Amasya Gezilecek Yerler Tam Listesi
Amasya Gezilecek Yerler Tam Listesi
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️
🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.
🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.
🔥🚵♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!
🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.
Topluluğumuza Katılın!
- Instagram: @turkey_outdoor_org
- Facebook: TurkeyOutdoor
Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekan sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.
Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.
Turizmden herkesin beklentisi farklıdır. Kimi tarihi yerleri, kimi doğal alanları gezmeyi, kim de şehrin arka sokaklarında tarihi binaları görmeyi isteyebilir. Turistik gezi tanımı herkes için farklı olduğundan biz burada ayrım yapmadan şehrin bütün tarihi, turistik ve doğal yerlerin kısa tanıtımını yapıyoruz.
Gezi yazılarınızı sitemizde yayınlamak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İçindekiler
ToggleAmasya Gezilecek Yerler
Hititlerden Perslere, Romalılardan Osmanlılara kadar birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan ve ‘Anadolu’nun Bağdat’ı olarak anılan ‘Şehzadeler Şehri’ Amasya, tarihi ve doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor. İki devasa kayanın arasında kıvrıla kıvrıla akan Yeşilırmak’ın şekline bürünen Amasya, Osmanlı Devleti’ne şehzadeler ve padişahlar yetiştirdiği gibi Milli Mücadele’nin başladığı şehir olarak da öne çıkıyor.
Adeta açık hava müzesi gibi her köşesi tarih kokan şehrin tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. Amasya denildiğinde ilk akla gelen hiç kuşkusuz Helenistik dönemde, Amasya’yı MÖ 302’den MÖ 26’ya kadar başkent olarak kullanan Pontus krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları.
Amasya’daki Gezilecek Yerler
Amasya Kalesi eteklerinde düz bir duvar gibi dikine uzanan kalker kayalara oyularak yapılan Kaya Mezarları’nın, arasında oyulmuş merdivenler ve yollar bulunuyor. Şehrin bir diğer güzelliğini de Yeşilırmak kenarında, tarihi sur duvarları üzerine, ahşap çatkı arası, kerpiç dolgulu olarak inşa edilen Yalı Evleri oluşturuyor.
Geleneksel Osmanlı evinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan evler, Amasya’nın tarihsel kimliğiyle uyumlu bir görünüm arz ediyor.
Amasya Arkeoloji Müzesi ise Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağ’dan itibaren Tunç Çağı, Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 13 ayrı medeniyetin eserlerini bir arada sergiliyor. İlhanlılar döneminde yaşadıkları bilinen 4’ü çocuk 8 kişiye ait mumyaların bulunduğu bölüm, ziyaretçilerin müzede en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında geliyor.
Amasya yaklaşık olarak 200 yıl Pontus Krallığı’na başkentlik yapmış daha sonra Roma hâkimiyetine girmiştir. Türklerin Anadolu’ya girmesine kadar geçen süre içerisinde ise Doğu Roma İmparatorluğu’nun hâkimiyetinde askeri bir eyalet olarak varlığını sürdürmüştür.Türkler zamanında ilk olarak Danişmentliler tarafından ele geçirilen şehir Danişmentli Devleti’nin başkenti olmuştur. Şehir, daha sonra Sultan I. Mesud zamanında Anadolu Selçuklu hâkimiyetine girmiştir.
Amasya’nın Osmanlı Beyliği’ne katılması ise kendi iradeleri ile olmuş ve halk Sultan I. Murad’a bağlılığını bildirmiştir.
Çok katmanlı bir tarihe ev sahipliği yapan Amasya, bu uzun tarihi süreç içerisinde birçok tarihi esere sahip olmuştur. Birçok medeniyetin izlerini taşıyan şehir, adeta bir açık hava müzesidir.
Amasya’da Bulunan Tarihi ve Turistik Mekanlar
Şehzadeler Şehri veya Şehzadeler Diyarı olarak anılan Amasya, Osmanlı Dönemi’ndeki en önemli şehirlerden biriydi. Zira tahtın veliahttı olan şehzadelerin bir kısmı Amasya’da yetiştirilmişti.
Ortasından geçen Yeşilırmak, Amasya’nın en önemli doğal güzelliğidir. Amasya, dünya üzerinde denizi olmadığı halde yalı boyu evleri bulunan tek şehir olma özelliğine de sahiptir.
Pontus İmparatorluğu’ndan günümüze ulaşan Kral Kaya Mezarları ve bahçesindeki mumyaları ile de Türkiye’nin görülmesi gereken tarihi gezi destinasyonlarından biridir.
Hititliler ve Pontus imparatorluklarından günümüze gelene kadar pek çok farklı medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapan Amasya’nın her köşesinde keşfedilmeyi bekleyen tarihi ve turistik cazibe merkezleri bulunmaktadır. Elması ile ünlü Amasya’nın Ferhat ile Şirin Efsanesi de özel bir yere sahiptir.
Amasya’ya gidildiğinde, şehrin her ilçesinde keşfedilecek yerler bulunabilir. Öne çıkan tarihi ve turistik yerlerin büyük bir bölümü Amasya Merkez ilçesinde bulunmaktadır.
Şehir iki dağın arasına kurulmuş. Kalenin olduğu Harşena, diğeriyse Ferhat (Pont) Dağı. İki dağın arasından Yeşilırmak geçiyor. Osmanlı’da şehzadelerin neden Amasya’da staj yaptığını da kentin fiziki yapısını gördükten sonra anlamak zor değil.
Bir giriş, bir de çıkış var. İki tarafı tuttuğunda şehre girmek için kuş olmanız gerekiyor. Milli Mücadele’nin ilk ateşi de ‘Amasya Tamimi’yle burada yakıldı.
Osmanlı’da tam 12 şehzade eğitim için buraya gelmiş. Altısı da tahta çıkmış. Şimdi tahta çıkan ve çıkamayan bu şehzadelerin bir de müzesi var. Yeşilırmak’ın kenarına dizilmiş Yalıboyu’ndaki konaklardan birini restore eden Amasya Valiliği, balmumundan heykellerin bulunduğu bir müze kazandırmış şehre. Orijinal eserlerin çoğu Topkapı Sarayı’nda olsa da Şehzadeler Müzesi’ne mutlaka uğrayın. Üst katta tahta çıkan sultanları, altta ise bahtsız şehzadeleri göreceksiniz.
Amasya Turizm Potansiyeli
Amasya, Kıyı Karadeniz ile Anadolu’nun diğer bölgelerini bağlayan, prehistorik çağlardan beri kullanılan yolların kavşak noktasında yer alır ve Yeşilırmak Nehri’nin oluşturduğu derin bir vadi içerisinde kurulmuştur. Nehrin ikiye ayırdığı vadinin kuzeyinde 272 m yüksekliğinde Harşena Dağı bulunur.
Harşena Dağı’nın, Yeşilırmak ve vadisi ile birlikte oluşturduğu bütünleşik kompozisyon, ünik bir peyzaj ve büyüleyici bir manzara oluşturur. Harşena Dağı’nın güney yamacında ilk yerleşim Erken Tunç Çağı’nda başlamış ve Osmanlı Devleti’nin sonuna kadar da onlarca uygarlık (Frigya, İskit-Med, Pers, Pontus, Roma, Doğu Roma, Danişmendli, İlhanlı, Selçuklu, Osmanlı) tarafından iskân edilmiştir. Alanda; Amasya Kalesi’nin yanı sıra, Helenistik Dönem surları, anıtsal kaya mezarları, M.Ö. 1. yüzyıla tarihlenen anıtsal sarnıçlar ve Yalıboyu Evleri bulunmaktadır.
Amasya’nın Pontus Krallığı’nın başkenti olmasıyla birlikte, dağın güney yamacına anıtsal kaya mezarları inşa edilmiştir. Kızlar Sarayı bölgesinde, Kurucu Kral I. Mithridates Ktistes’den I. Pharnakes’e kadarki beş krala ait kaya mezarları bulunmaktadır. Kaya mezarları; Anadolu’nun en büyük kaya mezarları arasında bulunan, dünyada da kaya mezarı geleneğinin seçkin örnekleri arasında gösterilen anıtsal yapılardır.
Pontos Kraliyet Nekropolü, hanedanın dünyadaki ilk ve tek nekropolü, V No’lu kaya mezarı da Pontos Krallığı döneminde inşa edilmiş son kaya mezarıdır. Kaya mezarı inşa etme geleneği Amasya’da son bulmuş, ikinci başkent Sinop’da (M.Ö.183) bu gelenek sürdürülmezken, hanedana ait ikinci bir kraliyet mezarlığına da bugüne kadar rastlanmamıştır.
Amasya Doğal Güzellikleri
Şehzadeler şehri Amasya, tarihi eserler açısından oldukça geniş bir şehir olmasının yanı sıra, doğal güzellikler bakımından da birbirinden farklı alanlara sahiptir.
Şehrin, fiziki şartları, konumu ve iklimi ile çeşitlenen doğal güzellikleri, sayı olarak fazla olmasa da sunduğu çeşitlilik açısından kendine has özellikler taşımaktadır.
Tarih ve kültür gezilerinin yanı sıra doğa gezilerine de ev sahipliği yapmakta olan şehrin, kaplıcaları, kuş cenneti yıl boyu yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken noktalar arasında yer almaktadır.
Amasya Termal, Kaplıca ve Hamamları
Hamamözü, Amasya ilinin yaklaşık 1.500 nüfusu bulunan bir ilçesidir.
Hamamözü, Amasya’ya bağlı, il merkezine 90 km, Çorum il merkezine 43 km uzaklıkta bulunmaktadır.
İsminden de anlaşıldığı üzere HAMAMözü ilçesinde termal kaynaklar yoğundur.
İlçede çok sayıda hamam, kaplıca ve içme bulunmaktadır.
Amasya Hamamları
Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemleri anıtsal mimari eserlerinden olan ve çoğunun faaliyetini sürdürdüğü hamamlar, amasya merkezi ve İlçelerinde örnekleri oldukça fazladır.
Halen çalışır durumda olan hamam örnekleri; Mustafa Bey HamamıMehmet Paşa Mahallesi’ndedir.Yörgüç Paşa’nın oğlu Mustafa Bey tarafından 1436 yılında yaptırılmıştır. Kare planlı soyunmalık ve sıcaklık kısımları iki ayrı kubbe ile örtülüdür.
Kumacık Hamamı
Bayezidpaşa Mahallesi Künç Köprü hizasındadır. Kapıağası Ayasağa tarafından 1495 yılında yaptırılmıtır. Kare planlı suyunmalığın üzeri Türk üçgenleri ile geçilen büyük bir kubbe ile kapatılmıştır. Sıcaklık kısmı, bir ana kubbe, dört eyvan ve iki halvet hücrelerinden oluşmaktadır. Kubbeler dıştan alaturka kiremitle örtülüdür.
Paşa Hamamı
Merzifon İlçesindedir.Sadrazam Karamustafa Paşa tarafından 1678 yılında yaptırılmış olup, Osmanlı hamam kültürü mimari öğelerinin güzel örneklerinden biridir. Kubbeli soyunmalığı, uzun dikdörtgen şekilli soğukluğu ve sekizgen kasnak üzeri sıcaklığı, kubbe ile örtülüdür.
Altuntaş Hamamı (Yukarı Hamam)
Hatuniye Mahallesinde Şifre Sokakta, Madenüs Köprünün yakınında yer almaktadır. Düzgün kesme taş, moloz taş malzeme ve harç ile inşa edilmiş olan hamam, geleneksel Osmanlı hamam mimarisi formuna uygun bir şekilde, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık kısmında meydana gelmekte olup ayrıca külhan kısmına sahiptir. Üst örtüsü kubbe ve tonozlardan oluşmakta olan hamamın inşa kitabesi bulunmamaktadır. Muhtemelen 17. yüzyıl Osmanlı hamamıdır.
Yıldız Hamamı (Bülbül Hatun Hamamı / Çukur Hamam)
Osmanlı Sultanı II. Bâyezid’in eşi Bülbül Hatun tarafından yaptırılan külliyenin bir birimi olan hamamın, 1510 yılında yaptırıldığı bilinmektedir. Aslında hamamın bulunduğu alanda Selçuklu Döneminde de bir hamamın varlığı bilinmektedir. Bugünkü mevcut hamamın Selçuklu hamamı üzerine yeniden inşa edilmiş olduğu kuvvetle muhtemeldir. Bulunduğu kottan dolayı bu hamama çukur hamam denildiği rivayet edilmektedir. Bu hamamda geleneksel Osmanlı hamam mimarisine uygun bir şekilde soğukluk, ılıklık ve sıcaklık kısımlarından oluşmaktadır.
Amasya’da Bulunan Tarihi Çarşılar
Amasya Bedesteni
Sultan II. Bayezıd’in Kapı Ağalarından Hüseyin Ağa tarafından 1483 yılında yaptırılmıştır.
Osmanlı şehirciliğinin belli başlı merkezlerde meydana getirdiği sistemin bir tekrarı niteliğinde olup, orijinal ölçülerine göre orta boy bir bedestendir. Orijinalinde altı kubbeli bir yapı olup emsallerinden büyük olduğundan emsalleri arasında bir çeşitleme olarak görülmektedir.
Plan şemasına göre ortada iki büyük ayağın taşıdığı kemerlerle altı kubbeli, dört kapılı, doğusunda arastaya açılan diğer cephelerde kemerli dükkanlarla desteklenmiş bir yapı iken 1970’li yıllarda kuzeydeki iki kubbeli mekanı, özel idare iş hanı yapımı sırasında ortadan kaldırılmış ve onarımlar sonucu bu günkü dört kubbesi ile ayakta kalabilmiştir.
Merzifon Bedesteni
Merzifon ilçe merkezinde, Gazi Mahbup Mahallesi’ndedir. Kara Mustafa Paşa Cami’nin hemen doğusunda yer alır. Dikdörtgen planlıdır. Kara Mustafa Paşa Vakfından olup 17. yüzyılda yapılmıştır.
İç mekanda kalın payeleri birleştiren büyük sivri kemerler, dokuz adet kubbeden oluşan üst örtüyü taşımaktadır. Dıştan yapı; bir sıra kesme taş, üç sıra tuğladan oluşan beden duvarlarına sahiptir. Ancak her cephenin orta kesiminde kesme taştan dışa doğru çıkıntı yapmış tonoz örtülü dört adet giriş kapısı mevcuttur. Bu kapılar arasında Bedesteni çevreleyen arasta bulunmaktadır. Üst örtüsü dıştan hemen her bedestende olduğu gibi sekizgen kasnaklı kirpi saçaklı kubbelerle örtülüdür.
XVII. yüzyılda Kara Mustafa Paşa ile altın yıllarını yaşayan Merzifon’un o dönemlerde şehrin çekirdeğini teşkil eden yapılardan birisi olan bedesten, bugün de ticari hayatın odak noktası konumundadır.
Gümüşhacıköy Bedesteni
İlçe merkezinde, Köprülü Camii’nin güneyinde yer alır. Köprülü Mehmet Paşa tarafından 1660 yılında kendi adına camiinin külliyesi olarak yaptırılmıştır. Doğu-batı yönünde ince uzun dikdörtgen planlıdır. Dört kapılı yapının özellikle meydana bakan kapısı diğerlerine göre daha özenli olup üzerine 1900 yılında Yanyalı Mustafa Paşa’nın oğlu Ali Rıza Bey tarafından saat kulesi ilave edilmiştir.
Arada uzun dikdörtgen iki yanına sıralanmış beşik tonoz örtülü dükkanlardan oluşmaktadır. Avluya bakan cepheler her bölümü oluşturan yüksek sivri kemerler ve bunların aralarındaki payandalarla süslüdür. Üst kısımda cephe boyunca payandaların çevresini de dolaşarak uzanan derin silmeler iç mekana ayrı bir görünüm ve hareket kazandırmıştır.
Zamanla yapılan restorasyonlar sonucu kısmen değişikliğe uğrayan bedestenin giriş kapılarındaki kırmızı-beyaz kemer örgüsü dikkat çekmekte olup yapıya ayrıca renk katmıştır.1900’lerde yapılan saat kulesinin yıkılması üzerine yerine bugünkü kulelerin yapıldığı bilinmektedir.
Amasya Medreseleri
Şehrin tarihi dokusunu oluşturan yapılar içerisinde mezarlar, camiler, türbeler, çeşmeler, konaklar, medreseler vb. eserler yer almaktadır. Bu eserlerden medreseler değerlendirildiğinde tarih içerisinde Amasya’da sekiz adet medresenin inşa edilmiş olduğu görülmektedir. Bahsi geçen bu medreseler; Amasya merkezinde yer alan II. Beyazıd, Gök, Küçük Ağa (Şamlar), Büyük Ağa (Kapıağası Hüseyin Ağa) medreseleri, Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan Haliliye Medresesi, Merzifon ilçesindeki Çelebi Mehmed Medresesi ve Suluova ilçesinde yer alan Yolpınar Köyü Kasım Bey Medresesi’dir. Çok sayıda inşa edilmiş bu medreseler Amasya’da eğitime verilen önemi gözler önüne sermektedir.
Amasya Gezi Haritası
Amasya Gezi Rehberi yazımızda yer alan mekanların GPS koordinatlarını okuyucular için özel olarak hazırladığımız haritamızda bulabilirsiniz. Haritaya tıkladığınızda listede yer alan tarihi, turistik yerlerin harita konumunu ve bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilirsiniz.
Amasya Gezi Rehberi Koordinatları: https://goo.gl/maps/LkRUQCQwnirNgqAE9
Amasya Gezi rehberinde yer alan mekanları haritada görmek için: https://goo.gl/maps/LkRUQCQwnirNgqAE9
Bu yazımızda aşağıdaki listede bulunan mekanların tanıtımını yaptık.
1 | Alçak Köprü |
2 | Amasya Arkeoloji Müzesi |
3 | Amasya Kalesi |
4 | Amasya Kaplıca ve İçmeleri |
5 | Amasya Saat Kulesi |
6 | Aynalı Mağara |
7 | Baraklı Şelalesi |
8 | Bayezid Paşa Cami |
9 | Bimarhane (Darüşşifa) |
10 | Borabay Gölü |
11 | Burmalı Minare Camisi ve Cumudar Türbesi |
12 | Çağlayan Köprüsü |
13 | Çakallar Tepesi |
14 | Çelebi Mehmet Medresesi ve Saat Kulesi |
15 | Çilehane Camisi |
16 | Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi ve Su kanalı |
17 | Fethiye Camii |
18 | Gök Medrese ve Gökmedrese Cami |
19 | Gümüşlü Cami |
20 | Halifet Gazi Kümbeti |
21 | Haliliye Medresesi |
22 | Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları |
23 | Hazeranlar Konağı Müze Ev |
24 | İmaret Kültür Merkezi |
25 | Kadılar Türbesi |
26 | Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi |
27 | Kız Kayası Kanyonu |
28 | Kızlar Sarayı |
29 | Küçük (Ayas) Ağa Cami ve Külliyesi |
30 | Künç Köprü |
31 | Magdinus ve Helkıs Köprüleri |
32 | Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi |
33 | Merzifon Bedesteni ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami |
34 | Minyatür Amasya Müzesi |
35 | Saraçhane Camii |
36 | Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi |
37 | Sultan II. Bayezid Külliyesi |
38 | Şehzade Yolu ve Şehzadeler Müzesi |
39 | Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi |
40 | Taşhan ve Bakırcılar Çarşısı |
41 | Terziköy Kaplıcaları |
42 | Torumtay Camii ve Türbesi |
43 | Yalıboyu Evleri |
44 | Yedikuğular Kuş Cenneti (Yedikır Baraj Gölü) |
Bu yerleri tanıtan yazılarımızın bağlantılarını aşağıdaki sayfada bulabilirsiniz.
Amasya hakkında bütün yazılarımız için Amasya Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye Hava Sporları Federasyonu’ndan Önemli Uyarı: Yetkisiz Faaliyetlere Karşı Hukuki Süreç Başlatılacak
Trekking'e Yeni Başlayanlara Kitap Önerisi: Doğayı Yaşamak
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (5-6 Nisan Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (3-13 Nisan)
Gümüşhane'de Doğa Yürüyüşünde Kaybolan Doktor Helikopterle Kurtarıldı
KAMPÇILIK
Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org