Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayanTürkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan platformumuz yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.

Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkezi

Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu artık hizmetinizde! TurkeyOutdoor.org olarak, doğa yürüyüşü grupları, outdoor kulüpleri ve bireysel maceraperestleri bir araya getiriyoruz. İletişim Adreslerimiz. Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz.

Instagram’da Bizi Takip Edin: @turkey_outdoor_org

Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨



Dağcı Burhan Şahin’in Güneyden – Kuzey’e Aladağlar, Kamp Yüklü Solo Geçiş Anıları

Dağcı Burhan Şahin 12 Ağustos 2024 tarihinde tek olarak “Güneyden – Kuzey’e Aladağlar, Kamp Yüklü Solo Geçiş” faaliyetine başladı. Türk dağcılık tarihine geçecek olan bu faaliyette öncelikle Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak sporcumuza başarılar diliyoruz. Solo dağcılık faaliyetleri zor olduğu kadar da tehlikelidir. Dağcımıza kazasız belasız faaliyet dileriz.

Bu yazımız, Burhan Şahin’in izniyle alınan sosyal medya hesabındaki paylaşımlarını içermektedir. Dolayısıyla yazı tamamlanmamıştır. Faaliyet 15 günlük olarak planlandı ve paylaşımlar devam etmektedir. Biz de Burhan Şahin’in paylaşımlarını takip edecek ve bu yazıyı sürekli olarak güncelleyeceğiz.
Faaliyetin sonunda Burhan Şahin ile bir röportaj yapmayı umuyor ve Burhan Şahin’in sosyal medya paylaşımlarına geçiyoruz.

9 Ağustos Paylaşımı

9 Agustos Paylasimi
9 Ağustos Paylaşımı

15 gün boyunca Aladağlar’da çeşitli zirve faaliyetlerinde bulunmak üzere bugün yola çıkıyorum. İlk tırmanışı sabaha karşı K.Demirkazık Doğu Bacası’dan gerçekleştirdikten sonra, faaliyetlere solo olarak devam edeceğim.

Bu süreçte çoğunlukla GSM iletişimim olmayacaktır. Lütfen mesaj bırakınız. Selametle

10 Ağustos Paylaşımı

Aladağlar Kampımın ilk günü harika başladı. 5 kişilik ekibimizle K.Demirkazık Dağı’nın Doğu Bacası rotasından tam 5 saatte zirveye teknik usül tırmandıktan sonra, güney yüzünden iniş yaparak faaliyetimizi gayet keyifli bir şekilde sonlandırdık.

Hava oldukça güzel ancak yakıcı bir güneş vardı. Bu da nazar boncuğumuz olsun.

13 Ağustos Paylaşımı

13 Agustos Paylasimi
13 Ağustos Paylaşımı

Dün saat 13:00 ‘da Karayalak Kamp Alanı’ndan Solo olarak, 25-30 kg’lık kamp yükümle Aladağlar’ı Kuzey’den-Güney’e geçerek bugün saat 17:15’te toplamda 42.5 km kat ederek tamamladım.

Rota Özeti:

  • Karayalak Kamp Alanı-Emler Zirve (3723mt)
  • Emler Zirve-Yedigöller
  • Yedigöller-MTA Tepe (3506mt)
  • MTA tepe – Kale Tepe Geçidi
  • Kale Tepe Geçidi- Akçay Kamp Alanı
  • Akçay – Yıldız Gölü
  • Yıldız Gölü – Çömçe Gölü
  • Çömçe Gölü – Karagöl
  • Karagöl- Pınarbaşı

Fotoğraflı ve bol hikayeli bir paylaşım yapacağım.

15 Ağustos Paylaşımı

Güneyden – Kuzey’e Aladağlar, Kamp Yüklü Solo Geçiş

Aladağlar; on yıllar önce çizilmiş tırmanış haritaları, belirgin patikaları, tahlil edilmiş, denenmiş rotalarının yanı sıra, Şenol ve Üçer ailesi gibi ailelerin hatta artık ailelerimizin dağcılara yoldaş olduğu bir bölge.

