Gümüşhane Tarihi Gümüşhane Konakları Tanıtımı
Gümüşhane Tarihi Gümüşhane Konakları Tanıtımı
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık. Bu yazı dizimizde Gümüşhane’yi tanıtıyoruz.
İçindekiler
ToggleGümüşhane Gezilecek Yerler: Tarihi Gümüşhane Konakları







Gümüşhane Konakları: Tarih ve Gelenekle İç İçe
Gümüşhane konakları, sadece ihtişamlı görünümleriyle değil, aynı zamanda tarihî dokularıyla da öne çıkan özel yapılar arasında yer alır. Bu konaklar, Türk konut mimarisinin özgün birer temsilcisidir ve sadece coğrafi şartların etkisi altında değil, aynı zamanda inanç, örf, adet, gelenek ve kültür gibi sosyal unsurların da izlerini taşır.
Bu mimari şaheserler, Gümüşhane’nin geçmişini günümüze taşıyan, tarih kokan yapılardır. Taş ve ahşap malzemenin ustaca kullanıldığı bu konaklar, birer şaheser olarak günümüze ulaşmıştır. Bahçe içerisinde yer alan konaklar genellikle üç katlıdır ve dış cephesi coğrafi şartlara, iç yapısı ise insana uygun olarak şekillendirilmiştir.
Gümüşhane konaklarının özellikleri arasında elma ve dut ağaçlarıyla çevrili geniş bahçeler, hatıllı taş duvarlar, ahşap merdivenlerle çıkılan birinci kat ve genellikle dışarı doğru çıkma biçiminde olan bol pencereli odalar yer alır. Sofalar, odalar arasında bağlantı sağlayan ve geleneksel aile hayatının yansıldığı mekânlar olarak ön plana çıkar.
Geleneksel ahşap süslemelerle bezeli iç mekânlar, dış cephelerdeki bitkisel ve geometrik desenlerle birleşerek estetik bir bütünlük oluşturur. Çatı katları ise iki yana eğimli dik beşik çatı tarzında genellikle bir veya iki odadan oluşur. Konakların iç mekânları, geçmişten günümüze uzanan madeni süslemeler, renkler ve ahşap detaylarla zenginleşir.
Gümüşhane’de kültür varlığı olarak tescillenmiş 59 konak, günümüzde restore edilerek turizme kazandırılmaktadır. Restorasyon çalışmaları devam eden konaklardan bazıları şunlardır: Balyemez, Özdenoğlu, Hasan Fehmi Ataç ve Zeki Kadirbeyoğlu konakları. Bu tarihi konaklar, sadece mimari değil, aynı zamanda içlerinde barındırdıkları yaşanmışlıkla da Gümüşhane’nin zengin kültürünü yansıtmaktadır.
Gümüşhane konakları, geçmişle gelecek arasında birer köprü olma özelliğini sürdürerek, ziyaretçilere unutulmaz bir tarih ve kültür yolculuğu sunmaya devam etmektedir.
Ataç Konağı adresi ve civarında bu konakları görebilirsiniz.
Gümüşhane’de Gezilebilecek Tarihi Konak ve Evler
Gümüşhane’deki tarihi evler, konaklar ve diğer tarihi yapılar:
Bağlarbaşı Mahallesi:
- Ahmet Erkan Kocatürk Evi
- Muammer Kutlutan Evi
- Osman Aktürk Evi
- Soysallar Evi
- Şahbenderoğlu Konuğı
Çamlı Köy:
- İhsan Ergun Evi
Çorak Köyü:
- İki Katlı Ev
Dumanlı Köyü:
- Hacı Keleş Evi
Güzeller Mahallesi:
- İbrahim Öden Evi
- Ramiz Bey Konağı
- Zikri Yılmaz Evi
Hasanbey Mahallesi:
- Fazlı Yücel Evi
- Hasan Fehmi Ataç Konağı
- Hüseyin Eskicioğlu Evi
- Mahmut Kullukçu Evi
- Nurettin Tuna Evi
- Arif Tuna Evi
- Salih Boskır Evi
İnönü Mahallesi:
- Abdi Bey Konağı
- Hamit Mahmut San Evi
- İhsan Fazlı Evi
Karaer Mahallesi:
- Abdul Aziz Evi
- Artunlar Mahallesi
- Aykut San Evi
- Bahattin Köksal Evi
- Akagün Evi
- İrfan Çiftçi Evi
- Mehmet Aksoy Evi
- Mehmet Karabeyoğlu
- Mehmet Ziya Köksal Evi
- Necmettin Kadirbeyoğlu-Hüseyin Demir Evi
- Nurettin Yücel Evi
- Şehri Gergin Evi
Karşıyaka Mahallesi:
- Hacı İmam (Özdenoğlu) Konağı
- Hacı Mehmet Evi
- Necip Saraçoğlu Evi
Mescitli Köyü:
- Konut ve Fırın Fikri Pehlivan (Ağa)
Olucak (İmera) Köyü:
- Foster Konağı
Özcan Mahallesi:
- İbrahim Ömürdağ Evi
- Adil Balyemez Konağı
Sarıçiçek Köyü:
- Ahşap Köy Odaları
Süleymaniye Mahallesi:
- Konut (330 ada 1 parsel)
- Ahmet Kaya Evi
- Ali Erkan Evi
- Fahri Gümüşeli Evi
- Rafet Çubukçu Evi
- Sadık Daloğlu Evi
- Taş Mağaza-1
- Taş Mağaza-2
- Zeki Kadirbeyoğlu Konağı
- Eski İlkokul
Tekke Köyü:
- Sadullah Işık Evi
Yağlıdere Köyü:
- Vecihi Mert Evi
Yeşil Yurt Köyü:
- Konut ve Fırın
Yitirmez Köyü:
- Ahmet Yıldız Evi
Pirahmet Köyü:
- Hamam Kalıntısı
Süleymaniye Mahallesi (Diğer Tarihi Yapılar):
- Hamam Kalıntısı
- Hamam-1
- Hamam-2
- Çaput Hamamı
- Kavaklık Hamamı
- Paşa Hamamı
Yağmurdere Köyü:
- Han Kalıntıları
Aktutan Köyü:
- Eski İlkokul
Bağlarbaşı Mahallesi:
- Fevzipaşa Okulu
Süleymaniye Mahallesi (Diğer):
- Eski Hükümet Konağı (Suluhan)
- Eski Mescit-İlkokul
- Metropolitan (Yönetim) Binası
- Rum Okulu
Yeşildere Köyü:
- Tarihi Okul
Gümüşhane’deki bu tarihi evler, konaklar ve diğer yapılar, şehrin kültürel ve tarihi zenginliğini yansıtmaktadır.
Gümüşhane’de Tarihi Konakların Listesi
1. AHMET KAYA EVİ
Bu konak, zemin kat ve birinci kattan oluşan bir yapıya sahiptir. Zemin katta kışlık odalar, ahır ve kiler bulunmaktadır. Kuzey cephesi sağırdır ve küçük boyutta iki havalandırma penceresi bulunmaktadır. Birinci kat, sofa etrafındaki odalardan ve mutfaktan oluşmaktadır. Yapı, kırma çatılı olup, üzeri saç saçak altı ise ahşap kaplamalıdır.
2. RAFET ÇUBUKÇU EVİ
Süleymaniye Mahallesi’nde geniş bir bahçe içerisinde doğu-batı yönünde inşa edilmiş olan bu yapı, 2 katlıdır. Dikdörtgene yakın bir plan şemasına sahiptir. Zemin kat duvarlarında taş, 1. kat duvarlarında ise ahşap çatkılar arasında kerpiç malzeme kullanılmıştır. Yapının giriş kapısına, doğu cephesinde yer alan kesme taşlardan yapılmış çift yönlü yedi basamaklı merdivenle ulaşılır.
3. AHŞAP KÖY ODALARI
Sarıçiçek Köyü’ndeki ahşap köy odaları, kesme taştan kare planlı olarak inşa edilmiştir. Ahşap aksamlar, ustalar tarafından özenle yapılmıştır. İki evin her ikisi de girişinde bir sofa ve sofadan tek bir odaya açılan düzenleme ile dikkat çeker. Ahşap odalar, Hacı Ömer Ağa tarafından Arhavi veya Çaykara’dan getirilen ustalara yaptırılmıştır. Her iki evin de içi ahşap süslemelerle bezenmiş, bitkisel ve geometrik motiflerle süslenmiştir.
4. ABDİ BEY KONAĞI
Merkez İnönü Mahallesi’nde geniş bir bahçe içerisinde bulunan Abdi Bey Konağı, dikdörtgen plana sahip olup zemin+1 kat olarak inşa edilmiştir.
5. AYKUT SAN EVİ
Hükümet Caddesi ile Atatürk Caddesinin kesiştiği alanda yer alan Aykut San Evi, zemin+2 katlıdır. Ahşap çatkı arası dolgu tekniği kullanılan yapı, alt katları dükkan, üst katları ise işyeri olarak kullanılmaktadır.
6. HİKMET, MAHMUT SAN KARDEŞLER EVİ
Bu yapı, bahçe içerisinde zemin+1 kat ve çatı katı (saçak altı) bulunan bir evdir. Ahşap çatkı arası kerpiç dolgu tekniğinde inşa edilen yapı, karnıyarık planlıdır ve kırma çatılıdır.
7. İZZET ULVİ GÜNEŞ YÜCEL EVİ
Kelkit İlçesi merkezinde bulunan bu yapı, dikdörtgen planlı olup 2 kat+saçak altı olarak inşa edilmiştir. 1. kat düzgün kesme taşla, 2. kat ve saçak altı duvarları ise ahşap, çatkılar arasında kerpiç malzeme kullanılmıştır.
8. DİŞCİ TEVFİK KÜÇÜKÖMEROĞLU EVİ
Merkez Karaer Mahallesi’nde bulunan bu ev, kare plan üzerine inşa edilmiş olup tamamı düzgün yontma taşla tamamlanmıştır. Giriş üzeri cumbası taşla yapılmış ve kademeli olarak kırma çatı sistemiyle örtülmüştür.
9. ERDEMİR AKAGÜN EVİ
Eğimli bir arazi üzerine inşa edilen bu ev, bodrum kat, zemin kat, 1. kat ve çatı katından oluşur. Kareye yakın bir plan düzenine sahip olan yapı, güney-kuzey yönünde inşa edilmiştir. Bodrum ve zemin kat taş malzeme, 1. kat ve çatı katı ise kerpiç dolgu malzeme kullanılarak yapılmıştır.
10. NURETTİN YÜCE EVİ
İki katlı olarak inşa edilen bu evin zemin katında moloz taş, üst katlarında ise kerpiç malzeme ve ahşap kullanılmıştır. Güney cephesinde çift kanatlı kapı ile yapıya giriş sağlanmaktadır. Beşik çatılı olan evin çatısı saçak sistemi ile uyumlu ve bağlantıları sağlamdır.
11. EROL KARABİBER-İBRAHİM ÖMÜRDAĞ EVİ
İki katlı olarak inşa edilen bu evin zemin katında giriş, ortada çift kanatlı ahşap kapılar aracılığıyla sağlanmaktadır. Köşk oda olarak bilinen ve yöresel dilde “saçakaltı” denilen bölge, servis mekanı olarak düzenlenmiştir.
12. NURETTİN TUNA EVİ
Bu yapı, topoğrafyaya uyumlu bir şekilde inşa edilmiştir. Girişin üzerinde cumbalı bir tasarım bulunmaktadır. Çatı katı da cumbanın devamı niteliğindedir ve üçgen alınlıklıdır. Güneybatı cephesinde dikdörtgen formlu pencere açıklıkları dikkat çekmektedir. Çatı, saçak sistemi ile örtülüdür.
13. İRFAN ÇİFTÇİ EVİ
Merkez Cumhuriyet Caddesi üzerinde dikdörtgene yakın bir plan şemasında inşa edilen bu ev, 2 kat+çatı katı olarak tasarlanmıştır. 1. kat duvarları düzgün kesme taştan, 2. kat duvarları ise ahşap çatkılar arasında kerpiç malzeme kullanılarak yapılmıştır. Ana caddede dükkan girişinin üzeri cumbalıdır.
14. FAHRİ GÜMÜŞELİ EVİ
Süleymaniye Mahallesi’nde eğimli bir arazi üzerine doğu-batı istikametinde inşa edilmiştir. Zemin kat ve 1. kattan oluşan bir kat düzenlemesine sahip olan evin zemin katı ahşap, hatıl arası moloz, 1. kat ise ahşap çatkılı kerpiç dolgu tekniğiyle yapılmıştır.
15. ESKİ HÜKÜMET KONAĞI
Kelkit İlçesi’nde bulunan eski hükümet konağı, dikdörtgen plan üzerine inşa edilmiştir. Günümüzde yalnızca birinci kat duvarları ayakta kalmıştır. Pencere ve kapı kısımları düzgün yontma taştan, diğer kısımları ise moloz taşlarla yapılmıştır.
16. ALİ ERKAN EVİ
Güçlü bir açıklamayla ifade edilen Ali Erkan Evi, geniş bir bahçe üzerinde eğimli bir araziye ustaca yerleştirilmiştir. Zemin kat, 1. kat ve çatı katı olmak üzere üç katlı bir düzenleme sunar. Zemin katın duvarları taş malzeme ile inşa edilmiştir, ancak üst kat duvarları bağdadi tarzda yapılmıştır. Kuzey-Doğu cephesindeki çift kanatlı kapı, zemin kata girişi sağlar. Kapının üzerindeki demir parmaklıklı pencere, detaylı bir mimari dokunuş sunar. Taşlığın etrafındaki kış odaları, zemin katta dikkat çeken özelliklerden biridir. Ahşap merdiven aracılığıyla 1. kata çıkıldığında, iç sofa etrafındaki odalar, mutfak, wc ve banyo gibi alanları içerir. Çatı katına ise ahşap merdivenle ulaşılır. Beşik çatının saçak sistemi dikkat çekici bir tasarım öğesidir.
17. FAZLI YÜCEL EVİ
Fazlı Yücel Evi, zemin kat üzerine iki katlı olarak inşa edilmiştir. Her katta ayrı girişler bulunmakta olup, zemin kat girişi güney cephesindedir. 1. katın girişi ise doğu cephesindedir. Kırma çatılı yapının üstü sac ile kaplıdır.
18. ERKAN KOCATÜRK EVİ
Erkan Kocatürk Evi, Merkez Bağlarbaşı mahallesinde geniş bir bahçenin içinde konumlanmıştır. Dikdörtgen plana sahip olan yapı, zemin kat + 2 kat olarak tasarlanmıştır. Zemin kat düzgün kesme taştan, 1. ve 2. kat duvarları ise ahşap çatkılar arasında kerpiç malzeme kullanılarak inşa edilmiştir.
19. HACI İMAM KONAĞI (ÖZDENOĞLU KONAĞI)
Hacı İmam Konağı, bodrum kat + zemin kat + çatı katı olmak üzere üç katlı bir yapıdır. Ahşap çatı arası dolgu tekniği kullanılarak inşa edilen konak, sıva ile kaplıdır. Zemin katın arka kısımları taş duvar, ön kısımları kerpiç yığma duvar ile öne çıkar. Kapı pencereleri, doğramaları, döşemeleri ve tavanları ahşap malzemeden olup, çatı dik beşik çatıdır ve örtüsü sac kaplamadır.
20. MEHMET KARABEYOĞLU EVİ
Mehmet Karabeyoğlu Evi, bahçe içerisinde zemin + 2 kat + çatı katlı bir yapıdır. Ahşap çatkı arası dolgu tekniği kullanılarak inşa edilmiş ve üzeri sıva ile kaplanmıştır. Karnıyarık plan tipindeki yapı, beşik çatılı Marsilya kiremit ile örtülüdür. Batı cephesinde 1. ve 2. katta 2’şer küçük ve 2’şer büyük pencere açıklığı bulunurken, doğu cephesinde 1. ve 2. katlarda 3’er pencere açıklığı yer almaktadır.
21. HASAN FEHMİ ATAÇ KONAĞI
Hasan Fehmi Ataç Konağı, Hasanbey Mahallesinde Yetiştirme Yurdu alt tarafında geniş bir bahçe içerisindedir. Zemin kat + 1 kat + çatı katı olmak üzere üç katlı bir yapıdır. Güney-Kuzey istikametinde inşa edilen ev, dikdörtgen plana sahiptir. Köşelerinde kesme taş kullanılmış, tavanda ahşap kirişlere yer verilmiştir. Zemin kattaki taşlığa güney cephedeki çift kanatlı kapı aracılığıyla girilmektedir. Zemin katın tabanı özel olarak hazırlanmış kesme taşlarla döşenmiştir. 1. kata ahşaptan yapılmış yarım döner merdivenle çıkılmaktadır. Çatı katına ise 1. kattan geniş bir çeyrek döner merdivenle çıkılmaktadır. Çatı beşik çatı olup, dışarıya 70 cm taşkındır.
22. ZEKİ KADİR BEY KONAĞI
Eski Gümüşhane’de Süleymaniye Camii’nin güneyinde bulunan Zeki Kadir Bey Konağı, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi mebuslarından Zeki KADİRBEYOĞLU’na aittir. Kare plan üzerine iki katlı olarak inşa edilmiştir ve iç sofalı bir plana sahiptir. Doğu-Batı istikametinde yapılan ev, 19. yy. Türk konut mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Kitabelerde Kur’an-ı Kerim’den ayetler ve dualar kalem işi süsleme ile yazılmıştır.
23. İBRAHİM ÖZDEN EVİ
İbrahim Özden Evi, iki katlı bir yapı olup girişi güney yönde zemin katta ortada bulunan çift kanatlı ahşap kapılar ile sağlanmıştır. Topoğrafyaya uyumlu olarak inşa edilen yapı, kuzey cephesinin çatısının yol seviyesinde olduğu dikkat çekicidir.
24. RAMİZBEY KONAĞI
Ramizbey Konağı, zemin kat ve birinci kattan oluşan bir yapıdır. Zemin kata doğu cephedeki çift kanatlı kapı ile girilmektedir. Zemin kat, taşlığın etrafındaki odalardan ve mutfaktan oluşmaktadır. 1. kat ise her iki yandan çıkmalıdır. Çıkma ön yüzlerinde dikdörtgen formlu üçer pencere, ortada ise kemerli iki pencere açıklığı bulunur. Kırma çatılı yapının üzeri günümüzde sac tabakalarla kaplanmıştır.
25. İHSAN FAZLI ENKA EVİ
İhsan Fazlı Enka Evi, bahçe içerisinde konumlanmış olup zemin kat + 1 kat + çatı katında(saçakaltı) bulunan bir yapıdır. Ahşap çatkı arası dolgu tekniği kullanılarak inşa edilmiştir. Zemin katta ortada bahçeye açılan bir kapı, kapının yanlarında formu sonradan değiştirilmiş pencere açıklıkları bulunmaktadır. 1. kat giriş üzeri çıkmalıdır. Çıkma yan yüzlerinde birer, ön yüzünde ise üçer pencere açıklığı yer almaktadır. Çıkma üzeri çatı katında belli bir dönem balkon olarak kullanılmıştır. Ortada bir kapı ve yanlarında birer pencere bulunmaktadır. Sokağa bakan penceresi iki katlıdır. Bu cepheden birinci kata doğrudan giriş vardır. Çatı katı da birinci katla aynı düzendedir. Karnıyarık planlı yapı kırma çatılı ve eternit örtülüdür.
26. ŞAHBENDEROĞLU KONAĞI
Şahbenderoğlu Konağı, bahçe içerisinde yer alan zemin + 1 katlı bir yapıdır. Ahşap çatkı arası kerpiç dolgu tekniği kullanılarak inşa edilmiş ve üzeri sıva ile kaplanmıştır. Yapıya iki ayrı kapı ile doğu ve güney cephelerinden giriş sağlanmaktadır. Doğu cephesindeki esas girişte çift kanatlı kapı, solunda ise iki pencere açıklığı bulunmaktadır. Yapının her yerinde çeşitli ahşap ve kalem işi süslemeler dikkat çekmektedir. Kitabede “Ya Hafız”, “Ya Fettah”, “En-nezafetu mine’l iman”, “İnna fetehna leke fethan mubina”, “Men mate gariben fe-kad mate şehiden. Sadaka Resulullah”, “Meslina, Mernuş, Şazenuş” gibi yazılar ve anlamları bulunmaktadır.
27. HACI FİKRET EVİ
Hacı Fikret Evi, Şiran İlçesi Merkezi’nde ana cadde üzerinde konumlanmış bir yapıdır. İki katlı ve çatı katından oluşan ev, kareye yakın bir plan şemasına sahiptir. Birinci kat düzgün kesme taştan yapılmışken, diğer katlar ahşap çatkılar arasında kerpiç malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Dükkan girişi üzeri, cumba mimarisinde tasarlanmıştır.
28. İKİSU KÖYÜ TARİHİ EVLERİ
İkisu Köyü’ndeki tarihi evler, Torul İlçesi’nde, Gümüşhane-Trabzon karayolunun sağ alt tarafında, Karaca Mağarası yoluna giderken bulunmaktadır. Genellikle iki veya üç katlı olan bu evlerin katları farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Cepheler, sokak veya manzara yönlendirilmiş, ana malzeme olarak mahalli taş, kerpiç ve ahşap kullanılmıştır. Evlerde iç soflar ve çatı düzenlemeleri bulunmaktadır. Dış cephe duvarları genellikle saman karışımlı sıva ve ak toprak badana ile kaplanmıştır.
29. PAPAZ KONUTU
Papaz Konutu, Dumanlı (Santa) Köyü Piştovli mahallesinde yer alan bir yapıdır. Dikdörtgen plana sahip olan konut, düzgün kesme taşla inşa edilmiş ve beşik tonoz örtülüdür.
30. ADİL BALYEMEZ EVİ
Adil Balyemez Evi, zemin kat, 1. kat ve çatı katından oluşan bir yapıdır. Güney cephesindeki çift kanatlı ahşap kapı ile girilen evin batı cephesi sokağa bakmaktadır. Zemin kat tamamen sağırdır, doğu cephesi ise Harşit Çayı’na yönlendirilmiştir. Yapının çatısı beşik çatıdır ve sac tabakalarla kaplanmıştır.
31. ESKİ HÜKÜMET KONAĞI
Eski Hükümet Konağı, Eski Gümüşhane (Süleymaniye) mahallesinde yer alan bir yapıdır. Dikdörtgen planlı olan bina, günümüzde 1. kat duvar kalıntılarıyla ayakta durmaktadır.
32. KONUT EVİ
Konut Evi, Merkez Güzeller Mahallesi’nde bulunan iki katlı bir yapıdır. Zemin kat düzgün kesme taştan inşa edilmiş, 2. kat ve saçak altı kat ise ahşap çatkı arası dolgu tekniğiyle yapılmıştır. Ev, kademeli kırma çatı tekniği ile tamamlanmıştır.
33. MAHMUT KARAKULLUKÇU (MEDİHA) EVİ
Mahmut Karakullukçu Evi, zemin + 1 katlı ve çatı katı olan bir yapıdır. Bahçe içerisinde konumlanmıştır. Güney cephesinden çift kanatlı ahşap kapı ile zemin kata giriş sağlanmaktadır. Yapının pencereleri ½ oranında dikdörtgen formdadır. Beşik çatılı ve teneke örtülüdür.
34. ŞEHRİ GERGİN VE VARİSLERİ EVİ
Şehri Gergin ve Varisleri Evi, İl Merkezi’nde ana cadde üzerinde belediye binasının karşısında yer alır. Kare plana yakın, zemin + 2 kat üzerine inşa edilmiştir. Zemin kat düzgün yontma taşlarla, diğer katlar ahşap çatkılar arasında kerpiç malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Kırma çatılı yapının cumba kısmı çatıdan başlayarak kademeli olarak yapılmıştır.
35. HÜSEYİN ESKİCİOĞLU EVİ
Hüseyin Eskicioğlu Evi, iki katlı bir yapı olup zemin ve 1. katlarına iki ayrı giriş kapısı bulunmaktadır. Pencereler ½ oranında dikdörtgen formda ve demir parmaklıktır. Yapı, kırma çatılıdır ve üzeri sac tabakalarla örtülmüştür.
36. MEHMET AKSOY EVİ
Mehmet Aksoy Evi, bahçe içerisinde zemin + 1 + çatı katlı bir yapıdır. Ahşap çatkı arası dolgu tekniği kullanılarak inşa edilmiş ve üzeri sıvalıdır. Karnıyarık planlı, beşik çatılı ve Marsilya kiremit ile örtülüdür. Güney cephesindeki çift kanatlı ahşap kapı ile yapının içine girilmektedir.
37. OSMAN AKTÜRK EVİ
Osman Aktürk Evi, zemin + 2 katlı bir yapı olup bahçe içerisinde konumlanmıştır. Yapının bir kısmı taştan yığma tekniğinde, bir kısmı ise ahşap çatkı arası dolgu tekniğinde inşa edilmiştir. Yapının ana giriş cephesi kuzey yönde ve bahçeye bakmaktadır. Bu cephe bodrumun üzeri zemin + 2 katlıdır.
38. MUAMMER KUTLUTAN EVİ
Muammer Kutlutan Evi, iki katlı olarak inşa edilmiş, zemin ve 1. katlarına ulaşımı sağlayan iki ayrı giriş kapısı bulunmaktadır. Pencereler ½ oranında dikdörtgen formda ve demir parmaklıktır. Yapı kırma çatılıdır ve üzeri sac tabakalarla örtülmüştür.
39. YAĞMURDERE KÖYÜ TÜRK EVLERİ
Yağmurdere Köyü Türk Evleri, merkezde bulunan evlerdir. Kare plana yakın olan bu iki katlı evler, kalın taş duvarlar ve dik çatılı örtü sistemiyle dikkat çeker. Yapı planları, doğal şartlara bağlı olarak şekillenmiştir.
40. ŞAMANLI MAHRUM EVİ
Şamanlı Mahallesi Rum Evi, Yağlıdere Köyü Krom Vadisi’nde konumlanmıştır. Kare plan üzerine yapılmış, 19. yüzyılda inşa edilmiş evlerdir. Bu evlerde taş işçiliğinin örnekleri görülmektedir. İki ve üç katlı olarak yapılan evlerin kat geçişleri iç kemer ve taş örmelerle tasarlanmıştır.
41. TAŞ MAĞAZA
Taş Mağaza, Süleymaniye Mahallesi’nde yer alır. Dikdörtgen plan üzerine moloz taştan inşa edilmiş olan mağazadan günümüze sadece doğu ve güney duvarları ayakta kalmıştır. Geriye kalan taraflar tahrip olmuştur.
42. İŞLİ KAYA ODASI
İşli Kaya Odası, Kelkit İlçesi Özen (İskah) Köyü sınırları içerisinde Gümüşhane-Kelkit Devlet Karayolu, Özen Köyü yol ayrımından doğu istikametinde 300 metre mesafede bulunmaktadır. Büyük bir kaya kütlesinin içi oyularak barınma ve korunma amaçlı olarak yapılmıştır. Giriş taş merdivenle sağlanmaktadır. Yöre halkı, bu kaya odasında yaşayan kişinin zengin ve yöre ağası olduğunu ifade etmektedir.
43. BAHATTİN KÖKSAL EVİ
Bahattin Köksal Evi, Merkez Karaer Mahallesi Gazi Sokak’ta konumlanmış kare planlı bir yapıdır. 2+saçak altı olarak inşa edilmiş olan evin 1. katı taş duvarla, ikinci katı ve saçak altı ise ahşap çatkılar arasında kerpiç malzeme kullanılarak yapılmıştır. Dik çatı ile örtülmüştür.
Gümüşhane’ye hoş geldiniz! Keşfetmeye hazır olun!
Gümüşhane’de Gezilecek yerleri sizin için özel olarak hazırladığımız Gümüşhane Gezi Rehberi haritamızda bulabilirsiniz.
Gümüşhane’de Kamp yapılabilecek yerleri sizin için özel olarak hazırladığımız Gümüşhane Kamp Alanları haritamızda bulabilirsiniz.
Gümüşhane’nin keşfedilmeyi bekleyen zengin kültürel ve doğal hazinelerini sizin için sıraladık. Şehrin göz kamaştıran güzelliklerini keşfetmek istiyorsanız, Gümüşhane’de gezilecek yerler hakkında kapsamlı bilgiler içeren aşağıdaki rehberimize göz atabilirsiniz. Tarihi zenginlikleri, doğal harikaları yöresel lezzetleri ve benzersiz atmosferiyle Gümüşhane her ziyaretçisine unutulmaz bir deneyim sunuyor. Gümüşhane’nin eşsiz atmosferinde kaybolmak ve şehrin tarihle iç içe geçmiş dokusunu hissetmek için, siz de bu muazzam şehri keşfetmeye hazır olun.
Gümüşhane‘nin gezilecek bütün mekanları, outdoor olanakları, kamp karavan tesisleri hakkındaki yazılarımız aşağıdadır. Açılır pencereyi tıklayarak Gümüşhane hakkındaki bütün yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

Gümüşhane Tanıtımı Yazılarımız
- Gümüşhane Hakkında Merak Edilenler
- Gümüşhane: Tarih ve Doğanın Muhteşem Buluşması
- Gümüşhane Hakkında Genel Bilgiler
- Gümüşhane’nin El Sanatları ve Kültürel Mirası
- Gümüşhane’nin Yöresel Lezzetleri
- Gümüşhane: Tarih ve Doğanın Muhteşem Buluşması
- Gümüşhane Hakkında Genel Bilgiler
- Gümüşhane Yöresel Yemekleri
- Gümüşhane’nin El Sanatları ve Kültürel Mirası
- Gümüşhane’nin Yöresel Lezzetleri
Gümüşhane Gezilecek Yerlerle İlgili Yazılarımız
- Giresun’da Gezilecek Yerler
- Gümüşhane Kamp ve Karavan Alanları
- Gümüşhane’de Yapılabilecek Outdoor Doğa Aktiviteleri
- Gümüşhane İkizevler Kent Müzesi Tanıtımı
- Gümüşhane’de Keşfetmeniz Gereken Eşsiz Deneyimler
- Gümüşhane Tarihi: Kov Kalesi Tanıtımı
- Gümüşhane Tarihi: Torul Kalesi ve Cam Seyir Terası Tanıtımı
- Gümüşhane: Krom Vadisi Tanıtımı
- Gümüşhane Artabel Gölleri Tabiat Parkı Tanıtımı
- Gümüşhane: Sarıcicek Köy Odaları Tanıtımı
- Gümüşhane Aydınlılar Kilisesi Tanıtımı
- Gümüşhane Tarihi: Imera Manastırı Tanıtımı
- Gümüşhane Seyahat Hatırası: Ne Alınır?
- Gümüşhane Limni Gölü Tabiat Parkı Tanıtımı
- Gümüşhane Tarihi: Süleymaniye Mahallesi Tanıtımı
- Gümüşhane Tarihi: Gümüşhane Konakları Tanıtımı
- Gümüşhane’de Gezilebilecek Yaylalar ve Yayla Turizmi
- Gümüşhane Ormanları: Örümcek Ormanları Tanıtımı
- Gümüşhane Santa Harabeleri Tanıtımı
- Gümüşhane Tarihi: Satala (Sadak) Antik Kenti Tanıtımı
- Gümüşhane’nin Doğal Güzellikleri: Keşfedilmeyi Bekleyen Cennet Köşeler
- Gümüşhane’nin Keşfedilmeyi Bekleyen Rotaları
- Gümüşhane’nin Büyüleyici Rotaları ve Doğal Güzellikleri
- Gümüşhane Festivalleri
- Gümüşhane’de Gezilebilecek Tarihi Türbe ve Kümbetler
- Gümüşhane’de Gezilebilecek Tarihi Çeşmeler
- Gümüşhane’de Gezilebilecek Mağaralar
- Gümüşhane Karaca Mağarası Tanıtımı
- Gümüşhane Zigana Dağı Çiğ Şehitleri Anıtı Tanıtımı
- Gümüşhane Çakılgöl Turizm Merkezi Tanıtımı
- Gümüşhane Tomara Şelalesi Tanıtımı
- Gümüşhane Zigana Kış ve Kayak Sporları Turizm Merkezi Tanıtımı
- Gümüşhane’de Gezilebilecek Tarihi Kaleler
- Gümüşhane’de Gezilebilecek Tarihi Camiler ve Minareler
- Gümüşhane’de Gezilebilecek Tarihi Kiliseler
- Gümüşhane’de Gezilebilecek Tarihi Köprüler
TurkeyOutdoor.org: Doğayla Buluşma Merkezi!: TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin en çekici açık hava platformu! Yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla ilgili detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinliklerle dolu.
Türkiye’nin Doğasını Keşfedin! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin dört bir yanındaki doğal güzellikleri keşfetmek isteyenlere hitap ediyor. Özenle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, çarpıcı fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor. Ayrıca, Türkiye’deki açık hava etkinlikleriyle ilgili en güncel haberlere ve etkinlik takvimine de göz atabilirsiniz.
Outdoor Tutkunları İçin Özel Rehber!: TurkeyOutdoor.org, Türkiye’de outdoor etkinliklere ilgi duyan her seviyeden maceraperest için ideal bir kaynaktır. Deneyimli gezginlerden yeni başlayanlara kadar herkesi hedefleyen bu platform, Türkiye’deki açık hava etkinlikleriyle ilgili ihtiyacınız olan her şeyi sunuyor. Doğa, kamp ve macera arayanlar için mükemmel bir rehber olarak öne çıkıyor. Sizi, unutulmaz bir doğa serüvenine davet ediyoruz! TurkeyOutdoor.org ile hayalinizdeki maceraya adım atın!
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (20 -30 Mart)
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (22 - 23 Mart 2025 Hafta Sonu Etkinlikleri)
Elazığ Dağcılık Sporcusu Doğan Keteci Everest Kala Patthar Zirvesine Tırmanıyor!
Afyonkarahisar'ın Efsanevi Çiçeği: Eber Sarısı Baharla Birlikte Çiçek Açtı!
Tabiat Parkları : Doğanın Renkli Dünyasıyla Buluşma Noktası
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (15 - 16 Mart 2025 Hafta Sonu Etkinlikleri)
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org