Tunç Fındık Kırgızistan Alaarcha Dağları Tırmanma Anıları

Tunç Fındık Kırgızistan Alaarcha Dağları Tırmanma Anıları
https://turkeyoutdoor.org/, Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan bir web sitesidir. Site, yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.
Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkezi
Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu artık hizmetinizde! TurkeyOutdoor.org olarak, doğa yürüyüşü grupları, outdoor kulüpleri ve bireysel maceraperestleri bir araya getiriyoruz.
İletişim Adreslerimiz. Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz.
- E-posta: info@turkeyoutdoor.org
- Gmail: turkeyoutdoor.org@gmail.com
- Kulüp İletişim: turkeyoutdoorclub@gmail.com
Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨
Tunç Fındık (d. 1972, Ankara), Türk dağcılığına büyük katkılar sağlamış profesyonel bir dağcı, dağ rehberi, yazar ve motivasyon konuşmacısıdır. TED Ankara Koleji ve Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan Fındık, dağcılık dünyasında birçok başarıya imza atmıştır.
Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Bey’e teşekkür ediyoruz. Daha fazla bilgi ve iletişim için sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Türk Dağcı Tunç Fındık’ın Anıları: Kırgızistan Alaarcha Dağları

Bu sonbahar, 28 ağustos- 8 eylül 2023 tarihlerinde sevgili dost Zorbey Aktuyun ile beraber Kırgizistan’ın Tien Shan (Tanrı) dağlarındaki Alaarcha dağlarına tırmanmaya gittik. Alaarcha, bilindiği üzere 5000 metre sınırı altında kalan birçok alpin zirveye sahip, buz ve kaya açısından muhteşem bir tırmanış bölgesi, ve lojistik olarak çok uygun bir konumda. Biz de bu erken sonbaharın dengesiz havasında kısa sürede ve değişken hava şartlarında mümkün olduğunca eğlenceli kaya tırmanış rotaları tırmandık ve bir de alpin tırmanış yapmayı başardık. Öncelikle bu sefere destek veren Zirve Dağcılık kulübümüze ve Lions Türkiye’ye gönülden teşekkürler.
Bishkek şehrinden ulaştığımız Alaarcha milli parkında, ana kamp olarak 3300 metredeki Ratseka Dağevini yanına kampımızı kurduk ve ilk gün, yakındaki bir rotada granitte tırmanışa alışmak için kısa bir rota çıktık.
İsimsiz Kaya Kulesi (3450m civarı) güney duvarı (Ratsek dağevinin kuzeyinde) 30 ağustos 2023, 100m, max VII- derece geleneksel/boltlu karışık rota. Bu rotaya dağevinden 100m kadar irtifa alımı ve yarım saat trekle varılıyor. Rota, bu şahane granit duvarı duvarı tam ortadan bölen belirgin bir köşe çatlak hattıdır. İlk ip boyu granitte köşeler ve yüzlerde boşluklu ama zor olmayan bir ip boyu, ufak bir çanakta iki boltlu istasyona varıyor IV4, V derece 35m. İkinci ip boyunda muhteşem köşe çatlak, sınırlı ara emniyetle sonuna dek tırmanılıyor (kilit pasajda boltlar var) ve boltlu istasyonun olduğu negatif geçilierek yukarıda bir sette geleneksel istasyon, zor pasaj, VII- 40m. Üçüncü ip boyu kısa dik pasaj ile (V derece) sırttaki kaya çentiğine varıyor (2 boltlu istasyon var) V, 20m . Dördüncü ve kısa ip boyu bu istasyondan çentiğin sağ sırtta tırmanışla devam ediyor ve nihai zirve kulesinde dik, boşluklu pasaj ile (ara emniyet kıt, V) zirve kulesine çıkılıyor V, 17m. Burada kaya kompakt olduğu için istasyon kuramadım ve çentiğe dek serbest geri tırmanışla inmem gerekti (V). İniş boltlu istasyonlardan 3 seferde zemine, süre toplam 1.5 saat kadar. Süper kayada, dik ve zevkli bir tırmanış.
Ardından 3 günlük bir dağ seferi ile 4750 metrelik Skriabina zirvesine berbat bir rüzgar fırtınasında tırmandık, bu bambaşka (ama önemli olmayan) bir hikaye elbette. Devamındaki günlerde gelen sıkı bir fırtına ve kar yağışı ardından, kalan görece iyi havadaki günlerimizde sağda solda bir kısmı muhteşem olan tek ip boylu kısa geleneksel kaya rotaları çıkmanın yanısıra, iki farklı kaya kulesinin ilk çıkışını yaparak, bunlarda iki yeni kaya rotası açtık.
‘ROCK TOWER’ (3750m civarı) ilk çıkış, güney duvarı, ‘Black Rebel Turkish Tea Club’ rotası ilk çıkışı, 5 eylül 2023, 185m 5 ip boyu uzunlukta, max VII+/VIII- derece zorlukta geleneksel kaya tırmanışı. Bu tırmanış Uchiteli zirvesinin (4500m) güney tarafındaki birçok ayrık kaya kulesinden en tabandakilerden biridir. Ratsek dağevinden buzul gölüne giden belirgin patika boyunca bu kule tabanına 45-50 dakikada varılıyor, kısaca yaklaşım oldukça kolay. Rota, ‘Rock Tower’ adını verdiğimiz belirgin granit kulenin güney duvarındadır ve oldukça net bir hattır.
1.ip: alt yüzün giderek dikleşen çürük parçalı yüzeyindedir ve dar bir set ardından, slablar arasında sığ bir sette istasyon (III+, IV 38m).
2.ip: şahane, sağlam yapıda, oluklu ve dikey bir duvarda tırmanıştır, ara emniyet aralıklı ama iyidir, sağ üstte kalan kulenin (1.kule/kızıl kule) solundaki iri bloğun tabanındaki eğik sette istasyon (VI+ 37m).
3.ip: kilit ip boyudur; bloğun sol tarafı zor başlayan çatlak ile girilir, devamında yüzü dik bölen çok zor köşe-çatlak duvar tırmanılır (VII+, ara emniyet çok sınırlı ve zor, çünkü çatlak çoklukla kapalı). Bu zor pasaj ardından varılan kulenin kellesi tabanında (2.kule/sarı kule) yüzü sağlı dik bölen negatif offwidthvari zor çatlak tırmanılır (VIII+/VIII-, ara emniyet aralıklı) ve devamı zor dışa iten köşe ile (VI+, ara emniyet yok gibi) kulenin zirvesine çıkılır, baba istasyonu (VII+, VIII- 35m).
4.ip: harika bir sırt/mahmuz hattıdır, sağlam kayada ve iyi ama aralıklı ara emniyetlerle neredeyse tam ip boyunca, kısa zor geçişlerle tırmanılır ve zirve kulesi tabanında kovukta istasyon (V+ 55m)
5.ip: kısa bir ip boyu, zirve kulesinde seçenek olarak sağ daha kolay bacaya girmek yerine, tepedeki sarı duvarın soluna uzanan duvara giriliyor, 4m kadar hafif alçalışla sol geçiş ve zor dik pasaj ile (ara emniyet sınırlı) duvar zirve kulesi tepesine dek doğrudan tırmanılıyor, zirve kulesinde babada istasyon (2 adet mor ip halkası bıraktık) (VII 20m)
Tırmanışı 4 saat kadar süren bu rotadan iniş, zirvede mükemmel babadan 15m kadar ip inişi ile varılan sağ taşlık setten, 30m kadar sağa geçişle, kolay kayalardan (II) sağ büyük çarşağa iniliyor ve rota tabanına yarım saatten az sürede iniliyor. Yorum olarak, süper kayada zevkli ve boşluklu, müthiş manzaralı, kısa bir kaya tırmanış rotası, iniş kolay, yaklaşım sorunsuz, emniyet genelde oldukça iyi ve kaya genel olarak sağlam, tutarlı yapıda. Zor pasajlar için seçenek olarak daha kolay alternatifler mevcut.. Harika güneşli, muhteşem manzaralı gün keyfimizi daha da arttırdı dersem doğru olur. Kısaca, bu tavsiye edilir yeni bir hat oldu. Ve elbette Zorbey’in zor pasajlardaki hakimiyeti ile sorunsuzca gerçekleşmiş bir hat..
Daha sonraki gün, ‘Rock Tower’in solunda kalan ayrık, daha küçük kuleyi tırmandık.
‘PİKA TOWER’ (3650m civarı) ilk çıkış, güney duvarı, ‘Rotten Teeth’ (yani ‘çürük diş’) rotası ilk çıkışı, 6 eylül 2023, 90m 2 ip boyu uzunlukta, max VII derece zorlukta geleneksel kaya tırmanışı. Bu tırmanış Uchiteli zirvesinin (4500m) güney tarafındaki birçok ayrık kaya kulesinden en tabandakilerden biridir. Ratsek dağevinden buzul gölüne giden belirgin patika boyunca bu kule tabanına 1 saatte varılıyor, kısaca yaklaşım yine oldukça kolay. Bu kule, ‘Rock Tower’ adını verdiğimiz belirgin granit kulenin hemen solundadır ve güney duvarındaki hattımız oldukça net bir rotadır, rota duvarın ortasının sol tarafındadır.
1.ip: Tırmanış, duvarın solu hizasında giderek dikleşen, birçok boynuz ve kenar içeren ancak aynı zamanda biraz çürük kayalı ve boş ses veren kulecikler arasından başlar ve devam eder, ara emniyet aralıklı ve sınırlıdır (ilk kısımda boynuzda mor ip var). Devamında sola uzan köşe-çatlak- açık baca yapısı ile devam edilir (bunun girişinde boynuzda mor ip var) ve varılan iyi sette, dikleşen duvar tabanında istasyon (istasyonda 2 metre aralıklı 2 sikke bıraktık) (V 35m)
2.ip: Kilit ip boyu! Dik ile negatif arası uzan dikey doğrultuda çatlaklarla başlanıyor, ara emniyet aralıklı, çürüklük var. Devamında varılan negatif offwidth çatlakta (VII, ara emniyet sınırlı, bir boynuzda kırmızı yardımcı ip var) zor geçişle varılan ayaksız sağlı rampaya girilir (çok çürük) ve devamında kolaylaşan ancak çürük baca-çatlak oluk ile zirve kulesine varılır. Kulenin ön yüzünde çürük pasaj ile kulenin ucuna çıkılır (babada mor yardımcı ip var) (VII 55m)
Tırmanışı 2 saat kadar süren bu rotadan iniş, 20m kadar serbest basit kaya tırmanışı (III) ardından sağ arkadaki taşlı yamaçtan kolaylıkla yapılıyor. Yorum olarak, geneli insanı bazen huzursuz edecek kadar çürük kayada (adı üzerinde, çürük bir diş!), boşluklu, kısa bir kaya tırmanış rotası, inişi kolay, yaklaşımı sorunsuz, emniyet genelde oldukça sınırlı ve uğraştırıcı ve de kaya genel olarak, önceki günün rotasına kıyasla oldukça kötü kalitede denilebilir. Gri bir günde içe işler rüzgarlı ve soğuk, güneşsiz şartlar nedeniyle daha da tatsız hale gelen bir rota oldu, çok da tavsiye edilmez!
İşte böyle… Alaarcha bu seferlik bize bunu verdi, gelecek sefere kısmet başka rotalara! Teşekkür dostum Zorbey, kayalarda yakında yine buluşmak üzere!
Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Bey’e teşekkür ediyoruz. Daha fazla bilgi ve iletişim için sitesini ziyaret edebilirsiniz.
TurkeyOutdoor.org: Doğa İle Buluşma Merkezi! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin en heyecan verici açık hava platformu! Yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyor.
Türkiye’nin Doğal Güzelliklerini Keşfedin! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin dört bir yanındaki doğal güzellikleri keşfetmek isteyenleri bekliyor. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor. Ayrıca, Türkiye’deki açık hava etkinlikleriyle ilgili en güncel haberlere ve etkinlik takvimine de göz atabilirsiniz.
Açık Hava Tutkunları İçin Özel Rehber! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’de açık hava etkinliklerine ilgi duyan her seviyeden maceraperest için mükemmel bir kaynaktır. Deneyimli gezginlerden yeni başlayanlara kadar herkes için uygun olan bu platform, Türkiye’deki doğa aktiviteleri hakkında aradığınız her şeyi sunuyor. Doğa, kamp ve macera arayışında olanlar için ideal bir rehber olarak öne çıkıyor. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! TurkeyOutdoor.org ile hayalinizdeki maceraya adım atın!
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Bolu Valiliği'nden Yeni Karar: Yedigöller'e Karavan Girişi Yasaklandı
Antalya Finike'de Trekking Esnasında Kaza Geçiren Turistler Kurtarıldı
Antalya Toros Keçisi Bisiklet Tırmanış Yarışı Ekim'de
Türkiye’nin Outdoor Doğa Kulüplerini Tanıyalım: Antalya Toros Trekk Manavgat Doğa Yürüyüşü Grubu
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org