etnografya Müzesi Adresi: Döşeme Mahallesi Ahmet Cevdet Yağ Bulvarı, Döşeme, D:No:7, 01060 Seyhan/Adana, Türkiye
  • Adana Etnografya Müzesi Harita: Adana Etnografya Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

14      Atatürk Bilim Ve Kültür Müzesi

Atatürk Museum in Adana.jpg
Adana Atatürk Evi Müzesi
  • Adana Atatürk Evi Müzesi Kısa Tanıtım:
  • Adana Atatürk Evi Müzesi Müze binası Seyhan Caddesi üzerinde, 19. yy. da yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. Adana Atatürk Evi Müzesi, Adana Seyhan Caddesi üzerinde bulunan müze.
  • Atatürk, 15 Mart 1923’te, Adana’yı ziyaretinde esi Latife Hanım’la birlikte bu binada konaklamıştır. Bina daha önceleri Ramazanoğulları ailesine mensup Suphi Paşa’ya aitti. Bina sonraları Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi Koruma ve Yaşatma Derneği’nce kamulaştırılmış ve restore edilmiştir.
  • 1981 yılında, Atatürk’ün 100. doğum yılı dolayısıyla, Müze Müdürlüğü’ne bağlı bir müze olarak açılmıştır. Her 15 Mart’ta Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya gelişi resmi töreni bu müzede tertiplenir.
  • Müzede Atatürk’ün Adana seyahati ile ilgili fotoğrafları, bilgiler ve belgelerle birlikte, etnografik eserler de sergilenmektedir.
  • 1981 yılında müze haline getirilmiştir.
  • Adana Atatürk Evi Müzesi Adresi: Kayalıbağ, 26009. Sk. No:1, 01010 Seyhan/Adana
  • Adana Atatürk Evi Müzesi Harita: Adana Atatürk Evi Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

15      Atatürk Parkı

Adana Atatürk Parkı
  • Adana Atatürk Parkı Kısa Tanıtım:
  • Merkezi bir çeşme ve gölgeli patikaların yanı sıra 19. yüzyılda yaşamış yazar Ziya Paşa’nın heykelinin bulunduğu şehir parkı.
  • Atatürk Parkı, Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulmuş bir şehir parkıdır. Atatürk Parkı, tam olarak Adana’nın orta merkezine kurulmuştur. Özellikle doğa dokusu ve özel peyzajı sayesinde kişilerin oldukça eğlenceli vakit geçirebileceği yerlerden biridir.
  • Adana Atatürk Parkı içerisinde Atatürk büstü, heykeller ve tören alanı bulunmaktadır.
  • Atatürk Parkı, Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı olarak işletilmekte olup, içerisinde farklı ağaç türlerinin yetişmektedir. 1500’ü aşan bitki türü sayısıyla bir nevi ağaç müzesi olduğu söylenebilir.
  • 1818’de yapılmış Kirazlıbent ve 1916’da Neşet Hoca tarafından yaptırılmıştır ancak Türkiye’nin ilk fidanlığı da burada yer almaktadır.
  • İçerisinde Atatürk Anıtı, Bahri Paşa Çeşmesi, 75. Yıl Sanat Galerisi, Ziya Paşa Heykeli, Aşk ve Sadakat Köprüsü bulunmaktadır.
  • Adana Atatürk Parkı Adresi: Kurtuluş, 01130 Seyhan/Adana
  • Adana Atatürk Parkı Harita: Atatürk Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

16      Bahçecik Şelalesi

BAHÇECİK ŞELALESİ - KAPIZ- KARAİSALI
Bahçecik Şelalesi
  • Adana Bahçecik Şelalesi Kısa Tanıtım:
  • Adana Karaisalı Yer Köprü Bahçecik Bahçecik Şelalesi, Adana’nın Karaisalı İlçesinde bulunur. Adana’nın ve ülkemizin henüz tam olarak keşfedilmemiş,  bilinmeyen güzelliklerinden bir tanesidir.
  • Kapıkaya Kanyonu Bahçecik Şelalesi Piknik Alanı olarak da bilinir. Çakıtsuyu Çayı’nın oluşturduğu vadide yer alır.
  • Kapıkaya Kanyonu yürüyüş rotasında yer alır. İnternette araştırma yaptığınızda burası ile ilgili çok fazla bilgiye ulaşamıyorsunuz.
  • Bahçecik Şelalesi manzarasında, doğanın huzur dolu sessizliği içinde ve nehrin dinlendiren su sesinde kamp yapmaya ne dersiniz? Nehrin kenarında hemen Bahçecik Şelalesi’ne bakan kamp ve mesire alanı size unutamayacağınız bir kamp deneyimi yaşatacaktır.
  • Adana Bahçecik Şelalesi Ulaşım ve Adresi: Kıralan, 01770 Karaisalı/Adana
  • Adana Bahçecik Şelalesi Harita: Bahçecik Şelalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

17      Bebekli Kilise (Aziz Paul Kilisesi)

Adana Saint Paul Catholic Church.jpg
Bebekli Kilise
  • Adana Bebekli Kilise Kısa Tanıtım:
  • Aziz Pavlus Katolik Kilisesi, Saint Paul Church diğer bir adı ile de Aziz Pavlus Kilisesi Seyhan’da bulunuyor. Kilise Pavlus adına yaptırılmıştır.
  • Adana Bebekli Kilise veya Aziz Pavlus Kilisesi, üzerinde Meryem’in tunçtan heykelinin bulunduğu, tahminen 1880-90 yılları arasında yapılan Adana’nın merkezindeki İtalyan katolik kilisesidir. Ermeni Apostolik Kilisesi olarak inşa edilmiştir.
  • Bebekli Kilise (Aziz Paul Kilisesi): Seyhan İlçesi Tepebağ Mahallesi Çakmak Caddesi’nde yer alan Bebekli Kilise 1881 yılında Saint Paul adına bazilikal planda yapılmış bir İtalyan Katolik kilisesidir.
  • Kilisenin tepesindeki Meryem Ana’nın 2.5 metrelik tunç heykeli bebeğe benzetildiği için halk arasında Kilisenin ismi “Bebekli Kilise” olarak geçer.
  • Kilise hem katolik cemaati, hem de Protestan Cemaati tarafından kullanılmaktadır.
  • Kilisenin giriş cephesinin çatısında 2,5 m boyunda tunçtan yapılmış Meryem Ana Heykeli olan bir akroter bulunmaktadır. Halkın bu heykeli bebeğe benzetmesi nedeniyle “Bebekli Kilise” olarak tanınmaktadır.
  • Adana Bebekli Kilise Adresi: Tepebağ, 27046. Sk. 18 A, 01010 Seyhan/Adana
  • Adana Bebekli Kilise Harita: Bebekli Kilise (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

18      Beledemik Vadisi (Belemedik Yaylası)

Belemedik Tabiat Parkı
  • Adana Belemedik Tabiat Parkı Kısa Tanıtım:
  • Tabiat Parkı, Adana’ya 117 km, Pozantı’ya ise 9 km uzaklıkta bulunmaktadır. Vadiden  Adana-Ankara Tren yolu geçmekte ve Belemedikte istasyon bulunmaktadır.
  • Belemedik Tabiat Parkı’na Pozantı’ya 10 kilometrelik Anbas köyü içinden geçen stabilize yolla ulaşılır. Orman, dağ ve akarsu bileşiminin meydana getirdiği bir  ekosistem olup, doğal yapısı, bozulmamış görsel ve fiziksel peyzaj değerleri, zengin doğa manzarası, bitki örtüsü, faunası ve sarı ve yeşilin tüm renklerini barındıran asırlık çınar ağaçları ile Belemedik Vadisi, günü birlik tatil, doğa ve fotoğraf tutkunları için eşsiz bir yerdir.
  • Ayrıca I. Dünya Savaşı’nda burada görev yapan Alman personelin kullandığı yapılar ve mezarlık mevcuttur.
  • Çakıt çayı kıyısında kurulmuş yaylada ahşap ve tastan yapılmış yayla evleri bulunmaktadır.
  • Yaban hayatı yönünden zengin olan yaylada yaban keçisi, yaban domuzu ve yırtıcı kuşlar gözetlenebilir. Belemedik tren istasyonu ve çevresindeki binalar Berlin- Bağdat tren hattının yapıldığı dönemde inşa edilmiştir.
  • Adana Belemedik Tabiat Parkı Adresi: Belemedik, 01470 Pozantı/Adana
  • Adana Belemedik Tabiat Parkı Harita: Belemedik Yaylası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

19      Botaş Plajı

BOTAŞ Plajı - Adana'da Plaj
Botaş Plajı
  • Adana Botaş Plajı Kısa Tanıtım:
  • Botaş Plajı, Adana il merkezine 75 kilometre, Ceyhan ilçe merkezine ise 27 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
  • İncirli Plajı gibi Ceyhan’da yer alan fakat şemsiye, şezlong, yeme içme, soyunma kabini, tuvalet vb. imkanları barındıran Botaş Plajı, bilhassa yaz aylarında Adana’yı ziyaret edenlerin serinlemek için gittiği ilk yer oluyor.
  • Ne yazık ki sadece Botaş (Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi) çalışanlarının ve yakınlarının faydalanabildiği plaj 50 metre genişliğe ve 400 metre uzunluğa sahiptir. Botaş Plajı da Yumurtalık gibi kumludur.
  • Ormanlık bir alan içerisindeki plaj çok temiz. Plaj genellikle kumdan oluşsa da denize girilen yerde kayalıklar bulunuyor.
  • Deniz yavaş bir şekilde derinleştiği için çocuklar ve iyi derecede yüzme bilmeyenler için çok uygundur.
  • Rüzgarlı günlerde deniz dalgalı olabiliyor, o yüzden açılırken lütfen dikkatli olun.
  • Plajdaki tesiste yer alan kafeteryadan yeme ve içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
  • Adana Botaş Plajı Adresi: İncirli, 01920 Kurtpınar/Ceyhan/Adana
  • Adana Botaş Plajı Harita: Botaş Plajı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

20     Büyük Saat Kulesi

Riva Otel
Adana Büyük Saat Kulesi
  • Adana Büyük Saat Kulesi Kısa Tanıtım:
  • Uzunluğu 32 metre olan kule kare prizma şeklindedir ve kulenin duvarları tuğla ile inşa edilmiştir. Temel derinliği 35 metre olduğu söylenir. Türkiye’deki en uzun saat kulesidir ve uzunluğu 32 metredir. Saat kulesi Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunur.
  • Seyhan İlçesi Ali Münih Caddesi’nde yer almaktadır. 1881 yılında Ziya Pasa tarafından yapımına başlanmış olup 1882 yılında Adana Valisi Abidin Pasa zamanında tamamlanmıştır.
  • Büyük Saat inşasına Ziya Paşa ile başlandı ve 1882 yılında (Abidin Paşa zamanında) tamamlandı. Büyük Saat tarihte modernleşmenin simgesi olarak görülmüştür. Belediye Başkanı Hacı Yunus’un da inşaat için önemli bir katkısı olmuştur. O zamandan beri, Adana’nın en önemli yerlerinden biri olarak anılmaktadır. 2013 yılında restorasyonu çalışmasına başlanmış ve 2014 yılında restorasyonu bitmiştir.
  • 32 metre yüksekliğinde tuğla ve kesme tastan yapılan saat kulesi halk arasında ‘Büyük Saat’ olarak bilinmektedir. Seyhan’da Ali Münif Yeğenağa caddesinde yer alan tarihi saat kulesi Adana’nın sembollerinden biridir.
  • Adana Büyük Saat Kulesi Adresi: Ulucami Mahallesi Tarihi Büyük Saat Kulesi önü, 01000 Seyhan/Adana
  • Adana Büyük Saat Kulesi Harita: Büyük Saat Kulesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

21      Ceyhan Nehri

  • Adana Ceyhan Nehri Kısa Tanıtım:
  • Ceyhan, Adana ilinin ilçesidir. Adana’ya 47 kilometre uzaklıktadır. Adana’nın merkez ilçeleri dışında en fazla nüfusa sahip ilçesidir.
  • Ceyhan Nehri ya da eski adıyla Pyramos, Türkiye’nin en önemli akarsularından birisidir. Çukurova’nın iki ana hayat kaynağından birisidir. (diğeri Seyhan Nehri’dir.)
  • Orta Asya’da bulunan Seyhun ve Ceyhun olan nehir isimleri Orta Asya’dan göçen Türkler tarafından Çukurova’ya geldiklerinde, Ceyhan ve Seyhan olarak konulmuştur.
  • Roma döneminde ise şimdiki Ceyhan ilçesinin bulunduğu yerdeki Roma’ya ait kentin ve nehrin ortak adı ise Pyramus’tur.
  • Adana Ceyhan Nehri (İlçesi) Adresi: Burhaniye, 01960 Ceyhan/Adana
  • Adana Ceyhan Nehri Harita: Ceyhan Nehri (İlçesi) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

22     Hacıkırı (Kıralan) Çakıt Vadisi

  • Adana Çakıt Vadisi Kısa Tanıtım:
  • Çakıt Vadisi kamp alanı; adrenalin dolu eğlenceli bir kamp yapmanıza imkan sağlamaktadır. Çakıt Vadisi, Adana‘da mutlaka görmeniz gereken bölgelerden bir tanesidir. Karaisalı ilçesinde bulunan vadi; Belemedik ve Kapıkaya Kanyonu arasında bulunmaktadır.
  • Çakıt Vadisi; doğal güzelliklerinin yanı sıra, tarihi geçmişiyle de oldukça meşhurdur. 1900 ve 1909 yılları arasında Almanlar tarafından inşa edilen demir yoluna ait tünel ve tünel inşaatına yönelik şantiye kalıntılarını gözlemleyebilirsiniz.
  • Dağ keçilerinin otlak alanı olan dağlarla çevrili Çakıt Vadisi, doğanın en büyük hazinelerinden biri olup içerisinde yankılanan suyun sesin yarattığı tını insana büyük bir haz veriyor.
  • Vadi bölgesi dik dağlarla çevrilidir ve vadiden akan su sesi, huzur dolu bir manzara keyfi yapmanıza olanak sağlamaktadır. Vadi içerisinde rüzgar uğultusu ve kuş seslerinin yankısını da duyabilirsiniz.
  • Dağcılık sporuna merak saranların çok seveceği bir yer olduğunu söylemek mümkün. El değmemiş güzelliğini ilk günkü gibi koruyan vadi, görülmeye değer nitelik taşıyor.
  • Adana Çakıt Vadisi Adresi: Toros Dağları 01470 Pozantı/Adana
  • Adana Çakıt Vadisi Harita: Çakıt Vadisi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

23     Çoban Dede Parkı 

Çoban Dede Türbesi | Galaksi Rehberiniz
Çoban Dede Parkı
  • Adana Çoban Dede Parkı Kısa Tanıtım:
  • Adana Büyükşehir Belediyesi Çobandede Türbesi, Parkı ve Mini Hayvanat Bahçesi: Çoban Dede Türbesi ve Parkı Çoban Dede parkı içerisinde bir türbe bulunuyor. Çobandede Türbesi, Seyhan ilçesine bağlı Karsli köyünde, Baraj gölü kıyısındaki bir tepe  üzerindedir.
  • Türbenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. 1981 yılına kadar bakımsız olan türbe, Ayşe Ökmen adli bir hayırsever kadın tarafından yeniden yetirilmiştir.
  • Mezarın/sandukanın üstü Türk bayrağı ve yeşil örtülerle kaplanmıştır.
  • Rivayete göre buraya park yapılması için gidildiğinde iş makineleri çalışmamış ve bir süre sonra bir mezar bulunmuş.
  • Zamanında yaşayan Çoban Dedeye ait olduğu söylenen bu mezar daha sonra türbeye dönüştürülmüş. Günümüzde de burası Adana halkının yeşil ile iç içe zaman geçirdiği güzel bir gezi noktası. 
  • Adana Çoban Dede Parkı Adresi: Karslı Mh. 82068 Sk. Çukurova/Adana
  • Çobandede Türbesi Seyhan Baraj gölünün kıyı şeridine yakın yüksek kesimde yer alır. Türbeye gidebilmek için Seyhan Baraj gölü kıyısından Adnan Menderes Bulvarını takip ederek Çobandede Parkı tabelasını gördüğünüz yerden içeriye girmeniz gerekiyor.
  • Adana Çoban Dede Parkı Harita: Çoban Dede Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

24     Dilberler Sekisi

Dilberler Sekisi - 142 tavsiye
Dilberler Sekisi
  • Adana Dilberler Sekisi Kısa Tanıtım:
  • Adana Büyükşehir Belediyesi Dilberler Sekisi ve Parkı
  • Ağaçları, şehir manzarası sunan nehir kıyısındaki yolu ve çocuk oyun alanlarıyla sahil parkı. Adana’da Seyhan Nehri’nin batı yakasında (Seyhan) bulunan seki, yürüyüş parkuru ve semte verilen genel ad.
  • Her kentin bir kokusu vardır önermesini kullanarak başlarsak eğer, Adana’ya ait o kendine has kokuyu burada akşamüstü veya geceleri koklayarak algılayabilirsiniz.
  • Yosun kokularıyla karışık Seyhan Nehri’nin kokusudur bu ve yaz aylarında bütün Adana’yı kaplar, hayatınızda ne zaman dönseniz bu kente, Adana sizi hep bu kokuyla karşılar…
  • Birkaç aktivite, dinlence ve spor alanlarının olduğu, aynı zamanda bisiklet yollarını da sınırları içerisinde barındıran Dilberler Sekisi, Seyhan Nehri’nin kıyısındaki eşsiz konumu ile de dikkat çekiyor.
  • Sadece bisiklet değil, yürüyüş parkurlarının da olduğu Dilberler Sekisi’ndeki piknik yerlerinde sevdiklerinizle birlikte keyifli vakit geçirebilirsiniz.
  • Adana Dilberler Sekisi Adresi: Ziyapaşa, Özdemir Sabancı Blv. 01150 Dörtler/Seyhan/Adana
  • Adana Dilberler Sekisi Harita: Adana Büyükşehir Belediyesi Dilberler Sekisi ve Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

25     Dinozor Parkı

Doğa Yıldız Adana Dinozor Park – Adana'da Çocuk Olmak ®
Dinozor Park
  • Adana Doğa Yıldız Adana Dinozor Park Kısa Tanıtım:
  • Yeryüzünde yaşamış olan 62 metre büyüklüğündeki en büyük iki dinozor ve farklı boyutlarda 54 tane dinozor maketleri 33 metrekarelik alana yerleştirilmiştir. 33.000 m2 alana sahip parkta, yeryüzünde yaşamış dinozorların en büyüğü olan 62 metre büyüklüğünde 2 dinozor dahil çeşitli büyüklüklerde 54 tane dinozor maketi yerleştirilmiştir.
  • Sese ve harekete duyarlı dinozor maketleri de vardır. 6 tanesinin üzerine çocuklar da binebilmektedir. Ayrıca Dinozor Parkta 2 adet masal ağacı bulunmaktadır.
  • Çocukların binip eğleneceği Poni ve Midilli atlar, zıpzıp ve top havuzu, 1 adet ışıklarıyla ve suyun eşsiz dansıyla büyüleyen süs havuzu, kum havuzu, ailenizle beraber oturup dinlenebileceğiniz kamelyalar, 3 adet çeşitli oyun parkları bulunmaktadır.
  • Yeşilin bol olduğu bu parkı çocuklar çok sevecekler.
  • Maketler; ses ve hareket duyarlı olup üzerine çocukların binebileceği şekilde tasarlanmıştır. Bunun yanı sıra iki tane masal ağacı da yer almaktadır.
  • Adana Doğa Yıldız Adana Dinozor Park Adresi: No:2 85193. Sk 100 Yıl Mahallesi, 01170 Çukurova/Adana
  • Adana Doğa Yıldız Adana Dinozor Park Harita: Dinozor Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

26     Feke – İnderesi Yaylası

Feke – İnderesi Yaylası
  • Adana Feke – İnderesi Yaylası Kısa Tanıtım:
  • İnderesi Yaylası ya da İnderesi Köyü, bağ ve bahçeleri ile bolca olan bir yayladır. Feke ilçesinden 59 kilometre uzaklıkta güzel manzaralı stabilize yolla ulaşılan bir yayla köyü olan İnderesi Köyü, tamamen bağ ve bahçeler arasında kurulmuştur.
  • Otantik köy yaşamını özleyenler bu yayla köyünde tatillerini geçirebilirler.
  • Aynı zamanda bir köy olan İnderesi Yaylası ayrıca otantik bir görünüme sahiptir. İnderesi Köyünde köy halkı kilim, Yahyalı halısı dokuyup satmaktadırlar.
  • İnderesi Yaylasında Sağlık Ocağı, lokantalar, bakkal ve fırın gibi tesislerde bulunmaktadır.
  • Elektrik, telefon, sağlık ocağı, jandarma karakolu, bakkal, fırın ve kır lokantalarının hizmet verdiği bu şirin köyde; Yahyalı tipi halı ve kilimler, çoraplar dokunarak satılmaktadır.
  • Köyün çevresinde çadırlarda konaklayarak hayvanlarını otlatan yörüklerin misafiri olup kısa bir sure için yaşamlarını paylaşabilir, rengarenk çiçeklerle kaplı kırlarda dolaşarak, çobanların yanık kaval seslerini dinleyebilirsiniz.
  • Her yıl Ekim ayında Feke Karacaoğlan Kültür ve Sanat Şenliği yapılmaktadır.
  • Adana Feke – İnderesi Yaylası Adresi: İnderesi Köyü/Feke İlçesi/Adana
  • Feke ilçe Kaymakamlık: İslam, İslam Mah. Ulus Cad., 01660 Feke/Adana
  • Feke ve Saimbeyli İlçelerine giden vasıtalar ile ulaşılabilir.
  • Adana Feke – İnderesi Yaylası Harita: Feke – İnderesi Yaylası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

27     Feke Kalesi

Feke Kalesi
  • Adana Feke Kalesi Kısa Tanıtım:
  • Feke ilk çağlardan günümüze kadar birçok kavim ve Devletlere yerleşim alanı olmuştur. Feke’nin MÖ 16. yüzyılda Hititlerin hakim olduğu bir federasyon bölgesinde kurulduğu rivayet edilmektedir. Asur Devleti vatandaşlarından oluşan tüccarlar MÖ 19. ve 18. yüzyılda Kültepe ve çevresi ile Anadolu’nun değişik yerlerinde ticaret kolonileri kurarak iyi örgütlenmiş bir pazar ağı geliştirmişlerdir.
  • Feke MÖ 6.yüzyılda Perslere, MÖ 333 yılında ise Persleri yenen Büyük İskenderin eline geçmiştir. İskenderden sonra MÖ 1.yüzyıl sonlarına doğru Roma İmparatorluğuna, daha sonraları Bizanslıların eline geçmiştir.
  • 1375 yılında Mısır Memluklarının işgali ile Ermeni hakimiyetine son verildi. Vahka ( Feke ) Yavuz Sultan Selim’ in 1517 yılında Mısır seferi sırasında Osmanlı Devleti tarafından feth edilmiştir. Sonraki yıllarda Yüreğir Türkmen Beylerinden Ramazanoğlu ailesinin idaresine girmiştir. Daha sonraki yıllarda Avşarlar, Varsaklar ve Kınık boyuna bağlı sırkıntı, bozdoğan berber bibi Türkmen boyları bu bölgeyi yaylak olarak kullanmışlardır.
  • Feke ilçe merkezinin 6 km. kuzeydoğusunda sarp bir tepe üzerinde yer alan Feke Kalesi buradan geçen kervan yolunu kontrol etmek amacıyla 12. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapılmıştır.
  • İlk kez Bizanslıların yaptırdığı, sonra da Selçukluların kullandığı kaledir. Dikdörtgen bir plan düzeni gösterir. Sekiz burcu ve bir gözetleme kulesi vardır. Günümüzde bu burçların yarıdan fazları toprağa gömülmüş durumdadır. Kale içerisinde yapı kalıntılarının izleri bulunmaktadır. Tek giriş kapısı güney yönündenir.
  • Adana Feke Kalesi Adresi: Çürükler, 01660 Feke/Adana
  • Adana Feke Kalesi Harita: Feke Kalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

