Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!



Afyonkarahisar Gezi Rehberi

Bu yazımızda Afyonkarahisar’a gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin listesini yayınlıyoruz.

Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekan sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Turizmden herkesin beklentisi farklıdır. Kimi tarihi yerleri, kimi doğal alanları gezmeyi, kim de şehrin arka sokaklarında tarihi binaları görmeyi isteyebilir. Turistik gezi tanımı herkes için farklı olduğundan biz burada ayrım yapmadan şehrin bütün tarihi, turistik ve doğal yerlerin kısa tanıtımını yapıyoruz.

Gezi yazılarınızı sitemizde yayınlamak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Afyonkarahisar’da Bulunan Tarihi ve Turistik Mekanlar

Afyonkarahisar binlerce yıllık medeniyetlerin kültür ve sanatını yansıtan arkeolojik kalıntılarıyla, asırlık yapılarıyla, milyonlarca yılda oluşmuş mağaralarıyla, termal zenginlik ve doğal güzellikleriyle, ören yerleriyle yüzyıllardır alın teri ve göz nuru ile süre gelen el sanatlarıyla, peri bacalarıyla, açık hava tapınaklarıyla ve mutfağıyla turizm potansiyeli fazla olan bir yöremizdir.

Yerli ve yabancı turistler için “deniz dışında” aranan pek çok tarihî ve tabiî güzelliklerin bulunduğu bir turizm cenneti konumundadır. 

Kaplıcaları, zengin doğal yapısı, tarihi  eserleri, alternatif turizm çeşitliliği, kültür ve inanç turizmi, festival ve şenlikler gibi çeşitli turizm değerlerine sahip olan Afyonkarahisar Anadolu’nun batı yakasında bir kavşak noktası olup, kara ve demiryolu ile doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan doğal bir kapı konumundadır.

Deniz ve güneş turizmine alternatif olarak son yıllarda çok önem kazanan ve sağlık turizminin bir parçasıdır.

Afyonkarahisar Frig Vadisi başta olmak üzere neredeyse her karışında binlerce yılın izi bulunan bir şehirdir. Afyonkarahisar Gezi Rehberini hazırlamaya başladığımızda 100’den fazla tarihi, turistik ve doğal mekan ile karşılaştık. Hepsini tek bir yazıda yazma imkanı olmadığından bir kısmının listesini vermekle yetineceğiz.


Afyonkarahisar’daki Antik Yerleşimler

Afyonkarahisar tarih boyunca farklı uygarlıklar ile iletişimde olmuş bir şehirdir. Bu sebeple neredeyse her karışında tarih yatmaktadır. Aşağıdaki listemizde öne çıkan antik kentleri aldık. Afyon’da öne çıkan antik kentler dışında daha ufak antik birçok yerleşim yerleri bulunmaktadır. Hepsini tek tek tanıtmak yerine aşağıya listesini bırakıyoruz.

