Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak yürüyüş, trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Instagram: @turkey_outdoor_org

Türkiye’nin popüler Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkeziyiz: Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu hizmetinizde! Türkiye ve dünyadaki popüler gezilecek yerler hakkında detaylı ve güncel bilgileri sitemizde arama yoluyla bulabilirsiniz.

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz. Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨

Neden Kanyon Geçişi Yaparız?

Kanyon Geçişi

Önceki yazımızda da ifade ettiğimiz üzere ekstrem outdoor aktivitesi olan kanyon geçişi (Canyoning) Amerika ve Avrupa’da ortaya çıkmış ve yaygınlaşmıştır.

Yazı dizimizin sonraki bölümlerinde Türkiye’de kanyon geçişi yapılabilecek kanyon ve vadilerin listesini yayınlayacağız. Orada da görüleceği üzere Türkiye kanyon geçişi sporu için ciddi coğrafi avantaja sahiptir. Buna rağmen ülkemizde kanyon geçişi sporu dünyada yapıldığı şekilde ekstrem spor olarak çok fazla yapılmamaktadır.

Bu eksikliğin sebebi özellikle kanyon geçişine uygun olan coğrafya ve bölgelerde profesyonel olarak bu işi yapacak kulüp ve şirketlerin bulunmamasıdır. Türkiye’de kanyon geçişi denilince genellikle Antalya bölgesinde ve birkaç bölgede daha yapılan rafting anlaşılmaktadır. Oysa ilk yazımızdaki tanımımızda verdiğimiz üzere rafting sporu kanyon geçişinin kollarından sadece birisidir.  

Türkiye’de kanyon geçişinin yaygınlaşması için doğru ve iyi bir eğitim, güvenilir kulüp ve ekiplerin oluşması lazımdır.  Kanyon geçişi sporu, iyi bir eğitim alıp, doğru rotalar tercih edildiği, doğru ekibin bir parçası olunduğu takdirde size sunacağı görsel şölenin yanı sıra, ekip ruhunun getirisi dostlukları ve kazanacağınız özgüvenin hazzını da sporculara sunacaktır.   

Kanyon Sporunun Faydaları:

  • Suyun gücüyle bin yıllar boyunca aşınan kayaların büyüleci yapısına şahit olursunuz.
  • Kanyon geçişi ile akarsuyun hayranlık uyandıran gücüne bizzat şahitlik edersiniz.
  • Kanyon geçişi aktivitesiyle ovalarda göremeyeceğiniz doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz.
  • Kanyon geçişi akarsuyun, kayalarda yaşayan kuşların, rüzgarın ve doğaya özgü diğer seslerin oluşturduğu huzurlu bir ortamda rahatlama hissi verir.
  • Kanyon geçişi rotalarının zor şartlarında yapılan her türlü mücadele bedensel ve zihinsel olarak gelişiminize katkı sağlar, kazanılan mücadeleyle birlikte mutlu olursunuz.
  • Kanyon geçişini tamamlayan birey kendine güven kazanır
  • Kanyon geçişi özellikle çocuklara takım çalışmasının önemini uygulamalı olarak öğretir.

Kanyon Geçişi Parkur Seçimi:

Kanyon Geçişi Parkur Seçimi

Kanyon geçişi sporunda seçilecek parkur; katılımcıların bilgi, deneyim ve önceki tecrübelerine göre doğru bir şekilde tercih edilmelidir. Örneğin yüksek debiyle akan bir akarsuda daha önce hiç yüzmemiş birisi rafting yaparken, kaya tırmanma tecrübesi olmayan birisi de kamplı/tırmanmalı kanyon geçişi yaparken mutlaka profesyonellerden yardım almalıdır.

Kanyon Geçişi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kanyon geçişi ekstrem ve tehlikeli bir spordur. Canyoning önceden planlama ve eğitim yapılmadığı taktirde ölüm ya da ciddi yaralanmalara sebep olabilecek bir spordur.

