Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!



ömer faruk
Ömer Faruk Gülşen 

Ömer Faruk Gülşen Yazıları: Türk Dağcılığındaki Değerlerimiz: Nevzat Öntaş

TÜRK DAĞCILIĞINDAKİ DEĞERLERİMİZ. Nevzat ÖNTAŞ

Baba Adı : Ethem ÖNTAŞ 1927-2005
Anne Adı: Sultan ÖNTAŞ 1927-1986

Nevşehir Hacıbektaş İlicek köyü nüfusuna kayıtlıdır. 3 erkek 1 kız kardeştirler.

Nevzat ÖNTAŞ 25.06.1954 doğumludur. Nüfusa kaydı ise 17.10.1955 yılında kayıt edilmiştir.

1956 yılı Eylül ayında, ailecek Ankara’ya göç etmişlerdir. Öğrenim yaşamına İncesu İlk Okulu ve İncesu Orta Okulu, liseyi Ankara Atatürk Lisesinde tamamladıktan sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim ve İş Bölümünden mezun oldu.

05.09.1975 yılında Petrol Ofisi A,Ş. Genel Müdürlüğü’nde çalışma yaşamına başladı. Kurumda 26 yıl süreyle çeşitli kademelerde görev yaptı. En son Halkla İlişkiler ve Reklam Şube Müdürü olarak 2001 yılında emeklilik yaşamına geçti. Daha sonra, Açelya Turizm Şirketi, Nokta İnternet Şirketinde çalıştı.

2017 yılında Ankara’dan ayrılarak Kırklareli’ne yerleşti. R.Yasemin ÖNTAŞ ile evlidir. Beste isminde bir kız çocuğu ve Aybüke isminde bir kız torunu ile Kırklareli’nde yaşamaktadır.

Dağcılık Sporu ile 1975 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Dağcılık ve Kış Spor Kolunda tanıştı. Dağcılık eğitimini burada aldı. ODTÜ-DKSK’da 40 yıl süreyle bu sporu yaptı. 1985-2015 yılları arasında 30 yıl süreyle ODTÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Spor Müdürlüğü’nde eğiticilik ve antrenörlük görevinde bulundu.

Orta Doğu Arama – Kurtarma, Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği (ORDOS) kurucu üyeliği ve Başkanlık görevinde bulundu. Halen bu derneğin üyesidir.

Türkiye Dağcılık Federasyon’larında yönetim kurulu üyeliği, eğitim kurulu başkanlığı, kamp müdürlüğü, il temsilciliği ve eğitici olarak görevler yaptı.

Dağcılık Federasyon’unca görevlendirilerek; 1987 yılında Seyhan ÇAMLIGÜNEY ile birlikte Club Alpino İtalya’da 15 gün sürelik kaya ve kar buzda arama kurtarma eğitimi aldı.

Bu eğitimden sonra arama kurtarma eğitimleri düzenlemiştir. Ayrıca bir çok üniversite, dernek ve spor kulüplerine eğitimler vermiş ve sporcular yetiştirmiştir. Ülkemizi dağcılık sporunda yurt içi ve yurt dışın da temsil etti.

Nevzat ÖNTAŞ adına; Niğde, Aladağlar Demirkazık köyünde bulunan “ ORDOS Nevzat ÖNTAŞ Dağ Evi ” dağcılık ve tırmanış faaliyetleri için bütün dağcılık camiasının kullanımına açıktır.

1977 ve 2015 yılları arasında ülkemizdeki tüm dağlara faaliyet düzenleyerek tırmanışlar yapmıştır. (Hakkari Cilo-Sat dağları ve Tunceli Munzur Dağlarına gidememiştir)

1986 yılı 1.nci Uluslararası Ağrı Dağı (5137 m.) Tırmanışı
1987 yılı 2.nci Uluslararası Ağrı Dağı Tırmanışı
1988 yılı 3.ncü Uluslararası Ağrı Dağı Tırmanışı (Kamp Müdürlüğü)

1989 yılı İran Demavent 5610 m. – TDF Etkinliği (ilk Türk Tırmanışı)
Tochal 3963 m. – TDF Etkinliği (ilk Türk Tırmanşı)
2001 yılı Kazakistan Khan Tengri 7010 m. ORDOS-DKSK Etkinliği
2011 yılı Kırgızistan Pamir dağları Lenin 7134 m. TDF-Balkan Ülkeleri Dağcılık Federasyonları Birliği Etkinliği

2005 yılında Gasherbrum II (8035 m.) ODTÜ DKSK ve ORDOS Tırmanışı, Sporcular Serhan POÇAN, Burçak ÖZOĞLU POÇAN, Bora MAVİŞ, Elif EYLEM MAVİŞ, Söner BÜYÜKATALAY ve Serkan GİRGİN oluşan ekip,

2006 yılında Türkiye’den Everest’e takım halinde giden ve zirve yapan 7 erkek, 4 kadın dağcı, Serhan POÇAN, Bora MAVİŞ, Burçak ÖZOĞLU POÇAN, Elif EYLEM MAVİŞ,
Hakan KOCAKULAK, Haldun ÜLKENLİ, Meltem ÇOLAK, Mustafa CİHAN, Serkan GİRGİN, Soner BÜYÜKATALAY ve Suna YILMAZ Nevzat ÖNTAŞ’ın öğrenceleridir.

Dünyanın yüksek zirvelerine tırmanan, dağcı ve ultramaraton sporcusu akademisyen Gülnur TUMBAT’a öğrencisidir. Gülnur TUMBAT “ 7 Kıta 7 Zirve Projesini “ başarıyla tamamlamıştır.

Türkiye’nin ilk görme engelli milli atleti ve dağcısı olan Necdet TURHAN (1957) 2000 yılında hayalini kurmaya başladığı “5 KITADA, 5 MARATON 5 ZİRVE” projesinin aradan geçen 15 yıllık zaman zarfında Nevzat ÖNTAŞ ile birlikte tamamlamıştır. Tüm maraton ve tırmanışlarında yer alarak en büyük destekçisi ve yoldaşı olmuştur.

Bu proje, Necdet TURHAN’ın bireysel motivasyonu ve azmi ile özürlü olmanın özür ya da engel değil, sınırların genişletebilir, özgün bir durum olduğu gerçeğinden yola çıkmıştır.

Bu amaçla engellilerin ihtiyaç duydukları olanaklara ulaşması ve gerekli eğitim süreçlerinden geçmeleri halinde pek çok şeyi başarabileceklerinin mesajını ülkemiz ve tüm dünya kamuoyuna iletmektir.

Necdet TURHAN ile gerçekleştirilmiş olan tırmanışları;
2002 yılı Asya Kıtası Ağrı Dağı 5137 m.
2008 yılı Afrika Kıtası Klimanjero 5895 m.
2010 yılı Avrupa Kıtası Month Blanc3500 m.
2014 yılı Amerika Kıtası Rocky Dağları Sherman 4280 m.
2017 yılı Avustralya Kıtası Kosciuszko 2230 m.

2019 yılında, THY reklam filmi için Necdet TURHAN ile birlikte bir kez daha Month Blanc 4807 m. gittiler. Month Blanc zirvesine helikopter ile çıktılar. Filmin final çekimleri zirvede gerçekleştirilmiştir.. Reklam filminin tüm görüntüleri gerçek ortam çekilmiştir. Filmin görüntülerini ve yönetmenliğini ünlü dağcı Renan ÖZTÜRK tarafında gerçekleştirilmiştir
*Anısı olanları ve eklemek isteyenleri bekliyorum.
**************************************************************
Araştıran,yazan,hazırlayan ve arşiv ;
Ömer Faruk Gülşen
Dağcı-gezgin-doğa fotoğrafçısı ve Araştırmacı.
(Climber, traveler, nature photographer ve researcher. )
Antalya / Türkiye
0542 595 10 34.

Fotoğraflar; Kendisine aittir.
Kaynakça ve bizzat görüşme ; Kendisi. 2024.
Kendisine çok teşekkür ederim. 6.03.2025


Bu yazı Dağcı Ömer Faruk Gülşen‘in sosyal medya hesabından yazarının izniyle alınmıştır. Yazıda herhangi bir düzeltme ve değişiklik yapılmamıştır. Daha fazla resim ve yazı için Ömer Faruk Gülşen‘i sosyal medyadan takip edebilirsiniz.


Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası