Sarıabbas Köyü (Lanetli Köy) Efsanesi
Sarıabbas Köyü (Lanetli Köy) Efsanesi
Türkiye’nin doğaya açılan kapısı Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️ Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa tutkunlarına kamp alanlarından yürüyüş rotalarına, dağcılıktan ekstrem sporlara kadar en güncel etkinlik ve rehber içeriklerini sunan kapsamlı bir platformdur.

Doğaseverleri bir araya getiren güçlü iletişim ağıyla outdoor dünyasının nabzını tutan sayfa, aynı zamanda illere özel gezi rehberleriyle Türkiye’yi keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak sunar. Platform, çevre bilincini artırmayı hedeflerken, doğada spor yaparken sürdürülebilirliğe ve biyolojik çeşitliliğe saygıyı ön planda tutar. 🌿
Sarıabbas Köyü (Lanetli Köy) Efsanesi
SARIABBAS KÖYÜ
(Lanetli köy)
Bu makale, yerel halktan alınan bilgilere dayanılarak hazırlandı. Olayın 1895-1905 yılları aralığında yaşandığı tahmin edilmektedir.
Emir Dede ile oğlu Genç Emir, irşat (ilim yayma) için gittikleri Antalya’dan Seydişehir’e dönmektedirler. Gödene köyü yakınlarında Emir Dede rahatsızlanır ve öleceğini hisseder. ‘‘Oğlum, ben canımı canana (Allah’a) teslim ediyorum. Son nefesimi verince beni deveye yükle ve önüne ilk gelen köyde beni defnet’’ der, ve ölür. Genç Emir babasının cenazesini deveye yükler ve yola koyulur.
Sabahın ilk ışıklarında Sarıhaliller köyüne varır. Deve burada durur. Köylüye durumu anlatır. Babasının cenazesini defnetmek istediğini söyler. Ancak köylü Genç Emir’le alay eder, aşağılayıcı ve dışlayıcı kelimeler kullanırlar. Köyden kovarlar. Genç Emir buna çok üzülür. ‘‘Bahçenizde ot bitmesin, ocağınızda baca tütmesin’’ diye beddua eder.
Babasının cenazesiyle birlikte tekrar yola koyulur. Akşam üstü Sarıabbas köyüne ulaşır. Sarıabbas köyünde de dışlanır hakarete uğrar tartaklanır. Herkes alay eder. Ona saygıyla yaklaşan tek kişi Emine adında bir kadındır. Emine, Aşağıaşıklar köyünden bu köye gelin gelmiştir.
Köylünün yaptıklarına inat, Genç Emir’e ‘‘siz bizim misafirimizsiniz, biz irşadı (ilim) sizden öğrendik, sizin üzüntünüz bizim üzüntümüzdür’’ der. Genç Emir’e sofra hazırlar, yatacağı ve namaz kılacağı yer gösterir. Ancak köylünün buna tahammülü yoktur. Genç Emir’i kovması için Emine bacının kapısına dayanırlar. Emine bacı bir süre direnir ama evi yakılmaya başlanınca büyük bir üzüntü ve suçluluk duygusu içinde Genç Emiri göndermek zorunda kalır. Yatsı namazı vaktinde Genç Emiri gözyaşlarıyla babasının cenazesi ile birlikte gönderir. ‘‘Ben bu köye gelin geldim, elimden bir şey gelmiyor beni affedin’’ der. Genç Emir ise ‘‘Emine bacı biz senden razıyız Allah’ta senden razı olsun’’ der ve bilinmezliğe doğru gece vakti yola çıkar.
Köylü ise Genç Emir’i köyden kovmanın mutluluğu içinde gülmeler kahkahalar ve alaycı sohbetler ederler. Bir süre sonra herkes evine dağılır. Tam gece yarısı tüm köy halkı uykudaydı. Ancak Emine bacı uyanmıştı. Üstünü giyindi, abdest aldı ve ilahi bir güç onu hızla dağa doğru götürüyordu. Nereye gittiğini ve neden gittiğini kendisi de bilmiyordu.
Heryer zifiri karanlıktı. Yüksek bir tepeye çıktı ve orada durakladı. Köyüne dönüp baktı. Bu sırada Allah lanetini uygulamaya başlamıştı. Köyün üzerinde bir anda kıpkırmızı ürkütücü bir alev topu belirdi. Tüm evler ve içindeki insanlar yanmaya başladı. Öyle güçlü bir ateş ki hiç kimsenin kaçmaya zamanı olmadı. Tüm köy halkı evleri ile birlikte yandı. Taş üstünde taş kalmadı, sağlam bir eşya bile yoktu.
Emine bacı korkudan olduğu yerde uyuya kaldı. Sabah uyandığında ise köyü yerinde yoktu. Yanmış harabe haline gelmiş enkazlar vardı sadece. Ölenlerin kemikleri bile erimişti. Bu yüzden mezarları da olmamıştır.
Emine bacı artık tek başınadır. Akşahap köylüleri tarafından yol kenarına bir baraka yapıldı ve burada yaşamaktadır.
Emine bacıya herkes saygı duyar. Onu ailesinden birisi olarak görmeye ve ihtiyacını karşılamaya başladılar. Yıllar yılı kovalamış. Emine bacı hergün yolun kenarında (şimdiki mezarının olduğu yer) yoldan gelip geçenleri yedirir içirir, yolda kalanlara yatak serer, namaz kılmak isteyenlere seccade verirmiş. Hiç kimse bölge halkının sevgilisi olan Emine bacıya uğramadan geçmezmiş. Kendi fakir, gönlü zengin bir kadınmış.
Köylüler birgün Akseki’ye giderken erzaklarla yine Emine bacıya uğramışlar. Emine bacı yolun kenarında her zaman olduğu yerde yokmuş. Çağırmışlar ama duyuramamışlar. Erzakları bırakıp gitmek için evin içine girmişler. Emine bacı seccadenin üzerinde yatmaktadır. Seslenmişler ama ses yok. Uyandırmaya çalışsalar da uyandıramamışlar. Çünkü Emine bacı sabah namazını kılarken Hakk’a yürümüştü. Büyük üzüntü yaşayan köylüler onu defnetmek için en uygun yerin her zaman beklediği yolun kenarı olduğuna karar vermişler ve oraya defnetmişler. (şimdiki mezarının olduğu yer) Genç Emir’in ve babası Emir dedenin türbesi ise Emiraşıklar köyündedir.
Lanetli köy Sarıabbas, öyle lanetlenmiştir ki, şuan görülebilen tek şey yanmış mezar taşları, yanmış ev yıkıntıları, yanmış su kuyusu ve yanlış tarla duvarları vardır.
Arkadaşlar köyün tam detaylı hikayesini öğrenip lanetli olduğunu tescillettirerek turizme kazandırmayı planlıyorum. Ayrıca burada rota oluşturma keşfindeyim. Saygılarımla.
Araştırmacı yazar
Volkan Uzun.
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündem
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
5-9 Haziran Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Doğa Gezileri ve Doğa Yürüyüşleri
Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP): Arazi Bozulması ve Kuraklık Ekosistemleri Tehdit Ediyor
Dünya Çevre Günü Kutlu Olsun (5 – 11 Haziran Çevre Koruma Haftası)
KAMPÇILIK





Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org