Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Bu yazı dizisi Türkiye’nin Outdoor Sayfası’nın ilgililerinin dikkatini çeken ekstrem sporlar hakkındaki yayınlarından oluşmaktadır. Güvenli ve eğlenceli ekstrem sporlar için serideki diğer yazılara da bakmanızı tavsiye ediyoruz. Outdoor Ekstrem sporları bu yazı dizisinde. İlk yazımızda ekstrem spor ne demektir sorusunun cevabını vermiştik. Outdoor aktiviteleri nelerdir başlıklı yazımızda bazı ekstrem sporlarını isim olarak tanıttık. En Popüler Ekstrem Sporlar başlıklı yazımızda ise Türkiye ve dünyada en çok tercih edilen 42 ekstrem sporun her birini birer kısa paragraflar tanıttık.

Bu yazı serimizde Ekstrem sporlardan en tehlikelisi olan base jumping hakkında bilgi vereceğiz. Base jumping nedir? base jumping nasıl yapılır?, base jumping Türkiye’de nerede yapılır? base jumping eğitimi, base jumping nerede yapılır?, base jumping için gerekli ekipman nelerdir sorularının cevabını bu yazımızda bulacaksınız. Base jumping hakkında bilgi en detaylı olarak Türkçe’de bu yazı dizimizde yer alıyor. Türkiye’nin Outdoor Sitesi outdoor alanında her konuda bilgi vermeye devam ediyor! Ekstrem Sporlar Nelerdir diye merak ediyorsanız ilgili yazı dizimize göz atın.

Bu yazımızda aşağıdaki başlıklarda tanıtıcı bilgiler verdik:


Rafting Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Rafting

Raftingde amaç kauçuktan yapılmış bot içerisine kürekler yardımıyla yön ve denge belirleyerek rafting parkurunu tamamlamaktır. Turizm amaçlı, amatör ve sürekli bu spor ile uğraşanlar olarak rafting farklı kesimlerden talep görmektedir.

Bahse konu spor, hızla akan nehirde yüksek debiye karşı koyarak devrilmemeyi ve alabora olmamayı amaç edinir. Rafting, akarsularda yapıldığı gibi hidroelektrik barajlara sahip olan nehirlerde de yapılır. Barajlarda biriken enerji serbest bırakıldığında nehrin de debisi artar.

Rafting teknik malzemeler olarak can yeleği, kask, su geçirmeyen elbise, su geçirmeyen bot ve kürek kullanılıyor. Yine herhangi bir botun devrilme ihtimaline karşı ekip rehberinde kurtarma ipi ve bıçak bulunuyor. Mevsimlere göre su seviyesi değişmesinden dolayı genellikle rafting sporu ile uğraşanlar Mayıs ve Temmuz aylarını bu spor için tercih ediyorlar.

Rafting sporunda parkurlar zorluk derecesine göre 1’den 9’a kadar numaralandırılıyor. En profesyonel raftingçiler bile en fazla 5. parkurda bu sporu yapabiliyorlar. Çünkü diğer parkurlarda bu sporu yapmak biraz yaşamsal riskler taşımak anlamına geliyor.

Rafting

Rafting amatör veya profesyonel olarak yapılabilen bir spordur. Dolayısıyla amatör sporcuların öncelikle güvenliklerine dikkat etmeleri ve tur rehberinin komutlarına harfiyen uymaları gerekmektedir. Amatör olarak rafting yapılan ırmaklar ve mevsimler genellikle çok yüksek risk taşımayan raftinglerdir. Melen Çayı veya Köprüçay’da yaz mevsiminde yapılan bir rafting ile Rize Fırtına Deresi’nde baharda yapılan rafting farklıdır.

Amatör olarak rafting yapacakların en önemli olarak akarsu debilerinin en düşük seviyede olduğu yaz mevsimini tercih etmeleri ve verilen talimatlara uymaları gerekmektedir.

Rafting ile ilgili bilmeniz gerekenler

  1. Nehirde ceketinizi daima takın. Can yeleği rahatça oturmalıdır. Can yeleğinizi sakin bir bölümde bile olsa çıkarmadan önce daima rehberinizle görüşün.
  2. Kasklar, sizi hevesli rafting arkadaşlarınızın küreklerinden ve bir salta kürek / çerçeveden (bir kürek teçhizatına bir kapak takınması durumunda) ve çok nadiren nehir üzerindeki kayalara karşı koruma olarak sizi korumak için takılır.
  3. Sadece hızlıca bakmaya gitseniz bile can yeleğinizi ve kaskınızı açık tutun. kayaların üstünde yürüyor olsanız bile düşebilirsiniz, güvenlik ekipmanınız sizi koruyacaktır.
  4. Bilek, kol, bacak veya boynunuza herhangi bir ip bağlamayın / sarmayın! Bir kapak olması halinde veya düşmeniz durumunda bu tehlikeli olabilir.
  5. Kürek çekerken sallarınızı salondaki güvenlik çizgisine koymayın. Bir kayaya çarptığınızda incinmeniz muhtemeldir.
  6. Salın bir kayaya çarpması durumunda, salın iki ton momentumunu hafif kürek, ayak ya da ellerinizle durdurmayın – zarar göreceksiniz. Salın kayalardan çıkmasına izin verin – salları onarmak çok daha kolay (ve daha ucuz!)!
  7. Rapids’in üzerinde su kavgalarını ve diğer eğlenceli etkinlikleri durdurun ve kılavuzunuzun büyük rapids’in üstündeki çizgisinde konsantre olmasına izin verin. Kişisel güvenlik ekipmanlarınızın – can yeleği ve kaskları – rahatça oturduğundan ve ayaklarınızın tüplerin altından veya ayak bardaklarının içine, büyük bir hızın üstünde sıkıca tutturulduğundan emin olun.
  8. Vücut sörfü sal olmadan hızlı bir görüşme yapmaya çalışıyorsa Bunu yalnızca kolay rapids ve çok fazla kayalar olmayan bölümlerde yapabilirsiniz. Bunu yaparken rahat ederseniz, vücut sörfü eğlenceli bir şeydir. Bir kere suya girince, ayağınız aşağıya doğru bakacak şekilde sırtınızı uzatın, parmaklarınız suyun dışına çıkartacak şekilde pozisyon alın. Hatırlanması gereken birkaç ipucu: a. Nehir rehberinizden izin alıncaya kadar atlamayın.
  9. Tüm rapids vücut sörfü için güvenli değildir ve izinsiz atlamak isterseniz bir kaç gün boyunca ‘eğlenceli’ yürüyüş yapıyor olabileceğinizi unutmayın! C. Saldan nehre dalmayın. Yüzeyin altında görünür olmayan kayalar olabileceğinden her zaman önce ayaklarınıza basınız. Bir dalganın altına inerken nefes alıp sol yukarı dalgalarken nefes almayı bırakın. Dalganın tepesine çıktıkça nazikçe ellerinizi itebilirsiniz – bu nefes almak için biraz daha keskinleşmenizi sağlar! F. Vücut sörfü rapids, yüzücüler için önerilmez.
Rafting

Rafting Saldan Düşünce Nasıl Davranılmalı

Bir saltan düşer ve beden sörfü yapmak zorunda kalırsanız, şunları hatırlayın:

  • a. Panik yapmayın – rahatlayın.
  • b. Saldan düştüğünüz anda, can yelekiniz sizi derhal yüzeye çıkaracaktır.
  • c. Salın hemen yanında yüzeceğiniz yüzde doksan yüzde olasılığı vardır. Salı tutun. Salın nehir üzerindeki en büyük can yeleği olduğunu unutmayın.
  • d. Sala yakınsanız (bir metre veya iki uzakta) ve yüzücüyseniz, sala için yüzün
  • e. Saldan uzaktaysanız, beyaz su pozisyonunu kabul edin (ayrıca beyaz su misyonerliği pozisyonu olarak da adlandırılır!): Ayağınız aşağıya bakacak şekilde sırt üstünde uzanınız.
  • f. Hızlı bir şekilde kalkmaya kalkışmayın çünkü bu, bir kaya ya da su altında başka engellerin ayağına takılmasına neden olabilir.
  • g. Raketine tutun. Saldaki kürek olmadan oldukça yararsız olacaksın ve kürek çekmeden içeri girersen takımın nehre geri atması muhtemel olacaktır. Erişiminizi genişletmek ve yardım almak için kürek takımını kullanabilirsiniz. Raketin ucunu daima size yardım etmeye çalışan birisine veya yardım etmeye çalıştığınız bir kişiye verin.
  • h. İç güdülerinize aykırı olmasına rağmen rehberinizi dinleyin. Rehberiniz herhangi bir yönde işaret ediyorsa, o yönde yüzün. Rehberleriniz her zaman güvenliği işaret eder.
  • Rehberinizin size fırlatma ihtimali olan kurtarma torbasına dikkat edin. İpin çantanın dışına yapıştıracağından tutun, çantanın kendisini değil. Halatı bilek veya boynunuzun etrafına sarmayın. Çektiğiniz yönden yüzünüzü işaret ederek omuzunuzun üzerine koyun, çünkü hava cebini oluşturur (emniyet brifinginde rafting yapmadan önce size açıklanacaktır) ve sala geri çekilin.
  • j. Diğer kirişlerinizden biri saltan düşerse, onları yalnızca can yeleğinin üst kısmından (omuz bölümü) tutun.

Kaynak: (https://www.raftingo.com)

Rafting İngilizce Türkçe ne demek?

Rafting: azgın ırmak sularında sal, kano, motorsuz tekne gibi bir araçla, kürek çekerek yol alma biçiminde yapılan spor.

Rafting sporu nedir nasıl yapılır?

Rafting, debisi bir kez olsa yüksek ve hız hızı ortadayken üstü olan nehirler üzerinde yapılan ekstrem bir spordur. Kabaca “Raft” adı verilen basit bir bot ile, oldukça azgın bir şekilde akan nehre karşı verilen bir mücadeledir.

Ekstrem sporlardan biri olan rafting, ilk kez 1900’lü yılların başında, Amerika’da yapılmaya başlamıştır. Raft, İngilizcede sal ve tekne anlamına gelir. Takım sporu olan rafting en az 4 en fazla 12 kişilik takımlarla yapılır. Raftingde amaç, salı devirmeden kayalıkların arasından geçmektir.

Rafting nasıl yapılır?

Rafting

Rafting parkurları dünyada ırmakların bölgesel zorluk derecelerine göre sınıflara ayrılmıştır. Su debisinin uygun olduğu dönemlerde +7 ve üzeri sağlık problemi olmayan tüm raft severler gönül rahatlığıyla rafting yapabilmektedirler.

Rafting turu öncesi görsel ve canlı 30 dakikalık bilgilendirme sizlerin ırmakta nasıl davranılması gerektiği nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağı anlatılır. Bot içerisinde tur boyunca profesyonel bir rehber bulunur.

Rafting yapmak için yaş sınırı nedir?

Rafting adrenali oldukça yüksek bir spor olmakla birlikte tehlikeli bir spordur, bundan dolayı hazırlıklar tam olarak yapılmadan tüm kontrollerden geçmeden ve bir uzman olmadan tek olarak yapılması tehlikelidir.

Rafting eğlence amaçlı yapılan bir su sporu faaliyetidir. 5 yaşından 65 yaşına kadar her insan yapabilir. Kesinlikle hiçbir tehlikesi yoktur.

Rafting en az kaç kişiyle yapılır?

Rafting

Rafting nasıl yapılır sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz: Bir rehber ya da eğitmenin önderliğinde bot ile akarsu yatağı üzerinde gerçekleştirilen bir takım oyunudur. En az 4, en fazla 12 kişilik ekip botun iki yanında yerlerini alarak kürek çeker.

Kimler rafting yapamaz?

Sağlık problemleri olanlar: Rafting sporu adrenalin salgısını yükselten bir spordur. Aşırı heyecanının, korkunun, paniğin sebep olabileceği kalp rahatsızlığı olanlar, panik atak hastalığı olanlar, hamile bayanlar rafting turlarına katılmamalıdır.

Yerli ve özellikle son zamanlarda en çok yabancıların tercih ettiği bölge 7 yaş ve üzerinde yaşlara sahip olan herkesin Rafting turuna katılabilir. Rafting yapma yaşı eğer sağlıkla ilgili herhangi bir problemi yoksa 7 yaş ve üzeridir.

Rafting

Yüzme bilmeyen biri rafting yapabilir mi?

Rafting yapmak için 4. zorluk derecesine kadar olan nehirler de yüzme bilmek ya da bilmemek diye bir kavram yoktur. Yüzme bilmek su sporlarına ilgi duyanlar için tabi ki avantajdır.

Kışın rafting yapılır mı?

Her ırmağın kış ve yaz davranışı ve debisi değişiklik gösterir, dolayısıyla rafting yapmak için mevsim önemli değildir. Zorlu bir parkur olmadığından raft ve kanoların devrilme riski çok az. Bu yüzden kışın rahatlıkla kullanılabiliyor.

Yağmurlu havada rafting yapılır mı?

Kan insana ne kadar gereklisi ise yağmurda rafting sporu için o kadar gereklidir. Havanın yağışlı olması rafting sporundan alacağınız tadı daha da artıracaktır. İnsanlar yağmur gördüğünde çekinirler ama aslında yağmurlu turlarımız daha eğlencelidir.

Rafting

Gözlükle rafting yapılır mı?

Rafting açık havada yapıldığı için bazı güneş gözlüklerine yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Uygun gözlük sadece gözlerinizi zararlı UV ışınlarına karşı korurken aynı zamanda performansınızı da artırabilir. Rafting gözlük fiyatları 20 $ dan başlayıp 100 $ dolara kadar kalite özelliklerine göre bulunabilmektedir.

Rafting riskleri nelerdir?

Çoğu rafting turlarında en sık görünen yaralanma güneş yanığıdır. Diğer yaralanmaların çoğu arazide yürürken ve botlara biniş ve iniş esnasında kaymaktan dolayı oluşan yaralanmalar meydana gelmektedir.

Rafting

Rafting esnasında yapılması gerekenler

Rafting yaparken nelere dikkat edilir? Nehirde can yeleğinizi daima giyin. Can yeleği rahatça oturmalıdır. Ceketinizi sakin bir bölümde bile olsa çıkarmadan önce daima rehberinizle görüşün. Bilek, kol, bacak veya boynunuza herhangi bir ip bağlamayın sarmayın.

Rafting botlarına binmeden ve bindikten sonra kesinlikle rehberinizin söylediklerini dikkatlice dinlemeli ve aksi yönde hareket edilmemelidir. Nehirde can yeleğinizi daima giyin. Can yeleği rahatça oturmalıdır. Ceketinizi sakin bir bölümde bile olsa çıkarmadan önce daima rehberinizle görüşün.

Rafting

Rafting yaparken ne giymeli?

Eğer yaz dönemlerinde gelecekseniz aynı denize gider gibi yanınıza şort, tişört, mayo, haşema, deniz ayakkabısı ( yoksa firma verebilir), spor ayakkabı, güneş kremi (cildiniz hassassa) spor ayakkabı gibi kişisel malzemeler almalısınız. Bu malzemeler rafting esnasında kullanılmaktadır.

Rafting için ne gerekli?

Ana rafting malzemeleri rafting botu, rafting küreğinden oluşur. Bu iki malzeme olmadan rafting yapmak mümkün değildir. Yardımcı rafting malzemeleri ise kask, can yeleği, ayağa giyilen patiklerdir. Ekstra olarak farklı aksesuarlarda eklenebilir.

Rafting

Rafting için kullanılan malzemeler nelerdir?

Gerek uluslararası yarışmalar gerek ise bir eğlence aktivitesi olarak yapılabilen rafting için bazı koruyucu ekipmanların kullanılması zorunludur. Yırtılma ve delinmelere karşı özel olarak üretilmiş bot ve kürek gibi temel ekipmanlar yanında ekibin güvenliği için can yeleği, kask, neoprem elbise ve özel ayakkabılar kullanılır.

Rafting malzemeleri ve rafting ekipmanları

Rafting sporunda kullanılan ekipman genelde şunlardır:

  • Şişirilebilir rafting botları;
  • Can yeleği; bir can yeleği mutlaka sahip olmanız gereken birincil koruma seçeneğidir. …
  • kasklar; …
  • Karbon kürekler; …
  • Wetsuit; …
  • Drysuit; …
  • Kurtarma atma çantaları;
Rafting

Rafting için ne giymeli ne getirilmeli

Rafting turuna gelmeden önce küçük bir çanta hazırlayın erkekler şort, tişört, bayanlar mayo, bikini, haşema giyinebilirler. Sıcak havalarda varsa güneş kremi tavsiye edilir. Kişisel plaj havlunuzu da getirmelisiniz.

Küpe, kolye, halhal, benzeri materyalleri yanınızda getirmeyiniz. Cep telefonu, cüzdan gibi değerli eşyalarınıza tur boyunca ihtiyacınız olmayacak suya düşme olasılığı oldukça yüksek olacağından tur öncesi aracınızda muhafaza edebilir veya yetkililere teslim edebilirsiniz.

Rafting esnasında uyulması gereken kurallar

Rafting yaparken özellikle amatör sporcuların mutlaka güvenlik kurallarına uymaları gerekir.

  • Bilek, kol, bacak veya boynunuza herhangi bir ip bağlamayın sarmayın. Düşme durumunda tehlikeli olabilir.
  • Kürek çekerken ayaklarınızı emniyet çizgisinin dışına koymayın. Bir kayaya çarptığınızda zarar görmeniz muhtemeldir.
  • Nehir rehberinizden izin alıncaya kadar atlamayın.
  • Biri saltan düşerse, onları yalnızca can yeleğinin üstünden (omuz bölümünde) salın içine geri çekin.
  • Yüzmeyi biliyor olmak can yeleği kask ve diğer malzemeleri kullanmayacağınız anlamına gelmiyor.
  • Belirlenen parkur süresince ekiple birlikte hareket etmek önemlidir.
  • Botları devirmeden tamamlamak olası kazalardan korunmak için önemlidir.
  • Rafting turu yaparken şelale önlerinde kayaların oluşturduğu girdaplı ters akıntılar veya kayalara çarpma sonucu düştüğünüzde kesinlikle panik yapmamalı akıntı yönüne doğru ayaklarınızı uzatmalı şelale içerisindeyken ayağa kalkmaya çalışılmamalıdır.
  • Düşme esnasında yanındaki gurup arkadaşını tutmayıp botun iplerinden tutmaya çalışılması gerekli.
  • Rafting botu içerisindeyken ırmak kenarında uzun ucu sivri ağaç dallar olabilir rehberiniz sizlere eğilin ya da kürek çekmeniz gereken komutları vererek sizleri bu tip engelleri aşmanıza yardımcı olacaktır.
Rafting

Rafting turu satın almadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Rafting Sporu eğlenceli bir spor olmakla beraber tura katılırken eksikleriniz varsa göründüğünden daha tehlikeli bir spor olması kaçınılmazdır. İstenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak adına ucuz Rafting tercih ederken işin uzmanları tarafından eksiksiz yaptırılıp yaptırılmadığına dikkat edilmelidir…

Rafting riskleri nelerdir?

Çoğu rafting turlarında en sık görünen yaralanma güneş yanığıdır. Diğer yaralanmaların çoğu arazide yürürken ve botlara biniş ve iniş esnasında kaymaktan dolayı oluşan yaralanmalar meydana gelmektedir.

Rafting için akarsu nasıl olmalı?

Daha öncesinde rafting sporu yapılabilmesi için akışkan özelliği olan, şişme botların hareket edebilecek şekilde su debilerinin uygun olduğu ırmaklar, nehirler, veya çaylar olması gerekmektedir. Çok düşük su debilerinde şişme botların içinde insanlar varken rahatça hareket ve küreklerle manevra etmesi gerekmektedir.

Rafting

Rafting bireysel olarak mı yapılır?

Raftingde asıl olan içinde bulunduğunuz raftı devirmeden, kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmektir. Rafting, 4 ile 6 kişilik takımlar halinde yapılır ve başarılı olabilmek tek vücut gibi hareket eden bir takım olabilmekten geçer.

Herkes rafting yapabilir mi?

Nehirlerin zorlukları farklılık gösterse de bize göre çocukların rafting yapabilmesinin en temel kuralı “çocukların fiziki gelişiminin tamamlanmış olmasıdır.

Rafting

Rafting yarış çeşitleri nelerdir?

Rafting için iki farklı aktivite türü vardır:

Sprint Rafting Turu: Binicilerin mümkün olan en iyi rota ile rotayı tamamlaması gereken bireysel formatta ya da baştanbaşa formatında yapılır.

Slalom Rafting Turu: Bu tür yarışlarda, parkur, sallamaya benzer dönüşlerden oluşuyor ve biniciler etraflarında başarıyla dolaşıyorlar.

Rafting fiyatları 2023

Rafting fiyatları aldığınız hizmete ve mevsime göre değişiklik gösterir. Ayrıca Türkiye’deki enflasyon ve döviz fiyatlarının yükselişi sebebiyle fiyatlar sürekli olarak artmaktadır. 2022 yılında rafting fiyatları şu şekildedir:

Rafting + standart ekipman + rehberlik hizmeti + öğle yemeği dahil fiyat 349 tl.

Rafting + gidiş – dönüş ulaşım + standart ekipman + rehberlik hizmeti + öğle yemeği dahil fiyat 449 tl.


Aşağıdaki başlıklarda tanıtıcı bilgiler için yazımızı okuyabilirsiniz.

  1. Rafting
    1. Rafting Ne Demek?
    2. Dünya Rafting Federasyonu
  2. Türkiye’de Rafting
    1. Türkiye Rafting Federasyonu
    2. Türkiye’de Rafting Yapılan Nehirler
    3. Türkiye’de Rafting Nerelerde Yapılır?
  3. Türkiye’nin En İyi 10 Rafting Parkuru
    1. 1-   Antalya Alara Çayı Rafting
    2. 2-   Antalya Köprülü Kanyon Rafting
    3. 3-   Artvin Barhal Çayı Rafting
    4. 4-   Denizli Bekili Deresi Rafting
    5. 5-   Düzce Melen Çayı Rafting
    6. 6-   Kayseri Zamantı Irmağı Rafting
    7. 7-   Muğla Dalaman Çayı Rafting
    8. 8-   Rize Fırtına Deresi Rafting
    9. 9-   Tunceli Munzur Çayı Rafting
    10. 10- Yozgat Çekerek Çayı Rafting

Not: Yazımızda kullanılan resimler internet üzerinden açık kaynaklardan alınmıştır.

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık. Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz. Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

https://turkeyoutdoor.org/