Antalya’da Karavan Yasağı

Advertisements

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Özellikle dağcılık ve tehlikeli-ekstrem outdoor aktivitelerine katılmak 2020 yılında bir genelge ile kolluk (polis, jandarma, sahil güvenlik) iznine bağlanmıştı. 2021 yılının temmuz ayında ülkemizin birçok yerinde orman yangınları çıktı. Valilikler önlem olarak Orman ve Milli Parklara girişleri yasakladı. Orman ve Milli Parklara Girişler Yasaklandı! başlıklı yazımızda 25 ilde orman ve milli parklara giriş çıkışların yasaklandığını açıklamıştık. Gelen yoğun sorular üzerine Valiliklerin sitelerini tarayıp Türkiye’de Ormana girmenin yasaklandığı illerin tam listesini yaparak okuyucumuzu bilgilendirerek “Şimdilik 48 ilde orman ve milli parklara giriş Valiliklerce yasaklanmıştır. Unutmayın başka illerde de yasaklar alınmış ama Valiliklerin sitelerinde duyurulmamış olabilir!” demiştik.

Orman yasakları başladı.

Orman yasakları ve kamp izinleri hakkında şu yazılarda belirttiğimiz hususlara dikkat etmenizi ve yazıları dikkatle okumanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Outdoor ve kampçılık alanlarında gelişen bütün hareketliliği takip ederek okuyucumuzu bilgilendirmeye devam ediyoruz. 2022 yılının Mayıs ayında birçok ilimizin valiliklerinin sayfalarında Ormanlara girişlerde uygulanacak yeni kısıtlamalar duyuruldu. Türkiye’de birçok ilde ormanlara girişler kısıtlandı.

Antalya Kamp karavan

Karara göre ormanlık alanlarda;

  • Mangal / semaver yakmak ve piknik yapmak,
  • Orman içinde ATV, UTV ve motosiklet kullanmak,
  • Motorlu vasıtalarla sportif faaliyetler yapmak (Off-Road)
  • Çadırlı kamp yapmak,
  • Dilek feneri, meşale, havai fişek kullanmak,
  • Anız, bağ bahçe artığı ve çöp yakmak YASAKLANMIŞTIR.
  • Detayları (https://turkeyoutdoor.org/2022/05/16/ormanlara-girisler-kisitlandi/) yazımızda bulabilirsiniz.

Antalya Kamp Karavan Yasağı

Kamu kurumlarının birbirinden bağımsız ve çoğu zaman koordine olmadan sürekli olarak aldıkları yasak kararlarıyla 2022 yılında kamp karavan sektörü için zorlu ve karışık geçeceği anlaşılmaktadır.

Gelen haberlere göre kamu kurumlarının kamp karavan sektörüne yönelik olarak ciddi düzenlemeler yapmak yerine sürekli olarak yasaklar koyarak sorunu çözmeye çalıştıkları görülmektedir. Bu yasakların diğer illerde de yaygınlaşarak karavan sektörüne darbe vuracağı söylenebilir.

Cumhuriyet Gazetesi‘nde yayınlanan bir haber kamp karavan turizmi açısından önemli mahiyettedir. Aşağıdaki yazıyı (https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/antalyada-karavan-kargasasi-her-yer-yasak-1939928) adresinden aldık.

Antalya’da karavan kargaşası: Her yer yasak

Antalya Büyükşehir Belediyesi, yurttaşların şikayetleri sonrası Konyaaltı Sahili boyunca karavanların durması ve park etmesini yasakladı. Uygun ve yeterli park alanının olmaması karavan sahiplerini zor durumda bıraktı.

Antalya Kamp Karavan yasağı

Antalya Konyaaltı’nda Altınyaka Kavşağı ve Boğaçayı Caddesi girişine karavanlar park edince yurttaş şikâyetçi oldu. Sesler yükselmeye başlayınca belediyeler de çözümü yasak getirmekte buldu. Büyükşehir Belediyesi, Konyaaltı Sahili boyunca karavanların durması ve park etmesini yasakladı. Ancak karavanların uzun süreli kalabilecekleri bir yer gösterilmemesi sorunu büyüttü. 

Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, kararın kendilerine ait olmadığını jandarma tarafından güvenlik gerekçesiyle karavanların kaldırılmasının istendiğini bildirdi. Geyikçi, karavanlarıyla ilçeye gelen misafirlere Demre yolu üzerinde belediye plajının hemen arka tarafında hazineye ait boş alana yönlendirdiklerini belirterek “Belediye olarak karavan park ve kamp alanı yapabilecek yerimiz yok. Daha çok hazine alanları var. O nedenle karavancıları söz konusu alana yönlendirebiliyoruz. Orlarda da gerekli olan su, elektrik, tuvalet gibi altyapı hizmetimiz yok. Sadece plajımızdan yararlanabiliyorlar” dedi. 

Demre Belediye Meclisi de 6 Ekim 2021 tarihli aldığı kararı gerekçe göstererek ilçedeki karavancılara “Rekreasyon ve park alanı düzenleme çalışmaları yapılacağından işgal etmiş olduğunuz alanı tahliye edin” uyarısında bulundu.


Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. Bu numaraları aradığınızda hem yasaklar konusunda bilgi almış olursunuz, hem de görüşmeler kayıt edildiği için herhangi bir idari ceza yazılması durumunda cezayı mahkemelerden çok kolaylıkla iptal ettirebilirsiniz.

Kolluk güçleri vatandaşa hizmet etmekle görevlidir ve telefon etmekle veya başvurmakla onları rahatsız etmezsiniz. Telefonlara cevap vermek ve vatandaşı bilgilendirmek güvenlik güçlerinin görevidir. Dolayısıyla en küçük bir konuda bile güvenlik birimlerini aramaktan, sormaktan, izin veya bilgi almaktan KESİNLİKLE ÇEKİNMEYİN.

Polisi jandarmayı arayın, bilgilenin, bilgi verin, güvende olun.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org

Advertisements
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et