Doğa Aktiviteleri İçin İzin Alma Şart mı?

Doğa Aktiviteleri İçin İzin Alma Şart mı?
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak yürüyüş, trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.
Instagram: @turkey_outdoor_org
Türkiye’nin popüler Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkeziyiz: Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu hizmetinizde! Türkiye ve dünyadaki popüler gezilecek yerler hakkında detaylı ve güncel bilgileri sitemizde arama yoluyla bulabilirsiniz.
- E-posta: info@turkeyoutdoor.org
- Kulüp İletişim: turkeyoutdoorclub@gmail.com
- Facebook Sayfamız: @turkeyoutdoorblog
Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz. Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨
İçindekiler
ToggleDoğa Aktiviteleri İçin İzin Alma Şart mı?
CS Diyarbakır Sosyal Etkinlik Topluluğu’ndan bir yönetici kendilerine gönderilen mesajı paylaşarak outdoor doğa camiasına bir soru sordu. Doğada yürüyüş yapmak yasak mı?
Mesaj şu şekilde:
**Değerli Katılımcılarımız,**
Son dönemde, doğa etkinliklerimizi engellemeye yönelik girişimlerle karşılaşıyoruz. Bu tür çabalar, yalnızca bizim değil, birçok şehirde gönüllü ve bağımsız etkinlikler düzenleyen toplulukların karşılaştığı bir durumdur.
Unutulmamalıdır ki, doğa hepimizindir ve hepimize yetecek kadar büyüktür. Her birey özgürce doğaya çıkabilir ve bu özgürlük hiçbir şekilde kısıtlanamaz.
Bizler, 10 yılı aşkın süredir olduğu gibi, etkinliklerimizi katılımcılarımızın görüşlerini dikkate alarak, tamamen gönüllü bir anlayışla planlamaya ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Hiçbir engelleme çabası, bizi doğaya olan sevgimizden, paylaşıma dayalı anlayışımızdan ve toplumumuza değer katma arzumuzdan vazgeçiremeyecektir.
**Birlikte güçlü, birlikte mutluyuz.**
Mutluluğu paylaşarak büyütmeye, paylaştıkça çoğaltmaya devam edeceğiz. Doğamıza, topluluğumuza ve geleceğimize değer katmak için hiçbir kar amacı gütmeden, gönüllülük esasına dayalı olarak çalışmayı sürdüreceğiz.
Bu tür engelleme girişimleri, bize yalnızca daha güçlü bir topluluk olma hedefimizi hatırlatıyor. Birlik ve beraberlik içinde hareket ederek her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz.
Lütfen düşüncelerinizi bu gönderinin altına yazarak dayanışmamıza katkıda bulunun. Birlikte, daha büyük adımlar atabileceğimizi biliyoruz.
Teşekkür ederiz.
**CS Diyarbakır Sosyal Etkinlik Topluluğu**
Gönderilen mesajlar da şöyle:

Türkiye’nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformu olarak konuya bütün yönleriyle inceleyeceğiz. Doğa aktiviteleri ile ilgili izin almak ya da eğitimli mihmandar bulundurmak mecbur mu?
Jandarma Outdoor Genelgesi
Öncelikle bu konuyla ilgili düzenleyici kurumların tek bir düzenlemesi yok. Birçok farklı kurumun kendilerine En önemli ve geçerli kaynak 13 Ekim 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından “Dağcılık Faaliyetlerinde Alınması Gereken Tedbirler” konulu bir genelgesidir.
Genelgenin tamamını şuradan okuyabilirsiniz.
Genelgeyle ilgili geniş bilgi ve değerlendirme yazımızı mutlaka okumalısınız. Burada kısaca özetleyecek olursak kamu kurumlarının “outdoor sporları” ve “doğada yapılan aktiviteler” kavramlarının karıştırıldığı anlaşılmaktadır.
Yazımızdan “Daha ilk cümlede “doğa yürüyüşü” denilerek doğada yapılan bütün outdoor etkinlikleri izne bağlanmıştır. Yani 2-3 kişiyle birlikte en tehlikesiz bir rotada bile yapacağınız aktivitede bir kişinin hastalanması veya bir kazayla karşılaşması halinde “izinsiz” yürüyüş yapmış olmaktan idari para cezaları kesilme olasılığının çok yüksek olduğunu belirtebiliriz.”
Genelgede: “Dağ tırmanışları, dağ aşma yürüyüşleri ve günü birlik doğa yürüyüşleri için faaliyetle ilgili kurumundan gerekli izinler alındıktan sonra ilgili kolluğa (Jandarma veya Polis) bildirim yapmadan kesinlikle faaliyet gerçekleştirilMEMEsine“ denilmektedir.
Bu genelgeye göre doğada yapılan en basit aktiviteler bile kolluk iznine bağlıdır. Bu genelgeyle ilgili dağcılık / tırmanma camiasının itirazlarını tirmanis.org sitesinde geniş şekilde görebilirsiniz.
Bu genelgenin iptal edilmesi ile ilgili change.org sitesinde bir kampanya başlatılmış ama sonuç alınamamıştır.
Outdoor doğa aktiviteleri ile ilgili en temel düzenleme yukarıda belirttiğimiz düzenlemedir. Bunun haricinde belli başlı düzenlemeler şu şekilde sıralanabilir.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Mevzuatı
Türkiye Dağcılık Federasyonu ana statü yönergesine göre Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun görev ve yetkileri şu şekildedir.
Federasyonun görev ve yetkileri
MADDE 6 – (1) Federasyonun görev ve yetkileri şunlardır:
a) Federasyona bağlı spor dallarının ülke düzeyinde dengeli bir şekilde yayılmasını, gelişmesini sağlamak,
gerekli düzenlemeleri yapmak, kararlar almak ve uygulamak.
b) ULAA, BMU, ISMF ve IFSC tarafından konulan ve uygulanan uluslararası kuralların ve mevzuatın
uygulanmasını sağlamak ve Türkiye’yi dağcılık, spor tırmanış, dağ kayağı ile ilgili uluslararası faaliyetlerde temsil etmek, bu kuruluşların üyelik aidatlarını yatırmak.
c) Federasyonu yurt içinde ve dışında temsil etmek.
ç) Ülke içinde her türlü spor organizasyonları ve yarışmalar düzenlemek ve sürekliliğini sağlamak;
Yarışmalara hakem, temsilci, gözlemci, teknik eleman ve personel görevlendirmesini yapmak veya yapılmasını sağlamak.
d) Federasyonun il temsilciliklerini kurmak.
e) Yurt dışı ve yurt içindeki spor dalı ile ilgili gelişmeleri izlemek, bu sporla ilgili kişi ve kuruluşlar arasındaki
ilişkileri düzenlemek, müsabaka, çalışma ve diğer faaliyetleri programlayıp bunların izinlerini verip uygulamalarını kontrol etmek.
f) Antrenörlerin, eğitmenlerin, hakemlerin eğitim ve seminerlerle eğitilmelerini sağlamak, başarılı olanların
belgelerini düzenleyip tescillerini yapmak, çalışmalarını sürekli izlemek, gerektiğinde yurt dışındaki eğitim ve seminerlere göndermek.
g) Spor dallarının bağlı bulundukları uluslararası federasyonlar tarafından konulan ve uygulanan uluslararası kuralların ve talimatların uygulanmasını sağlamak, spor dalları ile ilgili çalışmaları uluslararası federasyon kurallarına göre yürütmek ve düzenlemek.
ğ) Tahkim Kurulu kararlarını uygulamak.
h) Spor dallarında kullanılan malzemelerin standartlarını saptayarak, bunların yurt içinden ya da yurt dışından satın alınmasını sağlamak.
