Oğuz Geren’den Doğada Hayatta Kalma (Bushcraft) Önerileri

Oğuz Geren’den Doğada Hayatta Kalma (Bushcraft) Önerileri
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️
🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.
🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.
🔥🚵♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!
🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.
Topluluğumuza Katılın!
- Instagram: @turkey_outdoor_org
- Facebook: TurkeyOutdoor
İçindekiler
ToggleWolfwalkig Grubu Lideri Oğuz Geren’den Doğada Hayatta Kalma (Bushcraft / Survival) Önerileri
DOĞADA HAYATTA KALMA
Ece Gürel vakası ile gündem doğa da tek başına kalma oldu.
Eh bende naçizane bildiklerimi madde madde yazayım dedim.
A-ÖNCELİK
Şayet doğada olmayı seviyorsanız ve bu amaçla ama sık sık ama aralıklarla doğaya çıkıyorsanız öncelikle bir sırt çantası edininiz. Profesyonel olması şart değil. İyi kötü mutlaka sırt çantası ile çıkın doğaya. Tavsiyemiz belden ve göğüs hizasından destekli çanta önemli.
Bu çanta içine su, kumanya, düdük, tepe lambası ve sigara içmeseniz dahi çakmak alın. ( Sigara sağlığa zararlıdır)
B-DOĞAYA NİÇİN VE NASIL ÇIKILIR
Doğaya çıkmanın birden fazla nedeni vardır. Ruhu dinlendirmek, doğa sevgisi, spor ve keyif..
Hangi amaçla çıkarsanız çıkın mutlaka bir grup oluşturarak çıkın. Ülkemizde son yıllarda doğa yürüyüş gruplarına olan ilgi artmakta. Bu gruplara sosyal medya veya tanıdıklarınız vasıtası ile dahil olabilirsiniz.
Grup ile çıkmanın faydaları nelerdir?.
Grup ile doğada yürümenin öncelikle faydası yalnız değilsinizdir. Ardından o grubun bir lideri vardır ve doğada neler yapılması veya yapılmaması gerektiğini bilir. Yürünecek rotaya hakimdir. Doğaya hakimdir. Bir nevi rehberinizdir ve grubunuzun yürüyüşü sağlıklı ve sorunsuz bitirmesini sağlar.
C- OLAĞAN DIŞI DURUM; DOĞADA KAYBOLDUNUZ!!
Gruplara dahil olmadınız.. Şöyle 2-3 km doğada yürümek istediniz…. Ama işler rast gitmedi bir şekilde kayboldunuz.
Veya gruba dahil oldunuz ve bir şekilde gruptan koptunuz ve kayboldunuz..
İlk kural: Soğuk kanlılığınızı koruyun. Panik yapmayın. Elinizdeki imkanları düşünün ve imkan ve kabiliyetlerinizin farkına varınız. İmkan ve kabiliyetiniz nedir? Sırt çantanızda suyunuz, kumanyanız, düdüğünüz, tepe lambanız, mobil şarj güç kaynağınız ve çakmağınız var.
Ardından telefonunuzun çekip çekmediğini kontrol edin. Çekiyorsa ulaşabildiğiniz kişilere konumunuzu atın ve olduğunuz yerde bekleyin. Sizi bulacaklardır.
Peki telefon çekmiyor mu?
Sorun yok. Grup halinde çıktıysanız mutlaka sizin gruptan koptuğunuzu anlayuacaklar ve en son göz teması kurduğunuz yere doğru geleceklerdir. O zaman yapacağınız en doğru hareket olduğunuz yerde kalıp beklemek. Şayet tek başınıza doğaya çıkıp kaybolmuşsanız mutlaka sizden haber alamayan yakınlarınız durumu kolluk güçlerine iletecek olup, kolluğun adli imkanları ile telefonunuzun sinyal verdiği son nokta tespit edilip o koordinatlarda arama-kurtarma başlatılacaktır. Bu sebeplerden dolayı kaybolduğunuzu düşündüğünüz an panik yapıp sağa sola gitmeyin olduğunuz yerde bekleyin.
Beklerken su ve kumanyanızı kontrol edin. En kötü ihtimali düşünerek idareli kullanma disiplinini sağlayın. Beklerken sürekli dinleme yapın. Sizi arayanları veya başka insan ya da insanlarla ses teması kurmaya çalışın. Şayet ses duyarsanız bunu düdükle kurun.
Akşam oluyor ama helan sizinle ne ses ne de göz teması kurulmadı.. Yine panik yok..
Öncelikle olduğunuz yerin ateş yakmaya uygun olup olmadığını kontrol edin. Uygun yer nasıl olmalı?. Yer mümkünse kuru olmalı. Biraz kuytu olması lazım. Olası gece kalma ihtimaline karşın kuytu yerde yakılan ateş ısıyı daha iyi muhafaza eder. Ayrıca ateş yaban hayvanlarının yanınıza gelmesine engel olur. Caydırıcı olur. Gece karanlıkta ve soğukta yanan ateş psikolojinize de iyi gelecektir.
Ateş yakma yerini tayin ettikten sonra ateş yakma için kuru dal, yaprak ve gece ilerleyen saatlerde yakmak için stok odun toplayın.

Ateş için önce kuru ağaç yapraklarını bir yere toplayın. Üzerlerine ince kuru çalı çırpı koyun. Bunun üzerine ince odunları çapraz dik gelecek şekilde yerleştirin. Ateşi kuru yapraklardan yani dipten yakın. Yanan yapraklar önce çalı çırpıyı sonra ince kuru dalları yakacaktır. Tutuşma olunca orta çapta topladığınız kuru dalları yine çapraz şekilde yerleştirin. Ve gece boyunca ateşin sönmemesi için yaptığınız stoktan ateşi beslemeye devam edin. Ateş aynı zamanda olası arama kurtarma ekiplerine hedef tarifi de yapacağını unutmayın.
Sabah oldu .. İlk geceyi yendiniz ama sizinle temas kuran olmadı. Kumanyanızda bitti. Suyunuz da kalmadı. Yine panik yok. Orada olduğunuzu zaten yaktığınız ateşle belli ettiniz. O zaman çevrede fazla açılmadan yenebilecek böğürtlen, ardıç, koca yemiş gibi yaban meyvesi var mı yok mu kontrol edebilirsiniz. Bu küçük keşif aynı zamanda su içinde geçerli. Keşif yaparken mutlaka yeniden aynı yere gelmenizi sağlayacak referans yerlerinde işaretler bırakın. Mutlaka yenecek yaban meyvesi bulursunuz. Su ormanda mutlaka bulursunuz. Dere veya akarsu fark etmez ne varsa suyunuzu alın. “Bulduk ama hijyeninden emin değilim” Konu hijyen değil hayatta kalma. İyi kötü mutlaka sıvı dengenizi koruyun.
Yön tayini yapmakta elinizde. Sabah hava nerden aydınlanıyorsa orası doğudur. Havanın aydınlandığı yerin tam karşısı ise batıdır. Gün içerisinde bir çubuk dikin. Düşen ilk gölgeye bir çizgi çizin. 5 dakika sonra gölge ilerleyecek olup ikinci çizginizi de çekin. İki gölgenin tam merkezinin karşısı kuzeydir. Gölge başlangıçları ise güneydir.. Çünkü biz kuzey yarımkürede yaşıyoruz ve güneş ışınlarını güneyden alıyoruz. Bu sebeple gün ortalarında gölgeler kuzeye doğru düşer. Arjintinde, Güney Afrika’da veya Avustralya’da kaybolduysanız bunun tam tersi olur. Yön tayini yapmak, zamanı bilmek, ateş yakabilmek, yiyecek ve içecek bulabilmek sizin psikolojinizi sağlam tutar ve doğru düşünmenizin sürekliliğini sağlar. Çünkü doğa size değil siz doğaya o an hakimsinizdir. Hakimiyeti ve muhakemenizi yitirmeyin. Yitirecek hareketlerden sakının
Bu faaliyetlerinizi siz bulanana kadar tekrarlayın. Unutmayın sizi arayan birileri var ve size mutlaka ulaşacaklar.
Mesele sağ ve salim kalıp hem kendinizi hem de sizi arayanların mutlu sonla bitecek bir arama kurtarma hikayesini oluşturmak.
Toparlayacak olursak;
Önce doğada kaybolmayacağız. Kaybolur isek panik yapmayıp olduğumuz yerde kalıp imkan ve kabiliyetlerimiz ile o yeri kendimize yaşam alanı yapacağız. Ateş ve su çok önemli.
Not: Yazıya hiçbir müdahale ya da düzeltme yapılmamış, sosyal medyada paylaşıldığı şekliyle yayınlanmıştır.
Oğuz Geren ve grubu hakkında detaylı bilgiyi Türkiye’nin Outdoor Doğa Kulüplerini Tanıyalım: WOLFWALKİNG Doğa Yürüyüşü Grubu yazımızda bulabilirsiniz.
https://www.facebook.com/oguz.geren.7
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Antalya Toros Keçisi Bisiklet Tırmanış Yarışı Ekim'de
Türkiye’nin Outdoor Doğa Kulüplerini Tanıyalım: Antalya Toros Trekk Manavgat Doğa Yürüyüşü Grubu
Antalya Psidia Turizm Tanıtma Doğa ve Gezi Derneği - Ekim 2024 Faaliyet Programı
2024 FIM Hard Enduro Dünya Şampiyonası Antalya Kemer'de
Jojo Caravanport Antalya Kamp, Karavan, Tiny House, Outdoor Fuarı
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org