Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara’nın Trekking Rotaları

Bu yazı Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri yazımızın eki mahiyetindedir. Geniş bilgiyi “Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleribaşlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Bu yazımız Ankara Gezi Rehberi serimizin devamı mahiyetinde olup seri yazılarla Ankara’daki doğa yürüyüşü rotalarını tanıtacağız. Bu yazımızın içeriğini Ankara Valiliği’nin PDF formatında yayınlanmış bir kitabından aldık. Ankara’nın Trekking Rotaları başlıklı PDF kitap: T.C. Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Ersin DEMİREL‘e (www.ersindemirel.blogspot.com) hazırlattırılmış bir kitaptır. Kitap ve rotalar hakkında detaylı bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/) adresinden bulabilir, kitabı PDF formatında sitede görebilirsiniz.

Ankara gezinizde görmek isteyeceğiniz doğal yerler hakkında geniş bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/kultur-tanitim/gezilecek-yerler/) adresinden, Ankara’nın doğal güzellikleri hakkında bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/kultur-tanitim/dogal-guzellikler/) adresinden görebilirsiniz.

Ersin Demirel

Yazıyı hazırlayan Ersin Demirel‘in iletişim bilgileri:

  • https://ersindemirel.blogspot.com/
  • ersindemi@hotmail.com
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100009470671788
  • https://www.instagram.com/rs_demirel/

Türkiye’nin dört bir yanında Kültür Rotaları oluşturulması için çalışmalar yapan ve çeşitli dergilere (Skylife, Atlas Tatil, Atlas, Magma, AnadoluJet) gezi yazıları hazırlayan sayın Ersin Demirel‘e yazılarını ve resimlerini sitemizde yayınlamamıza izin verdiği için çok teşekkür ediyoruz.


Bu yazımız Ankara’nın Trekking Rotaları 1 başlıklı yazımızın devamı ve eki mahiyetindedir. Ankara outdoor ve doğa yürüyüşleri ile ilgili geniş bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.


Ankara Güdül Tanıtımı

Ankara Güdül Tanıtımı

Hünerli bir heykeltıraşın elinden çıkmış hissi yaratan yeryüzü şekilleri, uçsuz bucaksız boz tepeler, kayalara oyulmuş etkileyici mağaralar, yüzyıllarca araziyi şekillendirerek kendine yol bulan Kirmir Çayı, bozkırda parıldayan Mzinos antik kenti, kuzey bölgeleri sarmalayan sarıçam ve köknar ormanlarının renklendirdiği Sorgun Göleti ve yaylalarıyla Güdül ilçesi, Ankara il merkezine 90 kilometre uzaklıktadır.

Karadeniz ile İç Anadolu sınırında yer alan Güdül, geleneksel taş mimarinin ahşapla buluştuğu eski evleriyle ‘İpek Yolurotasının önemli duraklarından biridir aynı zamanda.

Ankara Güdül Tarihi

Ankara Güdül Tarihi Yerleri

Kirmir Çayı’nın geçtiği Yeşilöz yerleşimi ve ilçe merkezindeki İnönü kaya oyuk ve mağaraların varlığı, Güdül çevresindeki yerleşimin çok eski tarihlere dayandığının kanıtı. Bir dönem Hitit, Cumg, Roma ve Bizans egemenliği altında yaşayan Güdül yerleşimi, Anadolu Selçukluları’nın idaresine geçtikten sonra Ankara Emiri Güdül Bey tarafından mesken tutulmuş. Aynı zamanda Selçuklu Hükümdarı Mesut Bey’in eniştesi olan Güdül Bey zamanında bölgeye, Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Oğuz boylarından Afşar, Kayı ve Kınık kollarından aileler yerleştirilmiş.

İlçe sınırları içerisinde, geçmişe ışık tutan pek çok tarihi mekanı ziyaret edebilirsiniz. Anadolu Selçuklu Beyliğinin uç beylerinden Çağa Bey’in ismini alan Çağa köyünde, Mzinos antik kenti yer almaktadır.