ı) Kulüpler, il müdürlüğü, il temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetimlerle işbirliği yapmak,
bunlar arasında doğabilecek teknik ve idari uyuşmazlıkları çözümlemek.
i) Genel Müdürlük ile uluslararası federasyonların izni ile uluslararası eğitim, seminer, panel, sempozyum,
tanıtım, yarışma ve diğer spor organizasyonlarını düzenlemek ve katılım sağlamak.
j) Uluslararası müsabakalara iştirak edecek olan milli takım sporcuları ile menajer, antrenör, yardımcı
antrenör, masör, doktor ve istatistikçi gibi teknik elemanları seçmek, seçilen takımların müsabakalara hazırlanmalarını ve katılmalarını sağlamak.
k) Spor dallarındaki yarışmaların düzenlenmesi için talimatlar hazırlamak ve uygulamak.
l) Her kademedeki sporcular için eğitim ve hazırlık kampları açmak, bu sporcuların yetişmesi için gerekli
tedbirleri almak ve yüksek performanslı sporcular yetiştirmek.
m) Spor dalları ile ilgili arşiv ve istatistiksel çalışmalar yapmak, eğitici film, CD, kitap ve broşür hazırlamak,
bu konuda basın ve televizyon kuruluşlarıyla işbirliği yapmak.
n) Spor dalları ile ilgili belirli bir sistemin uygulanması için yapılacak işlemleri belirlemek ve uygulamasını
sağlamak.
o) İl temsilcilerinin kendi aralarında ve Federasyonla uyumlu ve iletişim içinde çalışmalarını sağlamak.
ö) Yurt içinde açılmış ve açılacak olan kulüpler, turistik, ticari ve sportif amaçlı yapılan tırmanma duvarları ve merkezleri ile düzenlenecek olan yürüyüşler için gerekli kuralları düzenlemek, denetlemelerini yapmak, çalışmaları için yetki belgesi vermek, yönetmelik ve talimat hazırlamak ve uygulamak.
p) Federasyonun amaçlar doğrultusunda, federasyona gelir sağlamak üzere taşınır ve taşınmaz mal alım satımı ve kiralanması, işletilmesi, kitap, dergi, broşür basımı ve yayımı çalışmalarını yürütmek.
r) Yurt içinde ve yurt dışında Federasyonca veya diğer gerçek ve tüzel kişiler, kurum ve kuruluşlarca
düzenlenecek dağcılık, spor tırmanış, dağ kayağı ve yürüyüş liderliği ile sporuyla ilgili her türlü etkinliklerin izinlerini vermek.
s) Spor dallarını geliştirmek için öğretim kurumları ile diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla ortak
programlar ve bilimsel araştırmalar yapmak.
ş) Sporcu sağlığı ile ilgili konularda gerekli önlemleri almak, test ve ölçümler yapmak.
t) Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğü ile koordineli çalışmak.
u) Spor kulüplerinin ilgili spor dallarına katılım işlemlerini, sporcu, antrenör ve hakemlerin tescil, lisans, vize ve transfer işlemlerini yapmak.
ü) Federasyonun yıllık ve dört yıllık, master ve stratejik planını, performans programını içeren taahhütnameyi Bakana sunmak.
v) Federasyonun çalışmaları ve spor dalları ile ilgili yönetmelik ve talimatları hazırlamak.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Yürüyüş Liderliği Talimatı
Türkiye Dağcılık Federasyonu Yürüyüş Liderliği Talimatının birinci maddesinde “Bu talimatın amacı ülkemiz sınırları içerisinde yaz ve kış koşullarında doğa yürüyüşlerine liderlik yapacak kişilerin belirlenmesi ve eğitimlerine yönelik usul ve esasları düzenlemektir.” denilmektedir.


Talimata göre, dağcılık sporcu lisansına sahip kişiler, yaz ve kış yürüyüş liderliği eğitim kurslarına katılmakta, ilk yardım, yön bulma, liderlik, flora ve fauna, jeoloji, ekoloji ve daha başka konuları içeren bir dizi eğitimden geçmektedir. Kurs sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olan sporculara yürüyüş lideri belgesi verilmektedir.
Bursa Uludağ Tırmanma İzinleri
Bursa Uludağ için özel bir düzenleme bulunmaktadır. Genelgede dağcılık ve doğada yürütülecek faaliyetlerle ilgili olarak uyulması gereken kural ve tedbirler sıralandı. Bu genelgede jandarma, orman işletmesi, sağlık kurumları, milli parklar gibi çok çeşitli kamu kurumlarının görev ve yetkileri sayılmıştır. Bu genelgeye göre Uludağ’da yapılacak bütün outdoor doğa aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. (5.18 madde)
Kayseri Erciyes Dağı Tırmanma İzinleri
Kayseri Erciyes Dağı için özel bir düzenleme, vardır ve bu emir yazısına göre şu hususlar dikkate alınmalıdır.
Madde 8 – Alınacak tedbirler;
- A) Yaşanan kazaların çoğu uygun olmayan rotalarda yapılan tırmanışlardan kaynak lanmakta olup, tırmanış rotalarının tespit edilmesiyle özellikle sisli havalarda kaybolmalar ile yanlış ve riskli rotalardan çıkılmasının önüne geçilecek,
- B) Faaliyetler esnasında, katılımcılar tarafından can güvenliği her zaman ön planda tutulacak (özellikle bir kaç gün sürecek faaliyetlerde),
- C) Yeterli eğitimlerden geçmiş olarak ve özel teknik malzemelerle birlikte olası acil durumlara ilk müdahale için kişi ve acil yardım malzemesi bulundurulacak, yeterli eğitimi almayan kişiler ile özellikle küçük yaştaki çocuklar dağ tırmanışları ve dağ aşma yürüyüşlerine katılmayacak,
Ç) İlgili kurumlarla muhabere, cep telefonu, telsiz ya da uydu telefonu ile yapılacak, D) Dağ tırmanışları, dağ aşma ve günübirlik doğa yürüyüşleri için faaliyetle ilgili
Hacılar veya Melikgazi Kaymakamlıklarına gerekli bildirimler yapıldıktan sonra ilgili kolluğa (Jandarma) bilgi verilmeden kesinlikle faaliyet gerçekleştirilmeyecek ve dönüş yapıldıktan sonra da yine kolluğa bilgi verilecek,
- E) Faaliyete katılanlar meteorolojik uyarıları takip edecek, bu konudaki tüm uyarılar dikkate alınacak ve gerektiğinde faaliyetlerini derhal sonlandıracak, olumsuz hava koşullarına göre gerekli görülmesi halinde ilgili Kaymakamlıklarca faaliyetlerin yapılması durdurulacak,
- F) Tırmanış ve iniş rotalarını bilmeyen sporcu grupları tarafından, Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Kayseri İl Temsilciliği ile irtibat (Tel:0352 332 44 30) kurulup, Erciyes Dağı tırmanış ve iniş rotalarını bilen yerel rehber talep edilecek,
- G) Yapılacak faaliyet esnasında taş, kaya ve çığ düşmesi gibi tehlike oluşturabilecek durumların tespit edilmesi halinde hemen, mümkün olmaması durumunda ise dönüş yapıldıktan sonra ilgili İlçe J.K.lığına yeri, mevkii ve koordinatı bildirilecek,
Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Genelgesi
Outdoor doğa aktivitelerinin düzenlenmesiyle ilgili bir diğer düzenleme Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 2007 tarihli ‘Doğa Turları’ konulu genelgesidir. Bu genelgenin amacı ise “2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ve Milli Parklar Yönetmeliği kapsamında seçilip belirlenen ve ilan edilen milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanlarında, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında ilan edilen Yaban Hayatı Koruma ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarında, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Sulak Alanlar Yönetmeliği kapsamında ilan edilen, planlanan ve yönetilen korunan alanlarda; ziyaretçi yönetimi, doğa turları ve diğer alan kullanımları için uyulması zorunlu genel kuralları belirlemektir.”
Korunan Alanlarda Doğa Turları ve Diğer Alan Kullanımları İçin Uyulması Zorunlu Kurallar
Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün “Korunan Alanlarda Doğa Turları ve Diğer Alan Kullanımları İçin Uyulması Zorunlu Kurallar” başlıklı düzenlemede ise daha çok turistik doğa turları düzenlenmiştir.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Eğitim Talimatı
Outdoor doğa aktiviteleri ile ilgili diğer bir düzenleme ise “Türkiye Dağcılık Federasyonu Eğitim Talimatı” olup bu düzenleme daha çok dağ mihmandarlarının eğitimi ile ilgili detayları açıklamaktadır.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Dağ Kayağı Mihmandarlığı Talimatı
Outdoor doğa aktiviteleri ile ilgili bir diğer düzenleme ise “Türkiye Dağcılık Federasyonu Dağ Kayağı Mihmandarlığı Talimatı”dır. Bu talimatın sadece ‘dağcılık’ faaliyetleri için düzenlendiği göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu talimata göre
Madde 13 – Dağ Kayağı Mihmandarı, dağda ekibi içerisinde, oluşabilecek acil durumlarda ve kriz yönetiminde tek yetkili kişidir. Yetki alanı, etkinliğin başladığı yerleşim alanında başlar ve yerleşim alanında biter. Dağda değişen hava şartları veya olumsuz nedenlerden dolayı ekibin güvenliği ve emniyeti için gerekli tüm önlemleri almak ve değişiklikleri yapabilme yetkisine sahiptir.
Sorumluluk
Madde 14 – Dağ kayağı mihmandarının sorumlulukları şunlardır;
a) Dağlarda, dağ kayakçısı yürüyüşçülerine mihmandarlık yaparak bu kişileri güvenli ve emniyetli olarak zirvelere ve doğaya çıkarmak,
b) Mihmandarlık yaptığı kişileri istedikleri yerlere güvenli olduğu taktirde ve gerekli izinlerin alınması kaydıyla götürmek,
c) Hizmet verdiği kişilerin; kültürel, güvenlik, turistik ve ekolojik açıdan ülke menfaatlerine uygun olmayan hareketlerini engellemek için gerekli uyarıları yapmak ve en yakın güvenlik birimlerine bildirmek,
d) 2500 metre üstündeki dağlarda yapmış olduğu hizmetleri en fazla 12 kişiye, 3000 metre üstündeki dağlarda yapmış olduğu hizmetlerde ise en fazla 8 kişiye hizmet vermek,
e) Etkinlik öncesinde hizmet verdiği grubuna; planlanan programı, zaman cetvelini, rotadaki zorlukları ve gerekli olan malzemeleri bildirmek ve planlanan program dâhilinde hareket etmek,
f) Milli park sınırları içerisinde kalan ve bunun gibi ücret ödenerek girilen yerlerde mihmandarlık yaptığı grubun, ödenmesi gerekli ücretlerinin ödenmesi veya ödetilmesini sağlamak,
g) Etkinliğe katılacak kişilerin malzeme ve teknik donanımını kontrol ederek eksiklerin tamamlanmasını sağlamak,
h) Ana ve ara kamp yer seçimlerini belirlemek,
i) Dağ kayağı mihmandarı kimlik kartını, vizesi yapılmış olarak yanında bulundurmak,
j) Yaptırmış olduğu 3500 metre üzerindeki tüm tırmanışları, 12 kişinin üzerinde katılımcısı olan tırmanışları ve ISMF kriterlerine göre 5 inci derece zorluklarda yapmış olduğu mihmandarlıkları faaliyet sonrası 7 gün içerisinde Federasyona rapor etmek.
Dağ kayağı mihmandarının sorumluluk alanı, etkinliğin başladığı yerleşim yerinde başlar ve yerleşim yerinde biter. Dağ kayağı mihmandarı, oluşabilecek her türlü kaza ve olayda ekibinden sorumludur.
Tırmanış sırasında hizmet verdiği kişilerin onayı olmadan kendi isteğiyle mihmandarlık görevini bırakamaz. Ancak, faaliyetin başladığı yerde veya en az bir ilçe merkezinde bırakabilir.
Türkiye’de Kültürel Mirasa Konu Yerlerde Davranış Kuralları
Hangi kurum tarafından çıkarıldığı bilinmeyen ancak internet aramalarında bulunabilen ‘Türkiye’de Kültürel Mirasa Konu Yerlerde Davranış Kuralları’ başlıklı metinde ise daha çok turistik doğa turları hakkında bilgi verilmekte ve uyulması istenen kurallar sayılmaktadır.
Dağcılık Kulüplerinin Doğa Aktiviteleri İçin İzin Alması Gerekli mi?
Dağcılık kulüpleri için doğa aktiviteleri için “izin alma” gibi bir durum söz konusu değildir. Kulüpler, faaliyetlerini Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri aracılığıyla federasyona bildirir ve bu süreç, dağcılık gibi özel aktiviteler için belirli irtifa ve zirve tırmanışları için geçerlidir. Bu tür etkinliklerin onaylanmasının ardından, faaliyetin yapılacağı gün ve güzergah Gençlik ve Spor Bakanlığı’na (GSB) yazılı olarak bildirilir.
Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri, bu bildiriyi alarak, ilgili ilçenin Kaymakamlığı’na iletmekte ve ardından jandarma ve 112 birimlerine bilgi verir. Ancak, bu bildirimler izin alma süreciyle ilgili değildir. Amacı, faaliyeti gerçekleştirecek kulübün sporcularının güvenliğini ve sağlığını sağlamaktır.
Bu yazıyı, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri, Valilikten aldıkları yetki devri ile yazmaktadır. Yani, bu yazı aslında Valilik tarafından yazılmış gibi kabul edilir. Yazının yazılmasının ardından, Milli Parklar veya başka bir birimin faaliyet için izin verme ya da engelleme gibi bir yetkisi bulunmamaktadır. Örnek olarak, A takımı ile B takımı bir maç yaparken herhangi bir yerden izin almaz; tüm yazışmalar ve işlemler, GSB tarafından yürütülür.
Sonuç ve Değerlendirmeler:

Yukarıda outdoor aktiviteleri ve doğada yapılan sporlarla ilgili en temel bazı düzenlemelere yer verdik. Bu düzenlemelerin çeşitliliği ve birbirinden çok farklı konuları kapsadıkları görünmektedir. Bu yazımızın konusu olan “Doğa Aktiviteleri İçin İzin Alma Şart mı?” sorusunun çerçevesinde bütün bu bilgileri derleyip yorumlayacağız.
Öncelikle şunu belirtelim, doğada hangi amaçla olursa olsun kamp yapmak izne tabidir. Kural olarak sadece izin verilen ve ruhsatlı kamp tesislerinde çadır kurmaya izin var. Sahilllerde ya da dağlarda kamp yapacaksanız mutlaka kolluk ya da ilgili doğa koruma birimine bildirimde bulunmanız gerekiyor. İzinsiz çadır kurma ile ilgili her yıl yüzbinlerce lira idari para cezaları kesilmektedir.
Sektörden Endüstriye Outdoor / 1 başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi “T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sitesine baktığımızda oryantiring, su altı sporları, su topu, üniversite sporları, yelken, yüzme, atıcılık ve avcılık, binicilik, bisiklet, dağcılık, geleneksel spor dalları, golf, herkes için spor, izcilik, kano, kayak, kızak, kürek, modern pentatlon, kaykay, rafting ve geleneksel okçuluk federasyonlarının bir şekilde outdoor sektörü ile irtibatlı olduklarını görmekteyiz. Ancak en çok yapılan outdoor aktiviteleri olan kampçılık, hiking ve trekking gibi sporların herhangi bir federasyonlarının dolayısıyla tüzel kişiliklerinin olmadığını görüyoruz.”
Türkiye’de doğada yapılan faaliyetlerin adlandırılması ve genel sınıflandırmasında sorun vardır. Doğada yapılan bütün aktivitelerle ilgili sorun adlandırma ve sınıflandırma konusunun eksik kalmasının sonucudur. Öncelikle yapılması gereken outdoor sporları ile doğa aktivitelerinin tam tanımlarının yapılması ve buna göre düzenlemelerin güncellenmesidir.

Türkiye’nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformu olarak teklifimiz dağcılık federasyonundan ayrı olarak doğa yürüyüşü federasyonu kurulmasıdır.
İzin konusuyla ilgili uygulamada tek bir yöntem bulunmamaktadır, kimi yerlerde önceden izin istenmekte, kimi yerlerde ise kanyon geçişi gibi en tehlikeli doğa sporları bile izin alınmadan yapılmaktadır.
Doğa Aktiviteleri İçin İzin Alma Şart mı? sorusunun cevabı“Evet dağcılık federasyonu faaliyeti kapsamına giren aktivitelerde izin alma şartı vardır ancak kültürel ve doğa gezilerde herhangi bir izin alınmasına gerek yoktur.”
Aynı kolay rotada (örnek şose yolda 3 km) çok basit bir doğa yürüyüşü dağcılık federasyonuna bağlı bir kulüp faaliyeti çerçevesinde izin alınması gereken bir faaliyet olurken, facebook üzerinden haberleşen ve hiçbir kurumsal yönü olmayan gruplar için serbest faaliyet olarak algılanabilir.
Konuyu yukarıdaki Diyarbakır Sosyal Etkinlik Topluluğu’na gelen mesaj çerçevesinde özetleyecek olursak;
- Dağcılık faaliyeti ile doğa aktiviteleri birbirinden farklıdır.
- Yukarıdaki bütün mevzuat dağcılık federasyonu kapsamına giren faaliyetler ile ilgilidir.
- Doğada yapılan bütün outdoor faaliyetleri (dağcılık federasyonu görev alanına giren aktiviteler) için önceden izin almanız gerekir.
- Doğada yapılan kültürel / sosyal faaliyetler ve doğa gezileri için uygulamada hiçbir izin alınmamaktadır.
- Piknik, orman gezisi, doğada basit yürüyüşler gibi temel doğa aktiviteleri için aktivitenin yapıldığı mekanın özel izinleri (ateş yakma yasağı, giriş çıkış saatleri vb.) varsa alınmalıdır, yoksa herhangi bir izne tabi değildir.
DOĞA SPORLARI VE OUTDOOR AKTİVİTELERİNDE GÜVENLİK başlıklı aşağıdaki yazılarımızı da dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz.
ÖNEMLİ UYARILAR: DOĞA SPORLARI VE OUTDOOR
AKTİVİTELERİNDE GÜVENLİK
Doğa sporlarına meraklıysanız ve outdoor aktivitelerinde bulunmayı seviyorsanız, güvenlik konusunda dikkatli olmanız hayati önem taşır. Doğa sporları, doğru önlemler alındığında keyifli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Kişisel güvenliğinizi ve çevrenizi koruyarak, doğanın tadını çıkarmak sizin elinizde. Unutmayın, doğa sporları heyecan verici olduğu kadar ciddi sorumluluklar da gerektirir. Doğa Sporlarında Karşılaşabileceğiniz Tehlikeler ve Almanız Gereken Önlemler yazımızı mutlaka okuyun.
İşte doğa sporlarına başlamadan önce bilmeniz gerekenler:
- Güvenlik Önceliğiniz Olsun: Doğa sporları, adrenalin dolu ve heyecan verici olsa da, beraberinde ciddi tehlikeler de barındırır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsi deneyimin yerini tutamaz. Bu nedenle, outdoor aktivitelerine katılmadan önce mutlaka teorik mümkünse pratik eğitim alın ve deneyim kazanın.
- Doğa Sporlarının Tehlikeleri: Doğa sporları, tecrübeli sporcular için bile risk taşır. Dağcılık, kampçılık, doğa yürüyüşleri ve diğer outdoor aktiviteleri, ölüme veya ciddi yaralanmalara sebep olabilen kazalara yol açabilir. Uzun yıllara dayalı deneyim sahibi lisanslı sporcu basit bir doğa yürüyüşü esnasında yaşanan kazada hayatını kaybetmiştir. Dağcılık sporu zaten ciddi tehlikeler barındırmaktadır ve bütün önlemlere rağmen ölüme ya da ciddi yaralanmalara sebebiyet veren kazalar her zaman yaşanabilmektedir. En kolay doğa yürüyüşlerinde bile bilek burkulması, yabani arı, akrep ya da yılan gibi bir hayvan tarafından ısırılmanız/sokulmanız sıradan bir olaydır. Bu yüzden, her zaman hazırlıklı olun ve gerekli önlemleri alın. En kolay doğa yürüyüşünde bir dikkatsizlik sonucu yaşanan kazada tecrübeli bir dağcı arkadaşımız vefat etti.
Uzun yıllardır trekking yapan sporcu Ağrı dağında gruptan ayrıldı ve donarak öldü.
Yıllardır dağlara tırmanan tecrübeli dağcı bir kaza sonucu Aladağlar’da hayatını kaybetti.
Altınoluk Şahindere Kanyonu’nda 10 kişi trekking yaparken kayboldu ve Jandarma tarafından kurtarıldı.
Doğa yürüyüşünde arı saldırısına uğrayan sporcu hastaneye kaldırıldı. (2022) - Kişisel Güvenlik ve Ekip Uyumu: Özellikle ekstrem sporlarla uğraşıyorsanız, kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman ekip arkadaşlarınızla uyum içinde çalışın ve güvenliği ön planda tutun. Birlikte olduğunuz takımın güvenliği, sizin güvenliğiniz kadar önemlidir.
- Çevreyi Koruyun ve Saygılı Olun: Doğayı ve çevreyi korumak, outdoor aktivitelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara zarar vermemek, çöplerinizi yanınızda taşımak ve doğayı temiz tutmak temel sorumluluklarınızdandır. Doğa aktiviteleri sırasında vahşi hayvanlara ve doğal yaşam alanlarına zarar vermemeye özen gösterin.
- İlk Yardım Bilgisi Edinin: Doğa aktiviteleri sırasında karşılaşabileceğiniz acil durumlar için temel ilk yardım bilgisine sahip olun. “Doğada Sizi Öldürebilecek 6 Şey” başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Yasaklar ve Yasal Düzenlemeler: Türkiye’de ormanlara girişler, özellikle yaz aylarında yasaklanmaktadır. Bu yasaklara uymak, doğanın korunması ve sizin güvenliğiniz açısından önemlidir. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmeyi unutmayın. Ayrıca, doğada yapacağınız bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin almanız gerekmektedir. Aktiviteye başlamadan önce kolluk güçlerine bilgi vermek, olası risklerin önüne geçebilir.
- Görüş, Tecrübe ve Önerilerinizi Paylaşın: Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkındaki tecrübe, görüş, düşünce ve önerileriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilir ve deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize abone olarak en güncel bilgileri alabilir ve outdoor dünyasındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
- İletişim Kurun: Sadece okuduğunuz makale değil, outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını istediğiniz her konu hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz. İletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak görüşlerinizi paylaşın ve doğa sporları dünyasında aktif bir rol alın.
Güvenliğinizi ön planda tutarak, doğanın sunduğu güzelliklerin tadını çıkarın. 🌲🚵♂️🏞️
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye Hava Sporları Federasyonu’ndan Önemli Uyarı: Yetkisiz Faaliyetlere Karşı Hukuki Süreç Başlatılacak
Trekking'e Yeni Başlayanlara Kitap Önerisi: Doğayı Yaşamak
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (5-6 Nisan Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (3-13 Nisan)
Gümüşhane'de Doğa Yürüyüşünde Kaybolan Doktor Helikopterle Kurtarıldı
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org