Ekstrem Spor / Rafting 1
Ekstrem Spor / Rafting 1
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak yürüyüş, trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.
Instagram: @turkey_outdoor_org
Türkiye’nin popüler Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkeziyiz: Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu hizmetinizde! Türkiye ve dünyadaki popüler gezilecek yerler hakkında detaylı ve güncel bilgileri sitemizde arama yoluyla bulabilirsiniz.
- E-posta: info@turkeyoutdoor.org
- Kulüp İletişim: turkeyoutdoorclub@gmail.com
- Facebook Sayfamız: @turkeyoutdoorblog
Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz. Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨
Bu yazı dizisi Türkiye’nin Outdoor Sayfası’nın ilgililerinin dikkatini çeken ekstrem sporlar hakkındaki yayınlarından oluşmaktadır. Güvenli ve eğlenceli ekstrem sporlar için serideki diğer yazılara da bakmanızı tavsiye ediyoruz. Outdoor Ekstrem sporları bu yazı dizisinde. İlk yazımızda ekstrem spor ne demektir sorusunun cevabını vermiştik. Outdoor aktiviteleri nelerdir başlıklı yazımızda bazı ekstrem sporlarını isim olarak tanıttık. En Popüler Ekstrem Sporlar başlıklı yazımızda ise Türkiye ve dünyada en çok tercih edilen 42 ekstrem sporun her birini birer kısa paragraflar tanıttık.
Bu yazımızda aşağıdaki başlıklarda tanıtıcı bilgiler verdik:
- Rafting
- Türkiye’de Rafting
- Türkiye’nin En İyi 10 Rafting Parkuru
- 1- Antalya Alara Çayı Rafting
- 2- Antalya Köprülü Kanyon Rafting
- 3- Artvin Barhal Çayı Rafting
- 4- Denizli Bekili Deresi Rafting
- 5- Düzce Melen Çayı Rafting
- 6- Kayseri Zamantı Irmağı Rafting
- 7- Muğla Dalaman Çayı Rafting
- 8- Rize Fırtına Deresi Rafting
- 9- Tunceli Munzur Çayı Rafting
- 10- Yozgat Çekerek Çayı Rafting
İçindekiler
ToggleRafting
Rafting su debisinin yeterli olduğu 2-4-6-8-10 kişilik şişme bot ve kanolarla akıntıyla veya akıntıya karşı gruplar halinde senkronize halde rehber eşliğinde kürek çekerek olası karşınıza çıkacak rapit ve engelleri aşarak ırmakta yol alma sırasındaki mücadeleye rafting denir.
Rafting Ne Demek?
Rafting, raft adı verilen botlarla (sallarla), debisi yüksek nehirlerde yapılan bir nehir sporudur. Raftingde asıl olan içinde bulunduğunuz raftı devirmeden, kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmektir.
Rafting, 4 ile 6 kişilik takımlar halinde yapılır ve başarılı olabilmek tek vücut gibi hareket eden bir takım olabilmekten geçer. Takım bireylerinin bot dizilişi sağ-sol ve ön-arka oturuş pozisyonlarını barındırmakta olup ve her bireyin geçilecek engel sırasında uygulayacağı teknik performans birbirinden farklı ama aynı sonuca bağlı hareketler bütününü temsil eder. Bu sporda akarsular zorluk seviyesine göre altı dereceye ayrılır.
6. derecedeki akarsulara girilmesi halinde ölümcül sonuçlar doğurabilir oldukça tehlikeli en zor parkurlardan oluşur, 1. derece akarsu ise her yaşta insanın gerekli güvenlik ekipmanlarını kuşanarak rahatlıkla rafting yapabileceği kolay seviyede parkurlardır.
Dünya Rafting Federasyonu
Dünyada rafting ile ilgili bütün düzenlemeler Dünya Rafting Federasyonu tarafından yapılmaktadır.
• https://www.worldraftingfederation.com/
Türkiye’de Rafting
Adrenalin tutkusu olan sporseverin tercihi olan rafting, son zamanlarda Türkiye’de de oldukça rağbet gören bir spor. Her yıl amatöründen profesyoneline binlerce kişi Türkiye’nin akarsularında suyla mücadele etmenin keyfini yaşıyor.
Türkiye rafting sporu için çok uygun bölgeler ve nehirler barındırıyor. Köprülü Kanyon rafting Antalya‘nın, Düzce rafting İstanbul’un önemli merkezlerinden.
Rafting sporunun amacı akarsu üzerinde bir noktadan diğer bir noktaya mümkün olduğunca kısa sürede ulaşmak. Raft adı verilen botlar ve kürekler yardımıyla akış hızı yüksek olan nehirlerde yapılan bu sporda ilk kural, raftın devrilmemesini sağlamak. Bunun için raft üstündeki takımın uyum içinde çalışması şart.
Çoğu spor dalında olduğu gibi raftingde de zorluk aşamaları var. Bu aşamalar 6 gruba ayrılıyor: 6. derece en zor, 1. derece ise en kolay atlatılan aşamalar.
Türkiye sahip olduğu rafting rotaları bakımından da şanslı bir ülke. Raftinge ilgi duyan hemen hemen herkes için Türkiye’de bir rota var.
Türkiye Rafting Federasyonu
Rafting sporu Türkiye’de görece yeni bir spor sayılabilir. Türkiye Rafting Federasyonu 2018 yılında kurulmuştur.
2018 yılında kurulan Rafting Federasyonunun faaliyetleri 2022 yılında durduruldu. Türkiye Rafting Federasyonunun faaliyetlerine son verildiği bildirildi. Federasyon Başkanı yaptığı açıklamada, Gençlik ve Spor Bakanlığının 23 Ağustos tarihli, 194 sayılı oluruyla 23.08.2022 tarihinde Türkiye Rafting federasyonunun kapatıldığını söyledi.
Türkiye Rafting Federasyonu iletişim bilgileri ve sosyal medya sayfaları
- https://shgm.gsb.gov.tr/Federasyonlar/90/2/turkiye-rafting-federasyonu.aspx
- https://www.facebook.com/groups/raftingfaaliyetleri/
- https://twitter.com/turkishraftfed
Türkiye’de Rafting Yapılan Nehirler
Türkiye‘nin her bölgesinde rafting için elverişli nehirler bulunmaktadır. Özellikle Köprüçay, Dalaman Çayı, Alara Çayı, Dim Çayı, Çoruh Nehri, Melen Çayı, Çekerek Çayı, Eşen Çayı, Manavgat Çayı, Zamantı Çayı, Fırtına Deresi, Maçka, Tortum, Kelkit Çayı ve Barhal Çayı bunların en bilinenleridir. Rafting sporu 2018 yılında özerklik kazanarak Türkiye Rafting Federasyonu çatısı altında faaliyet göstermektedir.
Dünyanın debisi en yüksek nehirlerinden biri olan Artvin’deki Çoruh Nehri, Türkiye‘de rafting denince akla ilk gelen rotalardan biridir. Her yıl binlerce kişinin bu deneyimi yaşadığı Çoruh Nehri’nde profesyonel ve amatörler için 4 farklı etaptan oluşan 169 kilometrelik bir rafting parkuru mevcuttur.
Türkiye’nin En İyi 10 Rafting Parkuru
1- Antalya Alara Çayı Rafting
Alara Çayı orta Toros dağlarından kuşak ile Akdağlarından doğar. Yeşil görselliği oldukça fazla olan çay 60 km uzunluğa sahiptir. Torosları aşan Irmak Akdeniz’e dökülür.
Alara Çayında rafting başlangıç noktası Güzel Bağdan başlayarak Alara Kalesine kadar devam eder. Yerli halkın tercih sebeplerinden biriside piknik alanlarının olmasıdır.
2- Antalya Köprülü Kanyon Rafting
Antalya rafting sporunun Türkiye’de merkezi denebilir. Köprüçay, özellikle Köprülü Kanyon olarak bilinen bölgede bu sporun yapılmasını daha keyifli hale getiriyor.
Antalya’nın Manavgat İlçesi’ne bağlı Taşağıl Beldesi sınırlarında bulunan Köprüçay Rafting Merkezi, Selge Antik Kenti’nin 11 kilometre aşağısında. Yaklaşık 12 kilometre uzunluğundaki rafting parkuru sayesinde sporcular çevredeki tarihi köprüleri farklı bir perspektiften görme imkânı da yakalıyor. Antalya Köprülü Kanyon rafting yerleri arasında Beşkonak rafting de var.
3- Artvin Barhal Çayı Rafting
Artvin ili sınırları içinde yer alan Barhal Çayı, rafting dışında kano ve nehir kayağı için de elverişli olup, yüksek dağlarla çevrili bir vadinin içinden akmaktadır.
Rafting parkuru 18 kilometre uzunluğunda ve zorluk derecelerine göre 4 farklı parkura bölünüyor. Karların erimeye başladığı Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları oldukça popüler bir rota. Mayıs ve Haziran dönemlerinde pek çok yabancı sporcu da bu parkura geliyor. Parkur ortalama 2 saatte tamamlanıyor. Yüksek dağlara, yemyeşil doğaya ve çiçekli yaylalara sahip bu doğa harikası bölge aynı zamanda trekking için de uygun bir zemin sağlıyor.
4- Denizli Bekili Deresi Rafting
Türkiye’de rafting tutkunlarının son dönemlerde keşfettikleri Bekili Deresi, yılın her ayı spora elverişli olan bir rafting yeri. Yaklaşık 2 saatte tamamlanan 3 ve 4 zorluk derecelerine sahip parkurlar yaklaşık amatör raftingciler için pek de uygun değil.
Bekili Deresi’nin raftinge yeni başlayanlar için uygun olmamasının nedeni derenin debisinin bazen saniyede yirmi beş metreküpten fazla olmasıdır. Ancak Çal Regülatörü’nden başlayıp Hançalar Köprüsü’ne kadar uzanan 11 kilometrelik ikinci parkur, amatörler ve turistler için daha uygun hale getirildi.
5- Düzce Melen Çayı Rafting
Melen çayı; Düzce’de bulunmaktadır. Adını üzerinde bulunduğu köyden almaktadır. Melen Çayı, Türkiye’de rafting denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri.
Havzasının büyük bölümü Düzce’de bulunan Melen Çayı, “Melen Ağzı” olarak adlandırılan bölgeden Karadeniz’e dökülüyor. Yaklaşık 60 km’lik bir uzunluğa sahip. Melen Çayı, Türkiye’nin en güvenli rafting parkurlarından biri kabul ediliyor.
Karadenize dökülen ırmaklarımız arasında yer almaktadır. Rafting etkinlikleri gerçekleştirilen ırmaklarımız arasında yine yerini almıştır. Melen Çayı rafting parkuru yaklaşık 12 km. İlk 2 km genellikle acemi rafting meraklılarının eğitim aldığı bölümdür. Bu anlamda rafting’e yeni başlayanlar için Melen Çayı oldukça doğru bir tercih olacaktır. Kalan 10 km’lik bölüm ise tamamen adrenalin dolu. Parkurun zorluk derecesi 3-4 kabul ediliyor.
6- Kayseri Zamantı Irmağı Rafting
Daha çok deneyimli rafting tutkunlarına hitap eden Zamantı Irmağı Kayseri’nin Yahyalı ilçesi sınırları içinde bulunuyor. Uzunluğu, debisi, yeraltı geçişleri ve kanyonlarıyla özellikle Türkiye’de rafting yapan profesyonel sporcuların ilgi odağı olan Zamantı, 21 kilometre uzunluğunda bir parkura sahip.
Zamantı Irmağı’nda rafting yapmak için en uygun zaman Mayıs ve Haziran ayları. Parkurun tamamı yaklaşık 2 saate tamamlanıyor ve parkur Kapuzbaşı Şelaleri’nde son buluyor.
7- Muğla Dalaman Çayı Rafting
Muğla’da bulunan Dalaman Çayı, Koçaş Dağı’ndan doğup Ortaca üzerinden Akdeniz’e dökülüyor. Ortalama 8 km uzunluğa sahip Dalaman Çayı rafting parkuruna Fethiye, Dalaman, Marmaris ve Turunç’tan ulaşılabiliyor.
Dalaman Çayı’nın en büyük özelliği neredeyse her zaman suyunun ılık ve berrak olmasıdır. Bu berraklığın sebebi yataktaki doğal kireçtaşıdır. Türkiye’nin en turistik bölgelerinden birinde bulunan Dalaman Çayı’nda yıl boyu yerli ve yabancı turistler rafting keyfini yaşıyor.
Antik ismi İndos olan Dalaman Çayı’nın toplam uzunluğu yaklaşık 230 km. Parkurun Akköprü Köyü bölümünde yol ikiye ayrılıyor. Üst yolun zorluk derecesi 5 iken, alt yolun zorluk derecesi 3-4’tür. Akköprü’ye gelindiğinde ise zorluk derecesi 3’e düşer.
8- Rize Fırtına Deresi Rafting
Türkiye rafting merkezlerinin en önemlilerinden biri olan ve Rize’de bulunan Fırtına Deresi, Kaçkar Dağları’nın Karadeniz tarafındaki derelerin birleşmesiyle oluşuyor. Yaklaşık 60 km uzunluğundaki Fırtına Deresi, Rize’nin Ardeşen ilçesinde Karadeniz’e dökülüyor.
Fırtına Deresi rafting parkuru yaklaşık 25 km uzunluğunda. Genel olarak Çamlıhemşin’in 1 km güneyinden parkura başlanıyor. Oldukça taşlık bir dere yatağı olduğu için, suyun debisine göre Fırtına Deresi’nde yapılacak rafting’in zorluk derecesi 3-4-5 olabiliyor.
9- Tunceli Munzur Çayı Rafting
Tunceli’de bulunan Munzur Çayı son yıllarda adrenalin tutkunu raftingcilerin uğrak durakları arasına girdi. Tunceli doğasının tüm güzelliklerini barındıran Munzur Vadisi Milli Parkı’ndan geçen Munzur Çayı’nda dört mevsim rafting yapılabiliyor. Ancak rafting meraklılarının favori mevsimi sonbahar.
Doğasıyla, Türkiye rafting merkezlerinin en güzellerinden biri olan Munzur Çayı unutulmaz bir deneyim sunuyor. Munzur Dağları’ndaki Ziyaret Tepesi’nden doğan ve merkezde Pülümür Çayı ile birleşip Keban Baraj Gölü’ne dökülen Munzur Çayı bölge halkı tarafından kutsal kabul edilen bir akarsu.
Munzur Çayı’nın Ovacık-Tunceli bölümü hem eşsiz florası hem de yaban yaşamını göstermesi bakımından büyüleyici bir deneyim sunuyor. Bölgede pek çok endemik bitki türü bulunuyor. Özellikle Ovacık-Yeşilyazı civarında Munzur Çayı’nın iki yanında bölgeyi karakterize eden ünlü Huş Meşceresi ağaçları bulunur.
10- Yozgat Çekerek Çayı Rafting
Çekerek Barajı’nın yer aldığı ırmak yatağı gürül gürül akan, içinde su sporları parkurunun olduğu, konaklama alanı, spor tesisleri, yeşil alanı, mesire alanı, çadır kamp alanlarının bulunduğu mükemmel bir destinasyondur.
Çekerek Barajı etrafında ve çayda bir rafting parkuru oluşturulmuştur. 850 metre uzunluğunda ama doğal uzunluğuna baktığımızda 4,5 kilometrelik bir rafting alanıdır.
ÖNEMLİ UYARILAR: DOĞA SPORLARI VE OUTDOOR
AKTİVİTELERİNDE GÜVENLİK
Doğa sporlarına meraklıysanız ve outdoor aktivitelerinde bulunmayı seviyorsanız, güvenlik konusunda dikkatli olmanız hayati önem taşır. Doğa sporları, doğru önlemler alındığında keyifli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Kişisel güvenliğinizi ve çevrenizi koruyarak, doğanın tadını çıkarmak sizin elinizde. Unutmayın, doğa sporları heyecan verici olduğu kadar ciddi sorumluluklar da gerektirir. Doğa Sporlarında Karşılaşabileceğiniz Tehlikeler ve Almanız Gereken Önlemler yazımızı mutlaka okuyun.
İşte doğa sporlarına başlamadan önce bilmeniz gerekenler:
- Güvenlik Önceliğiniz Olsun: Doğa sporları, adrenalin dolu ve heyecan verici olsa da, beraberinde ciddi tehlikeler de barındırır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsi deneyimin yerini tutamaz. Bu nedenle, outdoor aktivitelerine katılmadan önce mutlaka teorik mümkünse pratik eğitim alın ve deneyim kazanın.
- Doğa Sporlarının Tehlikeleri: Doğa sporları, tecrübeli sporcular için bile risk taşır. Dağcılık, kampçılık, doğa yürüyüşleri ve diğer outdoor aktiviteleri, ölüme veya ciddi yaralanmalara sebep olabilen kazalara yol açabilir. Uzun yıllara dayalı deneyim sahibi lisanslı sporcu basit bir doğa yürüyüşü esnasında yaşanan kazada hayatını kaybetmiştir. Dağcılık sporu zaten ciddi tehlikeler barındırmaktadır ve bütün önlemlere rağmen ölüme ya da ciddi yaralanmalara sebebiyet veren kazalar her zaman yaşanabilmektedir. En kolay doğa yürüyüşlerinde bile bilek burkulması, yabani arı, akrep ya da yılan gibi bir hayvan tarafından ısırılmanız/sokulmanız sıradan bir olaydır. Bu yüzden, her zaman hazırlıklı olun ve gerekli önlemleri alın. En kolay doğa yürüyüşünde bir dikkatsizlik sonucu yaşanan kazada tecrübeli bir dağcı arkadaşımız vefat etti.
Uzun yıllardır trekking yapan sporcu Ağrı dağında gruptan ayrıldı ve donarak öldü.
Yıllardır dağlara tırmanan tecrübeli dağcı bir kaza sonucu Aladağlar’da hayatını kaybetti.
Altınoluk Şahindere Kanyonu’nda 10 kişi trekking yaparken kayboldu ve Jandarma tarafından kurtarıldı.
Doğa yürüyüşünde arı saldırısına uğrayan sporcu hastaneye kaldırıldı. (2022) - Kişisel Güvenlik ve Ekip Uyumu: Özellikle ekstrem sporlarla uğraşıyorsanız, kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman ekip arkadaşlarınızla uyum içinde çalışın ve güvenliği ön planda tutun. Birlikte olduğunuz takımın güvenliği, sizin güvenliğiniz kadar önemlidir.
- Çevreyi Koruyun ve Saygılı Olun: Doğayı ve çevreyi korumak, outdoor aktivitelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara zarar vermemek, çöplerinizi yanınızda taşımak ve doğayı temiz tutmak temel sorumluluklarınızdandır. Doğa aktiviteleri sırasında vahşi hayvanlara ve doğal yaşam alanlarına zarar vermemeye özen gösterin.
- İlk Yardım Bilgisi Edinin: Doğa aktiviteleri sırasında karşılaşabileceğiniz acil durumlar için temel ilk yardım bilgisine sahip olun. “Doğada Sizi Öldürebilecek 6 Şey” başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Yasaklar ve Yasal Düzenlemeler: Türkiye’de ormanlara girişler, özellikle yaz aylarında yasaklanmaktadır. Bu yasaklara uymak, doğanın korunması ve sizin güvenliğiniz açısından önemlidir. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmeyi unutmayın. Ayrıca, doğada yapacağınız bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin almanız gerekmektedir. Aktiviteye başlamadan önce kolluk güçlerine bilgi vermek, olası risklerin önüne geçebilir.
- Görüş, Tecrübe ve Önerilerinizi Paylaşın: Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkındaki tecrübe, görüş, düşünce ve önerileriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilir ve deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize abone olarak en güncel bilgileri alabilir ve outdoor dünyasındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
- İletişim Kurun: Sadece okuduğunuz makale değil, outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını istediğiniz her konu hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz. İletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak görüşlerinizi paylaşın ve doğa sporları dünyasında aktif bir rol alın.
Güvenliğinizi ön planda tutarak, doğanın sunduğu güzelliklerin tadını çıkarın. 🌲🚵♂️🏞️
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Erciyes Kayak Merkezi, Dağ Kurtarmada Türkiye’yi Temsil Ediyor!
5 - 15 Kasım Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni 9 / 10 Kasım Hafta Sonu Etkinlikleri
Türkiye'nin Genç Sörfçülerinden Dünya Şampiyonasında Büyük Başarı
Kerem Kazaz Türkiye'nin En Genç Ralli Şampiyonu Oldu
Rüzgar Sörfçülerimiz Techno 293 Avrupa Şampiyonası’ndan Madalyalarla Döndü
Efeler Yolu ve Rozetlerle Taçlandırılan Yürüyüşler
Türkiye'nin En Popüler Trekking Rotası Likya Yolunda Yılda Yaklaşık 30 Bin Kişi Yürüyor
KAMPÇILIK
Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org