Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!


Antalya Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanı Tanıtımı

Elmalı, Güney Anadolu’yu kapsayan Toros Dağları‘nın Batı Akdeniz Bölgesi’nde uzanan kıvrımları arasına sıkışmış çanak şeklindeki bir plato üzerinde kurulmuştur. Kuzey yarımküre 46-46 doğu meridyen düzleminde ve 2503 m yüksekliğe varan Elmalı Dağı‘nın güney eteğindedir.

Antalya Elmalı, Likya bölgesinin kuzeyinde yer alıp tarih boyunca birçok uygarlığın hâkimiyetine girmiştir. Elmalı tarihte; “Kabalı”, “Amelas” ve “Elmalu” isimleri ile anılmıştır.

Elmalı Tanıtımı ve Elmalı Coğrafyası

Elmalı, Toros Dağları‘nın bir kolu olan Beydağları ile çevrili olup, şehir merkezinin bulunduğu yer adeta bir çanağı andırır. Bu çanak içinde ilçenin kuzeyinde Elmalı Dağı, doğusunda Tilkicilik Tepesi, batısında Topdağı Tepesi, güneyinde de Elmalı Ovası yer almaktadır. Elmalı Gölü nerede sorusunun cevabı işte bu paragrafta saklıdır. Elmalı Avlan Gölü Elmalı’nın dağlarla çevrili coğrafyasında Göltarla Köyü sınırları içerisindedir.

Dağların eriyen karlarından oluşan çay ve dereler yukarıda belirtilen ovaların bazı yerlerin sulanmasında önemli rol oynar. 4 tarafının dağlarla çevrili olmasından dolayı ilçe, Akdeniz’den gelen ılık ve nemli hava kütlelerinin etkisine kapalı kalır dolayısıyla Akdeniz Bölgesi’nde bulunduğu halde karasal iklimin özellikleri daha ağır basmaktadır. İlçenin alçak kesimleri antropojen bozkırlarla kaplı iken yüksek kesimlerde yer yer ardıç ve sedir topluluklarına da rastlanır.

Elmalı Kültürel Hayatı

Geleneksel kültürün gündelik yaşama içerisinde korunmaya çalışıldığı Elmalı’da, yöresel sanatlar ve şenlikler yüzlerce yıl boyunca bölgeye uğrayan Yörüklerin desen ve renk zenginliği ile yoğrulmuştur. Bu zenginliğin hissedildiği yörede; bakırcılık, demircilik, kuyumculuk, halı-kilim-çuval-heybe dokumacılığı, taş işlemeciliği, kahve değirmeni ve ahşap işçiliği ilk sırada gelen el sanatlarıdır.

Özellikle dokumacılığın bir dalı olan ve keçi kılından dokunan çul kilimler, Selçuklulardan kalma bir mirastır. Geometrik figürler ve kelebek motifleriyle dokunan çullar, dayanıklılığından dolayı çoğunlukla çadır ve kilimlerde kullanılmaktadır.

Elmalı‘da sınırları içinde bulunan tarihi ve arkeolojik yapılar ile kültür turizmi bakımından pek çok olanak vardır. İlçenin Teke Beyliği‘nin merkezi olması dolayısıyla o çağlardan itibaren çevrenin kültür merkezidir. Osmanlılar devrinde ilçede 7 medrese olduğu bilinmektedir.

Elmalı Şenlikleri

Elmalı’da el sanatlarının yanı sıra şenlikler ve festivaller de vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Bunlara örnek olarak; Tarihi Elmalı Yeşilyayla Güreşleri, Gömbe Festivali, Elmalı – Tekke Köyü Abdal Musa Şenlikleri ve Hıdrellez Şenlikleri gösterilebilir.

Elmalı’da Bulunan Tarihi Kalıntılar

Bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda yapılan tarihe ve tanrıçalara ev sahipliği yapan birçok tarihi eser gün ışığına çıkartılmıştır. Bunlardan bazıları olan Kızılbeli Mezarları, Likya Yolu, Fildişi Çocuklu Kadın Heykeli, Gümüş Kral Heykeli, Semahöyük Küp Mezarları, Yapraklı Köyü Yazılı Kaya, Armutlu Köyü Kaya Mezarı, Söğle Yaylası Arı Serenleri tarihsel ve kültürel zenginliğin göstergesidir. Ayrıca Elmalı‘da, Çobanisa-Gilevgi mahallesi arasında tarihi Helenistik devri Gilevgi Kalesi bulunmaktadır. İlçe sınırları içerisinde tarih öncesine ait hayat izleri taşıyan kalıntılar olan höyükler, eski eserler bakımından bakir inceleme alanlarıdır. Semahöyük ve Müren höyükleri en önemlilerindendir. Bölgede yapılan kazılarda, MÖ 2000-2500 yıllarının yerleşim kalıntılarını gün ışığına çıkarmıştır.

1963 yılında başlayan bu kazılar yaz aylarında devam etmektedir. Hâlen Karaburun ve Kızılbel Kral Mezarları’nın onarım ve koruma çalışmaları sürdürülmektedir. MÖ 450 yıllarında yapıldığı rivayet edilen bu mezarların duvarlarının iç alanları çepçevre renkli mozaik ve fresklerle süslenmiş av ve savaş sahneleri renk ve canlılığını koruyarak günümüze kadar ulaşabilen nadir eserlerdendir.

Hacıyusuflar ve Yuva köyleri yanındaki Likya ve Roma kalıntıları da tarihi ve turistik yerlerdendir. Ömer Paşa Camii, Kesik Minare ve medreseler gibi Osmanlı dönemine ait pek çok görülmesi gereken yer de ilçede mevcuttur. 2011 de açılan müze’de bu eski eserler, tarihi eşyalar, sikkeler bulunmaktadır.

Antalya Elmalı Beydağları

Toros Dağları‘nın batı uzantılarından Bey Dağları, Antalya sınırları içindedir. Bey Dağları grubu, Antalya Körfezi’nin batısında, kuzey-güney doğrultusunda körfeze paralel olarak uzanır. 600–3086 m rakımlar arasında yer alan dağlar jeolog ve coğrafya bilimciler için çok değişik olanaklar sunar.

Tekedoruğu, Bakirli Dağı, Tahtalı Dağı ve Kızlar Sivrisi önemli doruklarıdır. En yüksek doruğu 3086 m. ile Kızlar Sivrisi‘dir. Dağcılar bu doruğa sedir ormanlarıyla kaplı Çamçukuru Vadisi’nden ulaşır. Vadiye en kolay ulaşım AntalyaElmalı yolu iledir. Dağa tırmanış bir gün içerisinde tamamlanabilir.

Kemer‘in batısındaki Tahtalı Dağı ilginç yamaçlarla süslüdür. Yükseltileri 2360 m’ye uzanır. Çam ve karışık ağaçlı ormanlar 2000 m’ye kadar uzanır. Tahtalı Dağı‘na tırmanış Soğukpınar‘dan başlar ve Akdeniz’i gören sırtlar üzerinden yapıldığında eşsiz manzaralar sunar. Soğukpınar’dan kısa bir yürüyüş ve tırmanış ile kamp alanına ulaşılır. Yıl boyu Bey Dağları‘na gezi düzenlemek olanaklıdır. Ancak nisan, mayıs, haziran ayları iklimin uygunluğu ve yörenin flora zenginliğinin belirdiği dönem olması nedeniyle daha uygundur.

Alanya’dan son zamanlarda, dağ turizmi, trekking ve amatör dağcılığa elverişli gelişme başta Akdağ (2451m kuzey-doğu) ve Cebelireis Dağı (1649m Dim yöresi) olmak üzere göstermeye başlamıştır. Akdağ “Kış Sporları Turizm Merkezi” ilan edilmiştir.

Elmalı Karagöl

Karagöl, Antalya ili, Elmalı ilçesi sınırlarında bulunan kurutulmuş karstik göldü ancak tarım alanı açmak için kurutuldu. Avlan Gölü ile birlikte Elmalı Polyesi içinde bulunur. 1974 yılına kadar Karagöl 2440 ha büyüklüğünde idi. Karagöl, Avlan Gölü ile birlikte tarım arazisi elde etmek amacıyla 1976-1980 yılları arasında kurutulmuştur. Elde edilen tarım arazileri köylülere kiralanmıştır.

Göllerin kurutulması ile çevrede sıcaklıklar yükselmiş, yağış miktarı azalmış, yeraltı suyu seviyesi düşmüştür. İklim değişimi ile yöredeki elma tarımı durma noktasına gelmiş, diğer ürünlerde önemli kayıplar olmuştur. Köylülerin gölün yeniden oluşturulması amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurması sonucunda Avlan Gölü‘nde su tutulmaya başlanmıştır. Karagöl tabanındaki turbaların yanması ve çökellerin topaklaşması ile 2 m’ye yakın çökmeler olmuştur.

Karagöl’ün fazla suları önce Avlan Gölüne sonra da Düden köyü yakınlarındaki düdene boşaltılmıştır. Karagöl’de Kazan Pınarlarının çıktığı küçük bir alan, karstik kaynakların güçlü çıkışından dolayı kurutulamamıştır.

Antalya Elmalı Avlan Gölü Tanıtımı

Elmalı Ovası kapalı bir havza olup Doğuda Beydağı (3070 m.) ve Akdağ (3024 m.), Güneyinde Susuz Dağ (1437 m.), Batısında Yumru Dağ (2734 m.) Kuzeyinde de Elmalı Dağları (2250 m.) ile çevrili ortalama 1050 m. Kotunda düz bir platodur.

Avlan Gölü Antalya, Elmalı yer alan karstik oluşumlu göldür. Gölün denizden yüksekliği 1030 m, doğal halinde büyüklüğü 850 hektardır. Göl, Karagöl ile birlikte, 1030–1050 m yüksekliğindeki Elmalı Polyesinde yer alır. Elmalı polyesi Elmalı dağı ile Bey Dağları arasında uzanır. Gölün bulunduğu alan kalkerli yapıdadır. Avlan Gölü Elmalı polyesinin en çukur alanında oluşmuştur.

Avlan Gölü Neden Kurutuldu

Avlan Gölü, Jeolog Dr. Hans Stark’ın 1951’deki raporuna dayanarak 1970 yılında kurutulmaya karar verilmiştir. Devlet Su İşleri İdaresi (DSİ), 1970’li yıllarda, talep üzerine Elmalı’ya tarım arazisi kazandırmak için Avlan Gölü’nü besleyen su kanallarının yönünü değiştirdi. 1975-80 yılları arasında bir kanal açılarak sular Başgöz çayına akıtılmış ve göl kurumuştur.

Antik çağda oluşan göl 1978 yılında tarım alanı yaratmak için hiçbir planlama çalışması yapılmadan kurutulmuş, fakat çevrede oluşan zararlardan dolayı 1997 yılında tekrar doldurulmaya başlanmıştır. Gölün kurutulması pek çok alanda zararlı olmuştur. Bölgede bulunan sedir ormanlarında, yaşları iki bini geçen sedir ağaçları kurudu, göldeki balık çeşitliliği azaldı. Göl kurutulduktan sonra bölge havzasında ki kuraklıktan dolayı ilçe nüfusunda, bitki örtüsünde ve yaban hayvancılığında olumsuz yönde önemli değişiklikler olmuştur:

  • Kurutulmadan önce 5-6 metreden yeraltı suyu çıkarken, kurutulma ile 70-80 metreden ancak yeraltı suyu bulunabilmiştir.
  • Kurutmadan önce 807 mm olan yağış, kurutmadan sonra 439 mm’ye kadar düşmüştür. Göl yeniden oluşturulduktan sonra ancak 519 mm’ye çıkabilmiştir.
  • Yağış ve nemin azalması doğal bitki örtüsüne zarar vermiştir.
  • Kırağının görüldüğü dönem uzamış, kırağılı gün sayısı 63,4’ten, 71,7’ye yükselmiştir.
  • Su kuşlarının az görülmesi (Saka, İbibik, Kirazkuşu, diğer ötücü kuşlar), kurutulduktan sonra ekosistemin kendini yenileyemediğini düşündürmektedir.
  • İlçeye adını veren elma bahçeleri sulama yapılamadığı için yok olmuştur.
  • Yetiştirilen tarım ürünlerinden buğday arpa, nohutta önemli verim düşüşleri yaşandı.
  • Göçmen kuşların beslenerek popülasyonunu kontrol ettiği, Sedir Yaprak Kelebeği çoğalmış, sedir ağaçlarında kurumalar başlamıştır.
  • Göl kurutulunca ortasından geçirilen Elmalı-Finike yolu, göl geri kazanıldıktan sonra uzun zaman kullanılmaya devam edilmiştir.
  • Hayat şartlarının ve geçimin zorlandığı alan göç vermiştir.

Kurutulan göl alanından tarla alan vatandaşlarda dahil Elmalı ilçesi köylülerinin topladığı imzalar sonucunda gölün yeniden canlandırılması kararı alınmıştır. 2001 yılında göl kapakları kapatılarak su tutmaya başlamıştır. Avlan Gölü yeniden kazanıldıktan sonra göle sazan bırakılmıştır.

Yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler sonucunda Avlan Gölü son hali olarak tekrar suyu olan bir göl olmuştur. Artık Avlan Gölü’nde balık tutabilir, göçmen kuşları gözlemleyebilir, çevresinde piknik ve doğa kampı yapabilirsiniz.

Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanı

Antalya ücretsiz kamp alanlarından Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanı Antalya’nın Elmalı ilçesinde Göltarla Köyü sınırlarındadır. Doğanın mucizelerini gözlemleyebileceğiniz yemyeşil bir ormanın içerisinde kamp yapmak isterseniz Avlan Gölü kamp alanını tercih edebilirsiniz.

Antalya şehir merkezine 18 km mesafede bulunan Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanı son yıllarda gölün su tutmasıyla eski güzelliğine kavuşmuş, gölün göçmen kuşları geri dönmüştür.

Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanında tercihinize göre karavan kampı veya çadır kampı yapabilirsiniz.  Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanında kamp yapmaya karar verdiğinizde bütün kamp ihtiyaçlarınızı önceden temin ederek kamp alanına gitmelisiniz çünkü göl çevresinde herhangi bir işletme veya market bulunmamaktadır. En yakın market 2-3 km uzakta bulunan köydedir.

Gölün hemen dibinde çadırınızı kurduktan sonra kontrollü bir kamp ateşi yakabilir ve keyifli sohbetlere başlayabilirsiniz.

Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanı Olanakları

2000’li yıllardan itibaren az da olsa su tutmaya başlayan Avlan Gölü çevresinde çadır kampı ve karavan kampı yapılabilir. Özellikle vahşi, doğal yaşamı ve dağların görkemini seven kamp severler dağların arasındaki göl kenarında kampı deneyimleyebilirler.

Avlan Gölü kamp alanında aşağıdaki imkanları bulabilir ve aktiviteleri yapabilirsiniz: Çadırlı kampçılık, dağcılık ve tırmanma, doğa turizmi, doğa yürüyüşü (trekking, hiking), fotoğrafçılık, karavanlı kampçılık, manzara fotoğrafçılığı, olta balıkçılığı, piknik, ateş yakma, çeşme, göl kenarında koşu ve yürüyüş, orman yolları ve otopark.

Antalya Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanı Diğer Bilinmesi Gerekenler: Bölge bakir olduğundan herhangi bir tesis bulunmamaktadır. Gitmeden önce ihtiyaçlarınızı Antalya veya Elmalı’dan karşılamalısınız.
Antalya Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanı Giriş Ücretli mi? : Ücretsiz
Antalya Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanı İletişim Bilgileri: –
Antalya Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanı web-sosyal medya sayfaları: –
Antalya Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanı Adresi: Göltarla, 07700 Elmalı/Antalya
Antalya Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanı Harita (GPS) Koordinatları: Elmalı Avlan Gölü Kamp Alanı (Bulunduğunuz konumdan kamp alanına ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak kamp alanının konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz)


Antalya hakkında bütün yazılarımız için Antalya Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Antalya‘da kamp yapılacak yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için Antalya Kamp ve Karavan Alanları haritasını tıklayabilirsiniz.

Antalya‘da Gezilecek Yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için;

Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası