Antalya Hadrian (Hadrianus) Kapısı (Üç Kapılar) Tanıtımı

Antalya Hadrian (Hadrianus) Kapısı (Üç Kapılar) Tanıtımı
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️
🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.
🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.
🔥🚵♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!
🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.
Topluluğumuza Katılın!
- Instagram: @turkey_outdoor_org
- Facebook: TurkeyOutdoor
İçindekiler
ToggleAntalya Hadrian (Hadrianus) Kapısı (Üç Kapılar) Tanıtımı
Tarihte yaşamış olan pek çok uygarlık geride görkemli mimari yapılar bırakmışlardır. Bu yapılarda bulunan motifler ve kabartmalar o dönemin özellikleri hakkında araştırmacılara bilgiler sunmaktadır. Bu yapıların çoğu günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Hadrian kale Kapısı da bunlardan biri olarak ifade edilmektedir. Peki, Hadrian Kale Kapısı nerede? Kısaca özellikleri ve hikayesi nedir? Detaylar yazımızda…
Hadrianus Kapısı veya Üçkapılar, Antalya’da kenti çevreleyen sur üzerindeki anıtsal kapılardan biridir. Mermer kapı da denir. Ayrıca surlar içindeki eski Antalya kentinin kapılarından biri de bugün yaygın ismiyle “Üç Kapılar” şeklinde de anılır. Antalya kent surları üzerinde en güzel yapı, surların doğu yönünde bulunan Hadrianus Kapısı‘dır.
Hadrian Kapısı, Antalya’da Atatürk Caddesinin güneyinde, kale surlarına yapışık duran üç kemerli görkemli bir yapıdır. Pamfilya`nın en güzel Kapısı olarak kabul edilmektedir.
Hadrian Kapısıveya Üçkapılar, 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus‘un Antalya‘yı ziyareti onuruna, kenti çevreleyen sur üzerinde inşa edilmiş anıtsal zafer takıdır. Her iki cephesinde dörder mermer sütunun bulunduğu üç kemerli kapı ve yanlarında bulunan iki kuleden oluşur. Bu yapı üç tane kapıdan oluşan ve mermerden yapılan bir tarihi eserdir.
Kapının üst katı günümüze ulaşamamıştır. 1882’de gün yüzüne çıkarılan kapının alt katı ise 1959’da büyük bir restorasyondan geçirilerek aslında uygun hâle getirilmiştir.
Hadrianus Kapısı antik limanı çevreleyen surlar üstünde Atatürk Caddesinde bulunur ve Kaleiçine girişlerin en önemli noktasıdır. Halk arasında Üç Kapılar diye de anılan yapı Antalya‘nın en iyi korunmuş ve simge tarihi eserlerinden biridir.
Hadrian Kale Kapısı Nerede?
Hadrian kale Kapısı, Antalya‘da Atatürk caddesinde yer almaktadır. Üç gözlü olarak ifade edilen bu kapının Latince bir kitabesi bulunmaktadır. Bu kapılar Korint üslubunda yapılmış olup süslü mermer sütunlardan meydana gelmektedir. Eskiden kapıların üzerinde imparator ve ailesinin heykelleri bulunduğu belirtilirken günümüze sadece kitabe kalmıştır.
Hadrianus Kapısı Tarihçesi
Yeni Çağ boyunca Antalya‘yı ziyaret eden Evliya Çelebi veya Corneille Le Bruyn gibi gezginler, şehirden bahsetmesine rağmen Hadrian Kapısı‘ndan hiç bahsetmemiştir. Kapı hakkındaki ilk bilgilendirmeyi 1812 yılında şehre uğrayan İngiliz fırkateyni HMS Fridericksteen Amirali Francis Beaufort yapmıştır.
Erken dönem araştırmacılar arasında kapıyı en detaylı şekilde tanımlan kişi 1882 yılında kenti ziyaret eden Lanckoroński olmuştur. Detaylı çizim ve eskiz çalışmalarını Pamphylia ve Pisidia Kentleri adlı eserinde toplamıştır. E. J. Davis adlı gezgin ise, yetkililerin kapanan girişi tekrar açmak için 1872’de girişimde bulunduklarını, ancak surların iç kısmında, girişin hemen ardında bulunan bir ev sahibinin, evinin yıkılmasına onay vermediğinden ötürü girişimin sonuçsuz kaldığını yazmıştır.
Zamanla şehir surları kapının dış kısmını kapadığı için yıllarca kullanılmamış bu sayede günümüze kadar bozulmadan, tahrip olmadan ulaşmıştır. Yapıda yuvarlak kemerli 3 adet kapı açıklığı bulunur. Sütunları hariç tamamı beyaz mermerden yapılmış olup, muhteşem oyma ve kabartmalarla süslenmiştir. Kapının her iki yanında 2 adet kule bulunmaktadır. Güney kısmında kalan Julia Sancta Kulesi Hadrian döneminden kalmış Kuzeydeki kulenin ise alt kısmı antik çağdan kalma olup üst kısımları Selçuklular döneminde inşa edilmiştir. Dört ayak üzerinde yükselen üç gözlü girişi ve sütunlarla süslü çift cepheli mimarisi ile Roma Şeref Tak’ı görünümündedir. Tak’ın üzerinde muhtemelen imparator ve ailelerinin heykelleri yer almaktaydı. Ancak bunlardan günümüze ulaşan olmamıştır.
Kapı, 1882’de Mutasarrıf Turhan Paşa‘nın girişimleriyle başlatılan hafriyat çalışmaları sonucunda, Hadrian Kapısı‘nı çevreleyen sur ve duvarlar yıktırılmış ve tarihi kapının yarısı gün yüzüne çıkarılmıştır. Yapının toprağa gömülü geri kalan kısmı kazılırken sütunlar devrilmiştir. Bunun üzerine sütunlar yerine Örme Dikilitaş usülü piramit biçminde taştan payandalar eklenmiştir. Bu payandalar 1959’daki restorasyonda kaldırılarak aslında uygun olarak beyaz mermerden yapılma sütunlar konulmuştur.
2016’da belediye tarafından Hadrian Kapısı‘nın kuzeydoğuda kalan ön kısmına, ziyaretçilerin dinlenebilmesi amacıyla yeşil alan yapılması kararlaştırıldı. Yeşil alanın peyzajında güneş formu benimsendi. Park, yer aydınlatmalarıyla birlikte güneş formunda bitki tarhları, oturma bankları ve dar patikalar yapıldı.
2021’de ise Kaleiçi’ne doğru giden güneybatı cephesine ise eski şehirle uyumlu olacak şekilde taş zemin döşendi, kaldırım kenarlarına ise Alanya mermerinden korkuluk yerleştirildi. Böylece hem Hadrian Kapısı‘nın çevresi tarihle uyumlu hâle getirildi, hem de kapının iki yönünden de yaya geçişi açılmış oldu.
Hadrian Kapısı’nın Mimari Özellikleri
Tipik bir Roma zafer takı olan Hadrian Kapısı’nın üç kemeri de aynı büyüklüktedir – 4.15 metre genişliğinde ve 6.18 metre yüksekliğinde, yayın tepesine kadar ölçülür. Tüm yapının, antik kaldırımdan entablatürün (üst yapı ögelerinin bütünü) en üstüne 8 metreden daha yüksek bir yüksekliği vardır.
Kapının hem ön hem de arka tarafı, her biri dört sütundan oluşan cepheler tarafından süslenmiştir. Anıt, granit sütun şaftları hariç olmak üzere beyaz mermerden yapılmıştır. Sütunların başlıkları kompozit düzendedir, yani İyonik düzen sermayesinin kıvrımlarını Korinth düzeninin acanthus yaprakları (sütun başlıklarında süsleme için kullanılan bir bitki) ile birleştirirler.
Kapının her iki tarafında uzanan koloniye ait üst kısımlar, 1.28 metre yüksekliğe sahiptir ve bir arşitrav (bir sütun başlığının üzerinde bulunan kiriş), çiçek motifleri ve bir korniş ile süslenmiş bir düşük frizden oluşur.
Kornişin zengin dekorasyonu, diğerlerinin yanı sıra, aslanların kafalarını temsil eder. Kemerler üzerindeki varil tonozları her biri farklı bir dekorasyona sahip olan çiçek motifleri ve rozetler ile dekore edilmiştir. Zafer takının tavanlarında yer alan bu kabartmaların, Antalya‘da yetişen çiçek ve meyve çiçeklerinin kabartmaları ile süslü olduğu iddia edilmektedir.
Her kemer içinde kasetler içinde 66 adet olmak üzere; birbirinden ayrı 198 adet Antalya‘da yetişen çiçek ve meyve çiçeklerinden kabartmalar mermer taşa resmedilmiştir. Zamanla yıkılan kapının 1961-1962 yıllarında ilk görünümüne kavuşturulması amacıyla yapılan restorasyon sırasında eksik olan parçalar tamamlansa da bu kısımlarda çiçek motifleri işlenmeden bırakılmıştır.
Zafer takı iki mimarî parçadan oluşmaktadır; kapı kısmı ve kule kısmı. Her iki kısım da önlü arkalı olacak şekilde simetriktir. Kapı kısmı oldukça süslü, desenli ve mermer gibi işlemesi zor madenlerden yapılmışken kule kısmı, surların devamı olacak şekilde taştan, basit şekilde inşa edilmiştir.
Hadrianus Kapısı Kuleleri
Kuleler, Roma döneminde şehir surlarının bir uzantısı olarak büyük kesme taşlardan inşa edilmiştir.
I. Alâeddin Keykubad döneminde mevcut kule uzunluğu kısa geldiği için batı kulesinin üzerine küçük taşlardan örme, 6 metre uzunluğunda ekleme yapılmış ve kulenin uzunluğu 15 metreye ulaşmıştır. Ekleme yapılınca, orijinal kulenin parapetleri ikişer pencereye dönüşmüştür. Bu pencerelerin altında Osmanlıca kitabe yer alır.
Günümüzde Batı kulesinden itibaren 15 metre uzunluğunda sur devam ederken doğu kulesinden itibaren yaklaşık 50 metre sur devam eder. Surların geri kalanı 1937 tarihinde Kaleiçi’nin rüzgâr almadığı ve fazla sıcak olduğu gerekçesiyle Belediye Reisi Hüsnü Karakaş tarafından yıktırılmıştır.
Hadrianus Kapısı Kapı Bölümleri
Kapı kısmı üç adet kemer ve tonoz tavandan oluşmaktadır. Tonoz tavanlarda, ortasında papatyagilleri andıran çiçek desenleri ve meyve yaprağı motifleri olan ve çevresi kare şekilli rölyefler yer alır. 1959’daki restorasyonda sağ ve soldaki tonoz tavandaki çiçek motifleri restore edilse de, ortadaki tavan boş bırakılmış ve çiçek yerine düz yuvarlak rölyefler koyulmuştur.
Kapının üstündeki izler göstermektedir ki kapıda muhtemelen en az 8 metre uzunlukta ikinci kat daha olduğu ve bu katın da üstünde Hadrian‘ın ve ailesinin heykeli olduğu tahmin edilmektedir. Ancak bu kısımdan geriye yalnızca dört parça ulaşabilmiştir. Bu parçalar biri 1 metre ve kare biçminde, diğer ikisi 2 metre ve dikdörtgen biçiminde olan toplam üç arşitrav parçası ve bir adet sarmal sütundan ibarettir. Bu dört parça korunaksız şekilde kapının hemen önündeki ufak parkta yere serilmiş vaziyettedir. Yatay duruşlarından ötürü zaman zaman bank niyetine kullanılan bu parçalardan biri, 2016 yılında kimliği bilinmeyen kişilerin gece ısınmak için yaktığı ateş sonucunda tahrip olmuş ve kararmıştır.
Kapının saçaklarında her iki tarafa da 1.28 metre uzanan çiçek motifleriyle süslenmiş frizler bulunur. Her bir kemerin tam ortasında ise ve aslan başlı süslü kornişler vardır.
Kapı kuzeydoğu – güneybatı yönlerine bakmaktadır.
Çevredeki zemin ve asfalt yollar zamanla yükseldiği için kapı çevreden yaklaşık 1,5 metre aşağıda kalmıştır. Dolayısıyla her iki cepheden de merdivenle inilerek kapılara ulaşılmaktadır. Öte yandan bu çukur zeminde, kar ve yağmur sularının tahliyesi için bir gider veya mazgal bulunmadığı için sular bu çukurda birikmektedir. Bu durumun ise zamanla kapının zeminine ve mermerlere zarar verebileceği düşünülmektedir.
Hadrian Kapısı‘nın adı, şehiriçi tramvay hattı olan AntRay’ın T2 hattının duraklarından birine, Üçkapılar İstasyonu adıyla verilmiştir.
Kapı, bir süredir geceleri de ışıklandırılmaktadır.
Hadrianus Kapısı Yunanca Kitabesi
Hadrian onuruna dikilen kapıda, diğer zafer taklarında olduğu gibi bir kitabe bulunuyordu. Antik Yunan alfabesiyle yazılan ve ikinci kemerin üstünde, ortada hizalanan bu kitabede İmparatorun tam ismi olan Caesar Traianus Hadrianus yazılıydı. Büyük harflerle Antik Yunan alfabesiyle yazılan bu harfler altın görünümlü parlak bronzdan imâl edilmişti.
İmparatorun isminden yalnızca ortadaki “ΤΡΑΙΑΝω” (Traiano) ifadesi günümüze ulaşmayı başarmıştır ve sonundaki Σ (S) harfi de eksiktir. Bu kelime, Hadrianus‘un soyadı niteliğindeki Traianos kelimesini, yani amcası imparator Trajan’ın ismini yansıtmaktadır. Kitabedeki tüm harfler 19. yüzyıl boyunca Avrupalı gezginlerce kapıyı çevreleyen moloz yığınları arasından toplanmış ve çeşitli ülkelere kaçırılmıştır. Bugün ise Triano kısmı Oxford’da bulunan Ashmolean Müzesi’nde sergilenmektedir.
Hadrianus Kapısı’nda Yapılan Etkinlikler
Muratpaşa Belediyesi’nin 2016’da başlattığı Uluslararası Kaleiçi Old Town Festivali’nin merkezlerinden biri Hadrian Kapısı oldu. Hadrian Kapısı, her yıl yapılan festivalde Roma lejyonu kostümlü geçit töreni, festival korteji, dans gösterisi, doğaçlama tiyatro, İtalyan sineması başta olmak üzere sinema gösterimi, piyano dinletisi ve caz konserleri, çeşitli sirk gösterileri ve görsel sanatlar sergisi gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.
2006 yılından beri yapılan Antalya Maratonu‘daki parkurun geçtiği noktalardan biri de Hadrian Kapısı‘dır. Maratona katılan koşucular Kapı’nın kuzeybatı yönünden geçmektedir.
2013 yılında PTT, Hadrian Kapısı‘nın da aralarında olduğu çeşitli tarihi eserleri pul olarak bastırmış ve 2.7 Milyondan pulu tanıtım için yurt dışı postalarda kullanmıştır.
- Antalya Hadrian (Hadrianus) Kapısı (Üç Kapılar) Nerede? Hadrian (Hadrianus) Kapısı (Üç Kapılar) Adresi:
- Antalya Hadrian (Hadrianus) Kapısı (Üç Kapılar) Harita: Hadrian (Hadrianus) Kapısı (Üç Kapılar) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Bu yazı Antalya Kaleiçi Gezi Rehberi başlıklı yazımızın eki mahiyetindedir. Antalya Kaleiçi’nde gezebileceğiniz diğer yerlerin tanıtımını görmek için https://turkeyoutdoor.org/2022/05/31/antalya-kaleici-gezi-rehberi/ adresine bakabilirsiniz.
Antalya hakkında bütün yazılarımız için Antalya Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Antalya‘da kamp yapılacak yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için Antalya Kamp ve Karavan Alanları haritasını tıklayabilirsiniz.
Antalya‘da Gezilecek Yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için;
- Antalya Gezilecek Yerler Haritasını
- Antalya Müzeler Listesi Haritası
- Antalya’da Bulunan Mağaralar Haritası
- Antalya’da Bulunan Kumsal ve Plajlar Haritası
- Antalya Kaleiçi Gezi Rehberi Haritası
- Antalya’da Bulunan Antik Kentler Haritası
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Antalya'da Yasadışı Kelebek Toplayan Yabancı Yakalandı
Türkiye Hava Sporları Federasyonu’ndan Önemli Uyarı: Yetkisiz Faaliyetlere Karşı Hukuki Süreç Başlatılacak
Trekking'e Yeni Başlayanlara Kitap Önerisi: Doğayı Yaşamak
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (5-6 Nisan Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (3-13 Nisan)
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org