Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara’nın Trekking Rotaları

Bu yazı Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri yazımızın eki mahiyetindedir. Geniş bilgiyi “Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleribaşlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Bu yazımız Ankara Gezi Rehberi serimizin devamı mahiyetinde olup seri yazılarla Ankara’daki doğa yürüyüşü rotalarını tanıtacağız. Bu yazımızın içeriğini Ankara Valiliği’nin PDF formatında yayınlanmış bir kitabından aldık. Ankara’nın Trekking Rotaları başlıklı PDF kitap: T.C. Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Ersin DEMİREL‘e (www.ersindemirel.blogspot.com) hazırlattırılmış bir kitaptır. Kitap ve rotalar hakkında detaylı bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/) adresinden bulabilir, kitabı PDF formatında sitede görebilirsiniz.

Ankara gezinizde görmek isteyeceğiniz doğal yerler hakkında geniş bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/kultur-tanitim/gezilecek-yerler/) adresinden, Ankara’nın doğal güzellikleri hakkında bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/kultur-tanitim/dogal-guzellikler/) adresinden görebilirsiniz.

Ersin Demirel

Yazıyı hazırlayan Ersin Demirel‘in iletişim bilgileri:

  • https://ersindemirel.blogspot.com/
  • ersindemi@hotmail.com
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100009470671788
  • https://www.instagram.com/rs_demirel/

Türkiye’nin dört bir yanında Kültür Rotaları oluşturulması için çalışmalar yapan ve çeşitli dergilere (Skylife, Atlas Tatil, Atlas, Magma, AnadoluJet) gezi yazıları hazırlayan sayın Ersin Demirel‘e yazılarını ve resimlerini sitemizde yayınlamamıza izin verdiği için çok teşekkür ediyoruz.

Ankara Çamlıdere Yürüyüş parkurları için Çamlıdere Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Ankara Çubuk Yürüyüş parkurları için Çubuk Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Ankara Güdül Yürüyüş parkurları için Güdül Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Ankara Nallıhan Yürüyüş parkurları için Nallıhan Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Ankara Beypazarı Yürüyüş parkurları için Beypazarı Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Ankara Kızılcahamam Yürüyüş parkurları için Kızılcahamam Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.


Bu yazımız Ankara’nın Trekking Rotaları 1 başlıklı yazımızın devamı ve eki mahiyetindedir. Ankara outdoor ve doğa yürüyüşleri ile ilgili geniş bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

Ankara Çamlıdere Yürüyüş parkurları için Çamlıdere Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Ankara Çubuk Tanıtımı

Çubuk

Başkent Ankara’nın hemen yanı başında, bir doğal güzellikler bahçesidir Çubuk ilçesi. Şehrin gürültüsünden uzakta doğanın sesleriyle iç içedir Çubuk’ta hayat.

Hele mevsim ilkbaharsa, etrafınızı saran renk cümbüşünü seyretmeye doyum olmaz. Göz alabildiğine uzanan yemyeşil ormanlar, çiçek bahçesine dönüşen engin çayırlıklardaki yaylalar, gökyüzünün mavisini kıskandıran göller… Sakinliğin kollarına iyice bırakın kendinizi, o size kendi zamanını söyleyecektir.

Ankara Çubuk Hakkında Bilgi

Ankara Çubuk Tanıtımı

Bir kez gelirseniz eğer Çubuk yerleşimine, bir dahaki gezinin planlarını henüz buradan ayrılmadan yapmaya başlarsınız.

Ankara il merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Çubuk ilçesi, kuzeyde Çankırı ili Şabanözü ve Orta ilçeleri, batıda Kızılcahamam ve Kazan, doğuda Kalecik ve Akyurt, güneyde ise Keçiören ve Yenimahalle ilçeleriyle komşudur. Türkiye’nin ikinci en büyük uluslararası havaalanı olan Esenboğa Havalimanı’na ev sahipliği yapan ilçe, Ankara’nın kuzeydoğusunda Karadeniz Bölgesi’nin geçiş kuşağında yer alır.

Köroğlu Dağlarının güney uzantılarını oluşturan tepelerle kuşatılan ilçenin coğrafi yapısı, yüksek platolar ve bu steplerin arasına konuşlanan Çubuk Ovası’ndan oluşmaktadır.

Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid ile Moğol hükümdarı Timur arasında 1402 yılında meydana gelen Ankara Savaşı’nın Çubuk Ovası’nda geçmesi, ilçenin tarihsel gelişimine önemli bir damga vurmuştur. Neredeyse ilçenin tamamı Oğuz Boyu’nun Büğdüz, Çavuldur, Eymür, Karkın, Kızık, Peçenek, Yazır, Yıva gibi kollarından gelme Türkmen’lerdir.

Birçoğu Ankara Savaşı sonrası kurulan köylerin isimleri ise Oğuz boylarından veya Ankara Savaşı’na atfen Yıldırım Bayezid’dan kaynaklanmaktadır.

Ankara Çubuk’ta Bulunan Tarihi Eserler

Çubuk tarihi eserler

İlçe genelinde pek çok tarihi eser görülebilir. Balıkhisar köyü kalıntıları, Aktepe, Camili ve Çatköy kaleleri, Güldarpı köyünde yapılan kazılarda bulunan mermer aslan heykeli, Durhasan köy konağında sergilenen aslan heykeli, Karadana köyünde bulunan Oyulu Kaya Mezarı ile Yakup Derviş köyündeki Roma ve Bizans dönemine ait mezar kalıntıları söz konusu tarihi eserlerin en önemlileridir.

1354 yılında Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetine katılan Çubuk ilçesi, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde ‘150 akçelik kaza, 7  nahiye ve 70 köyden oluştuğu’ belirtilmektedir. Mahmutoğulları, Kutuören, Karaman, Okçular, Demirci, Tahtalı, Cami-i Kebir ve Karşıyaka camileri ile Kavaklı, Ağılcık, Karataş ve Yazır çeşmeleri; Türk egemenliği döneminden kalan tarihi yapılar arasındadır. İlçenin inanç turizmi potansiyelini ise Siyemi Sultan, Şah Kalender Veli, Hasandede ve Gül Baba türbeleri oluşturmaktadır.

Yıkılmak üzere olan ve restorasyon edilmesi gereken Yiğitli köyündeki Kervancı köprüsü, ülkemizdeki tarihi taş kemer köprü örnekleri arasındadır.

İlçe merkezinde Bekir Ağalar Konağı başta olmak üzere eski Çubuk evleri örnekleri gezilebilir.Daha çok etnografik eserlerin sergilendiği Çubuk Şehir Müzesi ile Kuruçay Köy Müzesi mutlaka ziyaret edilmesi gereken mekanlar arasındadır.

Ankara Çubuk Coğrafyası

Ankara Çubuk Outdoor

Genelde kara iklimi etkisi altındaki Çubuk ilçesinin kuzey bölgesini çam, kayın, meşe ağaçlarının yeşillendirdiği orman örtüsü süslemektedir. Yerleşimin en yüksek tepeleri Göllerbaşı (1908), Kara Tepe (Yıldırımelören) (1901), Kara (Büyük Çavundur) (1896), Boğsu (Aydos) (1891), Büyükkuzu (Aydos) (1880), Koca (1872), Aktepe Kale (1869), Dedenin Tepe (1869), Kartalgölü (1851), Ardıçlıkaya (1841), Arpa (1839), Tavuk (1836), Aktepe (1821) zirveleridir.

Yüksek tepelerin eteklerinde ve orman içi geniş çayırlıklarda Ahurköy, Aydos, Çatak, Hacılar, Kışlacık, Kuruçay, Meşeli, Nusratlar, Uluağaç, Yaylak, Yeşilkent, Yıldırımaydoğan, Yıldırımelören, Yıldırımevci, Yukarı Çavundur yaylaları bulunur. Aydos Yaylası’nda Gazipaşa, Uluağaç Yaylası’nda ise Orman Çiftliği mandıraları, Atatürk’ün ziyaret ettiği tarihi mekanlardır. Hayvancılığın azalması ve köyden kente göç gibi sebeplerle eski şenliğinden uzak olan yaylaların bir bölümü, ekoturizm için uygun alanlardır.

Ankara Çubuk Outdoor Potansiyeli

Ankara Çubuk Tanıtımı

İlçe sınırları içerisinde birçok doğal, baraj ve sulama göl/göletleri bulunmaktadır. Karagöl ve Sülüklü, ilçenin doğal göllerini oluşturur. 1964 yılında tamamen yerli teknolojiyle inşa edilen Çubuk 2 ve Kavşakkaya Baraj gölleri ile Aydoğan, Aydos Ardıçlı, Aydos Süt, Çavundur, Dalyasan, Kayapınarı, Kışlacık, Kızılca, Kızılviran, Meşeli Yayla, Uluağaç Hacı, Uluağaç Yayla, Usta, Yaylak, Yıldırımelören, Yıldırımevci sulama göletleri; ilçenin öne çıkan doğal güzellikleri arasındadır.

Söz konusu göller arasında Karagöl Tabiat Parkı, Ankara doğa turizmi etkinliklerinin en önemli adreslerinden biridir. Ankara il merkezine 75, Çubuk ilçesine ise yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki göl; Kağşağın, Karıncalığın ve Çullu tepeleri arasındaki bir çanağa konumlanmıştır.

Kuzey-batı tarafı volkanik kayalık olan Karagöl, aslında bir krater gölüdür. Etrafı çam, meşe, akçaağaç, dağ kavağı vb ağaçlarla süslü bu doğal güzellik, 2011 yılında tabiat parkı olarak tescil edilmiştir.

Çevre düzenlemesi yapılan alanda kır gazinosu, piknik masaları, tuvalet, otopark gibi üniteler bulunmaktadır. İlçede ayrıca merkeze 38 kilometre uzaklıkta Ay Kayası mesire alanı bulunmaktadır.

Çubuk ilçesinin kuzeyindeki dağlık ve ormanlık bölgeden birçok irili ufaklı dere beslenir. Pek çok dereyi bünyesinde toplayan Çubuk ve Ovaçay, ilçenin en uzun akarsularıdır. Avcıova köyünden gelen Sıçan Deresi üzerindeki Hacılar ise yerleşimin tek şelalesidir.

Ankara Çubuk Gezilecek Yerler

Ankara Çubuk Gezisi

Ankara termal turizminin önemli parçalarından biri olan Melikşah Kaplıcası; beslenme bozuklukları, romatizma, sinir, kas hastalıklarına iyi gelmektedir. Aynı bölgede bulunan hamam kalıntılarının, 1402 yılında Ankara Savaşı sonrası Timur tarafından kızı Melikşah adına yaptırdığı rivayet edilmektedir. Deri hastalıklarına iyi gelen ve yüzyıllarca insanlığa hizmet eden hamam, 1979 yılındaki bilinçsiz sondaj sonucu sularını kaybetmiştir.

Çubuk Turşusu

Beldenin başlıca geçim kaynağı hayvancılık, tarım (arpa, buğday, fiğ, nohut, pancar, yulaf), sebze-meyve (armut, elma, vişne, domates, salatalık, biber, fasulye), turşu üretimi, arıcılıktan oluşmaktadır. Özellikle Çubuk turşusu, ülke genelinde ün yapmıştır.

İlçeyi ziyarete gelenler Tavuk Pastırması, Homaça, Yaprak Sarması, Çubuk Turşu Çeşitleri, Çubuk usulü Hoşmelim, Halep Dolması, Tutmaç Çorbası, Tayga Çorbası, Soğuk Aş, Sakala Sünen, Sıkma, Çubuk Tava, Yukarı Çavundur Ekmeği, Yazma Çöreği, Koruk Şerbeti, Çubuk Baklavası, Haside Tatlısı lezzetlerini deneyebilirler.

İlçede her yıl geleneksel Çubuk Turşu ve Kültür, Aşure ve Birlik Günü, Akkuzulu Domates Şenliği festivalleri düzenlenmektedir.

ÇUBUK YÜRÜYÜŞ ROTALARI

1-Ay Kayası Mesire Alanı Güney Ring (5 km)

Zorluk Derecesi 1

Çubuk Trekking Rotaları: Ay Kayası Mesire Alanı Güney Ring (5 km)

Çubuk ilçesinin önemli mesire alanlarından biri olan Ay Kayası’nın güneyinde daire çizen rota, günübirlik pikniğe gelen doğaseverler için hazırlandı. Başlangıç noktasıyla en yüksek yeri arasında yaklaşık 150 metrelik yükseklik farkı bulunan parkuru herkes kolaylıkla yürüyebilir. Önce dere boyu batıya yönelerek, Uluağaç köyü yoluna çıkılır. Daha sonra güneye (sola) yürüyerek yaz aylarında bataklığa dönüşen Hacı Gölü’ne gelinir. Ardından solunuzdaki yani doğu yönündeki toprak yola hareketlenerek yürüyüşe devam edilir. Göllerbaşı Tepesi Yangın Kulesi’nin kuzeyinden geçen etkinlik, orman yolunu izleyerek Yeşilkent-Ahırköy Yaylası yoluna ulaşacaktır. Bu noktadan sola yani kuzeye dönerek yayla üzerinden başlangıç noktanız olan Ay Kayası Mesire Alanı’na dönebilirsiniz.

2- Ay Kayası Mesire Alanı Kuzey Ring (15 km)

Zorluk Derecesi 3

Çubuk Trekking Rotaları: Ay Kayası Mesire Alanı Kuzey Ring (15 km)

Ay Kayası Mesire Alanı’nın kuzey bölgesinde büyük bir ring yapan rota, 1901 metrelik Kara Tepe’nin etrafını dolaşıyor. Öncelikle Kelebekli Deresi Vadisi boyunca kuzeye yürüyerek Uluağaç (Tevfik Yılmaz Mahallesi) Yaylası girişine ulaşılır. Tarihi Gazi Çiftliği Mandırası’nın bulunduğu yayla girişindeki kavşaktan sağa dönülerek doğu istikametinde yürüyüşe devam edilir. Orman içine giren rota, toprak yolun kılavuzluğunda Yeni Yayla mevkisine erişecektir.

Güneye yönelen parkur, Büyükpazar Deresi’ni geçerek başlangıç noktasına varır. Tamamı toprak yayla ve orman yolunu kapsayan rota, 1630 metrelerden 1775 metrelere tırmanan yokuş ve inişlere sahiptir.

3- Hacılar Şelalesi Ring (13 km)

Zorluk Derecesi 3

Çubuk Trekking Rotaları: Hacılar Şelalesi Ring (13 km)

Çubuk ilçesinin doğal güzelliklerinin başında gelen Hacılar Şelalesi, sınırlarında bulunduğu aynı isimli köye yaklaşık 2,5 kilometre mesafede yer almaktadır. Bölgede bulunan alabalık tesisi yol ayrımından başlayan yürüyüş rotası, 1654 metrelik Alanbaşı Tepesi etrafında daire çizerek başlangıç noktasına dönmektedir.

En yüksek noktanın 400 metrelik bir kot farkı oluşturduğu parkurun ilk bölümü, Cevizli Deresi Vadi yamaçlarında sıkı bir çıkışı içermektedir. Taşlıkıran mevkisinde sağa yani doğuya dönen rota, Hacılar Yaylası’nın yakınlarından geçmektedir. Suludere Vadisi’ne erişildiğinde güney istikametinde yürünerek inişe geçen güzergah, başlangıç noktasına varacaktır.

Bahar aylarında şelale debisinin oldukça yüksek olduğunu hatırlatalım. Tamamı toprak yoldan oluşan rotanın 300 metrelik şelale güzergahı, patikadır.

4- Karagöl Tabiat Parkı Ring (8 km)

Zorluk Derecesi 2

Çubuk Trekking Rotaları: Karagöl Tabiat Parkı Ring (8 km)

Hafta sonları seyahat acentelerinin sıklıkla ziyaret ettiği Karagöl Tabiat Parkı, her mevsim farklı güzellikler sergilemektedir. Önereceğimiz rota, 200 metrelik bir tırmanışla geniş bir daire çizerek tekrar Karagöl’e ulaşmaktadır.

Parkurun doğaseverleri heyecanlandıracak sürprizleri, Kışlacık Yaylası üzerindeki Usta Göleti ve Karagöl Seyir Terası’dır. İlk etapta Karagöl’den yaylaya giden güney istikametindeki toprak yol takip edilir. Kışlacık Yaylası’ndaki sapaktan sağa (batıya) dönülür. Yokuş yukarı devam eden rota, Usta Göleti yakınlarında patikaya dönüşerek kuzeye yönelecektir. Orman örtüsünün yeşil renge büründürdüğü gölet kenarında kısa bir mola verebilirsiniz.

Güzergahın devamında kuzeye yürüyerek, orman içindeki çayırlığa erişilir. Orman içinde yer yer kaybolan patikayı bulabilmek için bu bölgede, GPS verilerine ihtiyacınız olacaktır.

Yaklaşık 200 metre doğuya yürünüldüğünde Karagöl Tabiat Parkı ve civar köyleri ayaklar altına seren soluk kesici bir manzara noktasına varacaksınız. Özellikle sonbahar aylarında seyir terasından unutulmaz fotoğraf kareleri yakalayacağınızı belirtelim.

Sonra, ağaçlarda göreceğiniz kırmızı yuvarlak işaretlerin yardımıyla kuzey yönündeki patikayı izlemelisiniz. Traktör yoluna kavuşulan noktada batıya dönen rota, konuklarını, önce toprak yola indirecek hemen ardından orman deposu yanından Karagöl Tabiat Parkı’na ulaştıracaktır.

5-Saraycık Köyü-Aktepe Zirvesi- Hacılar Şelalesi (14 km)

Zorluk Derecesi 3

Çubuk Trekking Rotaları: Saraycık Köyü-Aktepe Zirvesi- Hacılar Şelalesi (14 km)

Çubuk ilçesi yürüyüş rotaları içerisinde en keyifli güzergahlardan biri olan parkur, müthiş manzaralar eşliğinde Hacılar Şelalesi’ne götürüyor yolcularını.

Rotanın başlangıç noktası, Saraycık köyünün batısında, ÇubukKaragöl yolu üzerinde kavşaktan başlıyor. Sağa ayrılan toprak yola girilerek kuzey yönünde ilerleyen parkur, meyve bahçeleri arasından geçmektedir. Birkaç evin bulunduğu mevkide traktör yoluna dönüşen rota, Aktepe sırtlarında devam ediyor. Şoseüstü, Tilkiliği, Samalı, Ağıl, Ak tepeleri arasından döne kıvrıla yol aldıktan sonra 1869 metrelik Kale Tepe zirvesine tırmanılıyor. Eski kale surlarının yer aldığı doruk noktasından neredeyse 360 metrelik bir açıyla tüm Çubuk ilçesini seyredebilirsiniz.

Doruk noktasından sonra rota, sol çaprazınızda (kuzey) göreceğiniz Kuruçay Yayla yoluna doğru inişe geçecektir. Üç yol sapağına varıldığında, Gürleğen Çeşmesi’nden sağa yönelerek kuzeybatı doğrultusunda yürümeniz gerekmektedir. Artık inişe geçen parkur, Geriş Harmanı mevkisinde patika şeklinde devam edecektir. Bekar Çeşmesi sonrası yeniden toprak yola dönüşen yürüyüş güzergahı, Fırın Deresi Vadisi’nin yarenliğinde alabalık tesisine inecektir. Hacılar Şelalesi, bu noktadan sadece 600 metre kuzey istikametinde yer almaktadır.

6-Uluağaç Köyü-Ay Kayası Mesire Alanı-Yeşilkent Köyü (14 km)

Zorluk Derecesi 3

Çubuk Doğa Yürüyüşü Rotaları: Uluağaç Köyü-Ay Kayası Mesire Alanı-Yeşilkent Köyü (14 km)

Göllerbaşı Yangın Kulesi ve Ay Kayası Mesire Alanı gibi cazip mekanlardan geçen bu rota, yorucu ve inişli çıkışı bir güzergahı kapsamaktadır. Uluağaç Köyü- Uluağaç Yayla yolunun 3,5. kilometresindeki ayrımdan başlayan yürüyüş, ilk etapta yangın kulesine tırmanacaktır. Harika bir manzara izleyeceğiniz kulenin terasından, belleğinizden silinmeyecek doğa fotoğrafları çekme şansına sahipsiniz. Yeniden yola koyulduğunuzda 450 metre kadar geriye yürüyüp, sağa dönmek ve kuzey istikametindeki patikaya girmeniz gerekmektedir.

Aşağıda rastlayacağınız çeşme yanından orman derinliklerine ilerlediğinizde, patika yer yer kaybolacaktır. Dere yatağının rehberliğindeki yürüyüşün bu bölümü, epey yorucu ve zorlu olacaktır.

Bir ağacın içinden akan çeşmeye vardığınızda Ay Kayası Mesire Alanı’na ulaşmışsınız demektir. Uzun molanın ardından yürüyüş için yönünüz piknik alanı çıkışına kadar doğu, sonrasında güney istikameti olmalıdır. Pek çok çeşmenin bulunduğu toprak yolu takip ederek Yeşilkent köyüne ulaşabilirsiniz.

7-Yaylak Köyü-Karagöl Tabiat Parkı (10 km)

Zorluk derecesi 2

Çubuk Doğa Yürüyüşü Rotaları: Yaylak Köyü-Karagöl Tabiat Parkı (10 km)

Çubuk ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Yaylak köyü; armut tatlısı, vişne reçeli, hoşmerim, bazlama, gözleme ve kuzu tandır gibi lezzetleriyle tanınmaktadır. Rota ilk etapta, köyden Yaylak ve Kışlacık yaylalarına uzanan eski patikayı takip etmektedir. Kuzeybatı istikametindeki yürüyüş, Kışlacık Yaylası’nda toprak yola bağlanarak yokuş yukarı devam edecektir. Daha sonra Usta Göleti yakınında yeniden patikaya dönüşerek önce seyir terasına ulaşacak, ardından inişe geçerek Karagöl Tabiat Parkı’na erişecektir.

Rotanın Usta GöletiKaragöl etabı, Parkur 4 bölümüyle aynı güzergahı izlemektedir.

8-Yıldırımevci Yaylası-Yıldırımevci Göleti-Usta Göleti-Yaylak Köyü 1 (9 km)

Zorluk Derecesi 2

Çubuk Doğa Yürüyüşü Rotaları: Yıldırımevci Yaylası-Yıldırımevci Göleti-Usta Göleti-Yaylak Köyü 1 (9 km)

Denizden 1690 metre yükseklikte bulunan Yıldırımevci Yaylası, ahşap ve taşın birlikteliğini yansıtan ustalık şaheseri evleriyle dikkat çekiyor. Çatıları ot bürümüş ve terk edilmiş görüntüsü veren yayla evleri, geçmiş zamanda asılı kalmış gerçeküstü bir mekan duygusu yaratıyor.

Ankara il sınırlarındaki en güzel yaylalardan biri olan Yıldırımevci yerleşiminin güneyinde, küçük bir gölet bulunmaktadır. Önereceğimiz rota, Yıldırımevci Yaylası-Kışlacık Yaylası arasında bağlantı sağlayan toprak orman yoludur. İlk bölümde yokuş yukarı yürünerek Usta Göleti’ne varılır. Daha sonra Kışlacık Yaylası sapağında patikaya girilerek Yaylak köyüne ulaşılmaktadır.

9-Yıldırımevci Yaylası-Yıldırımevci Göleti-Usta Göleti-Yaylak Göleti-Yaylak Köyü 2 (8 km)

Zorluk Derecesi 2

Çubuk Doğa Yürüyüşü Rotaları: Yıldırımevci Yaylası-Yıldırımevci Göleti-Usta Göleti-Yaylak Göleti-Yaylak Köyü 2 (8 km)

Yıldırımevci YaylasıYaylak Köyü arasındaki 2. alternatif yürüyüş rotası, üç gölete uğrayarak keyifli bir yolculuk vaat ediyor.

Yayladan güneye doğru başlayan alan yürüyüş, Yıldırımevci Göleti kıyısından geçerek Çetin Deresi Havzası’na ilerliyor. 1765 metrelik Gavurkaya Tepesi’nin batısından devam eden toprak yol terk edilerek patikaya giriliyor.

Ormanlık alanı güneydoğu istikametinde kat eden rota, Usta Göleti’ne erişiyor. Daha sonraki bölümde güneye yönelerek Yalağın İkipınar ile Orta tepeleri arasındaki Yaylak Göleti’ne ulaşılıyor. Kıyıları sazlıklarla çevrili gölden sonra doğuya doğru yürüyerek, 1783 metrelik Dumanlı Tepesi’nin doruklarından Yaylak köyüne iniliyor.

10-Yıldırımevci Yaylası-Seyir Terası-Karagöl Tabiat Parkı (10 km)

Zorluk Derecesi 2

Çubuk Doğa Yürüyüşü Rotaları: Yıldırımevci Yaylası-Seyir Terası-Karagöl Tabiat Parkı (10 km)

Ülkemizdeki geleneksel yayla örneklerinden biri olan Yıldırımevci Yaylası çıkışlı bu rota, ilk etapta doğuya ilerleyen toprak yolu takip ediyor. 1773 metrelik Küpelipınar Tepesi’nin kuzeyinden geçen rota, önünüze çıkan bir kavşak noktasında sağa güneye) yöneliyor. Kuşağın Tepesi’nin doruklarındaki çayırlık alana ulaşıldığında ise doğaseverler, doğu istikametinde uzanan patikayı izlenmek durumundalar. Sık ağaçlar arasında belirsizleşen patika, GPS verileri ve ağaçlara işaretlenen kırmızı boyalar yardımıyla sizi seyir terasına getirecektir. Aşağıda muhteşem siluetiyle Karagöl, batı yönde ise gökyüzüne yükselen Aktepe manzarası karşısında, uzun bir mola verebilirsiniz.

Rotanın son etabı, Parkur 4 bölümünde anlatılan güzergahı takip ederek Karagöl Tabiat Parkı’na ulaşmaktadır.

11-Yıldırımelören Göleti- Yıldırımelören Yaylası- Yıldırımaydoğan Yaylası- Aydoğan Göleti-Ay Kayası Mesire Alanı (9 km)

Zorluk Derecesi 2

Çubuk Hiking Rotaları: Yıldırımelören Göleti- Yıldırımelören Yaylası- Yıldırımaydoğan Yaylası- Aydoğan Göleti-Ay Kayası Mesire Alanı (9 km)

Yıldırımelören Göleti’nden başlayarak Ay Kayası Mesire Alanı’na ulaşan yürüyüş rotası, iki gölet ve iki yayladan geçmektedir. Yemyeşil orman dokusunun engin bir çayırlıkla buluştuğu ortamda yer alan Yıldırımelören Göleti, yürüyüş rotamızın çıkış noktası. Doğu istikametindeki yürüyüş, Saksağan Boğan mevkisini aşarak orman içi patikadan Yıldırımelören Yaylası’na ulaşıyor.

Haritalarda Elveren ismiyle anılan ve günümüzde mahalle statüsündeki yayladan sonra, toprak yola paralel seyreden traktör yolu izleniliyor. Yıldırımaydoğan Yaylası girişinde, toprak yoldan karşıya geçilip Aydoğan Göleti’ne erişiliyor.

Yaz sonu suları azalan gölet kenarındaki mola sonrası doğu yönünde yürüyüşe devam ediliyor. Aydoğan Deresi’ni sağınıza alarak vadi boyunca yokuş aşağıya ilerleyen traktör yolu yüründüğünde önce Uluağaç Köyü-Uluağaç Yaylası yoluna çıkılıyor. Yaklaşık 2 kilometre sonraki sapaktan sola yöneldiğinizde Ay Kayası Mesire Alanı’na ulaşılıyor.

12-Yıldırımelören Göleti Ring (8 km)

Zorluk Derecesi 2

Çubuk Hiking Rotaları: Yıldırımelören Göleti Ring (8 km)

Hafta sonu Yıldırımelören Göleti çevresinde kamp kuracak doğaseverlerin yararlanabilecekleri günübirlik etkinlik, 1891   metrelik Beylikardı Tepesi etrafında geniş bir daire çizerek gölete dönüyor. Yürüyüşün başlangıcında, batıya uzanan dere yatağı kıyısındaki patikaya giriliyor.

1,5 kilometre sonra Yıldırımelören Yaylası-Çatak Yaylası toprak yoluna kavuşan rota, keskin bir dönemeçde kuzeye uzanan traktör yoluna dönüşüyor. Beylikardı Tepesi’nin zirvesine tırmanan rota, orman içinde ilerlemektedir.

Doruğa ulaşıldığında önünüze dört yol kavşak noktası çıkacaktır. Siz sağ tarafa dönerek doğu istikametinde inişe geçmelisiniz. Son bölümde 1998 metre yüksekliğindeki Işık Tepesi eteklerinden güneye yürünerek gölete ulaşılıyor. Güzergahın bir kısmının Kızılcahamam sınırlarında yol aldığını belirtelim.

13- Yıldırımelören Göleti Çalkaya (Yarbaşı) Tepesi- Yıldırımelören Göleti (Ring) (18 km)

Zorluk Derecesi 3

Çubuk Hiking Rotaları: Yıldırımelören Göleti Çalkaya (Yarbaşı) Tepesi- Yıldırımelören Göleti (Ring) (18 km)

Ankara seyahat acentelerinin programlarını süsleyen Çalkaya yürüyüş rotası, birkaç farklı  alternatiften oluşuyor. Genellikle Kızılcahamam ilçesi Eğerlibaşköy çıkışlı planlanan rotayı biz, Çubuk ilçesi Yıldırımelören Göleti ring şeklinde planladık. Güzergahı 10 kilometre kadar kısaltmak isteyenler Çatak Yaylası’ndan başlayarak aynı noktaya geri dönebilirler.

Rotanın ilk kısmı göletten başlayarak Beylikardı Tepesi zirvesine tırmanıyor. Ardından Beyaztaş Tepesi’nin (1844) güney eteklerine kurulan Çatak ve Yukarıolucak (Muşamba) yaylalarına iniliyor. Artık kuzeye yönelen parkur, toprak yayla yollarını izleyecektir. Önünüze çıkan dördüncü kavşak noktasından sağa dönerek tırmanmaya başlamak durumundasınız. Minnet Deresi kıyısındaki buz gibi suları olan çeşme başında dinlendikten sonra yokuş yukarı yürümeye başlayabilirsiniz.

Yokuşun sonunda tepe noktasına varıldığında, sağa dönen orman yolunu seçerek haritalarda Yarbaşı Tepesi (1854) olarak geçen Çalkaya zirvesine ulaşılacaktır. Kayalık seyir terasından Ankara merkeze kadar uzanan ayrıntılı manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Karşıda gördüğünüz zirve, 1942 metrelik Kale Tepe’dir. Tarihi kalıntıların bulunduğu tepenin sağında göreceğiniz, üzerinde vericilerin yükseldiği diğer tepe ise Kızılcahamam ilçesinin en yüksek noktasını oluşturan Işık Dağı’dır.

Dönüş yolunda güneydoğu istikametinde inişe geçerek önce Tuzluçayır mevkisine ardından Beyaztaş Tepesi yamaçlarından Çatak Yaylası’na erişebilirsiniz. Son bölüm, sabah kullandığınız aynı güzergah üzerinden sizi Yıldırımelören Göleti’ne geri getirecektir.

14- Yıldırımelören Göleti- Harami Tepesi-Yıldırımelören Göleti (Ring) (12 km)

Zorluk Derecesi 3

Çubuk Hiking Rotaları: Yıldırımelören Göleti- Harami Tepesi-Yıldırımelören Göleti (Ring) (12 km)

Ankara sınırlarındaki en yüksek zirvelerden biri olan Harami Tepesi’ne (2034) tırmanan rota, orman içinde bir çember çizerek başlangıç noktası olan Yıldırımelören Göleti’ne dönmektedir.

Çatak Yaylası’na kadar bir önceki parkurla aynı güzergahı izleyen rota, yayla evlerini geçtikten sonraki ilk kavşakta batı istikametinde (sola) yükselen patikaya girmektedir. Sık ağaçların arasında ilerleyip eriştiğiniz düzlük alanda güneye (sola) dönerek Harami Tepesi’nin zirvesine tırmanabilirsiniz. Dorukta karşılaşacağınız tanımsız manzara, yorgunluğunuza değecektir.

Son bölümde batıya doğru inişe geçen traktör yolunun peşine düşün. Çayırlık alana vardığınızda Koçalan Tepesi eteklerini adımlayarak Çatak Yaylası’na geri dönebilirsiniz. Yayla ile gölet arasındaki etap, sabah kat ettiğiniz güzergahla aynı parkuru içermektedir.

15- Yıldırımelören GöletiŞelale- Kayıören Köyü (Çankırı)-Yıldırımelören Göleti (Ring) (13 km)

Zorluk Derecesi 3

Çubuk Hiking Rotaları: Yıldırımelören GöletiŞelale- Kayıören Köyü (Çankırı)-Yıldırımelören Göleti (Ring) (13 km)

Çubuk ilçe sınırlarında başlayıp Çankırı il sınırlarına uzanan yürüyüş aktivitesi, özellikle bahar aylarında küçük şelaleler eşliğinde keyifli bir yolculuğa dönüşüyor. Yıldırımelören Göleti’nden kuzeye yürünerek Işık ve Beylikardı tepelerinin arasından yükseliniyor. Kurşunyurdu mevkisinde İkisikavuştuk Deresi Vadisi’ne giren parkur, havza boyunca inişe geçiyor. Güldürcek Baraj Gölü yakınlarındaki Kayıören köyüne ulaşıldığında uzun bir mola verebilirsiniz.

Dönüş yolu, izlediğiniz havzaya paralel uzanan yokuş yukarı bir etkinliği içermektedir. Düzlük Tepesi geçildikten sonra güney istikametindeki yürüyüş, yokuş aşağıya iniş şeklinde Yıldırımelören Göleti’ne varacaktır.

16- Yıldırımelören Göleti-Yıldırımelören Yaylası- Yıldırımelören Köyü (8 km)

Zorluk Derecesi 2

Çubuk Hiking Rotaları: Yıldırımelören Göleti-Yıldırımelören Yaylası- Yıldırımelören Köyü (8 km)

Yıldırımelören köyü sakinlerinin yaylaya çıkmak için kullandıkları eski göç yolu patikasını takip eden rota, Yıldırımelören Göleti’nden başlıyor. Doğuya yürüyerek Saksağan Boğazı mevkisi geçilip Yıldırımelören Yaylası’na ulaşılıyor. Büyükşehir statüsüne geçtiği için mahalle olarak anılan yayladan sonra yürüyüş, güneye yöneliyor. Ormanlık alanıkat eden rotanın bu bölümdeki sürprizi, Çubuk ilçesini ayaklar altına seren bir manzara sunmasıdır.

Yürüyüş etkinliğinin son etabında Taşlı Tepesi’nin batısından geçilip, 1836 metrelik Tavuk Tepesi doruklarından Yıldırımelören köyüne inilmektedir.


Bu yazımızın içeriğini Ankara Valiliği’nin PDF formatında yayınlanmış bir kitabından temin ettik. Türkiye’de Kültür Rotaları oluşturulması için çalışmalar yapan ve çeşitli dergilere gezi yazıları hazırlayan sayın Ersin Demirel‘e yazılarını ve resimlerini sitemizde yayınlamamıza izin verdiği için çok teşekkür ediyoruz.

Tanıtımını yaptığımız rotaları (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/rotalar/camlidere) adresinde bulabilirsiniz.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org