Türkiye’deki Kültür ve Yürüyüş Yolları 5 The Eco Traıls Bisiklet Ve Yürüyüş Rotası
Türkiye’deki Kültür ve Yürüyüş Yolları 5 The Eco Traıls Bisiklet Ve Yürüyüş Rotası
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak yürüyüş, trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.
Instagram: @turkey_outdoor_org
Türkiye’nin popüler Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkeziyiz: Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu hizmetinizde! Türkiye ve dünyadaki popüler gezilecek yerler hakkında detaylı ve güncel bilgileri sitemizde arama yoluyla bulabilirsiniz.
- E-posta: info@turkeyoutdoor.org
- Kulüp İletişim: turkeyoutdoorclub@gmail.com
- Facebook Sayfamız: @turkeyoutdoorblog
Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz. Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨
İlk yazımızda;
- İki Deniz Arası Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Sarıkamış Kültür ve Yürüyüş Rotaları,
- Kurtuluş (İstiklal) Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Kurtuluş Yolu Samsun,
- Hoşgörü Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Avrasya Yolu,
- Artemea Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- İdyma Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Hz. İbrahim Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Yenice Orman Yolları Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Hitit Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası, Gastronomi Yolu
- Troya Kültür Rotası
İkinci yazımızda ise;
- Tasavvuf Yolu Sufi Trail,
- Evliya Çelebi Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Sultanlar Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Via Egnatia Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Küre Dağları Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Aziz Paul Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Cumg Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Fethiye Yürüyüş Parkurları Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Ephesus-Mimas Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Karia Yolu Kültür ve Yürüyüş Rotası,
Türkiye’deki Kültür Ve Yürüyüş Yolları 3 başlıklı üçüncü yazımızda ise;
- Kaçkarlar Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Ağrı Dağı Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Aladağlar Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Mysia Yolları Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Kapadokya Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Bafa Gölü ve Latmos Kültür ve Yürüyüş Rotası,
- Pisidya Kültür ve Yürüyüş Rotası‘nı tanıttık.
Türkiye’deki Kültür Ve Yürüyüş Yolları 4 başlıklı yazımızda ise Likya Yolu‘nu tanıttık. Bu yazımızda ise 2018 sonunda Köyceğiz-Ortaca-Dalaman bölgesinde projesi yürütülen, Lİkya ile Karia’yı birbirine bağlayan The ECO Trails rotalarını tanıtacağız.
The Eco Trails Kültür ve Yürüyüş Yolu hakkındaki gerekli bütün bilgileri yazımızda bulacaksınız. https://theecotrails.com.tr/ adresi üzerinden bize ulaşan proje koordinatörleri bizlere “The ECOtrails” hakkında bilgiler sağladılar.
İçindekiler
ToggleTrekking Rotaları 2 / The Eco Trails Bisiklet ve Yürüyüş Rotaları
Bu yazımız aynı zamanda Türkiye’deki trekking rotalarını tanıttığımız serimizin de 2. yazısı olmaktadır. İlk yazımızda Balıkesir’de bulunan Artemea Yolu‘nu tanıtmıştık.
Aşağıdaki yazımızdaki bilgi ve resimler temel olarak https://theecotrails.com.tr ve https://www.facebook.com/theecotrails adreslerinden alınmıştır.
Muğla yöresi yürüyüş ve kültür yolları bakımından çok zengin olup bazen bu rotalar karıştırılabilmekte, çeşitli outdoor ve doğa dernekler arasında tatlı rekabetlere rastlanabilmektedir. Likya Yolu‘nu tanıttığımız yazımızda haritada yer alan bazı rotaların The Eco Trails rotasında yer aldığını uyarı üzerine öğrendik ve bu yazımızı hazırladık.
The Eco Trails
Karya ve Likya’nın işaretli yürüyüş ve bisiklet rotaları
The ECO Trails, Köyceğiz-Ortaca-Dalaman bölgesinde işaretli yürüyüş ve bisiklet rotaları oluşturulması ve tanıtımını içeren Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) destekli, kar amacı gütmeyen bir projedir.
Projenin amacı, eko-turizm odaklı, yerli ve yabancı yürüyüş ve bisikletçilerin özellikle ilkbahar ve sonbaharda bölgedeki rotaları fiziki işaretlerle veya mobil uygulama vasıtasıyla kullanabilmeleri, bölge değerlerini görüp tanımaları ve bu vesileyle bölge doğasının korunması yönünde farkındalık yaratılmasıdır.
Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği tarafından yürütülen proje tamamlandığında, doğuda Fethiye Yürüyüş Rotaları ve Likya Yolu’na, batıda Karia Yolu ve Marmaris Bisiklet Rotaları’na, kuzey doğuda da Çameli Kibyratis Yolu’na kısmen bağlantı sağlayacaktır.
2018 sonunda Köyceğiz-Ortaca-Dalaman bölgesinde hayata geçirilen The Eco Trails projesi 470 km’lik yürüyüş ve 740 km’lik bisiklet rotası olarak oluşturuldu ve işaretlendi.
The Eco Trails Rotasında Sizi neler bekliyor?
- Doğal güzellikler ve tabiat varlıkları: Köyceğiz Gölü, Alagöl, Sülüklü göl, Sulungur Gölü, İztuzu Gölü, Kocagöl, Gökçeova göleti, Yuvarlakçay kanyonu, Kepez kanyonu, Çiçekbaba dağı, Çal dağı, Ölemez dağı, Eren tepesi, sığla ormanları
- Endemik veya tehdit ve tehlike altındaki korunan türler: İribaş deniz kaplumbağası, Likya karasemenderi, su samuru, Karakulak, İzmir yalıçapkını, kız böceği, sığla, kum zambağı.
- Peyzaj açısından özelliği bulunan akarsu, termal kaynak, şelale ve mağaralar: Namnam çayı, Yuvarlakçay, Dalaman çayı, Sultaniye kaplıcaları, Kokargirme, Fevziye ve Kapukargın kükürtlü sıcak su kaynakları, Toparlar şelalesi, Mergenli Alanbaşı şelalesi, Yangı Akçay şelalesi, Kargıcak şelalesi, Kırcagedre mağarası, Koca İn.
- Issız, binasız kumsal ve koylar: Akçıballık, İnardı, Şeytancık, Lakoz, Hamam, Gökgemile, Ağa limanı, Merdivenli, Kurşunlu, Kille, Osmanağa, Teğnelli, Karakum, Çığlık.
- Antik kentler, tarihi kalıntılar: Kaunos, Pisilis (Sarıgerme), Asar (Yangı), Lydae (Kapıdağı), Lissa (Namazla), Krya (Taşyaka), Kalynda (Şerefler), Daedala (İnlice), Oktapolis (Kızılkaya) antik kentleri; Sultaniye, Çandır, Dalyan, Gökbel, Marmarlı, Karadonlar, Fevziye, Kayadibi, Kızılkaya, İnlice’deki lahit ve kaya mezarları.
- Tanıtım sitesinde detaylarını bulabilirsiniz.
The Eco Trails Proje Paydaşları
The Eco Trails projesinin uygulanması konusunda gerekli mali, teknik, kurumsal işbirliğinin sağlanması ve proje tecrübelerinden faydalanılması için, bölgenin kamu kurumları, yerel yönetimler ve STK’lar bir araya geldi.
Rota belirleme ve/veya temizleme faaliyetleri aşamasında bölgenin turizm, çevre, yürüyüş ve bisiklet konularında faaliyet gösteren Dalyan Yürüyüş Grubu (DYG), Dalyan Bisiklet Muhtarlığı, Ortaca Yürüyüş Grubu (Ortaca Outdoor), Dalaman Doğa Yürüyüşçüleri ve Dalaman Patika Yürüyüş Grubu da projeye destek verdi.
The Eco Trails Proje Sahibi:
- Dalyan Turizm, Kültür ve Çevre Koruma Derneği
The Eco Trails Ortaklar:
- Ortaca Belediyesi
- Dalaman Belediyesi
- Muğla Ticaret ve Sanayi Odası
The Eco Trails Sponsorlar:
- Muğla Büyükşehir Belediyesi.
The Eco Trails İştirakçiler:
- Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğü
- Muğla Orman Bölge Müdürlüğü
- Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca MYO
- Dalaman-Ortaca Turizm Altyapı Birliği
- Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği
- Hürpedal Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği
- Sarıgerme Çevre Eğitim Derneği
- Dalaman Bisiklet Derneği (DABİSDE)
The Eco Trails Tanıtımı
The ECO Trails, 470 km yürüyüş ve 740 km bisiklet rotası içerir. Tüm rotalarda, mevcut uygulamalara uygun olarak, uluslararası standartlarda yapılmış yönlendirme işaret ve tabelaları vardır. Bunun yanı sıra rotaların GPS kayıtları ve mobil uygulaması oluşturulmuş ve kullanıma sunulmuştur.
Rotaların büyük bir kısmı Köyceğiz-Dalyan ve Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgelerinde yer alır. Sahil Rotasının Döğüşbelen-Dalyan kısmı ile bisiklet rotalarından “Köyceğiz Gölü”, “Sığla Rotası” ve “Trans Ölemez” Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahasından, Mutlak Koruma Bölgeleri dışında kalarak geçer.
Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçe merkezleri ile D400 karayolu Karabörtlen kavşağı, Dalyan, D400 karayolu Günlüklü kavşağı, Çameli Tuzla Beli ve Hamitköy Namnam köprüsünde, rotaları gösteren harita, rota bilgileri, güzergahın geçtiği yerlere ait bölge değerlerini içeren bilgilendirme panosu bulunmaktadır. Buna ilaveten, Köyceğiz Gölü Yoğun burun mevkii ile Sultaniye-Ekincik yolu Sinan Kavağı virajında bulunan Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası seyir teraslarına da bilgilendirme panoları konulmuştur.
The Eco Trails Rota işaretlemeleri
Yürüyüş rotalarının işaretlemesi, Likya Yolu ve Karia Yolu’ndaki gibi güzergah boyunca belirli aralıklarla uygun yerlere konulan kırmızı-beyaz şerit boya ile önemli kavşaklarda yer alan sarı yön tabelası şeklindedir.
Yürüyüş yön tabelalarında; hedef yer isimleri ve mesafe, tabela numarası, rota ismi ve kodu ve paydaş logoları bulunur.
The Eco Trails Rotaları
1- The Eco Trails Yürüyüş Rotaları
The ECO Trails Sahil Rotasında bölge değerleri olarak deniz ve sulak alan-arkeoloji-yaban hayatı öne çıkarken, Kuzey Rotasında kırsal yaşam-dağlık arazi-nehir ve kanyonlar genel temayı oluşturur. Nispeten düz ve kolay seyreden Orta Hat ise, üç ilçe merkezini birbirine bağlarken, Sığla (Günlük) ormanları, kükürtlü su kaynakları ve arkeolojik alanlardan geçer.
(Detaylı Harita için: https://theecotrails.com.tr/bisiklet-ve-yuruyus-ekoloji-rotalari/yuruyus-rotalari/sahil-yuruyus-rotasi/)
a) The Eco Trails Sahil Yürüyüş Rotası / Coastal Route (245 km)
- C1: Karabörtlen kvş.-Hamitköy (16 km)
- C2: Hamitköy-Sultaniye (15,5 km)
- C3: Sultaniye-Ekincik (8,5 km)
- C3a: Sultaniye-Dalyan (13 km)
- C3a: C4 bağl. Surlar / connection (1 km)
- C3b: Trans Ölemez (7 km)
- C3b: Trans Ölemez-Kale bağl. / connection (1,5 km)
- C4: Ekincik-Çandır-Dalyan (16 km)
- C4a: İztuzu kumsalı (6 km)
- C4b: Dalyan iç bağl. / inner connection (1,5 km)
- C5: Dalyan-Kapız-Gökbel (16,5 km)
- C5a: Alanbaşı şelalesi (2,5 km)
- C6: Gökbel-İztuzu-Kışla (10 km)
- C6a: İztuzu alternatif (1 km)
- C6a: İztuzu-İnardı (14 km)
- C7: Kışla-İnardı-Aşı koyu (10 km)
- C7a: Kışla-Kargıcak bağl. / connection (1,25 km)
- C7b: Kırangöl-Eşek burnu bağl. / connection (1,25 km)
- C7c: İnardı koyu (0,5 km)
- C7d: Şeytancık koyu (1 km)
- C8: Aşı koyu-Sarıgerme (8 km)
- C9: Dalaman kumsalı (11 km)
- C10: İncebel-Akbük (10 km)
- C10a: Manzara (viewpoint) *İŞARETSİZ (UNWAYMARKED)*
- C11: Kapıdağı Kuzey-Güney / North-to-South (13 km)
- C11a: Lydae-Gölcük-Kurtoğlu (3,5 km)
- C12: Kapıdağı Batı-Doğu / West-to-East (11 km)
- C12a: Kurşunlu bağl. / connection (0,5 km)
- C12b: Yavansu bağl. / connection (0,25 km)
- C12c: Göbün bağl. / connection (0,3 km)
- C12d: Kafkalle bağl. / connection (0,5 km) *İŞARETSİZ (UNWAYMARKED)*
- C13: Akbük-Sarsala-Kille (13 km)
- C14: Kille-Boynuzbükü-Göcek (13,5 km)
- C15: Göcek-İnlice-Günlüklü koyu (19,5 km)
b) The Eco Trails Orta Yürüyüşü Rotası / Middle Route (115 km)
- M1: Toparlar Sığla rotası (10 km)
- M2: Köyceğiz-Nasuhdede (16 km)
- M2a: N2a bağl. Yangı / connection (3 km)
- M2b: Göl iskele bağl. / pier connection (0,5 km) *İŞARETSİZ (UNWAYMARKED)*
- M3: Nasuhdede-Kavakarası-Ortaca (16,5 km)
- M3a: Kemaliye-Kapız (6 km)
- M4: Ortaca-Dalaman (21 km) *KAPALI (CLOSED)*
- M4a: Atatürk köprüsü-Çaylı (4km)
- M4b: Fevziye-Sarıgerme (Çürükdağ) (11 km)
- M5: Dalaman-Kapukargın-İncebel (19 km)
- M6a: Kocagöl-Kızılağaç (1 km)
c) The Eco Trails Kuzey Yürüyüş Rotası / Northern Route (110 km)
- N1: Döğüşbelen-Toparlar şelalesi-Yeşilköy (20 km)
- N2: Yeşilköy-Çamova-Yuvarlakçay (Trans Panguduz) (20 km)
- N2a: Yeşilköy-Yangı-Yuvarlakçay (15 km)
- N3: Yuvarlakçay-Çaylı (12 km)
- N4: Çaylı-Akkaya-Barajyolu (Nuri Baba) (16,5 km)
- N5: Barajyolu-Kızılkaya-Sabunlu (13,5 km)
- N6: Sabunlu-Taşbaşı-Göcek (13,5 km)
The Eco Trails Bisiklet Rotaları
740 km’lik bisiklet rotaları, Köyceğiz’de 5, Ortaca’da 4 ve Dalaman’da 5 olmak üzere toplam 14 güzergah ve bunları birbirine bağlayan ara güzergahları izler. Her iki yönde seyire imkan verecek şekilde kırmızı yön tabelalarıyla işaretli rotaların tamamı birbirine bağlantılıdır. Rotalar, kuzey-doğuda Çameli Bisiklet Rotaları’na bağlantı sağlar.
a) The Eco Trails Köyceğiz Bisiklet Rotaları / Cycling Routes (300 km)
- K1: KÖYCEĞİZ GÖLÜ rotası / Köyceğiz Lake Loop (70 km)
- K1a: Sultaniye kaplıcaları / hot springs (1,6 km)
- K1b: Horozlar-Dalyan bağl. / connection (2,7 km)
- K1c: Müzealtı bağl. / connection (1,7 km)
- K1d: Kavakarası-Nasuhdede (3,4 km)
- K1d: Kavakarası ara bağl. / inner connection (0,5 km)
- K1e: Mantık burnu toprak yol / cape Mantık earth rd (4,3 km)
- K1f: K5 bağl. Eğrekli / connection (3,1 km)
- K1g: D400 Yangı-Zeytinalanı (4,1 km)
- K2: SIĞLA rotası / Sweetgum Loop (32 km)
- K3: TRANS ÖLEMEZ rotası: Sultaniye-Ekincik-Sultaniye (35 km)
- K3: TRANS ÖLEMEZ rotası: Ekincik gediği-Selvili gedik (10 km)
- K3: TRANS ÖLEMEZ rotası: Ölemez zirve / summit (3 km)
- K3a: K1 bağl. Sultaniye girişi / connection (0,8 km)
- K3b: K1 bağl. Sultaniye / connection (0,3 km)
- K3c: Ekincik iskele / pier (0,8 km)
- K4: YUVARLAKÇAY rotası / Yuvarlakçay River Loop (34 km)
- K5: TRANS SANDRAS rotası: Köyceğiz-Gökçeova göleti (27 km)
- K5: TRANS SANDRAS rotası: Gökçeova göleti-Çövenli (17 km)
- K5: TRANS SANDRAS rotası: Çövenli-Köyceğiz (41 km)
- K5a: Eren bağl. / connection (5,2 km)
b) The Eco Trails Ortaca Bisiklet Rotaları / Cycling Routes (190 km)
- O1: ORTACA 3-KUMSAL rotası / Ortaca 3-beaches Loop (39 km)
- O1a: İztuzu (1,5 km)
- O1b: Kargıcak (3,5 km)
- O1c: Aşı koyu (3 km)
- O2: KÖSTEN DAĞI rotası / Mt.Kösten Loop (24,5 km)
- O2a: Hayıtlıöz ara bağl./ inner connection (0,5 km)
- O2b: O4 bağl. Karadonlar/ connection (2,4 km)
- O2c: O4 bağl. Dereköy/ connection (4,2 km)
- O3: KAYA MEZARLARI rotası / Rock Tombs Loop (39 km)
- O3a: O4 bağl. Ortaca / connection (2 km)
- O3b: O4 bağl. Yeşilyurt / connection (1,2 km)
- O4: DALAMAN ÇAYI rotası / Dalaman River Loop (55,5 km)
- O4a: D3 bağl. Atakent / connection (3,7 km)
- O4b: ara bağl. Ortaca merkez / inner connection (2,2 km)
- O4c: ara bağl. Dikmekavak / inner connection (0,9 km)
- O4d: ara bağl. Güzelyurt / inner connection (1,4 km)
- O4e: Sarıgerme bağl. / connection (2,6 km)
- O4f: Ortaca belediye plajı / municipality beach (1,1 km)
c) The Eco Trails Dalaman Bisiklet Rotaları / Cycling Routes (250 km)
- D1: DALAMAN 4-KUMSAL rotası / Dalaman 4-beaches Loop (29 km)
- D1a: D2 bağl. Kırcagedre / connection (1,4 km)
- D1b: Kille (3,4 km)
- D1c: Boynuzbükü (1,6 km)
- D1d: Sarsala (5,7 km)
- D1e: Kayacık (5,6 km)
- D1f: Dalaman havalimanı / airport (1 km)
- D1g: O4 bağl. Fevziye / connection (3,2 km)
- D2: DALAMAN-GÖCEK rotası / Dalaman-Göcek Loop (51 km)
- D2a: ara bağl. Tersakan / inner connection (0,5 km)
- D2b: Göcek bağl. / connection (1,4 km)
- D2c: D3 bağl. Karacaağaç / connection (1,5 km)
- D3: KUZEY-DOĞU DALAMAN rotası / North-East Dalaman Route (54 km)
- D3a: Kayadibi dairesel rotası / loop (16,5 km)
- D3b: D5 bağl. Çöğmen / connection (2,7 km)
- D4: NURİBABA DAĞI rotası / Mt.Nuribaba Route (20 km)
- D5: YÖRÜK rotası Göcek-Çöğmen / Nomads Route (23 km)
- D5: YÖRÜK rotası Çöğmen-Tuzla beli / Nomads Route (16 km)
- D5a: Karaoluk-Ardovacık (13 km)
The Eco Trails Rotası Hangi Mevsim Yürünür?
ECO Trails coğrafyasında genel ılıman iklim özelliği, tüm faaliyetlerinizi yıl boyu yapabilmenize imkân sağlar. Bölgedeki yürüyüş ve bisiklet faaliyetleriniz için ilkbahar ve sonbahar ayları idealdir; yazın kıyı bölgelerinin sıcağından kuzeydeki rotaları tercih ederek kaçabilirsiniz.
Eğer kar ve soğukla aranız yoksa, kışın kar altında kalan bazı kuzey rotalarından kaçınmalı, orta ve kıyı kesimlerini tercih etmelisiniz. Rotaların ulaştığı en yüksek irtifa yürüyüşte 1450mt, bisiklette 2000 m’dir ve genel olarak kuzey rotalarında kışın kar yağışı 1000 mt irtifaya kadar inebilir.
Doğa Yürüyüşlerinde Nasıl giyinmeli
Yürüyüş ve bisiklet faaliyetleri için seçilecek giyecekler az yer tutan, hafif ancak sağlıklı işlev gören cinsten, hareket yeteneğini kısıtlamayan, rahat, mevsime göre şort-tişört, pantolon-uzun kollu, yünlü ya da polar tarzı yün-sentetik karışımı olmalıdır. Çok kalın ve az kat giymek yerine, ince ve çok kat giyilmelidir. Bu malzemeler teri hemen emerek dışarı iletirler ve çabuk kururlar. Böylece terlendiği zaman soyunup, üşündüğü zaman giyinilerek belli bir vücut sıcaklığı korunmaya çalışılır. Doğada ne üşümek ne de terlemek iyidir.
Faaliyete uygun bot veya bisiklet ayakkabısı, uygun seçilmediğinde gününüzü kabusa döndürebilecek en önem vermeniz gereken giysiniz olmalıdır.
Yürüyüş ve bisiklet turuna çantasız çıkmayın!
Rotaları kullanırken küçük de olsa mutlaka bir sırt çantanız olsun. Faaliyet esnasında denge unsuru nedeniyle ve yaralanmalardan korunabilmek amacıyla elleriniz boş olmalıdır.
Aşağıda yer alan malzeme listesine bakarak günübirlik bir doğa yürüyüşü veya bisiklet turunda yanınıza almanız gereken malzemeler hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Unutmayınız ki aşağıdaki malzemeler tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacağı gibi eksikler de olabilir.
Doğa Yürüyüşlerinde Kullanılacak 10 Temel Ekipman
- Ekstra giysiler
- İçecek (Matara, termos veya bazı su kapları içinde en az 1 lt su alınmalıdır)
- Yiyecek (turun uzunluğuna göre ayarlanmalıdır)
- İlk yardım seti (ve alerji, arı sokması gibi durumlara karşı kişilere özel ilaçlar)
- Küçük bir çakı ve dikiş malzemesi
- Su geçirmez kap içinde çakmak ve kibrit
- Bölgenin haritası, pusula ve düdük, varsa GPS
- Fener (tercihen kafa feneri) – yedek pil ve ampulleri ile birlikte
- Güneş gözlüğü ve güneş kremi
- Pratik bisiklet pompası, lastik tamir seti, yedek iç lastik, alyan
- Bisiklet kaskı ve eldiven
- Küçük not defteri ve kalem
The Eco Trails Ekibi’nin Yürüyüşçülerden Beklentileri
ECO Trails rotalarını kullanırken aşağıdaki uyarı ve tavsiyelere uymanız yararınızadır:
- Rota kullanımında sorumluluk öncelikle sizdedir.
- Bölgeyi bilmiyorsanız, rehberli bir tura çıkın veya tura çıkarken rehber kitap, harita ve pusula, GPS veya ECO Trails mobil uygulaması içeren cep telefonu araçlarından en az biri yanınızda olsun.
- Tura çıkmadan önce güncel rota bilgilerini internet sitemizden öğrenin; gerekmedikçe, işaretli güzergahın dışına çıkmayın.
- Kişisel ihtiyaçlarınızı, rehbere veya yanınızdakilere haber vererek giderin.
- Oyuk, çukur ve kuytu yerlere, sarp/dar geçitlere dikkat edin. Özellikle kızıl-sarı renkte “kızlan” kayaların kolayca kırılıp kopabileceğini bilin.
- Eko-turizmin doğasına uygun olarak hareket edin, doğayı tahrip edici davranışlardan kaçının:
- Çöp atmayın; bir torbaya koyarak sırt çantanızda taşıyın.
- Mecbur kalmadıkça ateş yakmayın.
- Hayvanları rahatsız etmeyin; bilinmeyen bitkileri ellemeyin ve yemeyin,
- Kırsal alanda arı kovanları ile koyun/keçi sürülerine ve onları ve bölgesini koruyan çoban köpeklerine rastlamanız olasıdır. Böyle bir durumda soğukkanlılığınızı yitirmeden, ani hareketlerden kaçınarak, yavaşça yön değiştirip kovanların/sürünün uzağından geçin.
- Yürüyüş/bisiklet turundayken içki ve sigara kullanmayın.
- Yeme-içme ihtiyaçlarınızı geçtiğiniz yerlerin ekonomisine katkıda bulunacak şekilde giderin. Önceliği yerel, küçük işletmelere verin, sürdürülebilir turizmi destekleyin.
Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Trekking Kuralları
Rotaların bir bölümünün geçtiği Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda aşağıdaki kurallara uyulmalıdır:
Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Trekking Kuralları
- Alanda ateş yakılamaz. Alana moloz, cüruf, çöp gibi katı ve sıvı atıklar atılamaz ve dökülemez. Arazinin doğal topoğrafik yapısını değiştirecek bilimsel gerekçesi olmayan hiçbir kazı veya dolgu yapılamaz.
- Mutlak Koruma Bölgesinde hiçbir şekilde otlatma, bitki toplama, yaylacılık, ormancılık faaliyetleri, arıcılık faaliyetleri, avcılık faaliyetleri, yol ve patika yapımı, alt yapı, üst yapı, maden arama ve işletimi, alandan malzeme alımı, su alımı, su yatağının değiştirilmesi, balık üretim istasyonu gibi doğal yapıya ve alanda yaşayan flora ve faunaya etki edebilecek faaliyetlere izin verilmez.
- Yönetim ve Gelişme Planına uygun olarak hazırlanarak, Genel Müdürlükçe onaylanan; Avlanma Planı çerçevesinde belirlenen kota sayısı kadar kara avcılığı, Sulak Alanlar Yönetim Planı çerçevesinde de balık avcılığı yaptırılabilir.
- Genel Müdürlüğün izni olmadan YHGS kaynak değerlerini içeren hiçbir reklam, film, belgesel, vb. etkinlik ticari amaçlı yapılamaz.
The Eco Trails Projesi İletişim Bilgileri:
The Eco Trails Proje Sahibi:
- Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği
- Adres: Dalyan mah.,Tahsin Davran Pasajı, No: 2/2 Ortaca, Muğla
The Eco Trails Projesi İnternet Siteleri:
- https://theecotrails.com.tr/
- https://theecotrails.com.tr
- https://theecotrails.com
- https://ekolojirotalari.com.tr
The Eco Trails Projesi e-posta adresi:
The Eco Trails Projesi Telefon:
- +90 533 694 09 23
The Eco Trails Projesi Facebook Adresleri:
- https://www.facebook.com/theecotrails (Sayfa)
- https://www.facebook.com/groups/theecotrails/ (Grup)
The Eco Trails Projesi İnstagram Hesabı:
- https://www.instagram.com/theecotrails/
The Eco Traıls
www.turkeyoutdoor.org
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak profesyonel bakış açısına ve amatör heyecanına sahip The Eco Trails Projesi ekibini kutluyoruz. Bu yazıyı hazırlarken incelediğimiz sitelerdeki resimlerden gözlerimizi alamadık ve her biri birbirinden güzel manzaralar arasından seçim yapmakta zorlandık.
Özellikle The Eco Trails yürüyüş ve bisiklet rotalarında outdoor aktivitesi yapmak isteyenler yukarıdaki iletişim adreslerinden gönüllüler ile iletişime geçebilir, site üzerinden detaylı olarak hazırlanmış haritaları inceleyebilirler.
Ayrıca sitede wikiloc rota kayıtları, bölgenin doğal varlıları, ekosistem, arkeoloji ve kültürü hakkında detaylı bilgiler bulunmaktadır. Dileyen okuyucularımız site üzerinden bakabilir.
Türkiye’nin Kültür Rotaları hakkındaki diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayınız.
Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Erciyes Kayak Merkezi, Dağ Kurtarmada Türkiye’yi Temsil Ediyor!
5 - 15 Kasım Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni 9 / 10 Kasım Hafta Sonu Etkinlikleri
Türkiye'nin Genç Sörfçülerinden Dünya Şampiyonasında Büyük Başarı
Kerem Kazaz Türkiye'nin En Genç Ralli Şampiyonu Oldu
Rüzgar Sörfçülerimiz Techno 293 Avrupa Şampiyonası’ndan Madalyalarla Döndü
Efeler Yolu ve Rozetlerle Taçlandırılan Yürüyüşler
KAMPÇILIK
Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org