Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

logo 1

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.


Popüler tatil ilçesi Kaş, Antalya’nın batı ilçelerinden biridir. Denizi, doğası, sakinliği ve tarihiyle ön plana çıkan Kaş’a ulaşımın zor olması, turistik açıdan geç keşfine sebep oldu. Ulaşıma rağmen bir gelenin defalarca gelmeye devam etmesiyse ne kadar güzel olduğunun adeta kanıtıdır.  Kaş; begonvil çiçekleriyle kucaklaşan tarihi dokusu, eşsiz mavi bayraklı plajları, yerleşik Yörük- Türkmen kültürünü yansıtan dağ köyleriyle; Antalya ve ülkemiz turizminde farklı bir yeri vardır.  

Bu yazımızda Antalya’nın Kaş ilçesine gittiğinizde gezip görmek isteyebileceğiniz bütün tarihi ve turistik yerlerin kısa tanıtımlarını yapacağız. Bu yazımızın içeriği genel olarak Kaş Belediyesi‘nin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı broşürlerden (www.antalyakulturturizm.gov.tr) alınmıştır. Bu yazımızda aşağıdaki başlıklarda bilgi ve tanıtımlar bulunmaktadır.

Kaş Gezi Rehberi yazımızda tanıttığımız Kaş’a gittiğinizde görmek isteyeceğiniz yerlerin GPS koordinatlarını Kaş Gezi Rehberi haritamızda bulabilirsiniz.


Bu yazımızda aşağıdaki konu başlıklarında bilgiler vereceğiz.

Antalya Kaş Tatil Rehberi

Kaş, Türkiye’nin Batı Akdeniz bölgesinin en güzel kıyı ilçelerinden biridir. Ege ve Akdeniz’in birleştiği noktadadır. Antalya ili sınırları içinde bulunan Kaş, Antalya’ya 192 km., Fethiye’ye 106 km. mesafededir. İlçe, batıda Eşen Çayı ile Seydikemer’e, doğuda Demre’ye, kuzeyde Elmalı ilçesine komşudur. Antalya’dan Fethiye’ye kadar uzanan ve antik dönemde “Likya” olarak adlandırılan Teke Yarımadası’nın güneydeki uç noktasında yer alır. Tam karşısındaki Meis Adası aracılığıyla Yunanistan ile komşudur.

Kayaların üzerine kurulmuş plaj ve iskelelerden denize girilmektedir. Bu sebeple Kaş’ın denizi berrak ve temizdir. Diğer tatil beldeleri ile karşılaştırıldığında, Kaş sessizlik ve sakinliği ile ön plana çıkmaktadır. Kıyıya paralel uzanan dağlar sebebi ile kum plaj Kaş’ta yok denecek kadar azdır. Arnavut kaldırımlı dar sokakları, bu sokaklarda sıralanan begonviller ile sarmalanmış cumbalı evler, şirin kafeleri ile Kaş vazgeçilmez bir tatil beldesi olmuştur.

Antalya Kaş’a Ulaşım, Kaş’a Nasıl Gidilir

Kaş’a kara, hava ve denizyolu ile ulaşım imkanı vardır. Kaş, Antalya Havalimanı’na 192 km., Dalaman Havalimanı’na ise 160 km. mesafededir. Kaş’a, Antalya Havalimanı’ndan (yaklaşık 180 km) ya da Dalaman Havalimanı’ndan (140 km) otobüs, dolmuş veya özel araç transferi ile ulaşabilirsiniz. İstanbul, Ankara ve İzmir’den de Kaş’a otobüs seferleri düzenlenmektedir.

Karayolu ile ulaşım genelde otobüsler ve taksilerle yapılmakta olup, turizm beldelerine ulaşmak oldukça kolaydır. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’dan düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır.

Denizyolu ile yapılacak seyahatlerde “Mavi Yolculuk” tercih edilmekte olup, Antalya ve Fethiye’den kiralık ya da özel teknelerle seyahat olanakları alternatifler arasındadır.

Antalya’nın ilçesi olmasına rağmen şehir merkezine de uzak bir noktada olan Kaş’a ulaşım Antalya’dan biraz zordur. Hava yoluyla Kaş’a gitmek için Dalaman Havalimanı’ndan 148 km, Antalya Havalimanı’ndan 203 km yolculuk etmeniz gerekir. Dalaman Havalimanı’nda transfer hizmeti kullanabilir veya özel servislerle Fethiye’ye geçerek buradan Kaş minibüslerine binebilirsiniz. Antalya Havalimanı’ndan da transfer aracı veya araç kiralama seçenekleriniz bulunuyor. Kara yoluyla seyahat etmek isterseniz de Antalya Otogarı’ndan kalkan Kaş otobüslerini tercih edebilirsiniz.

Antalya Kaş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kaş küçük bir ilçe ancak yakın yerlerde de gezilecek noktalar bulunuyor. Bu yüzden hem kamp alanları, oteller ve merkez arasında çalışan minibüsler hem de bu turistik noktalara gidiş-geliş yapan toplu taşıma araçları bulabilirsiniz. Çarşı girişinin başlangıcındaki otobüs durağında hem rotaları hem de saatleri rahatlıkla bulabilirsiniz.

Kaş’ta Ne Yapılır?

Kaş, Xanthos nehrinin vadisine kurulmuştur. Likya uygarlığının en eski ve büyük şehri olup, Likya siyasal merkezi etrafında oluşmuştur ve Kaş çevresi tarihsel kalıntılarla doludur. Tiyatronun batısındaki kalıntılar bugün de ilgi çekmektedir. Harpy heykeli en önemli eserlerden birisidir. Orijinali İngiltere’ye kaçırılmış olan bu eserin kopyası sergilenmektedir.

Antalya’nın Kaş ilçesi ve civarında şu aktiviteleri yapabilirsiniz:

  • İlçeyi çevreleyen antik döneme ait kentler ve tarihsel değerlerle kültür seyahatleri,
  • Sualtı dalışları,
  • Nehirlerde macera dolu kano turları,
  • Ekolojik uyumun keşfedildiği doğa yürüyüşleri,
  • Derin ve karanlık mağaralara teknik donanımlı mağara dalışları,
  • Yamaç paraşütü,
  • Adalar ve çevre koylara mavi yolculuk,
  • Tekne turları,
  • Bölgeye özel el sanatlarının çeşitliliğini görebilir ve hediyelik olarak alabilirsiniz.

Antalya Kaş Coğrafyası

Likya bölgesi, dorukları 3000 metre yüksekliği bulan Toros Dağları ile çevrilidir. Akdeniz’de ise Meis Adası ile karşı karşıya bulunan Kaş, 70 km. sahil uzunluğuyla coğrafyasının sunduğu bütün ayrıcalıkları ziyaretçilerine sunmaktadır.

Kaş kıyı şeridi; Türk Rivierası ya da Turkuaz Sahil olarak bilinen girintili çıkıntılı bir hat üzerindeki turkuaz koylardan ve tarihsel önem taşıyan limanları barındıran antik Likya kentlerinden oluşur.

Kaş sahil şeridi makilerle kaplıdır, yükseklere çıkıldıkça çam ormanları görülür. 1000 m’nin üstüne çıtığınızda, Türkiye’nin en güzel sedir ve ardıç ormanlarının yarattığı büyüleyici bir manzarayla karşılaşırsınız. Bu doğa örtüsüne endemik bitkiler, yaban çiçekleri ve otlardan oluşan flora da eklenir.

Akdeniz bölgesinin iklim özelliklerini taşıyan Kaş ve çevresinde, yazlar sıcak ve kurak geçerken kışlar epey ılımandır. Kış aylarında kısa ama sağanak yağmurların hemen ardından bahar güneşi, ortalığı ısıtıverir.

Kaş İklimi nasıldır?

Batı Akdeniz’de bulunan Kaş, karakteristik Akdeniz iklimi özellikleri göstermektedir. Akdeniz sahil şeridinde yer alan ilçede günler çoğunlukla ılık ve güneşli geçiyor. Kış aylarında üst kesimlerinde zaman zaman kar yağışı gözükse de ilçe merkezinde hava sıcaklığı 8-10 derecenin altına çok nadir düşüyor.

Yaz aylarındaysa yüksek sıcaklık ve yüksek nem oranı bölgede etkili oluyor. Hem hava durumu hem turistik dönem göz önüne alındığında Kaş’ı ziyaret etmek için en uygun dönem Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim aylarıdır. Bu dönemlerde meydana gelen ani yağışlardan korunmak için yanınıza şemsiye ve yağmurluk alabilirsiniz.

Kaş’ta Tatilinde Ne Yapılır?

  • Güzelliği ve temizliği dünyaca ünlü olan kaş kumsal ve plajlarında denize girebilirsiniz.
  • Tekne turu ile Kaş’ın güzelliklerini denizden görebilirsiniz.
  • Kaş Uzun Çarşı’daki hediyelik eşya dükkanlarını gezip, bir ağaç altında serinleyebilirsiniz.
  • Kaş’taki kamp alanlarından birisinde kamp yapabilirsiniz
  • Her biri ayrı güzellikler sunan Kaş’ın tepelerinden bir gün batımını izleyebilirsiniz
  • Cennet köşesi olan Kekova’da batık Simena Antik Kent’inde kano yaparak tarihin üzerinde yolculuk yapabilirsiniz.
  • Türkiye’nin en turistik köylerinden Kaleköy sokaklarında gezebilirsiniz.
  • Kaş’taki kulüplerden birisiyle irtibata geçip sahilde Coasteering (kıyı tırmanışı) yapabilirsiniz.
  • Kaş’ın vazgeçilmezleri olan yanık dondurma ve tava dondurmayı tadabilirsiniz.
  • 29 Ekim’in en coşkulu geçtiği ilçelerden birisi olan Kaş’ta Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına eşlik edip, coşkuya ortak olabilirsiniz.
  • Ekstrem sporlardan olan canyoning yapabilirsiniz.
  • Kaş’ın artık geleneksel hale gelen Jazz dinletilerine katılabilirsiniz.
  • Dünyanın en güzel trekking rotalarından birisi olan Likya Yolu’nda kısa da olsa doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
  • Yazımızda tanıttığımız Kaş Antik Kentlerini (Demre, Kekova, Patara, Simena, Xanthos) gezebilirsiniz.
  • Patara plajında Caretta-Carettaları gözlemleyin balıklarla birlikte denize dalış yapabilirsiniz.
  • Kaş’ta yamaç paraşütü yapabilirsiniz
  • Saklıkent Kanyonu’nda hem trekking yapıp açlığınızı alabalık ile giderebilirsiniz. 
  • Komşu ada Meis’e gidebilirsiniz
  • Denizin çölü denilebilecek Patara’da kum tepelerine çıkabilir, carettalarla birlikte denize girebilirsiniz.

Kaş Gezisinde Ne Yapılır?

Kaş’a Antalya yolu üzerinden gelirken yukarıdan görünen manzara insanı büyüler: Çukurbağ Yarımadası, Limanağzı Koyu, tam karşıda Meis, İnceburun ve Uluburun yarımadaları… İlçeye girişi sağlayan anayol Merkez Cami’ye kadar uzanır; sağlı sollu dükkanlar eşliğinde iki ayrılır ve yat limanını iki koldan kucaklar.

Balıkçı tekneleri ve yatlar küçük limanda nazlı nazlı salınırken; Cumhuriyet Meydanı, etrafındaki dükkanlar, bar ve restoranlarla Kaş’ın nabzının attığı yer olarak devamlı hareket halindedir. Meydan bir anlamda eski şehrin kalbi, Kaş’ın küçük caddelerine ve şirin ara sokaklarına akışın sağlandığı merkezdir.

Bu küçük caddelerin en ünlüsü, en güzeli Uzunçarşı Caddesi’dir. Uzunçarşı, bugün dükkân olarak işletilen eski evleri, begonvillerle sarmalanmış kahverengi ahşap balkonları ve kedileriyle sizi kendine aşık eder. Cadde boyunca sağlı sollu bağlanan sokaklardaki eski evler, bahçeli restoranlar ve bunların arasına serpilmiş çiçekler, bambaşka bir dünyanın kapılarını açar.

Uzunçarşı Caddesi’nin bitiminde, Kaş’ın simgesi olan Aslanlı Lahit (MÖ 4. yy), caddenin güzelliğine güzellik katar. Mezarın ardından hemen sağa dönünce, Kaş’ın en nezih restoranlarının bulunduğu sokağa çıkarsınız. Bu yoldan sağa devam ederseniz, yine Cumhuriyet Meydanı’na ulaşırsınız.

Meydanın öteki ucundaki Merkez Cami’den yukarıya, batı yönündeki Çukurbağ Yarımadası’na devam ederseniz sol tarafta Helenistik Mabedi, yolun iki tarafında çiçeklerle süslü pansiyonları, kayalık kıyı şeridini ve hastaneyi görebilirsiniz. Hastaneye gelmeden önce, sağda, yokuşun sonunda göreceğiniz Kilise Cami, muhteşem konumuyla kente tepeden bakar.

Hastaneyi geçince sağ yamaçta zeytin ağaçları arasındaki antik tiyatroda güneşin batışını izlemek apayrı bir zevktir. Bu tiyatro, 26 oturma sırasına sahiptir ve sahne binası yoktur. Günümüzde hâlâ kültürel amaçlarla, şenlik ve festivallerde kullanılan tiyatronun yukarısındaki Antiphellos Helenistik Mabedi çevresinde, mezar kalıntılarıyla karşılaşabilirsiniz.

Yarımadada gezmeye devam ederseniz, keçi sürülerini, arı kovanlarını ve çeşit çeşit yaban çiçeklerini görebilirsiniz. Kayalık sahil şeridi boyunca otel ve pansiyonların yer aldığı yarımadada, turizm sezonunda dolmuşlar yarım saatte bir ring servisi yapmaktadır.

Cumhuriyet Meydanı’nın güneydoğu köşesinden Hükümet Caddesi’ne doğru çıktığınız zaman sağlı sollu dükkân, bar ve restoranlar eşliğinde Küçük Çakıl’a ulaşırsınız. Küçük Çakıl, plajların ve genellikle otel ve pansiyonlarının bulunduğu koydur. Yolun devamı, daha geniş bir koy olan Büyük Çakıl’a gider.

Kaş Denizi

Kaş denilince akla ilk olarak deniz ve doğa gelir. Deniz için Kaş’ın en meşhur noktası Kaputaş Plajı’dır. Toplu taşıma ve özel araçla plaja ulaşabilirsiniz. Kaputaş plajı, turkuaz mavisi denizi, altın sarısı incecik kumları ve dalgalarıyla ünlüdür.

Antalya kara yolunun kenarında yer alan Kaputaş plajı’nda özel araç park sıkıntısı yaşanabilmektedir. Yarımada üzerinde de denize girip güneşlenebileceğiniz çeşitli plaj ve kumsallar bulunur.  Kaş’ta dalış için Hidayet Koyu, sakin bir denizin tadını çıkarmak için İnceboğaz’ı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Kalkan Plajı, Patara Plajı, Büyükçakıl Plajı ve yalnızca tekne ile ulaşılabilen Limanağzı sevilen denize girme mekanlarındandır.

Kaş doğa sporları için de oldukça ideal bir yer. Kekova’da kano ve dalış, Saklıkent Kanyon’da canyoning ve rafting, Asas Dağı’nda yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Tekne turları ile tura çıkarak farklı koylarda ve açık denizde yüzme imkânı yakalayabilirsiniz. Üstelik Meis Adası oldukça yakın mesafededir. Günübirlik vize ile bir tekneye atlayarak bu Yunan adasını da ziyaret edebilirsiniz.

Kaş Mutfağı

Zengin Türk Mutfağı, Akdeniz’de tüm güzelliği ile yeni lezzetlerle buluşmaktadır. Her derde deva, binlerce yılın şifası zeytinyağı Kaş Mutfağı’nın başköşesinde bulunmaktadır. Yörede yetişen sebzelerden yapılan zeytinyağlı yemekler, sağlık ve lezzet sunar. Kaş’ta kahvaltının keyfi bambaşkadır. Meşhur peynir çeşitleri, zeytinler, keçiboynuzu pekmezi, üzüm pekmezi, karakovan balı, çam balı ve reçel çeşitleri masanızı donatacaktır.

İçecek olarak, çay, adaçayı, kekik ya da taze sıkılmış meyve suları güne sağlıkla başlamanızı sağlar. Deniz ürünlerinin çeşitliliği ve tazeliği, mutfağın vazgeçilmezi olmasını sağlamıştır. Geleneksel ve modern restoranların, bol miktarda bulunduğu Kaş’ta bölgenin pek çok balık türünü yeme şansınız vardır. Turistlerin favorisi mercan ve kalkan balıkları olup, balık çorbası da meşhurdur. Her türlü et yemeklerinin yapıldığı Kaş Mutfağı, çeşitlilik açısından geniş bir yelpaze sunmaktadır. Zevkinize uygun yemekleri, deniz manzarası eşliğinde tadabilirsiniz.

Yörenin ürünleri ile yapılan salatalar, çeşitli kokulu otlar ve baharatlarla tatlandırılarak da sunulmaktadır. Dalından koparılmış tazelikte meyveler ve meyve suları tüm lezzeti ve vitaminleri ile yemeğinize eşlik etmektedir.

Tatlı çeşitleri çok fazla olduğu için seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Geleneksel Türk tatlılarını seçme şansınızın yanı sına dondurma mutluluğunuz olduğunu hatırlatalım. Özel ve geleneksel yöntemlerle yapılan dondurmaların içinde, yörenin tüm meyvelerin özünü ve lezzetini bulabilirsiniz.

Antalya Kaş’ta neler meşhur?

Kaş tüplü dalış için Türkiye’de ilk tercih edilecek yerlerdendir. 21 dalış noktası ile Kaş tüplü dalış tutkunlarının vazgeçilmez adresidir. Kaş’ta denizin ekosisteminin daha bozulmamış olması sebebiyle farklı balık çeşitlerinin, caretta caretta kaplumbağalarının rahatlıkla görülmesi hatta onlarla beraber yüzebilme imkanı bile bulunabilmesi tüplü dalış tutkunlarının ilk tercih yeridir. Carettaların dünyadaki üreme merkezi olarak Kaş bilinmektedir.

Kaş ve Kalkan yolu arasında bulunan aynı adı taşıyan sarp kayalıklarla çevrili olan Kaputaş plajı sarp kayalıklarla çevrili olması özelliğinin olduğu nadir plajlarımızdandır. 187 basamak merdiven ile inilen Kaputaş Plajı nisan-ekim ayları arasında tatilci akınına uğramaktadır.

Kaş’ta Bulunan Restoran ve Kafeler

Kaş’ta restoranlar daha çok Cumhuriyet Meydanı çevresinde ve meydana bağlanan ara sokaklarda bulunur. Bu ara sokaklarda yer alan ve Akdeniz’e özgü bir biçimde limon, portakal ve zeytin ağaçlarıyla süslenmiş bahçeli restoranlarda, yemek zevki tam bir şölene dönüşür.

Bu restoran seçeneklerinin dışında kafeler, çay bahçeleri ve plajlarda da yiyecek servisi yapılmaktadır; bazı işletmeler turizm sezonunda ziyaretçilere 24 saat hizmet verir.

Deniz kenarındaki her tatil yeri gibi Kaş’ta da bolca deniz ürünleri restoranları ve meyhaneler bulunuyor. Bu mekanların canlı müzik yapanlarını tercih ederseniz ada ve deniz eşliğinde leziz yemeklerinizi yerken masanızdan şarkılara katılabilirsiniz.

Hem büyükşehirlerin telaşından kaçanları hem de dünyanın farklı yerlerinden insanları ağırladığı için Kaş’taki yeme-içme sektörü globalleşmiş. İtalyan, Fransız, Amerikan ve Akdeniz mutfağından ürünler sunan restoran ve kafelere uğrayabilirsiniz.

Tatil beldesi pahalılığından kaçınmak için çarşı içerisinde bulunan büfeler uygun fiyatlı ve lezzetli fast food imkânı da sunuyor. Ayrıca bölgede 3. Nesil Kahve dükkanlarından da örnekler bulmak mümkün. Bölgeye özgü yiyecekler denemek isterseniz Antalya’nın meşhur yanık dondurması, köfte-piyazı ve oğlak çevirmesi de ilçede tadabileceğiniz lezzetlerden.

Genellikle Akdeniz mutfağının hakimiyeti görülse de her bütçeye uygun, çeşitli bölge ve ülkelerin damak zevklerini sunan restoranları ile Kaş’ın uluslararası mutfakların buluşma noktası olduğunu söyleyebiliriz. Balık, et, meze, salata, tatlı çeşitleri neredeyse tüm restoranların mönüsünde yer alırken Türk, Fransız, İtalyan, Çin, Alman, Tay ve Hint mutfaklarının leziz yemekleri geniş bir seçenek yelpazesi sunar.

Antalya Kaş’ta Gece Hayatı ve Eğlence Sektörü

Kaş’ta her zevke uygun bir eğlence türü bulunuyor. Doğanın güzelliği ve havanın bol oksijen yüklü olmasının yanı sıra Kaş’ın sahip olduğu turizm değerleri ve aktiviteler günlerinizin dolu dolu ve farklı geçmesine sebep olacaktır. Gündüz yapılan faaliyetler, gecelerde yerini keyifli eğlence anlarına bırakacaktır. Kaş’ı kuşatan turkuaz suların mehtapta renk değişimlerini müzik eşliğinde izleyerek huzur bulmak isterseniz, restoran ve otellerin programlarına katılabilirsiniz. İlçe merkezi gece boyunca turistlerle dolu ve canlıdır. Barların, diskoların bunduğu sokaklar, renkli ve farklı alternatifler sunmaktadır. Bunlar arasından zevkinize uygun eğlence olanaklarını tercih edebilirsiniz.

Merkezde neredeyse her sokakta bir bar, meyhane veya restoran bulabilirsiniz. Çoğu deniz ve ada manzaralı mekanların yiyecekleri genellikle deniz mahsulleri üzerine oluyor. Birbirinden lezzetli mezeler ve ara sıcaklar da yanınıza kar kalıyor.

Farklı müzik türleri için de özel mekanlar barındıran Kaş’ta caz bar ve rock bar olması sizi hiç şaşırtmasın. Üstelik dönem dönem çeşitli yerlerde ücretli veya ücretsiz konserlere de denk gelebilirsiniz. Romantik bir akşam geçirmek isterseniz deniz üzerindeki platformlarda oturabileceğiniz hoş restoranlar bulabilirsiniz.

Gece hoşça vakit geçirebileceğiniz barlar da çoğunlukla yat limanına bakan kıyı şeridinde ve meydanda yoğunlaşmış durumdadır. Ara sokaklarda ve bahçeli mekanlarda da değişik zevklere hitap eden bar ve kafeler bulunması. Kaş’ta gece hayatı, bazı barlarda canlı performanslarla renklenir. Türk müziğinin yanı sıra pop, rock ve caz eşliğinde başlayan Akdeniz akşamları, sessizlik arayanlara herhangi bir rahatsızlık vermeksizin gecenin geç saatlerine kadar sürer. Bu arada neredeyse tüm dükkanlar açık olduğu için alışveriş de yapabilirsiniz.

Antalya Kaş’ta Bulunan Plajlar

Türkiye’nin en sıcak bölgelerinden olan Kaş’ta su sıcaklığı, ocak-nisan dışında genelde 20 derecenin üstünde seyreder. Ancak kaynak sularının denize karıştığı Küçük Çakıl gibi birkaç bölgede, deniz suyu sıcaklığı daha düşüktür.

Kaş çevresinde coğrafi yapı kayalık olduğu için, deniz oldukça berrak ve temizdir. Kaş’ın denizinin cildi güzelleştirdiğine yönelik söylentileri siz de duymuş olabilirsiniz. Kaş tutkunları, turkuazdan başlayıp laciverte dönen denize bakmanın, o denizde yüzmenin verdiği keyfi çok iyi bilir.

Kaş’a tatile gelip sonra burada kalmaya karar veren insanların sayısı bu kadar fazladır. İlçe merkezindeki Küçük Çakıl’da bulunan iki plaj– restoran, her tür hizmeti sağlamaktadır. Yat limanının hem doğusu hem batısında yer alan otellerin, kayalıklar üzerinde denize girmenizi kolaylaştırmak amacıyla kurduğu iskele ve platformlar bulunur. Dolmuşla ya da yürüyerek ulaşabileceğiniz, merkezden yaklaşık 1 km uzaklıktaki Büyük Çakıl plajındaki kafe ve restoranlarda da yine her türlü hizmet veriliyor.

Kaş’ın en güzel plajlarından Limanağzı’na, dolmuş kayıklarla 15 dakikada ulaşmak mümkün. Karadan arabayla ulaşımın olmadığı, üç ayrı koyda plajlara sahip olan Limanağzı, doğal güzellikleriyle gerçek bir cennettir.

Kaş’ın batısında Kalkan’a giden yol üzerindeki Bucak Denizi, her iki kıyısında denize girilebilen doğal bir liman görünümündedir. Çukurbağ Yarımadası tarafına düşen İnceboğaz Plajı, sığ sularıyla ilgi çekicidir.

Kalkan yolu tarafına düşen Akçagerme Plajı ve diğer kampingler ise kampingcilere konaklama olanağı sunar. İlçe merkezine 3 km mesafede bulunan Akçagerme Plajı, bünyesindeki su kayağı ile, özellikle çocuklu aileler için uygundur.

Bölgeye Türk Rivierası adını kazandıran büyüleyici turkuaz denizin sembolü ise şüphesiz Kaputaş plajıdır. Kaş’ın 20 km batısında olan ve eşsiz bir renk cümbüşünün dalgalandığı Kaputaş Plajı, yukarıdan denizi seyretmenin keyfini sunarken, yüzlerce basamaklık merdivenden inen ziyaretçilerine de berrak sularda yüzme zevkini sunarak bu çabanın hakkını verir.

Kalkan yolu üzerindeki Seyret Çakılı, güzel ve şirin bir plajdır.  Sapsarı kum ve mavi denizin buluştuğu mekânlar, Kaş’ın benzersiz plajlarının adresleri olmuşlardır. İlçede bulunan Küçükçakıl, Büyükçakıl, İnceboğaz, Akçagerme, Seyret Çakılı ile Limanağzı önemli plajlardır ve yüzme tutkunları için idealdir. Denizin berrak güzelliğinde yüzmek, kumsallarda güneşlenmek ve plajlarda sunulan soğuk içeceklerle serinlemek oldukça keyiflidir.

Bir doğa harikası olan Kaputaş Plajı Kaş’a 19 km. mesafededir. Plaja 192 basamakla plaja inilmesi, kumunun altın sarısı rengi ve turkuaz denizin güneşle parlaması plajın çekiciliğini artıran özellikler arasında yer almaktadır. Turistlerin ilgi odağı olan bakir plaj, sunduğu manzara ile sizi dinlendirerek, büyük bir enerjiyle dolmanızı sağlayacaktır. Kaş ilçemize 45 km. uzaklıktaki dünyanın en uzun kumsal plajlarından biri olan Patara plajı yaklaşık 18 km uzunluğundaki kumlarıyla yerli ve yabancı konukların cazibe merkezidir.

Kaş El Sanatları

Kaş ve çevresinde el yapımı kilim ve dokumalar üretilmektedir. Kaş merkezde bulunan çarşı ve dükkânlarda birbirinden güzel hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Yöreye özgü “Barak Kilimi” ve keçi tüyünden üretilerek dokunan “Kılçar” oldukça tanınmıştır. Kaş el sanatlarını görmeli, Kaş’ta alışverişin tadını çıkarmalısınız.

Kaş’ta dastar, tülbent ve rengârenk yemeniler üretilip, hediyelik eşya olarak satılmakta, kimi zaman saçları, kıyafetleri ve sandaletleri süslemektedir. Köylere yapacağınız seyahatler sayesinde el sanatlarının atölyelerini, yapım evrelerini ve çeşitlerini görme şansınız olacaktır. Ayrıca ceviz ağacından süslemeli çeyiz sandıkları, sehpalar, tahta Kaşıklar yöreye özgüdür. Yöre halkı, kültürel zenginliğin yansıması olan el sanatlarını ve yeni nesillere aktarmaya çalışmaktadır. Göz alıcı el sanatları, turistlerin büyük beğenisini kazanmakta olup, Kaş anısı olarak tercih edilmektedir.

Kaş’ın yöresel el sanatlarıyla modernize edilen giysi ve çantalar ile deri kıyafetler turistlerin ilgi odağıdır. Ayrıca gümüş ve altın takılar büyük beğeni kazanmaktadır. Özellikle yöresel yemenili sandaletler, elbiseler göz alıcıdır. Yörenin özelliklerini ve zenginliklerini yansıtan hediyelikler arasında Likya kültürünü yansıtan objeler, anı olarak tercih edilmektedir. Ayrıca Kaş’ın Cuma Pazarı da büyük rağbet görmekte olup, yörenin ve Meis Adası’nın tercih ettiği alış-veriş mekânları arasındadır. Yöreye özgü Keçiboynuzu pekmezi, çam balı ve Kaş peynirleri büyük beğeni toplamaktadır.

Kaş’ta Alışveriş, Kaş’ta Ne Alınır

Her türlü temel ihtiyacı karşılamaya yönelik büyük süpermarketlerin yanı sıra çok sayıda küçük dükkânı barındıran Kaş’ta alışveriş yapmak gerçek bir eğlencedir.

Bir seramik atölyesinde özgün ürünlerin arasında bir sanat turu yapmak, antika eserler satan bir gümüşçüde tarihin içinde yolculuğa çıkmak çok kolaydır. Eski yerleşim bölgesi tam bir alışveriş merkezi gibidir. Bunlardan en meşhuru da 1800’lerden kalma eski Rum evlerinden oluşan Uzunçarşı Caddesi’dir. Yine Cumhuriyet Meydanı’na açılan her sokak, ziyaretçilerin ihtiyaçlarına ve zevkine hitap eden kaliteli ürünler sunan dükkanlarla doludur.

Hediyelik eşyadan eski ve yeni gümüş takılara, yöresel ve bölgesel dokuma örneklerini sunan kilim ve halılardan antika eserlere, cam, seramik ve porselen işlerden bakır gibi el sanatları objelerine kadar farklı ürünlerin bulunduğu dükkanlarda değişik bütçelere uygun ürünler bulabilirsiniz.

Kaş’ta cuma günleri kurulan pazar ise, alışveriş yapmasanız bile görmeniz gereken yerlerden biri. Köylülerin kendi tarlalarından, bahçelerinden getirdiği taze sebze ve meyvenin dışında bölgeye özgü bal, pekmez, zeytinyağı ve bitkisel çaylar (kekik, adaçayı, çalba vs) Akdeniz’in zengin doğasını bir kez daha gözler önüne serer. Cuma pazarı, bu tat ve kokuların, pazar alanındaki antik lahit mezar eşliğinde, tekrar tekrar doğduğu yöresel bir panayır alanıdır.

Kaş’ta sevdikleriniz için hediyelik, tatilinizi anımsamak için hatıralık çeşitli küçük eşya bulabilirsiniz. Özellikle Uzun Çarşı bu tarz alışverişler için ideal. İlçenin bohem havasını kıyafetlerinizde taşımak isterseniz şalvarlar, şile bezi elbiseler, renkli gömlekler, doğal malzemelerden takılar da çeşitli dükkanlarda satılıyor.

Doğal yemeklik ürünleri Kaş’tan almadan dönmeyin deriz. Doğal zeytinyağı, peynir, meyve, sebze, zeytin ve çeşitli dağ otları gibi ürünlere hem ilçe merkezinde hem de çevre beldelerdeki pazar alanları, yol kenarları ve çarşılarda denk gelebilirsiniz.

Kaş’ta Tatil İmkanları

Kaş’ta her tarza ve her tür tatil anlayışına hitap edecek geniş bir yelpaze bulmak mümkün. Tüm altyapı gerekliliklerini sağlayan kampinglerden şirin pansiyonlara; restoran, bar, havuz gibi imkanları olan küçük ve büyük otellerden apart ve villalara kadar, farklı konaklama seçenekleri özellikle turizm sezonu boyunca ziyaretçilerin hizmetindedir.

Otel ve pansiyonlar, çoğunlukla şehir içinde ve Küçük Çakıl Plajı’nın yakınlarında yer alıyor. Şehirden uzak bir yer arayanlar ise Çukurbağ Yarımadası’ndaki apart ve otelleri tercih edebilir. Sahil şeridi kayalık olduğu için, denize girmek için, otellerin kayaların üzerine oturttukları platform ve iskeleleri kullanabilirsiniz. Kaş’taki bazı oteller, Avrupa’nın seçkin oteller listesinde yer alır.

Turizmin benzersiz adresi Kaş, konaklama olanaklarıyla da keyifli alternatifler sunmaktadır. Farklı ve estetik mimariye sahip otelleri, konforu da beraberinde getirmektedir. Butik otellerin yanı sıra motel ve pansiyonlarda oldukça fazladır. Kaş merkezde bulunan konaklama tesisleri, plajlara oldukça yakındır. Kaş Yarımada’da bulunan otellerin manzarası ise benzersizdir.

Antalya Kaş’ta Konaklama

Kaş, kitle turizminin bir parçası olmadığı için, bölgede “her şey dahil” sistemiyle çalışan büyük otel ve tatil köyleri yerine pansiyon ve butik oteller yaygındır. İlçenin turizmle tanışması ev pansiyonculuğu ile gerçekleştiği için, bugünkü işletmelerin temelinde, bu misafirperver amatör ruhun profesyonel hizmet anlayışıyla harmanlanması yatar.

Bunları Yapmadan Kaş’tan Ayrılmayın

  • Antiphellos’u görmeden, Likya medeniyetini tanımadan,
  • Uluburun Batığına (Uluburun3) sualtı dalışı yapmadan,
  • Kaputaş Plajında Turkuaz denizle buluşmadan,
  • Yamaç Paraşütü yapmadan, Mavi Yolculuğa katılmadan,
  • Patara’da Caretta-Carettaların üreme alanlarını görmeden,
  • Uçsuz bucaksız çölleri andıran Patara Plajında yürümeden,
  • Dünyanın en eski Meclis Binası’na sahip antik Patara kentini görmeden,
  • Saklıkent’te kanyon turu yapmadan, alabalık yemeden,
  • UNESCO Kültür Miras’ındaki Ksanthos’u görmeden,
  • Limanıyla ve plajlarıyla göz alan Kalkan’da konaklamadan,
  • Batık Şehrin (Kekova) gizemini hissetmeden,
  • Kaş’ın gece hayatıyla tanışmadan, eğlence mekanlarını ziyaret etmeden,
  • Kaş Mutfağını tatmadan, Mercan ve Kalkan yemeden,
  • Tahıl Ambarlarını görmeden, Kaş’tan ayrılmayınız.

Kaş Gezisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kaş ormanlık alanlarında ve doğa sporları sırasında böcek/arı sokmasına karşı dikkatli olmanızı öneririz.
  • Özellikle yaz aylarında Kaş’ta hava sıcaklıkları ve nem çok yükselir. Yanınızda mutlaka güneş kremi, şapka ve su bulundurmaya gayret gösterin.
  • Yaz aylarında ve tatil dönemlerinde Kaş aşırı yoğun olur. Özel aracınızla giderseniz park sorunu yaşamamak adına konaklama tesisinizin park alanına veya merkezdeki otopark alanlarından birine aracınızı bırakabilirsiniz.

Antalya Kaş’ta Festival, Fuar ve Turizm Etkinlikleri

Kalkan Denizcilik Bayramı: Kalkan Belediyesi tarafından düzenlenen bu eğlenceli etkinlik her sene 1 Temmuz’da gerçekleşiyor.

Kaş Likya Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali Kaş Belediye Başkanlığınca her yıl haziran ayının son haftasında düzenlenmektedir.

Uluslararası The Cartoon Milli Çizgi Film Festivali: Türkiye’deki çizgi film kültürünü geliştirmek ve dünya standartlarına getirmek için düzenlenen festival hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap ediyor.

Kaş Caz Festivali: Caz severlerin ilgisini çeken festival boyunca harika bir manzara eşliğinde ünlü caz sanatçı ve gruplarının konserlerini dinleyip söyleşilerine katılabiliyorsunuz.

Likya Kaş Kültür ve Sanat Festivali: Çeşitli kültür, sanat ve spor etkinlikleri ile dolu bir programa sahip festivalin son günü KaşMeis Adası arasında bir yüzme yarışı düzenleniyor.


Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA

Detaylı bilgi almak için yukarıdaki bağlantıların üzerine tıklayarak ilgili ve detaylı yazımıza ulaşabilirsiniz.

Etiketler: :Antalya bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Antalya görülmesi gereken yerler, Antalya gezecek yerler, Antalya gezi, Antalya gezi rehberi, Antalya gezi yazısı, Antalya gezilecek çarşı, Antalya gezilecek doğal yerler, Antalya gezilecek doğal yerler haritası, Antalya gezilecek tarihi yerler, Antalya gezilecek yerler, Antalya gezilecek yerler doğa, Antalya ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Antalya kalesi, Antalya merkezde gidilecek yerler, Antalya merkezde ne var, Antalya ne yenir nerede yenilir, Antalya ne yenir nereler gezilir, Antalya otelleri, Antalya seyahat rehberi, Antalya tarihi, Antalya tarihi yerler, Antalya turizm potansiyeli, Antalya turizm rehberi, Antalya turizm ve tanıtım, Antalya ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Antalya şehir rehberi, Antalya’da bir günde ne yapılır?, Antalya’da gezilecek doğal yerler, Antalya’da gezilecek mekanlar, Antalya’da ne yapılır, Antalya’da ne yenir, Antalya’da nereye gidilir?, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası,