Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak “Doğa Yürüyüşleri” hakkında onlarca yazımızı okuyucularımızla buluşturduk. Tema tema ayırarak doğa yürüyüşü, hiking, trekking ve diğer önemli noktalarda bilgilendirici yazılar yayınladık. Yazılarımızdan bazılarını burada hatırlatmak istiyoruz:

Doğa Yürüyüşüne HazırlıkHiking Ne Demek? Yürümenin Faydaları Nelerdir?Hiking ve Trekking Ne demek?Yürümenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?, Doğa Yürüyüşü Kıyafetleri Hakkındaki yazı dizimiz, İlk Doğa Yürüyüşü İçin Tavsiyeler ve Yeni Başlayanlar İçin Doğa Yürüyüşü gibi yazılarımızla doğa yürüyüşleri hakkında teorik bilgiler verdik. Doğa Yürüyüşü Hakkında Her şey! başlıklı yazımızda ise doğa yürüyüşüne dair gerekli bütün bilgileri işledik.

Bu ve devam eden yazımızda ise Türkiye’nin Kültür Rotaları hakkında bilgiler vereceğiz. Yazının çok uzun olmaması için ilk yazımızda Türkiye’nin Kültür Rotaları, kültür rotası kavramı ve bu alandaki isimlendirme noktasında yaşanan sıkıntıları detaylı olarak ifade edip, ikinci yazımızda Türkiye’nin Kültür Rotaları’nı detaylı olarak tanıtacağız.

İlk Türkiye’nin Kültür Rotaları başlıklı yazımızda genel olarak “Kültür Rotası” tanımını yapmış ve literatür hakkında genel bilgiler vermiştik.

Türkiye’nin Kültür Rotaları

Bu yazımızda ise belli başlı Türkiye’deki Kültür Ve Yürüyüş Yollarını tanıtacağız.

Türkiye’deki Kültür Ve Yürüyüş Yolları

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak doğa ve outdoor turizmine katkı sağlamak üzere yayınlarımıza devam ediyoruz. Aşağıdaki listede Türkiye’de bulunan 28 kültür rotası hakkında derlediğimiz bilgiler yer almaktadır. Yazı çok uzun olduğu için, kolay okunabilmesi için Türkiye’nin Kültür rotalarını 3 ayrı yazıyla sunacağız.

Kültür rotası kavramı bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de görece yeni bir kavram olduğundan bu alandaki çalışmalar ve gelişmeler devam etmektedir.

Yürüyüş rotaları trekking rotaları, hiking rotaları, doğa yürüyüş yolları, devletler/uluslar arası rotalar, sahil yolları, doğa rotaları, tarihi rotalar, bisiklet rotaları, binicilik rotaları, hac rotaları ya da dini rotalar olarak farklı farklı sınıflandırmalara ayrılabilir.

İlk yazımızda da belirttiğimiz üzere Kültür Rotası olarak bilinen rotaların tamamı doğa yürüyüşü veya trekking için uygun değildir. Aşağıdaki listede yer alan yolların sadece küçük bir kısmı trekking (hiking/doğa yürüyüşü) için düzenlenmiş ve işaretleniştir. Dolayısıyla profesyonel trekking yapacaklar için uygun olmayan rotalar da aşağıdaki listemizde yer almaktadır.

İnsan, Yürümek ve Yol

Yürümek Yalnızca Spor Değildir! - Yol Ve Macera
Yürümek

İnsanoğlu ilk çağlardan günümüze, bazen yakın çevresinde bazense tanımadığı coğrafyalarda seyahat etmeye devam ediyor. Seyahat olgusu, başlarda barınma ve yemek bulma gibi yaşamsal ihtiyaçların giderilmesini sağlarken, tarih boyunca dini, ticari, askeri ve sosyal amaçlarla yeni şekillere de büründü. Kutsal bir alana yapılan ziyaret, ticaret mallarının taşınması, yeni bölgelerin keşfedilmesi, askeri yolculuklar, mevsimsel göçler gibi çok sayıda seyahat biçimi insanoğlunu ve uygarlıklar tarihini şekillendiren temel etkenlerden oldu.

Kimi zaman bireysel, kimi zaman gruplar halinde; planlı veya planlanmamış bir rotada farklı ulaşım seçenekleriyle ilerlemek, yolculuk sırasındaki en temel harekettir. Bu hareket sırasında gözlenen doğal oluşumlar, yerleşimler, insanlar ve olaylar ise yolculuk deneyimi dediğimiz olguyu meydana getirir. Diğer bir deyişle, yola çıkan kişi yolculuğunu tamamladığında, geçtiği güzergâhı sadece fiziksel değil, tüm yönleriyle de deneyimlemiştir. Örneğin, kültürel miras öğeleri taşıyan bir güzergâhta geçmişin sosyal, kültürel ve ekonomik etkileşimlerinin izlerini takip etmiş olur.

Anadolu’da Kültürel Miras

İnsan hareketine dair izleri barındıran bu tip ulaşım güzergâhlarına, dünyanın her yerinde, insanın yaşadığı, ürettiği ve geçtiği tüm alanlarda rastlanmaktadır. Bulunduğu konum, iklim ve arazi çeşitliliği, uygarlıkların zenginliği gibi koşullar düşünüldüğünde ise Anadolu’nun da bir yollar coğrafyası olduğunu söylemek yanlış olmaz. Anadolu’da, gerek geçmişte kullanılmış yol izleri gerekse bugüne malzeme sağlayan zengin miras birikimiyle, çalışılması ve değerlendirilmesi gereken bir konu olmaya başladı artık yollar.

Kültür Rotaları Tanım

Bir kültür rotası;

  • Günümüzde yaratılmış veya tarihin belirli bir döneminde gerçekten kullanılmış,
  • Üzerinde kültürel ve/veya doğal miras öğelerini taşıyan ve önemini bu miras sayesinde kazanan,
  • Koruma, kırsal kalkınma ve turizmin geliştirilmesi gibi amaçlarla geliştirilebilen,
  • Yerel, bölgesel veya ulusal ölçekli bir ulaşım koridoru şeklinde tanımlanabilir.
Likya Yolu

Neden Kültür Rotaları’nda Yürünmeli?

Anadolu’nun kültürel ve doğal mirası, kentleşme baskıları ve kırsal alanın terk edilmesi; enerji, ulaşım, turizm, gayrimenkul ve sanayi sektörlerindeki gelişme eğilimlerinin yarattığı tehditler nedeniyle her geçen gün biraz daha kırılgan hale gelmekte. Yasal mevzuat ve koruma uygulamalarındaki zorluklar da düşünüldüğünde, yerel yönetimler, sivil toplum ve yerel halk açısından bu mirası korumak da giderek güçleşiyor. Bu noktada, özellikle bölgesel ölçekteki birleştirici/bağlayıcı yapıları sayesinde kültür rotaları, koruma alanında kolaylaştırıcı bir araç olarak karşımıza çıkıyor.

Kültür rotaları, en temelde tekil bir anıt, tarihi bir alan veya doğal bir peyzaj alanından daha kapsamlı bir fiziksel karakter ve anlamı temsil eder. Diğer bir deyişle rota, birden fazla tarihi ve doğal alanın birlikteliğinden oluşan ve bu birliktelik sayesinde yeni bir anlam kazanan bir sistemdir. Bu açıdan bakıldığında bir kültür rotasının, bölgesel ölçekteki bütünselliği de ortaya çıkardığı söylenebilir. Koruma, sunum ve tanıtım çalışmalarında genellikle atlanan ilke olarak bütüncül yaklaşımın, kültür rotaları sayesinde elde edilmesi mümkündür.

Türkiye’de Kültür Yürüyüşleri ve Gelişimi

İpek Yolu turizm koridoru

Türkiye’de planlanmış ilk rota 1999 yılından bu yana kullanılan Likya Yolu’dur. Fethiye’den Antalya’ya ulaşan güzergâh, tüm Teke Yarımadası kıyılarını izlerken, antik Likya uygarlığının günümüze ulaşmış kentlerine ve tekil izlerine de uğrar. Likya Yolu’nun ardından St. Paul Yolu, Kaçkar Rotaları gibi çalışmalar devam etmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 Turizm Stratejisi kapsamında, tematik gelişim aksları belirlenmiştir. Turizm gelişim koridorları başlığında tanımlanan strateji; “Belli bir güzergâhın doğal ve kültürel dokusunun yenilenerek belli temalara dayalı olarak turizm amacıyla geliştirilmesidir.” Bu doğrultuda, bölgesel ölçekte turizm değerlerinin cazibesinin arttırılması, alternatif turizmin geliştirilmesi ve yatırımcıların yönlendirilmesi amaçlanmıştır. Ulaşımın çeşitlendirilmesi, butik otel ve pansiyonculuğun geliştirilmesi de belirtilen amaçlar arasındadır.

Belirlenen 7 tematik turizm koridoru:

  • Zeytin koridoru
  • Kış koridoru
  • İnanç turizmi koridoru
  • İpek Yolu turizm koridoru
  • Batı Karadeniz kıyı koridoru
  • Yayla koridoru
  • Trakya kültür koridoru

Avrupa’da başlayan ve dünyada giderek popüler olan kültürel rota yaklaşımı değerli kültürel ya da doğal kaynaklara sahip gelişmekte olan ülkelerde ya da az gelişmiş bölgelerde turizmin gelişmesi için çok önemli bir fırsat olarak yorumlanabilir.

Türkiye’nin Kültür Rotaları

Ayrıca bu değerler arasında bütüncül bir yaklaşımla geliştirilen ağlar, bağlantılık oluşturduğu için koruma planlamasının başarısının artmasına katkı sağlayabilir. Örneğin; Likya yolu üzerinde çok sayıda korunan alan (Xhantos-Letoon Dünya Miras Alanı, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi, Beydağları Milli Parkı, kentsel sit alanları arkeolojik sit alanları ve doğal sit alanları) bulunmaktadır.

Türkiye’nin Kültür Rotaları

1.   İki Deniz Arası Kültür ve Yürüyüş Rotası

İki Deniz Arası Kültür ve Yürüyüş Yolu
  • İki Deniz Arası (Between Two Seas) Nedir? İki Deniz Arası (Between Two Seas), 13. İstanbul Bienali tarafından desteklenmiş ve Kültür Rotaları Derneği‘nin yaz için önerilen rotaları arasında yer almaktadır.
  • Diğer kültür rotalarından ayrılan özelliği, İki Deniz Arası‘nın İstanbul’un doğal kaynaklarının aldığı hasarı, kültürel değişimlerinin nedenlerini ve sonuçlarını, yaşanan kirliliğin ve tüketim yoğunluğunun güncel durumunu görmenizi sağlıyor oluşudur.
  • İstanbul’un Karadeniz ile Marmara denizleri arasında bir rota olan İki Deniz Arası Kültür Rotası, İstanbul’u yürüyerek deneyimleme imkanı veren önemli bir rotadır. Bu rota üzerinde İstanbul’un en eski yerleşimi Yarımburgaz Mağarası ve kent içi bostanları gibi kültürel ve tarihi dokuları barındıran yerleri de görmek mümkündür.
  • İstanbul’un yakın batısında, Karadeniz ile Marmara denizleri arasında, toplamda 60 kilometreden oluşan rota her biri ortalama 15 kilometrelik 4 parçadan oluşmaktadır.
  • Rota İstanbul’un en dışından, Karadeniz kıyısında yer alan Yeniköy’den Marmara kıyısında yer alan Küçükçekmece, Menekşe Plajı’na doğru katman katman ilerliyor. Deniz kıyılarından, eski madenlerden, şantiyelerden, orman ve kırsal alanlardan, otoyollardan, su havzalarından geçerek şehrin merkezine ulaşıyorsunuz.
  • Rota ulaşım anlamında sağladığı kolaylık nedeniyle ayrı ayrı zamanlarda, 4 farklı günde de tamamlanabilecek bir özelliktedir.
  • Güzergah İstanbul’un son yıllardaki ekolojik ve sosyal dengeleri gözetmeyen pervasız dönüşümü farklı açılardan görmenize olanak sunuyor. Linyit ocaklarının delik deşik ettiği, denize bulandığı, toz halinde havaya yayıldığı kıyı bölgesinden başlayan yolculuk, sonrasında uçsuz bucaksız bir katliama şahitlik sunuyor ve kendinizi yeni havalimanı bölgesinde buluyorsunuz.
  • Sonraki adımlarınız 3. Köprü yoluna, hafriyat atıklarına, sanayi ve toplu konut alanlarına, alışveriş merkezlerine doğru ulaşıyor. Finali ise, İstanbul’un en eski, günümüzün kıymet görmemiş yerleşimi Yarımburgaz Mağarası ve kent içi bostanları gibi kültürel ve tarihi dokuları barındıran yerlerde yapıyorsunuz.
  • Kanal İstanbul projesi ile iki deniz arası yürüyüş ve kültür yolunun tamamen yok olacağı söylenebilir.
  • Kısaca bu rotayı yürürken görecekleriniz bir tutam güzelliğin ötesinde tüm duyularınızla tecrübe edeceğiniz, etrafınızı saracak çirkinliğin kendisidir.
  • İki Deniz arası kültür ve yürüyüş yolu haritası için tıklayınız: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1Y2lvz1j4V7RuBZR4UaqG0Nb1li8afMg-&usp=sharing
  • Detaylı bilgi için: https://ecodiurnal.com/iki-deniz-arasi-between-two-seas-2/

2.   Sarıkamış Kültür ve Yürüyüş Rotaları

Sarıkamış Kültür ve Yürüyüş Rotaları
  • Kış mevsiminin insanın içini ürperten soğukları güzel bir tablo sergileyebilir mi? Kuşkusuz bu sorunun yanıtını, Kars ilinin Sarıkamış ilçesinde bulabilirsiniz. 2100 metre rakımıyla ülkemizin en yüksek yerleşimlerinden biri olan Sarıkamış, Ekim ayıyla birlikte bembeyaz elbisesini kuşanır. Dağları sarmalayan sarıçam ormanlarının yeşili, Kars-Sarıkamış yolunda beyaz kar örtüsüyle bütünleşir.
  • Zengin bir tarihi ve kültürel birikime sahip olan Sarıkamış, yılın büyük bölümünü karlarla kaplı geçiriyor. Bu özelliğini kış turizmi için bir avantaja dönüştüren Sarıkamış, Anadolu Yarımadası’nın Kafkasya’ya geçiş noktasında bulunan Kars ilinde yer alıyor.
  • Allahuekber, Soğanlı ve Güllü dağlarının kuşattığı Kars Duzu (Kars Ovası) kenarında yer alan Sarıkamış, Anadolu yarımadasının Kafkasya’ya (Transkafkasya bölgesi) geçiş yaptığı noktadadır.
  • Yükseklikleri 1500 ila 3000 metre olarak değişen yüksek platolar üzerine yayılı Sarıkamış Yürüyüş Yolu, yürüyüş parkurlarıyla Türkiye’deki en önemli kültür rotalarından biridir. 1500 ila 3000 metre rakımlarda bulunan yüksek platolar üzerinde yayılan Sarıkamış, Kars’ın güneybatısında yer alır.
  • Yerleşme, Doğu Anadolu Bölgesi’nin tüm coğrafi özelliklerini ve kuzeyden Erzurum İli Selim ve Şenkaya ilçeleri, güneyden Horasan ve Eleşkirt ilçeleri (Erzurum), doğudan Selim ve Kağızman ilçeleri ile Şenkaya ve Horasan ilçeleri tarafından belirlenen topraklarının tüm coğrafi özelliklerini taşımaktadır.
  • Sarıkamış Sarıçam Ormanları ve Allahuekber Dağları Milli Parkı vb gibi güzergahlar; yerli ve yabancı doğaseverler tarafından yürünmektedir.
  • Coğrafyada Keklik, Komdere ve İnkaya gibi kanyonlar bulunur. Bu kanyonlar, Sarıkamış adıyla da anılan ve güzel yerleşimleri ile tanınan sık ve yemyeşil sarıçam ormanlarıyla kaplıdır.
Sarıkamış Kültür ve Yürüyüş Rotaları

Sarıkamış Rotası Hakkında

  • Sarıkamış parkurları 21 farklı güzergahta toplamda 256 kilometre uzunluğa ulaşıyor. Keklikdere, Komdere ve İnkaya vadilerinin yanı sıra jenerik Sarıçam ormanı dokusunu da etkin bir şekilde kullanan bu parkurlarda her doğasever rahatlıkla ve zorlanmadan yürüyebilir.
  • Sarıkamış’ta esas olarak rotalar iki bölgede yoğunlaşmıştır; Sarıkamış ve Susuz Vadisi.
  • Sarıkamış, mevcut kış turizmi dinamiklerinin yanı sıra doğaseverleri alternatif turizm faaliyetleriyle buluşturmayı hedefliyor.
  • Sarıkamış’ta yürüyüş parkurları dışında orman ve köy yollarını takip eden bisiklet parkurları da bulunmaktadır. Oksijen açısından zengin ormanlık alanlardan geçen bu rotaların toplam uzunluğu 356 kilometreye ulaşıyor.
  • Tarih (Ani Harabeleri, kiliseler, kaleler, burçlar ve şehitlik turları) ve doğa ile ilgili farklı tematik rotalardan dilediğinizi seçebilirsiniz. Botanik ve kuş gözlem turları yaban hayatına yakın olmak isteyenler içindir.
  • Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden biri olan Sarıkamış, muhteşem güzellikleri ile misafirlerini kendine hayran bırakıyor. Bir dost evinin konforunu ve sıcaklığını hissedeceğiniz doğunun bu şirin küçük kasabası, doğal ve tarihi mirasıyla gerçek bir turizm potansiyeli sunuyor.
  • Ayrıca tarihi ve doğal güzellikleri içinde barındıran 428 kilometre uzunluğundaki peyzajlı motorsiklet parkurunun yanı sıra ilçe sınırları içerisinde kalan kültürel ve tarihi mirasın daha kapsamlı bir şekilde ziyaret edilmesine ve daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak kültür rotalarını hizmete açılmıştır.
  • Boğatepe Ekoturizm Köyü, doğa tutkunlarını şifalı bitkiler toplamak ve peynir yapımını öğrenmek için bekliyor.

Sarıkamış’ta Yürüyecek Yürüyüşçüler İçin Gerekli Önlem Ve Uyarılar

  1. Sarıkamış parkurları genel olarak her yürüyüşçü için uygun özellikte rotalar içeriyor. Parkur anlatımlarında profesyoneller için olan bölümler özellikle belirtilmiştir.
  2. Sarıkamış’ta kış mevsimi sert geçiyor. İlçenin yüksek rakımda bulunması nedeniyle Kasım-Mart arası en soğuk dönem. Parkurları diğer aylarda rahatlıkla yürüyebilirsiniz.
  3. Açık kaynaklarda ve İl Turizm Müdürlüğü yayınlarında yer alan parkurların detay bilgilerini okuyarak, yürümeyi düşündüğünüz güzergahın size uygun olup olmadığını belirleyin.
  4. Yola çıkmadan önce hava durumunu mutlaka kontrol edin.
  5. Kesinlikle parkur tabelalarını ve işaretleri takip edin, güzergah dışına çıkmayın.
  6. Uzun rotaları deneyecekseniz asla yalnız yola çıkmayın. Kısa ve kolay bir rotayı yürüseniz de, risk faktörünü asgariye indirmek için dikkatli davranın.
  7. Yürüyüş parkurlarının en zor bölümü Keklik Deresi-Aras Nehri arasındaki 17 kilometrelik parkurdur. Bu güzergahı sadece profesyonel ve deneyimli yürüyüşçülere öneriyoruz.
  8. En ıssız sayılabilecek bölümler orman içi alanlardır.
  9. Hemen hemen tüm parkurlarda çeşme veya kaynak suyu bulabileceğiniz alanlar var.
  10. Orman içi yürüyüşlerde yanınıza pilleri sağlam bir fener almayı unutmayın.
  11. Yürüyüşler sırasında yanınızda mutlaka bir çöp poşeti bulundurun ve bütün çöplerinizi geri götürün.
  12. Arkeolojik alanları gezerken tarihi dokuya asla zarar vermeyin ve hiçbir şeyin yerini değiştirmeyin. Sahip olduğumuz bu kalıntıların insanlığın ortak mirası olduğunu lütfen akıldan çıkarmayın.
  13. Bayraktepe’nin Komdere’ye bakan bölümlerinde, Komdere Vadisi ile Keklik Vadisi’nin belli kısımlarında cep telefonu çekmiyor.
  14. Ağır kış şartlarında veya kış mevsiminin başlangıcında yürümek isteyenler trekking için gerekli ekipmanları yanlarında bulundurmak zorundalar. Çantanızda özellikle survival battaniyesi (alüminyum folyo), yedek çorap ve iç giyim, ıslanmaz kibrit ve kramponun yer almasında fayda var.
  15. Her türlü riski azaltmak için yanınıza mutlaka bölgeyi bilen bir rehber alın.

Sarıkamış Yürüyüş Rotaları hakkında Türkçe daha fazla bilgi için:

  • http://www.sarikamistrekking.com
  • http://www.ersindemirel.blogspot.com/2012/01/sarikamis-yuruyus-parkurlari.html
  • http://www.ersindemirel.blogspot.com/2012/07/kars
  • https://www.serka.gov.tr/assets/upload/dosyalar/sarikamis-yuruyus-parkurlari.pdf

3.   Kurtuluş (İstiklal) Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası

Kurtuluş (İstiklal) Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası

İnternet üzerinden yaptığımız araştırmada Kurtuluş Yolu, İstiklal Yolu ya da Kurtuluş Savaşı yolu olarak tanımlanan iki farklı rota olduğunu fark ettik. Bu rotalardan birisi Samsun’dan başlayan Amasya’ya uzanan Atatürk’ün kat ettiği yol, diğeri de İnebolu, Kastamonu, Çankırı, Ankara güzergahını kapsayan yol.

Biz hangi yolun Kurtuluş Yolu olarak adlandırılacağı noktasında uzman olmadığımız için her iki yol hakkında bulduğumuz bilgileri size aktarıyoruz. Seçim sizin!

Kurtuluş (İstiklal) Yolu

Kurtuluş Yolu Samsun

  • Kurtuluş Yolu, ya da Kurtuluş Savaşı Yolu olarak bilinen yol Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919 yılında Samsun’dan Amasya’ya giderken kullandığı 98 kilometrelik güzergahtır. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere 18 arkadaşıyla birlikte 19 Mayısıs 1919 sabahı Samsun’a ayak bastığı iskeledir.
  • Kurtuluş Yolu, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı Tütün İskelesi’nden Amasya’ya yolculuk ettiği Samsun sınırları içerisindeki güzergâh.
  • Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılında Samsun sahilinde oluşturulan sembolik Tütün İskelesi’nden Mustafa Kemal’in altı gün konakladığı yer olan Gazi Müzesi’ne dek bir yol oluşturulmuş ve Kurtuluş Yolu adı verilmiştir.
  • Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayısıs 1919’da Milli Mücadeleyi başlatmak için Bandırma Vapuru ile Samsun’a gelişinin ardından, Amasya’ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik ‘Kurtuluş Yolu’ yüreği vatan sevgisi ile dolu bir avuç yiğidin bu kutsal yürüyüşünün başlangıcına tanıklık eden bu tarihi iskele aslına benzer şekilde yeniden yapılmıştır. Böylece Türk Ulusu’nun yeniden doğuşu olan 19 Mayısıs 1919 sabahı ölümsüzleştirilmiştir.
  • Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının iskeleye çıkışları ve onu karşılamaya giden Samsun halkı, balmumu tekniği ile birebir ölçülerde özel olarak heykelleştirilmiştir. Kurtuluş Yolu’nu gezerken kurtuluş savaşımızın başlangıç anına da tanıklık etmek mümkün olmaktadır.
Kurtuluş Yolu Samsun
  • 45 metre genişliğinde 400 metre uzunluğunda olan yolun başlangıç noktasına temsili Bandırma Vapuru ve Mustafa Kemal ile heyetinin balmumu heykelleri, yol boyunca ise Samsun Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti üyelerinin temsili balmumu heykelleri yerleştirilmiştir.
Kurtuluş Yolu Samsun
  • İlerleyen yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde Mustafa Kemal’in Samsun’dan Amasya’ya giderken kullandığı güzergâh açığa çıkarılmış ve yollar yenilenerek güzergâh üzerindeki tarihî yapılar restore edilmiştir.

İstiklal Yolu Kastamonu

Kurtuluş (İstiklal) Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası
  • Millet olma mücadelesinin kilometre taşı olan İstiklal Yolu, Kastamonu Valiliği tarafından yürüyüş ve bisiklet parkuru olarak yeniden canlandırıldı.
  • Kurtuluş Savaşı Yolu, Kurtuluş Savaşı’nın en önemli ayaklarından birini oluşturan İnebolu, Kastamonu, Çankırı, Ankara hattını kapsıyor. İnebolu ile Kastamonu arasında iyi korunmuş kağnı yolu güzergahın bir parçasını oluşturuyor.
  • 105 kilometrelik bir uzunluğa sahip bu rota Ersizlerdere Kanyonu, Karacehennem Boğazı ve Çuhadoruğu gibi doğal güzelliklerle bezeli. Tarihi önemi büyük olan ünlü yol, Ersizler Boğazı, Karacehennem Geçidi ve Çuhadoruğu zirvesi gibi olağanüstü doğal güzellikteki noktalardan da geçmektedir.
  • Yürüyüş ve bisiklet rotası olan Kurtuluş Savaşı Rotası’nda yürümek için en iyi sezon Nisan-Kasım aylarıdır.
  • Güzergahta İkiçay Vadisi, Çuhadoruğu, Karacehennem Boğazı, Ecevithan ve Çataltepe-Ödemiş ormanlık alanları ve Doğanlar Kalesi gibi önemli yerler de görülebiliyor.
  • 105 kilometrelik parkurun ilk on kilometresi patika olarak yapılmış, kalan kısım üzerinde eski kağnı yolu onarılmıştır.
  • Günümüzde açık hava müzesi hâline getirilen yolu yerleştirilen tabelalar ile takip etmek mümkün olup toplam 98 kilometrelik projenin önümüzdeki yıllarda tamamen tamamlanması beklenmektedir.
İstiklal Yolu Kastamonu

Tavsiye edilen 7 günlük İstiklal Yürüyüşü

  • 1. Gün: İnebolu – Çuhadoruğu – Çuhadoruğu köy evi veya kampında konaklama
  • 2. Gün: Çuhadoruğu – Küre Ayrancı Piknik alanı – Ayrancı kampı
  • 3. Gün: Ayrancı-Ecevit Han – Ecevit Han’da konaklama
  • 4. Gün: Çatak Gölet transferi – Çatak Göleti – Belören-Ecevit Han – Ecevit Han’da konaklama
  • 5. Gün: Ecevit Han-Ödemiş – Ödemişor kampında bir köy evinde konaklama
  • 6. Gün: Ödemiş-Seydiler – Seydiler’de konaklama
  • 7. Gün: Seydiler-Kastamonu (kısmi araç transferi)

4.   Hoşgörü Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası (Avrasya Yolu)

Hoşgörü Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası (Avrasya Yolu)
  • Avrasya Yolu, Roma’dan Bari’ye, Balkanlar ve İstanbul üzerinden, Akdeniz kıyısındaki Demre’ye (Myra) uzanan bir yürüyüş yolu ağıdır.
  • Yürüyüş ve bisiklet rotalarından oluşan bu uluslararası kültür rotası, Bitinya, Cumg, Pisidya ve Likya dönemlerinin yanı sıra Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarından kalan antik yol ağlarını izlemektedir.
  • Dolayısıyla, rotanın temasını, farklı dönemlere ait eski yollar ile bu yollar üzerinde ve yakınında bulunan somut ve somut olmayan kültür mirası oluşturmaktadır.

Avrasya Yolu’nu oluşturan kültür rotaları şunlardır:

Hoşgörü Yolu
  • Likya Yolu Hoşgörü Yolu
  • Aziz Paul Yolu Sultanlar Yolu
  • Cumg Yolu Via Egnatia
  • Mysia Yolları Via Francigena del Sud
  • Evliya Çelebi Yolu
  • İtalya’nın Puglia bölgesinde yer alan küçük liman kenti Bari’den Antalya’nın Demre ilçesine kadar uzanan, 1700 yıllık tarihe sahip olan ve İzmit üzerinden geçen yol için “Kocaeli Avrasya Yolu Çalışmaları Ön Protokolü” imzalandı. Avrasya Yürüyüş Projesi’nde “Hoşgörünün Yolu” İzmit’ten geçiyor.
  • Hoşgörü Yolu adını Hoşgörü Fermanı’ndan almış. Hoşgörü Yolu Roma İmparatoru Galerius, dünyada bilinen ilk hoşgörü fermanını 30 Nisan 311 yılında yayınlamıştır.
  • Diocletianus’un Hıristiyanlığa yönelik zulmünü resmen sona erdiren ve Roma İmparatoru Galerius’un adını taşıyan Hoşgörü Fermanı, Galerius, Licinius, Constantine ile Maximinus Daza’dan oluşan Roma dörtlü yönetimi (tetrarşi) tarafından M.S. 311 yılında, Roma İmparatorluğu’nun o günkü başkenti olan Nikomedia’da (günümüz İzmit) ilan edilmiş.
  • Bu bildiri, Hristiyan dinine ilişkin önceki tüm kısıtlamaları kaldırarak, onun ve diğer tüm dinlerin Roma İmparatorluğu’nda uygulanmasına izin vermiş.
  • Fermanın sonunda “Bu ferman Mayısıs ayının ilk gününden önceki günde yayınlanmıştır.” diyor. Yani ferman 30 Nisan’da yayınlanmış. Dolayısı ile Nisan ayında Hoşgörü Yolu’nu yürümek bir anlamda fermanın ilan edildiği ayda yürümek anlamına geliyor. Ayrıca İslam’a göre hoşgörü ayı olarak nitelendirilen Ramazan ayı da 2021 yılında bu ay içerisinde başlıyordu.
  • Bu fermanla Hıristiyanlara, yasalara uymaları koşuluyla ibadet etme özgürlüğünü ve kiliselerini yeni baştan inşa etme özgürlüğünü tanımış olur.
  • Yayınlanan hoşgörü fermanının bir başka özelliği de, 313 yılında Milano’da tüm dinleri kapsayacak şekilde genişletilen 2. fermana ilham olmasıdır. Yayınlanan bu iki hoşgörü fermanı sayesinde dünyada hoşgörü olgusunun temelleri atılmıştır
  • Hoşgörü Fermanı’nın yayınladığı (30 Nisan MS 311) tarihten sonra, dönemin başkenti ve Metropolis ünvanı olan tek şehir olan İzmit (Nicomedia), üzerinden İznik’e (Nikaia) ulaşan yol.
  • Hoşgörü Yolu’nun İznik’teki toplam uzunluğu, yaklaşık 126 km (Yürüyüş ve bisiklet yolları) uzunluğundadır
  • Bu yol 1745 yılında, Fransız gezgin ve elçi olan Charles de Peyssonnel, 1906 yılında Kanadalı botanikçi Robert Chamber tarafından kullanılmıştır. 1955 yılında, Demokrat Parti döneminde, İznik bölgesinin sebze ve meyvesini, en kısa yoldan İstanbul’a ulaştırmak için, Bahçecik üzerinden İznik Yolu’nun yapımına başlamış, 1960 ihtilali nedeniyle bitirilememiştir.
  • En az 1700 yıllık İzmit (Nicomedia) ile İznik (Nikaia) arasındaki tarihi önemi olan, yaklaşık 126 kilometrelik antik yolu, Hoşgörü Yolu adı koymayı uygun bulduk.
  • Hoşgörü Yolu, antik dönemde Romalıların hüküm sürdüğü, günümüzde İzmit (Nicomedia) ile İznik (Nikaia) arasında kalan bölgede, doğal yürüyüş yollarına dayalı, yakın tarihi ve doğa güzelliklerin görülmesi düşüncesiyle oluşturulmuştur.
Hoş Görü Yolu Rotaları

Hoşgörü Yolu Rotaları

Hoşgörü Yolu (Tolerance Way) Yürüyüş Rotaları

  1. Rota Nicomedia’dan Astakos’a (İzmit-Başiskele-10 Km)
  2. Rota Başiskele-Bahçecik- Servetiye Karşı (12km)
  3. Rota Servetiye Karşı-Beşkayalar Tabiat Parkı (13km)
  4. Rota Beşkayalar Tabiat Parkı- Kırıntı Köyü (9km)
  5. Rota Kırıntı- Kutluca-Hacıosman
  6. Rota Hacıosman-Gürmüzlü-Elbeyli-Dikilitaş
  7. Rota Dikilitaş- Ayasofya (10 km)

Hoşgörü Yolu (Tolerance Way) Bisiklet Rotaları

  1. Rota Nicomedia’dan Astakos’a (İzmit-Başiskele)
  2. Rota Astakos-Bahçecik- Servetiye Karşı
  3. Rota Servetiye Karşı-Menekşe Yaylası
  4. Rota Menekşe yaylası- Kırıntı Köyü
  5. Rota Kırıntı- Kutluca-Hacıosman
  6. Rota Hacıosman-Gürmüzlü-Elbeyli- Dikilitaş
  7. Rota Dikilitaş- Ayasofya

Detaylı tarihsel ve kültürel bilgi ile birlikte Rota hakkında www.toleranceway.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


5.   Artemea Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası

Artemea Yolu Yürüyüş rotası
  • Artemea Yolu, Artemea Trail (Doğa Yürüyüşü, Trekking, Hiking) yoludur. Artemea Yolu; Balıkesir’in Gönen ilçesi sınırları içinde kalan 276 km. uzunluğunda uluslararası nitelikli bir doğa yürüyüş yoludur.
  • ’Artemea’’ Gönen’in antik çağlardaki adı olup ‘’Artemis’in ülkesi’’ anlamına gelmektedir. Artemea; Gönen’in antik çağdaki adı olup, doğa ve av tanrıçası artemis’in ülkesi anlamındadır.
  • İşaretleme sistemi Grande Randonnee, renkleri kırmızı beyazdır. Yolun 140 km.lik bir bölümü işaretlenmiş olup, 2021 sonbaharında tamamlanması planlanmaktadır.
  • Halen yapım aşamasında olup 4-6 Eylül 2020 tarihinde, bir Dağcılık Ve Doğa Festivali ile açılacaktır.
  • Bu doğa yürüyüş yolu, farklı zorluk derecelerinde parkurlar içermekte olup, toplam uzunluğu 250 km’dir.
  • Yol; kuzeybatıdan, Kınalar köyünden başlamakta ve Gönen’in güneyindeki dağları dolaşarak doğuda Saraçlar köyünde son bulmaktadır.
  • Yürüyüş yolu; kayın, meşe, kestane ormanlarından, kayalık ve makilik bölgelerden, pek çok şelale, dere ve göletlerden geçmektedir.
  • Su açısından çok zengindir. Pek çok parkuru yarım litre su ile yürünebilir.
Açılış Afişi
Artemea Trekking Rotası

Artemea Yolu’nun Özellikleri

  1. Bölge çok zengin bir floraya sahiptir. Kayın, meşe, çam ve kestane ormanlarının yanı sıra kısmen makilik alanlarda mevcuttur.
  2. Çok zengin su kaynaklarına sahiptir. Yolun yaklaşık 100 km. lik bir bölümü orman içerisinden akan, harika manzaralı nehir / dere yataklarından geçmektedir. Pek çok şelale mevcuttur. İçme suyu da son derece boldur. Yolun pek çok parkurunu 0,5 – 1 lt. su ile yürümek mümkündür.
  3. Yolun üzerinde güven içinde kamp yapılabilecek, harika manzaralara sahip pek çok kamp alanı mevcuttur.
  4. Lojistik destek imkanları çok fazladır. Kendinizi tamamen izole olmuş hissedeceğiniz yoğun ormanlarda yürürken bir anda karşınıza çıkan dağ köylerinde pansiyon/otel konaklaması hariç pek çok temel ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. (Kamp kurmak dahil)
  5. Yol son derece güvenlidir. Bölgede büyük yırtıcı yoktur. Suç oranı hemen hemen yok denebilecek seviyededir. Cep telefonları çok az bir bölge hariç hemen hemen her yerde çekmektedir. Su kaynaklarının çok bol olması nedeniyle dehidrasyon tehlikesi yoktur. İklim ılımandır.
  6. Yol üzerinde, açık havada üzerinize kar, yağmur yağarken kaplıca keyfi yapma imkanı da mevcuttur.
  7. Yol üzerinde mevsimin göre, elma, ahlat, erik, dağ çileği, böğürtlen gibi pek çok meyveyi yiyebilmek mümkündür.
  8. Bölgeye ulaşım çok kolaydır. Özellikle bu sporun nüfusu nedeniyle en yoğun olarak yapıldığı Marmara bölgesinin tam ortasında yer almaktadır. İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlerden 2 saatte ulaşmak mümkündür.
  9. Yol, doğa yürüyüş tecrübesi çok fazla olan ve ülkemizdeki pek çok doğa yürüyüş yolunu yürümüş gönüllü bir ekip tarafından hazırlanmaktadır. Bu nedenle doğa yürüyüşçülerinin karşılaştıkları sorunları minimum seviyede tutmak için büyük gayret gösterilmektedir. Bunun en önemli adımı olarak, işaret arama sorununu çözmek için çok yoğun bir işaretleme yapılmakta, özellikle yol ayrımları kargaşaya meydan vermeyecek şekilde işaretlenmektedir.
  10. Yürüyüşçüler çok iyi işaretlenmiş, GPS’e ihtiyaç duymayacakları bir yürüyüş yolunda yürüyeceklerdir.
  11. Yolun geçtiği köylerde, erkekler ile kahvehanelerde, kadınlar ile evlerde toplantılar düzenlenerek, yürüyüş yolu ve gelecek yürüyüşçülerin ihtiyaçları konusunda bilgilendirme yapılmaktadır.

Artemea Yolu Hakkında Detaylı Bilgiler ve Bağlantılar:

  • Site:  https://www.artemeayolu.org/
  • Facebook: https://www.facebook.com/groups/577675126304256
  • Twitter: https://twitter.com/ArtemeaT
  • Instagram: https://www.instagram.com/artemea_yolu/?hl=tr

6.   İdyma Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası

Idyma Yolu Kültür ve Yürüyüş rotası
  • Idyma Yolu, Muğla’da bulunmaktadır. Geçmişte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış önemli bir nokta olan İdyma Yolu, Muğla’nın Gökova ilçesinde bulunuyor.
  • Idyma Yolu esasında aşağıda tanıttığımız Karye Yolu’nun bir etabı ya da devamı olarak algılanabilir. Karye yolunun rotalarından bir rota olduğu söylenebilir.
  • Geçmişte pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Idyma Yolu, Muğla’nın Gökova ilçesinde yer almaktadır. Gökova ve çevresinde ki tüm köyleri birbirine bağlamaktadır. Türkiye’de ilk Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak bilinen Idyma Yolu, 150 km uzunluğunda ve 10 rotadan oluşmaktadır.
  • Eşsiz güzellikteki Gökova ve çevresindeki tüm köyleri birbirine bağlayan antik yollar, kervan yollar, patikalar ve kanyonlar İdyma yoluyla tekrar hayat bulmakta.
  • Akyaka’nın da içinde olduğu Gökova bölgesi 1988 yılında, Türkiye’ de ilk defa “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edildi.
  • Gökova, değişik bitki örtüsü türlerinin yanı sıra, sulak alanlara ve çayırlıklara sahip bir bölgedir.
  • Akyaka ise kuş gözlemcileri için önemli bir alandır. Özellikle bölgedeki sulak alan kuşların kışlama ve yuvalama noktalarındandır.
  • Bu 10 günlük yürüyüş ve 150 km. uzun rota bazı noktalarda Karya Yolu’na bağlanıyor ve harabeler ve vahşi kırların içinden geçiyor. Çoban patikalarına veya antik yollara dayanan rota, sahildeki geleneksel yaşam tarzına dair bir fikir veriyor.
  • 2500 yaşında olduğuna inanılan tarihi bir asfalt yolun bulunduğu dramatik Ula kanyonundan da geçiyor. Yürüyenler Akyaka’da kendilerini modern konfora dayandırabilir ve rotanın en uzak noktalarına minibüs veya taksi ile ulaşabilirler. Gelecekte, köy konaklama geliştirilecektir.
  • Barındırdığı evrensel koruma altındaki türler sebebiyle nemli Kuş Alanı ilan edilmiştir.
  • 150 km uzunluğundaki 10 rota, Gökova Doğa Koruma alanındaki tarihi ve doğal güzellikleri korumak ve tanıtmak için oluşturuldu.
  • Rota, Ula ve Gerit Kanyonlarını, Damla deresini, İdyma ve çevresindeki antik yerleşimleri, Gökova Körfezi’nin nefes kesen manzarasını ve saklı Ege köylerini yürüyürek keşfetmenizi sağlayacaktır.
  • Karia Yolu’yla birkaç noktada birleşen yolu tümden veya Akyaka’dan günübirlik turlar şeklinde de yürüyebilirsiniz.
  • 150 kilometrelik 10 rotadan oluşan Idyma Yolu, Muğla’nın Gökova ilçesinde bulunuyor. Pek çok önemli medeniyete ev sahipliği yapmasıyla bilinen Idyma, tarih açısından önemli bir yere sahip olduğu gibi doğal güzellikler açısından da oldukça zengin.
İdyma Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası
  • Ege köylerinin bakir güzelliklerini keşfe çıkarken Idyma ve çevresindeki antik yerler ile de tarihi bir yolculukla baş başa olabilirsiniz.
  • Gökova ve çevresindeki tüm köyleri birbirine bağlayan antik yollardan oluşan rota Türkiye’ de ilk defa ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilen bölgesi içinde de yer alıyor.
  • 50 km uzunluğundaki 10 rotadan oluşan bu yolda, İdyma ve çevresindeki antik yerleri görebilir, Gökova Körfezi ile Ula ve Gerit Kanyonlarının muhteşem manzaralarına şahit olabilir, Ege köylerinin el değmemiş güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

İdyma Yolu Akyaka’nın Tarihi

  • Şimdilik bu toprakların 2600 yıldır yerleşim gördüğünü biliyoruz.
  • Akyaka’nın şimdi bulunduğu yer olan İdyma, bir Karya kenti olarak kurulmuştur.
  • MÖ 546 yılında İdyma, Harpagos komutasındaki Pers ordusu tarafından işgal edilmiştir. 484 – 405 yılları arasında Pers alayı sürgüne gönderilmiş ve şehir Atina’nın önderlik ettiği Attika Delos Deniz Birliği’ne katılmıştır. M.Ö. 440 yılında İdyma Birlik’ten ayrıldı ve Sparta’nın bölgede dericilik yapmaya başladı.
  • Karia’nın en önemli kralı Mausolos (M.Ö. 277 – 353) döneminde bölge Perslerin kontrolüne geçmiştir. Ancak Pers ve Karia arası iyi olduğundan Mausolos bağımsız bir kral olarak hareket edebildi. MÖ 334 yılında Büyük İskender bölgeyi işgal etmiş ve Helenistik dönem başlamış, Yunan dili ve kültürü hızla yayılmıştır.
  • 3. yüzyıl, İmparatorluğun zayıflamaya başladığı dönemdi. Ayrıca büyük depremler ve uzun kara ölüm salgınları vardı. Bu yüzyıldan sonra İdyma ve onun kanalları, kaleleri, sarnıçları bölgedeki diğer şehirlerin çoğu gibi terk edilmiştir.
  • 13. yüzyıldan sonra Türk Saltanatları tarafından iskân edilmiştir. Ve 1420 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı.
İdyma Yolu

Idyma Yolu Harita ve Parkurlar

  1.     Akyaka – Turnalı:  Küçük köylerin içinden geçip, çam ormanlarının ve zeytin bahçelerinin arasından dolanarak 350m rakıma kadar yükseldiğimiz 18km’lik uzun bir parkur.
  2.    Turnalı–Sarnıç: İki alternatif bitişi olan 15km’lik bir etap. Seher Yolu (Günbatımı Yolu) inanılmaz bir manzara eşiliğinde 800m rakıma kadar tırmanılan eski bir parkur, bitiminde Gökova Körfezine ulaşıyoruz. Merdivenli yol olarak adlandırılan 300 yıllık parkur Kıransahili’nde Karia Yolu ile birleşiyor.
  3.    Sarnıç- Denizova: Etrafı çam ağaçları ile kaplı, içerisinde derin mağaralar bulunan ve gizli kalmış bir kanyon olan Gerit kanyonunu geçerek toplamda 8km’lik bir yürüyüşle Denizova Köyüne ulaşıyoruz.
  4.    Denizova- Kızılağaç :  Ortalama yüksekliği 600m olan Menteşe Tepelerini aşarak gerçekleştireceğimiz, 20km lik uzun bir rota. Yol üzerinde Damla Kanyonu ve Karia mezarları gibi görülmeye değer bir çok şey var.
Idyma ancient city comes to surface
İdyma Yolu Tarih
  1.    Kızılağaç – Yeşilova: Ula Kanyonundan geçen 7km uzunluğunda bir yürüyüş. Ula Kanyonu duvarları 400m ‘ye kadar ulaşan , endemik bitki örtüsüyle doğa harikası bir yer. En sıcak aylarda bile rahatlıkla yürüyebilir. Kanyon İdymos Çayını besleyen ana kaynaklardan birtanesidir. İdyma Antik kenti de bu nehrin kıyısına kuruldu.
  2.    Yeşilova- Çiçekli: Antik Karia şehirlerini birbirine bağlayan patikalar ve antik yollar arasında yapacağınız 15km’lik bir yürüyüş. Karia açık hava müzesi olarak bilinen yüz yıllardır el değmemiş bir coğrafya.
  3.    Çiçekli- Çıtlık: 1. Dünya savaşında bölgeyi istila eden İtalyanlar tarafından inşaa edilmiş 100 yaşında bir yol. Yolun devamı bizi Portakallıktaki M.Ö.2000 yılında yapıdığı tahmin edilen Kibele tapınağına götürür.
  4.     Çıtlık- Gökce: 15 km uzunluğundaki parkur Şirinköy ve Akçapınar’da geçerek Gökçe köyünde Karia Yoluna bağlanır.
  5.     Gökçe- Akyaka: 10km’lik parkur Gökçe kanyonunu aşarak zeytin bahçelerinin arasından Gemi Koyuna uğrar, tarım alanları içinden devam ederek Akyaka’daki Uçurtma Koyuna ulaşır.
  6. Akyaka – Sakar- Idyma –Akyaka: 10km’lik parkur Gökçe kanyonunu aşarak zeytin bahçelerinin arasından Gemi Koyuna uğrar, tarım alanları içinden devam ederek Akyaka’daki Uçurtma Koyuna ulaşır.

7.   Hz. İbrahim Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası

Hz. İbrahim Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası
  • Hz. İbrahim, bugün dünya nüfusunun yarısından fazlası tarafından paylaşılan, ruhani ve kültürel bir geleneğin başlangıcında bir yere sahiptir.
  • Hz. İbrahim’in hikayesi bize yaklaşık 4000 yıl öncesinden, Tunç Çağı’ndan gelmiş olsa da, bugün Orta Doğu’nun dört bir yanındaki kutsal yerlerde ve tarihi kentlerde hala hatırlanmakta ve kutlanmaktadır.
  • Hz. İbrahim’in anısı, belki de en çok, Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan Şanlıurfa halkı tarafından yaşatılmaktadır.
  • Eski bir efsane, doğum yeri ve çocukluğunun geçtiği şehir olarak Şanlıurfa’yı anlatmaktadır ve burası, bin yılı aşkın bir süredir bir hac merkezi olmuştur. Bu külte ait mağara, cami, bahçe ve havuzlardan oluşan bir yapı kompleksi, kent merkezini oluşturmaktadır.
  • Buradan yürüyerek yalnızca bir gün uzaklıkta olan Harran’a, Hz. İbrahim’in kutsal topraklara ve oradan da Mekke’ye giden yolculuğunun başladığı yere gidilir.
  • Hz. İbrahim Yolu, Orta Doğu’da bu kültün izini takip eden bir yürüyüş kültür turizm rotasıdır. Rota, bir grup kutsal ve tarihi yeri, son derece ilginç tek bir güzergahta buluşturmaktadır.
  • Rotanın Türkiye bölümü, Şanlıurfa bölgesindeki eşsiz Hz. İbrahim mirasını anmak ve kutlamak için oluşturulmuştur.
  • Rota, dünyanın dört bir yanından gelen gezginleri, muhteşem tarihi ve kutsal yerleri keşfetmeye teşvik etmenin yanı sıra, onlara, Hz. İbrahim’in mirası olan misafirperverlik ve dostluğu deneyimleme imkanı da sunmaktadır.
  • Yürüyüş için en uygun zamanlar, Şubat-Mayısıs ve Ekim-Kasım arasıdır ve yaz ayları fazla sıcaktır.
  • Göbeklitepe’deki kazı çalışmaları, genelde bahar sonu ile sonbaharda yapılmaktadır ve burayı ziyaret etmek için en uygun zamanlar yine bu aylardır.
Hz. İbrahim Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası
  • Rota, 170 km uzunluğundadır ve yerel bir refakatçi eşliğinde yürünebilmektedir.
  • Erken saatlerde başlamak, yürüyüşçülerin, günün erken saatlerindeki serinlikten faydalanmalarına olanak sağlamaktadır. Rota boyunca, hayatları atalarınınkiyle çok sayıda benzer özellik taşıyan köylülerle tanışma fırsatı bulacaksınız.
  • Hz. İbrahim Yolu organizatörleri, rotanın uzağındaki yerlere yürüyüş ve turlar da düzenlemektedir.
  • Şanlıurfa; eski bir efsanede de olduğu gibi onun, doğum yeri ve çocukluğunun geçtiği şehir olarak anlatılmaktadır.
  • Tüm anlatılarla da bu şehir, bin yılı aşkın bir süredir bir hac merkezi olagelmiştir. Bu külte ait mağara, cami, bahçe ve havuzlardan oluşan bir yapı kompleksi, Şanlıurfa’nın kent merkezinde tüm heybetiyle durmakta ve ziyaret edilmektedir.
  • Buradan yürüyerek yalnızca bir gün uzaklıktaki Harran’a, Hz. İbrahim’in kutsal topraklarına ve oradan da Mekke’ye giden yolculuğunun başladığı yere gidilir.
  • Bu yürüyüş güzergahı bir grup kutsal ve tarihi yeri, tek bir rotada yani Hz. İbrahim’in izinde buluşturmaktadır.
  • Hz. İbrahim Yolu, Orta Doğu’da bu kültürün izini takip eden bir yürüyüş rotasıdır. Bu toprakları tanımak, buradaki ruhani ve kültürel geleneği keşfetmek için dünyanın dört bir yanından gezginler gelmektedir.
  • Bu yolda yürüyenler tarihi ve kutsal yerleri keşfetmekle kalmayıp Hz. İbrahim’in mirası olan misafirperverlik ve dostluğu da deneyimleme şansını yakalamaktadır. Rotanın Türkiye bölümü, Şanlıurfa bölgesindeki Hz. İbrahim’in mirasını anmak ve kutlamak için oluşturulmuştur.
  • Yerel bir refakatçi eşliğinde yürünebilen bu rota, 170 km uzunluğundadır. Yürüyüş için en uygun zamanlar, Şubat-Mayısıs ve Ekim-Kasım arasıdır ve yaz ayları fazla sıcaktır.
  • Üç semavi dinin ortak simgesinden yola çıkan Harvard Üniversitesi, barışa hizmet edecek uluslararası bir turizm projesi geliştirdi. Tıpkı İspanya’daki Camino Yolu gibi, bireylere arınma, kendini sorgulama fırsatı verecek uzun bir yürüyüş güzergahı hazırladı. Yürüyüş, Hz. İbrahim’in doğduğu Şanlıurfa’dan başlayacak.Yaşadığı Suriye, Ürdün topraklarından geçip, Filistin’in El Halil kentindeki mezarında sona erecek.
  • İbrahim Yolu’nun rotası köylerden GPS sistemi Google Earth kullanarak toplanan verilerle çiziliyor. Urfa’dan El Halil’e tahmini yürüyüş güzergahı 1100 kilometre.
Hz. İbrahim Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası Urfa Bölümü
  • İbrahim Peygamberin doğduğu Urfa’nın Harran ilçesinden başlayacak yürüyüş, Halep, Şam, Amman, Beytüllahim ve Kudüs üzerinden Filistin’in El Halil kentinde sona erecek.
  • İbrahim’in Yolu Projesi uzlaşı hedefinin dışında bölge halklarına inanç turizmi ekseninde gelir sağlamayı da amaçlıyor.
  • İbrahim’in Yolu, yolculuğu İncil anlatısının başlangıcını ve bugün dünyadaki insanların yarısından fazlasının paylaştığı manevi ve kültürel bir geleneğin doğuşunu işaret eden ata İbrahim’in ayak izlerini takip eder.
  • Tarih ve efsaneyi yaşayan kültürlere ve topluluklara bağlayan bir yolculuğa katılın: yarı kurak bozkırları geçin, antik tapınakları keşfedin ve yerel ev sahibi ailelerle hikayeler ticaret yapın.
  • Urfa, İbrahim’in doğduğu yeri işaretleyen camiler, mağaralar ve kutsanmış sazan havuzlarından oluşan bir ritüel kompleksi etrafında inşa edilmiş mükemmel bir kutsal şehirdir.
  • Ziyaretçiler bu antik çevrede İbrahim’in ayak izlerini takip edecek ve patrik döneminden önce ve sonra önemi artan çevredeki alanların bir mozaiğini keşfedecekler.
  • Balıklıgöl’ün ünlü hac yerlerini keşfedebileceğiniz ve şehrin ünlü yemeklerinden bazılarını tadabileceğiniz başkent Urfa’dan başlayabilirsiniz. Ya da İbrahim’in vaat edilen Kenan ülkesine seyahat etmeden önce Sarah ile birlikte yaşadığı İncil’deki Harran şehrini tercih edin. Bu dönemin kalıntıları (Yakup Kuyusu, Jethro şehri), günümüz Arap ve Kürt köylerinin pamuk tarlaları ve kerpiç evleri arasında sıkışmış durumda.
  • Harran’a bir günlük yürüyüş mesafesinde, çevredeki platodan aniden yükselen birkaç tepedeki türbe yer alır; Bazıları, yakın zamanda keşfedilen Göbekli Tepe arkeolojik harikası gibi, kilometrelerce öteden görülebilir. Bu olağanüstü tarih öncesi, Urfa’nın tarihi hazineleriyle rekabet ediyor: şehir bir zamanlar Urfa’nın çağdaş kültürüne, mutfağına ve mimarisine farklı bir hava katan paganlara, Yahudilere, Hıristiyanlara ve Müslümanlara ev sahipliği yapıyordu.
  • Hz. İbrahim Yolu, dünya nüfusunun büyük çoğunluğu için önemli bir yere sahip olan İbrahim Peygamber’in doğduğu yer olarak kabul edilen Şanlıurfa’dan başlıyor.
  • Dünyanın dört bir yanından gelen gezginleri kutsal yerleri keşfetmeye yönelten rota İbrahim Peygamber’in, Şanlıurfa’dan kutsal topraklara giden yolculuğunun ilginç bir deneyimi. 1100 kilometrelik yürüyüş güzergahıyla Filistin’in El Halil kentinde sona eren rotanın Türkiye topraklarındaki uzunluğu ise yaklaşık 170 kilometre.
  • Hz. İbrahim’in mirası olan misafirperverlik ve dostluğu deneyimleme imkanı sunan bu rota için en uygun zamanlar yaz aylarının oldukça sıcak geçmesi nedeniyle Şubat-Mayısıs ve Ekim-Kasım arası dönemler.

8.   Yenice Orman Yolları Kültür ve Yürüyüş Rotası

Yenice Orman Yolları Kültür ve Yürüyüş Rotası
  • Yenice Ormanları Yolu, Karabük, 1999’da Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF), acil koruma gerektiren olağanüstü biyolojik çeşitliliğe sahip yüz “Avrupa Ormanlarının Sıcak Noktası” bölgesi belirledi. Karabük ilindeki Yenice Ormanı, Türkiye’deki dokuz “Sıcak Nokta”dan biridir.
  • Bölge, bakir orman, anıtsal ağaçlar, eşsiz bir ekosistem ve tropiklerin dışında nadir bulunan zengin bir biyolojik çeşitlilik içeren bir doğa harikasıdır.
  • Yenice Ormanı’nın kuşkusuz en önemli kısımları anıt ağaçların bulunduğu “Tabiatı Koruma Alanları” ve Arboretum alanıdır.
  • Koruma bölgesi, mirasın en değerli parçası olan birçok anıtsal ağaç türünün bulunduğu bozulmamış ormanın biyolojik çeşitliliğini korumak için kurulmuştur.
  • Bazı ağaçların gövdeleri dünyada ender görülen çap ve yüksekliklere ulaşarak, bol su ve nemin oluşturduğu yemyeşil vadiler, sarp zirveler, zengin bitki yaşamı arasında büyür.

Yenice Orman Yolları Kültür ve Yürüyüş Rotası Hakkında

Yenice Orman Yolları Kültür ve Yürüyüş Rotası Hakkında
  • Karabük Valiliği ve Yenice Kaymakamı tarafından Ekim 2009’da başlatılan bir proje kapsamında oluşturulan güzergah, 210 kilometre boyunca 21 parkur işaretlendi ve alternatif parkurlarla birlikte toplam güzergah 396 kilometreye ulaştı.
  • Parkurlar günübirlik geziler, kısa geziler veya uzun geziler olarak sınıflandırılır ve orman yolları ve patikaları içerir.
  • Dağ bisikleti parkurları toplam 292 kilometredir. İz işaretleme, uluslararası “Grande Randonnée” sistemine uygundur, kırmızı ve beyaz boya işaretleri ve yön tabelaları, rotaların başlangıçlarını, bitişlerini ve kavşaklarını işaretler.
  • Daha sonra patikalar, Hadrianoupolis kalıntıları da dahil olmak üzere Eskipazar’a (Karabük) kadar uzanır. 8 parkur daha eklenmiş olup, uzatma projesinin adı ‘Doğadan Tarihe Yürüyüş Rotaları – Eskipazar’dır.
  • Rotaları yürümek için en iyi mevsim Nisan ve Kasım ayları arasıdır.
  • Karabük ili sınırlarındaki Yenice Ormanları, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından belirlenen ‘Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik açısından en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 orman alanı’ içinde bulunuyor.
  • Yenice Ormanları içinde bulunan ve alternatif yollarla 396 kilometreye kadar uzanan Yenice Ormanları Yolu, orman yolu ve patikalardan oluşan 21 parkura da sahip. Bunun yanında dağ bisikleti için de parkurların bulunduğu bu rotanın en önemli bölümü anıt ağaçların olduğu ‘Tabiat Koruma Alanları ve Arboretum sahası’. Parkuru ziyaret etmek için en uygun dönem ise Nisan-Kasım ayları arasındaki dönem.
  • Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve eski konaklarıyla ünlü Safranbolu’ya sadece 40 kilometre mesafedeki Yenice Ormanları, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa’nın 100, Türkiye’nin ise dokuz sıcak noktasından biri olarak belirlendi.
  • Yemyeşil vadilerin, yalçın zirvelerin, suyun ve nemin yarattığı zengin bitki çeşitliliğinin yansıması olan anıt ağaçlar, bu doğa harikasının en değerli hazineleri olarak dikkat çekiyor.
  • Yenice Ormanları Doğa Yürüyüş Parkurları’ projesi Ekim 2009’da ayında uygulamaya geçirildi. 210 kilometre boyunca işaretlenen yol üzerindeki 21 parkur, günübirlik, kısa ve uzun olmak üzere üç kategoride toplandı. Parkurlar genellikle orman yolları ve patikalardan oluşuyor.
  • Ayrıca 292 kilometrelik dağ bisikleti rotası mevcut.
  • Türkçe daha fazla bilgi için http://ersindemirel.blogspot.com/2011/01/yenice-ormanlari.html adresini ziyaret edin.

9.   Hitit Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası (Gastronomi Yolu)

Hitit Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası (Gastronomi Yolu)
  • Hitit Yolu parkurları, Çorum’daki Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva gibi binlerce yıllık kentleri birbirine bağlıyor.
  • Roma döneminde Niconia olarak bilinen, aynı zamanda Yankoniye, Trokmu ve Gordiana olarak da anılan Çorum adının Yunanca kökeni Dzorum’dur. Bir araştırmaya göre Çorum adı, Oğuz Türklerinin Üçok koluna bağlı bir boydan gelmektedir.
  • Kültürel hazinelerle dolu eşsiz bir şehir olan Çorum, cömert bir doğaya sahiptir ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tüm Anadolu yarımadası içinde Hitit uygarlığının en çok izlerinin bulunduğu Çorum; İç Anadolu ile Karadeniz arasındaki yol ise medeniyetlerin geçişinde tüm zaman boyunca önemini korumuştur. Hattuşa Antik Kenti, Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Türkiye’deki 10 yer arasında yer alıyor.
  • Gastronomi Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası: Hitit Yürüyüş Yolundan sonra 2011 yılı içerisinde, Türkiye’de bir ilk olarak doğa, tarih ve mutfak kültürünü buluşturan bir eko turizm çalışması Kızılırmak Havzası, Gastronomi ve Yürüyüş Rotaları belirleme ve işaretleme çalışmaları tamamlanmıştır.
  • 2010’da 23 parkurun haritaları, GPS koordinatları çıkarıldı, çevre özelliklerini içeren bir kitap yayımlandı. Ersin Demirel’in hazırladığı kitapta uzunlukları 2 – 18 kilometre arasında değişen 11 günübirlik, uzunlukları 23 – 87 kilometre arasında değişen altı uzun yürüyüş, uzunlukları 32 – 103 kilometre arasında değişen altı bisiklet parkuru yer alıyor.
  • Kültürel mozaiğin en belirgin olduğu rotalardan biri olan Hitit Yolu’nda belirlenmiş olan 17 parkuru yürüyebilir, eşsiz güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz. Hitit Yolu, Anadolu’nun zengin tarihini ve kültürel mirasını doğa severlerle buluşturan bir yol.
  • Türkiye’de Unesco Dünya Mirası listesi‘ne giren yerlerden biri olan Hattuşa Antik Kenti ve Hititlerin zengin birikimini yansıtan ayrıntıları barındıran Hitit Yolu tarih, kültür ve doğa meraklıları için dünyanın en özel yerlerinden biri.
  • Çalışmalar sonucu 236 km boyunca işaretlenen doğa yürüyüşü rotası üzerindeki 17 parkur, alternatif güzergahlarla birlikte 385 kilometreye ulaşıyor.
  • Hitit yurdunun önemli kentleri Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva üçgenindeki tarihi güzergahlar kullanılarak oluşturulan Hitit Yolu eski kervan ve göç yollarından geçiyor.
  • Hitit Yolu yürüyüş parkurlarının en güzel bölümlerinden birini Alaca Çayı Vadisi oluşturuyor. Tarihin birçok evresinde yurt edinilen bu vadi, Cemilbey köyüne kadar uzanıyor.
  • 2010’da 23 parkurun haritaları, GPS koordinatları çıkarıldı, çevre özelliklerini içeren bir kitap yayımlandı. Ersin Demirel’in hazırladığı kitapta uzunlukları 2 – 18 kilometre arasında değişen 11 günübirlik, uzunlukları 23 – 87 kilometre arasında değişen altı uzun yürüyüş, uzunlukları 32 – 103 kilometre arasında değişen altı bisiklet parkuru yer alıyor.
  • Kızılırmak Nehrinin kılavuzluğunda trekking, bisiklet, kültür, manzaralı araç yolu ve jeep safari gibi farklı konseptteki rotalarıyla, aktiviteye olduğu kadar damak tadına da önem veren doğaseverleri beklemektedir.
  • Baharda bülbül şakımalarını dinleyebileceğiniz dokuz kilometrelik Karakaya – Alacahöyük etabını ve Köroğlu Dağları’nı seyredeceğiniz 11 kilometrelik İskilip Elmalı Vadisi etabını tavsiye ediliyor.
  • Anadolu Yarımadası bir kültür mozaiğidir, bu topraklara ve insanlığa damgasını vurmuş birbirini takip eden medeniyetlerin sentezidir. Bu uygarlıklardan Hititler, zamanlarının bir ‘süper gücü’ idi. Hititler, ilk yazılı anayasayı ve gelişmiş bir ceza kanununu yapmalarıyla ünlüdür; dönemin müthiş silahı olan hafif savaş arabaları yapmak için; strateji ustası krallar için; bin tanrı ve tanrıça içeren bir panteon için; ve muhteşem şehirler için.
  • Hattuşaş antik kenti, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nin bir parçasını oluşturan on Türk sit alanından biridir.
  • Hititler ayrıca bize, şimdi UNESCO Dünya Belleği Kaydı’nın bir parçası olan olağanüstü çivi yazılı tabletler bıraktılar. Hitit Rotaları, bölgenin zengin kültürel mirasını sakin bir ortamda keşfediyor – tarih tutkunları için gerçekten özel bir deneyim.
Hitit Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası (Gastronomi Yolu)
  • Gastronomi ve Yürüyüş Yolu, saklı kalmış güzellikleri ortaya çıkaran, unutulmaya yüz tutmuş yemekleri yaşatmayı hedefleyen ve Çorum’un aslında bir lezzet durağı olduğu iddiasını ortaya koymaktadır.
  • 190 kilometre boyunca işaretlenen bu rotalar, ilimizde doğaya dayalı alternatif turizm çeşitliliğinin gelişimine önemli katkı vermektedir. “Gastronomi Turları” ile yürüyüş, bisiklet, manzaralı araç yolu, kültür ve jip safari rotalarıyla alternatif programların uygulanmasına imkan sağlanması amaçlanmıştır.
  • Hitit Rotalarının odak noktası, 1988 yılında Boğazkale ilçesinde 2634 hektarlık bir arazi üzerine kurulmuş güzel bir Milli Parktır.
  • Milli Park, antik Hitit kenti Hattuşa’nın kalıntılarını ve Alacahöyük toprak mezar höyüğünü içerir.
  • Hitit Yürüyüş Rotaları ve Bisiklet Parkurları, Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva’nın oluşturduğu üçgenin köşelerini birleştiren tarihi yolları takip ediyor.
  • Güzergahlar Çorum Valiliği tarafından çizildi ve çalışmalar Ekim 2010’da tamamlandı.
  • 236 km’lik 17 trekking rotası ticaret kervanlarının kat ettiği eski yollar ve birbirini takip eden göç dalgaları tarafından işaretlenir.
  • Alternatif yollar da sayıldığında toplam uzunluğu 385 km’ye ulaşıyor.
  • Altı heyecan verici dağ bisikleti parkuru 406 km’lik bir alana yayılıyor.
  • 1355 kilometre uzunluğundaki Kızılırmak, ilin 10 ilçesinden geçerek Çorum şehrine hayat veriyor.
  • Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak, Çorum’un peyzajını yeşillendirir ve iç kısımlardaki derin vadilerin kültürlerini Karadeniz kıyılarına bağlar.
  • Dağların, derin vadilerin, yemyeşil ormanların, şelalelerin bulunduğu ilin güney kesiminin aksine, kuzey kesiminin doğal güzellikleri renkli yaylalardan oluşmaktadır. Elbette mutfağı da Çorum’un zengin kültürel mozaiğini yansıtıyor.

     Gastronomi Rotası Hakkında

Hitit Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası (Gastronomi Yolu)
  • Kızılırmak Havzası Çorum Gastronomi ve Yürüyüş Rotası projesi hazırlanırken Türkiye’de ilk kez kullanılan farklı bir konsept kullanıldı.
  • Bir ekoturizm çalışmasında Kızılırmak boyunca uzanan yerleşimlerin kültürel, tarihi ve doğal güzellikleri değerlendirilmiş ve özgün bir yemek kültürünü desteklediği tespit edilmiştir.
  • Nehrin güzergahı boyunca, doğanın kucağında, sürekli bir gezgin akışı, zamanın akıntılarıyla taşınarak, bu kültürü yayarak, zaman ve mekan arasında kesintisiz bir yolculuk yapar.
  • Kızılırmak Havzası’nın ekoturizm açısından değerlendirilmesi sonucunda 190 kilometrelik gastronomi ve yürüyüş parkurları işaretlendi.
  • Toplam 305 kilometrelik alternatif rotalarla birlikte 25 parkurdan oluşuyor. Türkiye’deki diğer patikalarda olduğu gibi patikalarda kırmızı-beyaz işaretlerle işaretlenmiş 37 ve 52 kilometre uzunluğunda uzun yürüyüş yolları bulunuyor.
  • Genellikle köy ve orman yollarını takip eden toplam 606 kilometrelik 7 bisiklet yolu bulunmaktadır.
  • Manzaralı Araç Yolu olarak bilinen 702 kilometrelik kısım Kırşehir yakınlarındaki Hirfanlı Barajı’ndan başlayıp Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum, Samsun ve Sinop illerinden geçmektedir.
  • Nevşehir ilinin Avanos ilçesinden kuzeye giden Kızılırmak’ı takip etmek isteyenler bu rotanın nehre paralel kısımlarını kullanarak Karadeniz kıyısına ulaşabilirler.
  • Çorum’un tarihi değerlerini görmek isteyenler 359 kilometrelik Kültür Rotasını takip edebilirler.
  • Böylece Hattuşa Antik Kenti, Yazılıkaya, Alacahöyük, Çorum Müzesi ve Saat Kulesi, Kapılıkaya, Osmancık Koyunbaba Köprüsü, Kandiba Kalesi, İç Kale ve Hacıhamza Kargı Camii, İskilip Kalesi ve Kaya Mezarlarını tek seferde geçebilirsiniz.
  • Aynı zamanda tüm bisiklet rotaları ve Manzaralı Araç Yolu jeep safari rotası olarak birleştirilebilir.
  • Sinop ilinin güneyinden ve Çankırı’nın kuzeyinden ve ayrıca güzel Kızılırmak’ın çevrelediği Çorum’dan geçen bu ekoturizm rotasını keşfederken, tarihi ve kültürel değeri olan otantik öğeleri, el sanatlarını ve folkloru görme fırsatınız var.
  • Ayrıca fasulye, mercimek, buğday, haşhaş, erişte, birçok çeşit dolmalar, tatlılar gibi tarla mahsullerine dayanan, adı kulağa tuhaf gelen, kulağa tuhaf gelen yöresel geleneksel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. helva gibi.
  • Rota, özellikle Nisan-Kasım arasındaki dönemde yürüyüş için çok uygundur. Parkurun en yüksek yeri Kösedağ’dır (2100 m.), kışın Sakaröküz Tepesi ile birlikte yoğun kar altındadır.
  • Hitit Yolu 236 KM’lik bir rotada işaretlenmiş ve GPS verileri çıkarılmış olan 17 parkurdan oluşan bu yol trekking severler için harika bir alternatif.
  • Çorum’daki Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva bölgelerinden geçen bu yol, tarih ve doğayı bir arada sergiliyor.
  • Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva üçgenindeki ‘Hitit Yolu’, alternatif güzergâhlarla birlikte toplam 385 kilometreye ulaşan 17 parkurdan oluşuyor. Rotaların ana hatlarında Boğazkale-Hattuşa-Şapinuva, Alacahöyük-Alaca-Şapinuva ve Boğazkale-Alacahöyük bölgeleri var.
  • Alaca Çayı Vadisi ve İncesu Kanyonu ise alternatif rotalar. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Hattuşa Antik Kenti’nde güneşin batışını izlemek ve Alacahöyük’te tarihin katmanlarını keşfetmek de parkurun güzelliklerinden.

Hitit Yürüyüşü Kültür ve Yürüyüş Yolu En İyi Sezon

•      Rota özellikle Nisan-Kasım arasındaki dönemlerde yürüyüş için son derece uygun. Parkurun en yüksek bölümü olan Kösedağ (2100 m.) ile Sakaröküz tepelerinin kış aylarında yoğun kar altında olduğunu hatırlatalım.

Çorum’da bulunan En İyi Yürüyüş Parkurları

Hitit Yolu Yürüyüş Önerileri
  • Karayanık – Şelaleler – Asarkaya
  • Gökçedoğan Baraj Gölü – Kızıloluk Piknik Alanı
  • Karaağaç Yayla – Mt. Köse – Çukuraluç
  • Tepelice – Hacıveliler – Kargı Tatil Köyü
  • Kargı Tatil Köyü – Kızılcaoluk Şelalesi – Başköy
  • Yalakyayla – Akpınar
  • Akpınar – Ahmetçe – İskilip

Hitit Yolu Yürüyüş Önerileri

  Günübirlik Yürüyüş Parkurları Uzunluk

  • Sorkun-Asarkaya 6 Km
  • Sorkun-Karayanık Şelaleleri 7 Km
  • Yalakyayla-Akpınar 11 Km
  • Akpınar-İskilip 14 Km
  • Karaağaç Yaylası-Çukuralıç 15 Km
  • İskilip-Karayanık 52 Km
  • Gökçedoğan Baraj Gölü-Kızıloluk 5 Km
  • Tepelice-Kargı Tatil Köyü 9 Km
  • Tepelice-Çobanlar 11 Km
  • Zeytin Yangın Göz. Kul.-Gölbel Gölü 5 Km
  • İnegöl Yangın Göz. Kul.-Karaca Yaylası 11 Km
  • Bisiklet Parkurları Uzunluk
  • İskilip-Asarkaya 54 Km
  • Kargı-Saraycık 62 Km
  • İskilip-Elmabeli-İskilip 82 Km
  • Obruk Baraj Gölü Çevresi-İskilip 110 Km
  • 1.     Gün : İskilip-Ahmetçe (7 km), Ahmetçe’de bir köy evinde konaklama
  • 2.     Gün : Ahmetçe-Akpınar-Yalakyayla (14 km), Yalakyayla kampı
  • 3.     Gün : Yalakyayla-Sorkun (11 km), Sorkun’da bir köy evinde konaklama
  • 4.     Gün : Sorkun-Asarkaya-Şelaleler-Karayanık (14 km), Karayanık’ta bir köy evinde konaklama
  • 5.     Gün : Karaağaç Yaylası-Abdullah Yaylası (10 km), Kargı Tatil Köyü’nde konaklama
  • 6.     Gün : Tepelice-Hacıveliler-Kargı Tatil Köyü (11 km), Kargı Tatil Köyü’nde konaklama
  • 7.     Gün : Kargı Tatil Köyü-Şelale-Başköy-İkitaş (14 km), Kargı’da konaklama

Türkçe daha fazla bilgi için

  • www.gastronomyolu.com 
  • http://www.ersindemirel.blogspot.com/2012/01/gastronom-yolu.html adresini ziyaret  edin.
  • “Hitit Yolu Yürüyüş Parkurları” kitabını internetten ücretsiz indirebilirsiniz (www.hitityolu.com).
  • “Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş Yolu” çalışmalarına ilişkin rehber kitap yayınlanmış olup, rotalarla ilgili bilgilere ve parkurların GPS koordinatlarına http://www.gastronomiyolu.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
  • “Hitit Yolu Yürüyüş Parkurları” kitabını internetten ücretsiz indirebilirsiniz (www.hitityolu.com).

10. Troya Kültür Rotası

  •       Troya Kültür Rotası Çanakkale’de (tarihi adı Troas) bulunur ve doğu-batı ekseninde Ege ve Marmara denizlerini, kuzey-güney ekseninde ise Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlar.
  •       Arkeolojik çalışmalar bu bölgenin MÖ 7000’den itibaren Anadolu halklarının Avrupa topraklarına göç etmek için kullandıkları yollardan biri olduğunu göstermektedir.
  •       Troas tarih boyunca önemini hiçbir zaman kaybetmemiştir. Truva Savaşları, Helenler, Lidyalılar, Persler, Büyük İskender, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini taşır. Ayrıca Çanakkale Savaşı, bölgenin, Birinci Dünya Savaşı’nın yanı sıra dünya tarihinin akışını da değiştirdiği şekilde tarihte nasıl önemli bir rol oynadığının bir göstergesiydi.
Truva Antik Kenti
  •       Gelecek Turizmde Programı, Troya Kültür Rotası’nı desteklemekte ve Homeros’un İlyada’daki dizeleriyle ölümsüzleştirdiği Truva kenti ile başlamaktadır.
  •       Paris’in Hellen’den kaçtığı ve Truva Savaşlarının gerçekleştiği yer burasıdır. Priam’ın Schliemann’a göre paha biçilmez hazinelerine ev sahipliği yapıyor ve bugün UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde.
  •       Güzergah yaklaşık 120 km uzunluğundadır.
  •       Truva Antik Kenti’nde başlar ve Assos Antik Limanı’nda biter. Tüm rotayı tamamlamak bisiklet veya yürüyüş temponuza, parkurdaki köylerde, plajlarda ve tarihi mekanlarda geçirilen süreye bağlı olarak yaklaşık 5-7 gün sürecektir.
  •       Rota birkaç etaptan oluşuyor, bu nedenle daha kısa veya tematik turlar yapmak da mümkün.


Bütün outdoor aktivitelerinde güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video doğru eğitim ve deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi kendiniz ön planda tutun. Her durumda doğadan taraf olun.  Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası