Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak yürüyüş, trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Instagram: @turkey_outdoor_org

Türkiye’nin popüler Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkeziyiz: Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu hizmetinizde! Türkiye ve dünyadaki popüler gezilecek yerler hakkında detaylı ve güncel bilgileri sitemizde arama yoluyla bulabilirsiniz.

Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz. Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨


Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu dağcılık kategorisinde kapsamlı içeriklerle okuyucularını bilgilendirmeye devam ediyor.

Dağcılığın Gelişimi:

Dağcılık, dağa tırmanma olarak da adlandırılır, dağlık bölgelerde, özellikle tırmanmanın keyfi için, yüksek noktalara ulaşma veya ulaşmaya çalışma sporudur.

Terim genellikle sadece orta düzeyde zorluklar sunan alçak dağlarda yürümeye gevşek bir şekilde uygulanmasına rağmen, arazi ve hava koşullarının güvenlik için belirli bir miktar önceki deneyimin bulunacağı türden tehlikeler sunduğu yerlerde tırmanmakla daha doğru bir şekilde sınırlandırılmıştır.

Dikkat: Eğitimsizler için dağcılık tehlikeli bir eğlencedir.

Dağcılık Becerileri:

Dağcılık, diğer doğa sporlarından farklıdır, çünkü doğa tek başına katılımcı için eylem alanı ve hemen hemen tüm zorlukları sağlar. Dağlara tırmanmak, kişinin cesaretini, becerikliliğini, kurnazlığını, gücünü, yeteneğini ve dayanıklılığını, doğası gereği bir risk durumunda en üst düzeyde test ederek üretilen heyecanı somutlaştırır. Dağcılık, diğer sporlardan daha büyük ölçüde, her bir üyenin grubun başarısını her aşamada hem desteklediği hem de desteklediği bir grup faaliyetidir. Çoğu dağcı için, dağcılığın zevkleri yalnızca bir zirvenin “fethi” nde değil, aynı zamanda yoğun kişisel çaba, sürekli artan yeterlilik ve doğal ihtişamla temas yoluyla ortaya çıkan fiziksel ve ruhsal tatminlerde de yatmaktadır.

Dağcılık Nasıl Ortaya Çıktı:

Dağ zirvelerine tırmanmaya yönelik ilk girişimler, sportif amaçlardan başka bir şeyden esinlenmişti:

İlk dağcıların amaçları sunaklar inşa etmek veya ruhların bir zamanlar yasaklanmış olan yüksekliklere gerçekten musallat olup olmadığını görmek, kişinin kendi veya çevresindeki bir kırsal bölgeye genel bir bakış veya meteorolojik veya jeolojik gözlemler yapmaktı.

Mountaineering: 11 amazing peaks beginners can summit
Dağcılığın Ortaya Çıkışı

Modern çağdan önce tarih, sırf başarı uğruna dağ zirvelerine çıkmak için çok az girişimde bulundu. 18. yüzyılda, giderek artan sayıda doğa filozofu – zamanlarının bilim adamları – bilimsel gözlemler yapmak için Avrupa Alplerine saha gezileri yapmaya başladı. Fransa’nın Chamonix şehri çevresindeki bölge, Mont Blanc zincirindeki büyük buzullar nedeniyle bu araştırmacılar için özel bir cazibe merkezi haline geldi.

Dağcılık Tarihi

Antik Çağda Dağcılık:

İnsanlar tarih öncesinden beri dağlarda bulunuyorlar. MÖ 4. binyılda yaşamış olan Ötzi’nin kalıntıları, Ötztal Alpleri’ndeki bir buzulda bulundu. Bununla birlikte, en yüksek dağlar nadiren erken ziyaret edildi ve genellikle doğaüstü veya dini kavramlarla ilişkilendirildi. 19. yüzyılda sporun resmi gelişiminden önce dağlara tırmanan insanların birçok belgelenmiş örneği vardır, ancak bu hikayelerin çoğu bazen kurgusal veya efsanevi olarak kabul edilir.

Antik çağların çoğu için dağlara tırmanmak, genellikle ekonomik, politik veya dini amaçlarla gerçekleştirilen pratik veya sembolik bir faaliyetti. Yaygın olarak alıntı yapılan bir örnek, Fransız askeri subayı ve Domjulien ve Beaupré lordu Antoine de Ville tarafından Mont Aiguille’in (2.085 m (6.841 ft)) 1492 tırmanışıdır.

Modern Dağcılığın Doğuşu ve İlk Dağcılar

Çağdaş spor anlamında dağcılık, genç bir Ceneviz bilim adamı Horace-Bénédict de Saussure’un 1760 yılında Chamonix’e yaptığı ilk ziyarette Mont Blanc’ı (15.771 fit [4.807 metre] Avrupa’nın en yüksek zirvesi) görmesi kabul edilir.  

1850’den sonra İsviçreli, İtalyan veya Fransız rehberli İngiliz dağcı grupları, İsviçre’nin yüksek zirvelerine birbiri ardına çıktılar. Sporun büyümesinde önemli bir tırmanış, 14 Temmuz 1865’te bir İngiliz sanatçı olan Edward Whymper’ın liderliğindeki bir parti tarafından Matterhorn’un (14.692 fit [4.478 metre]) muhteşem ilk tırmanışıydı.

19. yüzyılın ortalarında İsviçre, dağcılığın Orta Avrupa’da zirveden sonra zirveye giden yolu açan liderleri dağcılığın seçkin bir spor olmasına yardımcı olan bir rehberler topluluğu geliştirdi.

Aydınlanma ve Alpinizmin Altın Çağı

19. yüzyılın başlarında, 1800’de Grossglockner, 1804’te Ortler, 1811’de Jungfrau, 1812’de Finsteraarhorn ve 1813’te Breithorn dahil olmak üzere birçok dağ zirvesine ulaşıldı. 1808’de Marie Paradis Mont Blanc’a tırmanan ilk kadın oldu ve onu 1838’de Henriette d’Angeville izledi.

Selvguidet heldagstur fra Genève til Chamonix og Mont Blanc 2021
M o n t Blanc dağı

En dramatik olaylardan biri, İngiliz illüstratör Edward Whymper liderliğindeki bir parti tarafından 1865’te Matterhorn’a yapılan ve dört parti üyesinin öldüğü muhteşem ilk tırmanışıydı. Bu noktaya kadar dağcılık sporu, geniş bir profesyonel rehberler, ekipman ve metodolojiler gövdesi ile büyük ölçüde modern biçimine ulaşmıştır.

Dünyada Dağcılığın Gelişimi:

19. yüzyılda dağcılığın odak noktası Alpler’in ötesindeki dağlara yöneldi ve 20. yüzyılın başlarında dağcılık daha uluslararası bir hal almaya başladı.

1897’de Alaska-Yukon sınırındaki Saint Elias Dağı (18.008 ft (5.489 m)), Abruzzi Dükü ve parti tarafından tırmanıldı.

1879-1880’de, İngiliz dağcı Edward Whymper’ın Chimborazo’ya (6.268 m) tırmanması ve Ekvador dağlarını keşfetmesiyle Güney Amerika’daki en yüksek And Dağları’nın keşfi başladı.

Avrupalı ​​kaşiflerin Afrika’ya girmesi 19. yüzyılın sonlarına kadar sürdü. Afrika’daki Kilimanjaro Dağı’na 1889’da Avusturyalı dağcı Ludwig Purtscheller ve Alman jeolog Hans Meyer, Kenya Dağı’nda 1899’da Halford Mackinder tarafından tırmandı.

Türkiye’de Dağcılığın Tarihi:

Türk Dağcılığının Tarihçesi:

Türkiye’de dağcılık etkinlikleri ilk kez 19. yüzyıl da yabancıların ülkemiz dağlarına sportif ve bilimsel amaçlı çıkmalarıyla başlamıştır. Bu kapsamda bilinen ilk tırmanış, Alman fizikçi Prof. Dr. F. V. Parrot’un 27 Eylül 1829 tarihinde Ağrı Dağı’na yapmış olduğu bilimsel amaçlı tırmanıştır.

20. yüzyılın ilk yıllarında ise ülkemizde Türkler tarafından yürütülen dağcılık aktiviteleri, askeri ve sivil olmak üzere iki kola ayrılmıştır. Bu kapsamda 1924 yılında Miralay (Albay) Cemil Cahit Toydemir toplam 8 kişilik bir ekiple Erciyes Dağı’na (Kayseri) doğu rotasından tırmanması Türkiye’deki milli dağcılık etkinliklerinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

Sonraki yıllarda, ülkemizde dağcılık aktivitelerinin artması ile 1928 yılında “Türk Dağcılık Cemiyeti” adı altında ilk dağcılık örgütü oluşturulmuştur. 1933 yılında ise “Türk Yürüyüşçülük, Dağcılık Kış Sporları Kulübü” adı altında bir kulüp faaliyete başlamıştır.

Bu kulüp sonradan “Tenis, Eskirim ve Dağcılık Kulübü” adını almıştır. 1936 yılında Türk kayakçılarının Olimpiyatlara katılması gündeme geldinde Alman Herr Ridel’in öncülüğünde çalışmalara başlanmış ve Türk Spor Kurumu nezdinde yapılan girişimler neticesinde, Türk Milli Takımı Almanya’nın Garmisch Parten Kirschen kış sporları merkezinde düzenlenen kış olimpiyat oyunlarına katılması sağlanmıştır. Bu vesile ile Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü bünyesi içerisinde “Dağcılık ve Kış Sporları Federasyonu “olarak 1936 yılında ilk resmi hüviyetini kazanmış ve çalışmalarına devam etmiştir. 

Türkiye Dağcılık Federasyonu:

Sonrasında 1939 yılında yeni bir yapılanma ile  o günkü ismi ile Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü bünyesinde “Dağcılık ve Kış Sporları Federasyonu” yeni hukuki yapısına kavuşmuştur.

Uzun yıllar dağcılık ve kış sporları branşları aynı çatı altında yürütülmüştür. 1966 yılına gelindiğinde ise dağcılık ve kayak branşlarının ayrılması ile dağcılık federasyonu Türkiye Dağcılık Federasyonu adını alarak kayak branşından ayrılmıştır. Federasyon, 1967 yılında Uluslararası Tırmanış ve Dağcılık Federasyonu‘na (UIAA) resmen üye olmuştur.

Türkiye Dağcılık Federasyonu

Federasyon kurulmuş olduğu tarihten günümüze kadar gerek yurt içi gerekse yurt dışı çok sayıda başarılı etkinliklere imza atmıştır.

Dağcılık Federasyonu Temel Değerleri:

Öngörü

Dağcılık kültürünü benimsemiş, milli değerlere sahip, insana ve çevreye duyarlı nesiller yetiştirebilen, dünya standartlarında kendini sürekli yenileyen bir sistemle; etkinlikleri, hizmetleri ve sportif başarılarıyla Türkiye ve dünyada bilinen bir kurum olmak.

Özgörev

Türk sporuna; çağdaş, kendine güvenen, zor koşullar altında etkin kararlar verebilen, ekip ruhu taşıyan, milli değerlere sahip, ülkemizi ulusal ve uluslararası yarışmalarda temsil edecek, Bayrağımızı Türkiye ve dünya dağlarında zirvelere taşıyacak nesiller yetiştirmek, faaliyet ve hizmetler ile devletimizin uluslararası alandaki tanıtımını, görüntüsünü ve saygınlığını artırmaya katkı sağlamaktır.

İlk ve Öncü Türk Dağcılar:

GazeteBilkent – EVEREST'E TIRMANAN İLK TÜRK: NASUH MAHRUKİ
Nasuh Mahruki everest tırmanışı

Bu tırmanışlara 1964 yılında Bozkurt Ergör’ün İsviçre’de Möch (4003 m) ve Fransa’da Mont Blanc (4807 m) zirve tırmanışları, Abdülmecit Doğru’nun 1980 yılında Kafkaslar’da Elbruz dağı (5642 m) ve Halil Alpay ile birlikte gerçekleştirdiği Peak Lenin Zirvesi (7134 m) ve 1985 yılında gerçekleştirmiş oldukları Komünizm Zirve (7495 m) tırmanışları örnek olarak gösterilebilir.

1995 yılının en önemli başarısı hiç kuşkusuz Nasuh Mahruki’nin 17 Mayıs 1995 tarihinde gerçekleştirdiği Everest zirvesi (8848 m) tırmanışıdır.

2001 yılında Tunç Fındık Everest zirvesine ( 8848 m) farklı bir rotadan çıkarak, buraya çıkan ikinci Türk olmuştur.

2006 yılında ise Orta Doğu Arama-Kurtarma, Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği (ORDOS) Everest’e tırmanan ilk Türk takımı olma unvanını almıştır. Bu tırmanışla birlikte ORDOS ekibinde yer alan Eylem Elif Maviş Everest’e tırmanan ilk kadın dağcımız olmuştur.

Türk Dağcılığının Uluslararası Etkileşimi:

Günümüzde ise Türkiye Dağcılık Federasyonu; dağcılık, dağ kayağı ve spor tırmanış branşlarında faaliyet göstermektedir. Ayrıca Federasyon 2016 Rio Yaz Olimpiyat Oyunları dahilinde düzenlenen IOC genel kurulunda, spor tırmanışın olimpiyat oyunları programına alınması kararı ile olimpik statü kazanmıştır.

Bu kapsamda federasyon bir taraftan dağ kayağı branşında ülkemizi uluslararası yarışmalarda temsil etmeye dönük faaliyetlerini yürütürken diğer taraftan da olimpiyatlara hazırlık çalışmalarını ve etkinliklerini sürdürmektedir.

Öte yandan Federasyon uluslararası ilişkiler bakımından günümüzde Uluslararası Tırmanış ve Dağcılık Federasyonu (UIAA), Uluslararası Spor Tırmanış Federasyonu (IFSC), Uluslararası Dağ Kayağı Federasyonu (ISMF) ve Balkan Dağcılık Birliği (BMU) üyesidir.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu