Türkiye’nin Outdoor Sayfası:

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak “Doğa Yürüyüşleri” hakkında onlarca yazımızı okuyucularımızla buluşturduk. Tema tema ayırarak doğa yürüyüşü, hiking, trekking ve diğer önemli noktalarda bilgilendirici yazılar yayınladık. Yazılarımızdan bazılarını burada hatırlatmak istiyoruz:

Doğa Yürüyüşüne HazırlıkHiking Ne Demek? Yürümenin Faydaları Nelerdir?Hiking ve Trekking Ne demek?Yürümenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?, Doğa Yürüyüşü Kıyafetleri Hakkındaki yazı dizimiz, İlk Doğa Yürüyüşü İçin Tavsiyeler ve Yeni Başlayanlar İçin Doğa Yürüyüşü gibi yazılarımızla doğa yürüyüşleri hakkında teorik bilgiler verdik. Doğa Yürüyüşü Hakkında Her şey! başlıklı yazımızda ise doğa yürüyüşüne dair gerekli bütün bilgileri işledik.

Türkiye Kültür Rotaları

Türkiye’nin Kültür Rotalarını tanıttığımız yazı dizimizde Türkiye’de bulunan ve Türkiye’den geçen kültür ve yürüyüş yollarını tanıtmıştık. Türkiye’nin Kültür Rotaları ve izleyen yazılarımızda bu rotaları bulabilirsiniz. Bu yazımızda doğa sporları ve outdoor terminolojisine yeni bir kavram kazandırıyoruz: Sebat Yürüyüşü

Sebat Yürüyüşü

Sebat Yürüyüşü

Bu yazımızda Türkiye’de pek bilinmeyen veya popüler olmayan bir konudan bahsedeceğiz: Thru-hiking. İngilizcesi Thru-hiking, veya through-hiking olarak tanımlanan doğa aktivitesi teriminin Türkçe’de tam karşılığı bulunmamaktadır. Aşağıda detaylı olarak tanıtacağımız gibi through-hiking terimi Türkçe’yekesintisiz yürüyüş”, “uzun yürüyüş”, “baştan sona durmadan yürümek” gibi anlamlara gelmektedir.

Through-hiking sadece bir yürüyüş değil, bir meydan okuma, dayanıklılık testi, felsefi, bazı yerlerde dini ve içsel bir yolculuktur. Dolayısıyla bu özellikleri içeren bir tanımla karşılanması gerekmektedir. Doğa Yürüyüşü 2 / Seyyahlar yazımızda da belirttiğimiz gibi Batı edebiyatında bu ve benzer terimleri karşılayan birçok kavram bulunduğu gibi birçok yazın da vardır. Paulo Coelho’nun Hac romanı da İspanya’da yürüdüğü bir çeşit through-hiking olan 600-700 kilometrelik Hristiyan haç yolculuğunu anlatır.

Appalachian Trail’i yeni tamamlamış bir Sebat Yürüyüşçüsü

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak outdoor sektörüne dair birçok yazı yazdık, outdoor üzerine yazmaya ve düşünmeye devam ediyoruz.  Türkçe’de tam karşılığı bulunmayan Thru-hiking, veya through-hiking terimleri için “Sebat yürüyüşü” kavramını kullanmayı öneriyoruz.

TDK’ye göre sebat kelimesi “Sözünden veya kararlarından dönmeme, bir işi sonuna değin sürdürme, direşme” anlamlarına gelmektedir. Thru-hiking, veya through-hiking terimlerinin Türkçe karşılığı olarak yeni bir outdoor terimi olarak “Sebat yürüyüşü” kavramını kullanacağız.

Bu açıklamalar ışığında sebat yürüyüşü şu anlama gelmektedir: Tarihi, felsefi, dini veya spor amaçlı olarak normalden çok uzun parkurlarda, kültür rotalarında yapılan, uzun zaman alan, yürüyen kişinin sınırlarını zorlayan, başlangıç noktasından yürümeye başlayan kişinin sadece yürümeye devam edip sonuca ulaştığında bile başarılı sayıldığı uzun doğa yürüyüşlerine sebat yürüyüşü denilmektedir.

Thru-hiking Nedir?

Sebat Yürüyüşü

(Yazımızın bu kısmını wikipedia’dan birebir çeviri yoluyla elde ettik.) Yürüyüş (through-hiking) veya belirlenmiş bir uçtan uca patika veya uzun mesafeli patikaları tek yönde sürekli adımlarla yürüyüş eylemidir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, terim en yaygın olarak Appalachian Trail (AT), Pacific Crest Trail (PCT) ve Continental Divide Trail (CDT) ile ilişkilendirilir, ancak diğer uçtan uca zamları da ifade edebilir. Yürüyüşlerin diğer örnekleri arasında Yeni Zelanda’daki Te Araroa, İspanya’daki Camino de Santiago, Fransa ve İtalya’daki Via Francigena, Türkiye’deki Likya Yolu, İsrail Ulusal Yolu ve Kanada’daki Great Divide Trail (GDT) sayılabilir.

Appalachian Trail Conservancy (ATC), bir geçiş artışını tüm AT’nin 12 ay veya daha kısa bir sürede artması olarak tanımlar. “2.000 milci”, AT’nin tüm uzunluğunu yürüyen ve yürüyüşünü tamamladığını ATC’ye bildiren ve 1937’den beri yürüyüş tamamlamaların kayıtlarını tutan bir yürüyüşçüdür. (ATC, “2.000-” terimini kullanır. Patikanın tam uzunluğu patika yer değiştirmeleri nedeniyle düzenli olarak değiştiğinden, 2.000 değirmenciyi tanırken, ATC yürüyüşün sırasını, yönünü veya hızını ya da yürüyüşçünün bir paket taşıyıp taşımadığını dikkate almaz. ATC, Appalachian Trail’in tamamını tamamlayan herkesi, parkurun Bir Yürüyüş veya bir dizi Bölüm yürüyüşü olarak tamamlanıp tamamlanmadığına bakılmaksızın 2.000 milci olarak tanıyacaktır. Bu tanım, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok grup tarafından kullanılmaktadır.

Bölüm yürüyüşü (Section Hiking) ise, süreklilik olmaksızın ve mutlaka diğer bölümlerle sırayla veya bir yürüyüş sezonu içinde olması gerekmeyen, her seferinde bir bölüm olan bir patika yürüyüşünü ifade eder.

Bir patikada yürüyüş yapmak uzun ve zorlu bir yolculuktur: örneğin bir AT ile yürüyüş, ortalama beş ay sürer ve 2.189.2 mil (3.523.2 km) kapsar. Bir PCT veya CDT geçişi, ayrıca teçhizat ve yeniden tedarik noktaları hazırlamak için birkaç aylık planlama gerektirir. Bu iki parkurun tamamlanması da 4-6 ay sürer.

Yolda yürüyenler, yolculuk için malzemeleri çok önceden organize edebilir ve yol boyunca önceden belirlenmiş duraklara arkadaş ve aile posta paketlerini genel teslimat olarak teslim alabilirler. Bu posta yoluyla önbelleklere genellikle “tedarik kutuları” denir. Bununla birlikte, en popüler yöntem, patikaya yakın bir köy veya kasabada kabaca her üç ila beş günde bir ikmal yapmaktır. Bu, gereksiz planlamayı azaltır ve daha fazla esneklik sunar.

Amerika Birleşik Devletleri’nde sırt çantasıyla seyahatin artmasıyla birlikte, doğa yürüyüşü küçük bir endüstri haline geldi. Binlerce yürüyüşçü, her yıl AT ve diğer Ulusal Manzaralı Parkurlarda yürüyüş yapmaya çalışıyor, ancak bazı tahminlere göre %20’den daha azı parkuru tamamlıyor.

Long Trail’de yaklaşık 150 uçtan uca ve her yıl Pacific Crest Trail’de yaklaşık 180 yürüyüş yapılıyor. Bazı özel araçla yürüyüşçüler bir parkuru birden fazla tamamlarlar; yaklaşık 30 kişi AT’yi en az üç kez gezdiğini bildirdi. Lee Barry, 2004’te 81 yaşında bir geçiş yürüyüşünü (ikincisini) tamamladığında AT’yi geçen en yaşlı kişi oldu.

An understated PCT mileage sign near Burney Falls.

Yukarıda Batı edebiyatında özellikle sebat yürüyüşleri hakkında çok sayıda yayın olduğunu belirtmiştik. Aşağıdaki yazı bu edebiyata dahil edilebilecek bir örnektir. Bu yazıda uzun ve yorucu olan Sebat Yürüyüşüne başlamadan önce yapılabilecek bazı noktalar aktarılmaktadır. Aşağıdaki görüş ve öneriler kişisel olup doğal olarak herkes için birebir geçerli değildir. Fikir vermesi için yazı Türkçe ‘ye aktarılıp yayınlanmıştır.

Yazının orijinalini (https://thetrek.co/appalachian-trail/10-ways-to-pass-the-time-before-starting-your-thru-hike/) adresinde bulabilirsiniz.

Thru-hiking Yürüyüşüne Başlamadan Önce Vakit Geçirmenin 10 Yolu

Sebat Yürüyüşü

Bir başlangıç tarihi seçtiniz ve donanımınızı çevirdiniz. Çantada birkaç şey var ve son bir avuç büyük “yapılacak işi” planladınız. Gitmeye hazırsınız ve yürüyüşünüzle aranızda hiçbir şey durmuyor! Gerçekten başlayana kadar beklemeniz gereken DÖRT AY dışında.

En azından şu anda bulunduğum yer burası. Ancak başlama tarihime daha biraz zaman var diye somurtmak yerine pozitif ve proaktif kalmaya çalışıyorum.

İşte, yürüyüşe çıkmadan önce geçen zamanı biraz daha kolaylaştıran bulduğum bazı şeyler.

1. Yürüyüşe çıkın.

Biliyorum, tamamen çılgın bir fikir. Yürüyüş yapmayı seversin, değil mi? Demek istediğim, bunu binlerce mil boyunca yapmaya çalışıyorsun… öyleyse neden bir günlük yürüyüşler için oraya gitmiyorsun? Ayrıca bu yaz çok sıcak olmadan önce güzel bir bahar havasının tadını çıkarmak için bir bahane.

2. Harika bir forma girmek için ekstra zamandan yararlanın.

Bundan pişman olmak imkânsız. Hâlihazırda iyi durumda olsanız bile, iyileştirme için her zaman yer vardır. Sadece aşırı eğitime karşı dikkatli olun… Kesinlikle bunu istemeyin.

3. Yürüyüşünüzden önce güzel bir gezi planlayın.

Bu kelimenin tam anlamıyla herhangi bir şey olabilir! Maine’e gitmeden önce bir buçuk aylık iznim olduğu için şanslıyım, bu yüzden kız kardeşimi San Diego’da görmek için bir yolculuğa çıkmak için daha iyi bir zaman var mı? Ve elbette, yol boyunca bazı harika yürüyüşler yapacağım (takipte kalın).

4. Diğer yürüyüşçülerin deneyimleri hakkında podcast’leri dinleyin.

Yürüyüşünüzü hayal etmek güzel! Bu düşüncelere ilham vermenin biraz Backpacker Radyosu dinlemekten daha iyi bir yolu var mı? Çalışırken bir iki şey öğrenebilirsin, biliyorum öğrendim.

5. Doğa yürüyüşü içermeyen başka yollar bulun.

Belki bu, yeni bir hobi edinmek veya eski bir hobiye geri dönmek anlamına gelir. Birincisi, egzersiz yapmanın ve bazı parkurların tadını farklı bir şekilde çıkarmanın bir yolu olarak her zamankinden daha fazla patika koşusu yapıyorum. Ayrıca biraz olta takımına yatırım yaptım ve yakında nehre çıkmayı planlıyorum! Hızlı bir google araması, başlamak için beklerken hoşunuza gidecek bir şey bulmanıza yardımcı olabilir!

6. Sahip olamayacağınız lükslerin tadını biraz daha çıkarın.

Kanepede uzanmak, en sevdiğiniz yemeği yemek, uyumak, Netflix’te en sevdiğiniz programları izlemek, köpeğinizle oynamak vb. Bu günlük lükslerin tadını çıkarırken daha bilinçli olmaya ve onları hafife almamaya çalışıyorum. Bu yaz kesinlikle özlenecekler!

7. Yeni bir dizi beceri öğrenin.

Yolda kullanabileceğiniz bazı düğümleri nasıl bağlayacağınızı öğrenmeniz mi gerekiyor? Ya da belki de bu kaçınılmaz dişli sorunlarını çözebilmek için nasıl dikileceğini öğrenmek istiyorsun. Sadece YouTube’a gidin ve izlemeye başlayın; kısa sürede bir konu uzmanı olacaksınız.

Sebat Yürüyüşçüsü

8. Ailenizle biraz daha fazla zaman geçirin.

Büyük olasılıkla, yürüyüşünüz sırasında en büyük destek sistemlerinizden biri, bu yaz başlamadan önce benimkiyle biraz daha fazla zaman ayırmayı dört gözle beklediğimi biliyorum. Ben oradayken işlerin nasıl gittiği konusunda onları haberdar etmek için sabırsızlanıyorum!

9. Biraz son dakika araştırması yapın.

Bu ölçekte bir şeyle uğraşmadan önce her zaman yapılması gereken veya çatlaklardan geçen birkaç şey olacaktır. Benim için yine de Baxter için izin almam/Katahdin Çayı’nda bir kamp yeri ayırmam ve Maine’e vardığımda AT Lodge’da konaklama rezervasyonu yapmam gerekiyor. Artı, kim bilir daha ne gibi yarım kalmış işleri Haziran’dan önce bitirmem gerekecek.

10. Zoru yol için gerekli ekipmanı tanıyın.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org