Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Özellikle dağcılık ve tehlikeli-ekstrem outdoor aktivitelerine katılmak 2020 yılında bir genelge ile kolluk (polis, jandarma, sahil güvenlik) iznine bağlanmıştı. 2021 yılının temmuz ayında ülkemizin birçok yerinde orman yangınları çıktı. Valilikler önlem olarak Orman ve Milli Parklara girişleri yasakladı. 

Orman yasakları ve kamp izinleri hakkında şu yazılarda belirttiğimiz hususlara dikkat etmenizi ve yazıları dikkatle okumanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

En son olarak Orman Giriş Yasağı 2022 başlıklı yazımızda ise birçok ilde valiliklerin aldığı kararla ormanar girişlerin yasaklandığını duyurmuştuk.

Ormanlara Giriş Yasak mı? 2025

İçişleri Bakanlığı’nın 21.07.2022 tarihli ormanların kullanımı konulu başlıklı genelgesini bütün outdoor camiasını ve kampçıları ilgilendirdiği için yayınlıyoruz. Bu genelgeyle ülke çapında kamping tesisleri haricinde kamp yapmak, çadır kurmak yasaklanmıştır.

AFAD Başkanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre artan sıcaklık değerleri sonrasında olabilecek orman yangınlarına karşı uyardı. Başkanlığın valiliklere gönderdiği “Orman Yangınlarına Karşı Alınacak Tedbirler” konulu genelgeyle, sıcaklık artışıyla birlikte orman alanları ve çevresinde artan insan hareketliliğinin önümüzdeki günlerde çeşitli bölgelerde orman yangını riskinin artırabileceği belirtilerek, dikkatli olunması istendi. 

https://www.icisleri.gov.tr/afad-baskanligindan-orman-yanginlarina-karsi-alinacak-tedbirleri-genelgesi

Kamp Yapmak Yasak mı? 2025

Orman giriş yasakları ile ilgili olarak detaylı bilgi almak için şu yazılarımıza göz atabilirsiniz:

Yukarıda belirttiğimiz kanunlar, genelgeler ve kolluk kuvvetlerinin uygulamaları net olarak bir olguyu ortaya koymaktadır: Kamu gücü istediği zaman çeşitli sebeplerle doğa aktivitelerinin tamamını yasaklayabilmekte, idari para cezası kesebilmektedir. Bu mevzuat kamu kurumlarına sınırsız ve muallak yetki vermektedir. Muğla’da yaşanan olayda da görüldüğü gibi sahilde çadır kurmaya bile “emre uymamak” gerekçesiyle idari para cezası yazılabilmektedir.

Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. Bu numaraları aradığınızda hem yasaklar konusunda bilgi almış olursunuz, hem de görüşmeler kayıt edildiği için herhangi bir idari ceza yazılması durumunda cezayı mahkemelerden çok kolaylıkla iptal ettirebilirsiniz.

Orman koruma

Kolluk güçleri vatandaşa hizmet etmekle görevlidir ve telefon etmekle veya başvurmakla onları rahatsız etmezsiniz. Telefonlara cevap vermek ve vatandaşı bilgilendirmek güvenlik güçlerinin görevidir. Dolayısıyla en küçük bir konuda bile güvenlik birimlerini aramaktan, sormaktan, izin veya bilgi almaktan KESİNLİKLE ÇEKİNMEYİN.

Polisi jandarmayı arayın, bilgilenin, bilgi verin, güvende olun.

Doğada bıçak taşımak ile ilgili olarak Bıçak Taşıma Mevzuatı başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.


Güncel orman yasakları, hangi ormanlık bölgelere girişe izin verildiği, ormanda kamp kurmanın yasak olup olmadığı gibi birçok konuda kamu kurumlarını aramalısınız. Orman yasakları ve diğer birçok konuda bu birimlerden bilgi alabilirsiniz. Kamu kurumlarını aramaktan çekinmeyin.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org