Caracalla’ya ait sikkelerde M.S. 2. Yüzyıldan itibaren kullanımda olduğu anlaşılan ören yerindeki kazı çalışmaları, 2003 yılından beri büyük bir titizlikle yürütülmektedir. Yöre halkı tarafından ‘Çoban Hamamı’ olarak anılan hamam ile nekropol kalıntılarının bulunduğu antik yerleşim, ilçenin kaplıcalar bölgesine konuşlanmaktadır.

İlçe sınırlarında ayrıca Sorgun Göleti Bizans dönemi ören yeri, Yeşilöz Bizans kaya yazıtları, Galat dönemine ait Asartepe yerleşmesi, Çukurören Bizans kalıntıları, Güzelçiftlik Küçük Kaletepe, Özköy Kalesi surları ile Tahtacıörencik Kalesi tarihi mekanları gezilebilir.

Kuşkusuz ilçenin en dikkat çekici tarihi eserleri, İnönü ve Yeşilöz mevkisindeki, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşke olarak kullanılan mağaralardır. M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenen ve Hıristiyanlığın ilk yıllarında yerleşime açılan bu oyuklar, dört-beş katlı mağaralar sisteminden oluşmaktadır.

Ankara Güdül Coğrafyası

Ankara Güdül Coğrafyası

Tümüyle sıkışmış volkanik tüflerden oluşan mağaralar, kolay işlenebilme özelliğinden dolayı insan eliyle oyulmuştur. Bir kısmının kaya kilisesi olarak kullanıldığı birbirine bağlantılı mağaralar, günümüzde merdivenler yardımıyla gezilebilmektedir.

İlçe merkezinin güneyinde yer alan Salihler köyündeki kaya yazıtları ise, bilim adamlarınca Anadolu Türk tarihinin runik alfabesiyle yazılmış en eski yazıtları olarak kabul edilmektedir.

M.Ö. 3000-1000 arası ile M.S. 500-900 yılları arasına tarihlenen yazıtlar, 10 farklı alanda 150’den fazla yazıt ile kaya resimlerinden oluşmaktadır. Salihler köyü sınırlarındaki Düdük Dağı’nın doğusundaki Delikli Kaya mevkisindeki kaya yazıtlarına ulaşabilmek için araçla 3 kilometre bozuk toprak yolda gitmek ve sonrasında yaklaşık 1 kilometre kadar yürümek gerekmektedir.

Yazıtlar, Kirmir Vadisi’nin güney bölümüne konumlanmaktadır. Bölgede ayrıca Çarşı, Aşağı, Yeşilöz, Taşören, Tahtacıörencik, Kadıobası, Afşar tarihi camileri ile Kavaközü köyünde Hacı Bayram Veli müritlerinden Samut Bali, Tekke köyünde Osman Gazi döneminde yaşadığı rivayet edilen Kasım Baba ve Sorgun köyünde Şeyh İsmail Efendi türbeleri ziyaret edilebilir.

Güdül Gezilecek Yerler

Güdül Gezilecek Yerler

İpek Yolu Koridoru üzerindeki Güdül ilçesinde tıpkı komşuları Ayaş, Beypazarı ve Nallıhan gibi eski Osmanlı-Türk evlerine rastlanmaktadır. Günümüzde ilçe merkezinde yer alan 130’a yakın sivil mimari örneği eski ev, restore edilerek turizme kazandırılmıştır.

Zemin kat moloz taş, diğer katlar hımış tekniğiyle ahşap iskelet arası kerpiç dolgu olarak inşa edilen evlerin ikinci ve üçüncü katlarında çıkma balkonlar görülmektedir.

Güdül coğrafyasının jeolojik, morfolojik ve iklim çeşitliliği, ilçe sınırlarında farklı bir arazi yapısı şekillenmesine neden olmaktadır. Güneydeki bazı bölgelerde renkli toprak katmanları, peri bacaları, fay kırıkları ve boz steplere rastlanır. Denizden 720 metre yükseklikte bulunan ilçede karasal iklim tipi görülmektedir.

Kışları soğuk yazları ise sıcak olup az yağış almaktadır. İlçenin en önemli yükseltileri kuzey bölgeye konuşlanan Kaba (1695), Domuzalanı (1659), Yürükyatak (1654), Hızarlar (1648), Gölcük (1630), Dedeninkaşı (1628), Kırtıflı (1611) tepeleridir. Güneyi Kirmir Çayı havzası dışında stepler ve boz tepelerle kaplı Güdül’ün kuzeyi sürpriz bir şekilde ormanlarla kuşatılmıştır.

Ankara Güdül Outdoor Potansiyeli

Ankara Güdül Outdoor

İlçeye hayat veren Kirmir Çayı, Kızılcahamam sınırlarındaki 2034 metrelik Işık Dağı’nın yamaçlarından doğan derelerle beslenir. Havza boyunca Alicin, Öz, Eğrek, Çiftlik, Pazar, Süvari, İlhan, İnözü gibi güçlü kolları bünyesine katan Kirmir’in yolculuğu, Köroğlu Dağları’nın güneydoğusundan çıkıp Sarıyar Barajı’nda sona erer. Özellikle Çamlıdere ve Güdül sınırlarında kıyısında çeltik üretimi yapılan akarsu, Sakarya Nehri’nin ana kaynaklarından biridir aynı zamanda.

Güdül ilçesinden geçerken araziyi şekillendiren Kirmir Havzası, rengarenk kaya ve toprak yapısıyla ilginç formlar oluşturur. Yeşilöz yerleşiminden kuzeybatıya doğru yola çıkanlar, Kurumcu Dağı’nın hemen ardında bambaşka bir coğrafyayla karşılaşır.

Sarıçam ve köknar ağaçlarının egemenliğindeki ormanları geçtiğinizde, geniş bir çayırlığa konuşlanan saç çatılı onlarca evin sıralandığı büyük   bir yayla çıkar karşınıza. Ardından ormanının derinliklerinde uzayıp giden ve yeşillikler içerisine saklanmış Sorgun Göleti Tabiat Parkı görünür tüm ihtişamıyla. 2011 yılında Tabiat Parkı ilan edilen alan, ilçe merkezine yaklaşık 28 kilometre uzaklıktadır. Yaklaşık 50 hektarlık bir alana sahip olan gölet, ideal bir kamp alanıdır aynı zamanda.

Güdül Gezisinde Ne Yapılır?

Haymana, Kızılcahamam ve Ayaş ile birlikte Ankara termal turizminin merkezlerinden biri olan ilçenin Ilıcaköy ve Ertuğrul Gazi bölgelerinde termal oteller hizmet vermektedir. Söz konusu kaplıcalar romatizma, siyatik, nevralji, hipertansiyon, kalp, dolaşım sistemi, kireçlenme, cilt ve kadın hastalıklarına; içme kürü olarak ise mide, bağırsak, böbrek karaciğer, hazımsızlık, kabızlık vb. hastalıklara iyi gelmektedir.

İlçe ekonomisinin lokomotifi sebzecilik, hayvancılık, organik tarım, tiftik keçisi, süt üretimidir. Bazı köylerde özellikle Tahtacıörencik yerleşimindeki Dörtmevsim Ekolojik Kalkınma Derneği (Doğal Yaşam Kolektifi), doğru ve bilinçli beslenme adına organik tarıma yönelerek salep, adaçayı, et, sucuk, tarhana, erişte, bulgur, tereyağı, süt, yumurta, süzme yoğurt, domates vb ürünler üretmektedir. İlçede ayrıca ponza taşı, kaolin, perlit madeni işlenmektedir. Eski evlerin geçmiş günleri yansıttığı Güdül ilçe merkezinde leblebi kokusunu duyumsadığınız da sakın şaşırmayın. Çarşı içindeki imalathanelerde üretilen leblebiler, Türkiye’nin birçok yerine gönderilmektedir.

Güdül’e gelen gezginler Perçem (gül baklava), Yaprak Sarması, Keyman (çemen), Sulguç (donmuş kıymalı keyman), Kapama, Göceaşı, Mancar, Mıhlama, Mercimekli Pilav, Ekşili Dolma, Sübere, Sulguç ile Höşmerim, Şibit ve Haside gibi tatlılarından oluşan zengin lezzetleri deneyebilirler.

İlçede her yıl Haziran ayında kiraz, Temmuz ayında ise Güdül Kapaması şölenleri yapılmaktadır.

GÜDÜL YÜRÜYÜŞ ROTALARI

1- Akbaş Köyü-Meyvebükü Köyü (8 km)

Zorluk Derecesi 2

Güdül Trekking Rotaları: Akbaş Köyü-Meyvebükü Köyü (8 km)

Güdül merkeze yakın günübirlik yürüyüş rotalarından biri olan parkur, herkesin keyifle katılabileceği bir etkinlik. Kirmir Çayı Vadisi’nin bir bölümünü kat eden güzergah, etkileyici manzaralar sunarken mevsiminde tadına bakabileceğiniz meyve bahçelerinin yakınından geçiyor. Rota, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Akbaş köyünden başlıyor.

Öncelikle Kirmir Çayı Vadisi’ne inen toprak yol izleniyor. Kuzey yönünde akarsuya paralel uzanan toprak yolu kullanabileceğiniz gibi yaz mevsiminde dere içi patikada yürüyebilirsiniz.

Bağlarbaşı Sırtı bölgesinde Kirmir Çayı’ndan uzaklaşan rota, bir kavşak noktasında sola yönelerek evlerin yanından geçecektir. Daha sonra domates, kavun ve kabak tarlalarının arasında ilerleyen parkur, Dümen Tepe yamaçlarında göreceğiniz kaya mağaralarının önüne erişecektir. Yürüyüş güzergahı, Meyvebükü köyü-Güdül asfalt yol kenarında sona erecektir.

2- Kirmir Çayı Vadisi (Garipçe-Taşören-Adaören- Dibecik) (30 km)

Zorluk Derecesi 3

Güdül Trekking Rotaları: Kirmir Çayı Vadisi (Garipçe-Taşören-Adaören- Dibecik) (30 km)

Adrenalin tutkunu macera severlere önereceğimiz söz konusu rota, uzun olduğu kadar su geçişleriyle ıslak bir parkur. Bu rotayı sadece Haziran-Ekim ayları arasında denemenizi öneririz. Aksi takdirde sel baskını, su taşkını ve su geçişleri risklerini göze akmak durumundasınız. Dileyenler TaşörenAdaören arasındaki etabı yürüyerek rotayı kısaltabilirler.

Rotanın başlangıç noktası Garipçe-Taşören arasındaki eski yol. Taşören sonrası derinleşen vadi yatağı, Adaören (Beypazarı) yakınlarında tekrar genişleyecektir.

Taşören ve Adaören mevkilerinde iki adet tahta köprü bulunduğunu hatırlatalım. Taşören sonrası dar bir kanyona dönüşen vadi yamaçlarında eski zamanlarda yerleşke olarak kullanılan kaya mağaralarını görebilirsiniz. Rota, Kirmir Çayı’nın vadiden çıktığı Dibecik köyü (Beypazarı) yakınlarında sona ermektedir.

3- Sorgun Göleti Tabiat Parkı- Akkaya Yaylası (9 km)

Zorluk derecesi 2

Güdül Trekking Rotaları: Sorgun Göleti Tabiat Parkı- Akkaya Yaylası (9 km)

Güdül sınırlarında başlayıp, Çamlıdere sınırlarında biten rota, eski Tiftik Yolu (Geredeci) yolunun bir bölümünü izlemektedir. Sorgun Göleti kuzey kıyısından start alan rota, toprak yolu izleyerek Dikenli Tepe eteklerindeki bir mandıraya erişiyor. Sonrasında Düzyalak Deresi Vadisi’ne inerek kuzeye yöneliyor. Belpınar ile Pınarören tepeleri arasındaki boğazı aşan güzergah, 1347 metrelik Saylan Dağı’nın batısından

geçmektedir. Son bölümde Akkaya Yayla Göleti kıyısına erişen parkur, Kale Tepesi’nin güney eteklerine konumlanan yaylaya ulaşıyor. Akkaya köyüne 4 kilometre uzaklıktaki yaylada kale, kilise, sütun ve yapı kalıntıları gibi tarihi eserleri gezebilirsiniz.

4- Sorgun Göleti Tabiat Parkı-Benli Yaylası (Çamlıdere) (31 km)

Zorluk Derecesi 3

Güdül Trekking Rotaları: Sorgun Göleti Tabiat Parkı-Benli Yaylası (Çamlıdere) (31 km)

GüdülBeypazarı-Çamlıdere ilçe sınırlarını kat eden yürüyüş rotasını, uzunluğundan dolayı iki günlük kamplı bir etkinlik olarak planlamakta  yarar var. İlk etapta Sorgun Göleti’nden çıkarak, Güvercinlik ve Ayıkuzu tepelerinin arasından güney istikametine yürünüyor. Şimdilerde otantik görüntüsünü giderek kaybeden Kürt Yaylası’na erişildikten sonra Kazankaya ve Erenler tepelerine tırmanmak durumundasınız.

Tepe noktasından sonra batıya dönen parkur, geniş bir çayırlığa yayılan Çukurca Alan mevkisine ulaşacaktır. İlk günü 1705 rakımdaki Çamlıdere Bayındır Barajı manzaralı Kadı Yayla’sında sonlandırabilirsiniz.

İkinci gün ilk bölümde Karanlık Dere’yi izleyerek Söbeçayırı Tepesi yamaçlarına doğru inişe geçiliyor. Ardından Dağkuzören köyü sakinlerinin kullandığı Tataralan (Elveren) Yaylası’na ulaşan güzergah, Kale Tepesi eteklerinden geçerek Mahya Tepesi doruklarında yol alıyor. Bu noktadan birazdan ineceğiniz, orman ortasındaki yeşil bir açıklığa konumlanan Benli Yaylası’nı görebilirsiniz.

5- Sorgun Göleti Tabiat Parkı -Eğriova Göleti (Beypazarı) (38 km)

Zorluk Derecesi 3

Güdül Hiking Rotaları: Sorgun Göleti Tabiat Parkı -Eğriova Göleti (Beypazarı) (38 km)

Güdül ilçesi Sorgun Göleti ile Beypazarı ilçesi Eğriova Göleti, Ankara doğa turizminin önemli mekanları arasında. Doğaseverler tarafından kamp ve yürüyüş etkinlikleri için kullanılan göletler arasındaki yürüyüş rotasını, 3 günlük bir aktivite olarak planlamakta yarar var. Rotanın ilk etabı batıya yönelerek Mahkeme Yaylası üzerinden Belindoruk aşıtına ulaşıyor. İlk günü 16. Kilometrede Kapaklı ile Kuzpınarı tepeleri arasındaki Kapaklı Yaylası’nda sonlandırıyoruz. İkinci gün önce kuzeydoğuya yönelen rota, Kındıra Düzü mevkisinde yer alan Akpınar Yaylası’na erişiyor.

Eski orman binalarının bulunduğu 9. kilometredeki Aktaş Çeşmesi’nde kamp kurabilirsiniz. Son gün ise kuzeydoğu istikametindeki yürüyüş Kirazlıoluk Yaylası, Başyayla, Beşpınar, Ayı Deresi bölgelerini geçerek Eğriova Göleti’ne   ulaşıyor. Sarıalalan, Demirci, Eğriova, Sarıahmet yaylalarının konuşlandığı gölet çevresinde kamp kurabilir veya önceden ayarlayacağınız araçla dönüş yoluna geçebilirsiniz.

6-Sorgun Göleti Tabiat Parkı- Kürt Yaylası-Sorgun Göleti (Ring) (13 km)

Zorluk Derecesi 3

Güdül Hiking Rotaları: Sorgun Göleti Tabiat Parkı- Kürt Yaylası-Sorgun Göleti (Ring) (13 km)

Sorgun Göleti’nde hafta sonu kamp yapmak isteyenlere önereceğimiz günübirlik yürüyüş rotamız, orman dokusu içerisinde bir daire çizerek başlangıç noktasına geri dönüyor. Göletin kuzey kıyısından başlayan aktivite, Dikenli Tepesi’nin batısından geçerek bir mandıraya erişiyor. Daha sonra Belpınar ile Pınarören tepeleri arasındaki Düzyalak Deresi Vadisi’ne giriliyor. Sürülerin su içmek için kullandıkları bir gölcüğün yanından geçen rota, Kepez Tepesi’nin güneyindeki traktör yolunu takip ediyor. Yükselmeye başlayan parkur, batıya yönelerek Kürt Yaylası’na ulaşıyor. Son yıllarda yapılaşmanın arttığı ve geleneksel dokusunu yitiren yaylada mola verebilirsiniz. Tekrar yürüyüşe başlandığında orman içinde uzanan toprak yayla yolunu takip edilerek Eğriova Göleti’ne dönülüyor.

7- Sorgun Göleti Tabiat Parkı Sorgun Köyü (5 km)

Zorluk Derecesi 1

Güdül Hiking Rotaları: Sorgun Göleti Tabiat Parkı Sorgun Köyü (5 km)

Tarihi 1460 gibi çok eski tarihlere dayanan Sorgun Köyü, Güdül ilçe merkezine 24 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Köçegüneyi, Kanlıkur,   İnkaya, Yapraklı, Körüklü tepeleri arasındaki Sineközü düzlüğüne kurulan köyün, geleneksel dokusunu görece koruyan bir de yaylası bulunuyor. Sorgun Göleti’nden başlayan rota, kıyı boyunca patika üzerinde ilerleyerek asfalttan karşıya geçiyor.

Karaçayır mevkisine erişen rota, Erenler Tepesi’ne yükselerek Sorgun yaylasına giriş yapıyor. Yayla içinde kuzeydoğuya uzanan toprak yol kısa bir süre izlendikten sonra, tekrar patikaya giriliyor. Sağınızda göreceğiniz bir mandıra geçildikten sonra Hamitözü Deresi takip edilerek Sorgun köyüne ulaşılıyor.

8- Sorgun Göleti Tabiat Parkı- Tahtacıörencik Köyü (11 km)

Zorluk Derecesi 3

Güdül Trekking Rotaları: Sorgun Göleti Tabiat Parkı- Tahtacıörencik Köyü (11 km)

Tiftik Yolu olarak bilinen ve eskiden Beypazarı-Çamlıdere arasında kullanılan güzergahın bir bölümünü oluşturan yürüyüş aktivitesi, patika ve orman yollarını takip ediyor. Sorgun Göleti’nin kuzeybatısından başlayan yürüyüş, Atıçlararası Düzlüğü ve Mahkemelik Yaylası mevkilerinden geçerek, Katırcıyolu Tepesi zirvesindeki Belindoruk aşıtına erişiyor. Dörtyol kavşağında sağa ayrılan yol, Beypazarı ilçesi sınırlarındaki Eğriova Göleti’ne gitmektedir. Siz, yoldan ayrılarak patikaya girmek ve Ahmetli Deresi Vadisi boyunca inişe geçmek durumundasınız. Alıç, ahlat ve kuşburnu ağaçlarının süslediği parkur, Germece Pınarı, Beşçam Kuyusu mevkilerini geçerek Saçayak Kuyusu bölgesinde orman yoluna kavuşacaktır. Ovacığındoruk ve Kalenin Dişkaya tepeleri arasından yokuş aşağı yürüyen katılımcılar, günümüzde organik tarıma yönelen Tahtacıörencik köyüne erişebilirler.

9-Sorgun Köyü-Yelli Köyü (10 km)

Zorluk Derecesi 3

Güdül Trekking Rotaları: Sorgun Köyü-Yelli Köyü (10 km)

Tarihi Tiftik Yolu’nun Güdül-Sorgun bölümünü kat eden bu rotanın ilk bölümü 1577 metrelik İkizçiten Tepesi’ne tırmanış, son bölümü ise Yelli köyüne inişi kapsıyor. Kuzey-güney istikametindeki rota, Arıkçayırı Düzlüğü’nü geçerek Sarıçam Deresi eşliğinde düz bir hatta ilerliyor. Ardından tırmanışa geçen parkur, 4 kez Güdül-Sorgun asfaltını keserek Hıdırcık ve Kumlu sırtlarından zirve noktasına erişiyor. Bir süre asfalt yola paralel uzanan patika, bir ağıl ve sürülerin kullandığı gölcüğü geçerek Taşköprü mevkisinde vadiye girecektir. Seyitağa Deresi’nin yarenliğindeki eski patika inişe geçerek, döne kıvrıla Yıkılankaya Tepesi eteklerindeki mezarlığa ulaşacaktır.

Meyve ağaçlarının yükseldiği bu noktada Seyitağa Deresi, Çatak Deresi’ne kavuşmaktadır. Artık patikadan ayrılıp Yelli ile Sorgun köyleri arasında ulaşımı sağlayan eski yol üzerinde yürümektesiniz.

Soğukpınar Çeşmesi’nde kısa bir süre soluklandıktan sonra, Yeşilöz beldesine 3 kilometre mesafedeki Yelli köyüne ulaşabilirsiniz.

10- Tahtacıörnecik -Doğançalı (Beypazarı) (5 km)

Zorluk Derecesi 1

Güdül Trekking Rotaları: Tahtacıörnecik-Doğançalı (Beypazarı) (5 km)

Hafta sonu seyahat acentelerinin sıklıkla ziyaret ettiği organik ürünleriyle ünlü Tahtacıörencik köyünden start alan yürüyüş rotası, Süvari Deresi Vadisi’ni izleyerek Beypazarı ilçe sınırlarındaki Doğançalı köyüne ulaşıyor.

Dikenli ve Eşme derelerinin birleşmesiyle oluşan Süvari Deresi, yalçın kayalıklar arasından geçerek Kirmir Çayı’na karışmaktadır. Akarsu havzasının Tahtacıörencik– Doğançalı arasında genişleyen bölümü, tarlalar ve meyve ağaçlarının arasından geçmektedir.

Parkur esnasında dere geçişlerini göze almanız gerektiğini hatırlatalım. Rotanın Doğançalı kısmında peri bacaları ve ilginç kaya formlarını fotoğraflamayı unutmayın.

11-Yeşilöz Mağaraları-İnönü Mağaraları (7 km)

Zorlık Derecesi 2

Güdül Trekking Rotaları: Yeşilöz Mağaraları-İnönü Mağaraları (7 km)

Yeşilöz ve Güdül yerleşimleri arasında uzanan Kirmir Çayı Vadisi içinden geçen rota, Güdül ilçesinin turizm vitrinini süsleyen iki tarihi mekanı  birleştiriyor. Hıristiyanlık döneminde yerleşim yeri olarak kullanılan tarihi kaya oyukları ve kaya kiliseleri arasındaki parkur, patika ve traktör yolları üzerinde yol almaktadır.

8 kez sudan karşı kıyıya geçmek zorunda olduğunuz rotayı planlarken, hava durumunu ve mevsim itibariyle akarsuyun debisini hesaplamanız gerekmektedir.


Bu yazımızın içeriğini Ankara Valiliği’nin PDF formatında yayınlanmış bir kitabından temin ettik. Türkiye’de Kültür Rotaları oluşturulması için çalışmalar yapan ve çeşitli dergilere gezi yazıları hazırlayan sayın Ersin Demirel‘e yazılarını ve resimlerini sitemizde yayınlamamıza izin verdiği için çok teşekkür ediyoruz.

Tanıtımını yaptığımız rotaları (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/rotalar/camlidere) adresinde bulabilirsiniz.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org