28     Feke-Göksu Nehri

Ayağı kayıp Göksü Irmağı'na düştü, boğuldu - Son Dakika
Feke-Göksu Nehri
  • Adana Göksu (Seyhan Nehri) Kısa Tanıtım:
  • Feke ilçesi Toros Dağları’nın eteklerinde yer almaktadır. İlçe yaklaşık 600 rakıma sahiptir. Feke geniş ormanlık alanları ile doğa turizminin merkezlerinden birisidir. Seyhan nehrini oluşturan irili ufaklı çok sayıda akarsu ormanlarla kaplı dağların arasından geçerek vadiler, kanyonlar seyirlik manzaralar oluşturur. Göksu nehri de Feke’nin başlıca akarsularından olup, Seyhan nehrinin en büyük koludur.
  • Göksu, Kayseri ve Adana illerinden geçen Göksu nehri Seyhan Nehri’nin ikinci büyük koludur. Kaynağı Kayseri-Pınarbaşı’daki Tahtalı Dağları’ndan çıkar. Adana’ya 80 km kala Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında Zamantı suyuyla birleşerek Seyhan Nehri’ni oluşturur.
  • Aladağ ilçesi yakınlarındaki bölümünde Türkiye’nin sayılı rafting yerlerinden birisi bulunur. Çukurovanın batı kenarından Akdenize dökülür.
  • Seyhan Nehri’nin kollarından biri olan Göksu Nehri’nin kaynağı Tahtalı Dağları’ndan gelmektedir. Yılın her mevsiminde su ve debisi her daim yüksektir. Derin ve dar vadileri geçerek, Aladağ ilçesinde Zamantı Suyu ile birleşir ve Seyhan Nehri’nin oluşumunu sağlar. Kano ve rafting aktiviteleri için önemli bir potansiyel oluşturan nehre, sıkla turlar düzenlenmektedir.
  • Adana Feke Göksu (Seyhan Nehri) Adresi: İslam, İslam Mah. Ulus Cad., 01660 Feke/Adana
  • Adana Göksu (Seyhan Nehri) Harita: Göksu (Seyhan Nehri) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

29     Hippokampos Mozaikleri

Hippokampos Mozaikleri
  • Adana Hippokampos Mozaikleri Kısa Tanıtım:
  • Yumurtalık Belediyesi, sahil yolu yürüme bandını genişlettiği sırada yağmurun da yardımıyla 2010 yılında bir grup mozaik açığa çıkmıştır. 2013 Şubat sonu Mart başı içinde yol çalışması sırasında tahribata uğrayan ve Adana Arkeoloji Müzesi tarafından müdahale edilen Yumurtalık kurtarma kazısı gerçekleştirilmiştir.
  • Ortaya çıkarılan mozaikte pano bordürlerinde geometrik desenlerle çevrili ve figürlü anlatımda mitolojik yaratıklardan olan hippokampos üzerinde eros figürleri oltayla balık avlarken tasarlanmıştır.
  • Yumurtalık Belediyesi 2010 yılında sahil yolu yürüme bandını genişlettiği sırada bir grup mozaik açığa çıkmıştır. Mozaiklerde eros (ask tanrısı), hippokampos (denizatı) ve balıklar betimlenmiştir. Hippokampos mozaiği Yeni Adana Müze Kompleksi (Arkeoloji müzesi) içinde bulunan Mozaik Müzesinde sergilenmektedir.
  • Hippokampos gövdesinin yarısı at, yarısı balıktan oluşan kanatlı veya kanatsız tasvir edilen bir deniz yaratığıdır. Grek mitolojisinde kendine özgü herhangi bir doğuş efsanesi yoktur. Diğer deniz yaratıkları ile birlikte Poseidon’a hizmet eder. Antik kaynaklar bu yaratıklardan isimleri ile bahsetmez.
  • Adana Hippokampos Mozaikleri Adresi: Döşeme Mahallesi Ahmet Cevdet Yağ Bulvarı, D:No:7, 01060 Seyhan (Adana Arkeoloji Müzesi)
  • Adana Hippokampos Mozaikleri Harita: Hippokampos Mozaikleri (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

30     Horzum Yaylası

KOZAN-HORZUM YAYLASI | Kültür Portalı
Horzum Yaylası
  • Adana Horzum Yaylası Kısa Tanıtım:
  • Yayla Kozan’dan Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli ve Kayseri’ye kadar uzanan yolun 25. kilometresindedir. Yaylalara hem yazın, hem de kışın otobüs ve minibüs seferleri mevcuttur.
  • Yayla ilçe halkı tarafından kullanılmakta olup çam, çınar ve meyve ağaçları ile üzüm bağları yaylada bolca bulunmaktadır.
  • Kozan ilçe sınırları içerisinde yer alan Horzum Yaylası; çam, çınar, üzüm bağları ve meyve ağaçları ile bezenmektedir.
  • Her türlü ihtiyacı karşılamak adına; bakkal, kır kahveleri, lokantalar ve sağlık ocağı hizmet vermektedir.
  • Adana Horzum Yaylası Adresi: Dağlıca, D815 No:74, 01500 Kozan/Adana
  • Adana Horzum Yaylası Harita: Horzum Yaylası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

31      Hoşkadem-Büyük Cami

Kozan doğal ve Tarihi güzellikler
Hoşkadem Cami
  • Adana Hoşkadem Cami Kısa Tanıtım:
  • Hoşkadem Camii, Adana ili Kozan ilçesi merkezinde yer alan, Çukurova’nın Türklerin eline geçtiği ilk yılların eseri olması bakımından önemli bir yapıdır.
  • Kozan’ın incisi Hoşkadem Camii, İslam eseridir. Yaklaşık 600 yıldan beri ayakta ve hizmet vermektedir. Halk arasında Büyük Camii olarak bilinir. Osmanlılar zamanındaki ismi ise Cami-i Kebir’dir. Caminin yapımında demir ve çimento kullanılmamıştır. Buna rağmen asırlardır ayaktadır.
  • Cümle kapısı üzerinde bir kitabe görülür. Selçuklu tarzındaki bu grift sülüs yazıdan caminin Mısır Kölemen Memluk sultanı Malik Zahir Seyfettin Çakmak ümerasından olan “Emir Abdullah Hoşkadem” tarafından 10 muharrem 852 tarihinde inşa ettirildiği anlaşılmaktadır.
  • Bu tarih miladi takvimde 1448 yılına denk gelir. 1448 yılında Mısır hükümdarı tarafından yaptırılmış olan Hoşkadem Cami, oldukça görkemli bir yapıdır. Tek şerefeli minaresi, iki dilimli çift renkli tastan yapılmış portalıyla tipik bir Memluk tarzı yapıdır.
  • Adana Hoşkadem Cami Adresi: Hacı Uşağı, 01520 Kozan/Adana
  • Adana Hoşkadem Cami Harita: Hoşkadem Cami (Büyük Camii) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

32     İncirli Plajı

BU PLAJLARA DİKKAT!
  • Adana İncirli Plajı Kısa Tanıtım:
  • Adana sahil şeridinin en batısında yer alan ve Ceyhan Belediyesi sınırları içindeki Kurtpınar Beldesi sınırları içerisinde bulunmaktadır.
  • Sahil genişliği 50 metre olan, uzunluğu 300 metreden biraz fazla olan plaj birçok insan boyunca yaz ve bahar döneminde tatil için tercih edilmektedir.
  • Tamamı kumuldan oluşan plajın çevresi bakir olup, konukların ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alanlar bulunmamaktadır. Gelişimi açısından çalışmalar devam etmektedir. 
  • Adana Ceyhan’da yer alan ve özellikle yüksek sezonda Yumurtalık Plajı’na göre daha sakin olan İncirli Plajı’nda Ayaş’taki gibi şemsiye, şezlong, duş yerleri, yeme içme mekanları vb. imkanlar maalesef ki yok.
  • Adana İncirli Plajı Adresi: İncirli, 01920 Kurtpınar/Ceyhan/Adana
  • Adana İncirli Plajı Harita: İncirli Plajı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

33     Kapıkaya Kanyonu

KAPIKAYA KANYONU | Kültür Portalı
Kapıkaya Kanyonu
  • Adana Kapıkaya Kanyonu Kısa Tanıtım: Adana Kapıkaya Kanyonu’nu tanıttığımız ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
  • Kapıkaya Kanyonu, Adana ili Karaisalı ilçesinde Kapıkaya köyünde bulunan kanyon. Kanyonu Seyhan Nehri’nin kollarından Çakıt Deresi açmıştır.
  • Çakıt Deresi, Seyhan Nehri’nin Batı koludur. Pozantı Boğazından dağlık alanlara doğru uzanır. Kanyon Varda Köprüsü’ne 2 km uzaklığındadır.
  • Kanyon, tektonik çöküntüler ve akarsuların meydana getirmesiyle oluşmuştur. 20 kilometre uzunluğa sahip olup, 7250 metrelik kısmı turizme açılmıştır.
  • Karaisalı ilçesinde bulunan Kapıkaya Kanyonu ziyaretçilerine muhteşem bir doğal güzelliği vadediyor.
  • Adana Kapıkaya Kanyonu Adresi: Kıralan, 01770 Karaisalı/Adana
  • Adana Kapıkaya Kanyonu Harita: Kapıkaya Kanyonu (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

34     Kapuzbaşı Şelaleleri

Kapuzbaşı Şelaleleri
Kapuzbaşı Şelaleleri

  • Kapuzbaşı Şelaleleri Kısa Tanıtım: Kapuzbaşı Şelaleleri Kayseri’dedir. Adana’ya görece yakın sayılabileceği için listemize ekledik. Kapuzbaşı Şelaleleri ile ilgili olarak Tabiat Anıtı Ne Demektir ve Görülmesi Gereken 1001 Yer başlıklı yazılarımıza göz atabilirsiniz.
  • Kapuzbaşı Şelaleleri Yahyalı ilçesine bağlı Kapuzbaşı Köyü sınırları içerisinde yer alan kaynak şelalelerdir. Şelalelerden birisi Türkiye’nin en yüksek ve Dünya’nın en yüksek ikinci şelalesi olma özelliğini taşımaktadır.
  • Şelaleler Kayseri Yahyalı ve Adana Aladağ ilçelerine yaklaşık 55 km, Kayseri’ye 145 km mesafededir.
  • Kapuzbaşı’nın batı tarafında yer alan Hacer Ormanları 18 bin hektar alanı kaplamakta ve Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır.
  • Aksu Vadisi’nden Ulupınar Köyü’ne, oradan da Kapuzbaşı’na gelen çay, şelalelerin suyu ile birleşerek ırmak haline gelip biraz ileride Zamantı Irmağı ile birleşir. Zamantı Irmağı, Seyhan Nehri’nin en büyük koludur.
  • İkinci büyük kolu Göksu Irmağı’dır. Göksu ile Zamantı, Kapuzbaşı’nın güneyinde Adana il sınırları içinde birleşerek Seyhan Nehri’ni oluşturur. Göksu Irmağı ve Zamantı Irmağı’nın çıkış yeri Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesidir.
  • Kapuzbaşı Şelalesi, Adana’nın Aladağ ilçesine 45 kilometre uzaklıkta konumlanıyor olup, dünya üzerinde dağın ortasında patlayan en büyük yüksekliğe sahip şelaleler arasında yerini almaktadır.
  • Kayseri Kapuzbaşı Şelaleleri Adresi: Unnamed Rd, 38500 Yahyalı/Kayseri
  • Kapuzbaşı Şelaleleri Harita: Kapuzbaşı Şelaleleri (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

35     Kızıldağ Yaylası

KIZILDAĞ YAYLASI | Kültür Portalı
Kızıldağ Yaylası
  • Adana Kızıldağ Yaylası Kısa Tanıtım:
  • Karaisalı ilçe sınırlarında bulunan Kızıldağ Yaylası, Adana’nın ve Karaisalı’nın en eski yaylalarından birisidir. Kızıldağ yaylası, Ramazanoğulları Beyliği döneminde de Adana halkının yazın konaklamak için kullandığı bir bölgedir. Öyle ki Ramazanoğulları Beyliği hükümet binası, yine onlar tarafından yaptırılan Piri Halil Bey Camii burada yer almaktadır.
  • Eski devirlerde tüm Adana’nın yaz döneminde buraya göç ettiği, hatta mahkumlar ve gardiyanlar dahil tüm halkın yaz dönemini burada geçirdiği bilinmektedir. 630 yıllık geçmişi bulunan geleneksel Karakucak Güreşleri de her yıl ağustos aylarında burada gerçekleştirilmektedir.
  • Adını Kızıldağ’dan alan yayla Karaisalı İlçesi’ne 27 kilometre mesafededir. Karaisalı İlçesi halkının yoğun olarak rağbet ettiği Kızıldağ Yaylası‘nda kır kahveleri, kır lokantaları, bakkallar, fırınlar ve kasaplar hizmet vermektedir. Elma, armut, kiraz, vişne ve ceviz ağaçları ile iç içe olan yaylada kamp kurarak Kızıldağ’da yürüyüş yapılabilir, yaban hayatı incelenerek fotoğraf çekilebilir.
  • Çam, ardıç, ladin köknar ve katran ağaçlarından oluşan zengin bitki örtüsünün yanı sıra kurt, vaşak, dağ keçisi, kartal, şahin ve keklik gibi hayvanların da bulunduğu Kızıldağ Yaylası , vahşi yaşam açısından zengin bir doğaya sahiptir.
  • Ayrıca bazıları tarihi niteliğe sahip çeşme ve pınarlarından akan buz gibi suyu ile piknik için de tercih edilmektedir. Yazın Adana’da sıcaktan iştahı kapanan insanlar, buz gibi havası meşhur kasapları, lokanta ve tatlıcıları ile yeme &içme için de burayı tercih etmektedir.
  • Adana’da Karaisalı ilçesine bağlı olan Kızıldağ Yaylası, Osmanlı Dönemi’ine ait belgelerde Cebel-i Ahmer adıyla geçmektedir. O dönemler çok değerli olmayan yayla, Ramazanoğulları zamanında önem kazanarak, birçok devlet yetkilisi yaz dönemlerinde yaylaya çıkmışlardır.
  • Merkeze 27 kilometre uzaklıkta bulunan yayla, tertermiz havası ve yüksek rakımlı olması sebebiyle yarattığı serin hava oldukça rağbet görmesine katkı sağlıyor.
  • Adana Kızıldağ Yaylası Adresi: Çevlik, Unnamed Road, 01770 Karaisalı/Adana
  • Adana Kızıldağ Yaylası Ulaşım ve Harita: Kızıldağ Yaylası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

36     Dokuzoluk Kanyonu

adana dokuz oluk | Geziler, Seyahat, Manzara
Dokuzoluk Kanyonu
  • Adana Karaisalı Dokuzoluk Kanyonu Kısa Tanıtım: Dokuzoluk Kanyonu ile ilgili detaylı tanıtım yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
  • Dokuzoluk, Karaisalı’ya 29 km, Adana’ya 79 km uzaklıktadır.
  • Eğlence Çayı üzerinde yer alan kanyon kireçli yapının akarsu tarafından aşındırılmasıyla oluşmuştur. Kanyonun duvarları boyunca da su kaynakları fışkırarak Dokuzoluk’u Adana’nın mutlaka görülmesi gereken eşsiz yerlerinden birisi yapmaktadır.
  • Kanyon içerisinde su berrak ve oldukça serinletici olup, yüzme bilenlerin 100 metre ilerleyerek kanyonun sonuna ulaşmaları mümkündür.
  • Adana’nın en sevilen noktaları arasında yer alan Karaisalı Dokuzoluk Kanyonu’nda; ırmak üzerinde bulunan vadide meydana gelen gölet özellikle kavurucu sıcaklarda halk tarafından sıkla ziyaret ediliyor.
  • Piknik, büyük alanlara sahip olmayıp özellikle tatil zamanlar oldukça yoğun olduğu için pek yer bulunamıyor. İçerisinde, piknik masaları, mangal alanları, mescit, lavabo ve çeşmeler yer almaktadır.
  • Adana Karaisalı Dokuzoluk Kanyonu Adresi: Merkezboztahta, Merkezboztahta Köyü Yolu, 01770 Karaisalı/Adana
  • Adana Karaisalı Dokuzoluk Kanyonu Harita: Karaisalı Dokuzoluk Kanyonu (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

37     Karakilise

Kara Kilise | Feke, Adana | Efkan Sinan | Flickr
Feke Karakilise
  • Adana Kara Kilise Kısa Tanıtım:
  • Feke ilçe merkezinin 8 km. kuzeyinde yer almaktadır. Karakilise’nin plan, malzeme ve teknik özellikleri, mimari yapısı değerlendirildiğinde, Erken Bizans döneminde 5. ve 6. Yüzyıllarda inşa edilmiş olabileceği tahmin edilmektedir.
  • Bölgenin Ermeni hakimiyetine geçtiği 11. ve 12. yüzyıllarda adı Kastalawn Manastırı olarak değiştirilmiştir. Ermeni Psikoposunun ikametgahı olarak da kullanılan yapı topluluğunun geçmişte onarımdan geçtiği tahmin edilmektedir.
  • Feke Kalesinin alt tarafında bulunan Karakilise 5-6 yy. erken Bizans dönemine ait olup hala bir bölümü ayakta durmaktadır.
  • Feke Kalesinini alt tarafında bulunan kara kilise V-VI yy. erken Bizans dönemine ait olup hala bir bölümü ayakta durmaktadır. Tarih içinde oldukça eski ve önemli bir yer tutan kilise ve kalenin bulunduğu bölge VI.yy’ da Roma İmparatoru Dioklatianus’un düzenlemeleri sırasında Anadolu’da kurulan dokuz yeni bölgeden biri olarak değerlendirilmektedir.
  • Adana Kara Kilise Adresi: Sülemişli, 01660 Feke/Adana
  • Adana Kara Kilise Harita: Kara Kilise (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

38     Karanfil Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası

  • Adana Karanfil Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Kısa Tanıtım: Pozantı’ya bağlı Karanfil Dağı Milli Park alanları 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na dönüştürülmüştür.
  • Bölgede dağ keçisi popülasyonunun arttırılması amaçlanmaktadır.
  • Dağ ve Doğa Yürüyüşü, Yaban Hayatı Gözlemciliği, Foto Safari etkinlikleri gerçekleştirilebilir.
  • Adana Pozantı Karanfil Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Adresi: Dağdibi, 01472 Pozantı/Adana
  • Adana Karanfil Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Harita: Karanfil Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

39     Karasis Kalesi

  • Adana Karasis Kalesi Kısa Tanıtım:
  • Kozan ilçesinin 12 kilometre kuzeyindeki Karasis Kalesi’nin M.Ö. 3. Yüzyıl’da, Seleukoslar döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Karasis Kalesi Adana’nın Kozan ilçesinde, Karasis Dağı’nın tepesinde. Kalede, uzun kuşatmalar sırasında ekmek gereksinimini karşılamak üzere İÖ 2. yüzyılın ilk çeyreğinde 1.5 katlı bir silo yaptırılmış. Yapının şantiye halinde iken çatısı kapatılmadan terk edilmiş olduğu sanılıyor.
  • Büyük İskender’in MÖ 325 yılında Hindistan’ı fethetmesiyle çok önemli bir silah aracını, filleri de ele geçirmiş oldu. İskender’den sonra kurulan Helenistik krallıklar da savaşlarda filleri kullanmış, hatta Adana’daki kalede olduğu gibi fili krallık arması olarak seçmişlerdi.
  • Öncelikle savunma amaçlı inşa edilmekle birlikte kapladığı yaklaşık bir kilometrekarelik alan ve yer yer kayaların içine oyulmuş evler göz önüne alındığında, aynı zamanda bir yerleşim birimi olarak kullanılmıştır. Kalenin doğu cephesindeki kulelerden birinde mitolojik tanrı Herakles Kallinikos’un sembolü olan ‘Herakles lobutu’ bulunmaktadır.
  • Diğer bir kulenin batıya bakan giriş kapısı üzerinde ise kısmen tahrip edilmiş fil kabartması bulunur. Sur duvarlarının içe bakan yüzeylerindeki taşların bazılarında ise “T” ve “S” harfleri görülmektedir. Bu harflerin, sur duvarlarının yapımında çalışan taşçıların, taşları nereye koyacaklarını belirlemek için yazdıkları sanılmaktadır.
  • Helenistik krallıklardan Ptolemaios Krallığı Afrika fillerini, Seleukoslar da kendi hâkimiyet bölgesi olan Hindistan’dan temin ettikleri Hint fillerini ordularında kullanmaya başlamışlardı.
  • Filler, özellikle diğer bir Helenistik krallık olan Antiochos Pztophtalmos’a karşı MÖ 301’de yapılan Ipsos Savaşı’nda Seleukosların başarılı olmasında büyük rol oynadı. İnşası bitmeden terk edilen yapının “aşağı kale” kısmında bir fil kabartması var. Filler Seleukos’un arması oldu.Helenistik döneme ait olan Karasis kalesi askeri garnizon olarak kullanılmıştır.
  • Adana Karasis Kalesi Adresi: Dağlıca, 01500 Kozan/Adana
  • Adana Karasis Kalesi Harita: Karasis Kalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

40     Karataş Tabiat Parkı

karataş kumluk tabiat parkı
Karataş Tabiat Parkı
  • Adana Karataş Tabiat Parkı Kısa Tanıtım:
  • Karataş Kumluk Mesire Yeri olarak bilinir.
  • 29 hektarlık büyüklüğe sahip park, 1952 senesinde orman teşkilatı tarafından ağaçlandırılarak Kumluk I ve Kumluk II mesire yeri olarak Mülga Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir. 2012 senesinde ise Kumluk I ve Kumluk II Mesire Yerleri,  Kumluk Tabiat Parkı olarak adlandırılmıştır.
  • Adana’ya 45 kilometre uzaklıkta yer alan park, karavan ve çadır kampı yapmayı sevenler için oldukça uygun ve elverişlidir.
  • Karataş Kumluk ve Tabiat Parkı içerisinde bulunan birçok endemik bitki türü ve kuş çeşitleri ile doğa ve fotoğraf tutkunlarının da gözde mekânı halindedir. Bölgede özellikle ötücü kuşlar fotoğraf tutkunlarının ilgi odağı haline gelmiş durumdadır.
  • Güvenlik konusunda tehdit oluşturulacak herhangi bir yaban hayvanı bulunmamaktadır.
  • Tesis yapısı içerisinde duş ve lavabolar mevcuttur. Ayrıca konaklanacak bungalovlarda da bulunmaktadır.
  • Tesis günübirlik, karavan, çadır ve sosyal tesislerin kullanımı imkânlarını sunmaktadır.
  • Adana Karataş Tabiat Parkı Adresi: Yeni, 01900 Karataş/Adana
  • Adana Karataş Tabiat Parkı Harita: Karataş Kumluk ve Tabiat Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana gezilecek Yerler Listesi         

41      Kız Lisesi (Askerı Rüştiye Mektebi)

Adana Başka | Aşkla yaşanan bambaşka şehir
Tarihi Eski Kız Lisesi
  • Adana Kız Lisesi (Askerî Rüştiye Mektebi) Kısa Tanıtım:
  • Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi.
  • Seyhan İlçesi Debboy Caddesi’nde Seyhan Nehri kıyısında, Tas Köprü’nün güneyinde yer almaktadır. Sultan Abdülhamit zamanında Adana Valisi Abidin Pasa tarafından 1881 -1883 tarihleri arasında Askeriye Rüştiye (askeri ortaokul) olarak yaptırılmıştır.
  • 1885 yılında lise bölümü de eklenmiş ve Adana Mülki İdadi Mektebi adını almıştır. 1908 yılında okulun adı Mekteb-i Sultani olmuştur. 1923 yılında ise okul, Adana Lisesi adını almıştır.
  • 1932 yılından 1998 yılına kadar yatılı Kız Lisesi olarak hizmet vermiştir. 2005 – 2006 yıllarında restore edilen bina Kültür Sanat Merkezi olarak hizmete açılmıştır.
  • Aynı cadde üzerindeki birçok yapı gibi eskiden Seyhan Nehri kıyısında yalı statüsündeyken günümüzde ırmak ile arasında park bulunmaktadır. Kesme taştan yapılan 3 katlı bina mimari üslubuyla görenleri etkilemektedir.
  • Önündeki sütunları ve simetrik yapısı ihtişamını arttırmaktadır. Binanın önünde döner merdivenler varken önündeki caddenin genişletilmesi esnasında bunlar yan merdivene dönüşmüştür.
  • Tarihi Kız Lisesi’nin hemen yanındaki parktan Adana’nın iki sembolü, Taşköprü ve Sabancı Merkez Cami’nin yer aldığı kadrajdan fotoğraf çekilebilirsiniz. Adana’yı en iyi anlatan hatıra fotoğrafı bu olacaktır.
  • Adana Kız Lisesi (Askerî Rüştiye Mektebi) Adresi: Ulucami, Debboy Cd. No:1, 01010 Seyhan/Adana
  • Adana Kız Lisesi (Askerî Rüştiye Mektebi) Harita: Kız Lisesi (Askerî Rüştiye Mektebi) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Adana’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Adana mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.