Afyonkarahisar’da Bulunan Antik Kentler

  • Afyonkarahisar Synnada Antik Kenti: Yerleşim yeri Şuhut ilçe merkezindedir. Geçmişi ET.Ç.’na kadar uzanmaktadır. Hellen, Roma ve Bizans dönemlerinde Merkezi Frigyanın başkenti olmuş büyük bir kenttir. Burada Apemeia gibi Hellen döneminde tam özerk, Roma döneminde yarı özerk bir konuma ulaşmış; imparator adına ve Hieropolisle ortaklaşa, gümüş cistophorus ve bronz sikkeleri bastırılmıştır.
  • Afyonkarahisar Apameıa Antik Kenti: Bügünkü Dinar ilçesinde bir kent. Kentin daha önceki adı ise Keleneia’ dır. Pers, Hellen ve Roma dönemlerinde kent, Batı Anadolu’nun satraplık merkezi olmuştur. Dönemin Ephesus’la birlikte ikinci büyük kentidir. Hellen dönemdeki özerk konumuyla imparator adına gümüş cistophorus ve bronz sikkeler bastırmıştır. Ephesus’la birlikte bastırdığı bronz sikkeler de vardır. Roma döneminde de yarı özerk olarak İmparator adına sikkeler bastırmıştır.
  • Afyonkarahisar Docımeıum Antik Kenti: İscehisar ilçe merkezinde, Hellenistik dönemde Makedonyalılar tarafından kurulmuş bir kenttir. Roma döneminde yarı özerk konumuyla imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
  • Afyonkarahisar Amorium Antik Kenti: Emirdağ’a bağlı Hisarköy’de bir kent. Geçmişi E.T.Ç.’na kadar uzanmaktadır. Hititlerin döneminde bu kent Aura diye adlandırılmıştır. Amorium ise kentin Klasik çağdaki adıdır. Hellenistik dönemde tam, Roma döneminde ise yarı özerk olan kent lmparator adına bronz sikkeler bastırmıştır Bizans döneminde önemi artmış, Istanbul’dan sonra ikinci büyük kent konumuna yükselmiştir. Bizans Döneminde yönetimi eline geçiren ve Frıg Sülalesi olarak bilinen sülalenin kökeni Amoriuma dayanır ve 3 tane imparator çıkarmıştır.
  • Afyonkarahisar Beudus Vetus (Palaeobeudus): Antik Kenti: Bu kentin yerleşim yerinin Bolvadin ilçesi yakınlarındaki Bolvadin-Çobanlar karayolu üzerinde ki halkın Dura yeri olarak adlandırdığı bölge olduğu sanılmaktadır. Hadrianus’un kenti ziyareti sırasında, bronzdan kent sikkesi bastırılmıştır.
  • Afyonkarahisar Julia (İpsos) Antik Kenti:Yeri kesin belirlenememiş ise de Çay ile Bolvadin yörelerinde M.O. 301 yılında yapılan ipsos meydan savaşıyla önem kazanmış bir kenttir Roma döneminde julia adını almış; yarı özerk konumuyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır.

Pentapolis Kentleri

  • Afyonkarahisar Bruzus Antik Kenti: Sandıklı ilçesi Karasandıklı köyünde kurulan kent Pentopolis olarak adlandırılan beş kentten birisidir ve kentlerin kuzeyinde yeralmaktadır. Roma döneminde yarı özerk konumuyla imparator adına ve Ocoklei ile ortak bronz sikkeleri bastırmıştır.
  • Afyonkarahisar Eucarpeıa Antik Kenti: Sandıklı ilçesi Emirhisar köyünde kurulan Pentapalis kentlerinden biridir. Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
  • Afyonkarahisar Hieropolis Antik Kenti: Sandıklı ilçesi, Koçhisar köyünde kurulan Pentapolis adlı kentlerinden biridir. Aynı zamanda Phrygia Salutaris (Şifalı Frigya)’nın merkezidir. “Kutsal Kent” olarak adlandırılmıştır. Roma döneminde yarı özerk konumııyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
  • Afyonkarahisar Otrus Antik Kenti: Hocalar ilçesi Yanıkören köyünde kurulmuş Pentapolis kentlerinden biridir. Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
  • Afyonkarahisar Stectorium Antik Kenti: Sandıklı ilçesi Menteş kasabasında kurulan Pentapolis kentlerinden biridir. Burada Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırılmıştır.
  • Afyonkarahisar Dıocleıa Antik Kenti: Kent yerleşim yerinin Hocalar ilçesi Ahurhisar kasabasında olduğu sanılmaktadır. Roma İmparatoru Elagabalus (M.Antonius) ‘un kenti ziyareti anısına bronz kent sikkesi bastırmıştır.
  • Afyonkarahisar Sıbldunda Antik Kenti: Şuhut ilçesi Atlıhisar kasabasında kurulan bir kenttir. Burada, Roma döneminde imparator adına bronz kentsikkeleri bastırılmıştır.
  • Afyonkarahisar Ococlıa Antik Kenti :Şuhut ilçesi Karacaören köyünde bir kenttir. Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına ve Bruzus kentiyle ortaklaşa bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
  • Afyonkarahisar Lysias Antik Kenti: Şuhut ilçesi Arızlı köyünde bir kenttir. Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
  • Afyonkarahisar Metropolis Antik Kenti: Dinar ilçesi Tatarlı kasabasında kurulmuş, bir kenttir; Campus Metropolitanus veya Frig Metropolisi adıyla bilinir. Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına ve Sardes kentiyle ortaklaşa bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
  • Afyonkarahisar Cidyessus Antik Kenti: Sincanlı ilçesi Küçükhöyük kasabasında höyük mevkiindedir. Burada döneminde imparator adına bronz kent sikkeleri bastırılmıştır.
  • Afyonkarahisar Prymnessus Antik Kenti: Merkez ilçe Sülün köyünde Frigler tarafından kurulmuş büyük kentlerdendir. Hellen döneminde özerk, Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır. Afyon Arkeoloji Müzesinde bulunan devasa boyutlu Herkül Heykelinin bulunduğu antik kenttir. Kazı çalışması yapılmamıştır.
  • Afyonkarahisar Sanaus Antik Kenti: Dazkırı ilçesi Sarıkavak köyünde kurulan bir kenttir. Burada M.Ö. 2. veya l.yy.’a ait olduğu tahmin edilen tek bir bronz kent sikkesi bastırılmıştır.

Afyonkarahisar’da Bulunan Tarihi Kiliseler ve Manastırlar 

1- Afyonkarahisar Ayazini Kilisesi: Ayazini Köyü/İhsaniye İlçesi/ Afyonkarahisar: Tüf sarp kayalık içinde, kayaya oyulmuş bir kilisedir. Kilise yapısının özelliği dış cephe olarak kaya yüzeyine oyulmuş apsisli ve kubbeli olmasıdır. Apsisinin yanlarında küçük apsis özelliğinde çıkıntılar vardır. Ana bölüm haç tonozlu, orta kubbeli olup, dört ayakla taşınmakta olduğunu gösteren izler vardır. Çevresine bitişik kaya odalarıyla birlikte M.Ö. 1000’li yıllarda yapılmış manastır yapısıdır.

2- Afyonkarahisar Ağın Kaya Kilisesi : Ağın Dağı Mevkii/Olukpınar Köyü/İscehisar İlçesi/Afyonkarahisar: Tüf sarp kayalık yüzeyine oyulmuş kaya kilisesidir. Ayaklar üzerinde tonoz yapılı olup, yan duvarlarda birbirine bitişik kemerli nişler bulunmaktadır. Çevresine bitişik kaya odalarıyla birlikte M.Ö.8.-10. Yüzyıllar arasında yapılmış manastır yapısıdır.

3- Afyonkarahisar Kırkinler Kaya Kilisesi: Afyonkarahisar-Ankara karayolu 32.km. Seydiler Kasabası/İscehisar İlçesi/Afyonkarahisar Kırkinler Kaya Yerleşimi içerisindedir. Tüf kaya kütlesinin doğu yarısının içi tamamen oyularak çok sayıda odalar ve kiliseler yapılmıştır. Bu kiliselerden büyük olanının duvarları ve tavanlarında kabartma haç ve geometrik şekiller bulunmaktadır. Tabanda ise irili ufaklı oyulmuş mezar yerleri vardır. Ayrıca duvarlarda kırmızı boya ile yapılmış süslemeler görülmektedir. Çevresine bitişik kaya odalarıyla birlikte M.Ö.730-843 yılları arasında yapılmış bir manastır yapısıdır. 

FRİG VADİSİ - MEMEÇ KAYA KİLİSESİ | Kültür Portalı
Memeç Kaya Kilisesi

4- Afyonkarahisar Memeç Kaya Kilisesi : İhsaniye ilçesi, Döğer kasabasının 4 km. kadar güneydoğusunda Emre Gölü yolu üzerindedir: Tüf sarp kayalık yüzey ortasına oyulmuş kilisedir. Kilisenin ön bölümünün dış duvarı yıkılmış ve açık olarak görülmektedir. Çevresine bitişik kaya odalarıyla birlikte M.Ö.8.-10. Yüzyıllar arasında yapılmış manastır yapısıdır.

5- Afyonkarahisar Eğerli Kaya Kilisesi: Bayat ilçe merkezi ile İscehisar ilçesinin Doğlat köyü arasında, Eyerli Dağı’nın batı yamaçlarındadır. Afyonkarahisar ilinde bulunan kaya kiliselerinin içinde en sağlam ve eksiksiz olanıdır. Kilise içinde kiremit renkli kök boya ile işlenmiş desenler vardır.

6- Afyonkarahisar Böcü İnleri Kilisesi: Kıyır Köyü/ İhsaniye İlçesi/Afyonkarahisar: Tüf sarp kayalık yüzeylere oyulmuş aralıklı üç kilise bulunmaktadır. Kiliseler tonoz yapılıdır ve yan duvarlarında birbirine bitişik kemerli nişler bulunmaktadır. Çevresindeki kaya odalarıyla birlikte M.Ö. 8.-10.yüzyıllar arasında yapılmış manastır yapısıdır.

7- Afyonkarahisar Yedikapılar Manastırı: Yedikapılar mevkii Kemerkaya köyü/Bolvadin İlçesi/Afyonkarahisar: Tüf sarp kayalık yüzeye oyulmuş, birbirine bitişik tonoz tavanlı kilise ve odalardan oluşan, M.Ö.8.-10.yüzyıllar arasında yapılmış manastır yapısıdır.


Afyonkarahisar’da Bulunan Peri Bacaları

Volkanik arazilerde görülen peri bacaları, sellenme sularının neden olduğu, farklı aşınma sürecinde oluşan sütun, pramidal sütun görünüşlü yer şekilleridir.

Afyonkarahisar ilinin jeolojik yapısı gereği, volkanik arazi üzerinde bulunan İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde değişik biçimlerde, şapkalı veya şapkasız çok sayıda peri bacaları bulunmaktadır. Bunlardan Bolvadin İlçesine bağlı Özburun Kasabası’nın Minareli Deresi’nde yer alan peri bacaları, diğer yörelerdeki peri bacalarından farklı oluşumlarıyla dikkat çekmektedir.

Ayrıca Bayat İlçesi’nin İnpazarcık Mevkii ile Mekân Yaylası’nın karşısında bulunan Eyerli Dağı’nın yamaçlarında peri bacalarına rastlanılmaktadır. Peri bacalarının en yoğun olduğu bölgeler ise, İscehisar İlçesi’nin Seydiler Beldesi’nden başlayarak İhsaniye İlçesi’nin Döğer Beldesi’ne kadar uzanan ve Afyonkarahisar Valiliği tarafından yaptırılan Turizm Kuşağı Yolu ile birbirine bağlanan güzergâh çevresinde görülmektedir.

İscehisar İlçesi, Seydiler Beldesi’nin içinde ve çevresindeki vadilerde irili ufaklı çok sayıda peri bacası bulunmaktadır. Afyonkarahisar-Ankara karayolunun kenarında bulunması nedeniyle ulaşımı kolaydır.

Bunun yanı sıra Karakaya Köyü’nün Veliler Mahallesi’nde, Ağın Dağı’nın eteklerindeki kaya yerleşimlerinin önünde, Çatağıl Köyü’ne 2 km kala orman içinde bulunan Ornaş Kayalıkları civarında bol miktarda peri bacaları bulunmaktadır.

İhsaniye İlçesi’ne bağlı Kıyır Köyü’nün sırtını yasladığı dağın eteklerinde; Ayazini Beldesi’nin çevresinde, Göynüş Vadisi ve Demirli Köyü civarında; Bayramaliler Köyü civarında, Üçlerkayası Köyü ve çevresinde Afyonkarahisar İli’nin en büyük şapkalı veya şapkasız peri bacaları veya peri bacası vadileri bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 110 kilometrelik köy yolları ile birbirine bağlanan bu bölgede, doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi örenyerleri de bulunmaktadır.


Afyonkarahisar’da Bulunan Şehitlikler

  1. Afyonkarahisar Hava Şehitliği
  2. Giresunlular Alay Şehitliği
  3. Anıtkaya Şehitliği
  4. Şuhut Şehitliği
  5. Yıldırım Kemal Şehitliği
  6. Çiğiltepe Şehitliği
  7. Yüzbaşı Agâh Efendi (Kurtkaya) Şehitliği

Afyonkarahisar Gezi Haritası

Afyonkarahisar Gezi Rehberi yazımızda yer alan mekanların GPS koordinatlarını haritamızda bulabilirsiniz. Haritaya tıkladığınızda listede yer alan tarihi, turistik yerlerin harita konumunu ve bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilirsiniz.

Bu yazımızda aşağıdaki listede bulunan mekanların tanıtımını yaptık.

126 Ağustos Tabiat Parkı
2Abdülkadir Geylani Türbesi
3Acıgöl
4Afyon Kent Ormanı
5Afyon Macera Parkı
6Afyon Masal Dünyası Parkı
7Afyonkarahisar (Arkeoloji) Müzesi
8Afyonkarahisar Kalesi
9Afyonkarahisar Taşhan
10Akarçay Kültür Park
11Akdağ Tabiat Parkı
12Akşehir Gölü
13Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği
14Altıgöz Köprüsü
15Amorium Antik Kenti
16Anıtkaya (Eğret) Kervansarayı
17Anıtkaya (Eğret) Şehitliği
18Apameia Antik Kenti
19Asar Kalesi (Kedrea)
20Aslankaya Tapınağı
21Aslantaş
22Avdalas Kalesi
23Ayazini Ören Yeri
24Bayramaliler Kalesi
25Bininler Kaya Evleri
26Bolvadin Belediye Müzesi
27Böcü İni Kaya Yerleşimleri
28Buzluk Mağarası
29Büyük Taarruz Şehitliği
30Cumhuriyet Şehitliği
31Çay Taş Medrese
32Çeşmeli Konak (Afyon Kültür Ve Çevre Evi)
33Döğer Kervansarayı
34Dört Göz Köprüsü
35Eber Gölü
36Ebheri Kümbeti
37Emre Tekkesi (Yunus Dergahı)
38Frigya – Göynüş Vadisi
39Gazlıgöl Kaplıcaları
40Ömer ve Gecek Kaplıcaları
41Gedik Ahmet Paşa Cami
42Giresunlular Şehitliği
43Haşhaş Tarlaları
44Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari Türk İslam Sanatları Galerisi
45Hava Şehitliği (Garnizon Şehitliği)
46Hayran Veli Sultan Türbesi
47Heybeli Kaplıcası (Kızılkirse)
48Hüdai Kaplıcaları
49İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi
50İscehisar Seydiler Peribacaları
51İshaklı Han
52İsmail Kumartaşlı Yumurta Sanatları Tanıtım Merkezi
53Kadınana Türbeleri
54Karacaahmet Türbesi
55Karacamal Mağarası
56Karakuyu Göleti
57Karamık Gölü
58Karapınar Kuzuini Mağarası
59Kırk Göz Köprüsü
60Kocatepe Atatürk Anıtı Ve Kitabesi
61Kurt İni Mağarası
62Leylek Kayalığı
63Mevlevi (Türbe) Camii ve Mevlevihane Müzesi
64Mısri Camii
65Millet Hamamı (Afyonkarahisar Kültür ve Semt Evi)
66Ot Pazarı Camii
67Oyuncak Müzesi
68Sandıklı Kalesi ve Sandıklı Ulu Camii
69Selimiye Kaya Mezarları
70Şuhut Atatürk Evi (Büyük Taarruz Karargahı)
71Şuhut Kurtuluş Savaşı Şehitliği
72Tarihi Bedesten Çarşısı
73Tokalı Kanyonu
74Ulu Camii
75Utku (Zafer) Anıtı
76Zafer Müzesi
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Tam Liste

Afyonkarahisar‘daki gezilecek yerlerin listesi ve tanıtımlarını görmek için Afyonkarahisar Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Sayfamız Afyonkarahisar‘ı keşfe çıkarken, tarihi köprüler, camiiler, doğal güzellikler, çarşılar ve hanlar gibi önemli turistik noktaları keşfetmek için yazımız size rehberlik edecek. 

Afyonkarahisar‘ddki gezilecek yerleri toplu olarak haritada görmek için Afyonkarahisar Gezi Rehberi haritasına bakabilirsiniz.

Afyonkarahisar‘da kamp yapılabilecek noktaları harita üzerinde görmek için Afyonkarahisar Kamp ve Karavan Alanları haritasına bakabilirsiniz.

Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası