Ormanlara Girişler Kısıtlandı

Advertisements

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Özellikle dağcılık ve tehlikeli-ekstrem outdoor aktivitelerine katılmak 2020 yılında bir genelge ile kolluk (polis, jandarma, sahil güvenlik) iznine bağlanmıştı. 2021 yılının temmuz ayında ülkemizin birçok yerinde orman yangınları çıktı. Valilikler önlem olarak Orman ve Milli Parklara girişleri yasakladı. Orman ve Milli Parklara Girişler Yasaklandı! başlıklı yazımızda 25 ilde orman ve milli parklara giriş çıkışların yasaklandığını açıklamıştık. elen yoğun sorular üzerine Valiliklerin sitelerini tarayıp Türkiye’de Ormana girmenin yasaklandığı illerin tam listesini yaparak okuyucumuzu bilgilendirerek “Şimdilik 48 ilde orman ve milli parklara giriş Valiliklerce yasaklanmıştır. Unutmayın başka illerde de yasaklar alınmış ama Valiliklerin sitelerinde duyurulmamış olabilir!” demiştik.

Orman yasakları başladı.

Orman yasakları ve kamp izinleri hakkında şu yazılarda belirttiğimiz hususlara dikkat etmenizi ve yazıları dikkatle okumanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Kamp yapmak yasak mı?

Outdoor ve kampçılık alanlarında gelişen bütün hareketliliği takip ederek okuyucumuzu bilgilendirmeye devam ediyoruz. 2022 yılının Mayıs ayında birçok ilimizin valiliklerinin sayfalarında Ormanlara girişlerde uygulanacak yeni kısıtlamalar duyuruldu.

Orman Yangınlarıyla Mücadele Kapsamındaki Tedbirler

Bursa, İzmir ve Hatay başta olmak üzere bazı illerde Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonları kararıyla ormanlara girişler ve her türlü outdoor aktivitesi yasaklandı veya kısıtlandı.

Bursa Valiliği’nin sitesinde 16.05.2022 tarihinde yayınlanan bir yazı ile Bursa Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonunun 11.05.2022 Tarihli Kararı duyuruldu.

Bu karara göre ormanlık alanlarda;

  • Mangal / semaver yakmak ve piknik yapmak,
  • Orman içinde ATV, UTV ve motosiklet kullanmak,
  • Motorlu vasıtalarla sportif faaliyetler yapmak (Off-Road)
  • Çadırlı kamp yapmak,
  • Dilek feneri, meşale, havai fişek kullanmak,
  • Anız, bağ bahçe artığı ve çöp yakmak YASAKLANMIŞTIR.

Kamp yapmak yasak mı?

Kamp yapmak yasak mı?

Resmi tescilli piknik ve mesire alanlarında ise akşam 20.30 ile 09.00 arasında her türlü ateş yakmak (mangal, semaver, kamp ateşi, kontrollü ateşler dahil) YASAKLANDI.

Ormanlara Giriş Yasak mı?

Yaptığımız araştırmada İzmir ve Hatay Valiliklerinin sitelerinde de çeşitli orman giriş yasaklarının duyurulduğunu gördük. Diğer illerde de bu tip yasakların alınmış olabileceğini, bazı valiliklerin duyuru yapmamış olabileceğini, yakın zamanda başka illerde de bu yönlü kararlar alınacağını tecrübelerimize dayanarak söyleyebiliriz.

Kamp Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler:

Orman giriş yasakları

Yukarıdaki kanun maddeleri ve genelgeler dikkate alındığında doğaya nefes almak için bile gitseniz de hakkınızda yukarıdaki mevzuatın herhangi birisine dayanılarak idari para cezası uygulanabilir.

Son olarak en az 48 ilde bırakın kamp yapmayı, çadır kurmayı ormanlık alanlara giriş dahi yasaklanmıştır. Uygulamada bu yasağa çok fazla riayet edilmese de mevzuat uyarınca her zaman idari para cezası alma ihtimali bulunmaktadır. Dolayısıyla “Kamp yapmak isteyenlere tavsiyemiz, kamp yapmak istediğiniz bölgenin enniyet, jandarma, zabıta yahut orman teşkilatlarına ister sözlü, isterseniz de işimiz garanti olsun derseniz yazılı olarak (dilekçe ile) sormanız sizin yararınıza olacaktır.”

Outdoor Camiasına Önemli Uyarı

Yukarıda ve bağlantılarını eklediğimiz yazılarımızda belirttiğimiz kanunlar, genelgeler ve kolluk kuvvetlerinin uygulamaları net olarak bir olguyu ortaya koymaktadır: Kamu gücü istediği zaman çeşitli sebeplerle doğa aktivitelerinin tamamını yasaklayabilmekte, idari para cezası kesebilmektedir. Bu mevzuat kamu kurumlarına sınırsız ve muallak yetki vermektedir. Muğla’da yaşanan olayda da görüldüğü gibi sahilde çadır kurmaya bile “emre uymamak” gerekçesiyle idari para cezası yazılabilmektedir.

Bu cezalar yazıldıktan sonra iptal ettirilme olasılığı son derece düşüktür.

Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. Bu numaraları aradığınızda hem yasaklar konusunda bilgi almış olursunuz, hem de görüşmeler kayıt edildiği için herhangi bir idari ceza yazılması durumunda cezayı mahkemelerden çok kolaylıkla iptal ettirebilirsiniz.

Kolluk güçleri vatandaşa hizmet etmekle görevlidir ve telefon etmekle veya başvurmakla onları rahatsız etmezsiniz. Telefonlara cevap vermek ve vatandaşı bilgilendirmek güvenlik güçlerinin görevidir. Dolayısıyla en küçük bir konuda bile güvenlik birimlerini aramaktan, sormaktan, izin veya bilgi almaktan KESİNLİKLE ÇEKİNMEYİN.

Polisi jandarmayı arayın, bilgilenin, bilgi verin, güvende olun.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org

Advertisements
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et