Türkiye’deki Kanyon ve Vadiler / 5
Türkiye’deki Kanyon ve Vadiler / 5
Türkiye’nin doğaya açılan kapısı Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️
🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.
🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.
🔥🚵♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!
🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.
Topluluğumuza Katılın!
- Instagram: @turkey_outdoor_org
- Facebook: TurkeyOutdoor
Canyoning hakkındaki bu yazımızda Türkiye’deki kanyonlar hakkında en geniş bilgiyi veriyoruz. Kanyonun tanımı ve Kanyon nedir sorusunun cevabı ile başlayan yazı dizimizde canyoning sporu hakkında yerli ve yabancı birçok kaynaktan derlediğimiz bilgileri paylaştık. Anadolu coğrafyası oldukça zengin doğası ile bünyesinde çok sayıda kanyon barındırıyor. Kanyonlar Türkiye’de çok sayıda var. Elimizde şimdilik Türkiye kanyon Haritası olmasa da Türkiye’nin görülmesi gereken kanyonlarını en geniş haliyle bulacaksınız. Türkiye’nin en güzel kanyonları, özellikle outdoor ekstrem spor yapanlar ve macera turistleri için tavsiye edilen Türkiye’nin görülmesi gereken en güzel kanyonlarını sizin için derledik.
Önemli Hatırlatma: Türkiye’de canyoning yapmak istiyorsanız ya da dünyanın başka bir yerinde canyoning yapmayı planlıyorsanız ve arama motoru sizi bu yazımıza getirdiyse kişisel güvenliğiniz için
- (Canyoning) Kanyon Geçişine Hazırlık
- Canyoning Tecrübeleri
- Canyoning’te Güvenlik İpuçları
- Ekstrem Spor / Canyoning (Kanyon Geçişi)
- Kanyon Geçişi (Canyoning) Ekipmanı / 1
- Kanyon Geçişi (Canyoning) Ekipmanı / 2
- Türkiye’de Canyoning başlıklı yazılarımızı da dikkatlice okuyunuz. Türkçe’de kanyon geçişi ile ilgili en geniş kaynak bu sitedir ve yazılarımız dizi şeklinde yayınlandığı için diğer yazılardaki bilgileri de ayrıca görmeniz gerekir. Kanyonlar için verilen bilgilerde yanlışlık veya eksiklik olabilir. Kanyon karakteri zaman içerisinde değişebilir. Kanyona girmeden önce ayrıntılı araştırma yapınız. Birden fazla kaynaktan teknik raporları okuyunuz.
Bu yazımız Türkiye’deki Kanyon ve Vadiler hakkındaki beşinci yazımızdır. Alfabetik sırayla Türkiye’nin kanyonlarını en geniş bilgilerle tanıtmaya devam ediyoruz.
İçindekiler
ToggleDiyarbakır Lice Vadisi
- Diyarbakır’ın Lice ilçesi kırsalı, huzurun sağlanmasıyla doğa sporları tutkunlarının rotasına girdi.
- Lice İlçesinde İlçe toprakları, Güneydoğu Torosların engebeli ormanlarla kaplı, Kuzey-Güney doğrultulu vadilerle çok yarılmış kesimlerini kapladığından, güneyinde Hezan Dağları ile Dakyanus dağı ve harabeleri kuzeyinde Şagur, Cirbir ve Lis (2220m) Dağları, Ashabı Kehf mağarası ve Dağı, Birkleyn mağaraları ve kayalıkları ile Eski Lice Akı Tepesi Şelalesi hem doğa yürüyüşleri (trekking), dağ ve kaya tırmanışları, ve hem de dağ bisikleti, doğa fotoğrafçılığı, kampçılık ve Kanyoning gibi aktiviteler açısından son derece uygun bölgelerdir.
- İlçeden yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Diyarbakır-Bingöl karayolunda Abalı mevkisine gelen doğa yürüyüşçüleri, 3 saat süren parkurda Asur Kralları I. Tiglat-Pileser ve III. Salman Nassar’ın egemenliklerinin nişanesi olarak yaptırdıkları kabartma ve çivi yazıtlarının yer aldığı Birkleyn Mağaraları’nda görsel şölene tanıklık ediyor.
- Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarının ardından huzur ortamının tesis edildiği Lice kırsalı, doğa meraklıları tarafından adeta yeniden keşfediliyor.
- Yürüyüşün ardından yorulan doğa sporu tutkunları Dicle Nehri’nin doğu kolu olan Dibni Çayı’nda yüzüp serinliyor.
- Türkiye’de dağcılık sporcusu ile doğa meraklıları görmesi gereken bir yer olan Lice Vadisinde üç ayrı büyük mağara bulunmaktadır.
- Büyük mağaranın 2-3 bin kişinin sığabileceği büyüklüğe sahip, diğer mağaralar ise bir kilometre derinliğe sahiptir. Bu mağaralardaki sarkıtların görenleri etkilemektedir.
- Mağaraları doğa sporlarına ilgi gösterenlerin çok da bilmediği bir yer. Mağaraları, yürüyüş parkuru olarak tescil edilmesi gereken bir yer.”
- Diyarbakır, tarihi ve kültürel mekanlarının yanında, Doğa Sporları yapmak isteyenler için şaşırtıcı ve etkileyici mekânlara sahiptir.
- İl topraklarının % 37’sini kaplayan Güneydoğu Toroslarının kollarıyla çevrilidir. Bu dağlardan doğan çok sayıda akarsu vadileri ve havzalar bulunmaktadır.
- Bu dağlar ve akarsu vadileri, hem seyir tepesi konumunda olmaları, hem zengin flora-fauna yapıları ve yaz aylarına kadar kar tutmaları, hem de oluşturdukları derin kanyonlarla, dağ ve doğa yürüyüşleri, doğa fotoğrafçılığı, yamaç paraşütü, kampçılık ve doğa aktiviteleri için ideal yerlerdir.
Düzce Kirpe Kanyonu,
- Kirpe Kanyonu, Düzce Kastamonu yönünde Safranbolu’ya 13 km uzaklıktaki Düzce köyünün girişinde bulunan Düzce (Kirpe) kanyonu doğa turizm için önemli değerlerdendir.
- Düzce’de bulunan kanyon, 16 kilometrelik bir uzunluğa sahip.
- Kirpe Kanyonu ile beraber bu bölgede gezebileceğiniz sayısız mekanın bulunduğu turistik yer kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir mekandır.
- Kirpe Kanyonu’nun yanı sıra doğal oluşum göllerinin de bulunduğu bu yörede fotoğraf çekinmek için çok özel güzellikler bulunmaktadır.
- Kirpe Kanyonu nerededir? Nasıl gidilir? Kirpe Kanyonu Düzce ilimizde bulunmaktadır.
- Bartın- Eflani kara yolu ayrımı olan Karaevli mevkinde başlayan kanyon bir başka kanyon ile birleşmektedir. Uzunluğu yaklaşık olarak 12 km’dir. Özel araç ile kanyonun belirli noktasına kadar ulaşım sağlanabilir.
- Uzunluğu oldukça fazla olan ve içinde Doğal Hayatı Koruma alanı oluşturulan Düzce (Kirpe) Kanyonu ziyaretçileri adeta büyülemektedir. Diğer kanyonlar ise Tokatlı ve Sakaralan kanyonudur.
Düzce Kurugöl Kanyonu,
- Adres: Kurugöl Köyü/Akçakoca/Düzce
- Nasıl Gidilir: Düzce İli, Akçakoca İlçesi, Kurugöl Köyünde bulunan kanyon, İlçe merkezine 14 km uzaklıktadır.
- Kurugöl Kanyonu Nerede ve Nasıl Gidilir? İstanbul-Bolu istikametinde ilerlemeli ve Düzce’ye varmalısınız. Buraya vardıktan sonra Akçakoca’ya gelmeniz gerekir. Buradan da tabelaları izleyerek bölgeye ulaşabilirsiniz. Kurugöl kanyonu, Düzce Akçakoca’da yer almaktadır.
- Karasuya gitmek isteyen bireyler için burası genelde son derece hoş ve renkli bir uğrak noktası oluyor. Bölgede birçok farklı sporu yapabilirsiniz.
- Düzce İli, Akçakoca İlçesi, Kurugöl Köyünde bulunan Kurugöl Kanyonu, İlçe merkezine 14 km uzaklıktadır.
- Kurugöl kanyonu yer aldığı bölge, 2006 senesinde mesire alanı ve 2011 senesinde de tabiat parkı ünvanlarını almıştır.
- Turistlerin burayı ziyaret etmelerinin temel amacı da bu sporlar ve manzaradan kaynaklanıyor.
- Son derece temiz bir havaya sahip olan bölge oldukça büyük bir alana yayılmıştır.
- Bölge genellik ile günü birlikçiler tarafından ziyaret edilmektedir. Bunun sebebi ise bölgenin Karasu ve Ereğli bölgelerine yakın olmasından kaynaklanıyor.
- Bölge, trekking, foto-safari, kaya tırmanışı için oldukça uygun olup ziyaretçilere yemyeşil doğasıyla görsel şölen sunuyor.
- Kurugöl Kanyonu Neler Yapılır? Kurugöl kanyonu birçok spor dalına elverişli bir yerdir.
- Burada kaya tırmanışı, trekking, safari ve foto-safari gibi aktiviteleri yapabilirsiniz. Bu tip sporlar ülkemizde birçok farklı yerde yapılabiliyor olsa dahi şehre bu denli yakın bir yerde olması burayı farklı kılıyor.
- Kolay ve zor derecelerden oluşan akarsu kenarı boyunca yürüyüş parkuru ile doğa ve macera severler için stresten uzak, eşsiz doğasıyla, Akçakoca’nın görülmesi gereken güzelliklerinden biridir.
- Burası grup halinde gelindiği zaman oldukça heyecanlı ve eğlenceli olabilecek bir bölgedir.
Elâzığ Karaleylek Kanyonu
- Nasıl Gidilir: Elazığ şehir merkezinden Baskil ilçesi Kumlutarla köyüne karayolu ile gidilir. Kumlutarla Köyünden tekne ile Kara Leylek Kanyonuna gidilir.
- Kanyon, Elazığ’ın Baskil ilçesi Kumlutarla köyü sınırları içerisinde, Fırat Nehri kıyısında bulunmaktadır.
- Elazığ’ın Keban ile Baskil ilçesi arasında Karakaya ile Keban Barajı’nın bağlantı kolu olan bölgede bu yıl yöre sakinlerinin Vali Çetin Oktay Kaldırım’a aktarmasıyla iki kanyon keşfedildi.
- Kanyon, Fırat nehri üzerinde Elazığ’ın Baskil ilçesinin Kumlutarla köyü sınırları içerisinde ve köy merkezine 3 km uzaklıktadır. Kanyona ulaşım teknelerle yapılmaktadır.
- Tektonik hareketlere bağlı olarak yükselen bu alan Malatya havzasının çökmesinin de etkisiyle Fırat Nehri’nin derine aşındırmasına bağlı olarak oluşmuştur.
- Kanyondaki doğa harikası mağara ve kayalık alanlar, dünyada sayılarının 10-15 bin çift olduğu tahmin edilen “Kara Leylek” göçmen kuşlarının bir kısmına yaz aylarında ev sahipliği yapmaktadır. Kanyon adını, bu doğal alanda yuva yapan Kara Leylek kuşlarından almaktadır.
- Karaleylek Kanyonu’nda mağaraların ağız kısımları genellikle Fırat Nehri’ne dönüktür. Bu mağaraların en önemlisi ise Tepesidelik Mağarası’dır.
- Mağaranın tepe kısmındaki orta bölümün çökmesi ile giriş kısmı doğal bir köprü oluşturmuştur. Mağara içerisinde tavandan akan bir tatlı su kaynağı da mevcuttur.
- Kumlutarla köyünün 2 km kuzeyinden başlayan Kanyon, Fırat Nehri boyunca yaklaşık 3 km boyunca uzamaktadır.
- Sahadaki tektonik yükselmenin ve akarsuyun derine aşındırmasının hızlı gerçekleşmesi ve bölgedeki hakim kayaç ve tabaka yapısının uygunluğuna da bağlı olarak dik yamaçlar halinde bir kanyon özelliği kazanmasını sağlamıştır.
- Bu mağara yerleşmelerinden Fırat Vadisi’ne inen kayalara oyularak yapılmış merdiven sistemleri bu yerleşmenin göstergesidir.
- Elazığ’da 9 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen dünyanın en yeni keşfi Saklıkapı ve Karaleylek kanyonları tüm ayrıntılarıyla görüntülendi. Görüntüler, eşsiz güzelliği gözler önüne serdi.
- Karaleylek Kanyonu’nun dik yamaçlarında oluşan mağara sistemleri daha çok buradaki kayaç ve tabaka yapısının kolay aşınımına bağlı doğal mağara oluşumlarıdır. Ancak bu mağara oluşumlarının tarih içerisinde insanlar tarafından yoğun olarak kullanıldığı görülmektedir.
- Kanyona ulaşım Fırat Nehri üzerinden teknelerle sağlanmaktadır. Ayrıca Baskil ilçe merkezinden 45 km uzaklıktaki Kumlutarla köyünden yaklaşık 15 – 20 dakika yürüyerek bu kanyonun üst sırt tarafına ulaşılabilir.
- Kara Leylek Kanyonu dünyada sayılarının 10-15 bin çift olduğu tahmin edilen Kara Leyleklerin yuva yaptığı doğa harikası bir alandır.
Elâzığ Saklıkapı Kanyonu,
- Saklıkapı Kanyonu, Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı Akuşağı köyünde bulunan ve “Saklıkapı” adı verilen doğa harikası kanyon, karstik oluşumları, flora ve faunasıyla görenlerin ilgisini çekiyor.
- Nasıl Gidilir: Elazığ şehir merkezden, Baskil ilçesine. Baskil ilçesinden karayolu ile Akuşağı Köyüne gidilir. Akuşağı Köyünden Yaya olarak Saklıkapı Kanyonuna varılır.
- Baskil ve Keban ilçe sınırları arasında Karakaya Baraj Gölü kıyısından başlayarak yer yer yarım metreye kadar daralan genişliği ve bazı kısımlarda 200 metreye varan yüksekliğiyle 4,5 kilometrelik vadi tabanı boyunca uzanan Saklıkapı Kanyonu, benzersiz karstik oluşumları, mağaraları, kaya fosilleri, kendine has flora ve faunasıyla dikkati çekiyor.
- Valiliğin desteğiyle sağlanan modern tur teknesi ve çevredeki balıkçı tekneleri vasıtasıyla gruplar halinde kanyonları rahatlıkla gezebilen ziyaretçiler, ilk kez gördükleri doğal yapılar karşısında adeta büyüleniyor.
- Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı Akuşağı köyünde bulunan ve Valilikçe “Saklıkapı” adı verilen doğa harikası kanyon, doğa tutkunlarını bekliyor.
- Karakaya Baraj Gölü yakınlarında mantar ararken bölgedeki kanyonu fark eden Fethi Ak (47), çektiği görüntüleri sosyal medyada ve Fırat Üniversitesinden (FÜ) öğretim üyeleriyle paylaştı.
- Doğa harikası kanyonu yaklaşık 4 km uzunluğunda olup kanyonun bir ucu Fırat Nehri’ne açılmaktadır.
- Baskil ve Keban ilçe sınırları arasında Karabey mezrası mevkisinde bulunan, Karakaya Baraj Gölü kıyısından başlayıp 2,5 kilometrelik hat boyunca uzanan kanyon, yer yer 20 ile 200 metre arasında değişen yüksekliği, yer yer yarım metreye kadar daralan, karstik oluşumları, flora ve faunasıyla görenlerin ilgisini çekiyor.
- Keban Baraj Gölü’nden başlayarak tekneyle gezilebilen 40 kilometrelik Karaleylek Kanyonu da alabalık tesisleri, sarp kayalıkları, karstik mağara oluşumları, tarihi mağara yerleşimleri, mağara tavanlarından sarkan yetişmiş ağaçları, karaleylek, martı, şahin gibi kuş türleri ve muhteşem doğasıyla ziyaretçilerini cezbediyor.
Erzincan Karanlık Kanyon,
- Karanlık Kanyon, Erzincan ili Kemaliye ilçesinde Munzur Dağları üzerinde Karasu Nehri’nin oluşturduğu kanyondur.
- Yaklaşık olarak doğu-batı yönünde uzanan Munzur Dağları, Karasu Nehri tarafından kuzey-güney yönünde boğaz vadiler ile parçalanmıştır. Bu alana Kemaliye Boğazı adı verilir.
- Her iki tarafı yer yer 400-500 metrelik sarp kayalık yamaçlardan oluşan Karanlık Kanyon boyunca macera tutkunlarına nefis manzaralar sunan 7 kilometre uzunluğundaki Taş Yol, güzergahtaki irili ufaklı 38 tünel ile çok sayıda keskin viraj ve uçurumlarıyla artık ulaşımdan ziyade turizm amaçlı kullanılıyor.
- Boğazın, İliç’in Bağıştaş köyü ile Kemaliye’nin Dutluca köyü arasında kalan kısmı Karanlık Kanyonu olarak isimlendirilir.
- Karanlık Kanyon, 25 km uzunluk, 1000 m derinlik, % 90 yamaç eğimi ve zaman zaman 10–15 m vadi tabanına sahiptir.
- Karanlık Kanyonda, kaya tırmanışı, kanyoning, tekne gezintileri yapılmaktadır. Türkiye Dağcılık Federasyonu yılda 300 sporcuya arama kurtarma ve dağcılık eğitimi vermektedir.
- Karanlık Kanyon nerededir? Nasıl gidilir? Erzincan’da Fırat Nehri’nin Karasu Irmağı üzerinde bir doğa harikası alandır. 9 km uzunluğunda bulunan kanyona ulaşmak çok güçtür. Kanyona ulaşmak için araç ile gideceğiniz yol virajlardan oluşmaktadır. Kemaliye’den yola çıkarak tabelaları takip ederek kanyona ulaşılabilir.
- Erzincan Valisi Ali Arslantaş, yaptığı açıklamada, Karasu Nehri’ni içerisinde barındıran Karanlık Kanyon’un 500 metrelik dik yamaçlardan oluştuğunu söyledi.
- Ekstrem spora meraklılar için özel bir yer olan Karanlık Kanyon, Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yer alır. Rafting, kano gibi sporlar için dünyaca ünlü rotalar arasında gösteriliyor.
- Doğu Ekspresi treni de bu rotadan geçiyor.
- Kemaliye (Eğin) Karanlık Kanyon: Dünyanın 2’nci büyük kanyonunun Erzincan ilinin Kemaliye ilçesi’ndeki KARANLIK KANYON olduğunu biliyor musunuz?
- Karanlık Kanyon, benzerlerini ABD‘de Grand Canyon‘da ve Avrupa’da Alpler‘de görebileceğiniz, yer yer 500-600m, kapalı bir ekosistemi oluşturmuş bir doğa harikasıdır.
- Siz de farklı deneyimler yaşamak isterseniz Karanlık Kanyonu değerlendirebilirsiniz. Daha sakin bir gezi isterseniz de kanyonun etrafındaki dağlar ve Fırat Nehri’nin heybetini görünce etkileneceğinizden emin olabilirsiniz.
- Turistik Doğu Ekspresi ile seyahat eden yolcular, ilçedeki tarihi ve turistik yerleri gezerek, Karasu Nehri’nin ikiye böldüğü kanyonda, kano, rafting ve tekne turları da yapabiliyor.
- Çevresi oldukça dik ve yüksektir. Yüksekliğin 600 metreye ulaştığı noktalar bulunmaktadır.
- Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde “Base Jump” ve “Wingsuit” atlayışlarının yapıldığı Karanlık Kanyon, ziyaretçilerini cezbediyor. Kanyonda, 2009 yılından bu yana BASE jumping atlayışları yapılıyor.
- Özel kıyafetlerle uçuş yapılan wingsuit atlayışlarının da dünyadaki önemli rotalarından biri olan bu kanyonun etrafındaki dağlar ve Fırat Nehri’nin heybeti insanı şaşkına çeviriyor.
- Karanlık Su vadisine dik inen Karanlık Kanyon’dan Sandık köyünden Fırat ırmağı yatağına kadar inen “canyoning” sporuna elverişli bu vadi ayrı bir güzellik katmaktadır.
- Karanlık Kanyon’dan da geçen Kemah- Kemaliye arasındaki Fırat nehri rotası önemli kano dergilerinden biri olan Kanu-Magazine tarafından Avrupa’nın en iyi 10 rotası arasında gösterilmiştir.
- Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yer alan Karanlık Kanyon, ekstrem spora meraklılar için özel bir nokta. Rafting, kano gibi sporlar için dünyaca ünlü rotalar arasında gösterilen kanyon, özel kıyafetlerle uçuş yapılan wingsuit atlayışları için de vazgeçilmez bir destinasyon.
- Karanlık Kanyon ilçenin turizm gelirini tek başına her yıl ikiye üçe katlayarak ziyaretçilerin akınına uğramaktadır. Karanlık Kanyon’da tekne turu ve kano gibi faaliyetler yapılmaktadır.
- Fırat Nehri kıyısında Kemaliye’den Divriği’ye uzanan ve daha çok araçla macera yaşamak isteyenlerin tercih ettiği yol, gerek yaya gerekse araçla yapılan tehlikeli yolculuğa rağmen doğal güzellikleriyle de misafirlerini büyülüyor.
Erzurum Çoruh Vadisi,
- Çoruh, Türkiye’nin kuzey-doğusundaki Mescit Dağları’ndan doğan bir nehirdir. Kelkit-Çoruh Fayı boyunca Bayburt, İspir, Yusufeli ve Artvin şehirlerinden akarak Gürcistan’a ulaşır ve buradan; yani Batum’un hemen güneyinden, Türkiye-Gürcistan sınırının birkaç kilometre kuzeyinden, Karadeniz’e dökülür.
- Ülkemizin en görülmeye değer doğal güzelliklerinden biri Çoruh Vadisi. Bayburt, Erzurum ve Artvin il sınırları içerisinde, 150 kilometre uzunluğunda bir vadi olan Çoruh Vadisi, Doğru Karadeniz Dağları ile Yalnızçam ve Allahuekber Dağları arasında saklı kalmış gizli bir cennet misali adeta.
- Sadece doğal güzellikleri ile değil, kültürel zenginlikleri ile de göz dolduran bir yer Çoruh Vadisi. Özellikle Yusufeli çevresindeki kalıntılar bir hayli dikkat çekici.
- Yusufeli ve İspir arasındaki yolda ilerlerken, karşınıza çıkan vadi duvarları oldukça etkileyici.
- Çoruh Vadisi, bitki türleri açısından da fazlasıyla zengin bir bölgedir. Hatta dünya üzerinde yalnızca Çoruh Vadisi’nde yetişen 3 bitki türü yer alıyor.
- Çoruh Vadisi, doğa sporları için de fazlasıyla uygun. Rafting, trekking ve dağcılık gibi aktivitelere katılabilirsiniz Çoruh Vadisi’nde.
- Erzurum’un kuzeyindeki Mescit Dağından başlayarak dar ve derin boğazlar şeklinde akan Çoruh Nehrinin 150 kilometre uzunluğundaki orta ve aşağı kesimlerini ve bu bölgedeki ana kollarını içermektedir.
- Alanda Karadeniz, Akdeniz ve Iç Anadolu bölgelerinin iklim özellikleri bir arada görülür.
- Çoruh Vadisi üzerinde büyüklü küçüklü toplam hidroelektrik enerji üretimi amaçlı 29 barajın yapımı nedeniyle çok büyük tehdit altındadır. Bu inşaatlar sebebiyle açılan yoğun yol inşaatları diğer bir sorundur. Çoruh Nehri üzerindeki barajlardan Muratlı, Borçka ve Deriner barajlarının inşaatları tamamlanmıştır. Bu barajların dolmasıyla vadinin yarısı, inşa halindeki ve planlanan barajların yapımı ile neredeyse tamamı yok olacaktır.
Erzurum Ejder Vadisi,
- Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Güzelsu Mahallesi kırsalında bulunan Ejder Vadisi, görenleri hayran bırakıyor.
- Erzurum’da peri bacası ve insan yüzü şekilleri gibi çok farklı kaya oluşumlarının yer aldığı Ejder Vadisi, keşfedilmeyi bekliyor.
- Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Güzelsu Mahallesi kırsalında bulunan Ejder Vadisi, görenleri hayran bırakıyor. Peri bacası ve insan yüzü şekilleri gibi çok farklı oluşumların yer aldığı kayalıklar, ziyaretçileri şaşırtıyor.
- Ejder Vadisi’ni arkadaşlarıyla birlikte doğa yürüyüşü yaparken, keşfettiklerini belirten yerli halk, “bu muhteşem manzarayı yürüyüş sırasında, tesadüfen keşfettik. Buraya hayran kaldık. Herkesin görmesi ve bu bölgenin turizme kazandırılması gerekiyor. Doğma- büyüme buralı olmamıza ve sürekli doğa yürüyüşü yapmamıza rağmen buranın varlığından hiç haberimiz yoktu” dediler.
- Erzurum’un güneyini bir yay gibi kuşatan Palandöken dağlarının en yüksek noktası 3176 m yükseklikte olan Ejder Tepesi’dir.
- Şehir merkezine 5 km ve havaalanına 15 km uzaklıktadır. Türkiye’nin en uzun ve doğal kayak pistlerine sahip olan Palandöken gerek kar kalitesi gerekse uzun süren kış sezonu ile Türkiye’nin en popüler kayak merkezlerinden birisidir.
- Türkiye’nin en yüksek rakımlı pisti 3125 metre ile palandökende bulunmaktadır, pistlerin başlangıç ve bitiş katları arasındaki fark 1100 metredir.
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (3-4 Mayıs Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (1-11 Mayıs)
Burdur Salda Gölü'nde Tepki Çeken Asfalt Görüntüleri!
Bitlis Nemrut Krater Gölü'nde Obezite Günü Yürüyüşü Yapıldı
Bitlis Nemrut’tan Adıyaman Nemrut’a Bisiklet Turu Sona Erdi
KAMPÇILIK
Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org