Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Özellikle dağcılık ve tehlikeli-ekstrem outdoor aktivitelerine katılmak 2020 yılında bir genelge ile kolluk (polis, jandarma, sahil güvenlik) iznine bağlanmıştı. 2021 yılının temmuz ayında ülkemizin birçok yerinde orman yangınları çıktı. Valilikler önlem olarak Orman ve Milli Parklara girişleri yasakladı.

Orman ve Milli Parklara Girişler Yasaklandı! başlıklı yazımızda 25 ilde orman ve milli parklara giriş çıkışların yasaklandığını açıklamıştık. Gelen yoğun sorular üzerine Valiliklerin sitelerini tarayıp Türkiye’de Ormana girmenin yasaklandığı illerin tam listesini yaparak okuyucumuzu bilgilendirerek “Şimdilik 48 ilde orman ve milli parklara giriş Valiliklerce yasaklanmıştır. Unutmayın başka illerde de yasaklar alınmış ama Valiliklerin sitelerinde duyurulmamış olabilir!” demiştik.

Orman yasakları başladı.

Orman yasakları ve kamp izinleri hakkında şu yazılarda belirttiğimiz hususlara dikkat etmenizi ve yazıları dikkatle okumanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Outdoor ve kampçılık alanlarında gelişen bütün hareketliliği takip ederek okuyucumuzu bilgilendirmeye devam ediyoruz. 2022 yılının Mayıs ayında birçok ilimizin valiliklerinin sayfalarında Ormanlara girişlerde uygulanacak yeni kısıtlamalar duyuruldu. Türkiye’de birçok ilde ormanlara girişler kısıtlandı.

Karara göre ormanlık alanlarda;

  • Mangal / semaver yakmak ve piknik yapmak,
  • Orman içinde ATV, UTV ve motosiklet kullanmak,
  • Motorlu vasıtalarla sportif faaliyetler yapmak (Off-Road)
  • Çadırlı kamp yapmak,
  • Dilek feneri, meşale, havai fişek kullanmak,
  • Anız, bağ bahçe artığı ve çöp yakmak YASAKLANMIŞTIR.
  • Detayları (https://turkeyoutdoor.org/2022/05/16/ormanlara-girisler-kisitlandi/) yazımızda bulabilirsiniz.

Orman yasakları konusunda en son ve güncel bilgileri Orman Giriş Yasağı 2022 başlıklı yazımızda aktarmıştık. Bu yazımızda da belirttiğimiz gibi Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde özellikle ormanlık alanların bulunduğu bütün illerde çeşitli orman giriş yasakları uygulanmaktadır.


Sahillerde Çadır ve Kamp Yasakları

Bu yazımızda okuyucularımızdan yoğun şekilde iletilen soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. Sosyal medyadan veya sitemizdeki iletişim bölümünden bize ulaşan birçok okuyucumuz özellikle Sahilde kamp yapmak, Sahilde çadır kurmak yasak mı? ve 2022 yılında Kamp yasağı kalktı mı? Konularında güncel bilgileri talep etmektedir.

Sahillerde Kamp Yasakları

Çadır kurma yasakları ve özellikle sahilde kamp kurma konularında bu yazımızın doyurucu bilgiler vereceğini düşünüyoruz. Bu yazımızı sorulara cevaplar şeklinde hazırladık. Kampçılık ve çadır kurma konusunda sorulabilecek bütün soruların cevaplarını yazımızda bulacaksınız.

Çadır Kurmak Yasak mı?

Ülkemizde belirlenen kurallar neticesinde çadır kurmak belirlenen alanlar dışında yasaklanmıştır. Yani bugün şehirde, ormanlık alanlarda ve sahillerde izinsiz olarak çadır kurup gecelemek isterseniz resmi kurumlar sizi men edecek ve idari para cezası yazacaktır. Bunun dışında doğada çoğu yerde yapılmasını izin verilirken istisnai bazı yerlerde çadır kurmak yasaktır. Orman, kumsal ve plajlarda kamp yapmak sadece ruhsatlı kampçılık (camping) işletmelerinde serbesttir.

Sahillerde Kamp Yasağı

Çadır Kurmak için izin gerekir mi?

Belediyeler 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve/ya 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında kendi sınırları içerisinde ne amaçla olursa kamp yapmayı, çadır kurmayı veya araç üzeri konaklamayı yasaklayabilir ya da izne tabi tutabilir.

Çadır Kurma cezası ne kadar?

1 Mayıs 2020 tarihinden beri bugüne kadar koylara, izinsiz alanlara kamp kuranlara en az 400 kişiye toplam 982 Bin TL idari para cezası uygulandı. Yasaklanan alanlara çadır veya kamp kurmanın yasak olduğunu, idari para cezası uygulamasının devam edeceği bildirildi. 2022 yılında sahilde izinsiz çadır kurmanın cezası 427 TL idari para cezasıdır. Bu fiyat ormanlarda değişiklik gösterebilir.

Ormanlarda Kamp Yasağı

Kamp yasağı var mı?

Birçok ile Valilikler tarafından alınan kararla ormanlarda piknik yapmak, kamp yapmak, semaver ve ateş yakmak tamamen yasaklandı. Yasak süreleri her valilik itibariyle ayrı ayrı belirlense de ortalama bir ay süre ile orman girişleri tamamen kapatıldı. Özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinin sahil şehirlerinin tamamında ormanlara girişler ya tamamen yasaklanmış, ya da önemli oranda kısıtlanmıştır.

Sahile çadır kurulur mu?

Turistik bölgelerde, milli parklarda, ormanlarda, korularda, sahillerde çadır kurmak yasaktır. Özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinin sahil şehirlerinin tamamında ormanlara girişler ya tamamen yasaklanmış, ya da önemli oranda kısıtlanmıştır.

Plajda kamp yapmak yasak mı?

Yazılı mevzuatta doğada, ormanlarda, kamusal alanlarda, kamp yapılıp yapılamayacağı ile ilgili net bir yasak bulunmamaktadır. Kamp yapmak için kurulmuş ve işletilen ruhsatlı kampçılık işletmelerinde kamp yapmak veya çadır kurmak ile ilgili herhangi bir yasak bulunmamaktadır.

Ormanlarda Kamp Yasağı

Kamplar kapalı mı?

Orman yasakları uygulanan illerde ormanlarda kamp yapmak 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca yasaklanmıştır. Dolayısıyla ruhsatlı kampçılık işletmeleri haricinde orman ve sahillerde kamp yapmak yasaktır.

Antalya’da Karavan Yasak mı?

Antalya’da Karavan Yasağı başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi ruhsatlı kampçılık işletmeleri haricinde karavan park etmek yasaktır.

Kamp için izin belgesi nasıl alınır?

e-Devlet kullanıcı adı ve şifreniz ile siteme giriş yaptıktan sonra yol izin belgesi ekranına ulaşarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Veya Alo 199 Vefa Sosyal Destek Hattı üzerinden de başvuru talebinde bulunabilirsiniz.

Konyaaltı Plajı çadır kurulur mu?

Antalya bölgesinde kamp yapmak isteyenler, Konyaaltı Plajı bölgesinde kamp yapamaz. Kamp yapmak isteyenler kampçılık işletmelerini veya Antalya’da bulunan ruhsatlı kamp alanlarını tercih edebilirler.

Konyaaltı Plajı çadır kurulur mu?

Konyaaltında kamp yasak mı?

Antalya’nın Konyaaltı sahilinde kamp yapmak yasaktır.  Denetimsiz kurulan kamp çadırlarının çirkin görüntüsünün yanı sıra kullanıcılarının çevre kirliliğine yol açması sonucu Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yer alan Konyaaltı sahilinde kamp yasağı başladı. Plaj alanında çadır kuran kişilere, Antalya Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerince yapılan uygulamada Konyaalti Sahil Yaşam Parkı Alan Yönetimi Usul ve Esaslarına Göre 427 TL idari para cezası kesilmektedir. Yine Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Antalya’nın Konyaaltı Sahiline “sahilde çadır kurmak yasaktır” uyarı levhaları yerleştirilerek önlem alındı.

Lara Plajı’nda da Kamp Yasak mı?

Antalya’nın Lara Plajı’nda kamp yapmak yasaktır.  Lara Plajı’nda kamp yasağı uygulanmaktadır. Antalya Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından, Lara Plajı’nda çadır kurup kamp yapanlara müdahale edilmektedir. Antalya Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerince yapılan uygulamada Lara Plajı’nda çadır kuranlara 427 TL idari para cezası kesilmektedir.


Şüphesiz sahil ve ormanlarda kamp yasakları yukarıdaki liste ile sınırlı değildir. Yukarıdaki listenin haricinde birçok ilimizde ormanlara girişler ve orman kampı yasaktır. Sahillerde kamp yapma ve çadır kurma ise neredeyse Türkiye’nin bütün sahilleri için geçerlidir.

Sahilde Çadır Kurma

Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. Bu numaraları aradığınızda hem yasaklar konusunda bilgi almış olursunuz, hem de görüşmeler kayıt edildiği için herhangi bir idari ceza yazılması durumunda cezayı mahkemelerden çok kolaylıkla iptal ettirebilirsiniz.

Kolluk güçleri vatandaşa hizmet etmekle görevlidir ve telefon etmekle veya başvurmakla onları rahatsız etmezsiniz. Telefonlara cevap vermek ve vatandaşı bilgilendirmek güvenlik güçlerinin görevidir. Dolayısıyla en küçük bir konuda bile güvenlik birimlerini aramaktan, sormaktan, izin veya bilgi almaktan KESİNLİKLE ÇEKİNMEYİN. Polisi jandarmayı arayın, bilgilenin, bilgi verin, güvende olun.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org