Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak yürüyüş, trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Instagram: @turkey_outdoor_org

Türkiye’nin popüler Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkeziyiz: Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu hizmetinizde! Türkiye ve dünyadaki popüler gezilecek yerler hakkında detaylı ve güncel bilgileri sitemizde arama yoluyla bulabilirsiniz.

Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz. Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨


Bungee Jumping Güvenli mi?

Bungee Jumping Güvenliği

Bungee jumping ekstrem sporlar diğer bütün outdoor ekstrem sporlar gibi tehlikelidir.

Bungee jumping, kalkış noktasından elastik veya bungee kordon ile sabitlenmiş halde yüksek bir yerden dalış yapan bir kişiyi içerir – daha iyi bilinen “ekstrem” yani sıra dışı ve tehlikeli sporlardan biri haline gelmiştir.

Bununla birlikte, böyle bir etkinliğin getirdiği “telaştan” tam anlamıyla zevk alabilmek için, güvenlik her zaman önce gelmelidir.

Kimler Bungee jumping Yapabilir?

Bungee jumping yapmak için öncelikle spor yönünden sağlıklı olmanız gerekmektedir. Örneğin aşırı kiloluysanız, kalp rahatsızlığınız varsa, yüksek tansiyon ve hamileyseniz kesinlikle atlayış yapmanız önerilmez.

Bungee Jumping Yapamayacaklar:

Her şeyden önce bungee jumping yapmayı planlayan bireyler, sağlık ve diğer riskleri sınırlamak için aşağıdaki kriterleri karşılamalıdır:

Hedef aralık dahilinde yüksekliğe göre ağırlık (not: ağırlık taşıyan kordonlar ve kullanılıyorsa vücut kayışları dahil olmak üzere ekipmanın doğru şekilde takılması için doğru ölçümler önerilir)

Engelleyici kabul edilen tıbbi koşulların yokluğu veya yeterli kontrolü; Aşağıdaki veya ilgili koşullar için, bir doktor veya hemşire pratisyeninden profesyonel danışmanlık almak çok önemlidir: Şu belirtileri olan kişiler Bungee Jumpimp yapmamalıdır:

  • Anormal kan basıncı
  • Anormal kalp atış hızı veya ritim
  • Sırt veya bacak bozuklukları
  • Solunum bozuklukları
  • Dolaşım bozuklukları
  • Kafa yaralanmaları
  • Olası hamilelik (hamilelik sırasında bungee jumping kesinlikle önerilmez)
  • Yakın zamanda ameliyat olmuşlara önerilmez.
Bungee Jumping

Bungee jumping yaralanmaları, ekipman / donanım kazası veya trajik kazaya bağlı olarak atlamadan sonra meydana gelenler ve güvenlik önlemlerinden bağımsız olarak meydana gelenler olarak ikiye ayrılabilir.

İlk durumda, emniyet kemeri arızalanırsa, kordon uzunluğu yanlış hesaplanırsa veya kordon atlama platformuna düzgün bağlanmazsa yaralanma meydana gelebilir.

Bungee jumping Tehlikeli mi?

Her adrenalin sporlarında olduğu gibi bungee jumping inde kendine özgü tehlikeleri var elbet. Örneğin atlayış gerçekleştirdiğiniz malzemelerin kalitesiz olması, profesyonel olmayan rehberlerin öncülük etmesi, halatın bağlantılarının sağlıksız yapılması, Kurulan platformların zeminle uyumsuz olması gibi örnekler istenmeyen sonuçlarıda beraberinde getirebilir.

Bungee Jumping Güvenliği:

Bungee jumping’in birkaç tehlikesi var:

  • Halat, kilonuz için doğru boyutta olmalıdır, yoksa kopabilir.
  • Emniyet kemeri tam olarak oturmalıdır, aksi takdirde düşmenin gücü bir kişinin kemiklerinin kırılmasına neden olabilir.
  • Halatın doğru uzunlukta olması gerekir, aksi takdirde halat tarafından durdurulmadan önce bir kişi yere çarpabilir. Her sporda olduğu gibi, yaralanmalar yine de olabilir ve ölümler olmuştur.

Bungee Jumping ölüm vakalarında nispeten yaygın bir hata, çok uzun bir kordon kullanmaktır. Kordon, genişleyebilmesi için atlama platformunun yüksekliğinden önemli ölçüde daha kısa olmalıdır. Kordon gerginleşip gerildiğinde, kordondaki gerilim giderek artar.

Bungee Jumping Güvenlik

Başlangıçta gerilim jumper’ın ağırlığından daha azdır ve jumper aşağı doğru hızlanmaya devam eder. Bir noktada, gerilim jumper’ın ağırlığına eşittir ve ivme geçici olarak sıfırdır. Daha fazla gerildiğinde, atlama teli artan bir yukarı doğru ivmeye sahiptir ve bir noktada yukarı doğru geri tepmeden önce sıfır dikey hıza sahiptir.

Bungee Jumping Kazaları:

Güvenlik önlemlerine rağmen meydana gelen yaralanmalar, genellikle bungee kordonunun geri tepmesi sırasında üst vücut intravasküler basıncındaki ani artışla ilgilidir. Görme hasarı en sık bildirilen komplikasyondur.

  • 1986’da bir adam, bir BBC televizyon programında bungee jumping gösterisi için provalar sırasında öldü, çünkü kablo bir karabina klipsinden fırladı.
  • Retina kanamasına ikincil görme bozukluğu geçici olabilir veya çözülmesi birkaç hafta alabilir.
  • Bir vakada, 26 yaşındaki bir kadının görme yeteneği 7 ay sonra hala bozuktu.
  • Jumper bungee kordonu üzerinde sarsıldığında boyun yaralanmaları meydana gelebilir ve en az bir durumda bu, boyun kırığına ikincil kuadriplejiye yol açmıştır.
  • Jumper’ın boynu veya gövdesi kordona dolanırsa da çok ciddi yaralanmalar meydana gelebilir.
  • Daha yakın zamanlarda, bungee jumping sonrası bir tür felce yol açan karotis arter diseksiyonu da tarif edilmiştir.

Tüm bu yaralanmalar, yirmili ve otuzlu yaşlarında zinde ve sağlıklı insanlarda meydana geldi.

Bungee jumping’in stresi artırdığı ve bağışıklık fonksiyonunu azalttığı da gösterilmiştir.

Bungee Jumping Atlama Çeşitleri:

Bungee Jumping Atlama Çeşitleri

Mancınık Bungee Jumping Atlama (Ters bungee)

“Catapult” ta (Reverse Bungee veya Bungee Rocket), jumper zeminde başlar. Atlama teli sabitlenir ve kordon gerilir, ardından serbest bırakılır ve atlama telini havaya fırlatır. Bu genellikle bir (yarı) perma yapıya bağlı bir vinç veya bir vinç kullanılarak elde edilir. Bu, kordonu gerdirme ve daha sonra katılımcıyı yere indirme eylemini basitleştirir.

Trambolin Bungee Jumping Atlama

“Bungy Trambolin” bungy ve tramplenin unsurlarını kullanır. Katılımcı bir trambolinde başlar ve bungy kordonları ile trambolinin her iki tarafındaki iki yüksek direğe tutturulmuş bir vücut koşum takımına takılır. Zıplamaya başladıklarında, bungy kordonları sıkılarak, normalde tek başına bir trambolinden yapılabilecek olandan daha yüksek bir zıplamaya izin verir.

Koşu Bungee Jumping Atlama

“Bungee Running” böyle bir zıplama içermez. Sadece adından da anlaşılacağı gibi, bir bungee kordonu takılı bir yol boyunca (genellikle şişirilebilir) koşmaktan ibarettir. Birinde genellikle koşucunun bungee kordonu geri çekilmeden önce ne kadar ileri gittiğini gösteren cırt cırtlı bir işaretleyici bulunur. Bu aktivite genellikle fuarlarda ve karnavallarda bulunabilir ve en çok çocuklar arasında popülerdir.

Bungee Jumping Atlama Çeşitleri

Rampa Bungee Jumping Atlama

Bungee rampadan atlıyor. İki lastik kordon – “bungees” – katılımcının belinin etrafına bir koşum takımına bağlanır. Bu bungee kordonları, paslanmaz kasnaklar sayesinde kayabilecekleri çelik halatlara bağlıdır. Katılımcılar atlamadan önce bisiklet, kızak veya kayak yaparlar.

SCAD dalışı Bungee Jumping Atlama

SCAD dalışı (Suspended Catch Air Device), katılımcının yüksekten düşürülmesi açısından bungee jumping’e benzer, ancak bu varyasyonda kordon yoktur; bunun yerine katılımcı bir ağa serbestçe düşer. Eğitimsiz SCAD dalgıçları, doğru düşme pozisyonunu sağlamak için özel bir serbest düşüş koşum takımı kullanır. Serbest stil SCAD dalgıçları emniyet kemeri kullanmaz. Büyük hava tüpü çerçeveli ağa iniş son derece yumuşak ve affedicidir. SCAD, 1997 yılında MONTIC Hamburg, Almanya tarafından icat edildi.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu