3’ü 1 Arada Outdoor Pztt Nedir?

Bir önceki yazımızda deneyimli doğa yürüyüşçüsü olarak 3’ü 1 arada montları tavsiye etmiştik. Bu yazımızda ise https://www.blacks.co.uk/ sitesinden yaptığımız çeviri yazıyı üzerine şahsi tecrübelerimizi de ekleyerek yayınlıyoruz.

Outdoor ve doğa yürüyüşüne hazırlık ile ilgili neler yapılması gerektiğini anlattığımız yazılarımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

3’ü 1 arada outdoor montlar, tüm yıl boyunca keşif için ihtiyaç duyduğunuz çok yönlülüğü sunar. Yaz, kış veya baharda her türlü dış katman ihtiyacınızı karşılamakta yüksek performans sunar. Fiyatının diğerlerine göre pahalı görünmesi ile yaptığı işler karşılaştırıldığında fiyatının uygun olduğu söylenebilir.

3’ü 1 Arada Pztt

3’ü 1 arada outdoor montlar tamamen katmanlı giyim sistemi ile ilgilidir. Sıcaklıklar düştükçe, vücudunuzla dışarıdaki hava arasına hava hapsederek sıcaklığı kilitlemeniz hayati önem taşır. Bu, birden çok kat giysi giyerek başarılabilir.

3’ü 1 arada bir outdoor mont iki temel katmandan oluşur; su geçirmez bir dış katman (kabuk) ve yalıtkan bir orta tabaka (polar).

Etkileşimli sıkıştırma mekanizmaları, iki katmanın istediğiniz gibi takılıp çıkarılmasına olanak tanır. Her ikisi de ayrı ayrı giyilebilir veya kışa hazır bir outdoor mont oluşturmak için birlikte fermuarlanabilir.

Outdoor montunutu koşullara uyacak şekilde değiştirebilmek, özellikle değişik aktivitelerde kullanacaklar için paha biçilemez olabilir. Yılın hangi zamanında olursa olsun, 3’ü 1 arada bir outdoor mont bir çözüm sağlayacaktır; yaz sağanakları için su geçirmez bir kabuk, sonbahar yürüyüşleri için sıcak bir yün veya sizi yağmurdan, karla karışık yağmurdan veya kardan korumak için soğuk hava paltosu.

Bazı durumlarda, 3’ü 1 arada outdoor montun iki unsuru, “etkileşimli” veya “fermuarlı” outdoor mont sisteminin parçası olarak birleştirilmeden önce ayrı olarak satın alınabilir. Ancak satın almadan önce uyumluluğu kontrol etmeyi unutmayın çünkü bağlantı sistemleri markaya göre değişebilir.

3’ü 1 Arada Outdoor Pztt

Su geçirmez katman:

3’ü 1 arada ürünün dış kabuğu su geçirmez koruma sağlamak için oradadır. Bir outdoor mont seçmeden önce, su geçirmezlik teknolojileri hakkındaki bilgilerinizi genişletmek için biraz zaman ayırın, çünkü bir outdoor montun su geçirmezlik özelliği nefes alabilirliğini ciddi şekilde etkileyebilir.

Genel bir kural olarak, katman/zar/membran su geçirmezler, sadece suyun girmesini engellemekle kalmayıp aynı zamanda ter buharlarının dışarı çıkmasına izin verdikleri için kaplanmış kumaşlardan daha üstündür. Bu, kuru olmanın yanı sıra serin ve rahat hissetmenizi sağlar. Sonuç olarak, katman/zar/membran yapılı outdoor montlar kendilerini daha aktif kullanıma borçludur.

Su geçirmez katman/zar/membran teknolojilerine ad verilmesi oldukça yaygındır. Muhtemelen GORE-TEX’i biliyorsunuzdur, ancak daha çok dikkat etmeniz gerekenler vardır; AquaDry (Craghoppers), eVent, Pertex Shield, Polartec Neoshell, DryVent ve Futurelight (The North Face).

Zaman geçtikçe su geçirmez kumaşlar etkisini kaybetmeye başlar. Bu nedenle, uzun yıllar kuru kalmanızı sağlayacak şekilde outdoor montunuzu düzenli olarak temizlemeniz ve yeniden işlemeniz önemlidir.

Polar ve Su Geçirmez Katman

Orta katman

3’ü 1 arada outdoor montunuzun iç kısmı ısıyı içeride tutar. Su geçirmez dış kısmın içinde düzgünce fermuarlı bir yün veya yumuşak kabuklu outdoor mont şeklini alır.

Polar: Adı gibi yünlülerin yünlü bir dokuya sahip olduğunu öne sürer. Hafif ve sıcak olacak şekilde tasarlanmıştır. Su geçirmez bir kabuğun altına giyilen bu malzeme, havayı hapsetmede ve vücut ısısını kilitlemede çok etkilidir.

Yumuşak Katman: Softshell, dağ yürüyüşü gibi yoğun aktiviteler için ideal olan daha esnek, nefes alabilen bir malzemedir. Sizi bir polar kadar sıcak tutmasa da, yumuşak kabuklu bir orta katman, bağımsız bir outdoor mont olarak giymeyi seçerseniz rüzgara ve yağmura karşı daha iyi direnç sağlayacaktır.



  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu