Antalya’nın Mağaraları

Antalya’nın Mağaraları
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️
🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.
🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.
🔥🚵♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!
🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.
Topluluğumuza Katılın!
- Instagram: @turkey_outdoor_org
- Facebook: TurkeyOutdoor
İçindekiler
Toggle1- Akseki Bağırcak (Kartallı) Mağarası
- Antalya Bağırcak (Kartallı) Mağarası Kısa Tanıtım:
- Orta Toroslar’ın kuzeybatı kenarını oluşturan merkezi yükselim alanında, Manavgat Nehri’nin başlangıcını oluşturan kaynakların açığa çıktığı bir bölgede bulunan Kuyucak Kasabası ve çevresi, ülkemizin yoğun karşılaşmaya uğramış kesimlerinin başında gelir.
- Bu bölgede çok sayıda mağara oluşmuştur. Bilinen en az 80 mağara vardır.
- Toroslar da yeraltı suyu dolaşımında son derece karakteristik olan bu mağaralardan bazıları, değişik tarihlerde araştırılmıştır.
- Mağaranın kullanıldığı tam zaman dilimi belli olmasa da girişinde bulunan yazılı taşlardan ve resimlerden insanların saldırılardan korunmak için yaşamlarını devam ettirdikleri bilinmektedir.
- Aynı zamanda Bağırcak Mağarası olarak geçen Kartallı Mağarası Akdeniz’de bulunan Antalya, Akseki ilçesi sınırları içerisindeki Kuyucak beldesi yakınlarında bulunuyor.
- Antalya’nın Akseki ilçesinde Kuyucak Beldesinde birinci derece arkeolojik sit alanında yer alan Kartallı diğer adıyla Bağırcak Mağarası iki bölümden oluşan 91 metrelik bir alandan meydana gelmiş.
- Bazı kaynaklarda Kartallı (Bağırcak) Mağarası için 129 metre uzunluktan bahsedilmektedir.
- Bağırcak Mağarası eski dönemlerde kilise olarak da kullanılmıştır. O dönemden kalma taş ve resimler mağara girişinde görülebilir.
- Mağaranın girişteki genişliği 5-9 metre arasında tavan yüksekliği ise 3 – 8 metre arasında değişiklik gösteriyor. Ulaşımı güç bir orman içerisindedir.
- Eski medeniyetlere ev sahipliği yapan Kartallı (Bağırcak) Mağarası Roma ve Bizans döneminde de kullanılmıştır.
- Kartallı (Bağırcak) Mağarasının farklı duvarlarında milyonlarca yıl içinde sarkıt, dikit ve duvar damla taşları gelişmiştir. Yıllar içinde siyahlaşan bu damla taşları ile mağara etrafında bulunan ibadethane kalıntılarında ve giriş kısmında son dönemlerde define avcıları tarafından yapılan kaçak kazılar nedeniyle büyük ölçüde tahribat oluşmuştur.
- Mağara girişinde yer alan kartal heykeli de yine defineciler tarafından kırılmıştır.
- Roma ve Bizans döneminden kaldığı düşünülen mağaranın girişindeki taşta eski Roma dönemine ait yazılar bulunmaktadır ve gereken önlemler alınamadığı için bu yazılar da kaybolmaya başlamıştır.
- Mağaranın kullanıldığı tam zaman dilimi belli olmasa da girişinde bulunan yazılı taşlardan ve resimlerden insanların saldırılardan korunmak için yaşamlarını devam ettirdikleri bilinmektedir.
- Kartallı Mağarası içerisinde yılların oluşumu olan sarkıtlar, dikit ve duvar damla taşları gelişmiştir.
- Bağırcak Mağarası’nın 2004 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından birinci derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edilmiştir.
- Merkeze uzak, turizme kapalı ulaşımı zor bir mağaradır.
- Antalya Bağırcak (Kartallı) Mağarası Adresi: Kuyucak, 07630 Akseki/Antalya (Bu adres köyün adresidir. Mağara’nın tam yerini köylülerden sorabilirsiniz.)
- Antalya Bağırcak (Kartallı) Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Bağırcak (Kartallı) Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
2- Akseki Bucakalan Mağarası
- Antalya Bucakalan Mağarası Kısa Tanıtım:
- Antalya‘nın Akseki ilçesi Bucakalan köyü yakınlarında bulunan 345 metre derinliğe sahip Bucakalan mağarası Türkiye’nin en derin mağarasıdır.
- Bucakalan Mağarası Bucakalan mahallesinden 1 km. uzaklıkta, yöre halkınca “Asartepe” denilen yaklaşık 500 m. yüksekliğinde, ulaşımı zor olan bir tepenin üzerinde bulunmaktadır.
- Bucakalan Mağarası Türkiye’nin “en uzun inişi olan mağarası ” olmakla, 1992 yılında Fransa’dan gelen bir ekip 305 metreye kadar, 2011 yılında Türk ekibi Anadolu Speleoloji Grubu (ASPEG) 345 metreye kadar inmiştir.
- Son aylarda keşfedilen 340 metre derinliğindeki Antalya’nın Akseki ilçesine bağlı, Türkiye’nin en derin ve en uzun inişi olan mağaralarından biridir.
- Bucakalan mağarasının toplam derinliği 345 metredir. Bunun 300 metresi tek iniştir. Artı, 192 metre inen başka bir kol daha var. Bu 305 metreye hat kurarak inilmiş yaklaşık 6,5 saat içerisinde hat kurulup, hazırlanıp ve dışarı çıkılarak 6,5 saat içerisinde mağaraya iniş tamamlanmıştır.
- Bucakalan mağarası nın ağız genişliği 1.50 m., yüksekliği 60 cm. kadardır. Daha fazla ağız genişliğine sahip mağaranın insanlar ve hayvanlar düşmesin diye tehlike yaratmaması için kapatıldığı anlaşılmaktadır.
- Dik bir şekilde aşağıya doğru derinleşen mağaraya ancak özel malzemeler yardımıyla inilebilir
- Bucakalan Mağarası’nın faunası incelendiğinde, mağara içerisinde Yarasa(Chiroptera), mağara örümceği (Aranea), mağara kelebeği (Lepidoptera) mağara sineği (Diptera) ve mağara çekirgesi (Rhapdihoporidae) tespit edilmiştir.
- Özellikle -100 m ye kadar mağara çekirgesinin gözlenmesi bu grup açısından ilk kez karşılaşılmıştır. Mağarada farklı türde çekirgelerin oluşu tez hazırlayan araştırmacılar için katkı sağlamıştır.
- Mağara girişinin çevresinde de çok sayıda iri siyah renkte gastropodlarla (salyangoz) rastlanmıştır.
- Turizme veya bireysel girişlere kapalı sadece profesyonel dağcılık eğitimi almış kişilerin girebileceği derin bir mağaradır.
- Resimler (https://www.erenarpacik.com/post/2017/07/08/hadese-c4-b0ni-c5-9f) adresinden alınmıştır.
- Antalya Bucakalan Mağarası Adresi: Bucakalan 07630 Akseki/Antalya (Mağaranın tam yerini köylülerden öğrenebilirsiniz.)
- Antalya Bucakalan Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Bucakalan Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
3- Demre Çamlıca Mağarası
- Antalya Demre Çamlıca (Kara) Mağarası Kısa Tanıtım:
- Çamlıca Mağarası, Antalya ili Demre ilçesi sınırları içinde yer alır. Mağaranın toplam uzunluğu 80 metre kadardır.
- Çamlıca Mağarası deniz seviyesinden 25 metre yükseklikte olup, denizden 200 metre kuzeydedir.
- Mağaraya araç ile ulaşım imkanı yoktur. Sadece deniz yolu ile ulaşılabilmekte ve kıyıdan kısa bir yürüyüşten sonra Çamlıca Mağarasına ulaşılabilmektedir.
- Çamlıca Mağarasına ulaşmak için Tekne ile Çamlıdere Koyu’na kadar gidilir, mağara koydan mağara yaklaşık 5 dakikalık bir yürüme mesafesindedir. Koya yat limanından yaklaşık güneybatı yönünde dümdüz gidilerek ulaşılmaktadır. Koydan mağaranın ağzına 3-4 dakikada çok bariz bir patikadan tırmanılmakta ve aynı yolla geri dönülmektedir.
- Deniz seviyesinden yüksek oluşu ve karayolu ulaşımının olmaması nedeniyle Çamlıca Mağarasının ziyaretçi sayısı azdır.
- Mağara yaklaşık 80 metre uzunluğunda, yatay bir mağaradır. Mağara, hafif bir eğimle deniz seviyesine kadar inmektedir.
- Çamlıca Mağarası genelde outdoor sporcuları ve dağ turizmi yapanların ziyaret ettiği bir mağaradır.
- Çamlıca Mağarası, deniz seviyesine yakın konumlarda iki adet gölcük meydana gelmiştir. Bunlardan birisinin içinde çöküntü sebebi ile kaya parçaları bulunmaktadır. Diğer gölcük ise biraz daha derindir. Bu gölcüğün 60 metre kadar bir derinliği olduğu söylenmektedir.
- Çamlıca Mağarası girişten sonra birkaç kola ayrılır. Aşağılara doğru inen mağaranın bu kolları hemen deniz seviyesine indiğinden bu kollarda iki ayrı noktada küçük göletçikler oluşmuştur. Göletçiklerden sağda olanın üzerine yakın zamanda bir çöküntü oluşmuştur. Bu kolda su sadece kayaların arasında görülmektedir.
- Soldaki kol ise dışarıdan bakıldığında çok daha derin görünmektedir. Göletin iinde sola doğru yaklaşık 3 metre çapında bir kolun derinlere indiği ve mağara dalışına uygun olabileceği saptanmıştır.
- Görsel çekiciliği en fazla olan doğu kolunun duvarları tamamen damlataşlarla kaplanmıştır.
- Yakın zamanda bir dalgıcın mağarada gölete daldığı ve beline bağlanan iple içeride 60 metre kadar yatay ilerlediği söylenmektedir.
- Mağara ağzının çok geniş oluşu ve gölete ulaşımın kolaylığı burasını mağara dalışı için oldukça cazip kılmaktadır.
- Çamlıca Mağarası, kollarının bilim noktalarındaki göller hariç kurudur, dolayısıyla ileride amatör gezi turizmine de açılabilir.
- Antalya Demre Çamlıca Mağarası Adresi: Kapaklı 07572 Demre/Antalya (Mağaranın tam yerini yerel halktan sorabilirsiniz.)
- Antalya Demre Çamlıca Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Demre Çamlıca Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
4- Demre Korsan Mağarası (Kaş Aşırlı Adası Deniz Mağarası)
Antalya Kaş Asırlı Adası Deniz Mağarası Tanıtımı: (Adanın ismi kaynaklarda Aşırlı ve Asırlı olarak geçebilmektedir.)
Antalya’nın Demre ilçesine bağlı Kekova bölgesindeki Gökkaya Koyu’nda bulunan Aşırlı Adası’nın güneyindeki Antik Korsanlar Mağarası, bölgeye yatla tura çıkan turist gruplarının ve özel teknelerin ilgi odağı oldu. Antalya‘nın Demre ilçesindeki Aşırlı Adası’nın güneyinde yer alan Asırlı Adası Deniz Mağarası, Korsanlar Mağarası ya da “Aşıklar Mağarası” da turist çeken mağaralardan birisidir.
Üçüncü zamanlardan kalma kalkerler içinde denizin aşındırmasıyla oluşmuş muhteşem bir mağaradır. Antalya‘nın Demre ilçesindekiAsırlı Adası Deniz Mağarası‘nın güneyinde yer alan eski adı “Korsanlar Mağarası”, yeni adıyla “Aşıklar Mağarası” bölgeye yat ve gezi tekneleriyle tura çıkan turist gruplarının uğrak yerlerinden biri konumundadır.
Yapacağınız tekne turuyla görmeniz mümkün olan bir yer ve görülmeye değer. Demre ilçesinin iskelesi olarak kullanıla Çayağzı plajından, Kekova bölgesine giden ve Kale köyüne (Simena) varmadan Asırlı Adası Deniz Mağarasını görebilirsiniz. Mağarada kış aylarında fok balıklarının yavrularını da görebilirsiniz.
Mağaranın önünde verilen molalarda tatilciler fotoğraf çekiyor ve isteyenler muhteşem denize dalabiliyor. Ayrıca küçük botlarla içine gidilerek gezilebiliyor.
Üçağız veya Demre limanından tekne turları ile görebilirsiniz. Aşırlı Adası’nın güney noktasında, Demre’nin batısında büyüleyici Korsan Mağarası uzanıyor. Kayalıklarda oluşan bu doğal açıklığı hayranlıkla izleyebilmeniz için tekne turu girişe yaklaşmanızı sağlayacaktır. Yaklaşık 30 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğinde Korsanlar Mağarası’nın içindeki denizin suyu, renk cümbüşünü andırıyor. Güneş ışınlarının durumuna göre mağaradaki renklilik değişebiliyor. Mağara tarihte bölgeye gelen korsanların tekneleriyle saklandığı yer olarak biliyor ve bu nedenle antik özellik taşıyor.
Antalya Kaş’ta Bulunan Mağaralar yazımıza da göz atabilirsiniz.
https://turkeyoutdoor.org/2022/08/21/antalya-kasta-bulunan-magaralar/
Eski adı ‘Korsanlar Mağarası’ olan denizin içindeki mağara, günümüzde Aşıklar Mağarası olarak adlandırılıyor. Mağara girişi göründüğünden daha büyüktür. Küçük bir teknede, yapıyı içeriden izlemek için mağaraya girme şansınız olabilir. Rivayete göre mağara eski zamanlarda korsanlar tarafından saklanma yeri olarak kullanılıyordu.
Kekova turuna çıkan yatların müşterilerine gösterdiği, gezdirdiği bir alternatif konumunda olan mağaraya ilgi son günlerde Kekova’da artan yat trafiğiyle de iyice arttı. Kekova turuna çıkan büyük tekneler mağaranın önünden geçerek, bazen durarak yolcularına tanıtıyor. Çok kısa bir mola vererek turistlerin mağaranın fotoğrafını çekmelerine olanak sağlayan teknelerden küçük olanları, mağaranın içine kadar girerek mağarayı gezdiriyor.
Antalya Demre Korsan Mağarası Adresi: Aşırlı Adası, 07570 Demre/Antalya
Antalya Demre Korsan Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Demre Korsan Deniz Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
5- Finike Suluin Mağarası
Suluin (İncirli-Gök) Mağarası, Antalya’nın Finike ilçesinde bulunan bir dikey sualtı mağarası. MTA’ya göre derinliği 128 metredir fakat derinliği hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir. Mağara Finike’den çıktıktan sonra Kaş’a doğru giderken yaklaşık 500 metre ilerde dağın yamacında bulunuyor. Avrupa’nın bilinen en geniş ve en derin mağarası.
Finike ilçesinde, Avrupa’nın bilinen en geniş ve en derin mağarası Suluin (İncirli), yöre halkı tarafından 90’lı yıllarda 2 Alman dalgıca mezar olduğu için ‘uğursuz’ olarak nitelendirilse de bilim adamlarının yoğun ilgisini çekmeye devam ediyor. Gizemi henüz çözülemeyen mağaranın, Concorde uçağı sığacak kadar uçsuz bucaksız olduğu tahmin ediliyor.
Suluin mağarası, 80 metrelik giriş ağzına sahiptir. Mağara girişte düşey yönde ilerler, sonunda su birikintisi bulunur. 27 Ağustos 1995 tarihinde Amerikalı bir su altı araştırma ekibinin mağaraya yaptıkları dalışta 122 metreye kadar inmişler. Bu seviye ile Suluin, Asya’da dalınan belgelenmiş en derin mağaradır. Bu dalış esnasında grupta bulunan 2 Amerikalı dalgıç hayatını kaybetmiştir.
Girişte tatlı olan su derinlerde tuzludur. Bu mağaranın denizle bağlantılı olduğunu düşündürmektedir. 1995 yılında Amerikalı rubun mağaraya dalma girişiminde 2 kayıp vermesinden dolayı mağaraya yalnızca profesyonel dalgıçların dalmasına izin verilmektedir.
Mağaranın içinde seramik ve kemik parçaları bulunmuştur. Su altındaki kısımlarda damlataşlar bulunur. Bu durum mağaranın bir zamanlar karasal ortamlarda bulunduğunu kanıtlamaktadır. Suyu asidik yapıdaki mağarada göçükler tehlike oluşturmaktadır. Derinlerde hidrojen sülfür kokusu bulunan mağarada su sıcaklığı yıl boyu 13–14 °C’dir.
Mağara Finike-Kaş yolunun üzerinde, Finike limanından 1 km ilerisinde, yoldan 18 metre yukarıda, dağ yamacındadır. Halk arasında İncirli Mağarası olarak bilinmektedir.
6- Gazipaşa Yalan Dünya Mağarası
Son zamanlarda yapılan hummalı çalışmalardan sonra Akdeniz bölgesinin en ilgi çeken mağaralarından biri haline gelen Yalandünya Mağarası Antalya’nın Gazipaşa ilçesindeki Beyrebucak köyünde bulunan bir dağın 400 metre içinde bulunur.
Mağaranın en büyük özelliklerinden biri de oluşumunun hala devam ediyor oluşudur. İçinde tarih boyunca oluşmuş tünelleri gezerken odacıklara bağlanabilinmektedir. Devasa sarkıt ve dikitler ile oyuklar ulunmaktadır. Boyu yaklaşık olarak 4 kilometre olan mağaranın yalnızca 450 metresi ziyaretçiler tarafından gezilebiliyor.
Beyrebucak Mahallesi’nde, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Yalan Dünya Mağarası, 5 milyon yaşında dikit, sarkıt ve sütunlardan oluşuyor. Yaz kış 28 derecelik ısıya sahip olan mağara 4 kilometre uzunluğa sahip.
Geziye açılmış olan 450 metrede 100 metre aralıklarla 3 büyük salon bulunuyor. Sonuna kadar aydınlatmalı, tahta yürüyüş yolları olan bir mağara. 2010 yılına kadar atıl vaziyette bir mağaraydı. Kaymakamlığın, valiliğin ortak girişimiyle turizme kazandırdık. 2018 verilerine göre 24 bin 300 civarında yerli ve yabancı ziyaretçi geldi. Bu yıl hedefimiz 50 bin ziyaretçi. Mağara 5 milyon yaşında hala yaşayan bir mağara, oluşumlarını bitirmemiş. İçeride dikit ve sarkıtların birbirine bitiştiğini ve sütunlara dönüştüğü görülüyor.
Yaklaşık 50 yıl önce göçük sonrası ortaya çıkan Yalandünya Mağarası’nın içerisinde yapılan tadilatla yürüyüş yolları ve ışıklandırma sistemi yapılan mağaranın, yaklaşık 5 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilmektedir.
Yalan Dünya Mağarası, Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri. 4 kilometre uzunluğunda bir mağara. Şu anda 450 metrelik bölümü gezebiliyoruz. Mağarada yaz kış sıcaklık 28 derecede sabit ve yüzde 75 neme sahip.
450 metresi düzenlenip ışıklandırılan ve ziyarete açılan mağaranın astım hastalığına da iyi geldiği düşünülüyor ve yöre halkı tarafından bu amaçla kullanılıyor. Mağara sadece burada yaşayan özel bir yarasa cinsini de barındırıyor.
Yalan Dünya Mağarası yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Yaz kış ziyarete açık olan mağarayı, her yıl artmakla birlikte yaklaşık 25 bin kişi ziyaret ediyor.
Mağaraya Yalandünya Mağarası denmesinin de bir hikâyesi vardır. Efsaneye göre zamanında bu mağarada yaşayan bir adam çevre köylerden bir kıza âşık olur ve bu aşk karşılıklıdır. Bu iki âşık mağarada bulunduğu bir sırada deprem olur ve mağara çökerek bu iki aşığı ayırır. Böylece aşkları da hayatları da yalan olur ve mağaranın adı Yalandünya Mağarası olarak anılmaya başlanır.
Gazipaşa Anamur yolu 10. kilometrede ana yoldan 1 kilometre kadar içeride yolu asfalt ve düzgün ulaşımı kolay. Ücretsiz Otopark mevcut, mağara girişinde güzel bir manzaraya sahip kafeterya var.
Ağustos 2022 itibarıyla yetişkinler için kişi başı fiyat 20 TL. Çocuklardan ücret talep edilmiyor. Mağara içinde galerilerin girişinde 80 90 santim yüksekliğinde iki üç metre uzunluğunda iki adet geçit ve 3 adet çok dik yapıda merdiven mevcut.
Fiziksel engeli olanlar ve yaşı ilerlemiş ziyaretçiler zorlanabilir. Mağara içindeki nemden dolayı yüzeyler ıslak ve kaygan. Mutlaka uygun ayakkabı ile gezilmelidir.
Antalya Yalan Dünya Mağarası Adresi: Beyrekbucak Mahallesi Yalandünya Mağarası No:61, 07900 Gazipaşa/Antalya
Antalya Yalan Dünya Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Yalan Dünya Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
7- Gündoğmuş Çehiz Deliği Mağarası
- Antalya Çehiz Deliği Mağarası Kısa Tanıtım:
- Gündoğmuş’ta dağlar, derin vadilerle, akarsularla ve düzlüklerle birbirinden ayrılır. Gündoğmuş dağlarında sıkça görülen karstik kaya tabakaları, zaman içerisinde yağmur ve kar suları tarafında eritilmiştir. Suyun kaya tabakasını eritmesi Gündoğmuş’ta eşsiz güzellikte sayısız mağaranın oluşmasını sağlamıştır.
- Gündoğmuş ilçe merkezinde OGM lojmanlarının batısında yer alan karstik Çehiz Deliği Mağarası, tıpkı Alanya’ da bulunan Damlataşı Mağarasında olduğu gibi sarkıt ve dikitlerle doludur. Ancak bu mağara içindeki hava Damlataş’taki gibi nem oranı yüksektir, fakat içerdeki hava Damlataş’a nazaran son derece soğuktur.
- Çehiz Mağarası eğimli bir giriş ve büyük salon olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Dar geçitlerden ileriye doğru gidilmediğinden Çehiz Deliği Mağarasının tam olarak genişliği bilinmektedir.
- Mağaranın giriş bölümünde sarkıt ve dikit görülmez ancak dar bölümden geçilerek ulaşılan büyük salon sarkıt ve dikitlerle kaplıdır.
- Mağaranın içerisinde nem oranı yüksektir ancak mağara nem oranı yüksek diğer mağaralara göre oldukça soğuktur.
- Çehiz Deliği Mağarası turizme kapalıdır.
- Çehiz Deliği Efsanesi: Efsaneye göre bir evde Meryem ve Güssün adında iki üvey kardeş vardır. İkisi de evlenme çağına gelince küçük kardeşe dünür gelir. Bu duruma çok bozulan büyük kardeş, küçük kardeşini öldürmeye karar verir. Bir gün hayvan otlatırken büyük kardeş Meryem, küçük kardeşi Güssün’ü mağara önüne getirir ve burada tartışmaya başlarlar. Tartışma alevlenince Meryem Güssün’ü mağaraya iterek öldürür. Daha sonra Güssün’ün çeyiz bohçasını getirip onu da mağaraya atar. Güssün’ün çeyiziyle birlikte bu delikte yaşadığına inanan halk bu mağaraya “Çeyiz Deliği” demiştir.
- Antalya Çehiz Deliği Mağarası Adresi: Fatih, Alparslan Türkeş Cd. No:1, 07860 Gündoğmuş/Antalya (Mağaranın tam yerini yerel halktan sorup öğrenebilirsiniz.)
- Antalya Çehiz Deliği Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Çehiz Deliği Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
8- Gündoğmuş Gedefi (Kilise) Mağarası
Gedefi İni (Kilise Mağara) olarak bilinir. Gündoğmuş ilçesinin 5 km kuzeybatısında ve Karadere köyünün doğusundaki dağın yamacındadır.
Mağara ve çevresindeki antik yerleşime ulaşmak için ilçe merkezine 3 km uzaklıktaki Senirçaltı kereste deposundan sağa dönülür, Karadere istikametinde yaklaşık 500 m gittikten sonra tekrar sağa stabilize yola sapılır. Yaklaşık 4-5 dakika bu yolda ilerledikten sonra sola dönülerek araç burada bırakılır, çam ormanları arasından 5 dakika süren yorucu bir yolculuktan sonra mağaraya ulaşılır.
Kent yerleşimi ve mağara girişi büyük ölçüde ormanlıklar ve çalıklıklarla kaplı olduğu için bilen bir kılavuzla gidilmesi uygun olur. Mağara kilise halk arasında Gedefi İni olarak bilinmektedir. Mağara yaklaşık 20 m yüksekliğinde ve 13 m uzunluğundadır. Savaş zamanında sığınak olarak kullanılan mağara kilise gizli olmak üzere iki adet kapısı bulunmaktadır. Ancak daha sonraki dönemlerde yaşanan depremler sebebiyle meydana gelen göçüklerle mağaranın ağzı tamamen açılmıştır.
Mağarada savaş zamanında su ihtiyacını karşılamak için sonradan açılmış bir adet kuyu bulunmaktadır. Mağaranın duvarlarında ikisi doğuda ve biride batı duvarında olmak üzere duvarlara oyulmuş üç adet yazıt bulunmaktadır.
Bu yazıtlardan anlaşıldığı kadarıyla mağara kilse olmadan önce bir tanrıça mabedi olarak kullanılmıştır. Ancak bu tanrıçanın kim olduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Girişin tam karşısında kayaya yapılmış olan fresk büyük ölçüde zara görmüş olsa da ana panodaki Hz. İsa ve başındaki altın sarısı kaleyi (kutsal ışık ) görmek mümkündür. Freskte kırmızı ve sarı ton hakimdir. Mağaranın batı duvarını süsleyen ve 1980 li yıllara kadar canlılığını koruyan mozaik defineciler tarafından yerinden sökülerek çalınmıştır.
Mağarada ele geçirilen çömlekler, tuğlalar, metal işi parçalar pagan (Çok tanrılı halklar ve onların inançlarına ilişkin şeyler için kullanılır.) zamanından kalma sunumlardır. Ele geçen buhardandık, kandiller ve dinsel törenlerde kullanılan diğer aletler geç Roma ve Bizans dönemine aittir. Mağaranın hemen üzerinde yamaç boyunca uzanan büyük bir alanı kaplayan asıl kent yerleşimi ve kenti çevreleyen duvarlar yer almaktadır. Yörede bulunan mezarlar son derece sadedir. Mezarların büyüklüğü gömülen kişi sayısına göre değişmektedir. Mezarlar taş oda gömü tekniğiyle inşa edilmiştir.
- Antalya Gedefi Kilise Mağarası Adresi: Karadere, 07860 Gündoğmuş/Antalya
- Antalya Gedefi Kilise Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Gedefi Kilise Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Yazılarmızda kaynak olarak Antalya Valiliği’nin dijital yayınlarını kullandık. (https://yigm.ktb.gov.tr/TR-10002/antalya-magaralari.html)
Antalya hakkında bütün yazılarımız için Antalya Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Antalya‘da kamp yapılacak yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için Antalya Kamp ve Karavan Alanları haritasını tıklayabilirsiniz.
Antalya‘da Gezilecek Yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için;
- Antalya Gezilecek Yerler Haritasını
- Antalya Müzeler Listesi Haritası
- Antalya’da Bulunan Mağaralar Haritası
- Antalya’da Bulunan Kumsal ve Plajlar Haritası
- Antalya Kaleiçi Gezi Rehberi Haritası
- Antalya’da Bulunan Antik Kentler Haritası
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Jojo Caravanport Antalya Kamp, Karavan, Tiny House, Outdoor Fuarı
Antalya'da Yaşanan Ölümlü Dağcılık Kazasının Detayları
Konya - Antalya Keykubad Göç ve Kervan Yolu Doğa Severleri Bekliyor
Fenermekanik Cumhuriyet Kupası Yat Yarışı Antalya'da!
Antalya'da Yasadışı Kelebek Toplayan Yabancı Yakalandı
Türkiye Hava Sporları Federasyonu’ndan Önemli Uyarı: Yetkisiz Faaliyetlere Karşı Hukuki Süreç Başlatılacak
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org