Afyonkarahisar Gezi Rehberi 1. Yazı

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle yaz aylarında tatilcilerkampçılardoğa severler, karavancılar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz. Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

Afyonkarahisar’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Afyonkarahisar mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

03 Afyonkarahisar

Eski Afyon

Afyonkarahisar veya eski ve halk arasındaki ismiyle Afyon, aynı isimli ilin merkezidir. Mermercilik ve gıda sektöründe Türkiye içinde ve dışında isim yapmıştır. Şehrin Afyon olan ismi, 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir.

Afyonkarahisar Adının Kaynağı

Afyon Bitkisi

Yerleşimin eski adı Karahisâr-ı Sâhib’dir. Karahisar ismi, şehrin ortasında yükselen koyu renkli volkanik kayaların renginden ve üstünde bulunan hisardan gelir. Sâhib adı ise, Anadolu Selçukluları’nın son devirlerinde yaşayan ve Moğol istilası sırasında buraya gelen Sâhib Ata Fahreddin Ali’nin unvanından gelmektedir. Günümüzde kullanılan Afyon adı da bölgede eskiden beri büyük alanda yapılan haşhaş ekimine dayanmaktadır.

Afyonkarahisar Gezi Rehberi

Şehir merkezinde ve il sınırları içinde M.Ö. II. yüzyıldan günümüze kadar insanların geçim kaynağı olarak yetiştirilen, haşhaş bitkisinden elde edilen özsu anlamında ki OPIUM kelimesinin Afion olarak söylenmesinden dolayı Afyon adını almıştır.

Şehir merkezinde volkanik özellikli dağlar arasında 226 m. yükseklikte, yalçın, yüksek ve konik bir tepe olan ve kale olarak adlandırılan yer, Hititlerden günümüze kadar insanların ilgisini çekmiş ve savunulmaya uygun olmasına karşın aşağı, orta ve yukarı sur olmak üzere üç kat surla çevrelenerek daha da savunulmaya elverişli konuma getirilmiştir.

Haşhaş

Bu özelliğinden dolayı Hititler; HAPANUVA, Romalılar ve Bizanslılar AKROİNON, Selçuklular, Beylikler ve Osmanlılar KARAHİSAR-ÎDEVLE, KARAHİSAR-Î SAHİP adını vermişlerdir.

Yöresel Kıyafet

Zamanla her ikisi birleştirilerek şehrimizin adı Afyonkarahisar olmuştur. İlk kez 17.yy.’daki mahkeme kayıtlarında bu adın verildiği bilinmektedir.

Bölge Frigya Kültürüyle bilindiği için Frig sonrasında, özellikle Roma ve Bizans dönemlerinde Frigya sıcak sularından dolayı da FRİGYA SALUTARİS (Şifalı Frigya) olarak adlandırılmıştır.

Haşhaş Ve Afyonkarahisar Kalesi

Afyon” (haşhaş), tıpta ilaç yapımında kullanılan haşhaş bitkisinin öz suyudur. Latince’de “Opium” denilen haşhaş bitkisinin Afyonkarahisar’da M.Ö. II. yüzyıldan itibaren ekildiğini, üzerinde haşhaş kabartması bulunan Synnada (Şuhut) kentine ait sikkeden anlamaktayız.

Latince öz su anlamına gelen opium, zamanla yazılış ve söylenişte değişikliğe uğrayarak ofium, afiom, afion ve sonunda afyon olmuştur.

Haşhaş

Volkanik özellikli doğal bir kaya kütlesi olan kale, Hitit, Frig, Helen, Roma ve Bizans dönemlerinde kutsal yer olarak bilinmiş ve savunma amaçlı da kullanılmıştır. Hapanuva ve Akroenos adlarını almış, daha sonra Karahisar adıyla Türk yerleşim yeri olmuştur.

Afyonkarahisar Tarihi

Afyonkarahisar Gezi Rehberi

Afyonkarahisar eski Tunç Çağından itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Sandıklı Kusura Höyüğünde yapılan kazılarında ve Hitit döneminde yerel kaplar, Frig döneminde Ana Tanrıça Kybele için kaya tapınakları, Roma döneminde yerel heykelcilik öne çıkan özelliklerindendir. Görülen bu özellikleriyle Afyonkarahisar’ın Anadolu’da bulunan diğer şehirler için bir köprü görevi üstlendiği görülmektedir.

Bu nedenledir ki Anadolu’nun bütünlüğünü ele geçirmek veya korumak için yapılan büyük savaşlardan İpsos (M.Ö.301), Miryekefelon (1176), Büyük Taarruz (1922) Afyonkarahisar topraklarında yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temeli Afyonkarahisar’da atılmış olup her dönem Anadolu’nun kilidi olmuştur.

Kentin tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanmaktadır. M.Ö. 2000 ilk dönemlerinde Hattiler’in egemenliğinde bulunan yerleşim, M.Ö. 2. bin yılın ortalarında Hititler’in denetimine geçmiştir. Hitit devleti yıkılınca M.Ö. 1000 yılı dolaylarında yerleşim Frigler’in egemenliği altına girdi.

Frigler döneminde kale içine “Akronium” ismi verilmiş daha sonra bu isim şehir içinde kullanılmaya başlanmıştır. M.Ö. 6. yüzyılın sonlarına doğru Frigler’in egemenliği bitmiş ve yerleşim Pers hakimiyetine geçmiştir.

Frigyalılar - ANADOLU UYGARLIKLARI
Frigler

Pers egemenliği, M.Ö. 333 yılında Makedon Kralı III. Aleksandros’la yapılan İssos Savaşı’nda alınan yenilgiyle son bulmuştur. M.Ö. 30 yıllarından itibaren yerleşiminde içinde olduğu bölge Roma İmparatorluğu egemenliğine girmiştir.

Romalılar döneminde yerleşim “Akroenos” adını almıştır. Roma İmparatorluğu’nun M.S. 395 yılında bölünmesiyle yerleşim Bizans İmparatorluğu topraklarında kalmış ve yerleşime “Akronion” ismi verilmiştir.

Türklerin Hakimiyetinde Afyonkarahisar

Germiyanoğulları (1299-1429) | Tarihi Olaylar
12 YY Anadolu Haritası

12. yüzyıl sonlarına doğru yerleşim Türk egemenliğine geçmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin Kösedağ Muharebesi’nde aldığı yenilgi sonucunda Afyon’un da içerisinde olduğu bölge vezir Sâhib Ata Fahreddin Ali denetimine verilmiş ve 1275 yılında Afyonkarahisar‘ın başşehri olduğu Sâhib Ataoğulları Beyliği kurulmuştur.

Osman Gazi'nin bağımsızlığını ilan etmesi ve Osmanlı Devleti'nin temelinin  atılması | Tarihenotdus
Osmanlı Beyliği

1341 yılında Germiyanoğulları Beyliği topraklarına katılan yerleşim 1390 yılında Osmanlı egemenliğine geçmiştir. 1402 Ankara Savaşı sonucunda Afyonkarahisar yeniden Germiyanoğulları’nın eline geçmiştir. II. Yakub Bey’in vasiyeti üzerine yerleşim 1429 yılında yeniden Osmanlı egemenliğine katılmıştır.

Osmanlı döneminde ilk önceleri “Karahisar-ı Devle“, “Karahisar” ve “Karahisar-ı Sahib” adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise “Afyonkarahisar” adıyla da anılmaya başlamıştır. “Yerleşim 1833 yılında Kavalalı İbrahim Paşa kuvvetlerince ele geçirilmiş, ancak aynı yıl içerisinde tekrar Osmanlı egemenliğine geçmiştir.

Milli Mücadele Döneminde Afyonkarahisar

Ulu Önder Atatürk, Kurtuluş Savaşında son derece önemli bir nokta olan Büyük Taarruz’u bu topraklarda Kocatepe’de yönetmiştir.

Sessiz Tarih: Batı Anadolu'daki Son Kongre: Afyonkarahisar Kongresi
Afyonkarahisar Kongresi

Afyonkarahisar, son büyük zaferin kilidi oldu, esası oldu. Afyonkarahisar, tarihi mücadelemizde unutulmaz parlak bir sayfaya malikdir.”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk (Afyonkarahisar 21 Ekim 1925)

Afyonkarahisar, Milli Mücadele sürecinin başından sonuna kadar askeri ve lojistik pek çok durumda önemli roller üstlenmiştir. Bulunduğu konum nedeniyle demiryolu ulaşımında önemli bir yeri olan Afyonkarahisar, bu dönemde İngiliz, Fransız ve İtalyan ve daha sonra da Yunan askeri birlikleri tarafından işgal edilmiştir. Afyonkarahisar, Yunanlılar tarafından 2 kere işgal edilmiş, 2. işgal Büyük Taarruz’a kadar devam etmiştir. Afyonkarahisar 20 Ekim 1920’den sonra Batı Cephesi Karargahı olmuştur.

Milli Mücadele Ve Büyük Taarruzda Afyonkarahisar : Hasan Babacan:  Amazon.com.tr: Kitap

Milli Mücadele sırasında, 2 Ağustos 1920’de Afyonkarahisar Kongresi toplanmıştır. Kongreye Mustafa Kemal başta olmak üzere Konya, Uşak ve Nazilli Müdafaa-i Hukuk Derneği temsilcileri katılmıştır. Afyonkarahisar Kongresi sonunda daha önceki kongrelerde sözü edilen otonomi tezi reddedilmiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi hukukuna girilmiştir. Afyonkarahisar Kongresi Batı Anadolu kongreler sisteminin sonuncusudur.

Afyonkarahisar, Milli Mücadele yıllarında Kuvayi Milliye‘nin hasta ve yaralı askerlerinin tedavi edildiği merkezlerden birisiydi. Trenle taşınan hasta ve yaralılar Afyonkarahisar ve diğer merkez olan Denizli’de tedavi edilmiştir. Afyonkarahisar‘daki hastanenin bir bölümü daha sonra Alaşehir’deki ihtiyaç nedeni ile buraya taşınarak hizmet vermiştir. Hastanelerin ilaç ihtiyacı da Afyonkarahisar Sıhhiye Deposundan karşılanmıştır. 12. Kolordu’nun merkezi Afyonkarahisar‘a alınmış, bu kolordu için savaş koşullarında önemli bir yeri olan hayvan hastanesi de bir süre Bolvadin’de yer almıştır. Daha sonra da Dinar’da böyle bir hastane kurulmuştur.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı
Başkomutan Milli Parkı

Başkomutan Mustafa Kemal, 26 Ağustos 1922’de Büyük Taarruz’u, Afyonkarahisar‘ın merkez ilçesine bağlı Büyük Kalecik kasabası sınırları içinde yer alan 1.874 rakımlı Kocatepe’den başlatmış ve günümüzde de varlığını sürdüren siperden bizzat sevk ve idare etmiştir. Kocatepe’ye, Milli Savunma Bakanlığı tarafından 1953 yılında Milli Savunma Bakanlığı’nca anıt yapılmış ve üzerine yazıt konulmuştur.

Kültür Bakanlığı da 1993 yılında Atatürk Anıtı ve çevre düzenlemesi yapmış ve Kocatepe ziyarete açılmıştır. Bronzdan yapılan Atatürk Anıtı 4 ton ağırlığında ve 7.5 metre yüksekliğindedir. Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele’den sonra 31 kere Afyonkarahisar‘a uğramış, 11’inde şehri gezerek incelemelerde bulunmuştur.

Afyonkarahisar’a ulaşım ve Afyonkarahisar’da bulunan tarihi turistik mekanların listesi için diğer sayfaya geçiniz.

Afyonkarahisar’ın İlçeleri

Afyonkarahisar’ın 18 ilçesi bulunuyor. Afyon’un en kalabalık ilçesi Merkez ve en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Kızılören. Afyon’un ilçelerini alfabetik sıra ile aşağıdadır.

Afyon İlçeleri
  • Başmakçı
  • Bayat
  • Bolvadin
  • Çay
  • Çobanlar
  • Dazkırı
  • Dinar
  • Emirdağ
  • Evciler
  • Hocalar
  • İhsaniye
  • İscehisar
  • Kızılören
  • Merkez
  • Sandıklı
  • Sinanpaşa
  • Şuhut
  • Sultandağı

Afyonkarahisar’da Sivil Mimari

Afyonkarahisar’da sivil mimariye ait evler, Afyonkarahisar Kale ve Hıdırlık etekleri yer alan mahallelerde bulunmaktadır. Kalenin güneyinde ve doğusunda, yeni mahalleler kurulması ile şehir, doğru yönünde gelişmiş olup, günümüzde ovaya doğru yayılarak genişlemiştir.
Kentin en eski yerleşim yerlerinden Tâc-ı Ahmet, Zaviye ve Yukarı Pazar mahalleleri, 1902 yılında geçirdiği yangın sonrasında, kısa sürede yeniden yapılanmıştır.

Afyonkarahisar şehrinin eski yerleşim yerlerindeki mahalleler doğal bir doku oluştururken, kentin geçirdiği yangından (1902) sonra kurulan mahalleler, ızgara şeklinde dik kesişen sokaklardan oluşmaktadır.

Afyonkarahisar Coğrafi Konum Ve Ulaşım

Afyonkarahisar Ulaşım

Afyonkarahisar; Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi kavşağında bulunan ve gelişmiş ulaşım alt yapısı ile yatırımcıları cezbeden avantajlı bir konuma sahiptir.

Afyonkarahisar, Burdur, Denizli, Eskişehir, Konya, Kütahya, Isparta ve Uşak illeri ile sınır komşusudur. Yüzölçümü 13.927 km² olan ilimizin 2015 yılı nüfusu 709.015’dir. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 1.021 m’dir.

İlin, Kütahya ve Uşak illeriyle ortak kullanımı için açılan Zafer Bölgesel Havalimanı’nın kullanımında değişimler mevcuttur. Merkez ilçede olmak üzere bir adet askeri havaalanı bulunurken ile en yakın sivil havalimanı Kütahya’nın Altıntaş (Afyonkarahisar-Kütahya-Uşak’ın ortak kullanımına yönelik Zafer Bölgesel Havalimanı) ilçesindedir.

Afyonkarahisar Demiryolu Ulaşımı

Türkiye Demiryolları Haritası

Bulunduğu konum itibarıyla şehre dört bir yandan demiryolu ulaşımı bulunmaktadır. Şehre demiryolu ilk olarak Osmanlı Devleti’nin yaptığı yatırımlar sonucunda bugün Afyon Şehir İstasyonu olarak adlandırılan istasyon kurulmuştur. İlerleyen yıllarda Türkiye Cumhuriyeti döneminde demiryollarına yapılan yatırımlar sonucunda bugün hâlen kullanılmakta olan Afyon Gar Binası yapılmış ve işletmeye alınmıştır.

Afyonkarahisar Havayolu Ulaşımı

61 yolcu gelen havaalanında ZAFER müteahhitin oldu - Ekonomi haberleri
Zafer Havalimanı

NATO’nun 2. ve Türkiye’nin en büyük askeri havaalanına sahiptir. Ancak sivil amaçlı kullanılmamaktadır. Sivil amaçlı olarak Kasım 2012’de hizmete açılan Zafer Havalimanı Kütahya’ya 39 km, Afyonkarahisar‘a 60 km, Uşak’a 103 km ve Eskişehir’e 113 km uzaklıktadır.

Afyonkarahisar Karayolu Ulaşımı

Şehir bulunduğu konum itibarıyla kavşak noktada olan bir yer olduğundan kara yolu ulaşımı çok kolay ve gelişmiştir. İl genelinde bulunan yollar iyi durumdadır. Bunun haricinde toplu ulaşım il otagarından yapılmaktadır.

Afyonkarahisar Gerekli Bilgiler

İlde genellikle karasal iklim hüküm sürer. Kışları soğuk, yazları kurak ve sıcaktır. Merkez ilçeyle birlikte toplam 18 ilçeye sahiptir. Afyonkarahisar İli, coğrafi açıdan Türkiye’nin önemli bir geçiş bölgesinde yer almaktadır.

Afyonkarahisar üzerinden Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerin diğer şehirlerle ve iç bölgelerle bağlantısı sağlanmaktadır.

Afyonkarahisar Gezi Rehberi

Genel olarak şehir dağlık alanlar arasında yer alan ovalardan oluşmaktadır; yer yer akarsu vadileriyle yarılmış platolar mevcuttur. İl sınırlarının doğu ve kuzeydoğusunda Emir dağları, güneydoğusunda Karakuş ve Sultan dağları, batısında Ahırdağları yer almaktadır. Afyon Ovası, Sincanlı Ovası, Sandıklı Ovası, Çöl Ovası ve Şuhut Ovası ilin önemli ovalarıdır.

Afyonkarahisar Gezisinde Yapmadan Dönme

  • Afyonkarahisar Kaplıcalarının şifalı sularına girmeden
  • Gazlıgölden Meşhur Afyonkarahisar Maden Suyundan içmeden
  • Sandıklı Hüdai Kaplıcalarında Çamur Banyosuna girmeden
  • İhsaniye/Ayazin (Metropolis) bölgesi, Sandıklı Akdağ –Tokalı Kanyonu, İscehisar’daki Peri Bacalarını, Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesini, Ulu Camii, İmaret Camii, Afyonkarahisar Kalesini görmeden
  • Sultan Divani Mevlevihane Müzesini ve Mevlevi Türbe Camiini gezmeden
  • Kaymaklı Ekmek Kadayıfı tatlısını, Afyonkarahisar’ın yöresel yemeklerini ,ağzıaçık böreğini, patatesli ve mercimekli bükmesini yemeden
  • Meşhur Afyonkarahisar’ın sucuk, kaymaklı şekerinden ve lokumundan almadan ….dönmeyin

Afyonkarahisar Tarihi Turistik Mekanları

Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Müzeler
Afyonkarahisar (Arkeoloji) Müzesi
Zafer Müzesi
Bolvadin Müzesi
Sultan Dîvânî Mevlevîhânesi
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Frig Açık Hava Tapınakları
Aslankaya
Kapıkaya I
Kapıkaya II
Demirli Kalesi Tapınağı
Maltaş
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Frig Kaya Mezarları
Aslantaş
Yılantaş
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Tarihi Kaleler
Bayramaliler Kalesi
Avdalaz Kalesi
Asar Kale
Afyonkarahisar Kalesi
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Hanlar – Kervansaraylar
Sahipata Kervansarayı
Çay Taşhan
Eğret (Anıtkaya) Kervansarayı
Döğer Kervansarayı
Afyonkarahisar Taşhan
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Hamamlar
İmaret Hamamı
Kasım Paşa (Alaca) Hamamı
Millet Hamamı
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Külliyeler
Gedik Ahmet Paşa Külliyesi (İmaret)
Taş Külliye
Boyalı Külliyesi
Sinanpaşa Külliyesi
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Tarihi Köprüler
Kırk Göz Köprüsü
Altıgöz Köprüsü
İscehisar (Koca) Köprüsü
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Dini Mimari
Ulu Camii
Gedik Ahmet Paşa Camii
Mevlevi (Türbe) Camii
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Kaplıcalar (Termal)
Ömer Termal
Gecek Termal
Gazlıgöl Termal Alanı
Heybeli Kaplıcası
Hüdai Kaplıcaları
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Mağaralar
Kurt İni Mağarası
Buzluk Mağarası
Karacamal Mağarası
Karapınar Kuzuini Mağarası
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Doğal Güzellikler
Akşehir Gölü
Eber Gölü
Karamık Gölü
Acıgöl
Karakuyu Göleti
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Yaylalar
Merkez: Gölcük ve Çıngıraklı yaylaları
Bayat: Mekan Yaylası
Başmakçı: Çığrı Yaylası
Dinar: Cerit ve İncebel Yaylaları
Emirdağ: Yellibel, Yassıyurt, Gölcük, Çomaklı Yaylaları
Hocalar: Eldizan Yaylası
İscehisar: Ağın ve Çatağıl Yaylaları
Sandıklı: Kocayayla, Oktur, Kilimatan Yaylaları
Sultandağı: Kocayayla, Kirazlı, Manastır Yaylaları
Şuhut: Kumalar, Şahbendi, Başören Yaylaları
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Şehitlik Ve Anıtlar
Utku (Zafer) Anıtı
Kocatepe Anıtı
Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliği
Büyük Taarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Atatürk Anıtı
Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği
Hava Şehitliği (Garnizon Şehitliği)
Anıtkaya Şehitliği
Yıldırım Kemal Şehitliği
Giresunlular Şehitliği
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Geleneksel El Sanatları
Keçecilik
Çanak-Çömlek Yapımı
Halı ve Kilim Dokumacılığı
Koşumculuk
At Arabacılığı
Demircilik ve Bakırcılık
Yemenicilik
Mermercilik
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar Lezzetleri
Sucukçuluk
Kaymakçılık
Lokumculuk
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Düzenlenen Festival ve Şenlikler
Zafer Haftası
Sanayi ve Ticaret Fuarı
Sultan Divani’yi Anma ve Şifalı Aşure Günü
Kaymak ve Kurtuluş Şenlikleri
Çay Vişne Festivali
Ayazini Turizm Şenliği
İscehisar Mermer El Sanatları Festivali
Sultandağı Kiraz Festivali
Hamza Şeyh Dedeyi Anma ve Hıdırellez Kültür Bahar Bayramı
Dinar-Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Höyükler Ve Antik Kentler
Afyonkarahisar’da çok sayıda höyük, tümülüs, örenyeri, kale, hisar, manastır, mezar, kaya yerleşimleri bulunur. Antik çağdan günümüze değin iskân edilmiş bu yerlerin çevresinde de mezarlar veya mezar odaları bulunmaktadır.
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar’da Bulunan Peri Bacaları 
Volkanik arazilerde görülen peri bacaları, sellenme sularının neden olduğu, farklı aşınma sürecinde oluşan sütun, pramidal sütun görünüşlü yer şekilleridir. Afyonkarahisar ilinin jeolojik yapısı gereği, volkanik arazi üzerinde bulunan İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde değişik biçimlerde, şapkalı veya şapkasız çok sayıda peri bacaları bulunmaktadır. Bunlardan Bolvadin İlçesine bağlı Özburun Kasabası’nın Minareli Deresi’nde yer alan peri bacaları, diğer yörelerdeki peri bacalarından farklı oluşumlarıyla dikkat çekmektedir.

Afyonkarahisar’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Afyonkarahisar mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.

Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.,