Onların varlığıyla kendinizi daha güvende hissediyorsunuz. Yazıma başlamadan evvel beni kamplarında ve evlerinde misafir eden Mehmet Şenol’a, güven duygumuzu yüksek tutan, gerektiği her an yardımlarını esirgemeyen Jandarma Arama Kurtarma ekibimize teşekkür ederek bu 40 km ‘lik yürüyüş, iniş ve tırmanış hikayesine başlamak istiyorum.

Tırmanışı planlarken Ramazan Bozkurt hocamın rotasını kullanmaya karar verdim. Kendisine şükranlarımı sunarım.Bu rota hilal şeklinde, birkaç zirveyi içerisine alan, büyük oranda Güney-Kuzey hattına yayılan bir rotaydı. Aladağlar’da uzun süre kalma düşüncesinden mi, bilmiyorum. Yalnız olmayı kabullenerek gelmiştim. Rotayı ilk düşündüğüm günden beri hep tek başıma yapmak istedim. Kaldı ki 1.5 gün öncesi Cesur Tayboğa, Ozan Oğuz, Ali Can ve Soner Soytoprak ile Küçük Demirkazık Dağı ‘nın doğu bacasından tırmanış yapmış ve ekibin, ekiple gitmenin ne kadar mühim olduğunu yine iliklerime kadar hissetmiştim.

Farkı şu ki, bu rotada ileri düzey kaya veya ip eğitimi gerektirecek bir çıkış ya da iniş yoktu. Zorlayıcı faktörler uzunca inişli, çıkışlı, çağsak zemin, yüksek irtifa ve tabi ki kamp yüküydü.

12 Ağustos 2024 Pazartesi günü 2100mt irtifada bulunan Karayalak Kamp Alanı’ndan saat 13:00’te hareket ettim.

Kamp yükümde; Bivak, uyku tulumu, ilk yardım seti, GPS, yedek kıyafetler, hijyen malzemeleri, pişirim ve yemek ekipmanları, kap, kacak bulunmaktaydı. Bununla birlikte üst kamplarda su problemi olduğundan, takviye imkanım olmadığı için 6.5 litre su ve 1 litre de çay almıştım. Yüküm 25-30 kilo aralığında değişiyordu. Tabi irtifa arttıkça yükün ağırlığı daha da artıyordu.

Aladağlar’ın “kapı” denen girişi, gidişatın simülasyonu olacaktı. 35 dakikalık rahat bir kulvar yürüyüşünden sonra birden yükselen bu yoğun taşlı etabı rahat çıktığım anda nedense bu rotayı %50 tamamlamış sayacaktım. Kendimi böyle motive ettim. İyi antrenman yapmış olacağım ki nabzım çok az yükselerek, gayet iyi tempoda bu mevkiyi geçtim. Çelikbuyduran’a dek sadece 10 dakikalık uzun mola verdim. Çelikbuyduran’da su hiç yok. 1 ay önce geldiğimde mükemmel akıyordu. Bu beni gerçekten üzdü. Çelikbuyduran’ı aştıktan sonra Emler zirvesi hemen batımdan bakıyordu. Pas geçmek istemedim değil ama çağırdı ve gittim. Zaman daralıyor ve hava kararsızdı. Zirvede sadece 10 dakika durup Yedigöller’e doğru indim. Aladağlar hafta içi olması sebebiyle inanılmaz sakin. Yedigöller’de tek çadır vardı, çiftleri selamlayıp kısa sohbet ettik. Devamında çadır, yemek ve uyku. Hayatımda bu kadar kısa sürede uyuduğum çok az gün vardır. Hava keskindi. Ayrıca meteor yağmuru izlemeyi planlıyordum ancak, vücudum müsaade etmedi. Hızlıca bir şeyler atıştırıp, uyudum.

13 Ağustos 2024 Salı günü Sabah 05:00’te uyandım. Direktaş ve etrafını gün doğarken gezmek istedim. Yaklaşık 2, 2.5 kmlik çevre gezintisi yaptım. Büyük göl ve direktaş beni hep büyülüyor. Orada, ikisinin kral ve kraliçe rolü var adeta.

Giyim, kuşam ve toparlanma bitti, risk aldım ancak artık yükü hafifletmek istiyordum. 2 litre suyu, birkaç meyve, yiyecek, konserve ile ton balığını çoban çadırına bıraktım. 30 km üzeri yüklü yürüyüşlerde, genelde diz eklemlerin arasında ödem oluşuyor, ayrıca bağlarımı zorladığını biliyorum. Krem sürüp, eklemleri ve bağları destekleyecek uygun bir sargı yaptım. Bu önlem işe yaradı.

Sıradaki hedef MTA Zirvesi!

Bu zirveye Maden Tetkik Arama’nın zirvede MTA yazısı olduğundan bu ismi aldığını öğrendim. (Zirvede yazıyı göremedim) Hedefe doğru giderken, bir çok kurumuş gölü geçiyordum, 40 dakika sonra hasta hoca gölüne geldim. Burada biraz fotoğraf molası verdim. MTA zirvesi belirgin politikalarıyla batıdan doğuya uzanıyordu. bu zirveyi geçmeden etap geçit vermiyor. Küçük adımlarla hareket ettim. Manzarası hoş bir çıkışı var, Aladağların tüm açıklığını yansıtıyor. Hasta hoca gölü de nazar boncuğu gibi parlıyor. Çıkış esnasında hemen doğumda hacer Boğazını görüyorum. Batıya doğru bir yan geçiş yaptıktan sonra zirve önümde beliriyor. Hemen kuzeyimde Erciyes tüm ihtişamıyla beni karşılıyor. Erciyes Dağı’yla Selfie çekilip devam ediyorum. Zirve 3506 metre yüksekliği ile harika bir manzara sunuyor. Telefon hiç çekmedi , MTA’da çekeceğini sanıyordum. Ancak beklediğim gibi olmadı, Kimseye bilgi veremedim. Zirve’den ilk uğrak noktam olan Akçay kampını görüyorum. Zirvede fazla zaman geçirmedim, yaklaşık 1 litre suyu tükettim, bir şeyler atıştırtırdım, inişte çok su içen bir yapım yok. Teke Kalesi geçidinden dikkatlice inmeye başladım. Dengesiz ve Çürük bir zemini var, hafif bir düşme yaşadım, minik bir sıyrılma oldu, krem sürüp devam ettim. onun dışında bir problem olmadı. Hamam böceğinin ters dönmüş hali gibiydim ve 20-30 saniye kendime gülerek moralimi yükselttim. Akçay kampı yaklaştıkça uzaklaşıyordu. 5 km ‘lik inişten sonra Akçay’daki yörüklerimizin çoban köpeği beni pek hoş karşılamadı. Dibime kadar hırlayarak girdi. Yörüklerimiz araya girmese sonum pek iyi olacak gibi görünmüyordu. Yörüklerimize misafir oldum, beni çok hoş karşıladılar. Hemşeri çıktık. Çaylarını ve ikramlarını kabul ettim. Çocuklara da bisküvi ve çikolata ikram ettim. 1 saat kadar durup yanlarından ayrıldım. Varlıkları bol olsun.

Koyun sürüleri arasından önce Yıldız Gölü’ne vardım. Göl kurumuş, çok az bir kısmı manzaraya hizmet ediyordu. Etrafını dolaştım, yansımalarını aldım ve devamında Çömçe gölüne doğru hareket ettim. Çömçe gölü çok küçük ve etrafı bolca çimenle kaplıydı, suyu çok berraktı. Batonumla suyun dibini kontrol ettim. Balçık olarak gördüm. Biraz içerisine girip serinlemek istiyordum ancak, balçık beni korkuttu, hiçbir şey olmayacaktı belki ama, her şey olabilir düşüncesi yalnız olmanın karşılığıydı. Bu sebeple sadece elimi yüzümü yıkadım ve çevresinde uzandım. Çömçe Gölü’nden sonra güneş inanılmaz derecede yakmaya başladı. Sırtımdaki yük omuzumu çürütüyor gibiydi. Yüzümü daha çok kremledim, buff ile kapattım. Çantamın kolluklarının altına bez parçaları koydum ve sürtünmeyi azalttım. Kaya çöküntüleriyle dolu vadiyi iniyordum. Sıcak çarpmaya başlamıştı, hafif baş dönmeleri oldu. Bu süreçlerde bolca su içtim, yarım litre suyu da kafamdan aşağıya döktüm. Ayaklarım resmen yanıyordu. Ancak bunların hiçbiri subjektif değil objektif faktördü, kendi yoksunluğumdan kaynaklı bir problem değildi. Tesellim buydu. Bu vadi inişinden sonra, karagöl kamp alanını ve Taşevi gördüm. Açıkçası yine göl kurumuştu. Çok az su kalmıştı. Durmak istemedim, sadece birkaç fotoğraf karesi alıp, hızlıca stabilize yola doğru hareket ettim. Bu etaptan sonra 11 km daha olduğunu biliyordum. Biraz iniyor biraz çıkıyor, güneş iyice etkisini arttırıyor. Arada bulduğum bir yörük çadırı daha beni çölde vaha görmüş hale getirdi. Ayaklarımın çok şiştiğini hissediyorum, oradakilerle tanışıp ayağımı 15 dakika soğuk suyun içine soktum. Bu çok iyi geldi biraz muhabbetten sonra yoluma devam ettim. İlginç bir şekilde rota bitecek diye sevinç içerisindeydim. Daha (10 km var) Şarkıları bağırarak söylüyordum çünkü kimse yoktu. Pınarbaşı köyüne geldim ancak Üst yoldan devam edebildiğim kadar Demirkazık Köyü’ne doğru devam etmek istedim. Bu sırada Mehmet Şenol ve oğulları Ali ile Recep sağ olsunlar beni almak için yola çıkmıştı. Canlı konum atıp, bana doğru yaklaşmalarını istedim. Demirkazık Pınarbaşı arasında bir noktadan, araçla alındım ve etkinliği sonlandırdım.

Solo çıkışlarla ilgili herkesin önyargısını biliyorum. Ancak bu bir kural değil, tercihim ve yeteneğim buna müsade etti.

Ömer Burhan Tüzel hocamın da Bolkar Dağları’nda bana ilham verdiğini söylemeden edemeyeceğim.

18 Ağustos Paylaşımı

Aladağlar’da dağ tırmanışı ve geçişleri işe geçen 8 günün sonunda 92 km’lik rotayla faaliyetlerimi sonlandırdım.

Küçük Demirkazık Zirvesi (Doğu Bacası): 17 km

Karayalak Kamp Alanı- Emler- Yedigöller- Direktaş- MTA- Teke Kalesi- Akçay- Yıldız Gölü- Çömçe Gölü- Karagöl- Pınarbaşı Köyü- Demirkazık Köyü: 40 km

Demirkazık Dağ Evi- Cımbar- Arpalık, Dağ koşusu – 11 km

Demirkazık Dağ Evi- Cımbar-Davlumbaz Zirvesi- Arpalık- Demirkazık Dağ Evi- 24 km


Yazı şuradan yazarının izniyle alınmıştır: https://www.facebook.com/efdal.dipline

Gezi, etkinlik ve deneyimlerini paylaşarak ülkemizin tanıtımına ve outdoor camiasına tecrübe katan ve paylaşımlarını yayınlamamıza izin veren Burhan Şahin‘e Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak teşekkür ediyoruz.

Not: Metne edebi kaygılarla müdahale edilmemiştir.


Doğa sporlarına meraklıysanız ve outdoor aktivitelerinde bulunmayı seviyorsanız, güvenlik konusunda dikkatli olmanız hayati önem taşır. Doğa sporları, doğru önlemler alındığında keyifli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Kişisel güvenliğinizi ve çevrenizi koruyarak, doğanın tadını çıkarmak sizin elinizde. Unutmayın, doğa sporları heyecan verici olduğu kadar ciddi sorumluluklar da gerektirir.

İşte doğa sporlarına başlamadan önce bilmeniz gerekenler:

  • Güvenlik Önceliğiniz Olsun: Doğa sporları, adrenalin dolu ve heyecan verici olsa da, beraberinde ciddi tehlikeler de barındırır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsi deneyimin yerini tutamaz. Bu nedenle, outdoor aktivitelerine katılmadan önce mutlaka teorik mümkünse pratik eğitim alın ve deneyim kazanın.
  • Doğa Sporlarının Tehlikeleri: Doğa sporları, tecrübeli sporcular için bile risk taşır. Dağcılık, kampçılık, doğa yürüyüşleri ve diğer outdoor aktiviteleri, ölüme veya ciddi yaralanmalara sebep olabilen kazalara yol açabilir. Uzun yıllara dayalı deneyim sahibi lisanslı sporcu basit bir doğa yürüyüşü esnasında yaşanan kazada hayatını kaybetmiştir. Dağcılık sporu zaten ciddi tehlikeler barındırmaktadır ve bütün önlemlere rağmen ölüme ya da ciddi yaralanmalara sebebiyet veren kazalar her zaman yaşanabilmektedir. En kolay doğa yürüyüşlerinde bile bilek burkulması, yabani arı, akrep ya da yılan gibi bir hayvan tarafından ısırılmanız/sokulmanız sıradan bir olaydır. Bu yüzden, her zaman hazırlıklı olun ve gerekli önlemleri alın.
  • Kişisel Güvenlik ve Ekip Uyumu: Özellikle ekstrem sporlarla uğraşıyorsanız, kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman ekip arkadaşlarınızla uyum içinde çalışın ve güvenliği ön planda tutun. Birlikte olduğunuz takımın güvenliği, sizin güvenliğiniz kadar önemlidir.
  • Çevreyi Koruyun ve Saygılı Olun: Doğayı ve çevreyi korumak, outdoor aktivitelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara zarar vermemek, çöplerinizi yanınızda taşımak ve doğayı temiz tutmak temel sorumluluklarınızdandır. Doğa aktiviteleri sırasında vahşi hayvanlara ve doğal yaşam alanlarına zarar vermemeye özen gösterin.
  • İlk Yardım Bilgisi Edinin: Doğa aktiviteleri sırasında karşılaşabileceğiniz acil durumlar için temel ilk yardım bilgisine sahip olun. “Doğada Sizi Öldürebilecek 6 Şey” başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Yasaklar ve Yasal Düzenlemeler: Türkiye’de ormanlara girişler, özellikle yaz aylarında yasaklanmaktadır. Bu yasaklara uymak, doğanın korunması ve sizin güvenliğiniz açısından önemlidir. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmeyi unutmayın. Ayrıca, doğada yapacağınız bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin almanız gerekmektedir. Aktiviteye başlamadan önce kolluk güçlerine bilgi vermek, olası risklerin önüne geçebilir.
  • Görüş, Tecrübe ve Önerilerinizi Paylaşın: Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkındaki tecrübe, görüş, düşünce ve önerileriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilir ve deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize abone olarak en güncel bilgileri alabilir ve outdoor dünyasındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
  • İletişim Kurun: Sadece okuduğunuz makale değil, outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını istediğiniz her konu hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz. İletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak görüşlerinizi paylaşın ve doğa sporları dünyasında aktif bir rol alın.

Güvenliğinizi ön planda tutarak, doğanın sunduğu güzelliklerin tadını çıkarın. 🌲🚵‍♂️🏞️

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu