Yeryüzü Gezgini Ali Doğan’ın Doğaya Ektiği Ters Laleler Çiçek Açtı
Yeryüzü Gezgini Ali Doğan’ın Doğaya Ektiği Ters Laleler Çiçek Açtı
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.
Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.
Özellikle kampçılar, doğa severler, karavancılar, doğa tatilcileri, macera turizmi, kültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.
Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.
- Ankara Gezi Rehberi 1. Yazımız: Ankara Tanıtım ve Gerekli Bilgiler
- Ankara Gezi Rehberi 2. Yazımız: Ankara Gezilecek Yerler
- Ankara Gezi Rehberi 3. Yazımız: Ankara’da Kültür Sanat
- Ankara Gezi Rehberi 4. Yazımız: Ankara Kamp Alanları Listesi
- Ankara Gezi Rehberi 5. Yazımız: Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri
- Ankara Gezi Rehberi 6. Yazımız: Ankara Yemek Rehberi
Yeryüzü Gezgini Ali Doğan’ın Karaman’da Ektiği Ters Laleler Çiçek Açtı
3 yıl önce ben diktim ama artık doğanın malı oldu. Sökmenin cezası 387 bin lira. Eken ben olduğum halde ben de söksem bu cezayı ödeyeceğim Fotoğraflar Sarıveliler doğasından. Laleleri dikmeme yardım eden Sarıveliler doğacısı Mehmet Yiğit kardeşime teşekkür ediyorum.
3 yıl önce yüzlerce Ters Lale soğanını Sarıveliler, Toroslar ve Amanoslar doğasına ellerimle diktim.Doğada özgürce açsınlar ve çoğalsınlar diye. Sonunda başardım 3. yıl sonunda hem çoğaldılar hem de çok güzel açtılar. Sadece Toros Dağları 2000 rakım üzerinde Cocakdere Vadisine bakan yamaçta ektiklerim hem açtı hem de çiçek verdi ama kuzey rüzgarlarına açık olduğu için rüzgar hasar verdi onun için oradan vaz geçtik.
Ama Sarıveliler ve Amanoslar doğasına ektiklerimiz harika oldu.
Koruyalım Lütfen…
Türü tehlike altında olan, Türkiye’nin hüzün çiçeği, (Ters Lale, Ağlayan Gelin, Tuşaya, Aygül…) Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açar ve çiçeğinin ömrü sadece 15 gün sürer. İklim durumuna göre önce ılıman iklimlerde sonra sert iklimlerde açar. Ülkemizde doğal olarak genelde Doğu Anadolu Bölgesi’nde olmak üzere K. Maraş dağlarına kadar olan bölgenin dağlık alanlarında yetişir.
Doğadan sökmenin cezası 387 bin lira. Doğadan soğanlarını sökmeyelim, sökenlerden almayalım, sökenleri ihbar edelim. Eğer almak istersek ticaretini yapanlardan internetten alalım.
Artık bu hüzün çiçekleri Karaman/Sarıveliler ile Hatay/Dörtyol dağlarında da özgürce açacaklar. 3 yıl önce bu doğalara ektiğim yüzlerce Ters Lale soğanları çevreye uyum göstererek çoğalmaya başladı. Bu mutluluk bana yeter.
Unutmayın: Dikim zamanı Ekim ve Kasım ayları. Ayrıca 1000 metrenin üzerinde toprağı geçirgen kar yağan yerlerde ve soğuk iklimlerde çok iyi yetişiyor.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100006941015476
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
- Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir.
- Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
- Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
2024 Türkiye Outdoor ve Doğa Sporları İstatistikleri
2024 Yılında Türkiye’nin Dağcılıkta Parlayan Yıldızları
Yüksel Esen'den Kış Tırmanışı İçin Önemli Uyarılar 🏔️❄️
Türkiye Kayak Federasyonu 2024-2025 Sezonu Kayak Ders Ücretlerini Açıkladı 🎿❄️
Türkiye'nin Dağları: Yükseklikleri ve Coğrafi Dağılımları
Türkiye Dağcılık Federasyonu’na Bağlı Kulüpler Listesi
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (7 - 8 Aralık 2024 Hafta Sonu Etkinlikleri)
KAMPÇILIK
Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org