https://turkeyoutdoor.org/, Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan bir web sitesidir. Site, yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.

Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkezi

Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu artık hizmetinizde! TurkeyOutdoor.org olarak, doğa yürüyüşü grupları, outdoor kulüpleri ve bireysel maceraperestleri bir araya getiriyoruz.

İletişim Adreslerimiz. Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz.

Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨


Kuşadası’nda yeni Tülüşah alanı keşfedildi

Kuşadası’nda yeni Tülüşah alanı keşfedildi
Kuşadası’nda yeni Tülüşah alanı keşfedildi

Kuşadası’nda yeni Tülüşah alanı keşfedildi.

Aydın’ın Kuşadası bölgesinde yetişen, endemik bir tür olması ve yok olma riski taşıdığı için koruma altına alınan, Aydın Gaşağı olarak da bilinen Tülüşah’ı koruma çalışmaları devam ederken, yeni bir #Tülüşah alanı daha keşfedildi.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından yapılan saha çalışmaları esnasında 2 adet zeytinlik içerisinde yapılan incelemeler sonucunda yetişmiş 99 Tülüşah olduğunu tespit etti.

Tüllüşah’ın Hikayesi

Kuşadası’nda yeni Tülüşah alanı keşfedildi

Bugün ülkemizde yaklaşık 12.000 bitki bulunmaktadır. Bunların da 1/3’ü dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmamaktadır. Sadece ülke sınırlarımız içerisinde bulunan bu bitkilere ENDEMİK bitkiler denir. Bilindiği üzere bu bitkilerin her biri potansiyel bir ilaç hammaddesi taşırlar.

Aydın ili Akdeniz ilkim bölgesi içerisinde yer alan ve biyolojik zenginlikler bakımından fena olmayan bir konumda bulunmaktadır. Kendine özgü bitki ve hayvan çeşitliliğinin yanısıra milli park, tabiat parkları vb. korunan alanlara sahiptir.

Bunların içerisinde en önemlisi Dilek Yarımadası ve Menderes Deltası Milli Parkıdır. 30’dan fazlası endemik olmak üzere 800’den fazla bitki çeşitliliğine sahip bu milli parkımız, ülkemizdeki 45 milli park içerisinde bitki çeşitliliği bakımından gerçekten çok özel bir yerde durmaktadır. Her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan milli parkımızın bu değerlerini ziyarete gelenlerin büyük çoğunluğu bilmemekte, alanı piknik yapılan, yüzülen bir mesire alanı olarak görmektedir.

İşte bu milli parkımıza komşu olan alanlar içerisinde yaşayan bir endemik türümüz mevcuttur. TÜLÜŞAH (Tüllüşah) veya AYDIN GAŞAĞI olarak isimlendirilen bu türümüzün, yakın zamana kadar sadece Aydın’da yaşadığı düşünülüyordu. Çok şükür ki çok küçük populasyonlar halinde olsa da Muğla (Milas) ve Isparta’da (Uluborlu) bulundu. Kuşadası içinde Doğal Botanik Parkı ve Güvercinada’da yetişen bitkinin asıl habitatı Yaylaköy ve Soğucak sınırları içinde bulunmaktadır.

Kuşadası’nda yeni Tülüşah alanı keşfedildi

1978 yılında İsviçreli Max Nydegger-Hügli tarafından Davutlar’ın 7 km. kuzeyinden toplanan bitki örnekleri, İsviçreli botanikçi Arthur Huber-Morathtarafından toplandığı yerin adına atfen Mykalae ismi konularak (Rhaponticoides mykalea (HUB.-Mor) M.V.Agab.&Grauter) 1979 yılında bilim dünyasına tanıtılmıştır.

Oldukça güzel çiçeklere sahip Tülüşah 3 metreye kadar boylanabilmekte, Haziran ve Temmuz aylarda çiçeklenmektedir. Daha şimdiden Aydın’ın simge bitkilerindenbiri olan Tülüşah, maalesef turizm, yapılaşma, tarım ve bilinçsiz toplama baskısı altındadır. Bu nedenle yaşam alanları oldukça daralmış ve nesli tehlike altına girmiştir (IUCN’in Tehlike Kategorisine göre “CR”=Çok Tehlikede). 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 9. Maddesinin f bendinde “Biyolojik Çeşitliliğin sürdürebilirliğinin sağlanması bakımından nesli tehdit veya tehlike altında olanlar ile nadir bitki ve hayvan türlerinin korunması esastır” demektedir.

Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü’nün koordinatörlüğünde (Doç. Dr. Özkan EREN) Tür Eylem Planı’na alınmış ve 5 yıllık bir çalışma başlatılmıştır. Bunun yanında Kuşadası Belediyesi de bitkiye sahip çıkmış, Tülüşahın korunmasına yönelik çalışmalara destek vermiştir. Yine Kuşadası Belediyesi tarafından PTT Bölge Müdürlüğüyle yapılan protokolle, ilk kez bir bitkinin posta pulu bastırılmıştır. Kuşkusuz türün korunması ve tanınmasındaki en büyük katkıyı Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği EKODOSD vermiştir. Her yıl bilinçlendirme çalışmalarının yanısıra valilik, belediye, üniversite, Milli Eğitim vb. kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışarak türün korunması ve hayatını devam etttirmesine yönelik çözüm önerileri üretmektedir.

Proje kapsamında biyolojik zenginliğimizin önemli bir bölümünü oluşturan endemik bitkilerimiz ve TÜLÜŞAH anlatılacaktır.

http://www.tulusah.com/tulusah/


TurkeyOutdoor.org: Doğayla Buluşmanın Adresi! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin en heyecan verici outdoor platformu! Yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi birbirinden serüven dolu doğa sporları hakkında detaylı rehberler, eşsiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinliklerle dolup taşıyor.

Türkiye’nin Doğasını Keşfedin! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin dört bir yanındaki doğal güzellikleri keşfetmek isteyenleri bekliyor. Her bir etkinlik için özenle hazırlanmış bilgiler, göz alıcı rotalar, etkileyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor. Ayrıca, Türkiye’deki açık hava etkinlikleriyle ilgili en güncel haberlere ve etkinlik takvimine de göz atabilirsiniz.

Outdoor Tutkunlarına Özel Rehber!

TurkeyOutdoor.org, Türkiye’de outdoor etkinliklere ilgi duyan her seviyeden maceraperest için mükemmel bir kaynaktır. Deneyimli gezginlerden yeni başlayanlara kadar herkese hitap eden bu platform, Türkiye’deki açık hava etkinliklerine dair aradığınız her şeyi sunuyor. Doğa, kamp ve macera arayanlar için ideal bir rehber olarak öne çıkıyor. Sizi, unutulmaz bir doğa serüvenine davet ediyoruz! TurkeyOutdoor.org ile hayalinizdeki maceraya adım atın!

TurkeyOutdoor.org sizi bekliyor!

https://turkeyoutdoor.org/