Kanyon geçişi yapılan yerlerde her türlü sorumluluk öncelikle kanyon geçişi yapacak kişiye aittir. Kanyon geçişinde güvenliğiniz profesyonel sorumlunun talimatına bağlı olarak, sizin şahsi becerileriniz, grubun deneyimi ve anlık kararlarınıza göre değişebilir.

Canyoning aktivitesini güvenli  bir şekilde yapabilmek için önceden teorik olarak kanyon geçişi tekniklerini öğrenmeli ve gerekiyorsa pratik eğitim almalısınız.

Küçük bir hata hayatınıza mal olabilir. Amatör bir ruhla gerekli ekipman olmadan, heyecan arıyorsanız kanyon geçişi sizin için uygun değildir.

Eğitimsiz bir şekilde kendi başınıza kanyona girmeye kalkarsanız, sonucunda ciddi yaralanmalar hatta hayati tehlikelerle karşılaşabilirsiniz. Kanyonculuk güvenliğinde yeterli olduktan sonra bile kendinizi geliştirmeye devam etmeli ve bu sporun bir ekip işi olduğunu unutmamalısınız.

•      Bağlantıdaki yazımızda belirttiğimiz gibi dağcılık başta olmak üzere bütün ekstrem doğa sporları yapmak için önceden kolluk birimlerinden (genellikle jandarma –Tel: 156- olsa da bazı yerler polis bölgesinde –Tel:155- kalabilir) önceden izin alınma, kolluğa bilgi verme mecburiyeti getirilmiştir. Herhangi bir sorun çıkmadığında bir sıkıntı olmasa da ekstrem doğa sporlarında yaşanması kuvvetle muhtemel olabilecek kazalarda önceden izin alınmadığı için idari para cezası uygulanabilecektir. Bu konuyu organizasyon şirketi ile konuşmanızı tavsiye ediyoruz.

•      Kanyon geçişi sporu (canyoning) yapmak istiyorsanız her şeyden önce dikkat edeceğiniz noktalar mevsimin canyoning için uygunluğu, beklenen hava şartları, birlikte aktivite yapılacak ekibin tecrübesi hakkında bilgi almak olmalıdır.

•      Her ekstrem outdoor doğa sporu gibi canyoning aktivitesi de kanyonun yapısı, akarsuyun mevcut debisi, sizin şahsi kondisyonunuz, ekibin sağladığı veya sahip olduğunuz canyoning ekipmanı gibi onlarca değişken faktöre bağlı olarak farklı zorluk ve tehlikeler içerebilir.

•      Kanyon geçişine karar verdikten sonra buna göre hazırlık yapılmalı ve profesyonel rehberler ile kanyoning yapılmalıdır. Dünyada ve Türkiye’de kanyon geçişi açısından çok zorlu parkurlar bulunmaktadır, acemi bir şekilde donanımsız ve rehbersiz gireceğiniz bir kanyondan günlerce çıkamayabilir, sonuçta jandarma kanalıyla kurtarılabilirsiniz.

•      Hem Türkiye’de hem de dünyada bulunan farklı yapılardaki kanyonların içinde şelaleler, yüksek debili su birikintileri, dar geçitler ve boğazlar ile dik kayalar bulunur.

•      Kısa parkurlar en az 2-3 saat sürerken, uzun ve zorlu parkurlar için kamp yapmak gerekebilir. Bu özelliğiyle bireysel olarak da yapılabilen bu sporun, genellikle ekiple birlikte yapılması tavsiye edilir.

•      Canyoning yapmaya karar verenlerin her türlü hava durumuna ve doğa koşuluna hazırlıklı olması gerekir.

•      Yerleşim yerlerinden çok uzakta yapılan canyoning oldukça zor ve teknik bilgi gerektiren bir spor türüdür. Aynı zamanda yüzme, atlama, tırmanma gibi hareketleri yapabilmek için iyi bir kondisyon gerekir.

Kanyon Geçişi

Canyoning Uyarıları ve Sorumluluk Reddi Beyanları

Aşağıdaki yazı kanyon geçişi sporunun yoğun olarak yapıldığı ABD’de yayınlanan bir internet sitesinden çevrilmiştir. Yazıdaki hususlar şimdilik Türkiye’de kanyon geçişi kulüpleri için geçerli olmasa da fikir vermesi açısından yayınlıyoruz.

Profesyonel manada outdoor ekstrem kanyon geçişi yaptıran kişi ve gruplardan hangi hizmetleri bekleyebileceğiniz hakkında aşağıdaki yazıdan fikir alabilirsiniz. Ayrıca bu yazıda yapılan güvenlik uyarılarının çoğu sadece kanyon geçişi sporu ile değil, diğer başka birçok ekstrem outdoor aktivitesi için de geçerlidir. Dolayısıyla bu yazıyı sadece kanyon geçişi uyarısı veya güvenlik sorumluluk paylaşımı olarak değil genel olarak her türlü ekstrem doğa sporları için fikir verici olarak okuyabilirsiniz.

Doğa Sporları Tehlikeli mi?

Buradaki bilgilere dayanarak eylemlerinizden veya kararlarınızdan hiçbir şekilde sorumlu değilim. Kanyon geçişi tehlikeli bir spordur. Ne kadar dikkatli olursanız olun, ne kadar eğitim almış olursanız olun, seyahatinizi ne kadar iyi planlamış olursanız olun veya çok deneyim sahibi olursanız olun; hala ciddi şekilde yaralanma veya daha kötü olma olasılığı var. Hiçbir şey bu spordan kaynaklanan riski tamamen ortadan kaldıramaz. Elinizden geleni yapın ve güvende olun. Bu sitedeki bilgiler sadece bilgi olarak verilmektedir. Birden çok kaynaktan mümkün olduğunca çok bilgi toplayın. Her şeyden önce güvende olun ve kendiniz için düşünün.

Pek çok insanın ziyaret edemeyeceği kadar zayıf olan birkaç kanyon var. Eğer klostrofobik iseniz çok rahatsız olacaksınız. Ayrıca çok büyükseniz, sığmazsınız! Dikkatli olun ve o çok dar kanyonlardan birine girmeden önce neye bulaştığınızı anlayın.

Tehlikeli Doğa Sporları:

Canyoneering, farkında olunması gereken çeşitli tehlikeler içerir. Bu tehlikelerin farkında olmak, onları önlemeyi planlamaya veya ortaya çıktığında onlarla başa çıkmaya yardımcı olabilir.

Kanyon Geçişi – Canyoning

Yeterli su tüketilmezse, bir rota üzerindeyken dehidrasyon kolayca meydana gelebilir. Sıcakta seyahat etmek hızlı bir şekilde dehidrasyona neden olabilir. Kendinizi sulu tutmaya yetecek kadar su getirmeyi planlayın. Yanlış hesaplama yaptığınızda veya bir kabı kırarak su kaynağınızın bir kısmını kaybettiğinizde yanınıza biraz fazladan getirmek iyi bir fikirdir.

Rotanızın tamamında bazı bölgelerde su olmayacağından, ihtiyacınız olan her şeyi yanınızda getirmek önemlidir. Yol boyunca diğer alanlarda su olacak ve güzergah üzerindeyken yeniden doldurabilirsiniz. Sulu bir rotadaysanız, yanınızda bir çeşit su arıtma kiti getirdiğinizden emin olun. Ne kadar güzel görünürse görünsün tüm su filtrelenmelidir.

Doğada Su İhtiyacı Nasıl Giderilir?

Size sunulan tek suyun haftalarca veya aylarca tahta, yapraklarla veya deliğe giren başka bir şeyin bulduğu (veya dolaştığı) bir çukurda oturduğu zamanlar vardır. Suyu işlemek tadı güzel yapmayabilir ama güvenli hale getirecektir. Sıcak tuzlu atıştırmalıklarda seyahat ediyorsanız veya elektrolit yerine geçen içecekler, tuz seviyenizi yüksek tutmak için önerilir. Vücudunuzun tuzlar ve su seviyeleri arasında bir denge sağlaması gerekir. Terledikçe tuz ve su kaybedersiniz.

Rehidrate etmek için sadece su içiyorsanız, çok az tuz ekliyorsunuz veya hiç eklemiyorsunuz. Bu, vücudunuzdaki tuz ve su dengesini bozar. Bu denge çok fazla bozulursa, mide bulantısına ve baş ağrısına neden olabilecek hiponatremi geliştirirsiniz. Tuz ve su dengeniz kötüleşmeye devam ederse, hiponatremi komaya dönüşebilir.

Ekstrem Sporlarda Isı Dengesi:

Sıcak ve Soğuk, aynı yolculukta ciddi tehlikeler oluşturabilir. Sıcakta seyahat etmek sizi hızlı bir şekilde kurutarak ısı yorgunluğuna veya sıcak çarpmasına neden olabilir. Sizi güneşten koruyacak giysiler giymek sadece sizi daha serin tutmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ciddi bir güneş yanığına yakalanmanızı da önleyebilir.

Kanyon Geçişi – Canyoning

Aşırı ısınmayı önlemenin bir başka yolu da, daha serin aylar için çok fazla güneşe maruz kalan sıcak bölgelerde rotalar planlamaktır. Islak kanyonlarda soğuk çok ciddi bir tehlike olabilir. Bazı rotalarda kanyona yürüyüş 100 ° F’nin çok üzerinde olabilir, ancak kanyonun içinde kendinizi uzun süre 40 ° F veya 50 ° F suda bulacaksınız. Bu soğuk su hızla ölümcül olabilen hipotermiye yol açabilir. Bunu önlemek için genellikle ıslak süitler veya kuru giysiler kullanılır.

Kanyon Geçişinde Güvenlik Önlemleri:

Kanyon rotasındayken düşmek veya üzerinize düşen bir şey bariz risklerden bazılarıdır. Kanyondayken şiddetli veya ölümcül bir düşüş yaşamak mümkündür. Kanyonda gezinirken yukarı tırmanıyor, aşağı iniyor, iple iniyor veya bir çıkıntıyı geçiyor olabilirsiniz.

Gevşek kaya düşmenizin nedeni olabilir veya yukarıdan üzerinize düşen şey olabilir. Halat halindeyken çapalar veya kendi ekipmanınız arızalanabilir. Düşebileceğiniz yerde manevra yaparken dikkatli olun ve ayakta duruyor olabilirsiniz gevşek kaya olup olmadığını kontrol edin. Tırmanan veya iple inen birinin üzerindeyseniz, eşinizin üzerine gevşek kayaları tekmelememek için kenardan uzak durmayı deneyin.

Kanyon Sporunda Sel Tehlikesi:

Kanyondaki ani seller ve su akışı ani bir tehdit oluşturabilir. Kuru ve sakin bir kanyon çok hızlı bir şekilde şiddetli bir sel haline gelebilir. Kilometrelerce ötedeki yağmur, ziyaret ettiğiniz kanyonda ani bir sele neden olabilir. Herhangi bir kanyona girmeden önce hava raporlarına bakın ve yerel yetkililere ani sel tehlikesi olup olmadığını sorun.

Kanyon Geçişi – Canyoning

Gökyüzü başınızın üzerinden açılabilir, ancak 5 veya 10 mil öteden iyi bir aşağı doğru dökülme, bazı durumlarda kanyonunuzda ölümcül su akışına neden olabilir. Hava, sel baskınlarına karşı ne kadar güvende olduğunuz konusunda size herhangi bir şüphe veriyorsa, geziyi iptal etmeyi düşünün. Şansı denemektense bunu canlı ve daha sonra yapmak daha iyidir.

Kanyon Sporunun Muhtemel Kazaları:

Çukurlar, spor için başka bir benzersiz tehlike sunar. Bazı çukurlar sığdır ve içinden çıkılması kolaydır. Diğerleri derindir ve çıkması hiç de kolay değildir. Bazı durumlarda çukurun içinde, ayakta durmayı imkansız hale getirecek kadar derin sular olacaktır. Bir çıkış yolu bulana kadar yüzmeye devam etmelisiniz. Aynı zamanda çıkıntılar başın 10 veya 15 fit üzerinde olabilir ve duvarlar yukarı çıkarken asılıdır. Bu çukurlar sudan oyulmuştur, bu nedenle bunların duvarları genellikle düzdür.

Kendinizi derin sulara ve yüksek düz duvarlara sahip bir çukurda bulursanız, dışarı çıkmanıza yardımcı olacak özel ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır. Doğru teçhizat, nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız çıkabileceğinizi garanti etmez. Bu çukurlardan birinden çıkamazsanız, yardım gelene kadar orada yüzmek zorunda kalacaksınız. Yardım zamanında gelmezse, yorgunluktan bitene ve ya hipotermiden ya da boğulmadan ölene kadar orada yüzeceksiniz.

Doğa Sporlarında Vahşi hayvanlardan Korunma:

Hayvanlar başka bir bariz tehlike daha sunar. Diğer zehirli yaratıkların yanı sıra yılanlar ve akrepler kendilerini oldukça iyi kamufle eder, bu yüzden onlara dikkat edin. Dağ aslanları, bir kanyonun dar bir bölümünde onlarla karşılaşırsanız risk oluşturabilir. Bir dağ aslanı köşeye sıkıştığı zaman, hayatta kalmak için savaşma ihtiyacı hissedecektir.

Bunlar kanyon yapmanın tehlikelerinden sadece birkaçı. Spor doğası gereği tehlikeli olsa da, bu tehlikeler en aza indirilebilir ve sporu çok ödüllendirici hale getirebilir.

Örnek Kulüp Veri Sorumluluk Reddi

Kanyon Geçişi – Canyoning Güvenliği

Outdoor GPS Hataları:

GPS koordinatları kesin olmayabilir. Bu geziler sırasında kendimden topladığım bilgiler. Koordinatlar genellikle 50 fit civarında, genellikle 30 fitten daha az doğrudur. Ara noktayı kaydetmeden önce GPS’imde olabildiğince doğru bir okuma elde etmeye çalışıyorum. Bozulmuş GPS uydu alımı nedeniyle doğru bir düzeltme veya düzeltme elde etmenin mümkün olmadığı zamanlar vardır. Bu durumlarda, resimlerden zaman damgasını kullanıyorum ve GPS ile elde edilen bilinen noktalar arasında ne kadar hızlı veya yavaş seyahat ettiğimizi not ediyorum. Oradan, haritalama yazılımında hala oldukça doğru olan ara noktalar oluşturabilirim. Mümkün olduğunca doğru olmaya çalışıyorum ama bazı hataların olması kaçınılmaz çünkü işler iyi oluyor.

Kanyon Geçişi Haritaları:

Her geçiş noktası için yükseklik verisi verilmez. Kanyonun genel bir resmini verebilecek noktaların yükseltilerini veriyorum. Rotanın başlangıcı, kanyonun üst girişi, kanyonda bir kamp alanı ve kanyonun dibi, rakım verilerinin listeleneceği ortak noktalardan bazılarıdır.

Burada listelenen yükseklikler yalnızca yaklaşık değerlerdir. Genellikle, yol noktası oluşturulduğunda GPS’in sahip olduğu yüksekliği kullanırım. GPS yükseklik verileri mükemmel değil. Yükseklik verisi yoksa veya sayı çok düşük görünüyorsa, evdeki bilgisayardaki haritalarda ona bakar ve bilgiye dayalı bir tahminde bulunurum.

Kanyon Geçişi Tırmanmaları:

Halatlar ve etiketleme. Bir kanyondaki bazı halatlar, bir kişiye iniş yaparken bir başkasına aşağı inerken lazım olabilir. Herkesin, neyi bir halat veya aşağı tırmanma olarak göreceğini belirleyecek kendi beceri seti vardır. Bazı insanlar halatla koşmaktansa bir havuza 3 metre atlamayı tercih ederler. Bu yüzden bazıları bu ipleri çağırırdı ve bazıları istemezdi.

Ayrıca, düşük su koşullarında, yüksek su koşullarında küçük bir sıçrama olabilecek bir halat olabilir. Bu, halatların doğru şekilde etiketlenmesini zorlaştırır. Belirli bir dizi kanyon koşulları altında bir kişi bir kanyonu 25 halata sahip olarak etiketleyebilir ve diğer kanyon koşullarında başka bir kişi kanyonu yalnızca 17 halata sahip olarak etiketleyebilir. Herhangi bir rehber kitabın veya haritanın, bir kanyonda yaşayacağınız şeylerin yalnızca yararlı bir ipucu olduğunu unutmamak önemlidir. Hazır ol!

Kanyon Geçişi – Canyoning

Canyoning Rota Açıklamaları:

Hızlı Gerçeklerde Listelenen Kilometre. Bir rota açıklamasının Kısa Bilgiler bölümünde Toplam Kilometre ve Teknik Kilometreyi listeliyorum. Toplam Kilometre, açıklandığı gibi rotayı tamamlamak için bir yolcunun yürüyerek gideceği toplam mil sayısıdır. Teknik Kilometre bundan biraz daha karmaşıktır.

Genel olarak Teknik Kilometre’yi, haritadaki kanyondan “üstten giriş” ve “alttan çıkış” olarak işaretlenen noktalar arasındaki mesafe olarak listeliyorum. Bu noktalar arasındaki mesafenin tamamı aslında doğası gereği teknik olmayabilir. Bu noktaların harita üzerindeki konumunu belirlemek için kullanılan tek kriter teknik zorluk değildir. Kanyonun görsel olarak bariz başı veya başka bir drenaja döküldüğü drenajın tabanı, tüm mesafe teknik olmasa da teknik bölümün üstünü ve altını işaretlemek için yaygın olarak kullandığım noktalardır.

Canyoning Rota Mesafeleri:

Hızlı Gerçekler bölümünde listelenen Teknik Mesafe, kanyonun veya teknik kısmın ne kadar uzun olduğu konusunda temel bir fikir vermektir. Kesin olması amaçlanmamıştır.

Bazı durumlarda (yani Lodge Canyon Rotası), teknik kilometre, kanyon noktalarına “üstten giriş” ve “alttan çıkış” arasında ölçülen gerçek mesafeden farklı olacaktır. Neyle karşılaşacağınız konusunda tam bir fikir edinmek için gezi raporunu / rota açıklamasını okuyun.

Dişli İhtiyaçları Listelenmiştir. “Kanyon için Kullanılan Ekipman” listesinde listelenen öğeler, kanyondaki yolculuğumuzda ne kullandığımızı göstermek için oradadır. İhtiyaç duyulan malzemeler için, o kanyona gelecekteki ziyaretlerimde getireceğim şeyleri listeliyorum. Kanyon koşullarına veya beceri seviyenize bağlı olarak farklı öğelere ihtiyacınız olabilir. Bu listenin, bu kanyon için gerekli olanların kesin bir listesi olması amaçlanmamıştır. Neye ihtiyaç duyulduğundan şüpheniz varsa, bir canyoneer arkadaşına sorun.

Kanyon Geçişi – Canyoning

Kanyon Geçişi Sürprizleri:

Kanyon koşulları doğanın güçlerine göre değişir, bu yüzden burada ve orada bir sürpriz için hazırlıklı olun. Sonuçta bu bir macera sporudur. Kanyonlar da insan yapımı nedenlerle değişiyor. Bazıları cıvatayı sevmediğine karar verip onu çekip çıkarabilir. Çoğu zaman, rotayı gezenler tarafından doğal çapalar eklenir, kaldırılır, taşınır ve değiştirilir. Biraz düşünmeye hazır olun.

Listelenen rota açıklamaları olabildiğince doğrudur ancak daha sonra işler farklı olabilir. Kanyonlar su akışı, ani seller ve insan müdahalesi ile değişiyor. Raporlar ayrıca burada ve orada bir hata içerebilir. Bunu aklınızda tutarak, her zaman beklenmeyene hazırlıklı olmayı unutmayın. Bu kanyonların beta sürümü olabildiğince doğrudur, ancak kanyondaki yolculuğunuzda birkaç sürprizle karşılaşabilirsiniz.

Not: Yazı dizimiz devam edecektir.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu