İçindekiler

Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA


Antalya’da Bulunan Müzeler

Bu yazımızla birlikte Antalya’da gezilecek yerler serimizin önemli bir parçasını tamamlamış olacağız. Tarih, turizm ve kültürün bir arada olduğu Antalya’da gezip görmek isteyebileceğiniz, ailenizle ve çocuklarınızla hoşça vakit geçirebileceğiniz müzelerin tanıtımını yapıyoruz.

Antalya’ya gelip de Antalya Etnografya Müzesi’ni görmeden gitmek olmaz. Antalya zengin tarihini ve yaşam kültürünü yansıtan birçok müzeye ev sahipliği yapmaktadır. Antalya Arkeoloji Müzesi, Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi, Antalya Oyuncak Müzesi ve Hababam Sınıfı Müzesi bu müzelerden sadece birkaçıdır?

Peki Antalya’da kaç müze var? Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak yoğun araştırmalarımız sonucunda oluşturduğumun Antalya Müzeleri Listesini okuyucumuzla buluşturuyoruz. Türkçe’deki en geniş kaynak olan bu yazımızda Antalya’da bulunan 21 müzenin tanıtımını yapacağız.

Bu yazımızda Antalyada kaç tane müze var? sorusunun yanında MüzeKart ile Antalya’da nerelere girilir? Müze kartla nereleri gezebilirim? MüzeKart ile Antalya’da nerelere girilir? Gibi soruların da cevabını vereceğiz.

Antalya MüzeKart Cmtış Noktaları:

Antalya’da MüzeKart alabileceğiniz yerler şunlardır:

  1. Side Örenyeri
  2. Side Müzesi
  3. Antalya Müzesi
  4. Patara Örenyeri
  5. Olympos Örenyeri
  6. Alanya Kalesi
  7. Simena Örenyeri
  8. Phalesis Örenyeri
  9. Aziz (St.) Nikolas Anıt Müzesi
  10. Myra Örenyeri
  11. Aspendos Örenyeri
  12. Perge Örenyeri
  13. Termessos Örenyeri

MüzeKart ile Antalya’da nerelere gidilebilir?

İlAntalya’da MüzeKart ile girilebilecek yerlerÜcret (2022)Durumu
1ANTALYAALANYA ATATÜRK EVİ MÜZESİÜCRETSİZ KAPALI
2ANTALYAALANYA KALESİ50.00 
3ANTALYAALANYA MÜZESİ15.00KAPALI
4ANTALYAALANYA SYEDRA ÖRENYERİÜCRETSİZ 
5ANTALYAANTALYA ARYKANDA ÖRENYERİÜCRETSİZ 
6ANTALYAANTALYA ASPENDOS ÖRENYERİ75.00 
7ANTALYAANTALYA ATATÜRK EVİ MÜZESİÜCRETSİZ 
8ANTALYAANTALYA KARAİN MAĞARASI15.00 
9ANTALYAANTALYA LYMRA ÖRENYERİ15.00 
10ANTALYAANTALYA MÜZESİ70.00 
11ANTALYAANTALYA OLYMPOS ÖRENYERİ70.00 
12ANTALYAANTALYA PERGE ÖRENYERİ75.00 
13ANTALYAANTALYA PHASELİS ÖRENYERİ70 
14ANTALYAANTALYA TERMESSOS ÖRENYERİ 15.00 
15ANTALYAANTALYA AZİZ (St.) NİKOLAOS ANIT MÜZESİ100 
16ANTALYAANTALYA DEMRE ANDRİAKE ÖRENYERİ VE LİKYA UYGARLIKLARI MÜZESİ15.00 
17ANTALYAANTALYA MYRA ÖRENYERİ70.00 
18ANTALYAANTALYA PATARA ÖRENYERİ70.00 
19ANTALYAANTALYA SİMENA ÖRENYERİ20.00 
20ANTALYAANTALYA XANTHOS ÖRENYERİ20.00 
21ANTALYAANTALYA ELMALI MÜZESİÜCRETSİZ 
22ANTALYAMEVLEVİHANE MÜZESİÜCRETSİZ 
23ANTALYAANTALYA SİDE MÜZESİ40.00 
24ANTALYAANTALYA SİDE ÖRENYERİ70 
Müze Kart ile Antalya’da girilebilecek müzeler

MüzeKart ile ilgili bütün sorularınızın cevaplarını MüzeKart Hakkında Her Şey başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Antalya’da Görülmesi Gereken 21 Müze

Antalya’da bulunan bütün müzeleri haritamızda da görebilirsiniz. Bağlantının üzerine tıklayıp Antalya’daki müzelerin harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklıklarını öğrenebilir ve istediğiniz müze için yol tarifi alabilirsiniz.

Antalya Müzeler haritasına aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

https://goo.gl/maps/TCQzqjWX3gL7sE9D7


Antalya gezinizde görmek isteyeceğiniz müzelerin kısa tanıtımlarını, adreslerini, GPS koordinatlarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Antalya müzeleri listesi şu müzelerden oluşmaktadır:


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 1

Açık Hava Müzesi (Kepez – Dokumapark)

Açık Hava Müzesi (Dokumapark)

Kepez Belediyesince 2003’te faaliyetleri durdurulan Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası alanı, yapılan çalışmalar sonucu 2015 yılında çeşitli müze ve etkinlik alanları tasarlanarak kente kazandırıldı.

Anadolu medeniyetlerinin eşsiz mimari eserlerinin 25’te 1 oranında küçültülerek sergilendiği Dokumapark’taki ‘Kepez Açık Hava Müzesi’ yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Dokumapark’ta 10 bin metre karelik alanda oluşturulan müzede, Anadolu uygarlıklarına ait 84 adet eser sergileniyor. Kent belleğinde iz bırakan tarihi Dokuma alanındaki müzede, Türkiye’nin önemli mimari eserlerinin 25’te 1 oranında küçültülmüş hali yer alıyor. Her yaşa hitap eden Kepez Açık Hava Müzesi, Antalyalıların yanı sıra yerli ve yabancı turistler tarafından da büyük ilgi görüyor.

Kepez Açık Hava Müzesi’nde; Anıtkabir, İstanbul Haydarpaşa Garı, Konya İnce Minareli Medrese, İstanbul Soğukçeşme Sokağı, Konya Karatay Medresesi, Sivas Gökmedrese, Konya Mevlana Dergahı, İzmir Artemis Tapınağı, İzmir Selçuk İsa Bay Cami, İzmir Meryem Kilisesi gibi çok kıymetli 84 eser bulunuyor. Müze,  ziyaretçilere Türkiye’nin 81 iline gidilerek görülmesi gereken tarihe tanıklıkmış etmiş eserleri bir arada sunuyor. 

Adres: Fabrikalar, Dokumapark, Namık Kemal Blv. No:225, 07090 Kepez/Antalya

Açık Hava Müzesi (Dokumapark) Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 2

Alanya Arkeoloji Müzesi

Alanya Arkeoloji Müzesi

Alanya Arkeoloji Müzesi’nde Arkaik, Klasik, Hellenistik, RomaBizans dönemlerine ait bronz, mermer, pişmiş toprak, cam ve mozaik buluntularla zengin kül kutuları ve sikke koleksiyonu vardır. Yanı sıra Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait Türk-İslam Eserleri bulunmaktadır. Etnografya bölümünde Alanya çevresinden derlenen ve bölgenin folklorik özelliklerini yansıtan, yörük kilimleri, alaçuvallar, heybeler, giysiler, işleme örnekleri, silahlar, günlük kullanım kapları, takılar, el yazmaları ve yazı takımları gibi objeler ile eski bir Alanya evine ait günlük oda sergilenmektedir. Ayrıca, müze bahçesinde de Roma, Bizans ve İslami dönemlere ait taş eserler vardır.

Adres: Saray, İsmet Hilmi Balcı Cd. No:2, 07400, 07400 Alanya/Antalya

Alanya Arkeoloji Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 3

Alanya Atatürk Evi Müzesi

Alanya Atatürk Evi Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 Şubat 1935’te Alanya’ya yaptığı ziyaret sırasında bir süre kaldığı evdir. Ev, sahibi Tevfik Azakoğlu tarafından Kültür Bakanlığı’na bağışlanarak 1987 yılında müze haline getirilmiştir. 19’ncu yüzyıl Türk mimarisinin özelliklerini yansıtan bahçe içinde üç katlı binanın giriş katında Atatürk’ün kişisel eşyaları, fotoğraflar, Atatürk’ün Alanyalılara gönderdiği telgraf ve diğer tarihi belgeler sergilenmektedir. Üst katın odaları ise geleneksel bir Alanya evinin etnografik eşyalarıyla donatılmıştır.

Adres: Şekerhane Mah., Anzaklar Sok., 07400 Alanya/Antalya

Alanya Atatürk Evi Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 4

Alanya Kızılkule Etnografya Müzesi

Alanya Kızılkule Etnografya Müzesi

Selçuklu sanatının eşsiz örneklerinden biri olan yapı, Alanya’nın simgesi durumundadır. Selçuklu Dönemi‘nde ticaretin yapıldığı limanı korumak ve karadan kaleye karşı gelebilecek saldırıları önlemek amacı ile yapılmış bir savunma ve gözetleme yapısıdır. 1226 yılında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından Halepli (Suriye) Ebu Ali isimli mimara yaptırılmıştır. Kuzey cephede bulunan kitabede mimarın adı geçmektedir. Güney cephedeki bir kitabede ise Alaaddin Keykubat yüceltilmiş ve kendisine “milletlerin hâkimi, dünya sultanlarının sultanı, adaletin himayecisi, kara ve iki denizin sultanı, müslümanların yardımcısı” gibi övücü vasıflar atfedilmiştir. Yapı 29 metre çapında ve 33 metre yüksekliğinde olup sekizgen planda, taş ve tuğla malzeme ile inşa edilmiştir.

Dıştan sade görüntüsünün aksine, içeride oldukça karmaşık bir plana sahiptir. Beş katlı yapının her bir katının planı farklıdır. Merkezde bulunan ve yapının ana taşıyıcısı konumundaki sekizgen ayağın üstünde, birinci katın yüksekliği boyunca bir sarnıç oturtulmuştur. Her katta savunma amacıyla yapılmış, dışarıya açılan şevli gözetleme mazgalları ve önleri siperlikli açıklıklar bulunmaktadır. Zemin ve birinci katlarda tonoz örtülü koridorlara açılan yine tonoz örtülü eyvan biçiminde mekânlar yer almaktadır. Birinci katın üstünde, yapıyı çevreleyen dar ve basık bir koridor ve buna açılan küçük odalardan oluşan bir asma kat bulunmaktadır. 2, 3 ve 4’üncü katlar açık teraslar şeklindedir. Asma katın üzerinde yer alan ikinci katta, sekizgenin her bir yüzünde ikişer adet olmak üzere büyük tonozlu mekânlarla kuşatılmış üstü açık avlu yer alır. Üçüncü katta, her yüzde üçer adet küçük mekân ve bunların açıldığı teras bulunur. Dördüncü kat ise savunma amacıyla yapılmış siperlik ve açıklıklardan oluşan dendanlar ve yürümeye imkân sağlayan bir terastan ibarettir.

Kızılkule aynı zamanda Etnografya Müzesi olarak kullanılmaktadır. Beş katlı kulenin giriş ve birinci katı müze olarak düzenlenmiştir. Tarihi yapıda zaman zaman resim sergisi, klasik müzik konseri gibi kültür ve sanat etkinlikleri de gerçekleştirilmektedir. Kulenin en üst katından, kentin doğu yakasının büyüleyici manzarası ile tarihi yarımadanın yerleşim dokusu seyredilebilmektedir.

Adres: Çarşı, İskele Cd. No:102, 07400 Alanya/Antalya

Alanya Kızılkule Etnografya Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 5

Anadolu Oyuncak Müzesi (Dokumapark)

Anadolu Oyuncak Müzesi (Kepez – Dokumapark)

Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası’nın bir zamanlar kreş olarak kullanılan alanı şimdi oyuncakların dünyası haline getirildi. Açıldığı ilk haftada 32 bin ziyaretçiyle rekor kıran Anadolu Oyuncak Müzesi, ziyaretçilerine oyuncaklar dünyasının kapılarını aralıyor. Kepez Belediyesi’nin halkın kullanımına kazandırdığı DokumaPark’da açılan Anadolu Oyuncak Müzesi’nde 15 salonda, 15 ayrı temada ve 13 bin 800 oyuncak sergileniyor.

Okul sınıfından masal odasına, esnaf sokağından kaleiçi sokağına, arabalardan bebeklere kadar binlerce oyuncağı barındıran oyuncakların dünyası Anadolu Oyuncak tarihine de ışık tutuyor. Müze’nin ihtişamlı bahçesi de büyük ilgi çekiyor. Anadolu Oyuncak müzesinin çıkış kapısı özel tasarımlı görkemli bir parka açılıyor. Çocukların büyük keyif aldığı parkta, asırlık zeytin ağaçları, özel bitki tasarımları ve çizgi kahramanlarının heykelleri de bulunuyor.

Bahçesi ile beraber 5 dönümlük bir alana kurulan Anadolu Oyuncak Müzesi’nin alt katında her yaşa hitap eden 1 Kütüphane ve yine her yaşa hitap eden 1 Oyuncak Sanat Atölyesi bulunuyor.

Detaylar için: https://www.anadoluoyuncakmuzesi.com/

Adres: Fabrikalar, Namık Kemal Blv. No:189, 07090 Kepez/Antalya

Anadolu Oyuncak Müzesi (Kepez – Dokumapark) Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 6

Anadolu Şehitler Müzesi (Dokumapark)

Anadolu Şehitler Müzesi (Kepez – Dokumapark)

Antalyalı şehitlerin yanı sıra şanlı zaferlere imza atan ve bugünümüzü borçlu olduğumuz şehitlerimizi Anadolu Şehitler Müzesi’nde yaşatıyor. Şehitlerimizin hatıralarını barındıracak müze, Kepez Belediyesi ve Antalya Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği işbirliğiyle kuruldu.

Türkiye’de bir başka örneği bulunmayan müze, isimleriyle, fotoğraflarıyla, özel eşyalarıyla şehitlerimizin hatıralarını yaşatıyor.

Adres: Fabrikalar, Eski Dokuma Fabrikası, Namık Kemal Blv. D:No:40, 07090 Kepez/Antalya

Anadolu Şehitler Müzesi (Kepez – Dokumapark) Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.

Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 7


Antalya Arkeoloji Müzesi

Antalya Arkeoloji Müzesi

Antalya, düzinelerce önemli antik Yunan, Helenistik ve Roma kentleri, kasabaları ve diğer önemli arkeolojik sit alanlarını içermektedir ve müzenin sıra dışı koleksiyonunu oluşturmak için en iyi eserler Antalya Arkeoloji Müzesi’nde bir araya getirilmiştir.

Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda, Antalya’nın İtalyan askeri işgali altına girdiği sırada, İtalyan arkeologlar, merkezde veya çevrede bulunan arkeolojik hazineleri İtalyan Büyükelçiliğine götürmeye başlamışlardır. Bu girişimleri önlemek için, öğretmen Süleyman Fikri Bey, 1919’da başladığı girişimleri ile eski eserlerin gönüllü memuru olarak atanmış ve ilk önce merkezde kalanları toplayarak Antalya Müzesi’ni kurma çalışmaları başlamıştır.

Müze ilk önce 1922’de Alâeddin Camii’nde, daha sonra 1937’den itibaren Yivli Camii’nde işletildi ve 1972’de bugünkü binasına taşındı. 1982’de çok çeşitli tadilat ve restorasyonlar için ziyaretçilere kapatıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon ve sergileme çalışmalarından sonra, Nisan 1985’te halka açıldı.

Antalya’daki Arkeoloji Müzesi binası, 30.000 metrekarelik bir sergi alanına sahiptir. Sergiler birkaç geniş salonda düzenlenmiş, bazıları ise müze bahçesine yerleştirilmiştir. Müzenin sahip olduğu nesneler, Antalya bölgesinde binlerce yıllık insan faaliyetini göstermektedir.

Doğal Tarih Salonu bölümünde farklı jeolojik çağlardaki fosilleri ve hayvan kemiklerini sergilenmektedir. En ilginç örnekler: dev salyangozların kabukları, soyu tükenmiş sefalopodların fosilleri, foraminifer kabukları ve anthozoanlardır.

Tarih Öncesi Salonu’nda, Paleolitik, Mezolitik, Kalkolitik, Neolitik ve erken Tunç Çağı buluntuları sergilenmektedir. Sergilenen öğeler çoğunlukla kemik ve taş araçlardır. Örnek paneller bu araçların üretim sürecini açıklar. Deri tabaklama işlemini gösteren bir sergi de bulunmaktadır. Bu serginin ana odağı, Karain mağarasındaki nesneler üzerine olmakla beraber aynı zamanda Öküzini ve Sehahöyük’ten bazı buluntular da bulunmaktadır. En güzel eserlerden biri, Burdur İli, Hacılar Höyük’te bulunan bir kadın figürüdür. Bu serginin son derece ilginç bir özelliği, Elmalı ilçesi yakınlarındaki Karataş-Semayük mevkiinden yeniden inşa edilen semaver mezarlığıdır. Bu alanda insanların yeraltındaki kil kaplara gömüldüğü erken Tunç Çağı mezarlığı tespit edilmiştir.

Müzenin Diğer İçerikleri

  • Seramik Salonları ve Küçük Nesneler
  • Mozaik Salonu
  • Portreler Salonu
  • İmparatorlar ve Tanrılar Salonları
  • Perge Tiyatro Salonu
  • Lahit Salonu
  • Simgeler Salonu
  • Paralar Salonu
  • Etnografik ve Türk-İslam Dönemi Çalışma Salonları
  • Çocuk Bölümü
  • Müze Bahçesi

Antalya’daki Arkeoloji Müzesi, şehrin güney-batı kısmında, Konyaaltı Caddesi No: 1’de bulunmaktadır. Müzeye, Antalya’nın tarihi merkezinden (yani Kaleiçi semtinden) 2,5 km uzaklıktadır.

Adres: Bahçelievler, Konyaaltı Cd. No:88, 07050 Muratpaşa/Antalya

Antalya Arkeoloji Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 8

Antalya Atatürk Evi Müzesi

Antalya Atatürk Evi Müzesi

Antalya’yı üç kez ziyaret eden Atatürk, 6 Mart 1930’daki ilk ziyareti sırasında Lara Yolu üzerindeki Erenkuş Mevkii’nde denizi, sahilleri, karla kaplı Beydağları’nın manzarasını seyretmiş ve “Hiç şüphesiz Antalya yeryüzündeki en güzel yerdir.”  demiştir. Günümüzde Antalya’ya gelen ziyaretçiler, Atatürk ile aynı his ve düşünceleri paylaşıyor ve kentin, doğal ve kültürel mirasları ile eşsiz bir yer olduğunu düşünüyorlar. Ziyaretleri sırasında Atatürk’e tahsis edilmiş olan köşk, onun ziyaretleri anısına müzeye dönüştürülmüştür.

İki katlı dikdörtgen şeklinde planı olan köşk, 1986’dan beri Atatürk Evi Müzesi olarak halka hizmet vermektedir. Köşkün alt katında, Atatürk’ün Antalya’yı ziyaretleri ile ilgili fotoğraf sergisi, Atatürk ve Antalya’ya dair belgesellerin izlenebileceği bir oda, bir yemek odası ve bir büro; üst katında ise Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği bir oda bulunmaktadır. Ayrıca bir toplantı odası, çalışma odaları, yatak odası ve hatıra paraların sergilendiği özel bir bölüm de yer almaktadır.

Detaylı tanıtım ve resimlerini Antalya Kaleiçi Gezi Rehberi yazımızda bulabilirsiniz.

Adres: Haşimişcan, Fevzi Çakmak Cd. No:11, 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Atatürk Evi Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 9

Antalya Etnografya Müzesi

Antalya Etnografya Müzesi

19. yüzyıla tarihlenen iki konaktan oluşan Antalya Etnografya Müzesi,  Muratpaşa ilçesi, Kaleiçi Kentsel ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde yer almaktadır. Yapılar, eğimli bir alanda farklı kotlarda yer almaktadır.  Alt ve Üst Konak olmak üzere iki ayrı konseptin oluşturulduğu binalarda, Osmanlı Dönemi mimari özellikleri karşımıza çıkmaktadır. 1 no.lu konakta genel olarak Türk-İslam Eserleri, 2 no.lu konakta ise Antalya’nın Osmanlı Dönemi ev yaşamını yansıtan oda düzenlemeleri ile aynı dönemde kullanılan eşyalar ve mimari parçalar teşhir edilmektedir.

Alt kotta kalan ve çoğunluğunu Türk – İslam Eserleri sanatını içeren eserlerin oluşturduğu 1 no.lu konağın ilk katında, Selçuklu Dönemi’nde kışlık saray haline getirilen Aspendos Tiyatrosu’ndan gelen Selçuklu çini kaplama parçaları ve Osmanlı Dönemi çinileri; 16.-20. yüzyıllar arası İznik-Kütahya ve Çanakkale üretimi seramikler, camdan yapılmış gaz lambaları ile laledanlar, güldanlar, şerbetlikler sergilenmektedir.

Aynı katta, Kaleiçi’nde gerçekleştirilen kazılarda ele geçen objelerin sergilendiği bir bölüm daha yer almaktadır. İkinci katta Osmanlı Dönemi silahlarından ok, yay, zıhgir, kılıç, kapsüllü ve çakmaklı tabanca ve tüfekler, barutluk ve yağdanlıklar ile madalya ve nişanlar, mühürler, hamaylı, vefk, köstekli saatlerden oluşan sergileme yer almaktadır. Bu katta ayrıca hilye ve icazetname gibi hat sanatı örnekleri de sergilenmektedir. 1 no.lu konaktan daha yüksek kotta bulunan ikinci konağa, bahçe merdivenlerinden çıkılarak geçiş yapılmaktadır. Her iki konak da bir cepheleri ile sokağa bakarken bir cepheleri ile bahçeye açılmaktadır.

İkinci konağın birinci katında Osmanlı Dönemi ahşap tavan, kapı, pencere kanatları, kapı tokmakları ve anahtarları, heybe, çuval, iğlik, kilim gibi dokuma örnekleri ile yöresel müzik aletleri sergilemesi yer almaktadır. Ayrıca Antalya bölgesinin özgün dokumalarından Döşemealtı Halıları, dokuma tezgâhı ve değişik dokuma örnekleri ile Osmanlı Dönemi küçük bir Antalya Mutfağı canlandırması yine bu katta bulunmaktadır.

Konağın ikinci katında, Osmanlı Dönemi Kaleiçi ev yaşamını canlandıran misafirlerin ağırlandığı baş oda, hane halkının gün içinde ihtiyaçları doğrultusunda yemek-oturma odası olarak şekillendirilen oturma odası, yatak odası ve banyo yer almaktadır. Bu katta Osmanlı Dönemi kültürünü yansıtan giyim-kuşam örnekleri ve kahve kültürü sergilemesi de bulunmaktadır. Bahçe teşhirinde 13. yüzyıla tarihlenen Selçuklu Burç Kitabesi ile yine Selçuklu Dönemi Fetih Kitabeleri, özgün eserler olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Adres: Kılınçarslan, Civelek Sk. No:20, 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Etnografya Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 10

Antalya Oyuncak Müzesi

Antalya Oyuncak Müzesi

Antalya Oyuncak Müzesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bir projesi olarak hayata geçirildi. 1800’lü yıllardan 1980’lere kadar, başta Avrupa olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde  üretilen yaklaşık 1500 parça oyuncağın yer aldığı müze, araştırmacı, şair, yazar ve Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi kurucusu Pazay Akın küratörlüğünde açılmıştır.

Koleksiyonu, tasarımı , binası ve eğitim çalışmaları ile Avrupa’nın seçkin Oyuncak Müzeleri arasında yer alan Antalya Oyuncak Müzesi , Kaleiçi Yat Limanında yer almaktadır. Her yaş grubundan ziyaretçinin keyifle gezdiği müze de, 3 yaş üzeri çocukların bireysel, ebeveynleri ve sınıfları ile gerçekleştirebilecekleri atölye çalışmaları yapılmaktadır.

Müze; Pazartesi hariç, haftanın 6 günü 9.30-18.30 saatleri arasında açıktır.

Detaylı tanıtım ve resimlerini Antalya Kaleiçi Gezi Rehberi yazımızda bulabilirsiniz.

Adres: Selçuk Mah Yat Limanı Sok. No:112, 07000 Muratpaşa/Antalya

Antalya Oyuncak Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 11

Bir Zamanlar Antalya Müzesi (Dokumapark)

Bir Zamanlar Antalya Müzesi (Kepez – Dokumapark)

Özgün bir hikayeye sahip Eski Dokuma Fabrikası, müzelerin kurulacağı en özel mekanların başında geliyor. Antalya ve Dokuma Fabrikası’nın hatıralarının yaşatıldığı müze de, sadece hızla değişen ve gelişen Kepez’in değil, Antalya’nın önemli değerleri ve kentin hikayesi de anlatılıyor.
Bir Zamanlar Antalya Müzesi, eski Dokuma Fabrikasının İdari Binasında yer alıyor.

Adres: Fabrikalar, Eski Dokuma Fabrikası, Namık Kemal Blv. D:No:35, 07090 Kepez/Antalya

Bir Zamanlar Antalya Müzesi (Kepez – Dokumapark) Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 12

Demre Müzesi (Likya Uygarlıkları Müzesi)

Demre Müzesi – Likya Uygarlıkları Müzesi

Antalya İli Demre İlçesinde, Demre Müzesi Müdürlüğü Bakanlar Kurulu’nun 24.05.2011 tarih ve 2011/1915 sayılı kararı ile kurulmuş ve Müdürlük 2014 yılı Kasım ayında faaliyetine başlamıştır. Demre Müzesi Müdürlüğü’nün görev ve sorumluluk sahasını Demre ve Kaş İlçeleri oluşturur.

Likya Uygarlıkları Müzesi
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün “Andriake Ören yeri Ziyaretçi Karşılama Merkezi ve Gezi Güzergahı Düzenleme Projesi” 2012-2014 yıllarında Andriake Liman Kenti güney yerleşiminde yer alan agora / plakoma, sarnıç, granarium yapısı (Likya Uygarlıkları Müzesi), hamamlar, kiliseler, sinagog vb. liman yapıları ile onurlandırma anıtlarının restorasyonu tamamlanarak 2015 yılı Haziran ayında açılmıştır.

Gezi yolunda son nokta M.S. II. yy.da yapılmış (Tahıl Ambarı, Horrea Hadriani – İmparatorluk Silosu) Granarium yapısıdır. Bu yapı günümüze kadar sağlam ayakta kalabilmiş niteliği nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarafından Likya Bölgesine ait eserler ile Likya Uygarlığının tanıtımının yapıldığı Likya Uygarlıkları Müzesi olarak düzenlenmiştir.

Müzenin içinde bulunduğu Andriake kentinin M.S. 7. yy’a kadar işlevselliğini koruyan limanı bugün bataklık haline gelmiş ve deniz ile ulaşımı kesilmiş durumdadır. Ticari gemiler için korunaklı bir liman olmasının yanı sıra lojistik destek sağlayan tesisleri ile gemicilerin vazgeçilmez uğrak noktası olan Andriake’nin bugün kullanılmayan rıhtımında, içinde amphoralarla zeytin yağı, şarap gibi sıvı malzemenin taşınmasını gösteren Antik Dönem Ticaret Gemisi canlandırması yer alır.

Bağlı Birimleri:
Likya Uygarlıkları Müzesi
Andriake Örenyeri
Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi
Simena Örenyeri
Myra Örenyeri
Patara Örenyeri
Ksanthos Örenyeri

Adres: Büyükkum, 07570 Demre/Antalya

Demre Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 13

Deniz Biyolojisi Müzesi

Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Deniz Biyolojisi Müzesi ile deniz canlıları ve özellikle nesli koruma altındaki türlerin yakından tanınmalarını sağlanarak, deniz kültürünün benimsenmesi ve doğal mirasımıza sahip çıkılması amaçlanmaktadır.

Batık korsan gemisi olarak tasarlanan bu deniz biyolojisi müzesinde deniz canlılarıyla ilgili sergiler vardır.

Türkiye’nin denizel biyolojik zenginliklerinin, balık ve balıkçılık kültürümüzün anaokulu öğrencilerinden bilim adamlarına kadar her yaş ve meslek grubuna tanıtıldığı müzede öğrencilerin bu konularda eğitimi de hedeflenmektedir. Ülkemizde sayıları kısıtlı olmakla birlikte dünyada birçok örneği bulunan deniz müzelerinde deniz canlılarının kurutulmuş, fiksatif çözeltiler içinde bozulmadan saklanmış örnekleri ile deniz memelileri gibi daha büyük cüsseli canlıların iskeletleri sergilenmektedir.

Yat Limanı, eski PTT binasında yaklaşık 100 m2’lik alanda kurulan müze içerisinde hepsi Türkiye denizlerinde yaşayan 9 tür köpekbalığı, 10 tür yassı köpekbalığı, yaklaşık 150 tür kemikli balık, süngerler, mercanlar, karides, istakoz ve yengeçler, kabuklular, ahtapot, kalamar ve sübyeler, denizyıldızları ve denizkestaneleri olmak üzere yaklaşık 500 tür deniz canlısı sergilenmekte, nesli koruma altında olan, endemik ve Kızıldeniz kökenli deniz canlıları hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Adres: Selçuk, Selçuk Mah, 07100 Muratpaşa/Antalya

Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 14

Elmalı Arkeoloji Müzesi

Elmalı Arkeoloji Müzesi

Antalya’nın 111 kilometre güneybatısında yer alan Elmalı ve çevresi, kendine has stratejik ve coğrafi konumu ile Neolitik Dönem’den günümüze dek, kesintisiz olarak pek çok uygarlığın gelişmesine sahne olmuştur. Bölgede yapılan arkeolojik araştırmalar ve kazılar sonucu ortaya çıkarılmış olan yerleşim yerleri, mezarlar, mimari bulgular ve buluntular bölgede oldukça yüksek ve farklı kültürlerin varlığına işaret etmektedir.

Türkiye’nin arkeolojik ve tarihi müzeleri arasında önemli bir yere sahip olan Elmalı Müzesi’nde bölgenin tarihini aydınlatan çok önemli arkeolojik eserler sergilenmektedir. Elmalı Müzesi, Gündoğan Mahallesi, İbrahim Elmalılı Caddesi üzerinde bulunan Eski Hükümet Konağı’nda kurulmuştur. Yapı içinde müze ihtiyaçlarına uygun biçimde değişiklik yapılarak üçü zemin, sekizi birinci katta olmak üzere on bir adet teşhir salonu oluşturulmuştur. Teşhir tanzim çalışmaları Antalya Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı olarak 2011 yılı başında tamamlanan müze, 13.06.2011 tarihinden itibaren ziyarete açılmıştır. Müze, açık hava galerisi olan bir bahçeye de sahiptir.

Müze binasının giriş katında idare bölümü ve girişin sol yanındaki I Nolu salonda yer alan 8 vitrindeki sergileme geç kalkolitik döneme ait Bağbaşı eserleri ile başlatılmış, Karataş Semahöyük’ün ilk tunç dönemi eserleri ile devam ettirilmiştir. Yine aynı katta aynı dönemlere ait mezar ve depolama kaplarından seçilmiş örnekler sergilenmektedir.3 nolu salonda Karataş Semahöyük mezarlık alanında bulunmuş olan 3 adet küp mezarın özgün konumlarında sergilenmiştir.

I. Katın sağ yanında 1 nolu teşhir salonunda Hacımusalar Höyük ve Karaçakır kazılarında bulunan eserler teşhir edilmiştir. Diğer vitrinlerde Karaburun1, Kızılbel ve Bayındır Tümülüs kazılarında elde edilen buluntular sergilenmekte, 3 nolu salonda Likya Şehir sikkeleri, Roma imparatorluk sikkeleri sergilenmekte I. Katın sol yanında 5 nolu salonda İ.Ö 5. yüzyıl Elmalı definesine ait imitasyon örnekler sergilenmektedir.

6 Salonda Roma Bizans dönemine ait adak stelleri lahit ve heykel parçaları günlük kullanıma ait kaplar takı ve tıbbi aletlerden seçilmiş örnekler sergilenmektedir.

7 Salonda Elmalı çevresinde bulunmuş Roma Bizans Dönemine ait mimari parçalar sergilenmektedir. 1.Katın 4 ve 8 no lu salonlarında kendi orijinal ölçülerinde rekonstrüksiyonu yapılmış olan Karaburun ve Kızılbel mezar odaları duvarlarının renkli resimleri ile ziyaretçilere sunulmaktadır.

Arka bahçe açık teşhir alanı olarak kullanılmış burada da Helenistik, Roma, Bizans dönemi ait mezar stelleri, sütun parçaları, mimari elemanlar sergilenmektedir. Binanın bodrum katı eser deposu olarak kullanılmaktadır.

Adres: İplik Pazarı, Eski Hükümet Konağı, Hükümet Cd., 07700 Elmalı/Antalya

Elmalı Arkeoloji Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 15

Hababam Sınıfı Müzesi

Hababam Sınıfı Müzesi Antalya

Kepez Belediyesi, Antalya’ya ‘Hababam Sınıfı’ müzesi armağan etti. Amir Ateş Semt Konağı’nda oluşturulan Hababam Sınıfı Müzesi, filmin oyuncularının da katıldığı bir törenle ziyarete açıldı.

Türkiye sinemasının efsane karakterleri “İnek Şaban”, “Güdük Necmi”, “Badi Ekrem”, “Mahmut Hoca”, “Hafize Ana” ve “Damat Ferit”, Antalya’nın Kepez Belediyesinin Hababam Müzesi’nde bir araya geldi. Rıfat Ilgaz’ın yazdığı ve Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini yaptığı efsane film “Hababam Sınıfı”, bu müzeyle yeniden hafızaları tazeleyecek. 7’den 70’e herkesin izlerken kahkahaya boğulduğu Yeşilçam’ın unutulmaz filminin birçok unsuru bu müzede yer alıyor. Esentepe Mahallesi’ndeki Amir Ateş Semt Konağı’nda kapısını ziyaretçilerine açacak müzede, Hababam Sınıfı’nın çekildiği ana mekan sınıf yer alıyor.

Türk sinemasının en unutulmaz mizahi başyapıtlarından biri olan Hababam Filmi’nin İstanbul’dan sonra Antalya’da da müzesi oldu. Kepez Belediyesi, Rıfat Ilgaz’ın ölümsüz eseri Hababam Sınıfı’nın çekildiği İstanbul Adile Sultan Kasrı’ndaki sınıfın bir benzerini, Esentepe Mahallesi’ndeki Amir Ateş Semt Konağı’nda oluşturdu.

Hababam Sınıfı’nın hatıralarından oluşturulan müzede Kemal Pazal, Tarık Akan, Adile Naşit, Münir Özkul ve Halit Akçatepe’nin silikon heykeli, sıraların üzerinde de Hababam Sınıfı Yazarı Rıfat Ilgaz, Yönetmen Ertem Eğilmez, filmde rol alan Adile Naşit, Cem Gürdap, Sıtkı Akçatepe, Kemal Pazal, Münir Özkul, Muharrem Gürses, Ahmet Sezerel, Feridun Şavlı ve Tarık Akan’ın birer fotoğrafı bulunuyor. Sınıfın duvarlarıysa filmden kesitlerin bulunduğu fotoğraflarla süslendi.

Adres: Esentepe, 4980. Sk., 07020 Kepez/Antalya

Hababam Sınıfı Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 16

Kepez Masal Parkı

Kepez Masal Parkı

MASAL PARK Çocukların büyülü dünyası kepezde hayat buluyor. Daltonlar, Tom ve Jery, Casper, Pepe, Daltonlar gibi çizgi film kahramanlarının büyük maketlerinin yanı sıra Alaaddin’in Sihirli Lambası, Rapunzel, Kül Kedisi gibi masalların anlatıldığı renkli maketleri gören çocuklar, mutlu dakikalar yaşıyor.

Masal Parkı isminden de anlaşılacağı üzere masal ve  çizgi film karakterleri temalı olup , çocuklarınızla muhteşem bir zaman geçireceğiniz hatta yetişkinlerin bile çocukluğuna döneceği bir parktır.

Bu parkta Pamuk prenses ve cüceler, Ret kit,  Tom ve Jerry, Karagöz ve Hacivat ve daha  onlarca masal ve çizgi film kahramanını bulabilirsiniz.

Kepez masal parkının bulunduğu yerde ayrıca bir olimpik havuz yer almakta olup birde mini kafeterya yer almaktadır. 

Adres: Varsak Demirel Mahallesi, Süleyman Demirel Blv., 07210 Kepez/Antalya

Kepez Masal Parkı Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 17

Kum Heykel Müzesi (Sandland)

Kum Heykel Müzesi (Sandland)

Sandland (Antalya Kum Heykel Müzesi) devasa boyutlarda yüzlerce kum heykelin
sergilendiği, alan genişliği, katılan sanatçı sayısı ve kullanılan kum miktarı gibi özellikleriyle
2006 yılından beri düzenlenen dünyanın en eski, prestijli ve en büyük kum heykel etkinlikleri
arasında yer almaktadır.

Kum heykel sanatı son yıllarda dünyada yeni yeni yaygınlaşan özel bir Ephemeral (geçici) bir
sanat türüdür. Alternatif sanatlar kapsamında yer alan kum heykel etkinliklerinde sadece su ve
nehir kumu kullanılmaktadır. Her yıl Nisan ayında uluslararası heykeltıraşlar tarafından
yapılan heykeller yüzerce ton ağırlığında, metrelerce uzunluk ve yüksekliğe sahip sadece
suyun ve kumun kullanıldığı muhteşem eserler olarak ortaya çıkar. Kum heykel sanatı, hiçbir
şeyin kalıcı olmadığı ve her şeyin bir gün yok olacağı felsefesini taşır. Bu yüzden izleyenleri
hayrete düşüren bu eşsiz eserler kısa bir dönem sergilendikten sonra yenileri yapılmak üzere
yıkılarak tamamen ortadan kaldırılırlar.

Antalya’nın dünyaca ünlü Lara Sahili’nde yaklaşık 7 bin metrekare alanda, 10 bin ton nehir
kumu kullanılarak, dünyanın birçok ülkesinden katılan profesyonel kum heykel sanatçılarının
3 hafta süren performansları neticesinde ortaya çıkan muhteşem eserler her gün ziyaret
edilebilir. Dünyanın ilk ve tek 12 ay ziyarete açık sergisi olan Sandland, 1 Mayıs-1 Kasım
döneminde her gün 09:00-23:00 saatleri arasında, 1 Kasım-1 Mayıs döneminde ise 09:00-
19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Detaylar için: http://www.sandlandantalya.com/

Adres: Güzeloba, Lara Birlik Plajı No:208:1, Lara Cd., 07260 Muratpaşa/Antalya

Kum Heykel Müzesi (Sandland) Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 18

Mevlevihanesi Müzesi

Mevlevihanesi Müzesi Antalya

Mevlevihane yapısı, Yivli Minare’nin de bulunduğu yapılar topluluğu içinde yüksekçe bir teras üzerinde yer alır. Yapı, 13,45×32,22 metre ölçüsünde, dikdörtgen formlu, iki katlı kâgir bir yapıdır. Güney cephedeki kemerli bir kapı ile girilen ana mekânın doğusunda sivri tonozla örtülü bir eyvan, kuzeydoğusunda bir, kuzeyinde iki, batısında üç adet beşik tonoz örtülü oda bulunmaktadır. Bu odaların Mevlevihane’de kalan dervişler tarafından kullanıldığı düşünülmektedir.

Yapının Selçuklu Devri’nde bir Mevlevihane veya tarikat binası olarak inşa edildiği söylenmekte ise de 19. yüzyıla ait bir kaynakta Sultan Korkud-Alâeddin Zaviyesi için “sahibu-l hayrat vel-hasenat” denmek suretiyle Mevlevihane’nin bânisi ve vâkıfı olarak Şehzade Korkud’a atıfta bulunulmasıyla, söz konusu yapının 16. yüzyılın başlarından itibaren Osmanlı Devri’nde Mevlevihane olarak fonksiyon gördüğü anlaşılmaktadır. Nitekim 17. yüzyılda Evliya Çelebi gördüğünde de yapı Mevlevihane olarak kullanılmaktaydı.

Mevlevihane Hamamı veya Yivli Minare Hamamı, Yivli Minare Külliyesi Hamamı gibi isimlerle de anılan hamam yapısının ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmemektedir. Yaklaşık 8.50×11.00 metre ebatlarında dikdörtgen bir plana sahiptir. Hamamın; planı, boyutları ve konumu ile kalabalık gruplara hizmet vermekten ziyade özel kullanıma uygun olarak tasarlandığı düşünülmektedir.  13. yüzyılın ilk çeyreğinde  “Saray Hamamı” olarak inşa edildiği yönünde görüşler bulunmakla birlikte, Osmanlı Devri’nde 16. yüzyılın başlarından itibaren Mevlevihane hamamı olarak fonksiyon gördüğü bilinmektedir.  

Detaylı tanıtım ve resimlerini Antalya Kaleiçi Gezi Rehberi yazımızda bulabilirsiniz.

Adres: Selçuk, Selçuk Mah No:36, 07100 Muratpaşa/Antalya

Mevlevihanesi Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 19

Side Müzesi

Side Müzesi

Side Müzesi;  Manavgat ilçesi, Side Mahallesi, Side Antik Kenti’nde, M.S. 2.yüzyıla tarihlenen ve M.S. 5. – 6. yüzyıllardaki ilave ve değişikliklerle günümüze kadar gelen  Antik bir hamam binası (Agora Hamamı) içinde yer almaktadır. Hamam, 1959 – 1961 yılları arasında, Yüksek Mimar Ragıp – Selma DEVREZ çifti tarafından üç bölümünün üzeri kapatılarak restore edilmiş ve 1962 yılında Müze olarak hizmete açılmıştır.

Hamamın restorasyonla üzeri kapatılan 2 (Sudatorium),  3 (Caldarium) ve 4 (Tepidarium)  numaralı salonları kapalı; 1 (Cumgidarium) ve 5 (Tepidarium) numaralı salonları ile avlu bölümleri açık teşhir alanları olarak düzenlenmiştir.  

Bir zamanlar gymnasiumun bir parçası olan Müze bahçesinde, Selçuklu Dönemi’nden kalma mezar kitabeleri, yazıtlar, Roma Dönemi’nden frizler, lahitler, sütun kaideleri ve sütunlar, mozaik parçaları, büstler ve heykeller yer almaktadır. Müze girişinden ilerleyip bahçeye girmeden sağa dönülürse, teşhir salonlarına ulaşılır. Burada ilk olarak, silah kabartmaları, ortasında da Geç Hitit Dönemi’ne ait bazalt bir sütun başının yer aldığı üstü açık bir salon ve çok güzel bir havuzla karşılaşılır.

Havuzun nişlerini bir zamanlar imparator ve tanrı heykellerinin süslediği tahmin edilmektedir. Havuzun ortasında da bir Roma güneş saati vardır. Müzenin üstü kapalı salonlarında cam eserler, sikkeler, kandiller, heykelcikler, takılar, süs eşyaları, lahitler ve heykeller sergilenmektedir. M.S. 2. yüzyıla ait güzelliği, zarafeti ve bereketi simgeleyen Üç Güzeller Heykeli, Side Müzesi’nin en nadide eserlerinden biridir. 

HeraAphrodite ve Athena ile özdeşleştirilen üç güzel, müze salonunda zarafetleri ve güçleriyle göz kamaştırmaktadır.

Adres: Side, 07330 Manavgat/Antalya

Side Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 20

Side Sualtı Müzesi

Side Sualtı Müzesi

Türkiye’nin ilk sualtı müzesi olan Side Sualtı Müzesi, 117 heykelden oluşan koleksiyonuyla dalış tutkunlarını mavi sularda masalsı bir yolculuğa çıkarıyor. 2015 tarihinde Side Antik Kenti’nin 1,5 deniz milli açığında yer alan su altı müzesinin derinlikleri 11,18 ve 22 metre.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer alan Side, dalgıçların en uğrak noktalarından biri. Bu durum Antalya Deniz Ticaret Odası’nın ilgisini çekmiş ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın da desteğiyle 2015 yılında Sualtı Müzesi açılmış.

Kıyıdan 1,5mil açıkta ve ortalama 12 ila 20 metre derinlikte bulunan Türkiye’nin ilk sualtı müzesidir. Side Sualtı Müzesi, denizin derinliğinde 5 farklı tema olarak belirlenmiş ve Türk heykeltıraşlara yaptırılmış olan 117 adet heykelin denize dalış yapılarak görülebildiği bir müzedir. Müzeyi ziyaret etmek için dalış yapacak olan ziyaretçilerde profesyonel dalış sertifikasına sahip olma şartı aranmaktadır.

Müze içerisinde artık hizmet dışı kalmış bir sahil güvenlik botu da var. Batığın en büyük sakinleri ise orfozlar… Çevrede tam bir güvenlik içinde rahatça dolaşıyor.  Side’de bulunan Türkiye’nin ilk su altı müzesi projesinde Kurtuluş Savaşı, semazenler, Poseidon heykeli gibi hem milli ve tarihi değerlerin yansıtılıyor. Müzede yer alan heykellerin temaları Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı temsilleri, Mevlana ve semazenleri, Apollon Tapınağı ve Deniz Tanrısı Poseidon, geçmişte Side’den ticaret amacıyla tahıl ve gıda taşıyan deve kervanları ve Suriye savaşında ülkeden kaçmak için çıktıkları yolculuk sırasında denizde yaşamını yitiren çocukların anısına yaptırılan çiçek bahçesi temalarıdır. Heykellerden üç buçuk metre uzunluğundaki ve 50 ton ağırlığındaki dev Poseidon heykeli en ilgi çeken eserdir.

5 ayrı temaya sahip su altı müzesinde 9 ayda tamamlanan heykeller deniz faunasına zarar vermeyecek şekilde yerleştirildi ve şamandıralarla koruma altına alındı. İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası (İMEAK) Antalya Şubesi tarafından Manavgat ilçesinde yaptırılan Side Sualtı Müzesi, 31 Ekim 2015 tarihinde açıldı. Müzeyi, açıldığı günden bugüne 50 bin kişi su altına dalış yaparak ziyaret eti.

Meksika’nın Cancun şehrinde yer alan su altı müzesinin ardından dünyanın en büyük ikinci su altı müzesi konumundaki Side Sualtı Müzesi, aynı zamanda Türkiye ve Avrupa’nın da ilk su altı müzesidir. Müze içerisinde; Posedion ve Kurtuluş Savaşı temalı heykeller gibi eserler bulunuyor. Anadolu medeniyetinin zenginliklerini anlatan 117 heykelin sergilendiği müze, Side’nin yaklaşık 1,5 mil açığında, 11, 18 ve 24 metre derinliklerde bulunuyor.

Müze açıldığı günden itibaren, su altı müzesinin olduğu noktada balık ve deniz dibi canlı popülasyonunun arttığı saptandı. Bölgede daha önceki yıllarda 2 ya da 3 balık türü varken günümüzde rengarenk balık türlerine rastlanmaya başlandı. Ayrıca deniz dibi ekosisteminin vazgeçilmezi sünger türleri de çıktı.

Girişler ücretlidir.

Adres: Side, 07330 Manavgat/Antalya

Side Sualtı Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Antalya’da Gezilmesi Gereken Müzeler 21

Paza İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi

Paza İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi

Paza-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli iki binada yer almaktadır. Paza ve İnan Kıraç tarafından satın alınan bu iki bina 1993–1995 yıllarında onarılarak müzeye dönüştürülmüştür. Bu yapılardan biri geç döneme ait geleneksel dış sofalı, iki katlı Türk evinin tipik bir örneğidir. Antalya Kaleiçi sivil mimarlık örneklerinden Tekelioğlu Konağı’ndan esinlenerek onarılan ve ahşap çıtalı tavanlar ve kalemişi bezemelerle süslenerek 19. yüzyılın ikinci yarısına özgü Kaleiçi yaşamdan kesitlerin özel efektlerle birlikte sunulduğu bir etnografya müzesi olarak düzenlenen binada kahve ikramı, damat tıraşı ve kına gecesi gibi Anadolu halk kültürüne has öğeler konu alınmıştır.

Müze bahçesinde yer alan ikinci bina ise, Aya Yorgi (Agios Georgios) adına inşa edildiği bilinen 1863 yılında onarım görmüş bir Ortodoks Kilisesidir. Dikdörtgen plânlı, tek hacimli ve üzeri tonoz örtülü yapının iç duvarları ile tavanı kalemişi bezemelerle süslüdür. Onarım sonrası bir sergi mekânı olarak düzenlenen kilisede Paza-İnan Kıraç koleksiyonuna ait kültür ve sanat eserleri sergilenmekte ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.

Detaylı tanıtım ve resimlerini Antalya Kaleiçi Gezi Rehberi yazımızda bulabilirsiniz.

Adres: Barbaros Mah. Kocatepe Sok, Civelek Sk. No: 25, 07100 Muratpaşa/Antalya

Paza İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi Bağlantının üzerine tıklayıp harita üzerinde GPS koordinatlarını görebilir, bulunduğunuz yere olan uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.


Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA

Detaylı bilgi almak için yukarıdaki bağlantıların üzerine tıklayarak ilgili ve detaylı yazımıza ulaşabilirsiniz.

Etiketler: :Antalya bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Antalya görülmesi gereken yerler, Antalya gezecek yerler, Antalya gezi, Antalya gezi rehberi, Antalya gezi yazısı, Antalya gezilecek çarşı, Antalya gezilecek doğal yerler, Antalya gezilecek doğal yerler haritası, Antalya gezilecek tarihi yerler, Antalya gezilecek yerler, Antalya gezilecek yerler doğa, Antalya ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Antalya kalesi, Antalya merkezde gidilecek yerler, Antalya merkezde ne var, Antalya ne yenir nerede yenilir, Antalya ne yenir nereler gezilir, Antalya otelleri, Antalya seyahat rehberi, Antalya tarihi, Antalya tarihi yerler, Antalya turizm potansiyeli, Antalya turizm rehberi, Antalya turizm ve tanıtım, Antalya ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Antalya şehir rehberi, Antalya’da bir günde ne yapılır?, Antalya’da gezilecek doğal yerler, Antalya’da gezilecek mekanlar, Antalya’da ne yapılır, Antalya’da ne yenir, Antalya’da nereye gidilir?, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası,

Açık Hava Müzesi (Kepez – Dokumapark), Alanya Arkeoloji Müzesi, Alanya Atatürk Evi Müzesi, Alanya Kızılkule Etnografya Müzesi, Anadolu Oyuncak Müzesi (Kepez – Dokumapark), Anadolu Şehitler Müzesi (Kepez – Dokumapark), Antalya Arkeoloji Müzesi, Antalya Atatürk Evi Müzesi, Antalya Etnografya Müzesi, Antalya Oyuncak Müzesi, Bir Zamanlar Antalya Müzesi (Kepez – Dokumapark), Demre Müzesi, Deniz Biyolojisi Müzesi, Elmalı Arkeoloji Müzesi, Hababam Sınıfı Müzesi, Kepez Masal Parkı, Kum Heykel Müzesi (Sandland), Mevlevihanesi Müzesi, Side Müzesi, Side Sualtı Müzesi, Paza İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi,