Myosotis sp – Unutma beni bitkisi

Myosotis sp – Unutma beni bitkisi
Türkiye’nin doğaya açılan kapısı Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️ Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa tutkunlarına kamp alanlarından yürüyüş rotalarına, dağcılıktan ekstrem sporlara kadar en güncel etkinlik ve rehber içeriklerini sunan kapsamlı bir platformdur.

Doğaseverleri bir araya getiren güçlü iletişim ağıyla outdoor dünyasının nabzını tutan sayfa, aynı zamanda illere özel gezi rehberleriyle Türkiye’yi keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak sunar. Platform, çevre bilincini artırmayı hedeflerken, doğada spor yaparken sürdürülebilirliğe ve biyolojik çeşitliliğe saygıyı ön planda tutar. 🌿
https://turkeyda siz de yerinizi alın! ✨
İçindekiler
ToggleUnutmabeni Çiçeği
Myosotis olarak bilinen Unutmabeni, Boraginaceae familyasından bir çiçekli bitki cinsidir. Özellikle bahçelerde yetiştirilen bu bitkilerin kültive edilmiş formlarında çeşitli renkler gözlemlenebilir. Mavi renk en yaygın olanı olmakla birlikte, beyaz ve pembe renkler de sıkça görülür.
Bu çeşitli cins, yaklaşık elli farklı türü içerir. Genellikle küçük (yaklaşık 1 cm veya daha küçük çapta) ve yassı 5 mavi taç yaprağa sahip çiçekler açarlar. Baharda açan çiçeklerde renk çeşitliliği sıklıkla gözlemlenir; mavi renk dışında beyaz ve pembe renkler de sıkça görülür. Bu bitkiler genellikle gölgeyi tercih eder ve bahçelerde sıkça yetiştirilirler. Kültive edilmiş türler genellikle çeşitli renklerde çiçek açarlar.
Etimoloji ve isimlendirme Bitkinin bilimsel adı olan Myosotis, Yunanca “fare kulağı” anlamına gelir ve bitkinin yapraklarının şekline atıfta bulunur. “Unutma Beni” olarak bilinen yaygın adın kökeni, çiçeğin Fransızca adı olan “ne m’oubliez pas”tan (Türkçe: “Beni unutma” veya “Unutma beni”) gelir. Bu kullanım Fransızcadan İngilizceye geçmiş ve Orta Çağ’dan beri İngilizcede “Forget-me-not” olarak adlandırılmıştır. Birçok diğer dilde de benzer adlarla anılır.
Dağılımı Bu cins, geniş bir alana yayılmıştır ve birçok türü Yeni Zelanda’ya endemiktir. Avrupa’da da birkaç türü bulunmaktadır. Özellikle Myosotis sylvatica gibi bazı türler, Avrupa, Asya ve Amerika’nın ılıman bölgelerine yayılmıştır. ABD’de Myosotis alpestris, Alaska’nın resmi çiçeği olarak kabul edilir.
Kültürel ve folklorik önem Bu çiçek hakkında birçok efsane vardır ve bu efsanelerde genellikle çiçeğin adıyla ilgili hikayeler anlatılır. Örneğin, bir Alman efsanesine göre, Tanrı tüm çiçekleri adlandırdığında, adlandırılmamış bir çiçek “Unutma Beni, Ey Tanrım!” diye haykırır ve Tanrı ona bu adı verir. Bir başka efsanede ise, Adem ile Havva cenneti terk ederken bir çiçek haykırarak “Beni unutmayın!” der. Bu ve benzeri efsaneler dışında, Orta Çağ’da geçen bir Alman efsanesinde, bir şövalye ve sevgilisinin hikayesi anlatılır. Şövalye, sevgilisinin isteği üzerine nehir kenarında buldukları bir çiçeği almak ister ancak nehir sularına kapılır ve son anda çiçeği sevgilisine doğru fırlatırken “Vergissmeinnicht!” (Unutma beni!) der. Bu çiçeğe dair efsaneler edebiyatta da sıkça yer bulmuş, Grimm kardeşlerin masallarından birkaçında ve birçok şiirde adı geçmiştir. Ayrıca IV. Henry, bu çiçeği 1398’deki sürgünü sırasında amblemi yapmış ve İngiltere’ye döndükten sonra da amblemi olarak kullanmıştır.
Unutmabeni, Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümünün sembolü olarak seçilmiştir.
Myosotis sp – Unutma beni bitkisi
Yabandan sadece mutfağımıza değil, içimizi ısıtan hikayeleriyle kalbimize de dokunuyor güzelim bitkiler. Bunlardan en güzellerinden bir tanesi de Myosotis sp. Unutma beni bitkisi.
Sevgili dostum Botanikçi @huzolgun ‘ un en sevdiği çiçek Hikayesinin de izini sürelim ( Alıntıdır ) :
Bir Alman efsanesine göre, Orta Çağ’da Tuna Nehri kıyısında yürüyüşe çıkan bir şövalye ve sevgilisi nehirde sulara kapılıp giden mavi bir çiçek görürler. Sevgilisinin çiçeği çok sevdiğini gören şövalye, çiçeği almak için nehrin kıyısına gider ve çiçeği almaya çalışırken kendisi de nehrin sularını kapılır. Şövalye son bir hamleyle çiçeği sevgilisine doğru uzatır ve “Vergissmeinnicht” (“Unutma beni”) diye bağırır. Bunun üzerine çiçek bu isimle anılmaya başlar.
Başka bir Alman efsanesine göre ise Tanrı tüm çiçekleri isimlendirirken adlandırılmamış ufak bir çiçek bağırır: “Unutma beni, Ey Tanrım!” Bunun üzerine Tanrı “Bu senin adın olacak.” der.
Bunların dışında unutmabeni çiçeğiyle ilgili anlatılan bir başka hikaye ise şöyledir: Hz. Havva ile Adem cenneti terk ederken bir çiçek arkalarından “Beni unutmayın” diye haykırır. Bunun üzerine çiçeğin ismi “unutmabeni çiçeği” olarak kalır.
Adı sadece Türkçede değil, birçok dilde “Unutmabeni çiçeği” anlamına gelen bu özel çiçek, birçok masalda, şiirde ve hikayede de kendine yer bulmuş, dünya edebiyatında adından sıkça söz edilmiş bir çiçektir. Öyle ki kendisi Grimm Kardeşler’in masallarında dahi karşımıza çıkar, hatta Goethe’nin bu çiçekle ilgili olarak “Zariflerin en zarifi” dediği söylenir.
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor

İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündem
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Sakarya Sahillerinde Denize Girişler Yasaklanıyor
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformu: 500 Etkinlik ile Gururluyuz!
10 Temmuz- 18 Temmuz Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri
Türkiye’nin Outdoor Doğa Kulüplerini Tanıyalım: Kulvar Lokal Santral Doğasporları İhtisas Spor Kulübü
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformu: 4000 Yazı ile Gururluyuz! 🎉🌿
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org