Outdoor Kazaları:

“Ferman padişahınsa dağlar bizimdir.” olarak bilinen bir atasözü vardır. Dağların özgürlük ile ilgisini en güzel anlatan atasözlerinden biridir. Outdoor alanında faaliyet gösteren amatör veya profesyonel sporcuların bazı kazalar yaşadıkları, uzun ve zorlu kurtarma operasyonlarına konu oldukları medyaya sık sık yansımaktadır. Bu kurtarma operasyonları genel olarak amatör kişilerin/grupların gerekli ekipman olmadan cahil cesaretiyle yaptıkları aktiviteler için geçerli olmakla birlikte, devlet kurumlarının yoğunluğuna sebep olduğu söylenebilir.

Doğa ile ilgili sporlarda (outdoor) devlet kurumlarının bir düzenleme ihtiyacı duyduğu ve 2020 yılının Ekm ayında bu ihtiyacın bir Genelgeye’ye dönüştüğü görülmektedir. Doğa yürüyüşlerinde alınması gereken güvenlik önlemlerini anlatan Outdoor genelgesi veya outdoor yasakları da denilebilecek bu belgeyi bütün outdoor camiasını bilgilendirme amaçlı yayımlıyoruz.

İçişleri Bakanlığı Yeni Kısıtlama ve Tedbirler Genelgesi > Kütahya Ticaret  Borsası
Outdoor Genelgesi

13 Ekim 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından “Dağcılık Faaliyetlerinde Alınması Gereken Tedbirler” konulu bir genelge yayınlandı. Jandarma Genel Komutanlığı’nın Valiliklere yönelik yazısı bazı illerde AFAD, bazı illerde Kültür ve Turizm, bazı illerde ise Gençlik v Spor birimlerince kabullenilmiş ve Valiliklerin internet sitelerinde duyurular yapılmıştır.

Outdoor literatürüne yabancı bir memur tarafından hazırlandığı anlaşılan genelge:

Dağcılık faaliyetlerinde alınması gereken tedbirler Valiliklerce yayınlandı.

Aşağıdaki genelge bütün valilik ve kaymakamlıkların sitelerinde yayımlanmış olup YÜRÜRLÜKTEDİR. Genelgenin amacının devlet kurumlarının sorumluluğunu en aza indirip, doğa yürüyüşlerini bürokrasiye boğacağı yönünde haklı değerlendirmeler de vardır.

Bizim dikkatimizi çeken konu ise dağcılık ile ilgili bir düzenlemenin doğaya dair bütün outdoor aktiviteleri için bağlayıcı olmasıdır. Daha ilk cümlede “doğa yürüyüşü” denilerek doğada yapılan bütün outdoor etkinlikleri izne bağlanmıştır. Yani 2-3 kişiyle birlikte en tehlikesiz bir rotada bile yapacağınız aktivitede bir kişinin hastalanması veya bir kazayla karşılaşması halinde “izinsiz” yürüyüş yapmış olmaktan idari para cezaları kesilme olasılığının çok yüksek olduğunu belirtebiliriz.

Bu genelgenin özünün ne olduğu sorulursa kamu kurumları biz doğa severlere: “Doğada başınıza bir iş gelirse sorumlusu sizsiniz veya aktivitede herhangi bir sorun çıkarsa idari para cezası keseceğim” demektedir.

İkinci önemli husus ise “önceden izin alınma” zorunluluğu olup, nasıl uygulanacağı şimdilik bilinmemektedir.

Jandarma Dağcılık Genelgesi:

“Ülkemiz genelinde doğa yürüyüşü faaliyetleri genellikle hafta sonu turları şeklinde bahar ve yaz aylarında kulüpler tarafından amatörce yapılmaktadır. Dağcılık faaliyeti kapsamında icra edilen tırmanışlar ise başta Türkiye Dağcılık Federasyonu olmak üzere üniversitelere ait dağcılık kulüpleri tarafından yeterli teknik malzeme ile tecrübeli grup liderleri tarafından her mevsimde arazi ve iklim koşulları dikkate alınarak icra edilmektedir.

Dağcılık ve doğa yürüyüşü faaliyetleri kapsamında (5) yılda toplam (127) olay meydana gelmiş ve yayımlanan kaza raporlarına göre söz konusu faaliyetler esnasında meydana gelen kazalar incelendiğinde; kazaların genellikle olumsuz arazi ve hava koşulları, çığ, sis, yıldırım düşmesi, oksijen miktarının yetersizliği, bilgi eksikliği, malzeme yetersizliği, aşırı güven, dikkatsizlik, fiziksel yetersizlik, kişisel sağlık sorunları, telaş ve panik, birlikte hareket etmeme, yabani hayvan saldırısı, yılan, akrep veya böcek sokması, kaya kopması ve düşmesi gibi nedenlerden meydana geldiği tespit edilmiş ve bütün uyarılara rağmen yüksek irtifalı bu dağlara birden fazla ulaşım sağlanabildiğinden, ilgili kurumlardan izin alınmadan ve kolluğa bilgi vermeden dağlar ve yaylalar için belirlenen rotalara uyulmadan, sis, yetersiz eğitimli ve yeterli özel teknik malzeme bulunmayan kişilerin bilinçsizce yaptıkları gezi ve tırmanışlar nedeniyle olay sayıları her geçen yıl artmaktadır.

İlimiz genelinde icra edilen dağcılık faaliyetleri için kaza ve olayların en aza indirilmesi, meydana gelen olaylarda müdahale süresinin azaltılarak can kayıplarının önlenmesi maksadıyla;

Renkli Reklam Yasak Bölge Levhası (Sac Malzeme) Fiyatı
Yasaklar

1. Dağcılık ve doğa yürüyüşü faaliyetleri icra eden şahıs, kurum ve kuruluşlar tarafından; Doğa koruma ve Milli Parklar Bölge/İl Müdürlüklerinde uzman kişilerce hazırlanan dağ ve yayla rotaları temin edilmesine, faaliyetler esnasında bu rotalara titizlikle riayet edilmesine,            

2. Faaliyetler esnasında katılımcılar tarafından; can güvenliğini her zaman ön planda tutulmasına, olası acil durumlara ekip içinde ilk müdahale edebilecek kişi ve acil yardım malzemesi muhakkak bulundurulmasına, acil durumlarda ilgili kurumlarla muhabereyi sağlayacak telsiz yada uydu telefonu, uydu bağlantılı personel yer belirleme cihazı temin edilmesine, yeterli eğitimi almayan kişiler ile özellikle küçük yaştaki çocukların dağ tırmanışları ve dağ aşma yürüyüşlerine katılımının engellenmesine,              

3. Katılımcılara; yürüyüş ve tırmanış esnasında kullanılacak yaşam malzemesi, kıyafet, teknik malzeme ve ekipmanların eksiksiz standartlara uygun, çalışır durumda, sağlam, mevsime ve kullanım koşullarına uygun olması hususları bildirilmesine,                        

4. Dağ tırmanışları, dağ aşma yürüyüşleri ve günü birlik doğa yürüyüşleri için faaliyetle ilgili kurumundan gerekli izinler alındıktan sonra ilgili kolluğa (Jandarma veya Polis) bildirim yapmadan kesinlikle faaliyet gerçekleştirilmemesine,                            

5. Faaliyetlere katılanların meteorolojik uyarıları takip etmesine, bu konudaki tüm uyarılar dikkate alınmasına ve gerektiğinde faaliyetleri derhal sonlandırılmasına, olumsuz hava koşullarına göre gerekli görülmesi halinde ilgili kurumlarca faaliyetin yapılmasının durdurulmasına,        

6. Dağ tırmanışları, dağ aşma yürüyüşleri ve günü birlik doğa yürüyüşlerine ilişkin faaliyetler, alanına göre ilgili kurumlar tarafından denetlenmesine,       

7. Yapılacak faaliyetler esnasında can ve mal güvenliğini korunmasının her zaman ön planda tutulmasına. Faaliyetler esnasında çevre, orman, göller, dereler ve dağların korunmasına azami dikkat gösterilmesine;

5442 sayılı İl İdaresi kanununun 66. Maddesi gereği karar verilmiştir.

Alınan kararlara uymayanlara 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32’nci maddesi gereği idari para cezası uygulanacaktır. Alınan karar valiliğimiz ve kaymakamlıklarımızın internet sitelerinde yayımlandığı tarihten itibaren uygulamaya geçilecektir.”

Not: Bu düzenleme yürürlüktedir. KALDIRILMAMIŞTIR:

Türkiye’nin Outdoor Sayfası bütün takipçilerini bazı eksiklikleri bulunsa ve tam olarak hangi outdoor aktivitesi ile ilgili olduğu belli olmasa da genelgeye uymaya davet etmektedir.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu