Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!



Ankara Atatürk Orman Çiftliği Tanıtımı ve Gezi Rehberi

Ankara Atatürk Orman Çiftliği

Ankara Atatürk Orman Çiftliği
  • Ankara Atatürk Orman Çiftliği Kısa Tanıtım:
  • Ankara’nın oksijen depolarından ve en önemli yeşil alanlarından biri olan Atatürk Orman Çiftliği, 1925 yılında Ankara’nın batısında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından parça parça ve farklı bireylerden satın alınan arazi üstünde onun talimatı ile kurulan ve Türk tarımına öncülük eden çiftliktir.
  • 1. derece tarihi ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Atatürk Orman Çiftliği’nin içerisinde hayvanat bahçesi, piknik alanları, yürüyüş yolları, Atatürk’ün kişisel eşyalarını görebileceğiniz dönem mobilyaları ile süslü Atatürk Evi Müzesi ve Gazi Orman Çiftliği gibi çeşitli alanlar bulunuyor.
  • Ankara’nın en güzel ormanlık alanından birisidir. Şehrin tam ortasında ulaşımı kolay, ailenizle birlikte mükemmel vakit geçirebileceğiniz bir yer. Ankaralıların yakından tanıdığı ve gezdiği bir çiftlik ve ormandır.
  • Ankara’ya ziyarete gelenlerin kesinlikle gezmesi gereken bir yerdir.
  • Yemyeşil bir ormanın içinde hem yemek, hem piknik, hem hayvanat bahçesi, hem de park oturma alanları gibi şeylerden faydalanma imkanınız var.
  • 1937’de Atatürk tarafından Hazine’ye bağışlanan çiftlik, günümüzde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı tüzel kişiliği haiz bir kuruluş olarak faaliyetlerini sürdürür. 1992’de birinci derecede tarihî ve doğal sit alanı olarak tescil edilmiştir.
  • Ankara’nın en büyük yeşil alanı olan çiftlik arazisi içinde ülkenin en büyük hayvanat bahçesi, Atatürk’ün doğduğu Selanik’teki evin bir benzeri, tarihî Karadeniz Havuzu ve Devlet Mezarlığı gibi ziyaret alanları bulunur.

Atatürk Orman Çiftliğindeki Gezilebilecek Yapılar

1936-1937 yılları arasında mimar Ernst Arnold Egli tarafından, Atatürk’ün isteği ile çiftlik arazisinde bazı yapılar inşa edildi. Çiftlik arazisi üzerindeki bira fabrikası, bira fabrikası hamamı, memur ve işçiler için konutlar, Atatürk’ün manevi kızı Ülkü için bir ev ve çiftlik müdürü için yapılan villa, Egli’nin inşa ettiği yapılardandır.

1933 yılında çiftlikte kurt, tilki, çakal, ayı, domuz, süne, kımıl gibi tarıma ve insana zarar veren hayvanların teşhiri amacıyla bir hayvanat bahçesi kurulmuştu. Bu minyatür hayvanat bahçesinin çok ilgi çekmesi üzerine projesini Necdet Pençe’nin çizdiği modern bir hayvanat bahçesi oluşturuldu ve 1940 yılında hizmete girdi. 32 hektarlık bir alanda Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olarak kuruldu.

Ankara Ticaret Odası tarafından Atatürk’ün Selânik’te doğduğu evin bire bir kopyası çiftlik arazisi üstüne yaptırılarak 1981’de “Atatürk Orman Çiftliği Atatürk Evi Müzesi” adıyla ziyarete açılmıştır.

Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi
Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi

Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi, 1933 yılında tarıma ve halka zarar veren hayvanları teşhir amacıyla Atatürk Orman Çiftliği içinde kurulmuştur. Daha sonra halkın aşırı dikkatini çekmesi üzerine Mustafa Kemal Atatürk tarafından zamanın tarım bakanı Muhsin Erkmen’e modern ve düzenli bir hayvanat bahçesi kurma direktifi verilmiştir. Bugünkü hayvanat bahçesi 29 Ekim 1940 yılında hizmete açılmıştır.

Ankara Büyükşehir Belediyesine devredildikten sonra yenilenme nedeniyle 26 Ağustos 2013 tarihinde kapatılmış ve yerine Ankapark adlı büyük bir temapark ve eskisinden daha büyük bir alanda hizmet verecek ve daha fazla tür sayısına sahip olacak yeni Ankara hayvanat bahçesi inşa edilecektir.

Atatürk Orman Çiftliği Gazi Parkı

Atatürk, 1937 yılında çiftliklerinin halkına devri hakkında yazdığı feragat mektubunda, çiftliklerin, görevlerini şöyle izah ediyor:

“… Yerine göre araziyi ıslah ve tanzim etmek, muhitlerini güzelleştirmek, halka gezecek, eğlenecek ve dinlenecek sıhhi yerler temin eylemek…”

İşte bu misyon doğrultusunda, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü öz kaynakları ile 2011 yılında yeniden düzenlenen parkımız, yıllardır, sevgiyle halkımıza hizmet veriyor.

6 dönümlük alanın rehabilite edilmesiyle kurulan parkımızda, çocuk oyun alanları, oturma alanları, dişbudak, akçaağaç, meşe, karaçam, sedir gibi ağaçlar yer alıyor. Parkta, 500 adet gülün bulunduğu gül bahçesi, havuz, mevsim çiçeklerinden yapılan peyzajlar da bulunuyor. 

Atatürk Orman Çiftliği Müze ve Sergi Salonu

Geçmişin izleri… Yıl 1925… Atatürk Orman Çiftliği’nin kurulma yılları… Ve bir ahır… O yıllarda çok gerekli ama sonra? İşte o ahır; 1943 yılında, şarap ve depolama tesisine dönüştürülüyor, 6 Mayıs 2010 tarihinde ise gerekli tadilatlar yapılarak, Müze ve Sergi Salonu olarak dizayn ediliyor.

24 Kasım 2010 tarihinde Özel Müze statüsüne giren, bu Müze, çok özel ve çok önemli eserleri bünyesinde barındırıyor. Sergilenen parçalar arasında, Çiftlik’te kullanılan ilk dondurma yapım makinası, şişeleme makinaları, eski fıçılar, eski tarım aletleri, eski veteriner aletleri ve çeşitli ekipmanlar bulunuyor.

Atatürk Orman Çiftliği’nin kurumsal hafızasını gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, geçmişte kullanılan makine ve ekipmanları sergilemek, geçmişten bugüne kalan manevi yapıyı korumak, sergi, sunum, yarışma gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmak gibi bir misyona sahip olan Müze’de çok önemli bir fotoğraf sergisi de yer alıyor.

Hanri Benazus koleksiyonundan oluşturulan “Geçmişin İzleri: Anılar, Yaşamlar, Mekanlar” konulu fotoğraf sergisinde; Atatürk’ün her halini yansıtan fotoğraflar, ziyaretçileri bambaşka bir yolculuğa çıkarıyor.

Açıldığı günden bugüne kadar, kişisel yağlı boya ve karma resim sergileri, fotoğraf sergileri, uluslararası kongreler, seminerler, çeşitli üniversiteler, okullar ve yabancı elçiliklerin etkinliklerinin gerçekleştirildiği Müze’yi Pazartesi ve Salı günleri dışında; her gün 08.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilirsiniz.

Atatürk Orman Çiftliği Atatürk Evi
Aoç Atatürk Evi

Atatürk’ün çocukluğunun geçtiği ev… Atatürk’ün doğduğu ve çocukluğunun geçtiği Selanik’teki evini merak ediyorsanız, tam yerindesiniz demektir.

Atatürk’ün 100. Doğum Yıldönümü etkinlikleri içerisinde, Türk Ulusu’nun Ata’sına sevgi ve saygısının kanıtı olarak Selanik’teki Atatürk Evi’nin aynı plan ve ölçüler içerisinde bir örneği, Ankara Ticaret Odası’nın girişimi ile Çarmıklı kardeşler tarafından Atatürk Orman Çiftliği sınırları içerisinde yaptırılarak 1981 yılı 10 Kasım günü törenle ziyarete açılmıştır.

Taş merdivenli kapıdan binaya girdiğinizde, taşlık kiler ve hizmetçi odasını, ikinci katta, sofa, mutfak, oturma odası ve misafir odasını göreceksiniz. Üçüncü katta ise sofa, Atatürk Odası ve Müze Odası’na girip, Atatürk’ün kişisel eşyalarıyla tanışabilirsiniz!

Atatürk Orman Çiftliği Atatürk Odası

Oda, 3.86 x 2.82 metre ebadında ve al zemin üzerine beyaz, yeşil ve siyah çiçek motiflerini içeren kilim ile döşeli… Oda girişinin tam sağındaki duvar boyunca, tavan köşesinden döşemeye inmek üzere, 4.40 x 2.15 metre ebadında, ağaçtan yapılmış mermer boyalı bir kaide üzerinde, Atatürk’ün 0.90 boyunda tunçtan bir büstü bulunuyor.

Büstün solunda üstü mavi çuhalı küçük bir yazı masası ile evi ziyaret edenlerin görüşlerini yazmaları için bir defter yer alıyor.

Oda’nın ortasında kaideli bir Selanik mangalı, duvarlar boyunca da karşılıklı olmak üzere eski stil hazeran sandalye mevcut. Oda’da, uçları dantelli patiska perdeler ile çiçek ve vazo motifli bantlara sahip, bej perdeler camları süslerken, buradaki dekoru,  tavana çengel ile asılı pirinçten beyaz abajurlu bir gaz lambası tamamlıyor.

Atatürk Orman Çiftliği Müze Odası

Kapısı sofaya açılan Atatürk’ün şahsi, fotoğraf, vesika ve eşyalarının bulunduğu Müze Odası’nda sergilenen eşyalar şöyle:

Birinci Vitrin: Gri renkte takım boy elbisesi, kasket ve spor gömlek

İkinci Vitrin: Frank takım elbise, siyah ve beyaz yelek, eldiven, silindir şapka

Üçüncü Vitrin: Siyah pardösü,  robdöşambr, ayakkabı

Dördüncü Vitrin: Müşirlik kasketi, kaşkol, kravat, kartvizit kutusu, sigara tablası, iki adet tespih, masa zili, kahve fincanı, baston ve kırbaç

Atatürk Evi, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğünce yönetilmekte olup, girişler ücretsizdir.

Atatürk Orman Çiftliği Saat Kulesi:
AOÇ Saat Kulesi

Müdüriyet binasının girişinde yer alan kulevari saatin 1926 yılında çalışanların mesaiye uymaları adına yapıldığı düşünülmektedir. Kare planlı saat köşkünün üzerine yerleştirilmiş kare planlı kadrana sahip saat hâlen çalışmaktadır.

Atatürk Orman Çiftliği Bağlantılar:

Not: Ziyarete açık olup olmadığını sitesindeki iletişim bilgilerinden teyit ederek gitmelisiniz. Çoğunlukla kapalı olma ihtimali çok yüksek.

  • https://www.aoc.gov.tr/Portal/Anasayfa
  • https://ataormanciftligi.com/

Ankara Atatürk Orman Çiftliği Adresi: Gazi, Cumhurbaşkanlığı Blv No:150, 06560 Yenimahalle/Ankara

Ankara Atatürk Orman Çiftliği Harita: Atatürk Orman Çiftliği (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Ankara hakkında bütün yazılarımız için Ankara Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ankara’da Gezilecek Yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için Ankara Gezilecek Yerler Haritasını tıklayabilirsiniz.

Diğer Ankara Haritalarımız:


Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası