Doğa Sporlarında Temel İlk Yardım
Doğa Sporlarında Temel İlk Yardım
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak yürüyüş, trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.
Instagram: @turkey_outdoor_org
Türkiye’nin popüler Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkeziyiz: Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu hizmetinizde! Türkiye ve dünyadaki popüler gezilecek yerler hakkında detaylı ve güncel bilgileri sitemizde arama yoluyla bulabilirsiniz.
- E-posta: info@turkeyoutdoor.org
- Kulüp İletişim: turkeyoutdoorclub@gmail.com
- Facebook Sayfamız: @turkeyoutdoorblog
Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz. Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨
İçindekiler
ToggleHer Outdoor Meraklısının Bilmesi Gereken 5 Temel İlk Yardım Tekniği
Sizden veya yoldaşlarınızdan hiç kimse ‘risk alan’ olarak bahsetti mi? Adrenalin ister misin? En sevdiğiniz eğlence aktiviteleri sizi ve arkadaşlarınızı sürekli olarak yaralanma riskine sokuyor mu? Bu sorulardan herhangi birine olumlu yanıt verdiyseniz, Outdoor İlk Yardım eğitimi zaman ayırmaya değer olabilir. Bir temel outdoor ilk yardı eğitimi, size kötü bir durumun kötüye gitmesini önleyebilecek aşağıdaki temel kırsal ilk yardım tekniklerini ve daha fazlasını sağlayacaktır.
1) Outdoor Temel İlk Yardım: Omurga Kontrolü
Outdoor ilk yardım sınıfında öğreneceğiniz ilk becerilerden biri, omurgayı nasıl stabilize edeceğinizdir. Birisi büyük bir yere düştüyse veya kafasından veya sırtından büyük bir güçle vurulmuşsa, omurgası derhal stabilize edilmelidir. Kişinin başını hiçbir yöne hareket ettirememesi için tek gereken, başını çok sabit tutmaktır. Yaralı yatarken, bunu ellerinizle veya dizlerinizle yapabilirsiniz. Omurganın hareketsiz hale getirilmesi, daha yüksek eğitimli birinin tam vücut değerlendirmesine devam etmesine ve başka herhangi bir yaralanma olmadığından emin olmasına olanak tanır. Başı hareketsiz tutarak, hastanın muhtemelen omuriliğini koparmasını ve kendisini felç etmesini engellersiniz.
2) Outdoor Temel İlk Yardım: Burkulmalar
Burkulma ve incinmeler, dağlık bölgede en sık görülen yaralanmalardır. Bir ilk yardım sınıfında, herhangi bir eklemdeki burkulma veya zorlanma için en iyi tedavinin dinlenme (kullanmayın), buz (20 dakika açık, 20 dakika kapalı), kompresyon (ACE bandajı ile sıkı bir sargı) olduğunu öğreneceksiniz.
Bunun yanında kan dolaşımını engellemeyen ıslak bandana) ve yükselme (yaralanmayı kalbin üzerine yükselterek). Bu basit adımlarla şişliği büyük ölçüde azaltabilir ve kırılgan eklemlerin daha fazla zarar görmesini önleyebilirsiniz.
3) Outdoor Temel İlk Yardım: Kanama Üzerindeki Doğrudan Basınç
Birinin kanaması çok kötüyse, en etkili ilk yardım teknikleri sadece doğrudan baskı yapmaktır. Bu, kanın kaynağını bulmak, cilde ulaşmak, böylece yarayı gerçekten görebilmek ve (eldivenli bir el ve biraz gazlı bezle) kanamaya sabit, sıkı bir basınç uygulamak anlamına gelir. En az 20 dakika geçene kadar basıncı serbest bırakmayın, kanın donması için zaman verin. Hastayı kanamadan ölüme kadar korursunuz ve değerlendirmeye devam etmesi ve diğer yaraları tedavi etmesi için ilk yardım liderini serbest bırakırsınız.
4) Outdoor Temel İlk Yardım: Isı Egzersizi
Nehirde veya patikada sıcak bir gün, herkesi sıcağa bağlı hastalık riski altına sokar. Gölgeye girip soğumanın yanı sıra hidrasyon da önemlidir. Sıkı kıyafetleri gevşetmek ve nehre veya yakındaki dereye hızlı bir dalış yapmak veya başın üstündeki bir kova su, sinir bozucu bir arkadaşınızı çabucak serinletecek ve sıcak çarpmasına tırmanmayı önleyecektir.
5) Outdoor Temel İlk Yardım: Hipotermi
Öte yandan, birisi tekrar ısıtmadan soğuk suya çok fazla daldırırsa veya donma suyunda çok uzun süre kalırsa, hafif hipotermi ortaya çıkabilir. Islak giysileri çıkarın ve kişiyi yavaşça ısıtın, önce baş ve gövdeye odaklanın. . Hızlı bir yeniden ısıtma acı verici olabilir ve bazen “çığlık atan kusmalar” olarak anılır.
En iyi bahsiniz hazırlıklı olmaktır. Bölgeyi tanıyın ve topografik ayrıntılarla iyi bir haritaya yatırım yapın, tahliye yollarını belirleyin, bir temel outdoor acil yardım kursu alın, iyi stoklanmış bir İlk Yardım çantası taşıyın ve bir cep telefonu, uydu telefonu veya Kişisel Konum Belirleyici İşaretçisi ile seyahat edin. Hayati tehlike arz eden bir acil durumda, en iyisi 155’yı aramak veya Arama ve Kurtarma’yı mümkün olan en kısa sürede uyarmaktır.
ÖNEMLİ UYARILAR
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
- Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.
www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.
Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye Hava Sporları Federasyonu’ndan Önemli Uyarı: Yetkisiz Faaliyetlere Karşı Hukuki Süreç Başlatılacak
Trekking'e Yeni Başlayanlara Kitap Önerisi: Doğayı Yaşamak
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (5-6 Nisan Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (3-13 Nisan)
Gümüşhane'de Doğa Yürüyüşünde Kaybolan Doktor Helikopterle Kurtarıldı
KAMPÇILIK
Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org